Forum » Problemi človeštva » Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"
Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"
Temo vidijo: vsi
Malidelničar ::
NORO!
Russian Anti-Drone Training Goes Wrong: Funny Video
A Russian fire control team practicing goes wrong, with the instructor nearly getting shot by a misfiring gun after the soldier loses control of it. The gun is one meant to be fitted to Mi-24 helicopters.
A Russian fire control team practicing goes wrong, with the instructor nearly getting shot by a misfiring gun after the soldier loses control of it. The gun is one meant to be fitted to Mi-24 helicopters.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
OutOfTheBox ::
Malidelničar je izjavil:
NORO!
Jaz sem tole videl na tiktoku in sem mislil da je AI. Wtf
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
Fun unrelated fact. 24ur in Siol blokirata ruski IP, medtem ko je MMC prosto dostopen iz Rusije :)
Pac-Man ::
ameriški prostovoljec v ukrajinski vojski, 12 minut
What I think of the Russian Army (My Experience)
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.
Windlass ::
OutOfTheBox je izjavil:
Fun unrelated fact. 24ur in Siol blokirata ruski IP, medtem ko je MMC prosto dostopen iz Rusije :)
Kako to veš?
Popravek: Ruski MMC je prosto dostopen iz Slovenije![]()
Ta ti je ratala.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Windlass ()
BorutO ::
kar je klasika za desne in leve skrajneze in ta lolek iz mmc verjetno spada med leve skrajneze
Mislim da ni stvar tako nedolžna. To je neposredno ali posredno financirano iz Moskve. Morda direktno, morda je bil samo enkrat ali parkrat na brezplačni ekskurziji v Moskvi, ali pa na kakih Maldivih.
Ne samo da ni nedolžna. To je katastrofalno!
Po drugi strani pa pojasni zakaj so komentarji v takem razmerju kot so.
Ravno včeraj sem nekje na MMCju oz. na rtv 365 videl en del oddaje (mislim, da iz poročil), iz ene države kako je državni medij lagal. Samo nisem dobro slišal za katero državo se je šlo, ker so mi otroci kričali po sobi. Mogoče madžarska, samo nisem pa prepričan. Škoda, da nisem slišal. Ampak so se pa ljudje tam na ulici jezili na oblast in na javno državno televizijo, kako so jim vsa ta leta lagali in zavajali narod ... isto zdaj počne RTV SLO ... in najhuje je, da je ta del prispevka imela prav sama RTV.
BorutO ::
Ukrajinci so rekli, da so v zadnjih sedmih dneh zadeli 90 ruskih ladij ... pa to je komedija. Še malo, pa bodo rusi mogli veslati na druge celine s čolnčki, da bodo nafto dostavljali.
bm1973 ::
Saj Rusi pa nazaj nad ladje v Odessi z Gerani...
Plus, Rusi sploh še niso uporabili podmornic... Ko jih bodo, bo prevoz tovora po morju nemogoč...
Plus, Rusi sploh še niso uporabili podmornic... Ko jih bodo, bo prevoz tovora po morju nemogoč...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
ZveeZ ::
Ravno včeraj sem nekje na MMCju oz. na rtv 365 videl en del oddaje (mislim, da iz poročil), iz ene države kako je državni medij lagal. Samo nisem dobro slišal za katero državo se je šlo, ker so mi otroci kričali po sobi. Mogoče madžarska, samo nisem pa prepričan. Škoda, da nisem slišal. Ampak so se pa ljudje tam na ulici jezili na oblast in na javno državno televizijo, kako so jim vsa ta leta lagali in zavajali narod ... isto zdaj počne RTV SLO ... in najhuje je, da je ta del prispevka imela prav sama RTV.
Joj ti otroci.. :)
mikhaair ::
RedDrake ::
Ko bodo Rusi dvignili obrv bo svet obstal.
Kot napisano, oni niso niti 2% svojih virov porabili in s tem praktično demilitarizirali celoten HATO, ki mu sedaj ostajajo samo še lopate in krampi. Še par mesecev, in potem se bodo zapeljali do Berlina.
