Forum » Kriptovalute in blockchain » kripto splošna debata
kripto splošna debata
Temo vidijo: vsi
Lennzi ::
aulcnik ::
IgorCardanof je izjavil:
Zadn push btcja preden se tole sesuje za neki časa.
na podlagi tehničćne analize je btc pravgotovo precenjen, prišlo bo do korekcije največ tam do 90K, sam daleč od tega da je trend radti fertik, 2025 je tu😋
Da je trend rasti fertik lahko vidiš šele s par mesecev zamika. Intuicija?
stavr ej še bolj preprsta namečeš šop moving avarage, 20, 50,100, 200 pa veš kej si
no potem pa imaš tu še en izredno koristen indikator in toje rsi, ki kaže na momentum oz gibalna količina ki je fizikalno enaka masi m, pomnoženi s hitrostjo v .
hamez66 ::
Kaj pa v financah pomeni RSI in kako ga uporabljaš?
Se spomnite cryptopie? Očitno bodo zdaj počasi začeli izplačevat. Že lani so si odvetniki pobrali več kot 20 miljonov, pa mislim, da so za letos rekli, da bodo pobrali še 5 miljonov.
Škoda, da sem imel na cryptopii samo 0.01 btc, imel sem pa tudi tusd. So hacknili eth wallet, na katerem so bili tudi ti tusdji, pa nimam pojma, a bom dobil to kaj nazaj, delež tega ali nič.
Gor je tudi 67 nebl in neki shld coini. :D
Se spomnite cryptopie? Očitno bodo zdaj počasi začeli izplačevat. Že lani so si odvetniki pobrali več kot 20 miljonov, pa mislim, da so za letos rekli, da bodo pobrali še 5 miljonov.
Škoda, da sem imel na cryptopii samo 0.01 btc, imel sem pa tudi tusd. So hacknili eth wallet, na katerem so bili tudi ti tusdji, pa nimam pojma, a bom dobil to kaj nazaj, delež tega ali nič.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hamez66 ()
Kaj pa v financah pomeni RSI in kako ga uporabljaš?
še enkrat rsi je momentum oz fizikalno gledano to ej gibalna količina oz naj poenostavim, razmišljajte o tem kot o merilniku hitrosti za zagon cene, ki se giblje od 0 do 100. Ko se RSI povzpne nad 70, to nakazuje, da je dlnica oz v našem primeru kripta prcenjena in je priemren čas za premislek o prodaji in obratno, ko RSI se pomakne pod cono vrednosti 30 kar pomeni da je kripta podcenjena oz metaforučno izraženo, balonček je prazen. V tem primeru je čas za premislek o nakupu kripte.Potem tretja cona pa je tim siva cona , ko se kriupta nahaja v vrednostih med 40-50.Ponavadi je ta indiator nastavljen na podlagi prejšnjih 14 sveč, to alhko v nastavitvah tudi spremeniš, jaz to pustim po defoltu.
hamez66 ::
Okej. Ker sem v preteklosti tudi malo gledal te RSIje, potem pa sem spoznal še "range trading", pa mi je ta "range trading" ljubši. Nekako nastaviš nakupe na cene, pri katerih se je prej bitcoin stabiliziral. Zdaj bi recimo nastavil nakupe na okoli 100k$, 95200$ in pa recimo 91000$. Če je malo panike, bo padalo, in ti potem avtomatsko kupi več dni ali tednov po nakupu. Verjetnost, da se odbije višje, je v bull runu višja. Včasih smo govorili buy the dip.
V bear marketu se je pa najbolje držati preč od coinov in čakati na večje crashe, pa potem poskusiti takrat kupiti nizko s kakšnim v naprej nastavljenim nizkim buyem.
V bear marketu se je pa najbolje držati preč od coinov in čakati na večje crashe, pa potem poskusiti takrat kupiti nizko s kakšnim v naprej nastavljenim nizkim buyem.
LeQuack ::
Kako to da imajo ljudje izgube če je tako enostavno trgovati samo preko teh indikatorjev?
Quack !
