» »

Upravljanje žaluzij preko časovnika

Upravljanje žaluzij preko časovnika

«
1
2

frg4 ::

Zdravo, kolega bi imel v stanovanju upravljanje žaluzij preko timmerja, da bi se žaluzije dvigale/spuščale glede na prednastavljen čas (uro,dan,teden). Trenutno ima v dnevnem prostoru 4 žaluzije, ki so upravljane preko fizičnih stikal iz ene doze (TEM Čatež, doza 7M, 4 modularna stikala za žaluzije, ostala mesta so pokrita s pokrovom).
Zanima me kakšna bi bila najbolj preprosta rešitev za časovno upravljanje. Nadzor preko mobitela, interneta ni potreben.

Trenutno imam ogledano digitalno krmilno enoto stikala za žaluzije (Schrack), ki je podometna, vendar bi potem moral za vsako žaluzijo namestiti eno enoto in posledično odštemat dozo ter podometno vgraditi okrogle doze za vsako enoto posebej, ker je sedaj vgradna doza pravokotne oblike, namenjena za modularna stikala).

Druga možnost je ti. pametna inštalacija, kot npr.: FIBARO Roller Shutter 3 & FIBARO - Home center Lite, vendar je ta opcija precej draga.

Ali je npr. izdelek s kitajske vredu? (https://www.aliexpress.com/item/3285649...

profii ::

Poglej si kak shelly modul.

floyd1 ::

Shelley 2.5 in ga nastaviš za žaluzije. Omogoča časovnike, upravljanje preko neta... Cena je ca 20 eur po komadu. Imam doma in dela super. Je zelo majhen in gre v vsako dozo, v globoko gresta tudi dva. Drugače pač malo poglobiš.

frg4 ::

No super, nekaj takega sem mislil. Torej ni potrebno nobene dodatne enote za nadzor Shelly modulov in je še vedno možno upravljanje preko preklopnih stikal?

floyd1 ::

Seveda. Nastavljaš s telefonom, nobene dodatne enote. Kabli iz žaluzij (rolet) pa gredo najprej na ta modul, od tam pa še na klasično stikalo. Dela oboje, na telefonu pa lahko vedno tudi vidiš, v kateri poziciji so.
Jaz sem jih zmontiral predvsem zato, ker je zadnja leta kar nekaj toče in mi je škoda krpank, da jih stolče. Sicer imamo zavarovano, a vseeno je potem nekaj letanja, da si spet vse porihtaš. Tako pa lahko npr. tudi iz morja pošlješ žaluzije gor, če se obeta kaj hujšega. Praktično.

frg4 ::

Najlepša hvala za hitre odgovore. Bom montiral Shelly module za vsako žaluzije pa da vidimo :)

mirator ::

Shelly je aktuator, ki ga moraš vgraditi za vsako žaluzijo. Sicer ne vem, kako je s temperaturo in koliko Shelly-ev lahko vgradiš v eno dozo, vendar vseeno ne omogoča direktne prednastavitve dvigovanja in spuščanja žaluzij. Za to bi vsseno potreboval timer in dva releja vgrajene v električni razdelilnik in pa seveda ožičenje še po dva vodnika za vsako žaluzijo od stikala do razdelilnika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mirator ()

frg4 ::

Če prav razumem, Shelly samo prekinja napajanje in ne more upravljati žaluzij preko dveh faznih vodnikov gor/dol?
V razdelilniku ne pride nič v upoštev, ker ni prostora.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: frg4 ()

Map ::

Mislim, da mu lahko nastavljas timer, kdaj se odpre/zapre, nastavis ga pa na telefonu ali racunalniku. Lahko mu nastavis tudi glede na soncni vzhod/zahod, in tudi zamik v plus ali minus glede na le-tega.

mirator ::

Ja, če to aplikacije omogočajo, je seveda možno. Verjetno pa te aplikacije niso zastonj. Če pa so zajete v ceni shelliy-ja potem pa sploh ni problema.

Map ::

Shellyjeva aplikacija je, ja.

