» »

Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"

Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"

Temo vidijo: vsi
««
1404 / 1404
»
»»

AvtoR ::

Windlass je izjavil:

BorutO je izjavil:

Jaz sem leta 2014 delal z enim rusom, takrat je bil star okoli 60 let. Zelo dober človek in prijazen. In enkrat smo tako mimo grede naleteli na pogovor o putinu, ker je ravno takrat napadel ukrajino in ji okupiral krim. Je rekel, da je putin človek, ki se ga vsi v rusiji bojijo in da je norec. In ravno zaradi putina je odšel iz rusije, ker je pod njim skoraj isto življenje, kot je bilo v času sovjetske zveze - brez prihodnosti. Delala sva pa v nemčiji skupaj dobrega pol leta.

Tudi jaz imam iz šihta podobne izkušnje - od raznih gospa v srednjih letih, do fantov in deklet v vojaških letih. Vsi normalni vsakdanji ljudje in vsi so zaključili da še dobro da so tu pri nas, ker kdove kaj bi bilo doma. Je pa treba seveda upoštevati da to ni ravno reprezentativen vzorec. To je nek višji srednji sloj, družine, kvalificiran kader. Kdor je lahko šel, je šel, večina pa tega ni nujno zmožna - finančno ali kako drugače.

Verjetno misliš tole serijo:

https://365.rtvslo.si/arhiv/stoletje-so...

BorutO ::

To ni ta dokumentarec. To ni bila serija ampak samo ena dokumentarna oddaja. Naslova se res ne spomnim, ker ni bil v smislu "Razpad sz" ampak nekaj bolj unikatnega, še slovenska sinhronizacija je bila. Govora je bilo o tem, kako so rusi, ki so delali v rudnikih, bili delovna elita, nato je vse šlo v k. ker je država imela več kot 3/4 podjetij v državni lasti in je ob propadanju šlo vses kupaj samo še na slabše itd ... en najboljših dokumentarcev o zadnjem desetletju szja, kar sem jih videl. Bilo je ogromno pravih posnetkov, veliko sovjetov je tudi govorilo v tisti oddaji in njihove izkušnje... Enkrat ga bom našel, ampak izgleda, da ga niti ni bilo na rtv365.

Sem pa opazil, da bom začel si malo te dokumentarce shranjevati oz. prenašati, ker vidim, da rtvju rade potečejo pravice.

Leif ::

BorutO je izjavil:

Leif je izjavil:

Lol, katero Nato državo je pa napadla Libija ali Srbija

Zakaj se delaš tako neumnega? Pobrskaj po zgodovini, ker vidim, da si še cel mlečen okoli ust in ne veš kaj je počela srbija pred letom 1999 po balkanu ...

Torej zakaj potem ne napadejo Rušov, ki delajo še hujše po Ukrajini in jih preženejo v dveh dneh ?

Pithlit ::

Leif je izjavil:

BorutO je izjavil:

Leif je izjavil:

Zakaj se delaš tako neumnega? Pobrskaj po zgodovini, ker vidim, da si še cel mlečen okoli ust in ne veš kaj je počela srbija pred letom 1999 po balkanu ...

Torej zakaj potem ne napadejo Rušov, ki delajo še hujše po Ukrajini in jih preženejo v dveh dneh ?

Dej nehaj trolat pa pejd nazaj v vrtec no. S takimi otročjimi argumenti sam tja sodiš.
Life is as complicated as we make it...

Pac-Man ::

Kako se je situacija obrnila. Bomo videli, do kdaj bo trajalo

https://x.com/OstapYarysh/status/207573...

@0:33

memificirana verzija:

The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

Pithlit je izjavil:

Leif je izjavil:

BorutO je izjavil:

Leif je izjavil:

Dej nehaj trolat pa pejd nazaj v vrtec no. S takimi otročjimi argumenti sam tja sodiš.

Full dobre argumentacije imate tule na ST

Na prvi strani komentarjev Putina primerjam s Hitlerjem in se vsuje 12 replik

https://www.rtvslo.si/komentar/19916317

Naj se kuhajo :))

Leif je izjavil:

Pithlit je izjavil:

Leif je izjavil:

BorutO je izjavil:

Leif je izjavil:

Žanješ kar seješ.

Če drugega kot bedarije ne znaš ven metat, se ti bomo pač smejali.

c3p0 ::

Leif je izjavil:

The most trusted name in offline forums.

