» »

kripto splošna debata

kripto splošna debata

Temo vidijo: vsi
««
1615 / 1615
»
»»

Kripto ::

Po vsem napisanem in prebranem vidim, da so nekateri še vedno pasivni v razmišljanju ali pa morajo kontrirati, sabotirati...
Več kot 250.000 Slovencev ima nekaj svojih prihrankov v kripto. Če se vam zdi več kot 250.000 Slovencev malo potem nimate občutka kaj to pomeni na volitvah. To ni malo, še posebej če se taka masa ljudi poenoti in organizira, da bo na naslednjih volitvah volila v desno ali vsaj proti Svobodi, Levici in SD.
Zakaj?
Zato, ker ste sami ugotovili, da se niso niti malo potrudili in upoštevali pripombe za predlog zakona. Predlog in zahteve zakona so slabe, komplicirane in nejasne. Zakaj? Zato, da oteži ljudem življenje in jih odvrača. Samo zato! Kot drugo, nabili so visok davek v zameno za NIČ! Samo dajmo obdavčiti, dajmo čim več obdavčiti, da bo enako drugim naložbam in ostale neumnosti, ki jih Boštjančič s svojimi lažmi ves nervozen prodaja naivnim pred kamerami. Ve da laže in naklada, ampak mora lagati in upa, da je večina toliko naivnih, da verjamejo.

Morda Simičev predlog za koga ni najboljši, najbolj pameten, najbolj popoln...je pa bolj enostaven in življenjski.

Bi pa še to rad razjasnil za tiste, ki tako veselo pozdravljate davek. Razumni ljudje načeloma sprejmejo davek, če je stopnja sprejemljiva in v zameno za ta davek nekaj dobijo. Karkoli od več varnosti, jasnosti, poenostavljenih postopkov itd. V tem primeru je stopnja previsoka in nič ne dobimo v zameno. NIČ! Samo komplikacije, visok davek in nič v zameno!

Poenostavljeno bi bilo npr. to, da ko dobiš denar na svoj bančni račun, prijaviš FURS-u plačaš npr. 5% davek in zadeva zaključena. Država dobi v blagajno, ko se porabi denar spet država preko DDV dobi v blagajno.

Treba se je poenotiti in ne siliti vsak v svojo smer razmišljanja in kdo ima prav, ker je bolj pameten od drugega in zapravljati energijo za pametovanje v podrobnostih.
Zadeva bi morala biti enostavna in Slovenija ima to možnost, da tudi naredi enostavno. Če hoče bo, če noče potem pa vidite kaj dela Svoboda, Levica in SD. Po liniji najmanjšega odpora, neupoštevanje predlogov in še kaznovalno. In mi jih plačujemo!

Če mislite, da je samo kripto potem ste zelo zelo naivni. Zelo radi bi se tudi polastili prihrankov na bančnih računih. Morda varčujete za avto, novo opremo za stanovanje, za otroka itd. Najprej se obdavči pri plači, potem je prišla inflacija, zdaj bi pa oni še enkrat obdavčili to kar ste uspeli prihraniti. S tem, da je zaradi inflacije že tako več denarja prišlo v državno blagajno. To je recept za uspeh nesposobne Svobode, Levice in SD. Ampak obdavčitev naših prihrankov imajo v planu v drugem mandatu, zato so tiho! Ker najprej je treba dobiti še en mandat.

Še enkrat bom napisal, da najmanj 250.000 ljudi ni malo. Združeni, poenoteni in organizirani z močno kampanjo je to več kot dovolj velika masa glasov na volitvah, da se izloči Svobodo, Levico in SD z oblasti.
Wealth is mindset!

tilio ::

energetik je izjavil:

To pravi o stabilcih Chat:

Čeprav se zdi, da izpolnjujejo nekatere pogoje (vezanost na fiat, stabilnost), ne izpolnjujejo ključnega:
Niso terjatev do reguliranega izdajatelja, ki bi imel obveznost odkupa v EUR,

Ne bi se zanašal na sposobnost AI razmišljanja.