Imajo tudi FB skupino, kjer se celo direktor pogosto vkljucuje v debate, tako da so prilagodljivi in poslusajo skupnost, aplikacija se redno izboljsuje, kakrsnekoli tezave pa ponavadi tudi hitro resijo.

mirator ::

Saj nočem težiti, vendar je vsekakor potreben tudi razmislek glede upravljanja žaluzij preko aplikacij na pametnem mobilniku ali pa preko prenosnika. Kaj pa v primeru izpraznjenosti baterije, ali če mobilnik kje pozabiš ali ti ga celo nekdo ukrade. Jaz se vsekakor nagibam, da je pametna inštalacija neodvisna v gabaritih stanovanja, nič pa nimam proti oddaljenemu nadzoru.

borut_p ::

Preveri cigave zaluzije ima. Namrec soloceni dobavitelji ponujajo svoje daljince, ki imajo moznost programiranja

Map ::

Mirator, se popolnoma strinjam, tudi sam zelim, da vsaj osnovne funkcije(zaluzije gor/dol ali vklop/izklop luci) delujejo brez pmetnih naprav preko stikal. Vseeno pa se mi tale Shelly ne zdi slaba opcija, ker je dokaj poceni in ga lahko kadarkoli vgradis tudi naknadno. Poleg tega sem pa mislim da celo na tem forumu prebral, da ko si stvari enkrat nastavi tako kot ti pase, prakticno ne tikas vec nic.

floyd1 ::

mirator: Shelly 2.5 ima notri 2 stikali (releja) za gor-dol. Ko ga priklopiš, gre potem tudi navadno stikalo preko teh relejev. Kar pomeni, da tudi ne moreš narediti potem kake bedarije in skuriti motorja. Ker v trenutku, ko stisneš tipko na stikalu, le-to prevzame nadzor in ne več app. Ne vem, koliko je komu to znano, a menda ni ravno dobro iz npr. "dol" dati direktno "gor", ker lahko skuriš motor. Zato je tudi stikalo narejeno tako, da ob pritisku najprej prekine prejšnjo komando (če je seveda to potrebno). App je zastonj in timerje nastavljaš tam. Ko enkrat nastaviš, lahko app tudi zbrišeš. Še vedno imaš stikalo na steni in timerje nastavljene. Hišna avtomatizacija pa je seveda komot lahko na svojem vlanu.

borut_p: Pred leti sem se pogovarjal tudi o tem, a cene so bile bistveno višje od te rešitve.

frg4: Omogoča vse, kar lahko narediš z navadnim stikalom in še tisto malo več (timerji...). Seveda upravlja žaluzijo preko tistih dveh faznih vodnikov. To je ravno namen. Le po seznanjanju v domače omrežje je treba v nastavitvah prestavit na roller shutter mode.

frg4 ::

Kaj pa, da bi vezal dve ali več žaluzij na en Shelly modul in krmilil hkrati?

floyd1 ::

In jih potem imel vedno vse v enakem položaju? Pol po mojem ne rabiš žaluzij sploh...
Seveda bi pa šlo. En motor žere ca 90W, shelly zdrži 2300W. 20 kom. pa še kakega zraven lahko zvežeš gor 8-O. Ni pa smiselno.

mirator ::

Shelly ima res tudi timer z možnostjo tedenskih nastavitev.
Za vsako žaluzijo mora biti svoj shelly, mislim pa, da lahko preko njih, daljinsko krmiliš vse žaluzije hkrati.
Sicer pa, kot ti je napisal @floyd1.

frg4 ::

3 žaluzije so v dnevnem prostoru, ostale pa posamično po sobah. Te v dnevnem prostoru bi krmilil hkrati z enim modulom. Je pa res, da tudi s stikali ne bi mogel več krmiliti vsako posebej ampak z enim vse 3.

dvojka ::

