» »

Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"

Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"

Temo vidijo: vsi
««
1384 / 1384
»
»»

RedDrake ::

Iz več ruskih mest tako poročajo o težavah z dobavo bencina in dizla. Nakupe so med drugim omejili na polotoku Krim, ki si ga je nezakonito priključila Moskva, saj so tamkajšnje oblasti zaradi ukrajinskih napadov na energetske objekte in dobavne poti začasno ustavile prodajo energentov za posameznike in podjetja.
- MMC RTVSLO o UA-RU vojni
Winds of change mogoče?
B.V. in K.S. meltdown incoming?

Pithlit ::

Life is as complicated as we make it...

Zmajc ::

BorutO je izjavil:

Ampak je na 24ur manj rusofilov, ker tam lahko komentiraš samo preko svoje telefonske številke. Jaz sem prepričan, da je na mmc ogromno tujih profilov. S tem bo večji nadzor. Upam, da bodo imeli omejitev - en profil na telefonsko.

Na MMC je kar nekaj ruskih profilov. Pred časom je en odkrito priznal da je od tam pa se noben ni 1% sekiral.

Pithlit je izjavil:

https://trophylab.mod.gov.ua/en/

Bomo komentiral? :))

Haha. Bravo UA.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Zmajc ()

Windlass ::

Pithlit je izjavil:

Da. Leif je 30 sekund od spoznanja, da je T90 francoski tank :))

Noro. Demilitarizacija Rusije se nadaljuje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Windlass ()

Pithlit je izjavil:

Zadnji poskusi Ukronacistov, da si rešijo kožo s pomočjo "čudeža" - da bo kdo kobajagi končno uspel narediti kaj kar bo ustavilo najnaprednejšo vojsko na svetu (pa čak i šire!). Rusi počasi, a zagotovo, napredujejo in kolaps je zgolj še vprašanje časa. Kokainski je samo še v bunkerju nekje pri Lvov-u, morda že na Poljskem, njegovi dvojniki pa hodijo okoli po svetu. Tudi tehnike in moštva hohlom tako primanjkuje, da morajo sedaj droni že praktično vse početi. Naslednjih 14 dni bo ključnih, potem pa kolaps.
Vladimir Vladimirovič bo potem lahko triumfantno obiskal Kijev in zaploskal osvoboditvi.
Potem pa на Берлин!

Al' neki tac'ga

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: connel ()

RedDrake je izjavil:

...da bo kdo kobajagi končno uspel narediti kaj kar bo ustavilo najnaprednejšo vojsko na svetu (pa čak i šire!).

Si spet malo preveč srbske rakije popil?

Okapi ::

RedDrake je izjavil:

Al' neki tac'ga

Tako nekako, ja;)

Dejansko je pa Rusija samo en upor Čečenov daleč od (notranjega) kolapsa. Ramzanu Ahmatoviču menda bije zadnja ura, potem je pa samo še vprašanje časa...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Vsak, ki ni čisto slep vidi koliko je ura in komu bijejo minute. Je pa res, da razlagati krtom o mavrici zna biti kar težavno ... :)

Zgodovina sprememb…

AvtoR ::

Je rekel krt ;)

Vse kar je potrebno, je natančno branje in sposobnost bralnega razumevanja. Zoom zoom-i in alfisti niso dobri v tem, ampak X-arji in milenkoti bi pa naj bili boljši. Ali pač? The world wonders.

Zgodovina sprememb…

BorutO ::

A to ti insajder sporoča? Saj, zagotovo nekje rusi napredujejo, ampak ukrajinci bodo s ciljnimi napadi poskrbeli, da se bodo rusi prisiljeni umakniti iz nekaterih zasedenih območij zaradi pomanjkanja goriva, orožja, hrane ... in vse možno, da si ukrajina ustvarja teren za veliko ofenzivo ali ofenzive na večih koncih, ko bo primeren čas in bodo ruse z lahkoto potisnili daleč nazaj. Možno je vse, ni pa nujno.

Nekateri si morate kalibrirati detektor sarkazma;)

Pa inverz strani mojega zapisa je precej bližje resnici ;)

Zgodovina sprememb…

Najs, na Krimu so popolnoma ukinili prodajo goriva civilistom. :D

Pithlit ::

Čak bodo zdej vsi nacirusofili prilezli na dan pa začel nabijat kolk Ukrajina ne igra pošteno.
Life is as complicated as we make it...