Kot napisano, oni niso niti 2% svojih virov porabili in s tem praktično demilitarizirali celoten HATO, ki mu sedaj ostajajo samo še lopate in krampi. Še par mesecev, in potem se bodo zapeljali do Berlina.
mikhaair ::
OutOfTheBox je izjavil:
Kako to veš?
Sem pozabil sklopit VPN, pa sem ponesreči kliknil na 24ur url pod zadnjimi obiskanimi in mi je pokazal samo prazno stran. Nato ko sem ugotovil, da je VPN krivec, sem obiskal še par drugih slovenskih medijev.
Windlass ::
Ukrajinci so (simbolično) pristali na Kinburn spit.
Vodni dron je izkrcal kopenski dron.
https://t.me/pilotblog/29293
Razmerje všečkov za Putina in proti Putinu je vsekakor tako, kot da je rtv dostopen iz Rusije :D
Vodni dron je izkrcal kopenski dron.
https://t.me/pilotblog/29293
OutOfTheBox je izjavil:
OutOfTheBox je izjavil:
Kako to veš?
Sem pozabil sklopit VPN, pa sem ponesreči kliknil na 24ur url pod zadnjimi obiskanimi in mi je pokazal samo prazno stran. Nato ko sem ugotovil, da je VPN krivec, sem obiskal še par drugih slovenskih medijev.
Razmerje všečkov za Putina in proti Putinu je vsekakor tako, kot da je rtv dostopen iz Rusije :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Windlass ()
bpr123 ::
Bici ::
Koliko časa mislite da bodo rusi zdržali na krimu?
Za vikend sem bral pritoževanja rusov da že več kot en teden nimajo elektrike, oskrba z vodo je nezanesljiva in vode pogosto ni, hrane primankuje, lokalna podjetja so povečini zaprta,...
V takem stanju bodo vstrajali še tedne, mesece?
Glede na vse napadene oskrbovalne ladje, neke izboljšave ni pričakovati, prej bi rekel da do sedaj so kurili zaloge za naprej pa bo še slabše.
Za vikend sem bral pritoževanja rusov da že več kot en teden nimajo elektrike, oskrba z vodo je nezanesljiva in vode pogosto ni, hrane primankuje, lokalna podjetja so povečini zaprta,...
V takem stanju bodo vstrajali še tedne, mesece?
Glede na vse napadene oskrbovalne ladje, neke izboljšave ni pričakovati, prej bi rekel da do sedaj so kurili zaloge za naprej pa bo še slabše.
o0o0o0o0o0 ::
KBraneK007 ::
Saj Rusi pa nazaj nad ladje v Odessi z Gerani...
Da, da.. samo sto nije. Ruski wunderwaffe pa to pa take.
When the soundtrack and the video are in perfect sync!
https://x.com/thefl0orislava/status/207...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: KBraneK007 ()
gozdar1 ::
Odličen komentar na X-u.
Far-right victories would lead to NATO being effectively dismantled in addition to defense industrial supply chains being disrupted. This is Putin's theory of victory.
https://x.com/markku60906522/status/207...
Far-right victories would lead to NATO being effectively dismantled in addition to defense industrial supply chains being disrupted. This is Putin's theory of victory.
https://x.com/markku60906522/status/207...
avani12 ::
Noro ja :) ! Jah dem tudi ujel to novico.
Jaz sem si mislil, da ni šans, da bi šli Ukrajinci desant proti Krimu. Pa sem pozabil na robote :)
https://x.com/i/status/2076571878689218...
To je super stvar, saj lahko zelo dobro testirajo, kakšna je ruska obramba. To je ponavadi problem desantov, ker preprosto ne vejo kaj jih čaka. Tako pa tocno vedo kaj bo. Če je ruski odziv medel, potem pač robot malce strelja naokoli. Če pa je odziv močen, točno vedo kje so bunkerji in gnezda.
Jaz sem si mislil, da ni šans, da bi šli Ukrajinci desant proti Krimu. Pa sem pozabil na robote :)
https://x.com/i/status/2076571878689218...
