Forum » Problemi človeštva » Pandemija COVID-19
Pandemija COVID-19
Temo vidijo: vsi
dexterboy ::
Kakšen smisel je uvesti karanteno, pred tem pa dati na razpolago čas, da se ljudje vrnejo pred uvedbo karantene?
Aha, ti bi vse slovenske državljane, ki so na dopustu v tujini, zaprl zunaj meja Slovenije?
Aha, ti bi vse slovenske državljane, ki so na dopustu v tujini, zaprl zunaj meja Slovenije?
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dexterboy ()
nomo ::
Kakšen smisel je uvesti karanteno, pred tem pa dati na razpolago čas, da se ljudje vrnejo pred uvedbo karantene?
Meje ne bodo zaprte za nikogar. Izdajalo se bo idiotske odločbe in povzročalo kolone.
Ironično: še nekaj dni nazaj je bilo z vladne strani veliko strašenja o "masovnem vračanju" in je marsikdo miril da ni tako hudo, ker ne pridejo vsi naenkrat...
Včasih se mi zdi, kot da je vlada glede te epidemije prav v vojni s svojimi državljani in poizkuša prav sabotirati vsak zdravorazumski odziv in zganjati distrakcijo z raznimi "samo da je nekaj" dvomljivimi rešitvami (ne da je edina na svetu a vendar).
fikus_ ::
V bistvu je strah, da se bo virus mnozicno širil po šolah. Zato bodo verjetno dali HR na rdeč seznam, da se morebitne okužbe pokažejo pred začetkom šole.
Ampak to nima smisla. Če bo večina od tistih, ki so dol navalila domov ta teden je možnost širjenja za začetek šole še večji kot če bi se to razporedilo - pa tudi okužbe se bodo pojavljale recimo tam prvi teden, saj ne da je neka razlika in po mojem zdaj itak ni več važno - poanta je da gre spet a nek "krekovski" ukrep, ki je sprejet zaradi imidža, ne zaradi epidemiološke logike.
Vem, da se sliši kot neko protivladno natolcevanje ampak ljudje, ki vodijo slovenski epidemiološki odziv SO diletanti na tem področju. Resnično nimajo pojma - to ni "obrekovanje".
Celotna država je prepuščena na milost tej ekipi.
Vem, da se sliši kot neko protivladno natolcevanje ampak ljudje, ki vodijo slovenski epidemiološki odziv SO diletanti na tem področju. Resnično nimajo pojma - to ni "obrekovanje".
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nomo ()
HappyPills ::
Neki treba narest, Avstrijec in Italijan sta že, menda ne bomo izpadl kot da nič ne delamo. Plus vladnih počitnic je konec in ni fore met hrvaško odprto.
bigsmally ::
Ampak to nima smisla. Če bo večina od tistih, ki so dol navalila domov ta teden je možnost širjenja za začetek šole še večji kot če bi se to razporedilo - pa tudi okužbe se bodo pojavljale recimo tam prvi teden, saj ne da je neka razlika in po mojem zdaj itak ni več važno - poanta je da gre spet a nek "krekovski" ukrep, ki je sprejet zaradi imidža, ne zaradi epidemiološke logike.
Pa sploh je kakšna sposobna "socialna zdravstvena inštitucija" na tem planetu?
WHO, CDC, naši... so itak greznica kjer politiki zaposlujejo svoje znance.
Verjetno so kakšne svetle izjeme, ampak v bistvu gre izgleda res za ... jaz temu pravim "panhisterijo".
In ja vse države izgleda, kot da gredo v smeri neke vedno bolj odprte vojne z lastnimi državljani. Maske (lol) so padle.
In ja vse države izgleda, kot da gredo v smeri neke vedno bolj odprte vojne z lastnimi državljani. Maske (lol) so padle.
Zgodovina sprememb…
;-) ::
https://www.antenazadar.hr/clanak/2020/...