AvtoR ::

BorutO je izjavil:

To ni ta dokumentarec. To ni bila serija ampak samo ena dokumentarna oddaja. Naslova se res ne spomnim, ker ni bil v smislu "Razpad sz" ampak nekaj bolj unikatnega, še slovenska sinhronizacija je bila. Govora je bilo o tem, kako so rusi, ki so delali v rudnikih, bili delovna elita, nato je vse šlo v k. ker je država imela več kot 3/4 podjetij v državni lasti in je ob propadanju šlo vses kupaj samo še na slabše itd ... en najboljših dokumentarcev o zadnjem desetletju szja, kar sem jih videl. Bilo je ogromno pravih posnetkov, veliko sovjetov je tudi govorilo v tisti oddaji in njihove izkušnje... Enkrat ga bom našel, ampak izgleda, da ga niti ni bilo na rtv365.

Sem pa opazil, da bom začel si malo te dokumentarce shranjevati oz. prenašati, ker vidim, da rtvju rade potečejo pravice.

Teh dokumentarcev je bilo več, meni so bili vsi odlični. Spomnim se enega, mislim da je bil finski, kjer so primerjali nacizem in ruski komunizem. Enaka ikonografija, kult osennosti in neverjetna podobnost obeh sistemov. Konec 30ih so bili pa itak best frendi.

Windlass ::

Pac-Man je izjavil:

Na prvi strani komentarjev Putina primerjam s Hitlerjem in se vsuje 12 replik

https://www.rtvslo.si/komentar/19916317

Naj se kuhajo :))

Znak dobrega komentarja z dobro argumentacijo in kalibracijo moralnega kompasa. :)) MMCjevci sovražijo te stvari. To potem veš, da jih je dobro speklo :))

Je pa moje subjektivno opažanje, da zadnje čase moderatorji dovolijo veliko več izpostavljanja da si nekdo od proruskotov izmišljuje oz. laže.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Windlass ()

Pithlit je izjavil:

Leif je izjavil:

Pithlit je izjavil:

Leif je izjavil:

BorutO je izjavil:

Leif je izjavil:

Žanješ kar seješ.

Zanimovo, občutki so obojestranski. Še vedno ne vem zakaj Nato ne prežene Rusov iz Ukrajine, čeprav bi jih lahko v dveh dneh. Očitno so škodoželjna organizacija :))

Stane2 ::

Leif je izjavil:

Zanimovo, občutki so obojestranski. Še vedno ne vem zakaj Nato ne prežene Rusov iz Ukrajine

Ker si zabit. To je to. Tudi Nemci lahko preženejo Lukemburžane in Luksemburga, pa jih ne. Res ne vem, zakaj jih ne?? Bom smetil temo naprej, ker ne vem. To je tvoj modus operandi.

Da NATO posreduje, se morajo vsi o tem strinjat.

Is Putin Getting Fed Terrible Information ... AGAIN?

Leif je izjavil:

Pithlit je izjavil:

Leif je izjavil:

Pithlit je izjavil:

Leif je izjavil:

BorutO je izjavil:

Leif je izjavil:

Žanješ kar seješ.

Zanimovo, občutki so obojestranski. Še vedno ne vem zakaj Nato ne prežene Rusov iz Ukrajine, čeprav bi jih lahko v dveh dneh. Očitno so škodoželjna organizacija :))

Zakaj cosplay-aš idiota če to nisi?

arato ::

Goran10 je izjavil:

arato je izjavil:

Tako neumna izjava da bi bila smešna če ne bi bilo žalostno da tako neumni ljudje živijo med nami.

Zahod je uničil Ukrajino ker jo je putin napadel že leta 2014. Putin je torej CIA/mosad/mi6/... agent? Lutka zahoda?

Nauči se argumentirat. Putin je Rus. Tu ni nobene teorije zarote ali karkoli. Rus, ki ima moč. Podobno kot je imela Amerika moč pa je šla v Iran delat sranje. To je realnost.

Kaj smo dosegli s to vojno? Smo upehali Ruse? Komajda kje. Rusi šele sedaj (https://www.independent.co.uk/travel/eu... čutijo posledice vojne. Rusija ni še niti spravila skoz pravega nabora. Kolega Rus, ki je pobegnil v Slovenijo, pričakuje, da bo nabor po volitvah septembra.
Kaj potem?

