» »

kripto splošna debata

kripto splošna debata

Temo vidijo: vsi
««
1496 / 1499
»»

Špricer ::

Škoda da ne šortam. Sem imel kar prav. Smo še previsoko za to obdobje debelih krav.

Dobra napoved leta 2022. Skoraj je zadel tale gospod.

Merlak sicer meni, da je trg kriptovalut trenutno v fazi, ki se imenuje "kriptozima". V prihodnjem letu okrevanja še ne vidi, še več, napovedal je, da bo bitcoin deset tisoč dolarjev, torej mejo, pri kateri bo začel razmišljati o ponovnem nakupu, dosegel v prihodnjih dvanajstih mesecih. To pomeni, da bi moral glede na današnjo ceno bitcoin strmoglaviti še za nadaljnjih 44 odstotkov.

wilbur ::

Kaj tebi blodi?

hunter01 ::

Ma FOMO ga ze daje, prodal je na 70, sedaj pa noče in noče na 20, medtem je bil že večkrat zelo dober čas za ponoven vstop. To je ravno največji problem. Prodat z dobičkom ni problem, kdaj ponovno kupit se pa pri veliki večini zatakne, ker ne opazijo/mo pravega trenutka.

Zgleda pa, da ga je še osnovnošolska matematika zapustila. Ne vem kakšni so to procenti, da če odšteješ 44% prideš na 10k?

hunter01 je izjavil:

Ma FOMO ga ze daje, prodal je na 70, sedaj pa noče in noče na 20, medtem je bil že večkrat zelo dober čas za ponoven vstop. To je ravno največji problem. Prodat z dobičkom ni problem, kdaj ponovno kupit se pa pri veliki večini zatakne, ker ne opazijo/mo pravega trenutka.

Zgleda pa, da ga je še osnovnošolska matematika zapustila. Ne vem kakšni so to procenti, da če odšteješ 44% prideš na 10k?

Delnice rastejo. Kripto pada. Kako to?

wilbur ::

Špricer je izjavil:

hunter01 je izjavil:

Delnice rastejo. Kripto pada. Kako to?

Kaj maš to za ene tablete?
Btc letos 96% +, s&p500 41%+

merlin2 ::

Vprašanje trejderjem.

Je mogoče že kdo trgoval z meme kovanci na XRPL? Menda je pravi buum.

https://firstledger.net/

Samo konstruktivni odgovori prosim.

Lp

IgorCardanof ::

Lepo da si se spet oglasil. Skoda da le spet s svojim ISO202020220220202020 sranjem.

Pa ne okol govort 8-)
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

merlin2 ::

IgorCardanof je izjavil:

Lepo da si se spet oglasil. Skoda da le spet s svojim ISO202020220220202020 sranjem.

Pa ne okol govort 8-)

Tele ne serji.

Kaj je bolje performalo, useless bag XRP + XLM ali da si dal na banko ves dnar na 0.01% letne obresti?
Ne odgovarjam na DM.

Opice veselo ploskajo z ušesi ker smo pod 70000.

LeQuack ::

Dejansko ne rabiš da gre vrednost skoz gor da služiš. Samo prodajaš ko je visoko in kupuješ ko je nizko, simpl.
Quack !

LeQuack je izjavil:

Dejansko ne rabiš da gre vrednost skoz gor da služiš. Samo prodajaš ko je visoko in kupuješ ko je nizko, simpl.

To se imenuje trgovanje in je predmet obdavčitve FURSa brihtnež. Zato pa to ne delamo.

Tody ::

A res? Kolikokrat moreš prodat in kupit da si trader? Brithnež?

Gregor P ::

Špricer, daj spij en špricer pa malo umiri tvoje (v glavnem zmotno) videnje oz. interpretacijo zadev :D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

LeQuack ::

Tody je izjavil:

Baje FURS ne podaja teh informacij, ker nočejo igrati po pravilih, ki so znana vnaprej. Se pravi držati se moraš zakonov, za katere ne veš kakšni so.
Quack !

LeQuack je izjavil:

Tody je izjavil:

Baje FURS ne podaja teh informacij, ker nočejo igrati po pravilih, ki so znana vnaprej. Se pravi držati se moraš zakonov, za katere ne veš kakšni so.