– Prodavačice jedne poznate trgovine unutar centra jutarnja je patrola zatekla bez maski. Nisu imale ni dezinfekciju na ulazu ili pultu. Bez ustručavanja su rekle “da korona ne postoji” i zaključile “kako nisu dužne poštivati mjere dok im to napismeno ne predočimo”. Popodne smo se vratili s drugom ekipom i iscitirali im po kojem članku zakona mogu biti kažnjene s 10 tisuća kuna. Nakon toga su odmah promijenile priču, kaže nam Mate Lukić, voditelj Civilne zaštite.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ;-) ()
– Prodavačice jedne poznate trgovine unutar centra jutarnja je patrola zatekla bez maski. Nisu imale ni dezinfekciju na ulazu ili pultu. Bez ustručavanja su rekle “da korona ne postoji” i zaključile “kako nisu dužne poštivati mjere dok im to napismeno ne predočimo”. Popodne smo se vratili s drugom ekipom i iscitirali im po kojem članku zakona mogu biti kažnjene s 10 tisuća kuna. Nakon toga su odmah promijenile priču, kaže nam Mate Lukić, voditelj Civilne zaštite.
Kot ko pride antifa v vas ni nihče več za Trumpa.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Fritz ()
737 ::
Bully-ju (razrednemu nasilnežu) se z argumenti seveda oporekati ne da. Dejansko pa pri nas zakonske podlage za kaznovanje državljana, ki v trgovini ne nosi maske, ni:
https://www.rtvslo.si/kolumne/veljavne-...
Pred vstopom v trgovino si razkužiš roke in potem na blagajni vzameš račun
The study found that hand sanitizers could increase the absorption of BPA into the body by a factor of 100 or more.
Hand Sanitizer Speeds Absorption of BPA From Receipts
No ja, saj pravijo da doza estrogena moške ozdravi korone.
Female sex hormones could treat male coronavirus patients: doctors
The study found that hand sanitizers could increase the absorption of BPA into the body by a factor of 100 or more.
Hand Sanitizer Speeds Absorption of BPA From Receipts
No ja, saj pravijo da doza estrogena moške ozdravi korone.
Female sex hormones could treat male coronavirus patients: doctors
BlackDeath ::
Pretirano razkuževanje rok tako ali tako ne pomaga nikomur, kvečjemu več škode kot koristi. Zdaj sicer ne kontrolira nihče in pač grem v trgovino, ker si res ne mislim vsake 2 minuti razkužit rok ko pridem v trgovski center
Še CDC ima nekaj malega o tem napisano: https://www.cdc.gov/handwashing/show-me...
Še CDC ima nekaj malega o tem napisano: https://www.cdc.gov/handwashing/show-me...
Ko grem v trgovino si rok ne razkuzujem, ker mi potem smrdijo po kislem dokler ne pridem domov...in če se moram kje okol nosu počohat lahko bruhnem od tega vonja.
Če že si jih razkužim ko grem ven.
Kr debilno tole razkuževanje včasih si lahko peljal otroka na sladoled, zdaj ga nemoreš ker ti roke smrdijo, da niti jest ne moreš ne v kornetu ne z žličko...edino če greš v slaščičarno in si na wc opereš roke ter prosiš za dolgo žličko.
Tud grizenje nohtov odpade če si razkužuješ roke...
Če že si jih razkužim ko grem ven.
Kr debilno tole razkuževanje včasih si lahko peljal otroka na sladoled, zdaj ga nemoreš ker ti roke smrdijo, da niti jest ne moreš ne v kornetu ne z žličko...edino če greš v slaščičarno in si na wc opereš roke ter prosiš za dolgo žličko.
Tud grizenje nohtov odpade če si razkužuješ roke...
zasekaroza ::
Dokler so povsod imeli razkužila z alkoholom sem si z veseljem razkužil roke. Prav lepo je dišalo.
Zdaj imajo pa večinoma neko smrdljivo lepljivo packarijo, tako da ne hvala!
Zdaj imajo pa večinoma neko smrdljivo lepljivo packarijo, tako da ne hvala!
