» »

kripto splošna debata

kripto splošna debata

Temo vidijo: vsi
««
1495 / 1499
»»

LeQuack ::

Saj ni o modrosti, modrost ti ne bi pomagala, kvečjemu bi še bolj razmišljal če se splača vlagati ali ukvarjati s tem. Samo YOLO je tu pomagal.
Quack !

tomaz- ::

haha, veš ,kako je bilo pri meni, nič ni bilo v zvezi z modrostjo ali kaj podobnega :

Sam tud nisem neke velike pažnje polagal na tole, dokler nam ni en "zatežen znanec" ( ki smo se ga vsi otepali v družbi ) nonstop nabijal o sončnici na strehi, ki si jo bo nabavil in postavil, kako je to ohinsploh in moderno in netmetering in dnar teče kar nazaj v tošl in lohk si clo dovoz ogrevaš z elektriko pozimi - skratka, najboljša stvar takoj po narezanem kruhu z marmelado. in kako smo vsi bedaki, da tega nimamo in ne razmišljamo o tem. Mi je tako priskutil zadevo, da sem takrat u družbi zabrusil, da rajš za tako cifro nabavim jebene bitkojne in jih mam do penzjona !!
In tako je bilo , hehehe . valjda nisem snedel besede, nabavil bitkojne, še nalašč dodal tolk, da jih je bilo takrat točno magičnih 7 ... Bitkojn pa takrat samo zato, ker je bil tip za vse pameten ko kurac , bitkojn pa je bil zanj čist zgrešena zadeva, ki samo što nije propadla..
Me danes malce UTK na tega tipa spomni, upam, da nista to ena in ista oseba :D:D

tomaz- ::

no, in ta tip ima danes sončnico, jest pa 7 "njegovih" bitcoinov ( dva ne štejem, ker sem jih sam naknadno dokupil, da povišam na magično število devet )
Hmmmmm :D:D:D

Gregor P ::

Ne se sekirat fantje, zelo majhna verjetnost je, da bi pred desetletjem že vedeli, da bo BTC nekega dne vreden 70k ali več. Tako da se sploh ne obremenjevati s tem 8-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

globoko grlo ::

Pejte v drugo temo hodt po poteh spomina in tovaristva, hehehe.

Kle raj ppvejte kaj se kup!
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

neutronium ::

Mene pa zanima koliko je varno preverjanje istovetnosti s pošiljanjem kopije osebne izkaznice (potnega lista) na borzah kot so Kraken, Binance, Crypto? Ali te borze shranjujejo te kopije na serverjih ali kaj naredijo z njimi? Kolikšna je verjetnost shekanja sistema, kraje ali leaka teh kopij osebnih izkaznic? Te zadeve nikjer nima nobena kripto borza posebej obrazloženih.

Zadeva je taka, da imam še nekaj finančnih sredstev ranga par stotakov na Krakenu. Pred leti se je dalo trgovati brez identifikacije, in ko so to uvedli jim nisem poslal fotografije osebne izkaznice ter sem prenehal s trgovanjem. Zdaj pa razmišljam, da bi pobral ta sredstva (če je še možno) ali pa začel trgovat znova na drugih borzah. Imam pa pomisleke glede hranjenja občutljivih osebnih podatkov.

3man ::

neutronium je izjavil:

Mene pa zanima koliko je varno preverjanje istovetnosti s pošiljanjem kopije osebne izkaznice (potnega lista) na borzah kot so Kraken, Binance, Crypto? Ali te borze shranjujejo te kopije na serverjih ali kaj naredijo z njimi? Kolikšna je verjetnost shekanja sistema, kraje ali leaka teh kopij osebnih izkaznic? Te zadeve nikjer nima nobena kripto borza posebej obrazloženih.

Zadeva je taka, da imam še nekaj finančnih sredstev ranga par stotakov na Krakenu. Pred leti se je dalo trgovati brez identifikacije, in ko so to uvedli jim nisem poslal fotografije osebne izkaznice ter sem prenehal s trgovanjem. Zdaj pa razmišljam, da bi pobral ta sredstva (če je še možno) ali pa začel trgovat znova na drugih borzah. Imam pa pomisleke glede hranjenja občutljivih osebnih podatkov.