Zdaj se bo dvignila obrv in snele rokavice. Iz 5% zmogljivosti bo šla mogočna rdeča armada na 10% in z lahkoto odpravila hohle in NATO generale. Uraaa!

gozdar1 ::

Okapi je izjavil:

Nekateri si morate kalibrirati detektor sarkazma;)

Očitno nič ne zaideš na kak "bratski" portal.

RedDrake je izjavil:

Zdaj se bo dvignila obrv in snele rokavice. Iz 5% zmogljivosti bo šla mogočna rdeča armada na 10% in z lahkoto odpravila hohle in NATO generale. Uraaa!

Bahaha. Na misel pridejo tisti famous last words od Solovjeva: Dvignili bomo obrv in Ukrajini bo vse jasno :))

Zgodovina sprememb…

Vsi moji zapisi so sestavljeni iz memov :) - za tiste, ki so malce nižje na lestvici bralnega razumevanja :)

RedDrake je izjavil:

Vsi moji zapisi so sestavljeni iz memov :) - za tiste, ki so malce nižje na lestvici bralnega razumevanja :)

Mislim da so te zamešali z RedSnake, ki je pa bolj za ruse.

Pa Putin po moje ne bo nikoli več poskušal s 3x Uraaaa. :))

Sheteentz ::

Eden Red nas obstreljuje z memi, drugi Red pa z neumnostmi. Tovariši, pozornost je na mestu, nič, kar je napisano, ni tako, kot se zdi!

ps: tista o dronih zaradi pomanjkanja tehnike in moštva bajderabojsov je luštna :D

Sorry, kateri je drugi Rdeči? Eden je ognjeni (vatreni morda? čeravno oni so bolj anti Putka), drugi je raca? Ampak noben ni TVbanc/Inviktus level VVP believer. Ali pač? Večina jih je tipičnih nevtralnežev, ker, kaj klinčast organ se ima žrtev za upirat - manjši morajo živeti pod imperialističnim jarmom bratskih narodov (hej, to slići na Jugo, come to think of it), medtem ko ZDA imperialisti uničujejo svet s svojim imperialističnim izrabljanjem ubogih drugih zahodnih in malce manj zahodnih narodov.

Gregor P ::

Ta bi bila dobra, vsi mislijo, da Ukrajina ne bo niti poskušala zasesti Krima in na koncu bi prvega zasedla prav tega - čeprav tehnično gledano, ga niti ne rabi, ker je tam življenje tako mizerno sedaj pod rusko okupacijo, da noben noče več biti tam.8-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Realno gledano, tudi Ukrajina ne more držati Krima, ker imajo podoben logistični problem kot Rusi. Tako da zadeva bo verjetno demilitarizirana (zares, ne na ruski "način") in slabo uporabna za življenje. Strošek in nič "haska".

Ukrajincev je po moje trenutno cilj, da situacijo na Krimu tako poslabšjo, da ga Rusi ne morejo uporabljat za organizacijo napadov na Ukrajino.

Gregor P je izjavil:

Ta bi bila dobra, vsi mislijo, da Ukrajina ne bo niti poskušala zasesti Krima in na koncu bi prvega zasedla prav tega - čeprav tehnično gledano, ga niti ne rabi, ker je tam življenje tako mizerno sedaj pod rusko okupacijo, da noben noče več biti tam.8-)

Ja tale poroča (in načeloma je zanesljiv in realističen), da se v bližini Mikolajeva sestavljajo ukrajinske sile, da bi prestopile čez reko na Kinburn Spit. To naj bi bila informacija od lokalcev, ki pa naj bi jih oblasti prosile da ne slikajo in snemajo opreme.

Tam pri 2:55 poglejte če koga zanima.

RedDrake je izjavil:

Realno gledano, tudi Ukrajina ne more držati Krima, ker imajo podoben logistični problem kot Rusi. Tako da zadeva bo verjetno demilitarizirana (zares, ne na ruski "način") in slabo uporabna za življenje. Strošek in nič "haska".

Že pred nekaj leti sem napisal, da bi bila najboljša rešitev za Krim bodisi kondominij, kot Andora, ali pa nekakšna mednarodna uprava, podobno kot je bilo Svobodno tržaško ozemlje. Ali pa nekaj podobnega kot Svalbard (kjer je, mimogrede, Slovenija "pozabila" ratificirati mednarodno pogodbo, podedovano od Jugoslavije, ki bi ji omogočala izkoriščanje tamkajšnjih naravnih bogastev, ribolov...).