Kako to da imajo ljudje izgube če je tako enostavno trgovati samo preko teh indikatorjev?
stavr je preprosta, odgovor najdeš v Dante Aligherijevi božanski komediji, to je Avaritia oz POHLEP oz po domače rečeno, ne znaš se ustaviti. čeprav ti indikator kaže vzemi, ti ap rineš z glavo še naprej.
energetik ::
še enkrat rsi je momentum oz fizikalno gledano to ej gibalna količina oz naj poenostavim, razmišljajte o tem kot o merilniku hitrosti za zagon cene, ki se giblje od 0 do 100. Ko se RSI povzpne nad 70, to nakazuje, da je dlnica oz v našem primeru kripta prcenjena in je priemren čas za premislek o prodaji in obratno, ko RSI se pomakne pod cono vrednosti 30 kar pomeni da je kripta podcenjena oz metaforučno izraženo, balonček je prazen. V tem primeru je čas za premislek o nakupu kripte.Potem tretja cona pa je tim siva cona , ko se kriupta nahaja v vrednostih med 40-50.Ponavadi je ta indiator nastavljen na podlagi prejšnjih 14 sveč, to alhko v nastavitvah tudi spremeniš, jaz to pustim po defoltu.
RSI ni moment ampak je samo prikaz relativne pod/precenjenosti. Moment ali vztrajnost prikazuje MACD.
vires in numeris
RSI ni moment ampak je samo prikaz relativne pod/precenjenosti. Moment ali vztrajnost prikazuje MACD.
napisal sem momentum ne moment
Vid123 ::
Zdravo,
Kako mnenje o XDC? low MC, nekaj uporabnih funkcij, niso listani na glavnih menjalnicah...
Kako mnenje o XDC? low MC, nekaj uporabnih funkcij, niso listani na glavnih menjalnicah...
Mato989 ::
1 milijon je dandanes žal premalo; min. so 3 milijoni.
Eh, neumnost... 1 mil EUR je dovolj za efektivno penzijo... pod efektivno penzijo ne mislim da se upokojiš in delaš 0 samo ležiš, in zapravljaš ampak v smislu da imaš odprt normiran s.p. si plačuješ delovno dobo in pač tu pa tam malo "za dušo" še kaj delaš... torej govorim o nekaj 10 urah na mesec, solidne dodane vrednosti.
Preostalo krije 1 mil brez težav.
1. 500k daš v S&P500 ETF akumulacijski (tu se moraš pač odločit da pred 60tim ne boš črpal 1 EUR)
2. 300k daš v nekaj kar prinaša letno obresti (USDC ki se obrestuje ali pa obveznice whatever)
3. Pustiš si 1 BTC če slučajno spleza v 10 letih na milijonček ali 500k recimo...
4. Preostanek torej cca 100k daš v SLO delnice ki imajo solidne dividende (KRKA ipd...)
Točko 1 in 3 ne tikaš do 55/60 leta, točko 2 in 4 porabljaš obresti (to bi moralo bit ranga obresti 20k+) torej če delaš toliko da si mesečno pokriješ SP in pridelaš še za par stotakov, imaš efektivno 2k na mesec in stress free lajf...
Če si pa zelo mlad (pod 40) pa pač delaš še 5-10 let in pustiš da obrestno obrestni naredi svoje...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Bizkit45 ::
no, pa sem z BTC-ji prilezel do sedemmestne cifre . not bad za skupno cca 110000 jurčkov vložka - tazadnji nabavljen bitkojn je bil šele pred kratkim, ta se bo moral še malce oplemenitit - ostali so lepo narasli skozi leta
Tisti, ki pričakujete masiven drop.. Hudo dvomim.. če bo drop BTC za cca 20%-30%, bo huuudooo masivno - čisto drugi playerji so zdaj notri kot včasih frizerke in avtomehaniki, ki so trznili pri vsakem premiku. Če pade za tolk, kot sem napovedal, takoj nabavim še kakšnega
Mojster, najprej vsa čast. 1mio je lepa stevilka. Je pa dejstvo kot ste tudi ze ugitovili, da 1 mio ni vec penzija. No, vsaj bajna ne. Hise gredo za 1mio, pa ni neko nad nad povprecje.
Kakorkoli, kudos. Bi pa rad poudaril, da smo v kriptu ze skoraj vsi vidli 10x. Tko da tud s tega stalisca..meh. Cestitam ti za balls of steel, da si mel jajca dat 100k+ notri. Vecina teh jajc nima :) no sej, ce bi, bi res bilo veliko vec miljonarjev.