To je super stvar, saj lahko zelo dobro testirajo, kakšna je ruska obramba. To je ponavadi problem desantov, ker preprosto ne vejo kaj jih čaka. Tako pa tocno vedo kaj bo. Če je ruski odziv medel, potem pač robot malce strelja naokoli. Če pa je odziv močen, točno vedo kje so bunkerji in gnezda.
Leif ::
Rusi pravijo, da so doma ujeli skupino, ki je načrtovala napade na letališča
https://x.com/TheSaviour/status/2076587...
Zakaj bi Ukrajinci želeli udariti po civilnih letališčih?
CIA generali dali ukaz?
Mogoče Bilderbergi?
Ali morda vseeno kar Ukronaci #1 Zlonsky, in da flesh?
Namreč mnogo več civilne infrastrukture bi lahko udarili že "zdavnaj", pa niso. Za razliko od "druge" strani, ki se ji hebe za civilne žrtve.
CIA generali dali ukaz?
Mogoče Bilderbergi?
Ali morda vseeno kar Ukronaci #1 Zlonsky, in da flesh?
Namreč mnogo več civilne infrastrukture bi lahko udarili že "zdavnaj", pa niso. Za razliko od "druge" strani, ki se ji hebe za civilne žrtve.
Uporabi domišljijo, letališča imajo lahko tudi dvojno funkcijo, preko njih se lahko vrši dobava raznega materiala za vojno industrijo, recimo kako čipovje iz Kitajske itd
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Leif ()
Bici ::
Rusi pravijo, da so doma ujeli skupino, ki je načrtovala napade na letališča
Bikov kakec oz. false flag.
UA lahko kadarkoli razsuje ruska letališča z droni pa jih ne.
Uporabi domišljijo, letališča imajo lahko tudi dvojno funkcijo, preko njih se lahko vrši dobava raznega materiala za vojno industrijo, recimo kako čipovje iz Kitajske itd
In vsako letališče lahko UA dronira kot delajo z rafinerijami.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Bici ()
Leif to je false flag! Putin te je ponovno nat*gno.
Začni si pisat kolikokrat te je že in še te bo. Boš lažje odprl oči.
Začni si pisat kolikokrat te je že in še te bo. Boš lažje odprl oči.
Poljski rusofili se spravljajo na otroke. nabit bi vas bilo treba!!!
Polish Interior Minister said that law enforcement officers had detained a man who had insulted Ukrainian children on a bus.
"Every form of aggression will be met with a strong reaction from the state. Let this be a warning to every hater -- you will not go unpunished."
https://x.com/maks_nafo_fella/status/20...
Upam, da Janša čimhitreje porihta rtvslo.RU!
Polish Interior Minister said that law enforcement officers had detained a man who had insulted Ukrainian children on a bus.
"Every form of aggression will be met with a strong reaction from the state. Let this be a warning to every hater -- you will not go unpunished."
https://x.com/maks_nafo_fella/status/20...
Upam, da Janša čimhitreje porihta rtvslo.RU!

Pithlit ::
Sej ne da se je točno tak napad že zgodil
Na civilna letališča?
Seveda se je. Kaj pa je Hostomel drugega kot civilno letališče?
Life is as complicated as we make it...
Sej ne da se je točno tak napad že zgodil
Na civilna letališča?
Seveda se je. Kaj pa je Hostomel drugega kot civilno letališče?
A to je tisto civilno letališče na katerem so vsemogočni rusi dobili po p*ćki. Tile rusi so navadni ološ.
"Reč ološ označava društveni talog, odnosno najgori, najnekulturniji i moralno najniži sloj u društvu. To je pogrdan izraz (pežorativ) koji se koristi za ljude sumnjivog morala i loših osobina."
JohnyQ_ ::
Rusija ponovno gori. Rafinerije, skladišča nafte in ladje v Azovskem morju.
Čestitke Ukrajini!
Čestitke Ukrajini!
Ker napadi na vojaška letališča so v vojnem času bussiness as usual - tudi s strani saboterjev (to Ukrajina počne že vsaj 3 leta, mogoče tudi že v '22 - ne vem). Napadi na civilno infrastrukturo (kot se jo gre Rusija z uničevanjem elektrarn izključno pozimi) pa so tiste reči, ki bolj podžgejo prebivalstvo in/ali mednarodno skupnost.
