» »

Kateri Linux distro?

Kateri Linux distro?

Grimnir3 ::

pegasus je izjavil:

Ne bom se trudil razlagati, živiva v preveč različnih svetovih. Če te pa zanima, imamo Data Engineer job odprt: https://embl.wd103.myworkdayjobs.com/en...

Samo poceni izgovor, ko si se pač zaplezal.

Če rabiš 50GB met s sabo je kako drugače ali jih nosiš kot tarball ali pa del docker imagea?

Glede na tvoje pisanje da uporabniki dostopajo do remote baz s TB podatki pa ne vidim razloga zakaj ne bi potem še do onih 50GB. Če pa jih morajo imeti s sabo pa glej zgoraj :)

P.S. Preslabo plačate in ni mi do selitve od treh otrocih.

pegasus ::

"Dostopajo" pomeni da si prenesejo podatke k sebi in jih potem lokalno mrcvarijo. Omenejnih 1.2TB za alphafold sedi na lokalnem storageu s 200GB/s. Zato je to lažje zapakirat v docker, ker imaš vsaj približno ok performance - čez internet jih zagotovo nimaš.

Imamo lastni vrtec na kampusu in dile s parimi mednarodnimi šolami dol v mestu. Kolega je prišel sem z dvema otrokoma, pred kratkim smo vzeli nekoga s tremi in vsi so kolikor vem zelo zadovoljni.

pegasus je izjavil:

"Dostopajo" pomeni da si prenesejo podatke k sebi in jih potem lokalno mrcvarijo. Omenejnih 1.2TB za alphafold sedi na lokalnem storageu s 200GB/s. Zato je to lažje zapakirat v docker, ker imaš vsaj približno ok performance - čez internet jih zagotovo nimaš.

In zakaj ne bi na enak način dostopali še do tistih 50GB?
Ne vidim raloga da to tlačite v kontejner. Verjamem da ljudje to počno ampak to je stvar usposabljanja, jih naučite da tega ne delajo.

Začeli smo s tem...

pegasus je izjavil:

Docker je silno suboptimalna varjanta. Vem, ker moji userji ustvarjajo tja to 50gb velike in jih tankajo naokrog in mi jamrajo, zakaj je to tako počasi ...

Jamral bi ti tudi če bi naokoli tankal 50GB tarballe, bi bilo povsem enako počasi.

P.S. Pa ne pravim da je docker pravo orodje, kaj šele dobro. Pravim samo da mogoče za konkretno vaš problem ni osnovni krivec docker oz. kontejnerji. Res pa je da ko daš ljudm kladivo, potem vsi problemi postanejo žeblji :))

Grimnir3 je izjavil:

Zato ker nimajo povsod po svetu takega okolja kot je pri nas, ampak povsod po svetu se pričakuje da container enostavno "dela" brez zunanjih odvisnosti. Torej ja, uporabiš dovolj veliko kladivo, pa gre ... :D

pegasus je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Zato ker nimajo povsod po svetu takega okolja kot je pri nas, ampak povsod po svetu se pričakuje da container enostavno "dela" brez zunanjih odvisnosti. Torej ja, uporabiš dovolj veliko kladivo, pa gre ... :D

In smo prišli do tega da docker sploh ni problem. Razen to da ga lahko uporabiš kot kladivo.
Ampak tudi brez dockerja bi ti uporabniki jamral ko bi naokoli tankal 50GB blobe podatkov.

"Naokoli tankat" je rešen problem z orodji ala globus in aspera. Prepričaj npr. biocontainers skupnost, da začnejo distribuirat svoj registry prek globusa ... to bi bila rešitev. Ker dokler praktično ves bioinformatics sofver bere "fajle z diska", bodo podatki morali živeti nekje, kar zna OS predstavit kot disk. Zato za en drug problem (distribucija softvera) začenjam uporabljat cvmfs.