10 trgovanj v mesecu. Sto na leto.

tilio ::

Špricer je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Tody je izjavil:

A so kaj obnovili pravila iz leta 2017/2018? Ker to so bila bolj priporočila takrat in rečeno je bilo, da gledajo vse skupaj v kontekstu (niso samo transakcije tiste, ki štejejo). Kar je zame še vedno idijotsko in lopovsko od FURSA. Pač nek birokrat se tam odloča posamično glede na primer kot se mu tisti dan zazdi. Me zanima koliko možnosti bi imeli, če bi tožil državo, v primeru da bi FURS nekoga obdavčil - ker vemo, da ni zakona za to in hočejo kar tako neka pravila prilepit na kripto. A je kakšen pravnik, ki kaj ve o tem?

energetik ::

Špricer je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Tody je izjavil:

In kaj je za njih trade? Ko zamenjaš za fiat valuto? Ker če menjaš med sabo kriptovalute na neki obskurni DEX menjalnici, FURS ne more imeti pojma, kaj se je vmes dogajalo.
Kaj je, če jih eno leto narediš 200, nato pa 3 leta nobenega trejda? Pravila so povsem nedorečena.

Itak pa počakam samo še eno altsezono, zamenjav vse preostale šitkojne za Bitcoin in potem ga držim v svoji denarnici do penzije ali pa ga predam potem otrokom. Ne bo nobenih trejdov, samo še direkten nakup z BTC, ali pa fiat kredit z BTC-jem kot collateral. In do tega zadnjega sigurno še pride, tudi sedaj obstaja kredit, kjer zastaviš svoje delnice.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

energetik je izjavil:

Špricer je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Tody je izjavil:

In kaj je za njih trade? Ko zamenjaš za fiat valuto? Ker če menjaš med sabo kriptovalute na neki obskurni DEX menjalnici, FURS ne more imeti pojma, kaj se je vmes dogajalo.
Kaj je, če jih eno leto narediš 200, nato pa 3 leta nobenega trejda? Pravila so povsem nedorečena.

Itak pa počakam samo še eno altsezono, zamenjav vse preostale šitkojne za Bitcoin in potem ga držim v svoji denarnici do penzije ali pa ga predam potem otrokom. Ne bo nobenih trejdov, samo še direkten nakup z BTC, ali pa fiat kredit z BTC-jem kot collateral. In do tega zadnjega sigurno še pride, tudi sedaj obstaja kredit, kjer zastaviš svoje delnice.

Saj oni res ne vedo kaj se je na DEXu dogajalo ampak ko si ti izplačaš moraš predstavit transakcije, kjer je razvidno od kje tebi povečanje premoženja. Tako, da če si imel transakcije na DEXih, kjer si povečal imetje v ETH ali BTC, ker si trgoval tam shitcoine boš moral dokazat od kod tebi to povečanje oz. če ne dokažeš ti poberejo ~90%.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tilio ()

Kdo pobere 90%?
V SLO ni kriptodavka.
vires in numeris

energetik je izjavil:

Kdo pobere 90%?
V SLO ni kriptodavka.

Ni nujno res. Sam FURS je izdal "okviren dokument" po katerem ocenjujejo ali si davka oproščen ali ne. Če ugotovijo, da si trader moraš plačat davek. Če ne znaš pojasnit izvora premoženja potem plačaš ~90%. Če hodlaš ali če ima birokrat dober dan te mogoče nič ne vpraša.

hamez66 ::

Od kod si potegnil -90%?

Tko kot jih naši politiki ki jih vprašajo od kje jim denar.

tilio je izjavil:

energetik je izjavil:

Kdo pobere 90%?
V SLO ni kriptodavka.

Ni nujno res. Sam FURS je izdal "okviren dokument" po katerem ocenjujejo ali si davka oproščen ali ne. Če ugotovijo, da si trader moraš plačat davek. Če ne znaš pojasnit izvora premoženja potem plačaš ~90%. Če hodlaš ali če ima birokrat dober dan te mogoče nič ne vpraša.

Kaksna laz je pa to? Upam, da ves Cardano talk nima enakega izvora informacij

Mimogrede, nekaj casa nazaj, je nekdo shillal Plutus kartico in 10% cashbacka. Se zdi, da se ta ponzi pocasi sesuva.

Ne odgovarjam na DM.

Zgodovina sprememb…

Pri nas smo leta 2013 v zakon o davčnem postopku dodali člen, da se premoženje nepojasnjenega izvora obdavči po 70-odstotni stopnji.

https://forbes.n1info.si/posel/srbi-se-...