MisterR ::
Iz teh razlogov imam eno v roki eno v avtu in eno v torbici. Itak zraven vlačim boga in pol, ta mala "travel" flaška (za refill) pa itak ne zasede toliko prostora.
cypena ::
tole:
Zanimivo, da na ta zapis zaenkrat še ni neke debate, odziva... kot, da je večina "glavnih debaterjev" tukaj niti opazila ne bi. Možno pa, da nekateri že polnijo topove in jih usmerjajo na Rušilca :)
Meni ta zapis ne zgleda neko za lase privlečeno pljuvanje ali neutemeljeno populistično negodovanje in se mi zdi precej lepo povzeto ter na kulturen način prikazano tudi stališče z "druge", neuradne strani, ne samo to s katerim nas dnevno obstreljujejo po medijih in drugih vzvodih za nadzor množic/državljanov. Ni neko pavšalno in neosnovano udrihanje po "nasprotni strani" (katerakoli že to lahko je) ampak bi lahko rekli, da je v veliki meri napisano z zdravo mero razuma in primerno količino kmečke logike, ko se avtor sprašuje o nekaj najbolj nam izpostavljenih nelogičnostih (nekatere uradne izjave, ukrepi, itd), katere se še kar vztrajno rine v drugo ali tretjo vrsto nekam v senco in se o njih javno sploh ne govori oziroma se jih niti ne razloži, ampak gladko ignorira iz strani medijev, države, vplivnih posameznikov kot tudi medijsko izpostavljenih uradnih predstavnikov različnih vpletenih strok.
Ne rečem, da je ta objava rešitev in edina sveta resnica v današnjih časih, je pa ena bolj redkih tako dolgih objav, za katero se splača vzeti recimo 10 minut in jo prebrati ter se mogoče informirati tudi v tej smeri, da se spozna čim več aspektov današnjega problema, katere nujno potrebujemo za pravilnejši prikaz celotne slike naše trenutne realnosti.
Pohvalno se mi zdi tudi to, da je to ena redkih takih objav s pečatom in kjer ni brezveznega političnega obračunavanja in drugih očitnih in vidnih besednih ali drugih podobnih manipulacij, s katerimi nas včasih nategujejo ko stare gate že čisto na vsakem vogalu in od vsakogar, kateri ima 5min časa... Osvežujoče :) Tudi njegova kritika načina poročanja medijev (rumenih in malo manj rumenih, ostalih) in medijsko izpostavljenih posameznikov, se mi zdi precej na mestu.
Lahko pa seveda tudi, da se motim, lahko da imam čisto napačno predstavo o vsem tem, ali pa sem pač enostavno umsko prekratek, da bi to dogajanje pravilno razumel, morda pa samo preprosto zmanipuliran do te mere, da ne opazim prave slike, vendar kljub temu dajem neko določeno težo Rušilčevim izjavam in razmišljanju. Manjka nam neka zdrava količina kritike pri sprejemanju in dojemanju serviranih podatkov pa naj bo to za katerokoli stvar.
Za čisto na koncu pa še ena velika pohvala avtorju za ves čas vložen v nastanek te objave tu na ST,Fb in še kje, kot tudi za to, da se je s tem pripravljen izpostaviti in vržt med volkove in vsa nametana polena katera bo dobil servirana prej ko slej, sploh glede na to, da je precej poznana medijska osebnost. Da o raznih potencialnih označbah, katere sledijo, niti ne govorim.
Rušilec, od mene dobiš en velik lajk za tole :)
P.S.
pa da me ne bi kdo za kakega fena, sodelavca, kompanjona ali pomočnika od Rušilca Potrča označil:) nimam veze z njim, ne tako ali drugače... da ne bo kdo preveč časa izgubu z iskanjem povezav :)
KORONA:
PROSIM, DOVOLJ JE BILO ZAPIRANJA IN KARANTEN.
LAHKO PROSIM POSKRBIMO ZA RIZIČNE SKUPINE, NAM PA PUSTITE PRAVICO DO NORMALNEGA ŽIVLJENJA?