Shelly ma kar precej možnosti za krmiljenje žaluzij. Obvezno vsaka žaluzija svoj shelly, ker imajo različne žaluzije različne hode in se glede na to tudi shelly ugaša. Ko se shelly zmontira in nastavi ter kalibrira na končne pozicije žaluzij, pelji žaluzijo do konca dol in gor ter poslušaj, da se shelly ugasne. Slišal boš klik releja, ko je žaluzija na koncu. Tudi v aplikaciji preveri, da v končnem položaju shelly ne kaže napetosti. Pri meni se je zgodilo, da na eni žaluziji niso pravilno nastavili končnega položaja in je motor ostal vklopljen čeprav je bila žaluzija popolnoma zaprta. Ne vem kaj bi se zgodilo, če tega ne bi opazil in bi motor pritiskal žaluzijo par ur. @floyd1, če je žaluzij veliko je potem hitro problem varovalka :)

feryz ::

Sami genijalci. Motor ima svoje končne pozicije. Ta vaš shelly lahko celo leto pusti štrom na fazi, pa ne sme biti nič narobe. V končni fazi, imaš poleg modula tudi stikalo, ki je lahko v poziciji gor ali dol leta in tako pusti štrom na motorju, pa ne bo nič narobe z njim.
Žaluzije morajo biti prej nastavljene ali pa se same. Modul jih nič ne nastavlja. Pri kalibraciji samo izmeri, koliko časa rabijo za kompleten prehod, od enega končnega stikala do drugega, zato da ve, v kateri poziciji so.

Krmiljenje treh motorjev z enim modulom ali eno tipko ni dovoljeno in bo slej ko prej pripeljalo do napak v delovanju.
Daš tri module in jih v aplikaciji vežeš v grupo. Ali več grup. Isti modul je lahko v neomejeno grupah, recimo dnevna doba, spodnji štuk, severna stran ... in jih kontroliraš znotraj njih. Ali pa posamično.

dvojka ::

@feryz si pa genialec. Ko sem klical proizvajalca mi je rekel, da bi po vsej verjetno motor skuril po parih urah zato tudi opozarjam. Motor je imel napačno nastavljeno končno pozicijo in čeprav je bila roleta popolnoma zaprta je še vedno poskušal jo zapreti. Od zunaj se je tudi slišalo kako motor brni in se ni ugasnil. Kalibracija zaradi tega ni bila uspešna in tako sem tudi ugotovil težavo končne pozicije. Jaz opozarjam ti kot genialec pa grajaš. Good job!

feryz ::

In kaj ima to veze z modulom? Če proizvajalec (monter, prodajalec...) ne zna nastaviti svojega izdelka, ga bo skurilo karkoli.
Rolete imajo samonastavljive motorje že dolgo. Razen ebajevskih čunga lunga čip motorjev. Ki jih še s palčko drkaš.
Žaluzije je pa treba nastavljati. To je vsakomur jasno.
Kot sem že prej povedal, program za kalibracijo modula nima veze s kalibracijo motorja senčil. To je treba predhodno narediti.

Mogoče še to, motor rolete (če jih že omenjaš) ne more dolgo brneti v prazno. Ker bi to pomenilo, da je znotraj potrgal držalo lamel in brez servisa oz. odpiranja rolete, ne bo več funkcioniralo.

dvojka ::

Kot sem napisal je dobro preveriti kaj se dogaja z motorjem, ko je priklopljen na shelly ali pa karkoli drugega. Dokler se ročno upravlja preko tipke ustaviš sam na končni poziciji. Ko je krmiljenje, bi ga tiščalo dokler ga ne bi skurilo. In ja monter ni dobro nastavil končnih pozicij kar nima nobene veze z shelly. Od 18 senčil sem imel 3, ki niso bila pravilno nastavljena. 1 se ni popolnoma odprla, 1 se motor na končni poziciji ni izklopil ter 1 ko je bila končna pozicija nastavljena predolgo in je roleto navilo kontra in jo dvignilo za cca 5 cm. Ogromno motorjev, ki niso čunga lunga se nastavlja z palčko, izvijače ali namenskim kablom. Kaj pa veš koliko stara senčila imamo.

Ampak po tvoje so to težave monterjev in se je škoda sekirati. Saj je na koncu lažje se kregati z njimi, da je motor skurjen ali pa senčilo polomljeno in dokazovati, da je to njihova krivda, kot pa biti malo pozoren, jih pozvati na popravilo, ko še ni škode in si prihraniti živce za druge probleme. Go for it.