Če prebereš do konca, piše da je ustavno sodišče ugotovilo, da je 70% davek neustaven.
vires in numeris

No sej smo pri tem da nimamo ne tič ne miš... Poleg tega pač si lahko nakazuješ manjše zneske ali pa kar plačuješ z kreditno kartico na kateri je crypto denar.

globoko grlo ::

Dej raj povejte kam hit dnar zarint, dacarje bomo okrog prnasal k bo cajt za to.
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

globoko grlo je izjavil:

Dej raj povejte kam hit dnar zarint, dacarje bomo okrog prnasal k bo cajt za to.

Vprašanje ali sedaj zarivat na vrhu. V kratkem gremo na 52k in potem najbrž dol do 30k. In če ne bo na 30k dobrega supporta, gremo pa še na 10k, kot je reku Merlak.
Ne odgovarjam na DM.

Zgodovina sprememb…

tomaz- ::

ja, seveda, pol pa na 5k, pol p ana 2k, pol pa svizec zavije čokolado... Mokre sanje vseh, ki niso nabavl pravi čas.

matic492 ::

BTC gre nazaj na $100 jutri ob 14:13:37
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

hamez66 je izjavil:

Od kod si potegnil -90%?

Nisem pravnik, niti ne sledim tem zadevam podrobno. V spominu sem imel št. 90% ampak zgleda, da je 70%.
Za ugotovitev davčne osnove po tem členu je značilno, da vir, vrsta dohodka nista pomembna za odmero davka, ker je določena zakonska domneva, da razlika izhaja iz nepojasnjenih dohodkov določenega obdobja. Če bi bila vir ali vrsta dohodka ugotovljena, bi se lahko odmerila dohodnina po veljavnem zakonu o obdavčevanju dohodkov fizičnih oseb ali pa kakšen drug davek po zakonu, ki ureja ta davek. Pri ugotovljeni nepojasnjeni razliki tako ni mogoče uporabiti materialnih določb Zakona o dohodnini, zato je treba davek od nenapovedanih dohodkov šteti kot posebno odmero dohodnine in posledično tudi za dokončen davek. Za nastanek davčne obveznosti je pomemben obstoj precejšnjega nesorazmerja med vrednostjo sredstev, s katerimi zavezanec razpolaga za privatno potrošnjo, in pojasnjenimi dohodki davčnega zavezanca, saj to nesorazmerje lahko posredno kaže tudi na davčne utaje davčnega zavezanca v preteklih obdobjih. Pravno pomembni podatki, kot so vrsta dohodka, datum prejema posameznega dohodka in obseg zatajenih dohodkov, ki odpade na točno določeno davčno leto, se v cenitvenem postopku ne dajo opredeliti z gotovostjo, zato z vidika enake obravnave davčnih zavezancev ni primerno niti sprejemljivo, da je davčni zavezanec, ki ni izpolnil davčnih obveznosti v roku in tako, kot je predpisano z zakonom, obravnavan enako kot davčni zavezanec, ki spoštuje pravni red. Zaradi tega se uvaja davčna stopnja v višini 70 %.

Vir 1

Očitno pa so tukaj tudi bile spremembe v zadnjem času...
Vir 2

Ne vem zakaj strašiš ljudi s tem, to je relevantno samo, če si prodajal marihuano in dobil plačila v kripto... drugače lahko seveda dokažeš izvor premoženja in boš worst case obdavčen kot dobiček od trgovanja.

tomaz- je izjavil:

ja, seveda, pol pa na 5k, pol p ana 2k, pol pa svizec zavije čokolado... Mokre sanje vseh, ki niso nabavl pravi čas.

Se ti 2k ne zdi malo ekstremno? Low od covida crasha je 3k. Dvomim da lahko gremo pod to.
Ne odgovarjam na DM.

matic492 je izjavil:

Ne vem zakaj strašiš ljudi s tem, to je relevantno samo, če si prodajal marihuano in dobil plačila v kripto... drugače lahko seveda dokažeš izvor premoženja in boš worst case obdavčen kot dobiček od trgovanja.

Nič ne strašim. Napisal sem dejstva. Če je kdo pravnik bom vesel bolj natančnih informacij. Tebi pa priporočam, da se naučiš brati preden pišeš. V prejšnjih postih sem naštel vse tri možnosti:
- hodlaš in ne plačaš davka
- tradeaš in plačaš davek in moraš mogoče celo firmo registrirat
- Če si izplačaš in te vprašajo kako si do tega prišel in jim ne pokažeš prometa iz DEXov, ker mogoče ne moreš do podatkov ali jih nočeš pokazat potem ti grozi 70% davka. Torej interes je, da jim pokažeš in "odpreš firmo".