Na začetku naj jasno povem, da politično ali kakorkoli drugače nisem opredeljen in resnično nimam namena kogarkoli napadati. Nikomur ne želim slabega. Popolnoma vseeno mi je, kdo je levo, kdo je desno. Moja mnenja temeljijo na podatkih iz statistik NJIZ, mnenju tujih, mednarodno priznanih strokovnjakov, predvsem pa so posledica pogovorov s strokovnjaki iz Slovenije, ki so pristali na pogovor z mano. Na štiri oči. Ker na žalost živimo v času velikih pritiskov, ko se morajo strokovnjaki bati svoje mnenje povedati na glas. Z njimi sem se sestal, ker sem želel dobiti objektivne in verodostojne odgovore ter pojasnila. Brez raznih pritiskov. Želel sem dobiti odgovore na vprašanja, za katera sem pričakoval, da jih bodo v vsem tem času zastavili mediji oz. novinarji, pa tega nisem dočakal.
Ena od teh oseb (namerno govorim brez izpostavljanja spola ter lokacije) je recimo zdravnik na intenzivni terapiji, kjer skrbi za paciente s hudimi zapleti. Denimo pri gripi ali zdaj pri novem, aktualnem virusu, ki nam kroji življenje. Ta oseba vas recimo priključi tudi na ventilator, če je potrebno. Ena izmed oseb, s katerimi sem se sestal, pa je tudi epidemiolog. Precej dobro pozna statistiko, potek bolezni, številke ter konkretno primerjavo med prehladom, gripo ter korono.
Ne pričakujem, da se z mano strinjate. To, da imamo različna mnenja, bi moralo biti nekaj povsem normalnega. Tudi zdravniki se vsi ne strinjajo. Eni verjamejo tako rečeno v apokalipso korone, drugi absolutno ne. A če mi želite nasprotovati, prosim le z argumenti, fakti, številkami. Jaz sem si svojo sliko torej ustvaril prav na podlagi slednjega.
Prosim, da se vzdržite komentarjev s političnim priokusom. Kako nam uspe vključiti ta večni boj med levo in desno v vsako sleherno temo, mi je tako ali tako uganka. Če boste to vseeno storili, se na to pisanje ne bom niti odzival.
Prav tako naj povem, da mi je veliko ljudi svetovalo, da naj javno ne izražam svojega mnenja glede virusa in stanja, povezanega z njim. Češ, da lahko to kdo dojame kot napad in se mi bodo zato maščevali v obliki poročanja določenih medijev, ki mi bo precej škodovalo. Izmišljene zgodbe ter napadi. Prav tako lahko pričakujem, da bodo na moja vrata potrkale določene institucije ter razni organi.
Osebno pa temu preprosto ne želim verjeti. Zato, ker nikomur ne želim žalega in zato, ker je povedati svoje mnenje ena naših osnovnih pravic. Ne želim živeti v svetu, kjer bi se svoboda govora kakorkoli kaznovala. Dokler seveda to ni žaljivo ali zlonamerno. Če bi izgubili svobodo govora, bi postali sužnji. In verjamem, da se tega vsi zavedamo. Tudi tisti, ki odločajo. Dvomim, da je kdorkoli tako filmsko angažiran ustaviti svobodo govora. Verjamem, da je beseda, ki je dobronamerna, doprinos k lepši in boljši prihodnosti za nas vse.
GENERALNA UGOTOVITEV
Po vsem, kar sem slišal, izvedel, prebral in spoznal, je moje mnenje sledeče:
Ta virus lahko človeka resno ogrozi, če ga tako rečeno ulovi v določenem trenutku neke težave z imunskim sistemom, ali pa če doleti eno od visoko rizičnih skupin. Torej zelo stare ljudi, ali resno bolne. Sicer pa gre za virus, ki pri veliki večini povzroči prehlad, ali stanje podobno blagi gripi. Pri mnogih niti tega ne. To govorijo tudi številke. ČE STE POVPREČNO ZDRAV ČLOVEK, VAS TA VIRUS NE OGROŽA NIČ BOLJ KOT PODOBNI VIRUSI, KI JIH POZNAMO ŽE OD NEKDAJ.
