» »

Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"

Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"

Temo vidijo: vsi
««
1449 / 1451
»»

Stane2 ::

arato je izjavil:

BorutO je izjavil:

Goran10 je izjavil:

rusi so se še nazaj držali mantra laufa že peto leto, to je razlaga proruskih vernikov zakaj vojna že toliko časa traja. sej nismo debili da bomo verjeli v te msm ruske pravljice.

Ali pa to, da ruski vojski sploh ne zmanjkuje orožja in ga imajo neskončno, med tem, ko zda zmečejo v obrambni proračun veliko več denarja, pa so že baje brez metkov. Kdo bi razumel te rusofile.

To je kar vi ne razumete.

Rusi furajo “vojno ekonomijo” s 4 + milijoni delavcev. Ameri jih imajo max 1 miljon. Njihova taktika je od vedno več, medtem ko je ameriška taktika “bolje”. Posledično lahko ruske tovarne štepajo rakete kot po tekočem traku - tudi zato ker so manj kompleksne -, medtem ko se ameriška vojska že sedaj sooča z velikim pomanjkanjem streliva.

Ampak slišat realistične ocene je za vas ruska propaganda.

american poslje tomahawke, pa ruske proizvodnje ni vec

rus pa lahko samo gleda

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Stane2 ()

damirj79 ::

arato je izjavil:

damirj79 je izjavil:

arato je izjavil:

Nikjer nisem govoril o ruskem odrekanju Ukrajine od morja.
-20% je katastrofalna številka, če je postaviš v kontekst.
-20% je “inflated” številka, ki se nanaša tako na zunanjo pomoč kot na denar, ki “je samega sebe” (recimo vojak je plačan za služenje v vojski, ta denar pošlje domov, doma ta denar porabijo za hrano)
Ta se še vedno šteje za GDP, ampak po vojni “izgine”, ker nima nobene realne vrednosti, tj. Labour, ki ni produktiven (ne producira ničesar)

Na podoben način Rusija drži svoj GDP relativno visoko, ker zaposluje (ajd rečmo na pamet 4 milijone delavcev + 1.5 milijona vojakov = 5,5 milijona) ampak denar, ki jim ga izplačuje se ne bo nikoli več vrnil (zelo poenostavljeno). Če vzamemo Marxovo enačbo = labour (without product), opravljeno delo, ki ne prinaša ničesar.

Podobno je z zunanjo pomočjo. Dobesedno mečemo denar v luft in ga ne vlagamo. Tudi da denar “ne dela denarja”

Realnost je taka 40-50% ukrajinske proizvodnje trenutno podpira vojno ekonomijo. Ni je države, ki lahko na tak način funkcionira zato efektivno država več ne obstaja.

mislim, da ti ne bereš prav veliko za sabo, kar napišeš :) vse isto napisano velja tudi za rusijo, pa čeprav si še tako zatiskaš oči, je rusija na mrtvo eskalirala vso proizvodnjo v vojaške namene, posledično tudi vsi kazalniki gospodarske rasti niso realni. Soočamo se z enako mero prenapihnjenih rezultatov in če to na primeru ukrajine ni OK, pote mtudi za rusijo ne more biti ok. Pa ne mi zdaj o tem, da mi financiramo ukrajino, rusije pa ne, ker tole te primerjave ne zdrži. V primeru, da ukrajina doseže neko primerno rešitev tega konflikta in se na koncu postavijo meje kot pred tem, je ves ta vložek zelo dobro porabljen in bo večkratno povrnjen. GDP rusije napoved za 2026 je 0%. In to kljub enormni vojaški proizvodnji.

Prvo sam sem opozoril, da je ruski GDP inflated. Kakor lahko najdem je GDP growth project na 1.3%

Ampak Rusija še vedno deluje tudi kot ekonomska države, tp. Da proizvaja in prodaja svoje izdelke. Ukrajina pač ne.

To je bistvena razlika. Če se v Ukrajini zadane logistični center (in to se dogaja vsaj tedensko) nima to nobenega vpliva več na gospodarstvo, v Rusiji pa velikega. To je glavna razlika med napadi enih in drugih.

pretiravaš v obe smeri s temi tezami. Ukrajina še kar živi dalje, rusiji pa tudi ni tako lepo, kot ti trdiš. GDP 1% kljub enormni vojaški proizvodnji je tudi enako katastrofalno slabo, ne si zatiskat oči

shmandi ::

arato je izjavil:

Se pa prikriva oz. Ne objavlja gorečih ukrajinskih objektov, ker pač za to ni interesa.

Tako da povprečnik, ki gleda zgolj MSM medije ima neko motno sliko ruskih napadov in zelo jasno sliko kaj vse so Ukrajinci zadeli. Kar je, kot sem že rekel ok, zbuja pa vprašanje ali ni s tem ogrožena avtonomija zahoda.
vidiš tudi tu kako so ljudje slepo prepričani, da "Ukrajinci pošljejo več dronov" in "naredijo več škode".

To se sliši precej logično. Verjetno je rusom tridnevna operacija uspela že v prvo in so od začetka marca 2022 že v Kijevu, samo nam grdi, pokvarjeni in skorumpirani zahodni mediji to tajijo že 4 leta in pol...