Folk navija za Ukrajino kot da je Morocco na svetovnem prvenstvu. Ampak rezultat bo vedno isti. Včasih se je smiselno podredit in ohranit svojo državo. Tako pa je Ukrajina POPOLNOMA odvisna od volje zahoda (pomisli balkan in vse posle, ki so šli skoz v škodo) - njihova ekonomija lahko zaštarta samo če jo mi zalaufamo (torej niso več samostojni), njihova nataliteta je sfukana za par desetletij in pol države je kot da bi nuka padla.

Aja pa še masovno uslugo smo si naredili, ko so Ukrajinci na naš račun strenirali par sto tisoč ruskih vojakov, ki so sedaj verjetno najmočnejša sila na svetu po usposobljenosti - ker majo Ameri opravka zgolj s kmeti v zadnjih desetletjih.

To je REALNA ocena. In je žalostno, da smo se vpletli na tak način. Ker dosegli nismo nič. Rusi majo svoje ozemlje, majo zemeljski most ... kaj pa zdej?

To da spremljaš proruske influencerje pač ne moreš razglasit za realnost. Razni scot shitterji, Mearshittetji in razni polkovniki in ostala navlaka je samo bias ki se napaja iz ruskega medijskega okolja to je samo želja upanje daleč od intelektualnega procesa bolj emocijski proces. Realnost je da Rusi v rokah držijo strateški poraz navsezadnje to tudi finančni trgi zrcalijo pa seveda sama geografijo ki jo rusi v ua držijo zato pa izvajajo ofenzive in zavračajo deal ker držijo v roki poraz.

Spremljam številne vire. Od reddita do MSM do ... proruskih influencerjev ne spremljam, ker mi je jasno, da furajo propagando.

Če greš gledat način kako smo obveščeni o tej vojni in zdaj ti bom dal samo en primer, a jih je na stotine - alli veš, da so od leta 2022 Rusi zmagovali praktično mesec za mesecem in v 2025 počasi osvojili ogromno ozemlja? Ne veš, ker ni nihče poročal o tem. Ko pa so Ukrajinci dobili mislim da 0.2 ali 0.02% ozemlja nazaj pa cel svet poroča o ukrajinskih zmagah.

To je problem. Tudi recimo tu na forumu folk želi slišati zgolj "dobre novice" in jih resnica sploh ne zanima. Vse kar sem napisal je moč najti na internetu in vse je resnica. Ampak o tem mi nismo obveščeni. Nam se podaja neka slika kako Ukrajina skoraj zmaguje, v resnici pa sploh država več niso tako so jih sfukali Rusi.

Strateški poraz je kaj točno zate? Putin je dobil buffer zone, dobil je land bridge, dobil bo/je dostop do morja. V zameno za kaj? Za kup stare šare in moogoče miljon vojakov.
Kaj pa je dobil? Dobil je ogromno. Dobil je tisto kar si je kot ideolog že nekaj časa želel - prekinil je vezi z zahodom in se usmeril na vzhod. Ker smo mi (zahod) dvignili železno zaveso, pri prehodu na azijske trge praktično ni bilo upora (ker pač je bila to edina možna rešitev za ruse, če so še hoteli poslovati). Dobil je land bridge in buffer zone. Dobil je vojno, s katero lahko v stilu 1984 vztraja pri izrednem stanju.
Ameri bi radi iz nata in nočejo več plačevati za vojno v Ukrajini kar je za Rusijo največja tiha zmaga.
Kaj je izgubil? Izgubil je kup stare šare in par 100k ljudi.

Analitiki so si danes bolj kot ne enotni v tem, da Putin v zahodu res vidi sovražnika in da je njegov cilj predvsem zaščititi Rusijo. Ali so tu tudi neke ekspanzivne želje ... to je vprašanje. Sam osebno menim, da je Putin prevelik pragmatik in kalkulator da bi še drezal v zahod, res pa je, da se očitno počasi formira nova sila osi na liniji Rusija-Kitajska, ki bo verjetno zastopala nek skupen interes.

Kitajci potrebujejo ruske surovine in Rusi potrebujejo kitajski denar. Ta odnos, čeprav spet napačno narisan v medijih kot parazitsvo kitajske je simbioza. In o tem priča recimo koliko Kitajci vlagajo na vzhodni (azijski) del Rusije v zadnjih letih.