Če imate voljo, vam pa v nadaljevanju z veseljem razložim, zakaj tako mislim in na podlagi česa sem si zgradil svoje mnenje. Torej skupaj s strokovnjaki ter na podlagi konkretnih podatkov.
ŠTEVILKE IN STRAH
Stanje, ki ga imamo od marca me dobesedno duši. Kot marsikoga. Ukrepe, ki smo jih imeli ter trenutne napovedi, ali pa bolje rečeno negotovost, v kateri se nas pušča, je težko razumeti. Naj gre za začetek šolskega leta, napovedi karanten oziroma za odvzem svobode, ali pa kako bo izgledalo naše življenje nasploh v prihajajočih mesecih. Ogromno stvari nima nobene logike. Ne rabim jih naštevat, ker dovolj bodejo v oči. Odgovornost nas vseh pa je, da povemo na glas, ko vidimo, da gremo v napačno smer. In moje mnenje je, da to ni prava smer.
Zato bi postavil preprosto ter najbolj očitno vprašanje vsem:
KAJ JE TAKO GROZNEGA, TAKO ZELO DRUGAČE GROZEČEGA NA TEM VIRUSU, DA JE TAKO BOLJ NEVAREN KOT VSE, KAR SMO POZNALI DO ZDAJ?
Med iskanjem odgovora sem zasledil mnenja veliko mednarodno priznanih strokovnjakov, ki so jasno povedali, da celotna stvar nima nikakršnega smisla. Recimo;
Dr. med. Wolfgang Wodarg (epidemiolog, pulmolog)
Prof. Dr. Sucharit Bhakdi, (mikrobiolog, strokovnjak na področju epidemiologije nalezljivih bolezni)
Prof. Dr. Beda M Stadler, (imunolog, nekdanji direktor inštituta za imunologijo na univerzi v Bernu)
ali pa Prof. Püschel (vodja sodne medicine v Hamburgu), ki je opravil kar nekaj obdukcij tako imenovanih žrtev korone in dokazal, da dejansko niso žrtve korone.
Nato sem se lotil številk. Ampak številk v Sloveniji. Ker v Italiji in tako naprej imam kar velike pomisleke glede zaupanja. Slovenija pa je tako majhna, da se precej težje igramo razne igre številk. Kljub temu, da imamo metodologijo štetja mrtvih tudi mi popolnoma spremenjeno napram preteklosti. Naj opozorim na besede specializantke javnega zdravja z NJIZ, Eve Leban, ki je za DELO, pred časom novega virusa, dejala – citiram:
»PODATKOV GLEDE SMRTI ZARADI ZAPLETOV Z GRIPO (POSLABŠANJE KRONIČNE BOLEZNI, SEKUNDARNE PLJUČNICE IN PODOBNO) NI NA VOLJO, SAJ SE KOT OSNOVNI VZROK SMRTI OZNAČI OSNOVNA BOLEZEN, NE AKUTNA BOLEZEN (GRIPA).«
Zakaj je torej pri koroni zdaj drugače? Mi in cel svet štejemo »žrtve korone«, kljub temu, da dobro vemo, kakšna je struktura teh umrlih pri nas. Naj vam predstavim številke:
Pri nas je do vključno 15.8.2020 umrlo 124 ljudi, ki se jih šteje v to statistiko.
70 od teh je bilo starih več kot 85 let!
34 jih je bilo starih med 75 in 84 let!
15 ljudi je bilo starih med 65 in 74 let!
3 osebe so bile stare med 55 in 64 let.
2 osebi med 45 in 54 let.