Ne da bi te strašil ampak če misliš, da ne bodo prodal tvojih podatkov (večkrat) bodi siguren, da jih bodo bodisi izgubili ali pa jim bodo spizdeni.

Kripto ::

Vprašanje za poznavalce, razmišljam o portfelju 5-7 alt coins za obdobje cca enega leta oz. za čas bull trenda.

SUI
RNDR
ICP
NEAR
ONDO
PYTH
HBAR
ADA

BTC in XRP bosta že tako ali tako v portfelju. Me pa zanimajo ostali zgoraj omenjeni.
Hvala za odgovore oz. mnenja z objektivnimi argumenti za ali proti.

Money is mindset!

3man ::

mal trollam ampak, a ti res misliš, da v loteriji obstajajo poznavalci :D

Lennzi ::

Kripto je izjavil:

Vprašanje za poznavalce, razmišljam o portfelju 5-7 alt coins za obdobje cca enega leta oz. za čas bull trenda.

SUI
RNDR
ICP
NEAR
ONDO
PYTH
HBAR
ADA

BTC in XRP bosta že tako ali tako v portfelju. Me pa zanimajo ostali zgoraj omenjeni.

Xrp v portfelju?
Pa sem te imel za nekoga, ki morda še nekaj ve.
Sedaj pa vidim, da si isti kot večina. Sanja se ti ne.
Brez zamere.

Lennzi je izjavil:

Kripto je izjavil:

SUI
RNDR
ICP
NEAR
ONDO
PYTH
HBAR
ADA

Xrp v portfelju?
Pa sem te imel za nekoga, ki morda še nekaj ve.
Sedaj pa vidim, da si isti kot večina. Sanja se ti ne.
Brez zamere.

Vsak bi moral imeti tudi XRP v portfelju, za vsak slučaj...ker nikoli se ne ve. V tem ni nič narobe. Me pa nič ne moti, če ga kdo nima...iz kateregakoli razloga. To je samo moje mnenje. Ni kaj sanjati. Če mi XRP omogoči, da imam dobiček je tudi XRP super. XRP mi je že večkrat omogočil, da sem imel lep dobiček.

3man je izjavil:

mal trollam ampak, a ti res misliš, da v loteriji obstajajo poznavalci :D

Nekateri sigurno več vejo od mene. Vem, da je tudi loterija.

Money is mindset!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kripto ()

Špricer ::

Spet pada. Kdo nas je prepričeval,da je to zadnji vlak? Samo nehajte. Vedno vidite rast. Kaj pa če smo dosegli zadnji vrh pred hudo korekcijo? Še vedno se držim načela kupuj btc ko bo 30000.

crnobelo ::

Zanima me kako veš kateri meme coini imajo potencial za rast?

Tu pač mislim na kovance?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: crnobelo ()

IgorCardanof ::

Tiste, katere bodo influenserji najbolj pushali naprej. Kako pa to ves, pa vprasanje.

Igra se hitro spreminja in skoz postaja tezja. Vsak dan nastane 100k novih memecoinov, vecina jih umre zelo hitro, drugi malo kasneje. Samo kaksen na vsake toliko naredi vec. Srecno :)
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

Da te nisem slucajno prevec prestrasu. Zasluzit se da ogromno, govorimo o 100k na mesec in vec, ce si dober. Je pa res izjemno tezko.

Prvo bos moral prit v prave alpha skupine (vcasih smo temu rekli PnD skupine). Potem bos moral bit 24/7 online in spremljat discord/telegram/twitter in spremljat vse nove launche in calle. Sedaj zamudis launch in to lahko pomeni razliko a kupujes memecoin na 100k$ MC na dnu, ali pa na 700k$ MC na vrhu.
99% launchev ne bo nic z njimi. Izmed preostalega jih bo nekaj prislo do 1m, se zelo manjsa skupina do 10m. Res malo jih bo prislo do 100m. Na vsake toliko bo kak runner kot je trenutno GOAT pri 800m. Med tem ko je GOAT imel tako rast v zadnjih 2-3eh tednih, je bilo launchanih vec milijonov memecoinov. Skoraj vsi so ze mrtvi danes.