Ce se odlocis to dol vzet v doglednem casu (ne 8 let), porocaj, kako taksno stevilko pretopis v fiat in na svoj racun. Se mi zdi, da vecino to najbolj zanima :)
Kripto ::
IgorCardanof je izjavil:
Zadn push btcja preden se tole sesuje za neki časa.
na podlagi tehničćne analize je btc pravgotovo precenjen, prišlo bo do korekcije največ tam do 90K, sam daleč od tega da je trend radti fertik, 2025 je tu😋
Da ne boš preveč presenečen...ob korekciji v rang 50-60k USD. Supporta med 90 in 60k USD je zelo malo. Januarja se bo pobiralo profite.
Wealth is mindset!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kripto ()
Gregor P ::
Če koga zanima, izseki iz komentarja na Financah Kriptosvet v letu 2025: kakšni so trendi in napovedi
Po februarskem silovitem skoku trga je cena bitcoina presegla osemmesečno konsolidacijo v oktobru in največja kriptovaluta se je povzpela v neznano območje - na najvišjo vrednost. Gre za tipični vzorec "falling wedge", ...
...
... je treba počakati, kaj od tega se bo dejansko zgodilo in kaj bo ostalo le pri napovedih. Optimizem po zmagi Trumpa je bil izjemen, je pa res, da bi se, vsaj tehnično, skok vseeno zgodil, ne glede na to, kdo bi bil izvoljen. So pa po rasti opazne kriptovalute, ki so vsaj deloma povezane z novim kabinetom predsednika Trumpa oziroma bolj Elona Muska.
... Bitcoin je v trendu in dokler je tako, ne spreminjam svojega stališča. Dolga pozicija na bitcoin.
Še posebno sem pozoren na BTC.D, dominanco bitcoina na kriptotrgu. Ta je začela upadati pred dvema tednoma, kar je dalo zagon altcoinom (alternativnim kovancem). Nobena od večjih sekundarnih valut še ni pri rekordu, kar daje slutiti, da se jih splača podrobno spremljati. Vsak dosedanji cikel je bil podoben. Najprej bitcoin doseže vrh, potem sledijo altcoini in na koncu "shitcoini" - ... sledi denarja vodijo od največjih do najmanjših in na koncu sledi velika korekcija.
...
Nedvomno smo še vedno v obdobju fiskalne ekspanzije. Zdaj smo sicer v drugačnem denarnem režimu, kjer smo prešli od zviševanja obrestnih mer in zviševanja realnih obrestnih mer do zdajšnjega zniževanja obrestnih mer. V preteklosti je znižanje obrestnih mer pomagalo dvigniti cene kriptovalut. Trenutno je videti, da bomo v prihodnjem letu imeli ohlapno denarno politiko in ekspanzivno fiskalno politiko, kar bi lahko dalo pospešek trgu kriptovalut.
Če sklepam po preteklih vzorcih, smo vsaj na polovici polnega bikovskega trga. Druga polovica bikovskega trga je običajno takrat, ko je prisotna velika nihajnost, hkrati pa precejšnja rast cen v primerjavi s prvo polovico.
...
Torej se bo s tehničnega vidika pri meni pojavilo prvo znamenje obrata trenda, ko bo bom videl "top" na trgu, drugi vpliv pa bi bil vrnitev inflacije ter vnovični dvig obrestnih mer.
...
BTC.D in "altcoin season index". Osebno mislim, da smo v času altcoinov in da je treba spremljati odlive iz BTC v preostali trg. To lahko spremljamo prek BTC.D, ki je prebil navzdol podporo in evidentno izgublja dominanco. Če se bo ta trend nadaljeval, bodo altcoini pridobivali glede na BTC.
...
... primerjava pa je med bitcoinom in ethereumom ... Marca lani je ethereum izgubil podporo v primerjavi z bitcoinom in od takrat začel izgubljati vrednost glede na največjo valuto. Nakazuje se, da bi se trend lahko obrnil, kar bi ustrezalo minulim ciklom. Navadno bitcoin vodi v rasti, nato pa se konsolidira, ko ga ethereum in drugi altcoini dohitijo. Da bi ethereum hitro pridobil vrednost, bi se moralo povečati povpraševanje po tokeniziranih sredstvih (en primer so stabilni kovanci, niša, kjer prevladuje ethereum) in mogoče bi vplivala možnost nove regulativne usmeritve glede decentraliziranih financ (DeFi), kjer ima tudi ethereum vodilno vlogo.