Seveda so vse osebe pod 75 let imele resne pridružene bolezni že pred tem, kakor tudi starejši. Se torej zavedamo, o čem govorimo? Koliko novinarjev je pogledalo to statistiko? Iz teh podatkov bi res bilo težko ustvarjati paniko. Naj pa tukaj poudarim; vsako življenje spoštujem. Nikomur ne želim predčasnega konca, a na neki točki se naše življenje pač konča. Po 85+ letih to ni nenavadna zadeva. In na takšni točki človeka ogroža 1.000 in 1 različna okužba, ne samo ta »nov« virus.
Edini podatek, iz katerega se zato ustvarja paniko, je število okužb. In ob tem se res vprašam, KAKO SE NEVARNOST VIRUSA MERI PO ŠTEVILU OKUŽB?
V tem trenutku imamo v Sloveniji na intenzivni negi 3 osebe. Še enkrat, 3 osebe so v tem trenutku na intenzivni negi v vsej Sloveniji! Skupno pa imamo po statistiki trenutno hospitaliziranih (na zaradi tega virusa, ampak z njim!) 17 oseb. 17! V vsej Sloveniji!
POMEMBNO:
Te številke so v zadnjih tednih več ali manj enake. Torej se z novimi okužbami ne večajo!
Število okužb samo po sebi dejansko ne more biti merilo za resnost grožnje, ki jo nek virus predstavlja.
Še en pomemben podatek, ki ga mediji in odgovorni ne podajajo, je, da DOBRIH 80% OKUŽENIH TA VIRUS PREBOLI KOT RAHEL PREHLAD, ENODNEVNI GLAVOBOL ALI PA CELO SPLOH NE VEDO, DA GA IMAJO, dokler jim tega recimo ne pove test.
Torej tako rečeno »z levo roko« ga odpravi velika, res velika večina.
Večamo pa število testov, da povečamo število okuženih na papirju. In s temi številkami okuženih nato dobesedno strašimo ljudi ter z njimi celo utemeljujemo nove ukrepe, ki občutno vplivajo na našo svobodo, na mnoge druge pravice ter tudi na ekonomijo, od katere pa smo odvisni.
Jaz na to gledam tako; okužb je lahko kolikor želite, lahko tudi milijon, a če povečanemu številu okužb posledično ne sledi vsaj dvig na intenzivni negi, če že ne umrlih izključno zaradi tega virusa, je podatek o okuženih namenjen samo širjenju strahu. Razumeti morate, da se s tem ne moremo sprijazniti. Ker gre za naša živiljenja. Ta so prizadeta. A ne zaradi virusa, temveč zaradi vsega, kar se gradi okoli njega. Naj gre za to, da ljudje dejansko umirajo, ker je zdravstvo, ki ga financiramo, zdaj na voljo skorajda samo za ta virus, naj gre za to, ker se nas zapira kot živali, naj gre za to, da moramo nositi maske ali pa za finančno stanje mnogih gospodinjstev. Skratka teža posledic vseh ukrepov krepko prekaša dejansko nevarnost ter posledice samega virusa.
In če ste zdaj dejali, kaj pa preostlih 20%?! Oni tega virusa sicer ne bodo odbili skoraj brez težav kot velika večina, a za skoraj vse v teh 20-ih odstotkih ta virus seveda ne pomeni nič drugega kot podoben potek bolezni kot gripa. Veliki, res veliki večini med temi ne bo potrebno oditi v bolnišnico. Torej imajo bolj povišano telesno temperaturo, ali pa jih bolijo sklepi, ali pa kašljajo in težko dihajo oziroma se počutijo slabo. Ampak... a je to kaj novega? Vi še nikoli niste bili tako bolni? Recimo, da ste morali v postelji odležati dan, dva ali celo nekaj dni? No, danes je to praktično prepovedano. O tem govorimo!
Seveda so tudi primeri, ko pride do hujših zapletov; pljučnic, celo dihalne odpovedi in tako naprej. Ampak veste kaj? Podobno redki so ti primeri pri koroni, kot so vedno bili tudi pri ostalih boleznih pred pojavom korone. To mi je zatrdila tako oseba/zdravnik, ki dela na intenzivni negi, kot tudi oseba, ki je epidemiolog v neposrednem dogajanju trenutnega stanja.
