Forum » Kriptovalute in blockchain » kripto splošna debata
kripto splošna debata
Temo vidijo: vsi

IgorCardanof ::
Začeli smo pisati po 666. strani. Je čas da Aqua spet pride v temo s kakšnimi hudičevimi znamenji?

strawman ::
Googlam pa ne najdem odgovora na sledeče (cifre namišljene):
Na Celsius (oz drugi DeFi lending platformi) si sposodim 100.000€ za 5 let z npr. 5% letnimi obrestmi. Za to dam collateral 1 BTC.
BTC v pol leta naredi -50%, tako da je moj collateral vreden le polovico tega, kot je prej.
Moram collateral "dokupit", kar pomeni da plačujem obroke, obresti in doplačilo collaterala?
Če ja - zakaj bi si sploh sposojal od Celsiusa, če imaš na voljo banko? Edini use-case vidim, da si imaš 90% premoženja v crypto in da drugače ne moreš do loana.
Če ne - kdo nosi potem te stroške in odgovornost? Tukaj vidim velik problem, če kripto trg močno pade in hočejo ljudje izplačat svoje assete. Razen če to rešujejo z dolgoročnim lockanjem?
Sej z liquidity poolingom to še nekako rešuješ, dokler loviš povprečje, ampak to deluje dokler pač ne.
Na Celsius (oz drugi DeFi lending platformi) si sposodim 100.000€ za 5 let z npr. 5% letnimi obrestmi. Za to dam collateral 1 BTC.
BTC v pol leta naredi -50%, tako da je moj collateral vreden le polovico tega, kot je prej.
Moram collateral "dokupit", kar pomeni da plačujem obroke, obresti in doplačilo collaterala?
Če ja - zakaj bi si sploh sposojal od Celsiusa, če imaš na voljo banko? Edini use-case vidim, da si imaš 90% premoženja v crypto in da drugače ne moreš do loana.
Če ne - kdo nosi potem te stroške in odgovornost? Tukaj vidim velik problem, če kripto trg močno pade in hočejo ljudje izplačat svoje assete. Razen če to rešujejo z dolgoročnim lockanjem?
Sej z liquidity poolingom to še nekako rešuješ, dokler loviš povprečje, ampak to deluje dokler pač ne.

energetik ::

Ne da je primerljivo, ampak čim ni stvar 100% krita, so lahko hudi problemi v primeru bankruna. Iron je denimo tudi imel samo 75% kritje v USDC in 25% kritje v Titanu. Titan je šel na 0, torej kritje je le še 75%, IRON stablecoin je pri 0.7$ trenutno.
Tako kot je pri bankah, tudi pri celsiusu in se mariskje drugje. Če se zgodi panika in bankrun, bodo hudi problemi. Tu recimo je razlika med držanjem na menjalnici in držanjem na Celsiusu.

kow ::

IgorCardanof je izjavil:
Ne da je primerljivo, ampak čim ni stvar 100% krita, so lahko hudi problemi v primeru bankruna. Iron je denimo tudi imel samo 75% kritje v USDC in 25% kritje v Titanu. Titan je šel na 0, torej kritje je le še 75%, IRON stablecoin je pri 0.7$ trenutno.
Tako kot je pri bankah, tudi pri celsiusu in se mariskje drugje. Če se zgodi panika in bankrun, bodo hudi problemi. Tu recimo je razlika med držanjem na menjalnici in držanjem na Celsiusu.
Ja res je, tale začaran krog defi lendinga / yield farminga zna biti še zanimiv, sploh ker se posoja precej ghost chainov.
kupim kripto -> posodim kripto -> povečam likvidnost -> povzročim višjo ceno -> poberem profit -> kupim kripto -> posodim kripto -> ...
Na svoje prejšnje vprašanje pa sem tudi našel odgovor - moraš doplačat collateral v kriptu, drugače si takoj likvidiran.
Pa nimam nič proti defi lendingu, da ne bo kdo narobe razumel. Samo ne zdi se mi varno in se ga osebno ne grem.

demogill ::
Zlato in srebo.. ouch
Dejanska končna izguba v Evrih je koraj nična ker se je po drugi strani dolar kar krepko ojačal, unča zlata, srebra je izražena v dolarjih. Če pogledaš graf razmerje usd/eur in xau/usd sta skoraj indentična. Ena od večjih korekcij kot pri kriptu s to razliko da FED tako kot včeraj nebo mogel več dolgo zanikat da inflacija je eno velko dejstvo ki se ga ne da več dolg ignorirat. Sto ali celo dvesto dolarski padec niti nebi bila velka tragedija oz. celo dobrodošlo ker gre za dump papirnatega zlata, srebra kar je zlo uredu

demogill ::

