» »

Ali vsi vidimo barve na enak nacin? Razen daltonistov seveda

Ali vsi vidimo barve na enak nacin? Razen daltonistov seveda

hr_natakar ::

Gledal sem intervju. Eksperiment. Glejte npr. rumen zid. Zamizite na eno oko oziroma najbolje ce oko zakrijete z dlanjo in tako drzite 1 minuto. Z drugim nepokritim ocesom gledate barvo. Cez eno minuto odkrijete dlan in zacnes hitro mezikat z ocesi, levo oko zamizis desno oko odpres, desno oko zamizis, levo oko odpres in tako zmigaz zelo na hitro in opazujes barvo na zidu. Na eno oko boste opazili, da barva ni enaka kot takrat ko gledate z drugim ocesom. Zaradi tega, ker je bilo eno oko zakrito in receptorji niso na enakem nivoju. Torej ce clovek z dvemi ocesi ne vidi iste barve na isti nacin, na eno oko vidi drugace rumeno kot z drugim ocesom..... se poraja vprasanje kako sele drugi ljudje vidijo to isto barvo na zidu. Vsak posameznik se razlikuje, tudi receptorji. Rumena barva, ali je to samo dogovor, nekdo nas je naucil, da je to takoimenovana rumena barva ali modra, zelena, ki jo vidimo smo se dogovorili, da to bo naziv za rumeno, to bo modro, to zeleno in tako naprej. Kako vemo, da npr rumeno barvo vidimo isto? Jaz ne morem videti skozi vase oci. Vi ne morete videti skozi tuje oci. Kako veste kako oni vidijo takoimenovano rumeno barvo ali recimo modro?

Horas ::

ja ženske vidijo modro zeleno moški modro :D sma mela zmojo debate glede brisače ki je modre barve turkizna bolj točno :D
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

no comment ::

Ja, ljudje vidimo na enak način. Ljudje smo si med seboj bolj podobni kot si ti, očitno, misliš.

To, da je naš vid sposoben marsikakšne prilagoditve, ne pomeni, da bosta dva človeka nek odtenek zelene barve*, ki sta ga oba prvič videla, proglasila za popolnoma drugačni barvi, npr. prvi za oranžno in drugi za modro.

* če ga gledata hkrati oz. pod istimi pogoji

pi pawr ::

Barve

Barve

Dag ::

Jaz na eno oko vidim malenkost toplejše barve kot na drugo. Sicer komaj zaznavno, čez palec bi rekel, da je razlike kakšnih 200K.

tikitoki ::

Itak ne vidijo vsi ljudje enako. Imas razlicne genetske okvare, ki vplivajo na zaznavanje barv.
Sem bral, da majhen delez ljudi vidi precej "boljse". BI bilo zanimivo videti kako izgleda svet v vecjem barvnem obsegu.

c3p0 ::

Vsi enako gotovo ne. Najdene so bile osebe, ki imajo v očesu štiri vrste stožcev (normalno so tri) in zaznavajo mnogo več barv od večine ljudi.

Povprecen clovek ima 3 receptorje za vid. Daltonisti samo 2 receptorja za vid. Ali obstajajo ljudje s stirimi receptorji za vid? Ali celo vec receptorji? Ali taksne ljudi imenujejo za jasnovidne ljudi?

Zgodovina sprememb…

Kvinta ::

....ko jaz spijem 5L vina vidim take barve ,ko jih na nobeni lestvici ni :P
A.C.A.B

c3p0 ::

hr_natakar je izjavil:

Povprecen clovek ima 3 receptorje za vid. Daltonisti samo 2 receptorja za vid. Ali obstajajo ljudje s stirimi receptorji za vid? Ali celo vec receptorji? Ali taksne ljudi imenujejo za jasnovidne ljudi?

Kot zgoraj omenjeno, "tetrakromati" obstajajo. Mislim, da so vse ženske.

korenje3 ::

Jaz vidim samo sranje. Verjetno bo treba svetlost povečat.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zimonem ::

korenje3 je izjavil:

Jaz vidim samo sranje. Verjetno bo treba svetlost povečat.

Jenej se zgolj zanašat na ogledalo .

Gagatronix ::

Jasno, da ljudje barve razlicno zaznavamo. Pa ne samo tisti z barvno slepoto, temvec do razlicne zaznave barv lahko pride tudi pri drugace zdravih posameznikih (dolocena bolezenska stanja ali izpostavljenost organskim topilom lahko sprozi izgubo ali spremembo barvne zaznave).

Zato imas za mnogo poklicev test barvne zaznave in ce ga ne opravis uspesno nimas sanse za zaposlitev. Recimo pilot ali kaj podobnega ne mores bit.

Mene so dali na test barvne zaznave ob vpisu na SCTP, recimo.

VeganCyclist ::

Ne, barve vsak vidi drugače. Poleg tega ma zlo veze s tem utrujenost, psihično stanje, splošno zdravje, starost,.... Zato so se tekom zgodovine pojavljali različni poizkusi matematičnega opisa barve. Sistem, ki se trenutno najbolj uporablja je CIELAB. Gre se za to, da so vzel neki 10.000 folka, jim dal za gledat barve in ugotavljal, kakšna je najmanjša barvna razlika, ki jo povprečn človek še zazna. To so potem definirali kot "delta1" in pršli do zaključka, da povprečn človek loči približno 32 mio barv. Ta barvni sistem je 3d lik in vsaka barva ma svoje mesto v koordinatnem prostoru.