Pri ljudeh z resnim predhodnim zdravstvenim stanjem pa so seveda tovrstni zapleti verjetni neprimerno bolj. In tudi to ni nič novega. Tudi to je zmeraj bilo in zmeraj bo! Le večina medijev nam to zdaj predstavlja kot konec sveta. Prej nam mediji pač niso kazali slik najbolj shiranih, večinoma starih ljudi, s cevkami v nosu ter skrušenih na koncu svoje življenjske poti, ko so poročali o gripi. In tudi ni bilo slik osebja v grozljivih zaščitnih oblekah, z na pol vesoljskimi maskami, rokavicami ter pokrivali, ki jemljejo brise tako, kot da že sama okužba s tem virusom pomeni gotovo smrt. Pa dobro vemo, da ne! To prikazovanje bi bilo smešno, če ne bi v pravo paniko spravljalo mnogo ljudi, ki jih je zdaj strah živeti.
In tako pridem do števila okužb v primerjavi z gripo. To je kar precej pomembno, če že tako dramatično prikazujemo te številke okužb!
Najprej; v pravilnost rezultatov testov po vsem svetu se že dolgo dvomi. Tudi mnogi strokovnjaki. Mail Online je celo pred dvema dnevoma objavil, da so v Veliki Britaniji »po tihem« umaknili 1,3 mio testov, ker naj bi jih šteli dvakrat. 1,3 milijona! A je poročal o tem kakšen naš medij? Morda delam komu krivico, ker nisem gledal. Pa o resničnosti tega podatka ne bom sodil, ker gre za tujino. Težko pa je razumnemu človeku sprejeti, da voditeljica televizijske informativne oddaje, s katero se seveda poznava, maha po zraku z listi v roki in podaja tako imenovano »izredno novico«, ki jo je pravkar prejela na teh listih; 3 NOVE OKUŽBE V UKC! Pod njene besede je bila položena dramatična glasba in to številko je podajala tako, kot bi govorila o 3-ih mrtvih ljudeh, ki so bili iztrgani iz življenja. Ampak v resnici je govorila o treh ljudeh, ki sploh niso vedeli, da imajo ta virus, dokler jim tako ni pokazal test. Ampak to seveda ne zveni niti malo dramatično. To ne prikuje gledalca na ekran. Ker sem delal nekoč v takšnih redakcijah vem, kako izgleda želja po čim bolj dramatičnem učinku, ki bi gledalca prikoval na ekran.
Ampak, ali ta voditeljica ve, da VSAKO LETO SAMO V SLOVENIJI ZA GRIPO ZBOLI 5-10% PREBIVALCEV? TO POMENI MED 100.000 IN 200.000 LJUDI! Še enkrat? 200.000 ljudi samo v Sloveniji! Vsako leto! Na povprečno leto, mimogrede. Letos pa jih je bilo verjetno precej več, ker jaz, za razliko od večine medijev, nisem pozabil na letošnji januar in februar, ko je v šolah in vrtcih manjkalo več kot pol otrok! Kje je bila drama takrat? Pa takrat otroci niso bili doma, ker bi jim test pokazal, da imajo virus. Dejansko so bili bolni! Jaz vem. Naša dva sta oba 3 dni preležala v postelji z visoko vročino in kašljem. Ni ju bilo lahko gledati. Ker bolezen pač nikoli ni prijetna. Ni bila pred korono in tudi v prihodnosti ne bo. Zdaj si pa predstavljajte, da sta takšna zaradi korone. Ona dva sta naslovnica vseh medijev v tem trenutku. Ampak februarja nista bila. Ker takrat je še bilo normalno, življenjsko zboleti. Takrat si še lahko zbolel, ne da bi te to stigmatiziralo. Potek bolezni je bil tak kot ga ima manjšina pri Koroni. So takrat odredili karanteno, nas pozaprli po domovih, preprovedali prehajanje med občinami? Niso! Zakaj ne? Ker ni potrebe. Ravnateljica Klinike za infekcijske bolezni na Hrvaškem, Alemka Markotić, odkrito priznava, da bodo jeseni po sami klinični sliki težko ločili med gripo in okužbo s korono. Torej, če je potek bolezni enak, samo povzročitelj drug, kje je drama?