SuperKripto ::
IgorCardanof je izjavil:
Začeli smo pisati po 666. strani. Je čas da Aqua spet pride v temo s kakšnimi hudičevimi znamenji?
tudi hudic je za nekaj dober. Zarad trolov na slotech sem dost vec zvedel, kot bi sicer. Saj so me spodbujal k iskanju novih informacij in znanja. Ne pozabit kdo je ustvaril hudica, ustvarila ga je pozitivna stran. Sej tudi vi mislite, da ste prot levici, levica misli da je prot vam, v bistvu vse vodi k enem. Sej ne ves kdo stoji za vsem tem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SuperKripto ()

profesjonalc ::
Na Celsius (oz drugi DeFi lending platformi) si sposodim 100.000EUR za 5 let z npr. 5% letnimi obrestmi. Za to dam collateral 1 BTC.
Kolikor je meni znano, so loani na Celsiusu overcollaterizirani. Sepravi za 1 BTC si neboš mogel sposoditi 100k, ampak kvečjemu 25k. To pomeni da je kritje večje od loana. To je namenjeno predvsem tistim, ki ne želijo prodati svojih kriptovalut, ampak potrebujejo fiat. Drugače pa Celsius vecinoma živi od posojanja institucijam.
Drugace pa sem videl odzgoraj še en komentar, kako bo zgledal Celsius v bear marketu. Da, zagotovo bodo manjši %, ker bo manj trejdanja na splošno in bodo institucije placevale manjši premium. Je pa načeloma platforma že šla skozi bear market 2018 :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: profesjonalc ()

Ja tkole ane, FED in trenutno gospodarska situacija me spominja na Tom&Jerry risanko kjer Tom teče preko prepada in kar nekaj časa uspešno teče, dokler mu ne zmanjka zaleta in pogleda navzdol. Takrat pa boleč padec navzdol. Sumim, da se bo nekaj takega zgodilo tudi nam. Pretvarjajmo se, da problemov ni oz. upejmo, da se bo vse rešilo samo od sebe.

profesjonalc je izjavil:
Kolikor je meni znano, so loani na Celsiusu overcollaterizirani. Sepravi za 1 BTC si neboš mogel sposoditi 100k, ampak kvečjemu 25k. To pomeni da je kritje večje od loana. To je namenjeno predvsem tistim, ki ne želijo prodati svojih kriptovalut, ampak potrebujejo fiat. Drugače pa Celsius vecinoma živi od posojanja institucijam.
Drugace pa sem videl odzgoraj še en komentar, kako bo zgledal Celsius v bear marketu. Da, zagotovo bodo manjši %, ker bo manj trejdanja na splošno in bodo institucije placevale manjši premium. Je pa načeloma platforma že šla skozi bear market 2018 :)
Hvala za informacije. Vsekakor uporabno če nočeš menjat kripto -> fiat ja.
Poznaš kak chart, ki prikazuje apy/obrestno mero takih platform čez čas?

profesjonalc ::
Se strinjam, da bi bilo tak chart res zanimivo videti, ampak ga zaenkrat še nisem zasledil. Dejstvo pa je, da sredstva niso lockana in lahko jih lahko kadarkoli withdrawaš/pošlješ drugam, kjer ponujajo boljše pogoje. Zraven ti pa še oni miner fee plačajo za onchain transakcijo :)

Senior Dev ::
Zapomnite si. 38k je meja, 38k je črta. Pod to nemore it ker je kovancev omejeno število na svetu in vsak bi rad imel delček virtualnega kovanca ki je v omejeni nakladi.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

OracleDev ::
Senior Dev je izjavil:
Zapomnite si. 38k je meja, 38k je črta. Pod to nemore it ker je kovancev omejeno število na svetu in vsak bi rad imel delček virtualnega kovanca ki je v omejeni nakladi.
Frizerka ti je narobe povedala

Senior Dev ::
Za kratko je padel res pod 38k. Ampak zelo malo Bitcoinov je na našem planetu, tega se zavedajte. Morda je še bolj omejena zaloga kot zaloga zlata!!!
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

Lennzi ::
IgorCardanof je izjavil:
Ja tkole ane, FED in trenutno gospodarska situacija me spominja na Tom&Jerry risanko kjer Tom teče preko prepada in kar nekaj časa uspešno teče, dokler mu ne zmanjka zaleta in pogleda navzdol. Takrat pa boleč padec navzdol. Sumim, da se bo nekaj takega zgodilo tudi nam. Pretvarjajmo se, da problemov ni oz. upejmo, da se bo vse rešilo samo od sebe.
Jeff...negativen si. To ni dobro za zdravje.

matic492 ::
Zakaj negativen, če je v shortu ali je dumpal vse blizu vrha oz. pred začetkom padca, potem smo pozitivni v kontra smeri, ne?