Windlass ::

Putain ima polne hlače. Nazadnje, ko sem bral o tem je bila številka še 130 in že to se je zdelo nenormalno veliko. Imam občutek da se bo zgodilo kar nekaj ˝nesreč˝ s to mašinerijo. Saboterjev je po mojem dovolj.

https://x.com/nexta_tv/status/208277822...
According to OSINT analysts, Moscow is rapidly being transformed into a multi-layered fortress. Four defensive rings have already been built around the city, with the largest -- the outermost ring -- now nearly complete.

? The scale is striking. In just a couple of months, more than two dozen new towers for Pantsir air defence systems have been erected around Moscow.

? The first defensive ring stretches roughly 40 kilometres from the city centre, with additional positions protecting oil refineries, electrical substations, Vnukovo Airport and, naturally, Putin's residence.

? Air defence systems are even being installed on rooftops across the city.

? Analysts have identified around 250 air defence and radar positions in the Moscow region, though they estimate the real number exceeds 350.

? Moscow is clearly getting top priority when it comes to air defence systems and missile supplies.

Meanwhile, many other Russian regions are left with little or no protection, as their air defences are being redirected to shield the capital.

The most important point, however, is that even such an exceptionally dense air defence network is failing to stop Ukrainian drones from reaching Moscow.

Malidelničar ::

Aja btw. nekaj MAGA influencerjev se obrača proti Rusiji in so zdaj za Ukrajino, če ste zasledili ...
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Goran10 ::

Ja Laura loomer je najbolj odmeven primer. Po moje Ukrajina nič ne bo imela od tega ampak hej podarjenemu konju se ne gleda v zobe.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Goran10 ()

Meni to zelo smrdi po PR kampanji za midterme. Trump rabi nekakšno zmago in v tem trenutku mu jo lahko da samo Ukrajina. Loomer je pa zelo asociirana s Trumpom, torej..

Ne me narobe razumet, fajn je da je tako in naglas pove ˝zasrala sem, nategnil so me, verjela sem neumnosti˝ (večina ljudi tega ne zmore, mogoče bo koga navdihnila) ampak zelo dvomim, da bo tako zavzeta po midtermih.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Windlass ()

Ampak drugi magovci še zmeraj eno in isto gonijo ali pa so utihnili. Po skoraj 5 letih je zdaj več ali manj jasno da se je Ukrajina ubranila kar pomeni večjo suverenost za bilo šta tudi če se odločijo za CSTO:))

arato ::

damirj79 je izjavil:

arato je izjavil:

damirj79 je izjavil:

arato je izjavil:

Nikjer nisem govoril o ruskem odrekanju Ukrajine od morja.
-20% je katastrofalna številka, če je postaviš v kontekst.
-20% je “inflated” številka, ki se nanaša tako na zunanjo pomoč kot na denar, ki “je samega sebe” (recimo vojak je plačan za služenje v vojski, ta denar pošlje domov, doma ta denar porabijo za hrano)
Ta se še vedno šteje za GDP, ampak po vojni “izgine”, ker nima nobene realne vrednosti, tj. Labour, ki ni produktiven (ne producira ničesar)

Na podoben način Rusija drži svoj GDP relativno visoko, ker zaposluje (ajd rečmo na pamet 4 milijone delavcev + 1.5 milijona vojakov = 5,5 milijona) ampak denar, ki jim ga izplačuje se ne bo nikoli več vrnil (zelo poenostavljeno). Če vzamemo Marxovo enačbo = labour (without product), opravljeno delo, ki ne prinaša ničesar.

Podobno je z zunanjo pomočjo. Dobesedno mečemo denar v luft in ga ne vlagamo. Tudi da denar “ne dela denarja”

Realnost je taka 40-50% ukrajinske proizvodnje trenutno podpira vojno ekonomijo. Ni je države, ki lahko na tak način funkcionira zato efektivno država več ne obstaja.

mislim, da ti ne bereš prav veliko za sabo, kar napišeš :) vse isto napisano velja tudi za rusijo, pa čeprav si še tako zatiskaš oči, je rusija na mrtvo eskalirala vso proizvodnjo v vojaške namene, posledično tudi vsi kazalniki gospodarske rasti niso realni. Soočamo se z enako mero prenapihnjenih rezultatov in če to na primeru ukrajine ni OK, pote mtudi za rusijo ne more biti ok. Pa ne mi zdaj o tem, da mi financiramo ukrajino, rusije pa ne, ker tole te primerjave ne zdrži. V primeru, da ukrajina doseže neko primerno rešitev tega konflikta in se na koncu postavijo meje kot pred tem, je ves ta vložek zelo dobro porabljen in bo večkratno povrnjen. GDP rusije napoved za 2026 je 0%. In to kljub enormni vojaški proizvodnji.

Prvo sam sem opozoril, da je ruski GDP inflated. Kakor lahko najdem je GDP growth project na 1.3%

Ampak Rusija še vedno deluje tudi kot ekonomska države, tp. Da proizvaja in prodaja svoje izdelke. Ukrajina pač ne.