Tudi če so dobili sabotersko skupino, je verjetnost, da so želeli napasti civilna letališča, kot se implicira - teroristično - infinitezimalno majhna. Bo pa to spet metodička, ki se zna vrteti po "znanih" krogih - tudi MMC RU-TV. Ali pa "priprava" na mobilizacijo. Putin ima izkušnje s takšnim "terorjem" že iz leta 2000.
Tudi če so dobili sabotersko skupino, je verjetnost, da so želeli napasti civilna letališča, kot se implicira - teroristično - infinitezimalno majhna. Bo pa to spet metodička, ki se zna vrteti po "znanih" krogih - tudi MMC RU-TV. Ali pa "priprava" na mobilizacijo. Putin ima izkušnje s takšnim "terorjem" že iz leta 2000.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: RedDrake ()
Zmajc ::
Ma to so iste finte kot so jih že '22-'24 imeli, ko so lovili saboterje okoli Belgoroda in drugje. Pol pa vidiš one popolnoma izmišljene propagandne posnetke ko neki zamaskirani kvazi specialci uletijo pa par papkov na tla zmečejo in kr neke random Ukrajinske dokumente prilepijo pa random iteme (Sims....). Ker black ops saboterji bojo po belgodoru hodili z Ukrajinskimi dokumenti (in zraven nosili Sims igro).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Zmajc ()
Master_Yoda ::
Malidelničar je izjavil:
NORO!
Prvi komentar zmaga: You can take the gun out of a helicopter, but you can't take helicopter out of the gun.
Dovie'andi se tovya sagain.
Sheteentz ::
Ampak da greš in postaviš minigun cca 30 cm desno od točke rotacije, moraš pa biti res genij. Ruski genij.
arato ::
ameriški prostovoljec v ukrajinski vojski, 12 minut
Še en propaganda piece, ki hoče farmat oglede.
Zaadeva je zelo preprosta - če en nepomembni plačanček ve vse to, kako to, da tega (po njegovo) ne ve elita v 150 miljonski državi, ki se je šolala na west pointu?
TO je problem. Logično to kar se pripoveduje ne gre skoz. Po eni strani je internet preplavljen z videi o tem kako "neumni" so Rusi, po drugi pa so dizajnirali s400, s75u ... in točno ta vojska je od 2025 neprestano napredovala.
To je še en "kijevski konvoj" tip videa, ki deluje samo za ljudi, ki niso sposobni logično premisliti situacije.
S400 kateremu ne uide niti komar. Pa oresnika in druge ruske pravljice si pozabil.
Slab si. Ruska propaganda ti je oprala možgane. Včeraj ste se mi še mogoče smilili rusofili, ker ste putinu nasedli. Danes po ogledu tistega videja iz poljske, ko rusofil nadleguje otroka pa ne več.
Problem imate, ker ste se poistovetli Z mogočno rusijo. V bistvu pa so rusi že od nekdaj ološ. Že od takrat, ko je rdeča armada pobijala in posiljevala od beograda do berlina navadno rajo/civiliste.
Slab si. Ruska propaganda ti je oprala možgane. Včeraj ste se mi še mogoče smilili rusofili, ker ste putinu nasedli. Danes po ogledu tistega videja iz poljske, ko rusofil nadleguje otroka pa ne več.
Problem imate, ker ste se poistovetli Z mogočno rusijo. V bistvu pa so rusi že od nekdaj ološ. Že od takrat, ko je rdeča armada pobijala in posiljevala od beograda do berlina navadno rajo/civiliste.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: KBraneK007 ()
1. trdiš, da je bila širitev buffer cone potrebna za večjo varnost rusije. toda pred ruskim vojaškim posredovanjem leta 2014 in nato obsežno invazijo leta 2022 rusija ni bila tarča rednih vojaških napadov na svoje ozemlje. danes pa so napadi z droni in raketami na rusko ozemlje postali del vojne realnosti.