Tu se dogajajo gigantski zgodovinski premiki. In Rusi, oz. Putin očitno ne nameravajo popustiti. Ta vojna bo v naslednjem letu postala samo še bolj krvava. Nekje sem zasledil, da so Rusi sprejelii zakon oz. odlog, ki dopušča zaposlovanje mladoletnikov - zame je to jasen indic zato, da bo Rusija samo še stopnjevala pritisk in da je nabor vedno bolj verjeten (ker bodo mladoletniki zapolnili izpraznjena mesta v tovarnah)

Stvari so izjemno kompleksne. In to, da nam MSM servira kako gorijo ruske refinerijje ... nima zares velikega pomena v vsem tem.

Kitajci se pa itak pripravljajo, da zavzamejo Tajvan.

Pithlit je izjavil:

arato je izjavil:

Stane2 je izjavil:

arato je izjavil:

Ukrajina nima ne kapacitet ne denarja za masovno proizvodnjo.

Pravi kdo??

F35 pa se v iranu ne more narest miru. Pa nimajo enega s400 sistema.

F-35 so razbile vse nad zemljo v Iranu, S-400 je pa klump od klumpa.

Windlass je izjavil:

A tale je pa najnovejša inkarnacija RingOruin/asda/krepelce...itd.?

Ne, ne ... to je nek trol, ki si ne zasluži niti 10 rubljev na dan, ker je tako prekleto zanič, da se človek prav ne more začudit, kako neinformiran butl je tole. To je na nivoju najslabših rtvslo trolov.

Trenutno imajo kapacitete per bloomberg za 4 miljone z dodatnimi investicijami bi 10 miljonov dronov , ki bi stali okol 11 miljard, bili mozni.

Poanta f35 stavka je da niti v total air supremacy f35 ni dovolj. Ameri pa nocejo boots on the ground ker dobro poznajo ceno, ki jo moderne vojske placujejo za napade. Podobno bi bilo v vojni z rusijo. Boj za air supremacy kjer bi verjetno ameri ob hudih izgubah zmagali - kaj pa potem?

Vidis, nisem bedak kot ti inimam znanje in znam ga aplicirat.

Tvoje znanje in a nutshell: "90+1=100"

10% gre čez, večinoma so debris sestreljenih dronov etc, 1% pa menda zadane tarčo.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: connel ()

Vedno je zanimivo brat, kaj se dogaja v paralelnem univerzumu... arato (or whatever you are).

Windlass je izjavil:

Je pa moje subjektivno opažanje, da zadnje čase moderatorji dovolijo veliko več izpostavljanja da si nekdo od proruskotov izmišljuje oz. laže.

Tudi sam opažam, da je malo bolje, imajo pa novo taktiko. Če komentiraš zvečer, ti jih do zaklepa ne bodo potrdili, ostalo pa potrjujejo sproti. Zjutraj se nato komentarji kar naenkrat pojavijo, ampak na 3. strani, medtem ko debata teče na osmi. Seveda jih ne bo praktično nihče videl.

BorutO je izjavil:

karafeka je izjavil:

Pred vojno je ogromno Ukrajincev odhajalo v Rusijo s trebuhom za kruhom, ker so veliko več zaslužili. Očitno so se jim preveč cedile sline po EU.

Ja in? To je popoln nesmisel ... tudi bosanci, srbi, albanci itd na veliko hodijo v slovenijo, nemčijo itd, s trebuhom za kruhom, isto slovenci hodimo delat v nemčijo, avstrijo itd. Ta tvoja primerjava je popolnoma butasta. Samo ogromno slovencev iz prekmurja in ob meji z avstrijo, hodi delat v gradec in drugod po avstriji. Normalno, da bo vsak šel delat tja, kjer je boljši zaslužek. Tudi jaz bi šel, ampak imam do gradca 1,5h vožnje ... preveč.

karafeka je izjavil:

Sem delal z Ukrajincem, ki je bil brez problema zasposlen na Poljskem. Tako, da jim ni bilo težko prit v EU. In ravno ta mi je razlagal, ko sem ga na začetku vojne vprašal, če mora na fronto, da je vojna itak samo na vzhodu in se njih ne tiče. Bil je pa drugače nekje blizu Lvova doma. Upam, da je vredu, ker sem potem izgubil stik z njim.

Jaz sem leta 2014 delal z enim rusom, takrat je bil star okoli 60 let. Zelo dober človek in prijazen. In enkrat smo tako mimo grede naleteli na pogovor o putinu, ker je ravno takrat napadel ukrajino in ji okupiral krim. Je rekel, da je putin človek, ki se ga vsi v rusiji bojijo in da je norec. In ravno zaradi putina je odšel iz rusije, ker je pod njim skoraj isto življenje, kot je bilo v času sovjetske zveze - brez prihodnosti. Delala sva pa v nemčiji skupaj dobrega pol leta.