X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zakaj negativen?
V vsaki objavi straši, kot da prihaja sodni dan. In kaj bo če bo šel btc na 0? To me najbolj zanima?
V vsaki objavi straši, kot da prihaja sodni dan. In kaj bo če bo šel btc na 0? To me najbolj zanima?

V trenutnem marketu je to da bo BTC šel na nulo (seveda ne dobesedno, po 60k vrhu pomeni že 10k "nulo") približno enako možno kot vaše trditve da gre na 100k do septembra.

Vem da je v tej temi dost trolov, ki imajo dolocen politicen pogled in usmeritev. Poglejte, kako z lahkoto se prodate. kako se vas z lahkoto manipulira. Zdaj pisete po forumu za cist drugo stran politike, kot pred korono. Zdaj pa cist vsi tulite v isti rog, ni nobene razlike med vami in tistimi ki naj bi bili kontra vasim politicnim pogledom.

Dobro endelin. In kaj bo potem? To me zanima? Česa vas je strah fantje? Ko berem tale forum, ste v kriptu vsi zarradi extra zaslužka že ob tako hudih službah/plačah. Zato me zanima, kaj se zgodi če gre marketcap na 300mrd? A ne morte s 5k skozi mesec? Jbg, bo treba mal pas zategnt, če gre na 300mrd.
A ne razumeš, da je vseeno ali gre na 10k ali na 100k. Tisti, ki ni notri z denarjem, ki ga lahko vrže skozi okno, je pa posebnež svoje vrste.
V trenutnem marketu je to da bo BTC šel na nulo (seveda ne dobesedno, po 60k vrhu pomeni že 10k "nulo") približno enako možno kot vaše trditve da gre na 100k do septembra.
A ne razumeš, da je vseeno ali gre na 10k ali na 100k. Tisti, ki ni notri z denarjem, ki ga lahko vrže skozi okno, je pa posebnež svoje vrste.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Lennzi ()

Ja to zdaj filozofiraš, seveda upam da ne investira nekdo, ki nima dovolj rezerve da mu lahko zmanjka, ampak še vedno ni vseeno, ker če prodaš in pade na 10k pa potem tam kupiš ni isto kot da držiš celi čas..

zelenobeli ::
SuperKripto je izjavil:
Ne. To je le ena paralelna realnost ampak scasoma bomo vstopili v 667
A že zdj?

zelenobeli je izjavil:
SuperKripto je izjavil:
A že zdj?
Ni za vse enako. nekateri, ki so prijavljeni kot uporabniski profil, ima lahko drugacno stevilo strani, kot nekdo ki ni prijavljen. Vse odvisno od posameznika.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SuperKripto ()

WizzardOfOZ ::
Prvo mora biti še en velik dip, da se bo splačalo vložiti v BTC. Je še ene 10 do 15k previsoko.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

wajdouc ::
Frizerka mi je rekla, da če danes kupim za 666€ BTCja, bom lahko že naslednji teden izbiral barvo lambota.

Sej lambo ni tako drag kot si ti misliš:
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id...
Barvo boš pa že kupu, da ga boš poštrihal. Čeprav je tudi bel čisto dober.
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id...
Barvo boš pa že kupu, da ga boš poštrihal. Čeprav je tudi bel čisto dober.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()

zelenobeli je izjavil:
SuperKripto je izjavil:
A že zdj?
A že zdj?

energetik ::

IgorCardanof je izjavil:
Jeff...negativen si. To ni dobro za zdravje.
Mas prav. Prevec crnogledo gledam na vse skupi. Kar se tice kripto marketa je deloma locena zgodba od kar se dogaja v splosnem. Pa upejmo da bo slo vse v redu cez, samo s kako manjso krizo.

zelenobeli je izjavil:
zelenobeli je izjavil:
SuperKripto je izjavil:
A že zdj?
A že zdj?
A že zdj?

zelenobeli je izjavil:
zelenobeli je izjavil:
zelenobeli je izjavil:
SuperKripto je izjavil:
A že zdj?
A že zdj?
A že zdj?
Ne, naslednji za mano pa bo.

zdj