To je bistvena razlika. Če se v Ukrajini zadane logistični center (in to se dogaja vsaj tedensko) nima to nobenega vpliva več na gospodarstvo, v Rusiji pa velikega. To je glavna razlika med napadi enih in drugih.

pretiravaš v obe smeri s temi tezami. Ukrajina še kar živi dalje, rusiji pa tudi ni tako lepo, kot ti trdiš. GDP 1% kljub enormni vojaški proizvodnji je tudi enako katastrofalno slabo, ne si zatiskat oči

Ne pravim, da GDP ni slab. Ampak da lahko Rusija to stanje absorbira še nekaj časa brez zloma.

Kar se tiče Ukrajine pa ja - Ukrajina bo živela dokler bomo izdajali posojila.
Vprašanje pa je kaj bo potem. Bo Ukrajina “splavala” pod težo posojil? Koliko podjetij je propadlo v Ukrajini? Kdo ve? Vse bo odvisno od zahoda.

Je pa še eno vprašanje. Kdo si lahko danes privošči poraz Ukrajine? Rusija vemo da ne, Ukrajina itak ne ... kaj pa Evropa?

Gospa Kallas recimo. Če si Rusi podredijo Ukrajino ona pa je v Ukrajino poslala "vse" kar ima Evropa. Dvomim, da politično preživi.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: connel ()

Windlass je izjavil:

Meni to zelo smrdi po PR kampanji za midterme. Trump rabi nekakšno zmago in v tem trenutku mu jo lahko da samo Ukrajina. Loomer je pa zelo asociirana s Trumpom, torej..

Ne me narobe razumet, fajn je da je tako in naglas pove ˝zasrala sem, nategnil so me, verjela sem neumnosti˝ (večina ljudi tega ne zmore, mogoče bo koga navdihnila) ampak zelo dvomim, da bo tako zavzeta po midtermih.

Trump gleda izključno na lastno rit in mu drugega ne preostane kot da se indetificira z Ukrajino in Zelenskim od luzerjev Rusov nima nič razen nek prestiž okranncljan z fejk močjo. Raśa big raša strong.

Goran10 je izjavil:

Windlass je izjavil:

Trump gleda izključno na lastno rit in mu drugega ne preostane kot da se indetificira z Ukrajino in Zelenskim od luzerjev Rusov nima nič razen nek prestiž okranncljan z fejk močjo. Raśa big raša strong.

Heh ja, ampak nekako mu srce ne da, da bi podprl Ukrajino. Srce je pri ˝Vladimir, stop!˝. :)) Mislim da bomo videli še kar nekaj podpore Ukrajini od Trumpovih, ampak zgolj na deklarativni ravni. In samo do midtermov. Če jih pa zgubi, bi lahko pa postal še večja p**** do njih, iz principa.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: fur80 ()

https://x.com/NOELreports/status/208285...
Russia likely used a North Korean KN-23 ballistic missile in today's attack, the first such use in a long period, Ukrainian Air Force spokesperson Yurii Ihnat said.

WhiteAngel ::

Nov dan, nov ruski vojni zločin:

https://x.com/savchenkoreview/status/20...

arato je izjavil:

Gospa Kallas recimo. Če si Rusi podredijo Ukrajino ona pa je v Ukrajino poslala "vse" kar ima Evropa. Dvomim, da politično preživi.

Pa kdo bi se sekiral za Kallasovo. Pri nas politiki pridejo in grejo,.ne rako kot pri vas, kjer imate doživljenskega carja...

Windlass je izjavil:

Russia likely used a North Korean KN-23 ballistic missile in today's attack, the first such use in a long period, Ukrainian Air Force spokesperson Yurii Ihnat said.

A pol je verjetno tud na Poljsko priletela severnokorejska raketa.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: shmandi ()

Pithlit ::

arato je izjavil:

Kdo si lahko danes privošči poraz Ukrajine? Rusija vemo da ne

Ti si ali na konkretno trdih drogah, al pa dejansko ne veš kaj pišeš in samo random kucaš po tipkovnici. V bistvu sem vedno bolj prepričana da si sam bot, oziroma botu naročaš "spiši mi nekaj kontra vsemu" in to pol copy paste.

V vsakem primeru je nekaj konkretno narobe s tabo.

Rusija si ne more privoščit poraza Ukrajine? Zakaj pol tako močno zmaguje?
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

shmandi je izjavil:

arato je izjavil:

Pa kdo bi se sekiral za Kallasovo. Pri nas politiki pridejo in grejo,.ne rako kot pri vas, kjer imate doživljenskega carja...

Windlass je izjavil:

Problem je, da mora sedaj Kallasovo to vojno ali dobit ali pa se lahko samo upokoji.

Video zgoraj je zelo žalosten. Nujno rabimo premirje in normalizacijo. Žalostno je.

Zgodovina sprememb…

endelin ::

Baje Zelenski prepričal Trumpa, da lahko zmagajo! Pomoč sledi?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

shmandi je izjavil:

Windlass je izjavil:

Kolikor razumem ne, tista naj bi bila Kh-101. Mislim tudi da rusi za provokacijo ne bi uporabili korejske rakete. Doda eno plast kompleksnosti, kar se tiče pravnih posledic.