In dokler bo ljudem laže uporabit kladivo kot "prave" rešitve bodo pač delali 50GB image.

bm1973 ::

pegasus je izjavil:

Z dodatki je še precej več ...

Sicer pa, pizdiš se čez developerje, delal bi pa na remote. Vidiš tu problem?

Sam pišem izkušnje drugih...

Remote ni problem, to je samo problem nesposobnih managerjev...

pegasus je izjavil:

Z dodatki je še precej več ...

Jebeš dodatke, ki pridejo in gredo...

Ko prideš s konkrtetnimi vprašanji, pa tema...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Konkretno: embl ni zate, je zelo levo usmerjeno okolje :D

Grimnir3 je izjavil:

In dokler bo ljudem laže uporabit kladivo kot "prave" rešitve bodo pač delali 50GB image.

Če ne gre drugače, pač tako.

Vsaka taka odločitev je posledica nekoga, ki se je tako odločil, ker se mu ne ljubi narediti bolje. Ali pa niti ne ve...

d4vid ::

Moja 2 centa. Meni je docker super za homelab. V portainer vržem tisti yaml iz neta, popravim par vrstic in deployam in dela (ponavadi).
Ko deployaš v produkcijo in skaliraš, pa ti najbrž prinese zraven en kup težav, ki jih jaz pri moji uporabi niti ne opazim.

Pegasus je sicer šel v skrajnosti, v njegovem okolju in količinah podatkov mora biti namenska rešitev in optimizirana za njih. In razglablja o teh skrajnostih v temi, kjer folk sprašuje kater distro je primeren za office in brskanje po spletu.

Nekako tako, kot bi vprašal kakšno motiko rabim za prešitat 2 kvadrata vrta, pa bi se usuli argumenti, da potrebuje vsaj 300 konjski traktor.

Drži. Se posipam s pepelom.

Mogoče za ilustracijo, da so take reči v linux svetu mogoče, wintendo tu sploh nima kaj iskat.

Anney ::

Stručkoti povejte mi kako na pop os izklopim login pass.

Nopasswd ne prime.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

Mr.B ::

pegasus je izjavil:

Ne bom se trudil razlagati, živiva v preveč različnih svetovih. Če te pa zanima, imamo Data Engineer job odprt: https://embl.wd103.myworkdayjobs.com/en...

Sej obstaja ti "noSQL" varianta ki jo pomečeš po celi geografki regiji, pač kar ti je želja in to RW. To ponuja AWS in Ms in verjetno Oracle (nisem preveril)
Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis

pegasus je izjavil:

Drži. Se posipam s pepelom.

Mogoče za ilustracijo, da so take reči v linux svetu mogoče, wintendo tu sploh nima kaj iskat.

Čeprav Windows goni Azure. Pa dvomim da imate več in večje serverje :)

Zimonem ::

Večji del azura je Linux. Ms je povsem pragmatičen.

Zimonem je izjavil:

Večji del azura je Linux. Ms je povsem pragmatičen.

Govorim o hostih.
Hyper-v in Windows server.

Kot workloadi pa itak Linux, saj nisi trapast da boš za licence plačeval :)

Laura sam hipervizor nad Linuxom nič kaj od Windows. Lohk je kaj kode notr v hipervizorju ampakbotak pomeri narejeno za upravljano in obračunavanje..
Sej ms je eden večjih contributorjev za Linux.

Dokler niso zadnje čase zdrekal samih Windowsih so bli men čist aimpatični z wsl. Potem sem se pa vsakič posebej bal kaj me čaka ko odprem kompjuter. Sej Linux ni brez teh problemov. Zato je pa na koncu docker je fajn. Laufaš na kateri kol platformi pa se ne jebeš s tem kdo je bolj v dreku. Čeprav moraš še vedno pokidat pa lahko štalo ali pašnik hitro preseliš.

