» »

Delavnica znanj

Delavnica znanj

Telendos ::

Vsakdo ima določena znanja, vedno pa si želimo vedeti več. Spodbudno je tudi, če želimo medsebojno sodelovati na različnih področjih. Ena od možnosti je tudi računalništvo oz. vse, ki se tako ali drugače veže na to področje.

Včasih si želimo, da bi določene ideje, projekte delili z drugimi v obliki delavnic. Tu je pa zadeva odprta. Lahko se samo sestavi računalnik, naloži se OS in se ga poveže v mrežo. Nadalje, kako narediti učilnico iz "lahkih odjemalcev". Kako uporabiti Raspberry Pi "kartice" za različne projekte . Itd.

Še to. Starostne omejitve ni.

Prvi problem je prostor, drugo so stroški (elektrika, povezave), tretji je oprema.

Imam dve vprašanji ? Ali obstaja sploh interes za takšne delavnice ? Drugo, ali takšne delavnice dejansko že obstojijo ?

Smiselno bi bilo, če bi imeli v določeni sredini takšno možnost. Nekaj na prostovoljni osnovi, kjer so tudi tisti, ki so še začetniki zaželeni.

Daliborg ::

..sem najprej pomislil da boš naredil reklamo za skillshare ali podobnega. Ostalo pa kot vem obstajajo različne delavnice, sejmi, tečaji, interneti za mnogo področij, poleg šol seveda. Kot si ugotovil boš moral vložiti denar, kurikulum bo pa tisto ki bo odločal ali bo uspeh v povrnitvi stroškov ali celo zaslužek, bi rekel :)
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

mr_chai ::

Taki dogodki, bi vsekakor vlili nekaj svežine v današnji IT prostor, kjer se sam še prodajajo butasti bootcampi nič hudega slutečim ovčkam. Se pa spomnem, da obstaja en tip, se trenutno ne spomnim imena, ponavadi je zabrit, ima pa dolgo rdečo brado (ginger). On je doskrat organiziral neke evente za otroke, kjer so se igral programiranje in elektrotehiko. No kdo zdj prav, da gingerji nimajo duše.

Telendos ::

Najprej ali bi bil sploh interes za kaj takega ? Brez tega ni nič. Idealno bi bilo, da bi v soseski imel center za različne dejavnosti. V okviru tega bi se organizirala skupina, ki ima veselje učiti se novih znanj s področja računalništva. Morda pride kakšen ata, ne več rosno mlad in bi ga zanimalo kako brskati po spletu. Ali pa nekdo od mlajših, ki je že slišal za Linux, ampak ne ve kje začeti. Ali pa kakšna oseba ženskega spola, ki bi rada sestavila računalnik. Morda je to v manjših krajih lažje organizirati, kajti v Ljubljani se vse gleda samo skozi denar.

Bistveno. Vse je neprofitno oz. na prostovoljni osnovi.

Nenazadnje je tudi socialni moment. Bolje se počutiš v določeni soseski, če imaš stike z ljudmi podobnih misli.

I__I ::

Lahko vprašaš v knjižnicah, večje knjižnice imajo tudi računalniške učilnice za take namene.
Kontaktiraš lahko tudi Zavod404, Tehnološki park,... oboji imajo prostore in se tudi ukvarjajo s podobnimi stvarmi.
Aprila ali maja v preteklih letih je bil tudi Mini Maker Faire Ljubljana. Tam so bile tudi razne delavnice. Lahko imaš svojo delavnico, se pozanimaš, če je zanimanje za tvojo idejo,...
Zanimanje bi pomoje bilo, ampak boš vsaj na začetku težko našel te ljudi. Boš moral bit aktiven na socialnih omrežjih, kakšne facebook skupine,.. niti ne vem kaj je sedaj popularno. Tiktok? Byte?
Tukaj bi ti mogoče zavod404 in tehnološki park, zotks, kakšna fakulteta lahko pomagali, da dosežeš publiko.
Razen če te zanima res ozko lokalno, potem pa lokalna knjižnica, šola, mladinski center, in lepit letake po vasi.

mr_chai ::

Na vaseh imaš pa gasilske domove. Vprašaš, če ti odstopijo kakšen prostor za določene ure. Narediš plakate in nalimaš po okolici. Old school marketing ;) Zihr se bo nabralo babic, ki bi rade razumele kako deluje računalnik.

jype10 ::

V Ljubljani je društvo računalniški muzej dobilo na uporabo primerne prostore. Če imaš dobro idejo in si jo pripravljen speljati, potrebuješ pa prostor in pomoč v ljudeh, jim piši.