Moje razmišljanje:
"Niso terjatev do reguliranega izdajatelja, ki bi imel obveznost odkupa v EUR"
oz.
"3. je predstavljen kot terjatev do izdajatelja, denominirana v isti Fiat valuti;"
Mintan USDC ni dolar ampak je samo reprezentacija dolarja v kripto obliki in tisti, ki ga poseduje ima pravico, da od izdajatelja terja dolarje za USDC in izdajatelj je dolžan to izpolniti.

Ampak tale točka 5 se mi potem zdi malo redundantna:
"5. se lahko na podlagi regulativnih zahtev, ki veljajo za izdajatelja, na zahtevo imetnika produkta kadar koli odkupi po nominalni vrednosti za isto Fiat valuto."

Razen če...
Točka 3 definira, da je USDC žeton za izvršitev terjatve.
Točka 5 pa definira časovni okvir - kadarkoli!

Kripto je izjavil:

Morda Simičev predlog za koga ni najboljši, najbolj pameten, najbolj popoln...je pa bolj enostaven in življenjski.

Jaz Simičev predlog sprejmem takoj ampak, če smo pošteni in gledamo bolj "strokovno" je slab.

Kripto je izjavil:

Treba se je poenotiti in ne siliti vsak v svojo smer razmišljanja in kdo ima prav, ker je bolj pameten od drugega in zapravljati energijo za pametovanje v podrobnostih.

Oddanih je bila 350 prijav. Tistih 250.000 ljudi, ki ima kripto jih to ne zanima, ker imajo manjše zneske in malo špekulirajo. Pa kaj, če bo tak zakon, pač bodo malo hodlali BTC in še kak kripto ali pa vse skupaj pustili, da se rešijo birokracije.

Najebali bomo tisti, ki smo v tem bolj aktivni in tisti, ki bi radi uporabljali kripto še kaj več kot za hodlanje. In takih trenutno ni prav veliko (350) sicer ne vem zakaj ne bi protestirali ko je bila priložnost. Ajde, dajmo pretiravat, mogoče nas je 2000, kar je še vedno 0 v celotni volilni masi.

Kripto je izjavil:

Če mislite, da je samo kripto potem ste zelo zelo naivni. Zelo radi bi se tudi polastili prihrankov na bančnih računih. Morda varčujete za avto, novo opremo za stanovanje, za otroka itd. Najprej se obdavči pri plači, potem je prišla inflacija, zdaj bi pa oni še enkrat obdavčili to kar ste uspeli prihraniti. S tem, da je zaradi inflacije že tako več denarja prišlo v državno blagajno. To je recept za uspeh nesposobne Svobode, Levice in SD. Ampak obdavčitev naših prihrankov imajo v planu v drugem mandatu, zato so tiho! Ker najprej je treba dobiti še en mandat.

Meni to deluje tu bolj kot politična propaganda. Če bodo hoteli denar iz bančnih računov se bo aktiviral širši del populacije, ker se bo dotaknilo več ljudi in večina ljudi tudi ima več na bankah kot v kriptu.

V tem mandatu zakon očitno ne bo ustavljen razen, če se bodo poslanci tako odločili. Tudi če pridejo desni gor bo zakon veljal vsaj 1 leto ali 2. Tako, da hočeš, nočeš, se boš moral s podrobnostmi ukvarjat. Razen če ti uspe zbrat 250.000 ljudi, kar bo pa na slo-techu težko. Rad bi to videl ampak zdi se mi nerealno.
]

tilio je izjavil:

Kripto je izjavil:

Jaz Simičev predlog sprejmem takoj ampak, če smo pošteni in gledamo bolj "strokovno" je slab.

Kripto je izjavil:

Oddanih je bila 350 prijav. Tistih 250.000 ljudi, ki ima kripto jih to ne zanima, ker imajo manjše zneske in malo špekulirajo. Pa kaj, če bo tak zakon, pač bodo malo hodlali BTC in še kak kripto ali pa vse skupaj pustili, da se rešijo birokracije.

Najebali bomo tisti, ki smo v tem bolj aktivni in tisti, ki bi radi uporabljali kripto še kaj več kot za hodlanje. In takih trenutno ni prav veliko (350) sicer ne vem zakaj ne bi protestirali ko je bila priložnost. Ajde, dajmo pretiravat, mogoče nas je 2000, kar je še vedno 0 v celotni volilni masi.