Rusov je ... kot Rusov.

Rusija je izjemno raznolika dežela. Kot mi je pripovedoval prijatelj Rus, ki je prebegnil v Slovenijo, je prebivalstvo izjemno raznoliko. Od ljudi ki jim puca za Rusijo, do gorečih zagovornikov velike Rusije. Putin ima v državi praktično mitološki status in ogromen procent ljudi verjame vanj.

Tudi ni res, da je "življenje pod putinom isto kot v času SZ". Samo bežen pogled na Moskvo in Sankt Peterburg in ljudi tam ti pokaže, da ne samo, da jim nič ne manjka, ampak da živijo na veliki nogi - mnogo bolje kot slovenci, recimo. Med Moskvo in Ljubljano je za en Berlin razlike.
En velik problem Putinove Rusije pa je, da se Putin in njegova elita živi na plečih ostalih.

Stane2 je izjavil:

Vedno je zanimivo brat, kaj se dogaja v paralelnem univerzumu... arato (or whatever you are).

Lahko mi pokažeš kaj kar sem napisal ne drži. Vedno sem odprt za debato.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Putin ima v državi praktično mitološki status in ogromen procent ljudi verjame vanj.
Kot Milošević v Srbiji, dokler ga niso poslali v Haag.>:D

Okapi je izjavil:

Putin ima v državi praktično mitološki status in ogromen procent ljudi verjame vanj.

Veliko vprašanje 2025 in 2026 je - kdo bo poslal Putina v Haag? Putin je praktično v temelje zatrl svojo opozicijo z načrtnimi čistkami in trenutno ne kaže, da bi bilo sploh za pomislit, da bi lahko prišlo do puča.

gozdar1 ::

Strateši poraz za putina je izguba ukrajine, očitno se še kar otepate dejstva, da ta vojna v svojem bistvu ni vojna za ozemlje. Bučke o buferjih, čeprav je do moskve 500 km.Kot drugo rusija je izgublila precej vpliva v post sovjetskem prostoru, del na račun te vojne del na račun kitajske, kar je ironično sej se po drugi strani putin trmasto oklepa ruske "cone" na zahodu. Torej ta vojn ae eden večjih strteških bedarij 21 stol. Putin se je spravil v kot in sedaj je popolnoma odvisen od kitajske.

Ruske eleite so se drugače vedno čutile evropejce in to, da so odrezane od evrope jih še kako boli.

Logično, kakršenkoli mir na trenutnem stanju je ruski neuspeh, kaj se zgodi z diktatorji, ki ne izpolnijo obljub...smo pa že večkrat videli. REcimo argentina po porazu, ali pa srbija,..

pegasus ::

arato je izjavil:

Heh, tudi jaz poznam precej rusov in prav vsi pravijo, da je Putin nevzgojen kreten. Tist, s katerim delam, pravi da ima PTSD, ker je pred leti stal 3 metre od Putina oborožen in ga takrat ni fental.

gozdar1 je izjavil:

Strateši poraz za putina je izguba ukrajine, očitno se še kar otepate dejstva, da ta vojna v svojem bistvu ni vojna za ozemlje. Bučke o buferjih, čeprav je do moskve 500 km.Kot drugo rusija je izgublila precej vpliva v post sovjetskem prostoru, del na račun te vojne del na račun kitajske, kar je ironično sej se po drugi strani putin trmasto oklepa ruske "cone" na zahodu. Torej ta vojn ae eden večjih strteških bedarij 21 stol. Putin se je spravil v kot in sedaj je popolnoma odvisen od kitajske.

Ruske eleite so se drugače vedno čutile evropejce in to, da so odrezane od evrope jih še kako boli.

Logično, kakršenkoli mir na trenutnem stanju je ruski neuspeh, kaj se zgodi z diktatorji, ki ne izpolnijo obljub...smo pa že večkrat videli. REcimo argentina po porazu, ali pa srbija,..

a lahko kakšno poanto podaš, če že argumenta ne znaš? to so samo neki stavki, neke pravljice o tem kako ti vidiš realnost.

pegasus je izjavil:

arato je izjavil:

Heh, tudi jaz poznam precej rusov in prav vsi pravijo, da je Putin nevzgojen kreten. Tist, s katerim delam, pravi da ima PTSD, ker je pred leti stal 3 metre od Putina oborožen in ga takrat ni fental.