IMHO je Krim "ključ" za prisilit Rusijo v pogajanja. Dejansko lahko tam Ukrajinci "poustvarijo" obleganje Leningrada (samo brez direktnega bombardiranja civilov) in na ta način eskalirajo konflikt do te mere, da bodo Rusi primorani v pogajanja.
Tudi jaz sem za Krim že na začetku te vojne pisal da je Krim edino ozemlje, za katerega bo Ukrajina težko upravičila "popolno vrnitev". Vem da je eno ustava Ukrajine, ampak v luči zaključka vojne bi znalo tudi to iti čez.

karafeka ::

Ali ni bil Krim pomemben samo zaradi črnomorske flote? Katere preostanek se zdaj skriva nekje na vzhodu. A je še kaka druga korist?

Velika nahajališča plina in nafte v morju "ob Krimu", ki so sedaj tehnično Ruska, prej so bila Ukrajinska?
Pa pač kontrola črnega morja. Ampak kot se izkaže rabiš samo drone in lahko kontroliraš vsako morje proti vsaki mornarici - tudi ameriški ...
Ampak ko bo tistih par miljonov Rusov začelo konkretno jamrati ker ne bo elektrike, vode in praktično ničesar, Putka ne bo imel dosti izbire. Ali eskalirati na nukice (ki so realno edina stvar ki jo še imajo) ali pa pač pogajalska miza. In ker so nukice so game over za vse, pridejo 99,99% takrat pogajanja v igro ...

Che25 ::

Potrditev up. računa po mojem mnenju ne bo rešila ničesar glede prokremeljske propagande na MMC RTV Slovenija, podobno kot ni omejitev števila besed v posameznem komentarju na 250. Če ne želijo priznati, da imajo težavo, je tudi ne bodo odpravili.

Ta ukrep je bolj smiseln z vidika tistih, ki so jim zaradi kršitev pravil blokirali račune in so si ustvarili nove. Sam sem jih odkril kar precej, administrator se je celo strinjal, da gre verjetno za iste uporabnike, res pa je, da je šlo za drugačne vrste psihotov (hardcore neonaciji, rasisti, homofobi, šovinisti) in da je teh primerov že zdaj neprimerno manj kot jih je bilo včasih, tako da je RTV-Ekspoze vendarle nekaj dosegel. :)

Danes sem sicer Varuhinji poslal pritožbo zaradi odstranitve mojega komentarja pod novico o umoru ruskega umetnika na Poljskem. Še enkrat navajam pojasnilo moderatorja:

Pri trditvah oz. namigovanjih, kjer se nekoga neposredno krivi za likvidacijo, je priporočljivo več argumentacije (tudi glede na vsebino novice, ki podaja uravnotežen vidik), v nasprotnem se zdi, da gre za izzivanje in spodbujanje razprtij med uporabniki.

In dodatno pojasnilo o tem, zakaj naj bi šlo za "provokativen" komentar (beseda provokativno se sicer v Standardih in pravilih komentiranja ne pojavi niti enkrat):

"Vaš zapis ne vsebuje argumentacije, zato je upravičeno sklepati, da gre za provokativen komentar."

Pritožba vsebuje naslednji kolaž:

Še posebej ogabni so komentarji, ki za smrt Navalnega neposredno krivijo njegovo ženo. Po vseh teh letih me branjenje lika in dela Vladimirja Putina na MMC še vedno vsakič znova osupne.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Che25 ()

Ne bodo se odpovedali Krimu ker od tega zavisi še viabilnost Mariupola in Berdjanska avtomatsko.

Tudi v letu 2026 ni nobenega pametnega razloga, da bi delali iz tega neko skupno upravljanje ali nekaj po vzoru Svalbarda.

A so dejansko človeški uporabniki zadaj na rtvslo? Meni se bolj zdijo ko boti, ker so si odgovori različnih uporabnikov včasih zelo podobni, plus uporabljajo včasih malo čudno slovnico. Pa čeprav včasih tako lepo obrazložijo vse, da človek bolj verjame njim, kot pa nekim twitom, ki jih lepite tule gor :).
Si pa predstavljam, da tako delajo tudi v ostalih državah, ki imajo mnogo večji doseg kot ena rtvslo. Zato v primeru, da uvedejo kakšno kontrolo preko telefonske številke, se jim mogoče več ne splača komentirat, ker je morebiten vpliv na ljudi premajhen, gledano globalno.