Zgodovina sprememb…

Zgodovina sprememb…

gozdar1 ::

Windlass je izjavil:

Pa pravijo, da so komunisti proti imperjaizmu, no saj sz je bila tudi samo podaljšek ruskege imperija.

kow ::

Ena za rusofile:

Russia has extended restrictions on gasoline and diesel exports through January 31, 2027, just five days after saying the diesel ban would disappear once its domestic fuel market recovered.

kow je izjavil:

Ena za rusofile:

Russia has extended restrictions on gasoline and diesel exports through January 31, 2027, just five days after saying the diesel ban would disappear once its domestic fuel market recovered.

Če gre Rusija res v vojno bo potrebovala rezerve.

Lahko ni nič, lahko je pa še en indic.

Zgodovina sprememb…

Fejsty ::

Zakaj pa rezerve, če dosedaj ni bila v vojni?

arato je izjavil:

Če gre Rusija res v vojno bo potrebovala rezerve.

Rusija je na polno v vojni. Že dolgo dolgo časa. Proračunski deficit je prvorazredni pokazatelj tega.

Za tiste, ki jih zanimajo številke glede vlaganja v oborožitev z relevantnimi prilagoditvami in kontekstom, ter brez neutemeljenih zaključkov in drame.

NATO'S Accelerating Rearmament (2026) - Defence Spending, Russia & European Readiness

Ahaha, spet smo bli kregani, pri 22:50 :)) Hah, očitno smo politični special case.
There is one country technicaly bellow 2% on current projections, which is Slovenia, but for political reasons, they are a bit of a ˝special case˝. As NATO data notes, Slovenia only got its new government in June and the NATO expectation is that now they are in place they`ll go about actually reprograming and adjusting expenditure to hit the relevant targets.

Zgodovina sprememb…

Fejsty je izjavil:

Zakaj pa rezerve, če dosedaj ni bila v vojni?

Sej sem že pojasnil. Termin posebna vojaška operacija uporabljam v kontekstu samega obsega vojne. Je pa oboje vojna, seveda

Rezerve potrebuje, ker bo potrebovala neprimerno več goriva. Sam bi, če bi načrtoval eskalacije definitivno zamrznil izvoz za nekaj mesecev. Bomo pa videli. Mogoče jim samo primanjkuje goriva

Zgodovina sprememb…

Windlass je izjavil:

Za tiste, ki jih zanimajo številke glede vlaganja v oborožitev z relevantnimi prilagoditvami in kontekstom, ter brez neutemeljenih zaključkov in drame.

NATO'S Accelerating Rearmament (2026) - Defence Spending, Russia & European Readiness

Ahaha, spet smo bli kregani, pri 22:50 :)) Hah, očitno smo politični special case.
There is one country technicaly bellow 2% on current projections, which is Slovenia, but for political reasons, they are a bit of a ˝special case˝. As NATO data notes, Slovenia only got its new government in June and the NATO expectation is that now they are in place they`ll go about actually reprograming and adjusting expenditure to hit the relevant targets.

Zanimivo, ampak vsaj prvi del je problematičen iz dveh razlogov
A.) GDP ni dober pokazatelj vlaganja, ker je recimo raketa mislim da trikrat dražja v US kot v Rusiji (zaradi poceni delovne sile)
B.) GDP % je še slabši pokazatelj.

Zgodovina sprememb…

Pac-Man ::

https://x.com/bayraktar_1love/status/20...

Satelitski posnetki visoke ločljivosti prikazujejo posledice raketnega napada z raketo FP-5 Flamingo na ruski vojaški obrat Avitek v Kirovu, približno 1.200 km od frontne črte.

Podjetje Avitek proizvaja vodene protiletalske rakete, komponente za sisteme zračne obrambe Tor ter dele, ki se uporabljajo v manevrirnih raketah Kh-101 in Kh-59M2/Kh-59M2A.

Jasno je vidno, da je udarni val znotraj stavbe raztreščil vsa okna na strehi proizvodnega obrata.

The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

NekdoPach ::

Ta zgodba z Firepointom in flamingo raketami je tudi za kokice zobat
Od začetka vojne so v par letih iz nule postavili firmo in že bombardirajo moskvo, flamingo uporablja recikliran sovjetski motor, je 4x cenejši in ma 2x večji warhead od Tomahawka

Zgodovina sprememb…

• spremenil: NekdoPach ()

arato je izjavil:

Windlass je izjavil:

A.) GDP ni dober pokazatelj vlaganja, ker je recimo raketa mislim da trikrat dražja v US kot v Rusiji (zaradi poceni delovne sile)

A je blo pretežko v miru pogledat več kot 2 minuti, da bi videl da cel video prilagaja grafe za kupno moč... ti delaš pri svojih ruminacijah veliko hujše napake kot to, da samo ne bi prilagodil z kupno moč nečesa.

Windlass je izjavil:

arato je izjavil:

Windlass je izjavil:

A je blo pretežko v miru pogledat več kot 2 minuti, da bi videl da cel video prilagaja grafe za kupno moč... ti delaš pri svojih ruminacijah veliko hujše napake kot to, da samo ne bi prilagodil z kupno moč nečesa.

Ja sem prišel popravit.
Čeprav mi še vedno ni jasno kako lahko GDP PPP zračunaš kolikor toliko natančno za vojsko, ker številke niso javne.