Likalnik ::

Kako je pa s tem Shelly-jem, če imaš rolete na daljinsko vodenje...namreč pri meni je bilo ceneje, če sem dal daljinsko vodenje kot, da bi montiral stikala (stara hiša in bi moral vse poštemati, da bi napeljali kable iz rolet do stikal...tako imam daljinsko vodenje.....in kje v tem primeru se montira Shelly?

flyko ::

Trenutno sem v podobni situaciji, kot OP, gre za novogradnjo, kjer bi si sam vgradil motorje (amazon cc 60€, ponudnik senčil hoče za enak motor 130). V večini prostorov v hiši ne bo težav, en modul, ena ruleta. Dilemo imam zgolj v večjem odprtem prostoru, kjer bodo 4 rulete za senčenje panoramske stene in ena za okno, torej bi potreboval 5 tipk.
Ima kdo mogoče elegantno rešitev kako izvesti priklop, da bi zmanjšal število stikal in združil upravljanje preko enega, obstajajo kakšna "5 v 1" stikala, ki bi omogočala krmljenje vseh rulet hkrati in vsako posebej?
Po celotni hiši bom potreboval krmilnike za cc 12 rulet, je smiselno tukaj razmislit o kakšnem KNX sistemu (bi se mogoče strošek na komponento lepo porazdelil) ali pa produkti tipa shelly omogočajo podobne funkcionalnosti?

Likalnik je izjavil:

Kako je pa s tem Shelly-jem, če imaš rolete na daljinsko vodenje...namreč pri meni je bilo ceneje, če sem dal daljinsko vodenje kot, da bi montiral stikala (stara hiša in bi moral vse poštemati, da bi napeljali kable iz rolet do stikal...tako imam daljinsko vodenje.....in kje v tem primeru se montira Shelly?


Načeloma bi bilo izvedljivo, omarica z ruletami je v tem primeru pod konstantno napetostjo in rulete upravlja rele, ki ga vklapljaš z daljincem.
Poglej na kateri frekvenci deluje, zasledil sem brezžična pametna stikala, ki omogočajo "povezavo" na takšne sprejemnike in lahko potem programiraš stikalo, da proži podoben ukaz, kot ti z daljincem, stikalo pa lahko upravljaš s pametnim telefonom, nastaviš timer,...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: flyko ()

floyd1 ::

frg4 je izjavil:

3 žaluzije so v dnevnem prostoru, ostale pa posamično po sobah. Te v dnevnem prostoru bi krmilil hkrati z enim modulom. Je pa res, da tudi s stikali ne bi mogel več krmiliti vsako posebej ampak z enim vse 3.

Kot so ti povedali tudi drugi - raje ne. Veliko težav bo s tem. Kot je zgoraj omenjeno, že kalibracija sigurno ne bo OK. Kako pa je s stikalom in tremi motorji pa ne vem. Mene so ob montaži posebej opozorili, da je na eno stikalo lahko vezana le ena žaluzija. In da lahko v primeru "čaranja po domače" skuriš motor. Če bi mu naenkrat dal fazi na oba kontakta (gor-dol), bi menda naredil sranje.

Kako je pa s tem Shelly-jem, če imaš rolete na daljinsko vodenje...namreč pri meni je bilo ceneje, če sem dal daljinsko vodenje kot, da bi montiral stikala (stara hiša in bi moral vse poštemati, da bi napeljali kable iz rolet do stikal...tako imam daljinsko vodenje.....in kje v tem primeru se montira Shelly?

Shelly potem verjetno zmontiraš med kable od rolet (motorjev) in tisti tvoj modul (sprejemnik) za daljinsko. Na njihovi strani imaš narisane vezave, poglej si malo.

flyko: Zakaj pa si za senčenje panoramske stene sploh izbral rolete? Ker tu res velika večina priporoča žaluzije in to z razlogom... Mi imamo sicer na vseh ostalih oknih rolete, za panoramsko pa sploh nisem razmišljal o čem drugem, kot o žaluzijah. S Shelly moduli bi to elegantno rešil z grupo in samo enim "klikom". Za tipke pa ne vem.

floyd1 ::

@floyd1, če je žaluzij veliko je potem hitro problem varovalka :)