Telendos ::

Hvala za predloge oz. odgovore. V Pulju je zanimiv center Rojc ("Društveni centar Rojc"). V prostorih nekdanje vojašnice so si našla mesto različna društva. Je neko središče, kjer si lahko posamezniki najdejo kaj zanimivega.

V Ljubljani to ni možno. Tu je druga "klima". Je pa vredno poizkusiti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Telendos ()

SaXsIm ::

Poglej si maker labe. V LJ jih imaš ene par (MakerLab, RogLab, Zavod 404).
SaXsIm

I__I ::

Danes sem zasledil tole v Btc-ju: Simbioza Lab
Imajo delavnice za starejše v zvezi z računalniki, telefoni,... Brezplačno

In to v Ljubljani, kjer to ni možno.

Matevz96 ::

Nekaj takšnega imajo za upokojence na Vegovi. Kolikor vem je sicer bolj usmerjeno v uporabo osnovnih programov na računalnikih.
#hooldthedoor

Telendos ::

Hvala za vse predloge. Ne gre toliko, da bi bil "neveden" na tem področju, bolj v smislu kako se organizirati kot družba za prenos znanj. Nekaj kar ni komercialne narave. Je tudi lahko prostor za druženje, kar velja za vse, ne glede na starost ali spol. V Ljubljani ni takega centra kot je v Pulju. Niti načrtov ni, kajti prioriteta so turisti. Malo se ozrite okoli sebe. Utopija bi bila lahko novi Rog, kjer bi imeli sredine za različna področja oz. delavnice. Je, pa tudi res, da nekje bo potrebno začeti. Četudi, kot "provokacija".:)

TheBlueOne ::

Tisti, ki kaj zna bo nesiguren predavatelj, ker slej kot prej ne bo imel casa. To smo mi deloma poceli v krizi, ko sem konceval studij in imel casa na pretek, kar pa se je zelo hitro obrnilo.

Interes je bil za bolj enostavne zadeve, kakor kako retusirati fotke, to je bilo najbolj popularno pri dekletih. Ampak za vecino na koncu prekomplicirano, so bolj pricakovali, da se jim pove kateri program in da bi en klik naredil vso delo, kakor danes dela AI na telefonih. Za bolj tehnicne zadeve v kraju z vsem skupaj 10.000 prebivalci ni bilo interesa.

:)

Telendos ::

Najtežje je začeti, še posebej če si sam. Pravzaprav je bolj v smislu "mission impossible", kajti prej ali slej te vse mine. Drugače je, če je to skupina ljudi z podobnimi mislimi. So pa še druge ovire.

Njega dni smo imeli "Društvo časovna banka Slovenije - društvo za omogočanje, spodbujanje in raziskovanje alternativnih oblik menjave in sodelovanja", pa je vse skupaj usahnilo. Eden od vzrokov, vsaj kakor se mi zdi, je bil, da ti lahko inšpekcija stopi na vrat. Nekaj v smislu "SIVE EKONOMIJE">:D. Podobno "veselje" ti lahko zagrenijo ob takšnih pobudah. Se že najde nekdo, ki mu gre zadeva v nos, potem pa ti inšpekcija soli pamet. Imate to, to in to ? NE, potem pa je tako kot tista reklama, ko snažilka ( njihovo delo je še kako koristno ) zagleda sliko na steni. Njen pogled je tak kot otroka, ki mu sledi nova nepozabna avantura.

Nekaj se moramo tudi zavedati. Ne pričakujte kakšne posebne hvaležnosti. V primeru pozitivnega odgovora (beseda "HVALA"), se lahko vsaj nasmejiš. Tudi se lahko v določenem trenutku vprašaš : "Tukaj delam zastonj, nobene hvaležnosti, drugi pa delajo delajo "biznis"".

Še nekaj je pomembno. "Pozitivne vibracije". Zadeva lahko uspe le v sredini, kjer več smeha kot "mračnine". Rad prihajaš tja, kjer se dobro počutiš, ne pa, da si zdi , da si pristal v pogrebnem podjetju.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Zanimiva predavanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
89106670 (2506) BigBangStar
»

Alpinistična šola

Oddelek: Šport
91581 (1160) hearts17

Iščem/ponujam delo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Izdelava spletišč
10138864 (26827) Primoz
»

Slo Tech dobrodelna akcija (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
776451 (4564) moonjah

Več podobnih tem