Govorim predvsem o "client" mašinah. Kako se potem ureja produkcija je drug reč.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Netrunner ::

Ste malo zašli :) Docker != distro
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

mihec87 ::

Eto vsake toliko se zaženem v linux da pustim win. rant on Naložim opensuse in ni virtualne tipkovnice pa gremo googlat in po linux standardu je zadeva broken pa xy jih dela nekaj vsak na svojem koncu... kde plasma ma nek polizdelek ostalo pa tudi hit and miss.. rant off. ja virtualno rabim ker z fizično ne gre.

bosmla ::

Netrunner je izjavil:

Rešuje pa par problemov okrog tega.

deskstar ::

Poskusi še Mint mate (ne cinnamon). Nekateri hvalijo Zorin, tega še nisem preizkusil, se držim Debiana LXDE.

Zimonem je izjavil:

Netrunner je izjavil:

Rešuje pa par problemov okrog tega.

Dockjer ne reši nobenega problema userju, ki bi rad vrgel stran Windowse...

kanarin ::

Če se vrnemo nazaj na topic. Sam se kot rečeno tipičen predstavnik popolnih Linux začetnikov, ki pa je (v kratkem času) vseeno že kar nekaj sprobal in se izobrazil. Kot verjetno večino začetnikov me je najprej zbegala tako velika izbira distribucij - seveda pa sem iskal čim bolj user-friendly distro in sem tako zaenkrat izbral Zorina. Seveda poznam da obstajajo t.i. "distro families" (Debian/Ubuntu, Arch, Fedora/RHEL, OpeSUSE, Gentoo) vsaka s svojimi specifikami, prednosmi in slabosti - in da je to dejansko prva ključna diferencijacija kar se tiče izbire ustreznega oz primernega distra. Ok, te inforamcije seveda lahko dandanes pridobi prav vsak, ki ga to vsaj malo zanima.

Kar mene res zanima in mi manjka pa ni teorija ampak dejanske real-life izkušnje tistih, ki z Linuxom delajo že leta (če ne desetletja). Recimo, kaj jaz kot začetnik ki uporablja Zorin OS (ali nek drugi Debian/Ubuntu distro) recimo konkretnega zgubljam oz nimam v primerjavi z nekimi kao "naprednejšimI" distro družinami/distribucijami. AI mi kot ključne razlike predstavlja "Package manager","Release model" in "Software Freshness". Predvidevam, da lahko nekim uporabnikom te kategorije dosti pomenijo, nekaterim pa manj ali celo (skoraj) nič. Da ne bo morebiti nesporazuma oz nejasnosti - tu govorim izključno iz vidika end user domačega uporabnika oz uporabe desktop OS.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kanarin ()

besame ::

Nič ne izgubljaš. Distribucije se med seboj najbolj razlikujejo med inštalacijo in po DE. Ko katerokoli inštaliraš, je vse podobno.

Če bi rad videl kaj novega, si naloži Freebsd. Tam je večji red.

c23po ::

Je podobno, hudič pa je v drobnarijah. Kanarin sprašuje o osebni izkušnji, to je pa zelo težko objektivno primerjati. Lažje je odgovoriti na vprašanje, kaj dobim z uporabo ZorinOS v primerjavi z Arch Linuxom. Kar "izgubiš" ugotoviš samo z uporabo enega in drugega in edino zanesljivo je, da bo seznam "izgub" na obeh straneh. Od tod naprej ostaja samo še subjektivna ocena okoli katere se lahko celo strinjamo.
Računalniki nimajo spominov.

johnnyyy ::

kanarin je izjavil:

Kar mene res zanima in mi manjka pa ni teorija ampak dejanske real-life izkušnje tistih, ki z Linuxom delajo že leta (če ne desetletja). Recimo, kaj jaz kot začetnik ki uporablja Zorin OS (ali nek drugi Debian/Ubuntu distro) recimo konkretnega zgubljam oz nimam v primerjavi z nekimi kao "naprednejšimI" distro družinami/distribucijami. AI mi kot ključne razlike predstavlja "Package manager","Release model" in "Software Freshness". Predvidevam, da lahko nekim uporabnikom te kategorije dosti pomenijo, nekaterim pa manj ali celo (skoraj) nič. Da ne bo morebiti nesporazuma oz nejasnosti - tu govorim izključno iz vidika end user domačega uporabnika oz uporabe desktop OS.