Zgodovina sprememb…

Pac-Man ::

Čeprav so si ga menda priključili že več kot 4 leta nazaj, med Donbasom in "preostalo" Rusijo še vedno obstajajo mejni prehodi, video:

https://x.com/Tendar/status/20693976060...

Ruski tovornjaki so čakali na mejnem prehodu »Uspenka« med Rusijo in rusko zasedenimi deli Ukrajine, medtem ko je ukrajinski dron izvajal napad.

Zanimivo je videti, da Rusija še vedno upravlja ta mejni prehod, kljub temu da trdi, da je ukrajinski del že ruski. Resnica pa je, da Rusi ne zaupajo Ukrajincem – niti tistim na zasedenih območjih niti v Kijevu. V tem kontekstu ima takšen nadzorni prehod smisel.

Lepo, da mislijo na prihodnost.
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

karafeka je izjavil:

A so dejansko človeški uporabniki zadaj na rtvslo? Meni se bolj zdijo ko boti, ker so si odgovori različnih uporabnikov včasih zelo podobni, plus uporabljajo včasih malo čudno slovnico. Pa čeprav včasih tako lepo obrazložijo vse, da človek bolj verjame njim, kot pa nekim twitom, ki jih lepite tule gor :).
Si pa predstavljam, da tako delajo tudi v ostalih državah, ki imajo mnogo večji doseg kot ena rtvslo. Zato v primeru, da uvedejo kakšno kontrolo preko telefonske številke, se jim mogoče več ne splača komentirat, ker je morebiten vpliv na ljudi premajhen, gledano globalno.

Heh ja, lepo razložijo. Na način da je 95% informacij preprosto izmišljenih na način da lepo sestavijo narativ (npr. koliko je ruske manjšine). To je dobesedno na slepo nabijanje v megafon in izkoriščanje, da povprečna oseba nima pojma.

Meni se večina glavnih akterjev tam ne zdi botov. Ne vem kako bi umetno z botom sploh poustvaril tako braindead zabitost.

To, da pa malo čudno slovnico uporabljajo je pa verjetno rezultat copy-pastanja in translatorjev.

Zgodovina sprememb…

karafeka je izjavil:

A so dejansko človeški uporabniki zadaj na rtvslo? Meni se bolj zdijo ko boti, ker so si odgovori različnih uporabnikov včasih zelo podobni, plus uporabljajo včasih malo čudno slovnico.

Meni se prav tako zdi, da gre povečini za človeške uporabnike. Je preveč specifik pri vsakemu od njih, da bi šlo za računalniške bote, čeprav uporabljajo podobno ali celo enako argumentacijo. Verjamem pa, da gre za koordinirano delovanje.

OutOfTheBox ::

Auč. Zgleda da bodo krim popolnoma odrezali. Ne hecajo se.

Breaking : AP reports Ukraine says it struck a railway bridge in Crimea, collapsing part of the North Crimean Canal bridge near Rozdolne and later hitting repair equipment.

Zgodovina sprememb…

Je bilo samo vprašanje časa. Rusi, pa kot da so v šoku ali kaj, od njihove parade najprej.
Samo upam, da se ne bo zgodovina ponovila, in se nam to lifranje orožja ukrajini ne bo maščevalo.

Che25 je izjavil:

karafeka je izjavil:

A so dejansko človeški uporabniki zadaj na rtvslo? Meni se bolj zdijo ko boti, ker so si odgovori različnih uporabnikov včasih zelo podobni, plus uporabljajo včasih malo čudno slovnico.

Meni se prav tako zdi, da gre povečini za človeške uporabnike. Je preveč specifik pri vsakemu od njih, da bi šlo za računalniške bote, čeprav uporabljajo podobno ali celo enako argumentacijo. Verjamem pa, da gre za koordinirano delovanje.

Js pa kljub temu, da sem sam dolgo časa promoviral idejo da so nekako organizirani vedno manj verjamem v to (razen tega, da nekateri sigurno upravljajo več uporabniških imen).