Torej potem ko vse to spremljas in apeas v kovance takoj na zacetku, niti ne ves do kje bo sel. A bo umrl takoj, ali na 1m ali na 7m ali pa bo ratal res nek top meme, ki ga bo na koncu listal se Binance. Prodas prehitro in se bos sekiral se dolgo, kako si zgresil penzijo, ker si prodal. Prodas prepozno, memecoin je mrtev in spet si izgubil vlozek.

Poleg tega pa teh kovancev ne kupuje Ivan, ki zjutraj hodi v fabrko delat, popoldne pa potem zapije v gostilni in peca kelnarce. Tega, ki ti lahko zahkoto outsmartas. Teh igralcev ni v tem kazinoju. igras s samimi profesionalci. Imajo ogromno izkusenj, orodij, vpliva. mnogi izmed njih tudi vejo, a se bodo influenserji skupinsko odlocili kaj PnDjat.

Ampak se da. Tako da pejdi le pogumno "in the trenches" in morda ti uspe.
Ne odgovarjam na DM.

globoko grlo ::

Kje pa najdes prave alfa skupine? Pa verjetn mors placat da not prides?
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

tilio ::

Kripto je izjavil:

SUI
RNDR
ICP
NEAR
ONDO
PYTH
HBAR
ADA

Vsak ti bo predlagal tisti coin za katerega verjame, da mu bo cena rastla. Vprašanje je v kaj verjameš ti.

globoko grlo je izjavil:

Kje pa najdes prave alfa skupine? Pa verjetn mors placat da not prides?

Večinoma ne. Skupine kjer morš plačat, so itak scam. Za PnD (alpha) skupine pa itak rabijo folk, ki bo pumpal ceno.

Imaš več vrst teh skupin. Ene so take, kjer samo nek influencer objavi naslednji kovanec, ki bo kao moonal. In to javi v skupino 100, 500, 10k userjev. Kovanček je pa 200k MC recimo in 20k likvidnosti. In itak nekaj jih apea notri in na tako majhni likvidnosti hitro navijejo ceno. Influencer pa lahko potem reče, kako dober call je naredil. Seveda, influenser je kupil prej in lahko sedaj prodaja svoje lepe profite, praktično popolnoma zastonj. Res so podn tej ljudje. Socialni izmečki.

Potem imaš druge skupine, praviloma manjše, po nekaj 10 ali pa 100 userjev, kjer lahko vsak piše in dela research. Tu se moraš navadit, da bo dnevno callov recimo 100. Večina jih bo spet šla na 0, je pa zelo verjetno, da bo med njimi na koncu tudi tisti zmagovalec. Recimo GOAT, ACT, FART, ... in še mnogi podobni. Vsi tej so bili callani v takih skupinah zelo zgodaj. Seveda, poleg veliko teh, ki so šli na 0.

Tako da skupine, kjer boš ti dobil 2 calla na dan in bosta zelo dobitna, ni. Povsod bo ogromno callov in ti boš moral sam filtrirat, kaj bo okej in kaj ne. Še zmeraj je zelo težko, kljub temu, da si notri v skupini in imaš že tako ali tako ogromno prednost pred tistimi, ki niso.

Kako prit v take skupine? Ponavadi zelo zahtevno. Prvo jih moraš najti, najlažje preko vez, in potem se ponavadi še dokazat, da si aktiven, dober "researcher" itd.

Sam imam vpogled v to sceno samo iz strani, nimam želje, da bi sodeloval pri tem, ker mi je jasno, kako rigged je ta igra proti vsem ostalim.

ptici

ptici

https://www.google.com/imgres?q=birds%2.....i&w=348&h=480&hcb=2&ved=2ahUKEwjDjK7sy6aJAxU2gf0HHejfLFgQM3oECGsQAA

Če si influenser s svojo skupino, recimo si zgornji ptic. Če si del "alpha" skupine (te druge vrste, manjše), si recimo tej ptiči na 3ji veji. Sicer pa čisto spodnji.
Ne odgovarjam na DM.

Zgodovina sprememb…

wilbur ::

Kaj bodo države BRICS odfu..le $ in začele trgovati v kripto?

wilbur je izjavil:

A misliš to? https://watcher.guru/news/brics-currenc...

wilbur ::

tilio je izjavil:

wilbur je izjavil:

https://cryptobriefing.com/brics-bitcoi...