CIE L*a*b barvni prostor je cisto solidna zadeva, ja. :)

VeganCyclist je izjavil:

Ne, barve vsak vidi drugače.

A bejž no. OP govori o tem, da če bi nekomu presadili oko, da bi na tistem očesu zeleno barvo videl kot rdečo. Ker misli, da so receptorji "kr neki" in ne nekaj kar je popolnoma razloženo s fiziko. Najbrž misli, da imamo v čepkih vsi kar neke poljubne pigmente.

No dejte mi razlozit, kako imajo nekateri ljudje vec receptorjev za zaznavanje barv in posledicno lahko vidijo vec. Kateri ljudje imajo vec receptorjev? Ali lahko jasnovidnost tudi stejemo med tiste ljudi, ki imajo vec receptorjev? Kaj ce obstajajo receptorji ne samo za barve ampak tudi za nasplosno videti vec.

Zgodovina sprememb…

Ti si vec kot ocitno med urami biologije spal.

Gagatronix je izjavil:

Ti si vec kot ocitno med urami biologije spal.

Upam, da biologija ni zlagana kot zgodovina, kjer pravijo slovencem da so slovani in da so se slovani na danasnje ozemlje slovenije priselili iz obmocja iza karpatov. Ruse pa ucijo, da so tudi rusi slovani ampak da so slovani prisli iz balkana. Komu verjet? Vas zelijo prepricat, da ste tujci v lastni drzavi.

Ne mi prosm biologijo, se takoj spomnem darwinove teorije, ki vas vse poskusa prepricat da ste zelo blizu opic.

Ovi ni samo biologije prešprico...

Na kratko samo bezano povem, da sem ze kot otrok dojel, da v solah ucijo tudi lazne stvari. So mi stari starsi in drugi starejsi iz prve roke povedal nekatere zgodovinke dogodke cisto drugace kot nas ucijo. Zraven so tudi kaj dokazali z materialnimi dokazi. Tko da sem malo bolj odprt in nisem absolutni vernik v cisto vse kar nam povedo v sistemu.Zdej pa ce ima kdo kaksne informacije za ljudi, ki imajo vec receptorjev, ce je kaksen link do raziskave, clanka itd.

joze67 ::

...nebo je blue i oci su blue
i ljubav je blue i more je blue
i pjesak je blue i palme su blue
al' naravno za daltonista...

joze67 ::

hr_natakar je izjavil:

Upam, da biologija ni zlagana kot zgodovina, kjer pravijo slovencem da so slovani in da so se slovani na danasnje ozemlje slovenije priselili iz obmocja iza karpatov. Ruse pa ucijo, da so tudi rusi slovani ampak da so slovani prisli iz balkana. Komu verjet? Vas zelijo prepricat, da ste tujci v lastni drzavi.

Ne mi prosm biologijo, se takoj spomnem darwinove teorije, ki vas vse poskusa prepricat da ste zelo blizu opic.

Ampak verjetno je ruska Wikipedia tudi na strani tistih ta zlaganih?

hr_natakar je izjavil:

Na kratko samo bezano povem, da sem ze kot otrok dojel, da v solah ucijo tudi lazne stvari. So mi stari starsi...

Pob si torej ni sam kriv. Runs in the family...

Machete ::

zelo dober Vsauce video:

LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Do sedaj je en dohtar našel eno žensko za katero _misli_, da vidi več barv kot ostali ljudje z zdravim vidom.

Linki o ljudeh, ki so uspeli v telesu sintetizirati neke vesoljske pigmente, ki lahko absorbirajo tudi druge frekvence (izven tega kar mi poimenujemo vidni spekter) pa ne obstajajo.

Kar je verjetno, po tvoje, samo še dodaten dokaz o še enem nategu uradne "znanosti". Jaz se bom zadovoljil z razlago, da je vid pri nas vseh enak, tako kot na vse enako deluje gravitacija (čeprav, obstaja Superman - pizda, vedno nam en pokvari "zgodbo").

Pusti ti hr_natakarja, ker on zivi v nekem svojem vesolju.

Ja, percepcija barve variira pri posameznikih, zato pa imamo zadeve ki se jim rece spektrofotometri in denzitometri in CIE L*a*b in podobna navlaka za katero hr_natakar tako ali tako se v zivljenju ni slisal.

Percepcija barve variira tako kot npr. percepcija hitrosti.

In dejstvo, da obstaja človek, ki lahko teče hitreje kot kdorkoli drug, ne pomeni, da nekje obstaja človek, ki teče hitreje od svetlobe in dejstvo, da obstaja človek, ki na dober dan loči nekaj odtenkov več kot ostali, ne pomeni, da obstaja človek, ki vidi čez stene/v preteklost/prihodnost...

Navkljub vsem variacijam cloveske biologije smo na marsikaterih podrocjih uspeli vzpostaviti ZNANSTVENI pristop, kar v praksi pomeni da so rezultati meritev ponovljivi in zanesljivi.

Vse o cemer hr_natakar budalira pa je samo pofl v veter, ki je komajda vreden prdca.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Curiosity na Marsu zavohal metan. A počasi s šampanjci.

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
115553 (3810) Spock83
»

Očala ('zdravilo') za barvno slepoto

Oddelek: Loža
237110 (5941) BorutO
»

Nobelova nagrada za fiziko 2014

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
238177 (6904) jype
»

Smisel življenja? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
968121 (6013) tsh2
»

mar res poznamo vse barve? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
716583 (5462) Kryx

Več podobnih tem