...
Nekaj izmed teh protokolov se je začelo uporabljati v realnem svetu in prav ta preskok je manjkal v preteklih ciklih, ... Medtem ko ima bitcoin nekako zavarovano mesto kot največja valuta, je mogoče drugo mesto še nekoliko odprto. Res je, da tradicionalno pripada ethereumu, ampak osebno mislim, da bi lahko v prihodnjih letih videli zamenjavo, ...
...
Sam kriptotrg ... Ima svoje značilnosti in se giblje v ciklih, kar zdaj gledamo že četrtič. Smo na sredini cikla, ki se bo enkrat seveda končal. Zgodovina se ponavlja in ne bi me presenetil kak večji zlom v prihodnjih mesecih. Vseeno gre za izjemno nihajni trg, ki ponuja izjemne donose, je pa na drugi strani vselej zraven nevarnost velikih izgub.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Mato989 ::
no, pa sem z BTC-ji prilezel do sedemmestne cifre . not bad za skupno cca 110000 jurčkov vložka - tazadnji nabavljen bitkojn je bil šele pred kratkim, ta se bo moral še malce oplemenitit - ostali so lepo narasli skozi leta
Tisti, ki pričakujete masiven drop.. Hudo dvomim.. če bo drop BTC za cca 20%-30%, bo huuudooo masivno - čisto drugi playerji so zdaj notri kot včasih frizerke in avtomehaniki, ki so trznili pri vsakem premiku. Če pade za tolk, kot sem napovedal, takoj nabavim še kakšnega
Mojster, najprej vsa čast. 1mio je lepa stevilka. Je pa dejstvo kot ste tudi ze ugitovili, da 1 mio ni vec penzija. No, vsaj bajna ne. Hise gredo za 1mio, pa ni neko nad nad povprecje.
Kakorkoli, kudos. Bi pa rad poudaril, da smo v kriptu ze skoraj vsi vidli 10x. Tko da tud s tega stalisca..meh. Cestitam ti za balls of steel, da si mel jajca dat 100k+ notri. Vecina teh jajc nima :) no sej, ce bi, bi res bilo veliko vec miljonarjev.
Ce se odlocis to dol vzet v doglednem casu (ne 8 let), porocaj, kako taksno stevilko pretopis v fiat in na svoj racun. Se mi zdi, da vecino to najbolj zanima :)
Zakaj 1 mil ne bi bila penzija? Jaz res ne razumem tega pohlepa in nujnosti nenehnega zapravljanja...
Torej če imaš:
1. nepremičnino (po možnosti z nizkim kreditom ali odplačano)
2. vozilo (ki ni na leasing)
Se lahko z 1 mil efektivno upokojiš... govorim seveda o dejanskem 1 mil, ne zdaj da je 1 mil pa padejo še kaki davki gor...
Sicer drži da se ne moreš upokojit z 1 mil EUR če pač pod upokojitev eni smatrate IZKLJUČNO to da ne mrdneš več s prstom, da za vsako "delo" ali effort plačate/najamete delavce(hišna pomočnica itd...) potem to drži...za nameček pa še da greš na potovanje okrog Sveta, kupiš lambota ipd...
Za mene je "efektivna upokojitev" to, da me noben delodajalec več ne more spravit v stisko če me odpusti, in to da me zjutraj ne zbudi budilka, to da lahko rečem danes pa ne bom delal nič ker mi pač NI... ker bom raje šel na kolo in nato skuhal zdravo kosilo, nato pa pač bral knjigo... in to da pač ne rabim gledat na vsak cent ko grem v trgovino po hrano, in ko grem po oblačila...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
Zaradi rasti stroškov; vse je postalo tako drago, da si z 1 milijonom komajda še srednji sloj.
- kupiš hišo, ali stanovanje, vsaj 350.000 evrov,
- kupiš vozilo, in daš 45.000 evrov, ker si "skromen", sicer lahko daš tudi 150k; temu ustrezno draga so potem še zavarovanja, servisi it.