Delujejo organizirano, ker sledijo standardnemu naboru ruskih narativov, ti pa vsebujejo dokaj značilne besedne zveze in uokvirjanje. Manjša podskupina gre celo dlje, zelo ažurno posodabljajo komentarje, da ustrezajo uradni dnevni ruski diplomatski poziciji/z režimom povezanim telegram kanalom - tu se spet zdi, da so dobili navodila kako nekaj povedati, ampak v resnici preprosto pišejo stvari, ki jih izusti npr. Lavrov.

Čez čas postanejo tako navajeni, da ob aktualnem dogodku že sami od sebe podzavestno vejo kako bi Rus to deflektiral.
Primer:
- ruska raketa zadane stanovanjski blok --> notri je bila fabrika orožja
ali še boljša (low effort namigovanje)
- ruska raketa zadane stanovanjski blok --> domačini že vejo kaj je bilo tam noter, brez skrbi

Nekaj posameznikov je izrazito zlonamernih, ker precej natančno poznajo strukturo in okoliščine posameznega narativa, posledično točno vejo v katerem delu lažejo/zavajajo in točno tudi vejo kdaj sogovornik ve ˝preveč˝ za uspešno zavajanje. Tako da ko se jih zaloti brez slabe vesti hitro preskočijo v drug narativ in začnejo na novo. Te so najbolj svinjski, ostali izpadejo bolj ali manj samo slaboumni.

Zgodovina sprememb…

TIL, da je bilo leta 1850 na Krimu manj kot 7% Rusov:
Demographics of Crimea @ Wikipedia
Tega ne bi izvedel brez idiotskega komentarja na MMC.

Windlass je izjavil:

Js pa kljub temu, da sem sam dolgo časa promoviral idejo da so nekako organizirani vedno manj verjamem v to (razen tega, da nekateri sigurno upravljajo več uporabniških imen).

Bi rekel, da to drži za več kot 99% uporabnikov, ki so povečini koristni idioti, še vedno pa menim, da so nekateri bolj ali manj vplivni posamezniki za svoje delovanje plačani. Spomnimo se izgona namestnika ruskega vojaškega atašeja, ki naj bi izvajal obsežne propagandne in obveščevalne dejavnosti, študentov, ki so širili rusko propagando, sumljiva je cela redakcija Insajderja, dvomim, da se Sašo Gačnik - Svarogov preživlja zgolj z glasbo, ruski vplivnostni projekt je verjetno tudi MRC Maribor ...

Kremelj lahko na ta način za male pare izvaja propagandne aktivnosti v eni od članic EU in Nata. Na srečo so volitve kljub preboju Resni.ce v parlament pokazale, da je njihov učinek zaenkrat relativno majhen, se pa očitno vseeno povečuje. Po drugi strani je njihov vpliv na MMC osupljivo in nerazumljivo velik.

Aja, si kar predstavljam, da za profilom Maša V. stoji Violeta Tomić. Kot pogosto napiše sama: 18.00 imam pravico do objave komentarja :))

o0o0o0o0o0 ::

Che25 je izjavil:

karafeka je izjavil:

Verjetno je tudi nekaj botov. Nekateri imajo podoben slog pisanja. copy paste del članka, ga boldajo in potem komentirajo. Edino če par uporabnikov fura 100+ računov.

Zmajc je izjavil:

Najs, na Krimu so popolnoma ukinili prodajo goriva civilistom. :D

Tudi marsikje v moskvi. Na krimu tudi police v trgovinah samevajo.

Imamo srečo, da se putin nazaj drži :D

Zgodovina sprememb…

Che25 je izjavil:

Windlass je izjavil:

Bi rekel, da to drži za več kot 99% uporabnikov, ki so povečini koristni idioti, še vedno pa menim, da so nekateri bolj ali manj vplivni posamezniki za svoje delovanje plačani. Spomnimo se izgona namestnika ruskega vojaškega atašeja, ki naj bi izvajal obsežne propagandne in obveščevalne dejavnosti, študentov, ki so širili rusko propagando, sumljiva je cela redakcija Insajderja, dvomim, da se Sašo Gačnik - Svarogov preživlja zgolj z glasbo, ruski vplivnostni projekt je verjetno tudi MRC Maribor ...