Kot pravim, ogromno teh, ki ne zaupajo Putinu in vojni, je že davno prebegnilo.

https://www.reddit.com/r/AskARussian/co...

tule lahko vidiš kako razdeljena so mnenja. Kar pa je po mojem mnenju najbolj vplivalo na Putinov vpliv v zadnjem času pa je - da se je njegova zgodba o zahodu, ki želi v vojno z Rusijo ... izkazala za "resnično", ko so Ukrajinci začeli pobijat ruse v Rusiji.

Zgodovina sprememb…

gozdar1 ::

Začni z všrašanjem zakej je putin šel v vojno, recimo minsk kjer so rusi zahtevali federalizacijo ukrjine skupaj z avtonomijo ruskih marjonetnih "republik". Verjetno se to vklapa v buferje. Torej cilj je vseskozi ukrjina pod rusko kontrolo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gozdar1 ()

arato je izjavil:

10% gre čez, večinoma so debris sestreljenih dronov etc, 1% pa menda zadane tarčo.

Kaj se zdaj lažeš? Ti si izjavil da je 90+1 enako 100. To pove povsem dovolj o tem koliko znanja imaš (in koliko ga znaš uporabljat)... tudi če povsem ignoriramo vse ostale bedarije ki jih goniš skozi vse tvoje profile.

Pač si retard, kaj naj ti rečemo drugega.

gozdar1 je izjavil:

Začni z všrašanjem zakej je putin šel v vojno, recimo minsk kjer so rusi zahtevali federalizacijo ukrjine skupaj z avtonomijo ruskih marjonetnih "republik". Verjetno se to vklapa v buferje. Torej cilj je vseskozi ukrjina pod rusko kontrolo.

A ti je vsebina sploh poznana? Za putina je to meja med rusijo in zahodom.

Kot sem že rekel, držanje Ukrajine bi bilo mnogo dražje kot zavzetje. Noben pri zdravi pameti noče dnevne borbe z 20 miljoni Ukrajincev.

https://ecfr.eu/article/ukraine-russia-...

Pithlit je izjavil:

arato je izjavil:

Kaj se zdaj lažeš? Ti si izjavil da je 90+1 enako 100. To pove povsem dovolj o tem koliko znanja imaš (in koliko ga znaš uporabljat)... tudi če povsem ignoriramo vse ostale bedarije ki jih goniš skozi vse tvoje profile.

Pač si retard, kaj naj ti rečemo drugega.

Nimam besed. Da misliš da je to kar pišeš vredno pisat moraš bit res že zaostal.

Zgodovina sprememb…

arato je izjavil:

Nimam besed. Da misliš da je to kar pišeš vredno pisat moraš bit res že zaostal.

Dober argument.

Okapi ::

gozdar1 je izjavil:

.l
Točno tako. V 19. stoletju so se plemiči v St.Petersburgu med seboj pogovarjali v francoščini. Ve, kdor je bral Ano Katenino, recimo.

Goran10 ::

arato je izjavil:

Goran10 je izjavil:

arato je izjavil:

Tako neumna izjava da bi bila smešna če ne bi bilo žalostno da tako neumni ljudje živijo med nami.

Zahod je uničil Ukrajino ker jo je putin napadel že leta 2014. Putin je torej CIA/mosad/mi6/... agent? Lutka zahoda?

Nauči se argumentirat. Putin je Rus. Tu ni nobene teorije zarote ali karkoli. Rus, ki ima moč. Podobno kot je imela Amerika moč pa je šla v Iran delat sranje. To je realnost.

Kaj smo dosegli s to vojno? Smo upehali Ruse? Komajda kje. Rusi šele sedaj (https://www.independent.co.uk/travel/eu... čutijo posledice vojne. Rusija ni še niti spravila skoz pravega nabora. Kolega Rus, ki je pobegnil v Slovenijo, pričakuje, da bo nabor po volitvah septembra.
Kaj potem?

Folk navija za Ukrajino kot da je Morocco na svetovnem prvenstvu. Ampak rezultat bo vedno isti. Včasih se je smiselno podredit in ohranit svojo državo. Tako pa je Ukrajina POPOLNOMA odvisna od volje zahoda (pomisli balkan in vse posle, ki so šli skoz v škodo) - njihova ekonomija lahko zaštarta samo če jo mi zalaufamo (torej niso več samostojni), njihova nataliteta je sfukana za par desetletij in pol države je kot da bi nuka padla.