Jaz sem preko neuspelih poizkusih Suse, Mandrive z Ubuntujem našel nek zadosti dober OS, ki sem ga kasneje prerastel in menjal z Gentoo-jem in kasneje našel kompromis v Arch-u.

Kaj realnega izgubljaš? Recimo mene je motilo pri Ubuntu-ju to, da sem namestil npr 14.04 verzijo, jo sporoti posodabljal in čez 3 leta bi rad imel neko novo verzijo programa ki ima feature ki ga rabim, vendar ni podprta za OS. Saj namestitev/razpakiranje nekako gre, samo potem dobiš library dependency issue, kjer openssl ni pravi, pa nek libcrv ni prava verzija, vse do glibc. Posodobitev celotnega sistema na verzijo 18.04, pa tudi težavna, saj nova verzija ni v defaltu imela vseh privzetih aplikacij katerih sem bil navajen. Ko je šlo proti koncu podpore sem bil primoran menjat celotno verzijo, saj ne dobiš zadnje verzije SWja - ampak ostaneš nekje zadaj.

Recimo pri Archu imaš rolling release, kjer nimaš verzij OSja. Sicer je prvi zagon bolj težaven kjer je večino odločitev tvojih, a ko imaš sistem postavljen, dokler ti dela HW samo posodabljaš posamezne pakete.

MrStein ::

Ales je izjavil:

@kanarin, sam si sploh ne želim, da bi GNU/linux imel dosti večji odstotek uporabnikov.

Hvala, da si takoj skočil na zaključek debate!
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

temni_princ ::

Moja pot je bila
Mint -> Debian -> Fedora -> Arch -> NixOS

NixOS je res nekaj svojega. Cel sistem nastavljaš skozi enoten config, nikoli se ne dotikaš /etc. Imam ga na latopu in serverju. Mislim, da je NixOS endgame distro.

Za določene scenarije verjetno res, ne pa za vse.

Super tema...

Neznalci, ki niti Windowsov ne poznajo dobro (razen iz jamranja po forumih) bi prešaltali na Linux, ki ga bodo isto uporabljali. Brez znanja...

Ampak za večino je tako ali tako vseeno kaj uporabljajo, saj uporabljajo tako na Windowsih kot na Linuxih edini softver browser.

BTW. MS Edge dela tuid na Linuxu ;).

N75 ::

Uporabljam Debian sid/unstable razvojno različico da imam nove programe, Debian izhaja na dve leti
instaliraš zadnjo stabilno pa posodobiš na sid/unstable .
Uporabljam gnome ali xfce.

Prva distribucija zame Slackware iz paketa 5 cd-jev od InfoMagic na njem piše "Nov 1995" prvič instaliral Linux marca 96 .

c23po ::

Super tema ... to z neznalci. Ki vendarle niso tako zabiti, če jim ni vseeno na kakšni platformi teče njihov brskalnik in imajo raziskovalno žilico.

Tudi vi "znalci" se niste po čudežu rodili z vsem znanjem, mar ne?
Računalniki nimajo spominov.

Meiniken2 ::

bm1973 je izjavil:

Super tema...

Neznalci, ki niti Windowsov ne poznajo dobro (razen iz jamranja po forumih) bi prešaltali na Linux, ki ga bodo isto uporabljali. Brez znanja...

Ampak za večino je tako ali tako vseeno kaj uporabljajo, saj uporabljajo tako na Windowsih kot na Linuxih edini softver browser.