Sem pogledal do konca, ampak sem upal na druge številke - recimo to kar se midva pogovarjava. To, da bo NATO močnejši (čeprav vprašanje če bo bolj pripravljen) na konflikt v 10 letih je jasno. Vprašanje je kaj lahko naredimo v naslednjih 2 letih.
IMO itak Rusija nima trenutno apetita po drugih državah, ker preprosto nima šans brez svetovne vojne in Kitajske.

Če te zanima sem šel mal gledat https://militaryppp.com/pppdata/

Zgodovina sprememb…

Pac-Man je izjavil:

https://x.com/bayraktar_1love/status/20...

Satelitski posnetki visoke ločljivosti prikazujejo posledice raketnega napada z raketo FP-5 Flamingo na ruski vojaški obrat Avitek v Kirovu, približno 1.200 km od frontne črte.

Podjetje Avitek proizvaja vodene protiletalske rakete, komponente za sisteme zračne obrambe Tor ter dele, ki se uporabljajo v manevrirnih raketah Kh-101 in Kh-59M2/Kh-59M2A.

Jasno je vidno, da je udarni val znotraj stavbe raztreščil vsa okna na strehi proizvodnega obrata.

Tole je eksplozija FAB-3000, ki ima cca 1400kg exploziva

Flamingo FP-5 ima 1150kg exploziva, torej cca 18% manj.
V tej stavbi je ostalo bore malo celih stvari (kakšni precizni stroji so vsi poškodovani ali uničeni), sploh če ni bilo kakšnih res odpornih podpornih zidov med sekcijami.

Okapi ::

NekdoPach je izjavil:

Ta zgodba z Firepointom in flamingo raketami je tudi za kokice zobat
Od začetka vojne so v par letih iz nule postavili firmo in že bombardirajo moskvo, flamingo uporablja recikliran sovjetski motor, je 4x cenejši in ma 2x večji warhead od Tomahawka

Ko rečeš "iz nule", je treba vedeti, da je bil pomemben del sovjetske vojne industrije, vključno z letalsko in raketno proizvodnjo, v Ukrajini. Vse tisto znanje ni kar izpuhtelo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Za Flamingote razvijajo motor manjših dimenzij.

eni WB centri so pa čist do konca požgani

https://x.com/front_ukrainian/status/20...

jernejl ::

arato je izjavil:

Podobno napako smo naredili, ko smo Ruse totalno odrezali od zahoda. To je bil za moje pojme največji strateški kiks vojne. Ker če bi uvajali postopne sankcije, bi še imeli neko opcijo, da se ljudstvo upre.
Ravno nasprotno. V realnosti smo veliko preveč časa gledali stran ter s tem dali ruski agresiji legitimnost in jim sporočili, da se landgrab splača, zato so šli po še. To je bila naša velika napaka. Rusom bi morali mnogo prej naviti mnogo močnejše sankcije. Oni še danes niti približno niso odrezani od zahoda, pa bi morali biti že 10+ let nazaj. Če bi mi pravočasno in odločno reagirali, bi ruska kanta bila danes gospodarsko precej šibkejša in bi si precej težje privoščila "operacije" v sosednjih državah.

arato je izjavil:

Rusija je ogromna. In če se Putinu res sfuka kot se govori in bo razglasil vojno stanje, potem Ukrajincem pomaga samo še boots on the ground NATA
Tisti, ki nismo popolni idioti, že 10+ let vemo, da se je putlerju sfukalo, ostali pa se komaj zdaj sprašujete, kaj bi bilo, če se to zgodi.
To, da je rusija ogromna, je zanje minus, ker pomeni bolj komplicirano logistiko ter težjo obrambo celotne površine.

arato je izjavil:

Kar pa se tiče vplivanja na politične odločitve, pa se je Evropa že 2022 odločila, da bo gorela za Ukrajino.
Ravno nasprotno. V resničnem svetu Ukrajina gori za nas. S pomočjo Ukrajini skrbimo za to, da se ogenj ne širi k nam, pa kljub temu je dovolj blizu, da tu in tam kak ognjen predmet vseeno pade na tla "Evrope". Tako da je res pomembno skrbeti za to, da se ogenj nikakor ne širi v smeri proti nam. V zadnjem času je sicer viden trend nekega vetra, ki ogenj vse bolj nosi v rusijo, kar je zelo pozitiven znak.

Realnost konflikta je, da so Rusi včeraj spet zmetali okoli 74 raket in okoli 290 dronov. In Ukrajina gori.
In mediji o tem ne poročajo, oz. Poročajo na način, da se premoči ne kaže.
Če bi rusi imeli premoč, ne bi bili že več let zataknjeni v Ukrajini. Realnost kaže, da so rusi prešibki za to, da bi v tej vojni lahko zmagali.

Ne drži. V realnosti je to naložba v našo varnost in večjo stabilnost naše ekonomije, saj skrbi za to, da poteka trgovina z našo trgovsko partnerico (precej bolje kot če bi jo rusi sesuvali) in stroški z begunci so za nas manjši. Seveda bi bilo za nas mnogo bolje, če rusi ne bi šli v to nesmiselno vojno, ampak če so že šli, je pomoč Ukrajini za nas najmanj slaba možnost.

damirj79 je izjavil:

S stavkom "Ukrajina sploh več ne obstaja kot država" si sam sebe demantiral kot mesijo resnice. Kdo bi te po tem sploh še lahko jemal resno?
To so ta njegova iz riti potegnjena "dejstva", ki z realnostjo nimajo nobene veze, z dejstvi imajo pa toliko skupnega kot on s pametjo. Nič.

damirj79 ::

arato je izjavil:

Ne pravim, da GDP ni slab. Ampak da lahko Rusija to stanje absorbira še nekaj časa brez zloma.