Zadnjič sem govoril o problemih ETH-ja. Tu je svež video seznamom problemov.

Tu je še prejšnji video, kjer razloži zakaj je Allowance funkcija problematična za ERC20 tokene.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tilio ()

Lennzi ::

Torej je z ETHjem konec? Naj prodam vse ETHje in jih dam v ADO?

wilbur je izjavil:

tilio je izjavil:

wilbur je izjavil:

To ni ravno dobra novica za Bitcoin, da ga hočejo politizirati.
Quack !

Lennzi je izjavil:

Torej je z ETHjem konec? Naj prodam vse ETHje in jih dam v ADO?

Imam svoje hipoteze, vedet pa ne morem. Svoj denar lahko vložiš kamor hočeš. Vem samo, da ima ETH velike težave. Tehnične težave in težave s centralizacijo.

Lonsarg ::

A niso mining pooli od BTCja se bolj centralizirani kot staking pooli od ETHja?

Tehnicne tezave pa bo imel dokler se ne zresnijo pa planiranih upgradov cez ne spravijo, ze leta odlasajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

energetik ::

LeQuack je izjavil:

wilbur je izjavil:

tilio je izjavil:

wilbur je izjavil:

To ni ravno dobra novica za Bitcoin, da ga hočejo politizirati.
Dobra novica je to, da se Bitcoin za to ne meni.
vires in numeris

Hočem reči, če bodo neke tretjrazredne države to vzele kot alternativo petrodolarju, potem to Američanom ne bo všeč in bodo začeli blokirati kakšne kriptoborze in podobno.
Quack !

energetik ::

Ja, ampak kriptoborze nimajo veze. BRICS države lahko BTC uporabljajo ne glede na to, kaj počne USA. Tudi vsi mi lahko BTC uporabljamo povsem brez kriptoborz, zato je bil BTC narejen.
vires in numeris

Lahko, ampak je precej težje.
Quack !

energetik je izjavil:

Ja, ampak kriptoborze nimajo veze. BRICS države lahko BTC uporabljajo ne glede na to, kaj počne USA. Tudi vsi mi lahko BTC uporabljamo povsem brez kriptoborz, zato je bil BTC narejen.

Stvari še zdaleč niso tako enostavne. Če imaš npr. 5 držav BRICS se lahko one dogovorijo, da startajo premissioned chain, kjer vsaka država dobi permisson da poganja N nodeov za mintanje blockov in verifikacijo. S tem lahko laufajo svojo valuto. V primeru, da želijo na drugo omrežje naredijo bridge oz. izdajo valuto še na drugih omrežjih. Vse večje borze bodo zaineresirane za podporo temu chainu.

LeQuack je izjavil:

Hočem reči, če bodo neke tretjrazredne države to vzele kot alternativo petrodolarju, potem to Američanom ne bo všeč in bodo začeli blokirati kakšne kriptoborze in podobno.

Kot kažejo primeri, ne rabiš posebne regulative in izvajanja le te. Dovolj je da fino nabiješ davke in ljudje bodo sami odnehali.

Zgodovina sprememb…

No, BTC je le dobil svoj smart contract layer. Čestitam!

Mato989 ::

tilio je izjavil:

Torej se zadeve vseeno dogovorijo in napreduje tudi na BTC? >:D
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mato989 je izjavil:

tilio je izjavil:

Torej se zadeve vseeno dogovorijo in napreduje tudi na BTC? >:D

Ja, Bitcoin bo uporabljal Cardano za smart contracte. :-)

Glede na to, da ni potrebe po neki večji spremembi, ki bi zahtevala nek hardfork (vsaj mislim, da ne) ni bilo potrebno kogarkoli spraševat. Tako, da dogovor ni bil potreben niti ga ne morejo imeti, ker BTC holderji na to nimajo vpliva.

Zgleda, da bodo sčasoma dodali tudi druge chaine. Cardano je verjetno prvi, ker je UTxO chain tako kot BTC. Prednost za Cardano je podpora za Babel fees, ki omogoča, da lahko plačaš za transakcijo v katerikoli valuti. Torej iz BTC walleta boš lahko uporabljal aplikacije na Cardano in plačal v BTC-ju.