Varovalko imam tu 10A in 1,5 kable. Zdrži to kar precej. Tistih 20 kom. pa je seveda bilo mišljeno bolj v hecu, bi pa glede na porabo (v teoriji) tudi to šlo. ;) Bi me pa tu že resno skrbelo za Shelly-ja in koliko dejansko držijo tisti njegovi deklarirani W.

flyko ::

floyd1 je izjavil:


flyko: Zakaj pa si za senčenje panoramske stene sploh izbral rolete? Ker tu res velika večina priporoča žaluzije in to z razlogom... Mi imamo sicer na vseh ostalih oknih rolete, za panoramsko pa sploh nisem razmišljal o čem drugem, kot o žaluzijah. S Shelly moduli bi to elegantno rešil z grupo in samo enim "klikom". Za tipke pa ne vem.

Moji razlogi za rolete so sledeči:


  • za senčenje poleti že poskrbljeno z balkonom zgornje etaže, zato bodo šle dol ponavadi samo ponoči, ne potrebujem delne zatemnitve


  • dodatna izolativnost (pozimi, ko je tema ob 17:00 gredo dol)


  • na južno stran odprta lega in včasih kar pihne, občutek imam, da rolete veter lažje prenašajo


  • lažje vzdrževanje




V plus žaluzij mi je bila samo ta delna zatemnitev, prav bi sicer prišla pozimi, ampak takrat so sončni pribitki zaželjeni...
Se v čem motim, oz. imam napačno predstavo, je pri tebi kaj drugega pretehtalo, da se nisi odločil za rolete? Zdaj si še lahko premislim :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: flyko ()

floyd1 ::

Ja, potem imaš kar dobre argumente.
Zanimalo me je zato, ker redko vidiš kje rolete na panoramskih. Meni je največja prednost, da jih ne rabiš vedno dvigovat in spuščat. 2 sekundi klik na gumb (zdaj zaradi Shellyja še tega ne rabim več) in imaš lamele vodoravno, v prostoru pa svetlobo. In nekako tako ostanejo večino dneva. Ter seveda uravnavanje svetlobe ob slabem vremenu ali zelo močnem soncu. Ko je sonce na tisti strani, bi verjetno moral imeti rolete skoraj zaprte, ker bi težko tja sploh gledal, pol pa bi panoramska nekako izgubila pomen.
Za izolativnost mi ni bilo toliko mar (toplotna in talno - poceni), pri nas niti rolet v dnevni ne spuščamo vsak večer vseh dol pozimi. So pa slabe strani, da res precej bolj ružijo v vetru in predvsem to, da ni popolne zatemnitve, kot pri roletah.
Čiščenje - ojoj, o tem pa bi moja vedla kaj povedat ;). Seveda nič lepega. Jaz navadno samo pripravim lojtro in zbežim. Pravi ded, kaj češ :)).

sunshine403 ::

Floyd1 ta Shelly zna narediti da ti iz zaprtega polozaja postavi zaluzije samo v vodoraven, ne da jih povsem dvigne, ter seveda obratno? Kolega ga ima, ampak o tem ni bil ravno preprican kako dela, jaz sem pa se manj, ker za to bi naceloma moral vedeti pozicijo zaluzij, kar pa jo brez koracnih motorjev ne mores vedeti. Sem pa videl pri kolegu, da po nekaj "kalibracije" Shelly naceloma ve kje je zaluzija.
Sploh za poletje, mi je v vecini primerov povsem dovolj, ce zaluzijo namesto celotnega dviga samo "zavrtim" v vodoraven polozaj. S stikalom je easy, ampak vcasih bi bilo lepo to narediti ali avtomatsko (na podlagi podatkov s kaksnega senzorja) ali pa vsaj remote. In dokler si ne najdem dovolj casa da se resno lotim teh stvari, mi je vsaj na prvi pogled Shelly deloval dokaj prepricljivo, pa za tistih par eur za probat me tudi ne bo konec, tudi ce bo na koncu zgolj zacasno.

floyd1 ::