- hrana, zdaj če si skromen in kupuješ ter kuhaš sam, je vsaj 7.500 letno, če pa hodiš še ven, pa si že vsaj na 10k
- oblačila, nebo je meja, ampak recimo 1.500 letno
- dopusti, dober dopust je vsaj 3000 evrvo, ampak če želiš kaj več si že hitro na 10k
- vsi ostali računi, odplačilo kreditov itd.
... in je minilo prvo leto in si "skromno" takoj porabil najmanj pol milijona evrov, pa zares živeti nisi še začel nisi, kje je šele penzija.
Zato minimalno 3 milijone
- kupiš vozilo, in daš 45.000 evrov, ker si "skromen", sicer lahko daš tudi 150k; temu ustrezno draga so potem še zavarovanja, servisi it.
- hrana, zdaj če si skromen in kupuješ ter kuhaš sam, je vsaj 7.500 letno, če pa hodiš še ven, pa si že vsaj na 10k
- dopusti, dober dopust je vsaj 3000 evrvo, ampak če želiš kaj več si že hitro na 10k
... in je minilo prvo leto in si "skromno" takoj porabil najmanj pol milijona evrov, pa zares živeti nisi še začel nisi, kje je šele penzija.
Špricer ::
Fuck. Btc malo dol, alti suvereno 10% dol...dejanska kriptozima?
Pa brez obsojanja. Mene skrbi za dobiček od 1500 eur, ki so težko prigarani.
Sedaj sem v minusu, pobral nisem altov...
Ne vem od kod pobiraš take zneske, ampak recimo najem 500 eur, stroški 150. Dopust v lastni režiji 800 eur za 10 dni. Obleke second hand ali razprodaje 300 eur. Hrana s kuponi in prebiranjem letakov z akcijami na mesec največ 60 eur.
Pa brez obsojanja. Mene skrbi za dobiček od 1500 eur, ki so težko prigarani.
Sedaj sem v minusu, pobral nisem altov...
Zaradi rasti stroškov; vse je postalo tako drago, da si z 1 milijonom komajda še srednji sloj.
Ne vem od kod pobiraš take zneske, ampak recimo najem 500 eur, stroški 150. Dopust v lastni režiji 800 eur za 10 dni. Obleke second hand ali razprodaje 300 eur. Hrana s kuponi in prebiranjem letakov z akcijami na mesec največ 60 eur.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Špricer ()
Torej ti bi živel kot revež potem? Čemu, saj si že zdaj brez kripta lahko privoščimo boljše življenje
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
trololololo ::
Osebno ocenjujem, da prihaja popravek med 6.8% (to je minimum, ki se bo po moje zgodil) in do 28% (najslabši scenarij). Kaj to pomeni za alte si preračunajte sami. To da pa je konec kripto cikla pa ne bom komentiral...
c3p0 ::
Ja upam, da dol, da še malo pokupim ETH. Nazadnje sem dokupil po 1k, imel še en order za 10k, a se za malenkost ni izpolnil, nato pa več ni šlo toliko dol. Me je stalo 30k :/
Špricer ::
trololololo je izjavil:
Osebno ocenjujem, da prihaja popravek med 6.8% (to je minimum, ki se bo po moje zgodil) in do 28% (najslabši scenarij). Kaj to pomeni za alte si preračunajte sami. To da pa je konec kripto cikla pa ne bom komentiral...
Alti 30% glede na to če sem realen...katastrofa
Torej ti bi živel kot revež potem? Čemu, saj si že zdaj brez kripta lahko privoščimo boljše življenje
Srečen revež. Ne pa zagrenjen bogataš.
Potem ko je bila kitajska rast prodaje na drobno oktobra kar 4,8-odstotna, je bila novembra le še triodstotna, kar je pod pričakovanji. Na začetku tedna je ta podatek obremenil tudi evropske proizvajalce luksuznih dobrin, kot je francoski LVHM, ki je bil še nedolgo tega največje evropsko podjetje po tržni kapitalizaciji. LVHM-jeve delnice so se pocenile za več kot odstotek, v celotnem letošnjem letu je njihova izguba skoraj 13-odstotna. To je tudi eden od razlogov, zakaj je pariški delniški indeks letos v minusu.