Kripto je izjavil:

Meni to deluje tu bolj kot politična propaganda. Če bodo hoteli denar iz bančnih računov se bo aktiviral širši del populacije, ker se bo dotaknilo več ljudi in večina ljudi tudi ima več na bankah kot v kriptu.

V tem mandatu zakon očitno ne bo ustavljen razen, če se bodo poslanci tako odločili. Tudi če pridejo desni gor bo zakon veljal vsaj 1 leto ali 2. Tako, da hočeš, nočeš, se boš moral s podrobnostmi ukvarjat. Razen če ti uspe zbrat 250.000 ljudi, kar bo pa na slo-techu težko. Rad bi to videl ampak zdi se mi nerealno.
]

OK, potem pa razumi to kot politično propagando. Nekateri bodo pravilno razumeli, nekateri bodo v napisanem iskali politično propagando.

Dejstva sem napisal. Dejstva, ki jih noben ne more zanikati.
Wealth is mindset!

user123456 ::

Kripto je izjavil:

OK, potem pa razumi to kot politično propagando. Nekateri bodo pravilno razumeli, nekateri bodo v napisanem iskali politično propagando.

Drži napisal si dejstva (razen številka 250.000 je pretirana)
Dejstvo je tudi da bi slabsi in bolj totalitaren zakon za kriptoimetnike težko napisal ker je neživljenski in dobeseno spravlja kriptoimetnike tudi v fizično nevarnost.
Dejstvo je da se na vsak predlog požvižgajo.
Dejstvo je da ta zakon škoduje prihodnosti Slovenije (posredno tudi tistim prebivalcem ki nimajo kripta) in ji jemlje strateško prednost na v prihodnosti zelo pomembnem področju.
Dejstvo je da bo priliv v javno blagajno zaradi tehnične narave premoženja zanemarljiv (kar spet ni nikomur v korist)

Se nebi čudil če bodo kakšni posamezniki ob imlementaciji tega zakona doživel tak afekt da bodo spravili v fizično nevarnost glavne akterje tega zakona ki so navedeni in mogoče bodo potem preko tega razumeli kaj pomeni biti v fizični nevarnosti. Jaz osebno bi se bal bit podpisan pod zakonom ki se bo v prihodnosti izkazal prej ali slej za veliko strateško napako in ki dela ogromno škodo prebivalcem.

user123456 je izjavil:

Kripto je izjavil:

Drži napisal si dejstva (razen številka 250.000 je pretirana)
Dejstvo je tudi da bi slabsi in bolj totalitaren zakon za kriptoimetnike težko napisal ker je neživljenski in dobeseno spravlja kriptoimetnike tudi v fizično nevarnost.
Dejstvo je da se na vsak predlog požvižgajo.
Dejstvo je da ta zakon škoduje prihodnosti Slovenije (posredno tudi tistim prebivalcem ki nimajo kripta) in ji jemlje strateško prednost na v prihodnosti zelo pomembnem področju.
Dejstvo je da bo priliv v javno blagajno zaradi tehnične narave premoženja zanemarljiv (kar spet ni nikomur v korist)

Se nebi čudil če bodo kakšni posamezniki ob imlementaciji tega zakona doživel tak afekt da bodo spravili v fizično nevarnost glavne akterje tega zakona ki so navedeni in mogoče bodo potem preko tega razumeli kaj pomeni biti v fizični nevarnosti. Jaz osebno bi se bal bit podpisan pod zakonom ki se bo v prihodnosti izkazal prej ali slej za veliko strateško napako in ki dela ogromno škodo prebivalcem.