Lennzi ::

Meni tudi svak že od leta 2016 straši, da je nazafilan CME gap za btc na 1.6k$ in čakam, da zafila ta gap in potem kupim. Že 8 let čakam.
Ampak še dobro, da imam xrp in xlm in sem v tem času od 2020 do 2024 že miljone naredil.
ISO20022 all the way.

Drugače pa brez heca. Vsi s tega foruma, ki vedo, so v shortu. Zgolj v vednost.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Lennzi ()

sreda ::

Kaj ti obdavčijo.
Če trejdaš le z 10% procenti in ostalo hodlaš. Ali ti obdavčijo zaslužek le tistega kar si trejdal ali celoto.
Če prodaš le 40 % in pošlješ na banko. Ali ti obdavčijo vse ali le to kar si pošlješ na banko.

tilio je izjavil:

Očitno pa so tukaj tudi bile spremembe v zadnjem času...
Vir 2

Ja, izgleda je zakon neustaven, zato sem pa vprašal, saj sem imel v spominu, da je zakon neustaven. Samo ko greš pogledat na splet, je zakon še vedno tam, le spodaj piše takole:

57. člen
(1) (razveljavljen)

Klikneš na razveljavljen in te pošlje na neko odločbo na "miljon straneh". Pol pa pejt vse to brat in seveda razumet, da je razveljavljen cel zakon in ne samo 57. ali ne vem kateri člen.

https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=ZAK...

tilio je izjavil:

matic492 je izjavil:

Nič ne strašim. Napisal sem dejstva. Če je kdo pravnik bom vesel bolj natančnih informacij. Tebi pa priporočam, da se naučiš brati preden pišeš. V prejšnjih postih sem naštel vse tri možnosti:
- hodlaš in ne plačaš davka
- tradeaš in plačaš davek in moraš mogoče celo firmo registrirat
- Če si izplačaš in te vprašajo kako si do tega prišel in jim ne pokažeš prometa iz DEXov, ker mogoče ne moreš do podatkov ali jih nočeš pokazat potem ti grozi 70% davka. Torej interes je, da jim pokažeš in "odpreš firmo".

Napisal si dejstva, ampak zakon je razveljavljen. Kako gre zdaj to skupaj?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hamez66 ()

Ja, zakon ni veljaven in nima smisla. Če dobiš premoženje nepojasnjenega/ilegalnega izvora, ti itak to premoženje zasežejo. Tako da iz tega vidika je davek 100%.

Ne vem pa zakaj bi se kdo to šel z kripto. Če se vpičijo v tebe z inšpekcijo pač pokažeš, jebiga, če si trejdal moraš plačat pač davek na to. Vseeno boljše, kot da ti denar zasežejo...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

sreda je izjavil:

Kaj ti obdavčijo.
Če trejdaš le z 10% procenti in ostalo hodlaš. Ali ti obdavčijo zaslužek le tistega kar si trejdal ali celoto.
Če prodaš le 40 % in pošlješ na banko. Ali ti obdavčijo vse ali le to kar si pošlješ na banko.

Nima veze, ali si dobil na banko ali si "bil plačan v kriptovaluti". Obdavči se, ko si prejel dohodek, se pravi takoj, ko si prodal in naredil profit. Ampak ker ne trejdaš v velikem obsegu, nisi obdavčen. Če veliko trejdaš, potem pa s.p. ali d.o.o.

deco16 ::

Dejte sam povedat, če bo trump, to the moon ? :D

hamez66 je izjavil:

Gre skupaj, če znaš brati.

hamez66 je izjavil:

Obdavči se, ko si prejel dohodek, se pravi takoj, ko si prodal in naredil profit.

Načeloma ja ampak dohodek ni samo dobiček ob prodaji ampak so tudi staking rewardi ali mining rewardi ali airdropi oz. če smo bolj splošni, karkoli dobiš ti država takoj hoče vzeti.

Država gleda vrednost valute v trenutku, ko si jo prejel oz. si z valuto lahko razpolagal.

tilio je izjavil:

hamez66 je izjavil:

Znam brati. Ko boš razložil, kako gre to dvoje skupaj, bom prebral in odgovoril. Hvala za razumevanje.

tilio je izjavil:

hamez66 je izjavil:

Obdavči se, ko si prejel dohodek, se pravi takoj, ko si prodal in naredil profit.