WhiteAngel ::

tilio je izjavil:

Misliš rečt, da je Cardano dobil podporo za BTC?

wilbur je izjavil:

BRICS zagotovo ne, ker imajo še bolj shitty gospodarstvo in monetarno politiko od zahoda...

Zgodovina sprememb…

WhiteAngel je izjavil:

tilio je izjavil:

Misliš rečt, da je Cardano dobil podporo za BTC?

Tehnično gledano je Cardanov smart contract language Plutus dobil podporo za ZKP (zero knowledge proof), ki ga zdaj uporabljajo očitno tudi za BTC. Kolikor razumem je tudi BTC preko soft forka dobil podporo za ZKP in tako je zdaj možno, da uporablja Cardano kot smart contract platformo. Torej, Cardano ne rabi BTC-ja da deluje, če pa hoče BTC izvajat smart contracte pa rabi Cardano ali pa kakšen drug chain. Bo pa seveda prišlo prav Cardanotu, da se del likvidnosti preseli iz BTC-ja. Treba samo počakat, da maxi-ji ugotovijo, da obstaja vžigalnik in ni treba čakat, da strela zadane drevo, da se ogenj prižge.

Gregor P ::

... hm gledam zdaj graf za Cardano, ni utripa :D

Kako to, če pa je to huda tehnološka novica zdaj ...
(namig čemu, beri prejšnje komentarje)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Gregor P je izjavil:

BTC maxiji še niso ugotovili kaj pomenijo smart contracti za njih. Zdaj so zmedeni kot srnjad na cesti, ko jo osvetijo žarometi v temi. Počasi bodo začeli ugotavljat, da lahko z BTCjem prideš do dAppov, ki ti omogočajo posojila, ownership nad knjigami, glasbo, filmi, digitaliziranim zlatom (z licenco v Nemčiji), itd... Počasi, to je hud šok za BTC človeka. Predstavljaj si, da vse kar poznaš je kamnito kolo in potem prideš v svet z droni, umetno inteligenco, samovozečimi avtomobili.

Tu je primerjava med rollup L2 techom na znanem chainu z ogromno likvidnostjo in chainu, ki mu nekateri pravijo shitcoin:

- no centralized sequencer,
- no challenge response "proofs"
- no multisig
- no custodian
- high cost of verification in thousands of dollars because of how undeterministic accounting model works

- permissionless operator set,
- trustless fraud proofs,
- trustless deposits and withdrawals
- inbox/outbox cannot be censored (full censorship resistance of the L1)
- dirt cheap and fast verification because of how determinism works (utxo)

Zgodovina sprememb…

tilio je izjavil:

Tu je primerjava med rollup L2 techom na znanem chainu z ogromno likvidnostjo in chainu, ki mu nekateri pravijo shitcoin:

- no centralized sequencer,
- no challenge response "proofs"
- no multisig
- no custodian
- high cost of verification in thousands of dollars because of how undeterministic accounting model works

- permissionless operator set,
- trustless fraud proofs,
- trustless deposits and withdrawals
- inbox/outbox cannot be censored (full censorship resistance of the L1)
- dirt cheap and fast verification because of how determinism works (utxo)

Nerodno sem se izrazil, ker ni ravno primerjava 1:1. Je bolj opisno. Kdor bo želel bo razumel.

tilio je izjavil:

Gregor P je izjavil:

BTC maxiji še niso ugotovili kaj pomenijo smart contracti za njih. Zdaj so zmedeni kot srnjad na cesti, ko jo osvetijo žarometi v temi. Počasi bodo začeli ugotavljat, da lahko z BTCjem prideš do dAppov, ki ti omogočajo posojila, ownership nad knjigami, glasbo, filmi, digitaliziranim zlatom (z licenco v Nemčiji), itd... Počasi, to je hud šok za BTC človeka. Predstavljaj si, da vse kar poznaš je kamnito kolo in potem prideš v svet z droni, umetno inteligenco, samovozečimi avtomobili.

Jaz pa mislim, da vse to že vedo ves čas. Ampak poanta je v tem, da hočejo da gre ves denar samo v BTC. Vojna za denarni trg.