to pomeni, da je prav odločitev o širitvi buffer cone ustvarila varnostno situacijo, ki naj bi jo ta ista buffer cona reševala. z drugimi besedami, rusija je danes glede neposrednih napadov na svoje ozemlje manj varna kot je bila pred začetkom vojne.
zato se mi zdi težko trditi, da je bila strategija povečanja varnosti uspešna. če je bil cilj povečati varnost ruskega ozemlja, je rezultat za zdaj ravno nasproten. rusija se sooča z grožnjami, ki jih pred letom 2014 in še posebej pred letom 2022 v takšnem obsegu ni bilo.
strinjam se, da buffer cona ne pomeni 100 % varnosti. tega nisem nikoli trdil. moja poanta je drugačna, vprašanje je, ali je korist buffer cone večja od stroškov njenega vzdrževanja. če mora rusija zaradi nekaj sto dodatnih kilometrov fronte trajno braniti bistveno daljšo linijo, medtem pa ukrajinski droni še vedno dosegajo pomembne cilje globoko v rusiji, potem je legitimno vprašanje, koliko varnosti ta buffer dejansko prinese.
2. glede krima pravzaprav potrjuješ moj argument. sam praviš, da bo kopenski most svojo vrednost dobil šele po premirju ali mednarodnem sprejetju aneksije. torej trenutno njegova strateška korist še ni v celoti realizirana, stroške njegove obrambe pa rusija nosi že zdaj.
3. da putin razmišlja ideološko in ne zgolj ekonomsko, se lahko strinjam. vendar to še ne pomeni, da je odločitev strateško uspešna. voditelj lahko verjame, da je neka vojna nujna, pa je kljub temu cena zanjo večja od koristi. motivacija in uspešnost nista ista stvar.
tudi bogatenje posameznih elit ni merilo uspeha države. strateško vprašanje ostaja, ali je rusija danes zaradi zasedenih ozemelj varnejša, gospodarsko močnejša in v boljšem mednarodnem položaju kot pred letom 2022. o tem je mogoče razpravljati, vendar odgovor ni samoumeven.
skratka, moje vprašanje ostaja isto, ali koristi držanja teh ozemelj dolgoročno odtehtajo stroške njihovega osvajanja in obrambe. če je odgovor pritrdilen, bi ga bilo treba podpreti z argumenti, ne z žaljivkami.
1. Vzpostavljaš neznosno idejo. Težko pojasnim s primerom, ker zelo malo ljudi zmore tvoje mišljenje. Pooenostavljeno rečeno : buffer cona je cona, ki omogoča vojaški odgovor.
Če je ta cona v času vojne vojno območje, to ne znižuje njene vrednosti. Putin je prepričan, da je za eksistenco Rusije ključno, da med zahodom in Rusijo obstaja buffer cona.
Tvoja ideja je nekako taka - nobena vojna se ne izplača, ker v času vojne ne velja mir. To je nesmisel. Boj za buffer cono je točno to - je vojna, ki bo v prihodnosti omogoča buffer. Tudi če je za to potrebno nekaj žrtvovati.
Putin je prepričan, da je boj med zahodom in Rusijo neizbežen in da to cono nujno potrebuje. ZATO je ZA PUTINA ta vojna nujno potrebna in je očitno tudi pripravljen zanjo žrtvovati mir. To je Putinova logika. Ali je pravilna ali ne je vprašanje, ampak ko govorimo o strateških zmagah je to zanj velika zmaga.
2. Ponovno. Vojna za ozemlje dobi svojo vrednost šele v času odsotnosti vojne, razen v primeru, da gre za v vojni pomembno strateško mesto. Ampak večina vojn se bije za mir, ne za vojno. Vrednost kopenskega mostu se bo pokazala šele ko bo ta priznan ali pa bo obveljala prekinitev ognja. Vojno je tu potrebno jemati kot investicijo.
3. V tem primeru imamo vsaj dve, če ne več ocen strateškega uspeha. Ena je ekonomsko-globalna. V tej je Putin strateško bil poražen. Druga je ideološko-vojaška. Lahko ji rečemo "Putinova ocena".