Vprašanje pa je kaj bo potem. Bo Ukrajina “splavala” pod težo posojil? Koliko podjetij je propadlo v Ukrajini? Kdo ve? Vse bo odvisno od zahoda.

Je pa še eno vprašanje. Kdo si lahko danes privošči poraz Ukrajine? Rusija vemo da ne, Ukrajina itak ne ... kaj pa Evropa?

Rusija je že zlomljena.

Evropa si tudi ne more privoščiti poraza Ukrajine, vsaj ne popolnega. Zato, kot vidiš, delajo na tem, da se to ne uresniči. Ampak je hkrati destvo, da ne sme biti prevelike pomoči, ker bi to pomenilo tveganje eskaliranja tega dvodržavnega konflikta širše. Tega si ne želimo. Tudi rusija se napihuje kot žaba, da se bo na vsako EU vojaško pomoč odzvala z vojaško silo na EU, je samo to, napihovanje. Hkrati je to tudi dokaz, da NATO ni vojaško vmešan, ker če bi bil, potem bi rusija že ukrepala. Tu mislim da EU in NATO vodijo zelo dobro politiko, rusiji pa živce kravžljajo in delajo napake. Te pogorjene rafinerije in skladišča so samo odraz tega. Če bi rusija bila perfektna ali pa vsaj boljša kot EU, potem bi se na te napade že odzvala in se tudi pripravila za naslednje, pa se še kar ni in tako še kar veselo gorijo nove in nove rafinerije.

https://x.com/NOELreports/status/208309...
Ukraine's General Staff confirmed that Ukrainian forces struck the Lukoil-Volgograd refinery overnight, causing a fire at the site. The plant processes about 15 million tonnes of oil annually and supplies gasoline, diesel and aviation fuel, including for Russia's armed forces. A Pole-21 electronic warfare complex near Holubivka, an ammunition depot near Naumivka in Crimea and a Russian command post near Bakhmut were also hit. Damage assessments are ongoing.

https://x.com/NOELreports/status/208309...
Russian forces struck a Nova Poshta branch in Ukraine's Vinnytsia region using Shahed drones, according to local media.

Zgodovina sprememb…

https://x.com/NOELreports/status/208310...
Poland's deputy defense minister Cezary Tomczyk confirmed that the missile which entered Polish airspace and crashed in Lublin region was a Russian Kh-101 cruise missile. Tomczyk said that at around 03:00, about 20 Russian missiles were heading toward Poland during the overnight attack, but were intercepted over Ukraine. He added that the Ukrainian pilot tracking the final missile turned back about 20 seconds before the border because entering Polish airspace was not permitted.

Kakor jaz to razumem so torej Ukrajinci s svojimi letali polovili 19/20 raket, od tistih ki so letele za Poljsko? Ni švoh.

Zgodovina sprememb…

Faking TACO. Če je pa kdaj neumnost ubijala..

Utk ::

Če Ukrajinci ne dobijo patriotov bojo v par letih sami naredili boljši sistem. In potem bo glava bolela Ruse in Amerikance.

Pithlit ::

Windlass je izjavil:

Poland's deputy defense minister Cezary Tomczyk confirmed that the missile which entered Polish airspace and crashed in Lublin region was a Russian Kh-101 cruise missile. Tomczyk said that at around 03:00, about 20 Russian missiles were heading toward Poland during the overnight attack, but were intercepted over Ukraine. He added that the Ukrainian pilot tracking the final missile turned back about 20 seconds before the border because entering Polish airspace was not permitted.

Kakor jaz to razumem so torej Ukrajinci s svojimi letali polovili 19/20 raket, od tistih ki so letele za Poljsko? Ni švoh.

Sej bi verjetno tud ono zadnjo, če bi mu dovolili.

Bolj je zanimivo da jih je 20 letelo proti Poljski. Nekaj veliko jih je da bi šlo za naključje/napako.
Life is as complicated as we make it...

Pithlit je izjavil:

Windlass je izjavil:

Sej bi verjetno tud ono zadnjo, če bi mu dovolili.

Bolj je zanimivo da jih je 20 letelo proti Poljski. Nekaj veliko jih je da bi šlo za naključje/napako.

Mah, če smo pošteni jih verjetno ni bilo 20 namenjenih za Poljsko, ker ima Ukrajina nekaj ne tako majhnih mest v pasu 30-50km od meje. 20 ni več samo provokacija in rusi nimajo jajc za to. Bo pa uradno stališče Poljske očitno, da gre za provokacijo.

Izgleda, da se za sestreljevanje teh cruise raket intenzivno uporablja tistih 6 Miražov.