Money is mindset!

ViperR ::

Vse to je že dolgo znano in se podpira, vendar je še vedno problem skalabilnosti in centralizacije.

Naj BTC ostane to, kar je njegov provtni namen.

Kripto je izjavil:

tilio je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Jaz pa mislim, da vse to že vedo ves čas. Ampak poanta je v tem, da hočejo da gre ves denar samo v BTC. Vojna za denarni trg.

Po twitterju sodeč je kar nekaj BTC-jašev, ki ima veliko followerjev in ne razume točno kaj bo s tem BTC pridobil in niti kako deluje. Imaš seveda tiste, ki se upirajo in tiste, ki vidijo v tem prednosti. Namreč, zadeva ni običajen bridge s kakšnimi upravljalci in ni podrvžen klasičnim problemom, ki jih običajno imajo bridge-i kar se tiče varnosti. Je povsem v duhu kripto scene, ki promovira trustless in permissionless rešitve.

ViperR je izjavil:

Vse to je že dolgo znano in se podpira, vendar je še vedno problem skalabilnosti in centralizacije.

Ne ni dolgo znano, ker so zadeve čisto sveže. Takšnega mosta med BTCjem in katerimkoli chainom še ni bilo. Problem skalabilnosti bo rešen na L2 nivoju (poglej par postov višje) in centralizacije ni.

ViperR je izjavil:

Naj BTC ostane to, kar je njegov provtni namen.

Lahko se upiraš. Dejstvo je, da je pandorina skrinjica odprta. Če se sam BTC ne more razvijat se bo razvoj prilagodil, da se prisesa na BTC iz druge strani. BTC ima ogromno likvidnost in čim obstaja možnost dostopanja do likvidnosti se bo to zgodilo. Most je naredila BitcoinOS firma, ki nima zveze s Cardanom ampak so se developerji povezali. To je pač prosti trg. Napredka ne moreš ustaviti.

Lahko ustaviš samo tako, da ne uporabljaš produkta. Ampak prej ali slej ga bo uporabljala večina. Pred leti so se nekateri tudi upirali mobilnim telefonom, danes jih imamo vsi.

Zgodovina sprememb…

ViperR ::

Bitcoin podpira smart contractse že od novemba 2021 s taproot nadgradnjo? Problem skalabilnosti se ne reši Z L2. Saj imamo lightning pa je še vedno ista težava L1->L2.

Sicer pa, kot sem rekel, naj btc ostane store of value. Se moraš vprašat ali so te mikrotransakcije sploh smiselne, da jih shranjuješ na blockchain in mimo vseh regulatornih organov. Država bo vedno želela imeti glavno besedo na določenem ozemlju. Če pa želiš kripto uporabljati bolj v neke NFT namene, za dokazovanje ownershipa, pa je vprašanje, zakaj bi tak kovanec sploh imel kakršnokoli veliko monetarno vrednost.

Vidim, da še ni bilo povedano, ampak Cardano tudi omogoča, da etiopijski otroci rešujejo domače naloge direktno na Cardano blockchain.
Ne odgovarjam na DM.

ViperR je izjavil:

Bitcoin podpira smart contractse že od novemba 2021 s taproot nadgradnjo? Problem skalabilnosti se ne reši Z L2. Saj imamo lightning pa je še vedno ista težava L1->L2.

Sicer pa, kot sem rekel, naj btc ostane store of value. Se moraš vprašat ali so te mikrotransakcije sploh smiselne, da jih shranjuješ na blockchain in mimo vseh regulatornih organov. Država bo vedno želela imeti glavno besedo na določenem ozemlju.

Scripting, ki ni turing kompleten je že od nekdaj. Ampak ja, s taprootom je dobil boljšo podporo za SC. Ni mi prav jasno zakaj se to ni prijelo? Tole kar so zdaj naredili naj bi bil prvi ZK bridge, ki izboljšuje tudi skalabilnost. Moram še malo več pogledat okrog tega. Zakaj misliš, da L2 ne reši skalabilnosti? Lightning se ni tako prijel kot je bilo mišljeno. Lightning je podoben temu kar je Hydra na Cardanu. Namen je, da manjša skupina (tudi do 2) odpre lightning channel, kjer si izmenjajo transakcije (klasičen primer je igra pokra) in potem gre samo končna poravnava med udeleženci na L1, vmesne transakcije pa ne. Potem se channel zapre, kar pa se v nekih rešitvah "zlorablja". Menda imaš channele, ki so po celo leto odprti. Načeloma to ni dobro iz varnostnih vidikov.