Misliš, da je številka ki sem jo napisal pretirana. Koliko je 17% Slovencev? Izračunaj. Tako je zapisano v Financah, dne 12.05.2025
Glede na procente sem napisal nižjo številko. Namenoma!
Wealth is mindset!

user123456 ::

Kripto je izjavil:

Misliš, da je številka ki sem jo napisal pretirana. Koliko je 17% Slovencev? Izračunaj. Tako je zapisano v Financah, dne 12.05.2025

naj bo napisano kjerkoli..ta številka je pretirana.
Veliko ljudi tudi teh napisanih dejstev niti ne razume.

user123456 je izjavil:

Kripto je izjavil:

naj bo napisano kjerkoli..ta številka je pretirana.
Veliko ljudi tudi teh napisanih dejstev niti ne razume.

Lahko razložiš, da bomo še ostali razumeli?
Wealth is mindset!

Gregor P ::

Zdaj bom spet podal eno anekdoto, in bo Utk spet dobil peno na usta, ker statistika pa to:P, ampak jaz poznam kar nekaj ljudi, ki v resnici nima pojma o kriptu in ga sproti ves čas malo kupujejo; večinoma se ravnajo po mojih nasvetih oz. ves čas sprašujejo, kako in kaj (in jim jasno povem, da naj ne verjamemo slepo kar meni, ne vlagajo vsega itd.). In če jih že jaz (aka introventiran IT-jevec) poznam nekaj, pomeni, da jih mora biti najbrž kar veliko med nami.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

merlin2 ::

Dejstvo je da bi morala biti sredstva, ki jih držiš 2-3 leta ali več neobdavčena ali biti obdavčena z minimalno stopnjo do nekih 3%. Gre za dolgoročno vlaganje in ne špekulativne nakupe z namenom trgovanja. Vlada pa je zgleda povzela načelo, da gre v vseh primerih za trgovanje in špekulacije.
Gre za varčevanje in ne špekulacije. Varčuješ pač na način, ki je tebi najbolj ugoden. Zaradi tega še nisi konkurent varčevalnim, pokojninskim skladom itd...

Webmojster ::

Kaj pravi google gemini 2.5pro, zakaj dogecoin raste :)

V zadnjih dneh je na trgu kriptovalut opaziti zanimive trende, pri čemer je Dogecoin (DOGE) pritegnil veliko pozornosti s svojo rastjo. Vendar pa je pomembno poudariti, da v nasprotju s splošnim prepričanjem Dogecoin ni edina kriptovaluta, ki v zadnjem času pridobiva na vrednosti. Dejansko je celoten trg kriptovalut v preteklem tednu zabeležil rast. Kljub temu pa je rast Dogecoina izstopala in presegla rast mnogih drugih večjih kriptovalut.

V preteklem tednu je Dogecoin zabeležil impresivno rast vrednosti, ki se po različnih virih giblje med 20 % in 30 %. V istem obdobju sta tudi največji kriptovaluti, Bitcoin (BTC) in Ethereum (ETH), zabeležili rast, čeprav zmernejšo v primerjavi z Dogecoinom. Celotna tržna kapitalizacija kriptovalut se je v zadnjem tednu prav tako povečala, kar kaže na splošno pozitiven trend na trgu.
Zakaj je Dogecoin tako močno zrasel?

Analiza kaže, da je k izjemni rasti Dogecoina prispevalo več dejavnikov:

Povečano zanimanje za "meme" kovance: V zadnjem času je opaziti ponovno povečano zanimanje vlagateljev za tako imenovane "meme" kovance, med katere spada tudi Dogecoin. To zanimanje pogosto poganjajo družbena omrežja in močna spletna skupnost.
Pobuda fundacije Dogecoin: Fundacija Dogecoin je nedavno napovedala ustanovitev "Uradne rezerve Dogecoin" (Official Dogecoin Reserve). Cilj te pobude je podpreti dolgoročno stabilnost in verodostojnost cene Dogecoina, kar je povečalo zaupanje vlagateljev.
Špekulacije o Dogecoin ETF-ih: Na trgu krožijo špekulacije o morebitni uvedbi investicijskih skladov, vezanih na Dogecoin (ETF), kar bi lahko dodatno povečalo njegovo ceno in dostopnost za širši krog vlagateljev.
Pozitivno tržno razpoloženje in tehnični dejavniki: Splošno pozitivno razpoloženje na trgu kriptovalut in ugodni tehnični kazalniki so prav tako prispevali k rasti cene Dogecoina.
Vpliv znanih osebnosti: V preteklosti so tviti in javne izjave znanih osebnosti, kot je Elon Musk, pomembno vplivali na ceno Dogecoina. Čeprav v zadnjih dneh ni bilo neposrednih objav, ostaja pričakovanje morebitnega vpliva teh osebnosti pomemben dejavnik.