Kremelj lahko na ta način za male pare izvaja propagandne aktivnosti v eni od članic EU in Nata. Na srečo so volitve kljub preboju Resni.ce v parlament pokazale, da je njihov učinek zaenkrat relativno majhen, se pa očitno vseeno povečuje. Po drugi strani je njihov vpliv na MMC osupljivo in nerazumljivo velik.

Aja, si kar predstavljam, da za profilom Maša V. stoji Violeta Tomić. Kot pogosto napiše sama: 18.00 imam pravico do objave komentarja :))

Jaja sej to še vedno verjamem, da so posamezniki tudi plačani, pa da zelo smrdi od uredništva, do nekaterih avtorjev in do moderacije. Ne verjamem pa več da so sami komentatorji med sabo kaj skoordinirani oz. da gledamo nekakšno centralo, ki poskuša z volumnom ustvarjati javno mnenje. To sem mislil takrat ko sem prebegnil iz MMCja na ST :))

Zdaj bolj mislim, da je vse skupaj bolj banalno - da te novice preprosto privlačijo ekstra radikalne, vokalne in motivirane posameznike, ki ustvarijo ta učinek širjenja kremeljskih sporočil. In da se v Sloveniji ne manjka zarukancev, ki hvalijo tudi Hamas, samo da je lahko Zahod gnil.

Che25 je izjavil:

ruski vplivnostni projekt je verjetno tudi MRC Maribor ...

ulala, še nekaj za kar nisem vedel

https://mrc-maribor.com/

Ruščina kar v glavi

povezave sploh ne skrivajo

https://mrc-maribor.com/mrc-maribor/

MRC Maribor je s svojim večplastnim potencialom postal eden izmed najbolj prepoznavnih projektov Veleposlaništva Ruske federacije v zgodovinskem in spominskem pomenu. Na pobudo Veleposlaništva je ustanovitev MRC Maribor julija leta 2016 odobril predsednik Ruske federacije Vladimir Putin. Novembra 2017 je MRC že aktivno deloval. Za izvedbo tega pomembnega projekta je bilo potrebno ubrati težko in trnovo pot. Veleposlaništvo je izvedlo učinkovito delo na vseh ravneh v Sloveniji, povezalo se je s skupnostmi, organizacijami, znanstvenimi institucijami, veterani, mladino in drugimi partnerji.

Verjetno gre za poskus "soft power" vpliva, če lahko koga rekrutirajo pa tudi nič narobe.

Pa ne nooo spet jih je nekdo nategnil z nekim ˝sporazumom˝ :)):)) Rusi morajo bit pa res najbolj naiven narod na celem svetu.

Zgodovina sprememb…

mtosev ::

Haha. Dobra.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Sem vedel, da se naš zet samo pretvarja, da je bil rekrutiran s strani KGB. Igre je po štirih desetletjih očitno konec. /s

1987:

https://www.buzzfeednews.com/article/il...

K.S. pri pisanju današnjega članka spet ni mogla iz svoje kože:

https://www.rtvslo.si/svet/vojna-v-ukra...

V oči še posebej bode naslednji odstavek:

Eden od argumentov, ki jih Moskva rada uporablja, ko gre za vojno v Ukrajini, je t. i. "denacifikacija" Ukrajine, pri čemer Kijevu poimenovanje vojaških vodov po skupinah, kot je UPA, nikakor ne pomaga. Ukrajini pa ne pomaga, da ima kot edina država v Evropi v svojo uradno vojsko vključen neonacistični bataljon (Azov).

Očitno ta argument rada uporablja tudi avtorica članka. Če odmislimo njene interpretativne misli o tem, kaj Kijevu in Ukrajini ne pomaga, in povezave na svoj najljubši članek iz leta 2022, je trditev, da ima Ukrajina kot edina država v Evropi v svojo uradno vojsko vključen neonacistični bataljon, skrajno problematična.

Obstaja ogromno virov, dokazov in analiz, ki neposredno zanikajo to trditev. Tudi ameriški State Department je že junija 2024 ugotovil, da današnja brigada Azov ne kaže nobenih znakov sistemskega neonacizma.

Označevanje celotne današnje brigade z oznako "neonacistični bataljon" je posledično nepravilno in zavajajoče, saj ignorira dejstvo, da gre za redno, depolitizirano enoto državne obrambe. Se pa lepo vklaplja v kremeljski narativ o ukronacijih, ki ga širijo tako komentatorji kot nekateri novinarji.
««
1384 / 1384
»
»»