Če se vrnemo na Wall Street - ta mesec je mogoče opaziti nenavaden vzorec. Indeks tako imenovanih value delnic (večinoma so to nižje ovrednotene delnice iz zrelih panog, ki praviloma izplačujejo visoke dividende) je v torek že enajsti dan zapored drsel navzdol, kar se ni zgodilo nikoli v zgodovini. Podobno velja za elitni Dow Jones: v torek je njegova vrednost padla deveti dan zapored, kar se ni zgodilo od leta 1978. Res pa je, da je v tem negativnem nizu izgubil le tri odstotke. Zato pa navzgor hiti tehnološki indeks Nasdaq, prav tako S & P 500. Rast je očitno še naprej precej selektivna. Manj kot tretjina delnic v sestavi indeksa S & P 500 (31 odstotkov) je letos z donosnostjo presegla ta pomemben kriterijski indeks. Nazadnje so bila takšna gibanja v zadnji fazi mehurčka pikakom podjetij ob koncu 90. let. Seveda ni nujno, da bomo spet videli podobno zgodbo, je pa treba biti previden, sploh ker veliko vlagateljev delnice, kot so Tesla, Apple in Nvidia, kupuje z vzvodom. Ko gre trg navzgor, so zaslužki toliko večji, ob negativnem scenariju pa je padec toliko intenzivnejši.
KUPUJE Z VZVODOM! Če je kdo gledal The big short potem ve kaj se dogaja!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Špricer ()
trololololo je izjavil:
Alti 30% glede na to če sem realen...katastrofa
Srečen revež. Ne pa zagrenjen bogataš.
Potem ko je bila kitajska rast prodaje na drobno oktobra kar 4,8-odstotna, je bila novembra le še triodstotna, kar je pod pričakovanji. Na začetku tedna je ta podatek obremenil tudi evropske proizvajalce luksuznih dobrin, kot je francoski LVHM, ki je bil še nedolgo tega največje evropsko podjetje po tržni kapitalizaciji. LVHM-jeve delnice so se pocenile za več kot odstotek, v celotnem letošnjem letu je njihova izguba skoraj 13-odstotna. To je tudi eden od razlogov, zakaj je pariški delniški indeks letos v minusu.
Če se vrnemo na Wall Street - ta mesec je mogoče opaziti nenavaden vzorec. Indeks tako imenovanih value delnic (večinoma so to nižje ovrednotene delnice iz zrelih panog, ki praviloma izplačujejo visoke dividende) je v torek že enajsti dan zapored drsel navzdol, kar se ni zgodilo nikoli v zgodovini. Podobno velja za elitni Dow Jones: v torek je njegova vrednost padla deveti dan zapored, kar se ni zgodilo od leta 1978. Res pa je, da je v tem negativnem nizu izgubil le tri odstotke. Zato pa navzgor hiti tehnološki indeks Nasdaq, prav tako S & P 500. Rast je očitno še naprej precej selektivna. Manj kot tretjina delnic v sestavi indeksa S & P 500 (31 odstotkov) je letos z donosnostjo presegla ta pomemben kriterijski indeks. Nazadnje so bila takšna gibanja v zadnji fazi mehurčka pikakom podjetij ob koncu 90. let. Seveda ni nujno, da bomo spet videli podobno zgodbo, je pa treba biti previden, sploh ker veliko vlagateljev delnice, kot so Tesla, Apple in Nvidia, kupuje z vzvodom. Ko gre trg navzgor, so zaslužki toliko večji, ob negativnem scenariju pa je padec toliko intenzivnejši.
Tako. Poenostavljeno. Konzervativne firme (realni sektor) drsijo dol. Tehnološki balon pa pumpa gor. Masovni stečaji povsod, odpuščanja itd. Ne pomen, da ne bo mega euforične pumpe (ta zadnje gor) - to v bistvu pričakujem, ampak to ni zdravo gospodarstvo. Recesija je neizbežna.
Zaenkrat nobeden ne napoveduje večjega padca, kvečjemu korekcijo. Ampak glede na to, kako je tole šlo po učbeniku dosedaj in smo dejansko lahko imeli kar dober izplen decembra, je tudi morebiten padec priložnost za nove nakupe.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
c3p0 ::
Pameten gleda za nove nakupe, trgovalno nevešč trepeta koliko še bo moralo pasti, da bo prodal.