Splošni dejavniki, ki vplivajo na trg kriptovalut

Na cene kriptovalut vpliva širok spekter dejavnikov, ki niso omejeni le na posamezno kriptovaluto:

Ponudba in povpraševanje: Osnovni ekonomski zakon ponudbe in povpraševanja je ključni dejavnik, ki določa cene kriptovalut.
Regulativne spremembe: Novice in odločitve regulatornih organov po svetu lahko močno vplivajo na tržno razpoloženje in cene.
Makroekonomski pogoji: Splošno gospodarsko stanje, kot so inflacija, obrestne mere in geopolitični dogodki, lahko vpliva na nagnjenost vlagateljev k tveganju in s tem na cene kriptovalut.
Tehnološki razvoj: Napredek v tehnologiji veriženja blokov (blockchain) in razvoj novih kriptovalut lahko vplivata na konkurenčnost in vrednost obstoječih kriptovalut.
Tržno razpoloženje: Strah in pohlep sta močni gonilni sili na trgu kriptovalut. Pozitivne novice lahko sprožijo optimizem in rast cen, medtem ko negativne novice vodijo v prodajne pritiske.

Zaključimo lahko, da je nedavna rast Dogecoina posledica spleta specifičnih dejavnikov, ki so povezani z njegovo edinstveno naravo "meme" kovanca, in splošnega pozitivnega trenda na trgu kriptovalut. Kljub temu je pomembno, da vlagatelji ostanejo previdni, saj je trg kriptovalut znan po svoji visoki volatilnosti.

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

Tako ko je Gemini prvotno zapisal, v zadnjem mesecu je zraslo ogromno kripta; XLM za 88 %, HBAR za 80 %, XRP za 58 % itd. Tako da 39 % dvig Dogecoina v tem kontekstu ni nekaj posebnega, ker praktično vse raste.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Kripto je izjavil:

Pisanje o tem kaj bo neka politična opcija naredila niso dejstva. So predvidevanja in projeciranja.

Če greš v to smer ti bom za Simičev zakon povedal tako: Čisto navadna propaganda. Ta zakon, tudi če bodo desni dobili volitve ne bo nikoli ugledal luči sveta iz preprostega razloga: ker je slab iz širšega vidika.

Pri zakonu ne more kripto skupnost gledat kot da živi v mehurčku, ker živi v širšem sistemu in treba je upoštevat sorazmernost glede na to kako so druge stvari urejene.

To da se plačuje davek na dobiček ni nič nenavadnega po državah. Večina to ima. Redki nimajo. Lahko se pogovarjamo o tem, da je prost po določenem času in da upada davek s časom ampak večina držav to ima. Lahko se pogovarjamo, da bi moral biti nižji ampak potem je pošteno, da se znižajo še kateri drugi davki in to bi potegnilo marsikaj za sabo. Ne rečem, da si tega ne bi želel ampak gledat je potrebno celoto.

Če ti ne bi bilo potrebno beležiti izvora denarja in bi bil kripto po vrhu še neobdavčen potem bi bil to dizaster, ker bi lahko vsak pral denar preko kripta. Vlaganje v delnice preko borz ne bi imelo smisla, če bi lahko vlagal v delnice na blockchainu in bil oproščen davka, itd...

Tako, da najbolj pametna poteza bi bila, da ne hitijo z davkom in si vzamejo čas da naredijo prav.

Ne pravim, da volite leve, ne pravim da volite desne, ker to ni politična debata. Volite kar želite. Samo ne slikajte mi podobe da je kolacija najslabša in da ko pridejo desno bo med in mleko. Desni so imeli svoje priložnosti tako kot levi in drastičnih sprememb v življenju nisem videl. So pa zadolžili državo, prepovedali prosto gibanje in me prisilili, da sem se cepil na lastno odgovornost z eksperimentalnim cepivom.