BTW. MS Edge dela tuid na Linuxu ;).

Že bolje da ljudje vsaj poskusijo. Zato pa mora biti čim manj trenja pri prehodu, ker ljudje danes nimajo potrepljenja za nič, sploh za zadeve ki so jim do sedaj že delale.

Večji market share kot bo linux imel boljše bo za vse (konkurenca windowsu, razvoj native softvera,...).

Še microsoft se zadnje čase strelja v koleno z windows 11. Skoraj ne mine teden da ne bi pisalo o kakšnem novem pomembnem bugu (zagon, zaustavitev sistema,...).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Meiniken2 ()

Meiniken2 je izjavil:

Še microsoft se zadnje čase strelja v koleno z windows 11. Skoraj ne mine teden da ne bi pisalo o kakšnem novem pomembnem bugu (zagon, zaustavitev sistema,...).

Bugi se spucajo...

Bila je novica, da je zdaj Windows 11 feature freeze in da vsi razvijalci delajo na odpravljanju bugov...

kanarin je izjavil:

Meni bi bilo zanimivo dati različne desktop OS(Windows,MacOS, Linux) hkrati v uporabo "nepopisanemu listu" torej recimo otroku ki sploh še ni uporabljal PC-ja. Edino na tak način bi dobili objektivno oceno kateri OS je najbolj user-firendly, najbolj enostaven za uporabo, najbolj logičen, všečen, kakorkoli, kateri je pač uporabniku najboljši oz najljubši.

Torej bi dobil idealen OS za.... otroke?
Motiti se je človeško.

Vsem logičnega razmišljanja sposobnim ljudem je unix daleč najbolj smiseln in udoben. A hkrati priznam, da smo taki ljudje v manjšini.

Tud z Windowsi se da delat, ko se jih navadiš >:D.

3.1 ja, z 95 sem pa obupal ...

Win NT je čisto soliden kos softvera...

SKoraj UNIX like, dokler ga niso zabasali z overheadom...

Ja, če vržeš gui preč in imaš samo core in powershell ... se še da kaj narest :)

Pomiri se stabilnost guija na nt veji jih je obdržala kjer so vsaj dve desetletji. Fragmentacija na Linuxih je odvračala podjetja da bi izdajala aplikacije na fragmentiranem trgu distribucij. Preprosto preveč supporta.
Ironično je da Linux pod wsl povsem lepo laufa. Ampak take bizarnoati kot je remote code execution v notpadu in podobne traparije so pa ....

pegasus je izjavil:

Ja, če vržeš gui preč in imaš samo core in powershell ... se še da kaj narest :)

To itak, kaj pa bi brez skript ;).
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

solatjek je izjavil:

kanarin je izjavil:

Tudi pri meni je bil Mint (Cinnamon) v ožjem izboru ampak žal nima nima podobne built-in window tile funkcionalnosti kot Zorin OS, ki imajo skoraj identično kot W11 (da bo jasno čem je govora - ko potegneš okno na vrh in se na sredi prikažejo razni možni tile layouti). Meni pa je to kar pomembno in uporabno v praksi - oz celo misli , da je to kar že "must have" funkcionalnost v modernem OS. Pa še nekaj dodatnih UI bombončkov ima, ki izboljšajo oz polepšajo uporabniško izkušnjo.

Drži, to razporejanje oken po namizju je res uporabno

Verjetno odvisno od osebe. Jaz tega na Windows nikoli nisem uporabljal.
Motiti se je človeško.

kanarin je izjavil:

Zvezdica27 je izjavil:

sam če pa iščeš nekaj na klik, pol pač ne vem zakaj ne ostanep na kakih popucanih win ali pa kušiš imaca.

Take pokroviteljski komentarje oz "nasvete" lahko obržiš kar zase, ker ne veš kakšne motive imajo posamezniki ko želijo preiskusiti oz uporabljati kaj drugega. Tu nikakor ne gre posloševati in vseh metati v en koš. Poleg tega, zakaj bi morali biti omejeni samo na en OS oz platformo ?
...