Malidelničar ::

En odličen in pretresljiv dokumentarec iz frontne črte v Dobropiliji, ki lepo pokaže, kako izgleda UA-RUS vojna v praksi na bojišču:

24 hours under glide bombs in Dobropillia
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zmajc ::

Zelo dober video :

Pac-Man ::

Iskal sem čisto nekaj tretjega in mi je na domeni policija.si našlo 31 strani dolg "znanstveni" članek iz Revije za kriminalistiko in kriminologijo z naslovom "Kriminalna politika zahodnih imperialističnih držav".

Vse skupaj objavljeno leta gospodovega 2025.

https://www.policija.si/images/stories/...

Tretje poglavje ima naslov "Projekt Ukrajina (vojna ZDA in kolektivnega Zahoda proti Ruski federaciji)"

Kje je butnskala?
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

Ravno nasprotno. V realnosti smo veliko preveč časa gledali stran ter s tem dali ruski agresiji legitimnost in jim sporočili, da se landgrab splača, zato so šli po še. To je bila naša velika napaka. Rusom bi morali mnogo prej naviti mnogo močnejše sankcije. Oni še danes niti približno niso odrezani od zahoda, pa bi morali biti že 10+ let nazaj. Če bi mi pravočasno in odločno reagirali, bi ruska kanta bila danes gospodarsko precej šibkejša in bi si precej težje privoščila "operacije" v sosednjih državah.

In kaj bi se zgodilo? Ok, če rečeš 10+ let nazaj potem bi se verjetno res težko oborožili, ampak 10 let nazaj je svet presenečeno gledal, ko so zavzeli Krim.
Evropa se je prepričala, da je mir prihodnost. Zato si ni mogla niti zamisliti nečesa takega.

Ta mentaliteta Evrope je še danes prisotna, ko se računa koliko ekonomske škode bo utrpela Rusija in zelo težko je zahodnim ekonomistom (90% zahodnjakov) pojasniti, da obstajajo težnje in cilji, ki v svojem bistvu niso zgolj ekonomski. Zato tudi prihaja do velike diskrepance pri razumevanju te vojne. Vprašati se je treba ne “koliko bo Rusija izgubila”, ampak koliko je Putin in Duma pripravljen izgubiti.

O tem sem že kar nekaj pisal.

Ampak sam verjamem, da je leta 2022 še obstajala možnost upora elit. Ker pa smo dvignili železno zaveso se elita pravzaprav ni imela čemu upreti. Prisiljeni so bili, če so hoteli, da so njihovi rublji kaj vredni, v trgovino s Kitajsko.

Tisti, ki nismo popolni idioti, že 10+ let vemo, da se je putlerju sfukalo, ostali pa se komaj zdaj sprašujete, kaj bi bilo, če se to zgodi.
To, da je rusija ogromna, je zanje minus, ker pomeni bolj komplicirano logistiko ter težjo obrambo celotne površine.

Ko rečem “Putinu sfukalo” govorim predvsem o ekonomskih posledicah vojne. Če Putin verjame, da je ta vojna ključna za rusko neodvisnost, potem se je treba vprašati - kje se bo Rusija ustavila.
Do leta 2026 je Putin skušal furati dve ekonomiji - vojno, ki je hranila posebno vojaško operacijo in “standardno”, ki je skrbela za standard v Rusiji.

V zadnjem letu pa je Rusija ogromno svoje industrijske sile, na račun standarda v Rusiji, usmerila v to vojno.
Nič ni bolj nevarnega od genialnega ideologa. Ker poseduje sredstva, da izpelje svojo ideologijo (ala Hitler).

Ravno nasprotno. V resničnem svetu Ukrajina gori za nas. S pomočjo Ukrajini skrbimo za to, da se ogenj ne širi k nam, pa kljub temu je dovolj blizu, da tu in tam kak ognjen predmet vseeno pade na tla "Evrope". Tako da je res pomembno skrbeti za to, da se ogenj nikakor ne širi v smeri proti nam. V zadnjem času je sicer viden trend nekega vetra, ki ogenj vse bolj nosi v rusijo, kar je zelo pozitiven znak.

Do neke mere se strinjam.
S to razliko, da sam Putinova vojne ne vidim kot slepo ideologijo, ki se ne bo ustavila pri ničemer, ampak kot premišljeno “prvo” potezo ideologa. Dvomim, da je Putin ali kdorkoli v Kremlju pripravljen na vojno z zahodom.
Neprestano se lovimo v isto zanko, ko predpostavljamo, da so Putin in njegovi idioti. In to upravičujemo z vojno v Ukrajini.
Ampak naš argument ima eno skrito predpostavko : ker vidimo vojno v Ukrajini kot “težko” za Rusijo, zaključujemo, da je napaka.
Morda

Ampak še enkrat opozarjam - kaj če Putin verjame, da je ta vojna eksistencialnega pomena? Nihče se “zares” ne sooča s tem vprašanjem. Že 4 leta čakamo, da bo Rusiji zmanjkalo sredstev. Ampak ne samo, da Rusiji ni zmanjkalo sredstev, ampak so celo povečali svoja sredstva (v smislu gole vojaške mašinerije).
Zdi se mi, da se nihče zares ne sooča s tem vprašanjem - kaj če je Putin pripravljen žrtvovati par milijonov ljudi in za par milijard opreme? Kaj če se Putinu zdi ta vojna tako ključna za prihodnost Rusije? Kaj če Putinu dol visi za ekonomsko prihodnost Rusije, ker se mu zdi, da bije bitko za obstanek?
Kdo bo potem Ruse spravil iz Ukrajine?