Točno tako kot si rekel, ta del je malo "tricky". Kota lamel ti seveda ne zna pokazat v app-u, tak da v bistvu na daljavo to ne veš.
Ampak... Jaz žaluzijo npr. pošljem malo dol, potem pa npr. za 2% "gor" in se obrnejo ravno nekje za 90 stopinj. Enako iz pozicije "closed". Seveda pa je tu pomembna čim natančnejša kalibracija ob montaži Shellyja.
Je pa tu tako, da bi skoraj potreboval malo natančnejšo "skalo" - pol procenta bi bilo idealno. Vsaj pri meni, kjer so zelo visoka okna (ca 2,6m)

floyd1 ::

Sploh za poletje, mi je v vecini primerov povsem dovolj, ce zaluzijo namesto celotnega dviga samo "zavrtim" v vodoraven polozaj.


Zjutraj imam narejeno ravno to - dvig za 2%, kar pomeni le (približno) vodoravna postavitev lamel, brez dviga. Nam to tudi povsem zadostuje in jih načeloma ne dvigujemo.

Še to glede Shellyja - zmontirane imam le krajši čas in še nisem raziskal vseh nastavitev, mogoče gre še kaj več...

sunshine403 ::

Hvala za info. Ravnokar narocil enega da vidim kako bo to delalo :) Ce nic drugega se vedno ostane Siemens Logo, samo ne vem kdaj bom cas nasel da bi se tistega projekta lotil :D

flyko ::

sunshine403 je izjavil:

Hvala za info. Ravnokar narocil enega da vidim kako bo to delalo :) Ce nic drugega se vedno ostane Siemens Logo, samo ne vem kdaj bom cas nasel da bi se tistega projekta lotil :D

Kako pa se naredi vezava za siemens logo? Od vsakega senčila 3 ali 4 žilni kabel do glavne omarice in potem na izhode logo-ta? Kako je s stikali, do vsakega stikala dvo žilni kabel in na vhode logo-ta? Sem na hitro poskusil poiskat kakšno shemo vezave, pa nič uporabnega našel...

floyd1 ::

sunshine403 je izjavil:

Hvala za info. Ravnokar narocil enega da vidim kako bo to delalo :) Ce nic drugega se vedno ostane Siemens Logo, samo ne vem kdaj bom cas nasel da bi se tistega projekta lotil :D

Če za žaluzije ne bo ok, ga še vedno lahko uporabiš kot stikalo za npr. 2 luči ali kaj podobnega. Mimogrede - jaz sem jih naročil kar v Slo, in so bili naslednji dan po plačilu že pri meni.

sunshine403 ::

Flyko jaz imam zares ze sedaj vse na releje.... po spominu mislim da 2 zili od motorja do omarice in na rele, ter 2+1 od stikala. Tako da po tem kar sem sedaj gledal, bom samo obstojeci rele zamenjal s tem Shelly (Logo bi bil pa glede vezave podobno oz. enak).
Floyd1 eh prepozno povedal :) Jaz sem na njihovi strani obkljukal. Kje pri nas pa si to vzel? Ce se bo ravno obneslo in jih bom kasneje kaj vec narocal :)

floyd1 ::

Wayteq. Ima pa na bolhi non-stop oglase.

sunshine403 ::

Heh cenejse in hitrejse kot direkt iz Shelly.cloud :) No ja vem za naslednjic. Hvala :)

floyd1 ::

Ni kaj. Nima pa menda čisto vedno zaloge, tak da...

frg4 ::

Sem zvezal en Shelly modul skupaj s stikalom in žaluzijo. Dela brez problemov, edino aplikacija ni ravno "user friendly" in bo treba še naštudirati vse nastavitve. Zaenkrat je na aplikaciji nastavljeno ena žaluzija z dvema motorjema, ki ju prižigaš in ugašaš (žaluzija gre gor/dol) obenem pa lahko kadarkoli pritisneš fizično stikalo.
Motorji imajo končno stikalo, ki se ustavijo ne glede na to ali Shelly še vedno daje "fazo". Sedaj me zanima ali bi bilo varno vezati še en motor na isti Shelly, če se tako ali tako sami ustavijo v končni poziciji.

alkor ::

Zivijo

Ima kdo mogoce kaksno sliko kako to izgleda vgrajeno? Shelly 2.5.