Fora je, da ne moreš diktirat kaj bo store of value in kaj ne. To bo trg določil. Trenutno je tako. Za mikro transakcije, ki jih bo potrebno dokazovat jih boš lahko shranjeval na data layer na blockchainih, kjer bo potrebno in seveda to tudi ne bo zastonj - čim daš ceno na storage, bodo ljudje poskrbeli, da ne bo gor stvari, ki so nepomembne. Zato je tudi Solana neumno narejena, ker predvideva, da bo storage-u cena hitro padala in shranjujejo vse živo gor na L1 (tudi protocol tx) in jim ledger noro narašča. Zato pa rabijo tako požrešne mašine.

ViperR je izjavil:

Če pa želiš kripto uporabljati bolj v neke NFT namene, za dokazovanje ownershipa, pa je vprašanje, zakaj bi tak kovanec sploh imel kakršnokoli veliko monetarno vrednost.

Zato, ker omrežje, ki ti omogoča ownership + trust je dragoceno. Vsi tisti, ki imajo biznis, ki deluje na takem omrežju bodo verjetno tudi sami delno investirani v omrežje, ker je to v dobro njihovega biznisa (želeli bodo soodločat o omrežju). Potem imaš pa še "špekulativni" del, ki verjame, da bo omrežje vredno in bo kupoval token in potiskal ceno navzgor. Kot pri delnicah. Imaš dejansko vrednost in špekulativni del, ki računa na dobičkonostno prihodnost.

Seveda, to so vse predpostavke ampak izhajajo iz neke logike. Zato PoS omrežja lahko funkcionirajo in ne rabiš opravljat dela za pridobivanje žetonov. Seveda, če so predpostavke napačne gre lahko vse v tri krasne. To lahko pokaže samo čas.

IgorCardanof je izjavil:

Vidim, da še ni bilo povedano, ampak Cardano tudi omogoča, da etiopijski otroci rešujejo domače naloge direktno na Cardano blockchain.

Kul! To pa nisem vedel.

Zgodovina sprememb…

WhiteAngel ::

ViperR je izjavil:

Lightning je rešil težavo s skalabilnostjo. Bankomati in plačevanje storitev z BTCji poteka le še prek lightninga (shitcoins.club bankomati, gocrypto, bitpay...). Enkrat narediš onramp na L2, ja. Ampak potem imaš kanale odprte več let.

FireSnake ::

Mato989 je izjavil:

energetik je izjavil:

Z 9 BTC bi bil jaz ŽE v penziji...
Sicer pa čestitam. Jaz sem v času 2011-2021 delal največjo napako v svojem življenju, namreč da se nisem brigal za Bitcoin. 2010-2011 sem za štos gnal doma SETI@home. Da bi zalaufal minerja takrat pa ne. Pa sem vedel da BTC obstaja...

Ti si vsaj vedel za BTC.... jaz sem prvič slišal za BTC ko je prebil mejo 3.000 EUR... tam v 2017 in sem pol kmalu vložil tam nekaj čez 4k... Najhuje je da sem takrat kupil 2,5 BTCja če bi samo tisto držal do danes bi blo kul... ampak sem moral mešetarit

Jaz sem imel 315 ali 325 AMDjevih delic. Kupoval od 9 do 12 USD.
Sem vedel, da bodo Ryen procesorji harali. Pa sem na koncu profitirsl par 100€.
Danes bi to bilo vredno juhuhu.
Imel sem tudi 2 ali 3 NVDA, kupil za 39 USD.

Zato pa ta kripto, ki ga imam držim. Ampak nimam veliko. Največ je bilo vredno malo čez pet jurjev. Sem pa toliko mešetaril, da sem na nuli.
Zdaj bi veljalo počasi kupovati.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
««
1495 / 1499
»»