Aja pa še masovno uslugo smo si naredili, ko so Ukrajinci na naš račun strenirali par sto tisoč ruskih vojakov, ki so sedaj verjetno najmočnejša sila na svetu po usposobljenosti - ker majo Ameri opravka zgolj s kmeti v zadnjih desetletjih.

To je REALNA ocena. In je žalostno, da smo se vpletli na tak način. Ker dosegli nismo nič. Rusi majo svoje ozemlje, majo zemeljski most ... kaj pa zdej?

To da spremljaš proruske influencerje pač ne moreš razglasit za realnost. Razni scot shitterji, Mearshittetji in razni polkovniki in ostala navlaka je samo bias ki se napaja iz ruskega medijskega okolja to je samo želja upanje daleč od intelektualnega procesa bolj emocijski proces. Realnost je da Rusi v rokah držijo strateški poraz navsezadnje to tudi finančni trgi zrcalijo pa seveda sama geografijo ki jo rusi v ua držijo zato pa izvajajo ofenzive in zavračajo deal ker držijo v roki poraz.

Spremljam številne vire. Od reddita do MSM do ... proruskih influencerjev ne spremljam, ker mi je jasno, da furajo propagando.

Če greš gledat način kako smo obveščeni o tej vojni in zdaj ti bom dal samo en primer, a jih je na stotine - alli veš, da so od leta 2022 Rusi zmagovali praktično mesec za mesecem in v 2025 počasi osvojili ogromno ozemlja? Ne veš, ker ni nihče poročal o tem. Ko pa so Ukrajinci dobili mislim da 0.2 ali 0.02% ozemlja nazaj pa cel svet poroča o ukrajinskih zmagah.

To je problem. Tudi recimo tu na forumu folk želi slišati zgolj "dobre novice" in jih resnica sploh ne zanima. Vse kar sem napisal je moč najti na internetu in vse je resnica. Ampak o tem mi nismo obveščeni. Nam se podaja neka slika kako Ukrajina skoraj zmaguje, v resnici pa sploh država več niso tako so jih sfukali Rusi.

Strateški poraz je kaj točno zate? Putin je dobil buffer zone, dobil je land bridge, dobil bo/je dostop do morja. V zameno za kaj? Za kup stare šare in moogoče miljon vojakov.
Kaj pa je dobil? Dobil je ogromno. Dobil je tisto kar si je kot ideolog že nekaj časa želel - prekinil je vezi z zahodom in se usmeril na vzhod. Ker smo mi (zahod) dvignili železno zaveso, pri prehodu na azijske trge praktično ni bilo upora (ker pač je bila to edina možna rešitev za ruse, če so še hoteli poslovati). Dobil je land bridge in buffer zone. Dobil je vojno, s katero lahko v stilu 1984 vztraja pri izrednem stanju.
Ameri bi radi iz nata in nočejo več plačevati za vojno v Ukrajini kar je za Rusijo največja tiha zmaga.
Kaj je izgubil? Izgubil je kup stare šare in par 100k ljudi.

Analitiki so si danes bolj kot ne enotni v tem, da Putin v zahodu res vidi sovražnika in da je njegov cilj predvsem zaščititi Rusijo. Ali so tu tudi neke ekspanzivne želje ... to je vprašanje. Sam osebno menim, da je Putin prevelik pragmatik in kalkulator da bi še drezal v zahod, res pa je, da se očitno počasi formira nova sila osi na liniji Rusija-Kitajska, ki bo verjetno zastopala nek skupen interes.

Kitajci potrebujejo ruske surovine in Rusi potrebujejo kitajski denar. Ta odnos, čeprav spet napačno narisan v medijih kot parazitsvo kitajske je simbioza. In o tem priča recimo koliko Kitajci vlagajo na vzhodni (azijski) del Rusije v zadnjih letih.

Tu se dogajajo gigantski zgodovinski premiki. In Rusi, oz. Putin očitno ne nameravajo popustiti. Ta vojna bo v naslednjem letu postala samo še bolj krvava. Nekje sem zasledil, da so Rusi sprejelii zakon oz. odlog, ki dopušča zaposlovanje mladoletnikov - zame je to jasen indic zato, da bo Rusija samo še stopnjevala pritisk in da je nabor vedno bolj verjeten (ker bodo mladoletniki zapolnili izpraznjena mesta v tovarnah)

Stvari so izjemno kompleksne. In to, da nam MSM servira kako gorijo ruske refinerijje ... nima zares velikega pomena v vsem tem.