Ce prav razumem se modul vstavi v dozo, nanj veze zaluzije, nakar se navadno stikalo da cez?

Hvala.
lp
LP, a

frg4 ::

 Shelly 2.5 v dozi

Shelly 2.5 v dozi



Modul je lahko direktno za stikalom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: frg4 ()

alkor ::

Top. Hvala Frg4
LP, a

floyd1 ::

frg4: Kako imaš 2 motorja na žaluziji? Motor je (kolikor je meni poznano) eden. Ima pa 2 priklopa za fazo. Enega za gor, enkrat za dol.

Kaj te točno moti pri aplikaciji? Meni se zdi zelo solidno narejena.

Glede vezave dveh žaluzij mogoče malo pobrskaj po netu za kake druge uporabniške izkušnje. Načeloma pa je, kot si rekel - nekaj hudega se tudi po mojem ne more zgodit, bo pa verjetno problem glede kalibracije in še česa. Se pa tako ne dela.

frg4 ::

Kalibracije v bistvu sploh ni bilo. Zdaj mi v aplikaciji kažeta dva motorja. Ko vklopiš enega ali drugega se žaluzija pomika gor ali dol. Na isti modul bi kar vezal več žaluzij, ker imajo itak končna stikala in ko pride najhitrejša žaluzija do konca pač prekine vse, ki so vezana na isti modul, kar pa je čist vredu.
Moram pa še probati modul z ostlaimi žaluzijami, ker ta ki je vezana na Shelly malo "šteka", ni tekoč premik gor/dol.

floyd1 ::

V aplikaciji najprej:

- klikni na to stikalo,
- potem greš na ikono "Settings" (desno spodaj, ikona z velikim i)
- nastaviš pod "Mode" na "Roller Shutter". Ti ga zdaj upravljaš kot 2 ločeni stikali, kar za žaluzijo seveda ni OK. Probaj, če dela prav (gor dol), drugače obrni smeri (Reverse directions nastavitev).
- Potem izmeri čas, ki ga žaluzija potrebuje od ene skrajne lege do druge in ga vpiši pod "Open close working time".
- Potem greš pod "position control", vklopiš "enable" in nato daš "calibrate".

To je to, na kratko. Zdaj bi ti moralo delati.

floyd1 ::

Še to - tako kot imaš zdaj nastavljeno ni OK tudi zaradi tega, ker lahko vkolopiš obe stikali hkrati. Torej daš motorju hkrati gor-dol komando, to pa menda za motor lahko pomeni tudi smrt. Tako so mi rekli g. monter.

frg4 ::

Ja zgleda, da je aplikacija bolj napredna kot uporabnik :D Če imaš vklopljena oba motorja bo vrtel samo tisti, ki je prvi vklopljen, aplikacija drugega ignorira.
Kalibracija pomeni, da dejansko upošteva končno stikalo pri žaluziji? Ali je dovolj prednastavljen čas zapiranja/odpiranja?

floyd1 ::

Dobro je to, da strojček razmišlja ;)

Po mojem ne upošteva končnega stikala, ampak ker on po kalibraciji dejansko vedno ve, na kateri poziciji (procentualno) se žaluzija nahaja, jo glede na skupni (- najdaljši čas) takoj izklopi po končanem dvigu - spuščanju. Slišiš rele. Brez kalibracije pa bi verjetno puščal tisto fazo vklopljeno tako dolgo, dokler se ne izteče max nastavljen čas, seveda pa bi že prej izklopila končna stikala. Jaz sem vse takoj nastavil kot je treba 8-) in dela ko šus.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: floyd1 ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pametno stanovanje (strani: 1 2 3 447 48 49 50 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2477424288 (3500) matobeli
»

Arduino žaluzije

Oddelek: Programiranje
142206 (1403) TheBlueOne
»

Rulete ali zunanje žalozije dilema

Oddelek: Loža
284547 (3901) floyd1
»

Upravljanje žaluzij - Sonoff

Oddelek: Znanost in tehnologija
51173 (857) Map
»

IT v novi hisi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
627756 (5750) jero_no1

Več podobnih tem