Pameten gleda za nove nakupe, trgovalno nevešč trepeta koliko še bo moralo pasti, da bo prodal.
glede nato, da je pred cca 1 mescom prišlo do tim zlatega križa pri btcju, če se osredotočimo zgolj na dotično kripto, pa se mi zdi res malo verjetno, da bi bilo cikla rasti konec, vsaj na podlagi predhodnjih podatkov (beri zlati križi iz zgodovine)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: aulcnik ()
glede nato, da je pred cca 2 mescema prišlo do tim zlatega križa pri btcju, če se osredotočimo zgolj na dotično kripto, pa se mi zdi res malo verjetno, da bi bilo cikla rasti konec, vsaj na podlagi predhodnjih podatkov (beri zlati križi iz zgodovine)
endelin ::
Ta bull ni takšnih ekscesov v kriptu kot je bila 20% mera na depozite kot pri anchorju oz luni v prejšnjem morda takšni projekti še pridejo.
Da ne bo crknil tokrat sam btc
Da ne bo crknil tokrat sam btc
Zgodovina sprememb…
- spremenil: endelin ()
endelin ::
Špricer: ko gre btc pod 70k se ti bo splačalo kupovati top alte ker bodo za ceno oreščka. Za nekaj 10% profita bo
Zgodovina sprememb…
- spremenil: endelin ()
IgorCardanof ::
V enoletne stroske si dal vsa glavna zapravljanja. Poleg tega se zdi 7500e za hrano kar dosti. Zgleda jes samo v high end restavracijah in redko kuhas.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.
matic492 ::
Jaz porabim več kot 7500€ na leto za hrano za naju dva s punco, pa nisem miljonar in ne, ne hodiva v high end restavracije... :D
V bistvu vsi našteti stroški tukaj niso nič posebnega, to je malo bolj high end paying job.
V bistvu vsi našteti stroški tukaj niso nič posebnega, to je malo bolj high end paying job.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
6000- 7500 je povprečje za 2 človeka pri naju tudi. kuhava 80% doma. pa v to ni všteto, da občasno tudi kaj iz podeželja dobiva (torej "zastonj"). cene hrane so brutalne in še hujše bo.
Da, tako je; teh 7.500 evrov letno je pretežno za nakupovanje hrane, tudi na tržnici in kuhanje doma. Za neko redno zdravo prehrano.
Zaradi rasti stroškov; vse je postalo tako drago, da si z 1 milijonom komajda še srednji sloj.Govorimo o tem, da že imaš nepremičnino, brez kreditov. Za 1M se ti upokojim (vključno z ženo), s tem da ne delam več popolnoma nič, razen hobijev. Če pa računaš, da imaš vse v SP500 in dobiš ven nekih 7% letno z všteto inflacijo, ti grem v penzijo s 500k in to obadva z ženo. Vsako leto delaš DCA sell, da imaš zaloge za naslednje leto + nek 2-3 letni buffer v MM ETF. To je če živim, tako kot zdaj.
Jasno, če se začnem preseravati, je lahko še 3M premalo.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
ViperR ::
Zelo ste skromni, kaj naj recem. Ko ti otrok odraste pa mu niti normalen avto ne morš kupit, ki bo takrat mogoče ze 50k tipa clio.
Zelo ste skromni, kaj naj recem. Ko ti otrok odraste pa mu niti normalen avto ne morš kupit, ki bo takrat mogoče ze 50k tipa clio.Ne vem? Letno za vse skupaj kot družina porabimo 30k. To je vključno s 5 dni smučanja v AT, 2 tedna morja HR, 5 dni terme SLO in 5 dni hribi SLO + vsi tekoči stroški. Ni pa vštet nakup vozil. Zato pravim, da bi nekako preživel penzijo s 500k v SP500, sploh po 10/15 letih, ko skoraj ni več davka. Če hočeš otroku primaknit k avtu (po mojem bedarija, če že k nakupu bajte), pač odrežeš del glavnice. Zraven sploh nisem vštel državne penzije, ki je tudi bo neka malenkost.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
m0LN4r ::
115 USD oz. 110k€ pa sem zadovoljen, prodam, pa cakam na zimo, zimo.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Lahko prosim poveš kje se smuča za 5 dni v AT in koliko to stane?
1100€ Obertiliach apartma + karte 2 odrasla + 2 otroka. Leto imamo spet rezervirano. Hrana je praktično đabe, ker si sami kuhamo.
vires in numeris