In če smo realni, povprečni folk dandanes na PC-ju vsaj 90% časa uporablja kvečjemu web brskalnik. A za to res rabi poznat v nulo vso logiko in posebnosti spodaj ležečega OS ? Pač niso in nikoli ne bodo vsi zanesenjaki in napredni uporabniki, teh je procentualno gledano le peščica.

To me je spomnilo na eno zgodbo izpred nekaj let iz revije (verjetno so objavljali stare članke, ker je zgodba iz osemdesetih):

Novinar, kot jih večina takrat, je pisal članke na papir, s pisalnim strojem.
Potem pa enkrat vidi kolega (ne v isti službi), da piše na računalniku.

Torej, papir: tipkaj, če se zmotiš, "edigs", če se malo več zmotiš, zmečkaš papir in jovo na novo.
Računalnik: backspace, up/down, insert, cut... (saj veste, kako to deluje, že to vnosno polje na forumu je vesolje napram papirju)

No, in potem ta novinar v službi reče, da bi pisal na računalnik.
To je ja kot kamena doba in električna doba, ni primerjave!
V firmi so že neke računalnike kupili, in bi on to uporabljal.
Najprej dobi 3 debele knjige o računalnikih, uporabi, teoriji, praksi, fajlih, in bog ve čem.
"Zakaj? Saj že znam uporabljati računalnik!?" se je čudil. "Sem pri kolegu sam celoten članek napisal. Od začetka, začenši z vklopom računalnika, startom aplikacije, pisanja in shranjevanja oziroma printanja na koncu."

"Ja, a veš o fajl sistemu? Sistemskih ukazih? Schedulingu? Konfiganju? setapanju? Foobarjenju?" ga je firmin ekspert vprašal.
"Huh?" ni bilo nič jasno novinarju. "Zakaj to? Kolegov računalnik vklopim, kliknem in že pišem. Sem že bil v trgovini, kjer to prodajajo. Tam dela enako. Ne razumem."

"Ja kdo pa bo VGA način vklopil!?" se je razburil ekspert. "Pa drajver za IDE kontroler nastavil?"
"Da ne omenjam IRQ konfliktov, ti nimaš pojma!" je rekel in zaloputnil vrata za sabo.

---------

Se vam zdi znano? Ker: there is your problem right there (kar se izbire OS tiče)
Motiti se je človeško.

Da. Kdor rabi pisalni stroj, naj si omisli pisalni stroj. Tistega mehanskega, s kladivci. Že desetletja razlagam, da bi nam na ta način bili prihranjeni premnogi problemi.

kow ::

Realno.. a niso distribucije mrtva ideja? z AI si lahko vsak naredi svojo distribucijo in pomece ven vecino stvari, ki jih ne potrebuje. Edini smisel je, ce ima distribucija neki nov koncept. Vse ostalo je brez veze.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Folk vidi lep desktop screenshot z wallpaperjem iz 4chana in reče "to je moj distro" ... kar se lepo navezuje na fabulo o pisalnih strojih zgoraj.

pegasus je izjavil:

Folk vidi lep desktop screenshot z wallpaperjem iz 4chana in reče "to je moj distro" ... kar se lepo navezuje na fabulo o pisalnih strojih zgoraj.

Saj za 99% folka je to dovolj ;).

Najbolj folk moti pomanjkanje MS Offica za Windowse.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 423 24 25 26 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1250386618 (8943) polozweii
»

Linux dosega svoje rekorde (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
11321102 (13973) tomlin
»

Zorin OS 7 (strani: 1 2 )

7016669 (4355) 2f4u
»

Najljubši Linux/Unix OS/Distro (strani: 1 2 3 4 )

15744444 (33675) diler515

Več podobnih tem