Načeloma ja ampak dohodek ni samo dobiček ob prodaji ampak so tudi staking rewardi ali mining rewardi ali airdropi oz. če smo bolj splošni, karkoli dobiš ti država takoj hoče vzeti.

Država gleda vrednost valute v trenutku, ko si jo prejel oz. si z valuto lahko razpolagal.

Torej takoj, ko si prejel dohodek, v primeru trgovanja je pa to v momentu prodaje. V primeru stejkanja je pa v momentu prejetja nagrade. PRi rudarjenju je bilo pa v momentu prejetja rudarske nagrade.

Razlika je, da je stejkanje vedno (tudi posameznikom, ki nimajo firme in ne opravljajo dejavnosti) obdavčeno, trgovanje pa ne.

Zgodovina sprememb…

hamez66 je izjavil:

tilio je izjavil:

hamez66 je izjavil:

Znam brati. Ko boš razložil, kako gre to dvoje skupaj, bom prebral in odgovoril. Hvala za razumevanje.

Izhodišče debate je bilo to, da sem omenil, da te lahko obdavčijo tudi do ~90%. To je podatek, ki sem ga imel v spominu. Povedal sem, da sem se zmotil in je številka očitno bila 70%. Ne spremljam pa zakonodaje dnevno/tedensko in ne sledim vsem spremembam. Zato pa dodajam linke (dejstva), da si lahko vsak prebere. Moj namen ni bil strašiti kogarkoli ampak podat informacije s katerimi razpolagam in opozoriti, da je obdavčitev lahko tudi višja v kolikor ne izkažeš izvora premoženja.

Četrti odstavek 68.a člena zakona o davčnem postopku, ki predpisuje 70-odstotno davčno stopnjo od nenapovedanih dohodkov, se razveljavi, če določa njihovo obdavčitev po stopnji, ki presega tisto, ki jo dokaže zavezanec za davek, je v danes objavljeni odločbi zapisalo ustavno sodišče.

Kolikor mi je iz zgornjega teksta razvidno se "zakon ne razveljavi" v vseh primerih. Nisem pa šel tega preverjat dalje. Niti ni narobe če kdo to dopolni. Na k mi pa gre ta napadalni odnos, ki ga tu gor gojite nekateri. A si v SDS?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tilio ()

kow ::

Zelo blizu smo BTC ATH v evrih.

tilio, ja, ampak mi smo te stvari že obdelali in jaz sem imel po spominu, da je zakonodaja razveljavljena. In potem sem brskal po dejstvih in videl, da je zakonodaja res razveljavljena, torej to, da bi ti vzeli 90% ali 70%, ne more biti dejstvo, ker pač zakonodaja ne velja več. Dejstvo je samo, da je včasih veljala taka protiustavna zakonodaja.

tilio je izjavil:

Četrti odstavek 68.a člena zakona o davčnem postopku, ki predpisuje 70-odstotno davčno stopnjo od nenapovedanih dohodkov, se razveljavi, če določa njihovo obdavčitev po stopnji, ki presega tisto, ki jo dokaže zavezanec za davek, je v danes objavljeni odločbi zapisalo ustavno sodišče.

Kolikor mi je iz zgornjega teksta razvidno se "zakon ne razveljavi" v vseh primerih. Nisem pa šel tega preverjat dalje. Niti ni narobe če kdo to dopolni. Na k mi pa gre ta napadalni odnos, ki ga tu gor gojite nekateri. A si v SDS?

Ja, to tudi meni ni jasno, ali so razveljavljeni samo določeni členi, vsa zakonodaja ali samo to, da se za nazaj ne sme upoštevati nove zakonodaje.

Zgodovina sprememb…

hamez66 je izjavil:

tilio, ja, ampak mi smo te stvari že obdelali in jaz sem imel po spominu, da je zakonodaja razveljavljena. In potem sem brskal po dejstvih in videl, da je zakonodaja res razveljavljena, torej to, da bi ti vzeli 90% ali 70%, ne more biti dejstvo, ker pač zakonodaja ne velja več. Dejstvo je samo, da je včasih veljala taka protiustavna zakonodaja.

No, vidiš, lahko se lepo zmenimo :-) A potem mogoče veš koliko ti vzamejo v primeru, da ne moreš pojasnit izvora premoženja?

enemon ::

Prednovoletna parabola se je očitno začela?
««
1496 / 1499
»»