Če bi rusi imeli premoč, ne bi bili že več let zataknjeni v Ukrajini. Realnost kaže, da so rusi prešibki za to, da bi v tej vojni lahko zmagali.

Rusi imajo premoč v “artileriji” (ne vem kero besedo bi uporabil). Če greš gledat kako izgledajo “mesta” potem ko jih “obravnavajo” Rusi, vidiš destrukcijo brez primere v zgodovini.

Ljudje računajo na kvadratni meter natančno kdo je zavzel več ozemlja, ne razumejo pa destrukcije, ki jo za sabo pušča ruska vojska.
Vprašanje : kako dolgo se bo to nadaljevalo? Morajo res zbombati celoten “fortress belt”? Ker je več kot očitno, da ga bodo.
Ima kdo rešitev?

“A wise leader knows when to fight and when to avoid a conflict” Sun Tzu. Del preživetja nacij je od nekdaj tudi podrejanje.

Mi v Ukrajino izumljamo toplo vodo. In patetično je kako se posta kako so Ukrajinci zadeli 1 ali 2 cilja, medtem ko Rusi spreminjajo Ukrajino v ruševine.
Vprašanje : kaj je tu cilj?

Ne drži. V realnosti je to naložba v našo varnost in večjo stabilnost naše ekonomije, saj skrbi za to, da poteka trgovina z našo trgovsko partnerico (precej bolje kot če bi jo rusi sesuvali) in stroški z begunci so za nas manjši. Seveda bi bilo za nas mnogo bolje, če rusi ne bi šli v to nesmiselno vojno, ampak če so že šli, je pomoč Ukrajini za nas najmanj slaba možnost.

Res je. Če zmagamo.
Ampak sam kot nekdo, ki je realen, preprosto ne vidim kako bomo zmagali v Ukrajini. Že 5 let čakamo, da nekdo ubija Putina, da se nekdo spunta, da Rusiji zmanjka denarja in virov … lahko bi se počasi že naučili, da se to najverjetneje ne bo zgodilo.
Spomnim se “analiz”, ki so že leta 2022 napovedovale zlom rublja. Kot da so Rusi totalni idioti, ki ne znajo peljati svoje ekonomije.
To so ta njegova iz riti potegnjena "dejstva", ki z realnostjo nimajo nobene veze, z dejstvi imajo pa toliko skupnega kot on s pametjo. Nič.

Zame osebno Ukrajina ni več država, ker je njena suverenost v rokah daleč najbolj kolonialne sile v bližnji zgodovini - USA.
Ko bo vojne konec, si Ukrajinci brez izdatne podpore ne bodo mogli opomoči in ta podpora ne bo prišla poceni.
Poglej si kako so Grki “nasrkali”, ko jih je Nemčija “reševala”. Ukrajinci so vzeli toliko posojil da bodo splavali samo če jih bomo na koncu odpisali.

Ampak to je moje mnenje.

damirj79 je izjavil:

arato je izjavil:

Rusija je že zlomljena.

Evropa si tudi ne more privoščiti poraza Ukrajine, vsaj ne popolnega. Zato, kot vidiš, delajo na tem, da se to ne uresniči. Ampak je hkrati destvo, da ne sme biti prevelike pomoči, ker bi to pomenilo tveganje eskaliranja tega dvodržavnega konflikta širše. Tega si ne želimo. Tudi rusija se napihuje kot žaba, da se bo na vsako EU vojaško pomoč odzvala z vojaško silo na EU, je samo to, napihovanje. Hkrati je to tudi dokaz, da NATO ni vojaško vmešan, ker če bi bil, potem bi rusija že ukrepala. Tu mislim da EU in NATO vodijo zelo dobro politiko, rusiji pa živce kravžljajo in delajo napake. Te pogorjene rafinerije in skladišča so samo odraz tega. Če bi rusija bila perfektna ali pa vsaj boljša kot EU, potem bi se na te napade že odzvala in se tudi pripravila za naslednje, pa se še kar ni in tako še kar veselo gorijo nove in nove rafinerije.

Rusija NI močnejša od zahoda, ni pa brez vzvodov.

Če si študent zgodovine, veš, da se vojna dolgo pripravlja, prekrši se kopica rdečih črt in potem na neki točki skoraj spontano izbruhne. Igranje z rdečimi črtami nikakor ni priporočljivo, ker lahko sproži konflikt, ki ni več ne logičen, ne racionalen (delno lahko to že rečemo za Ukrajino, vsaj po mojem mnenju) . Sam sicer ne verjamem, da so ali Rusi ali Kitajci pretirano interesirani za spopad z zahodom, je pa ta neizbežen v naslednjih 100 letih.

Zgodovina sprememb…

Windlass je izjavil:

Pa kako no? Če pa putleroljubci pravijo, da ukrajinci sploh nimajo več obrambe proti ruskim raketam. To bo ziher fejk njuz. Verjetno so imele rakete naprogramiran self distruction, samo je pri eni zatajil...
««
1449 / 1451
»»