Ker Putin verjame, da je buffer cona strateško neprecenljiva, je vojaška in ekonomska investicija vredna, čeprav draga. Izraz Pirova zmaga predstavlja zmago, ki je v resnici poraz. Rusi so trenutno daleč od tega. Zato je za Putina, čeprav draga, investicija nujno potrebna. Zato je za Putina osvojitev in držanje ti. ruskih območij strateška zmaga.
Sam ne trdim, da je temu tako. In tudi nima veze kaj sam trdim. Ko skušamo razumeti realnost te vojne jo moramo gledati skozi oči Putina. Ker je on tisti, ki odloča kdaj bo dovolj.
Tudi ko bo recimo Kitajska napadla Tajvan bo to ekonomsko gledano slaba odločitev, ker jih bodo Ameri še bolj sankcionirali. Ampak za Kitajske je osvojitev Tajvana ideološko in eksistencialno nujna. In ta dva argumenta sta močnejša od gole ekonomije.
Nasploh je bil konsenz na zahodu, da si Putin ne bo upal napasti Ukrajine, ker je ekonomsko gledano takšna poteza nesmiselna. Ampak tu se skriva problem zahodnih analitikov, ki vse gledajo skozi perspektivo ekonomije. Redko se vojne, predvsem pa svetovne vojne, odigravajo zgolj skozi perspektivo ekonomije.
KBraneK007 je izjavil:
S400 kateremu ne uide niti komar. Pa oresnika in druge ruske pravljice si pozabil.
vprašanje je zelo enostavno - zakaj bi Rusi bili ološ? s400 je še vedno eden najbolj efektivnih sistemov zračne obrambe, oreshnik je eden najboljših midrange mirv sistemov, kinzhal je ena prvih pravih hipersoničnih raket.
Neumno in naivno je misliti, da Rusi niso sposobni istega kot recimo Ameri. In če to misliš, potem moraš to nekako utemeljiti. A misliš, da je IQ povprečnega Rusa nižji od IQja povrečnega Američana zaradi podnebja?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: arato ()
karafeka ::
Glede buffer cone. A to jo potrebuje samo tam okrog Ukrajine? Kaj pa na ostalih mejah Natom? Potem lahko res pričakujemo, da se bo še tam kaj začelo, ker ...buffer cona?
strawman ::
Koliko zračne obrambe rabiš da sklatiš en dron?
Če si rus, očitno veliko.
Pustite trole kot je arato, njihova retorika in realnost je ostala nekje na 2022,2023.
Pustite trole kot je arato, njihova retorika in realnost je ostala nekje na 2022,2023.
karafeka ::
Jejej, pa dron je še naravnost letel...
Tu dejansko rabiš kak AI sistem, da predvideva kam ustrelit.
Vedno spodbujam vse, da se soočijo z mojim razmišljanjem.
Jejej, pa dron je še naravnost letel...
Veliko sistemov je dejansko prehitrih za drone.
KAr je najbolj smešno je, da ta propaganda piece ne objavi, da je bil na koncu dron sestreljen. Oz. kako si drugače razlagati, da v propaganda piece-u ni posneto kako dron eksplodira na objektu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: arato ()
IgorCardanof ::
Arato, do kdaj mas izmeno, do 17ih?
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.
enavlaka ::
Kolk sloteherjev rabiš, da sestreliš en dron ?
Zadeva šiba 200-300km/h, eni pa mislite, da boste tak frčoplan zbili s fračo.
To je 100m vsako sekundo. AK47 pa ima engagement range 300m, torej 6 sekund, da kaj zadaneš preden je mimo. Ostalo protiletalsko mehanizacijo pa ne moreš niti uporabljat, ker je objekt premajhen in preblizu. Aktivacija protizračnih raket je vsaj 100m, pa do 1km, ko pogorijo boosterji in lahko raketo vsaj krmiliš.
Drone je izredno težko klatit. Edina učinkovita obramba je ogromna distanca, kjer baterijski droni niso več učinkoviti, taki na benz pa imajo vsaj malenkost IR sledi.
Vendar pač Donut-Kruger efekt, ko ljudje, ki nimajo treh čistih, razen putin bad, zelenski good komentirajo vojno.