Kitajci se pa itak pripravljajo, da zavzamejo Tajvan.

Pithlit je izjavil:

arato je izjavil:

Stane2 je izjavil:

arato je izjavil:

Ukrajina nima ne kapacitet ne denarja za masovno proizvodnjo.

Pravi kdo??

F35 pa se v iranu ne more narest miru. Pa nimajo enega s400 sistema.

F-35 so razbile vse nad zemljo v Iranu, S-400 je pa klump od klumpa.

Windlass je izjavil:

A tale je pa najnovejša inkarnacija RingOruin/asda/krepelce...itd.?

Ne, ne ... to je nek trol, ki si ne zasluži niti 10 rubljev na dan, ker je tako prekleto zanič, da se človek prav ne more začudit, kako neinformiran butl je tole. To je na nivoju najslabših rtvslo trolov.

Trenutno imajo kapacitete per bloomberg za 4 miljone z dodatnimi investicijami bi 10 miljonov dronov , ki bi stali okol 11 miljard, bili mozni.

Poanta f35 stavka je da niti v total air supremacy f35 ni dovolj. Ameri pa nocejo boots on the ground ker dobro poznajo ceno, ki jo moderne vojske placujejo za napade. Podobno bi bilo v vojni z rusijo. Boj za air supremacy kjer bi verjetno ameri ob hudih izgubah zmagali - kaj pa potem?

Vidis, nisem bedak kot ti inimam znanje in znam ga aplicirat.

Tvoje znanje in a nutshell: "90+1=100"

Buffer zona ki jo omenjaš deluje takole. Če bi bila zasedena ozemlja resnično učinkovita buffer zona, potem Rusija ne bi bila izpostavljena nenehnim napadom na lastno kritično infrastrukturo v zaledju. Dejstvo, da ruske rafinerije, skladišča in letališča gorijo globoko na ruskem ozemlju, dokazuje, da ta buffer ne varuje ruskih državljanov, ampak le podaljšuje frontno linijo, ki je postala popolnoma neobrambna.

Blodnja o uspešnem kopenskem mostu zanemarja kruto geografsko resničnost. Krim ostaja logistična slepa ulica. Kopenski most je pod nenehnim ognjem in ne rešuje temeljne težave – pomanjkanja vode in oskrbe, ki je bila odvisna od Ukrajine. Geografija Krima je takšna, da brez popolnega nadzora nad celotnim porečjem Dnjepra in zaledjem, kar Rusija očitno ni dosegla, ostaja ogromno, drago in ranljivo breme.

Strateško gledano je držanje trenutnega ozemlja za Putina neto minus, ne plus. Rusija je vložila ogromne resurse v utrjevanje linij, ki jih ne morejo logistično v celoti oskrbovati brez tveganja izgube zaledja. Vsak kilometer, ki ga držijo, je kilometer več, ki ga morajo braniti pred droni in artilerijo, kar jih stane več, kot pa dobijo bufferja.

Zato se mi zdi vprašanje precej bolj preprosto. ali koristi zasedenega ozemlja odtehtajo stroške njegovega držanja? Rusija že več let porablja ogromne količine ljudi, tehnike in denarja za obrambo vedno daljše fronte, medtem ko je njeno zaledje še vedno dosegljivo ukrajinskim napadom. To zame ni dokaz velike strateške zmage, ampak dokaz, da je cena teh ozemelj izjemno visoka.

WhiteAngel ::

arato je izjavil:

Okapi je izjavil:

Veliko vprašanje 2025 in 2026 je - kdo bo poslal Putina v Haag? Putin je praktično v temelje zatrl svojo opozicijo z načrtnimi čistkami in trenutno ne kaže, da bi bilo sploh za pomislit, da bi lahko prišlo do puča.

En mesec si za časom. Nekaj tarnajo Rusi, da nimajo goriva. Sledilo bo pomanjkanje ogrevanja, hrane in elektrike, ker rafinerij ne morejo ne popravit ne obranit pred novim napadom.

Če jih politika ne zanima in nočejo obesit svojega carja, naj pa naprej trpijo v svoji bedi...
««
1404 / 1404
»
»»