AI govori takole:

Zaključek: Specifične globe za neprijavo lastništva kriptovalut v novem zakonu niso izrecno definirane, saj zakon ne zahteva prijave zgolj lastništva, temveč dobičkov ob odsvojitvi. Vendar pa lahko neprijava dobičkov ali nepravilno poročanje vodi do glob po ZDavP-2, ki se gibljejo od 200 EUR do 30.000 EUR, odvisno od prekrška

chalesblack1 ::

Discussions on cryptocurrencies are constantly changing, and it's fascinating to observe how viewpoints differ based on market movements, laws, and technological advancements. It's crucial to remain knowledgeable and careful whether you're a long-time holding, a netmirror skeptic, or simply interested in blockchain's potential applications outside of money.

Zgodovina sprememb…

renzlbogo ::

kriptaši v belih trenirkah v BTC cityu bodo za vsako kavico mogli posebej računat in pošiljat svoje dinarčke FURSU hahahha dajte 250%

LeQuack ::

merlin2 je izjavil:

Dejstvo je da bi morala biti sredstva, ki jih držiš 2-3 leta ali več neobdavčena ali biti obdavčena z minimalno stopnjo do nekih 3%. Gre za dolgoročno vlaganje in ne špekulativne nakupe z namenom trgovanja. Vlada pa je zgleda povzela načelo, da gre v vseh primerih za trgovanje in špekulacije.
Gre za varčevanje in ne špekulacije. Varčuješ pač na način, ki je tebi najbolj ugoden. Zaradi tega še nisi konkurent varčevalnim, pokojninskim skladom itd...

Ali pa bi naredili, da se znesek inflacije odšteje. Npr. če varčuješ v nekem depozitu 3% samo zato da ti inflacija ne požre denar, to ne bi smelo biti obdavčeno. Tako da bi se moral nujno znesek inflacije odšteti od vseh teh investicij, delnice, kripto, itd.
Quack !

endelin ::

Tezos v enem dnevu 50% gor:D
Se obeta zlom bulla?

p1987 ::

A je komu jasno, kako je v s priglasitvijo zaloge vseh kriptosredstev 1. januarja, če se imaš kriptovaluto delno zastavljeno kot kredit?
Recimo, da imam kot collateral zastavljeno za 100.000$ bitcoina, dobim 50.000 USDC (torej moj loan to value je 50 %).
Sepravi bi moral prijavit 150.000$ kriptosredstev? A ne bi bilo bolj logično, da so tvoja kriptosredstva samo tista, ki niso zastavljena,
saj bo treba kredit enkrat odplačat oz. te v najslabšem možnem primeru likvidira.

p1987 je izjavil:

A je komu jasno, kako je v s priglasitvijo zaloge vseh kriptosredstev 1. januarja, če se imaš kriptovaluto delno zastavljeno kot kredit?
Recimo, da imam kot collateral zastavljeno za 100.000$ bitcoina, dobim 50.000 USDC (torej moj loan to value je 50 %).
Sepravi bi moral prijavit 150.000$ kriptosredstev? A ne bi bilo bolj logično, da so tvoja kriptosredstva samo tista, ki niso zastavljena,
saj bo treba kredit enkrat odplačat oz. te v najslabšem možnem primeru likvidira.

Kako imaš zastavljeno? S pogodbo, z neposrednim prenosom na drugo denarnico...?

GenZNPC ::

Ja nic, zgleda 110.000€ ATH ne bomo vidli letos. Vseskup kilavo.
skibidi

LeQuack ::

GenZNPC je izjavil:

Ja nic, zgleda 110.000€ ATH ne bomo vidli letos. Vseskup kilavo.

A ni zdaj alt season. Te cikli so zdaj hitri, teden dva pa je nov cikel.
Quack !

immortan ::

ja rdeče morje bo ready

endelin ::

Bull še traja. Padec bo boleč.

Daj tezus pojačaj do 2usd da prodam brez slabe vesti in se rešim te mizerije ki se vleče od 2018 s tem coinom;((

Zgodovina sprememb…

««
1615 / 1615
»
»»