MEDIJI
Mediji, vsaj večina (na srečo ne vsi), vam sporočam sledeče: razočaran sem. Razočaran, kako nekritično ter brez raziskovalnega novinarskega pristopa širite paniko. Brez enega omembe vrednega soočenja za in proti. S svojim načinom pri ljudeh povzročate prave psihoze. Dejansko se mi zdi, da je včasih politika celo pod pritiskom in sprejme kakšne odločitve zaradi vas in vašega načina poročanja. Zamerim vam, ker ste dobesedno ugrabili besedo OKUŽEN. Komunicirate jo tako, kot da je OKUŽEN ENAKO MRTEV. To se mi zdi nedopustno. Ker velika, zelo velika večina ta virus odpravi z levo roko.
In to je to, kar res na srce polagam vsem odgovornim; prikazovanje apokalipse v nečem, kar se je izkazalo, da ne odstopa od tega, kar že poznamo, ni prav. Ni odgovorno, če že toliko govorimo o odgovornosti v tem času. Tukaj ne gre za ebolo v novi obliki, ki se prenaša po zraku namesto z dotikom. Pa bi človek mislil, da gre za to, ko gleda vse te ljudi v »skafandrih«.
Ljudje; danes, jutri, naslednji teden ... imejte v mislih; 200.000 okuženih vsako leto z virusom, ki povzroča gripo. Samo v Sloveniji! 200.000! To je bila zmeraj naša realnost. Mi pa delamo dramo iz 3-ih, 10-ih ali pa 30-ih okuženih. In še enkrat; to so vse uradni podatki z NJIZ. Dostopni seveda tudi novinarjem, mimogrede.
ZAKLJUČEK
Zakaj torej potrebujemo novo realnost?
Življenje brez bližine sočloveka, brez objemov, brez stiskov rok, brez druženja, brez spoznavanja novih ljudi, brez brezskrbnih najstniških zbliževanj s simpatijami, brez glasbe, brez športa, brez nasmehov (ki jih zdaj zakrivajo maske)... to ni življenje. Zavračam to novo, temačno realnost. Ne morem in ne želim se sprijazniti z njo. Ne zase, še manj za svoje otroke. Ker za njo preprosto ni razloga!
Zato odločevalci, govorci in mediji... prosim vas. Premislite. Ne zatekajte se k zapiranju ali ga podpirajte. Polagam vam na srce;
- Dovolj je bilo karanten, groženj in žuganj kot da smo majhni otroci
- Dovolj je bilo odvzemanja pravic ter svobode
- Spustite naše otroke v šole in v vrtce normalno ter jim ne povzročajte psihoz oziroma nočnih mor z maskami, s prepovedovanjem stikov s prijatelji ali objemov z njimi; socializacija je nekaj najbolj pomembnega v času odraščanja
- Ne prenašajte na otroke nerazumnih, nečloveških ter neživljenjskih zahtev
Povedano drugače; ne vzemite nam življenja, otrokom pa ne otroštva. Z vsem tem naštetim se kot starš enostavno ne bi nikoli sprijaznil. Zaradi nečesa, kar nas ne ogroža nič bolj kot veliko drugih stvari, ki jih poznamo že od nekdaj, zagotovo ne.
Če pa bi dejansko prišel smrtonosni virus, ki bi resno ogrožal recimo vsaj 5% povprečnega prebivalstva, torej ne zgolj najbolj ranljivih skupin, pa verjemite, da starši sami ne bi spustili otrok iz naših domov.
Namesto tega predlagam, da naredimo vse, da zaščitimo ranljive skupine. Predvsem domove za ostarele. Brezpogojno se strinjam, da k babici v dom pridem na obisk v popolni zaščitni obleki, če boste tako rekli. Ker tam to ima smisel. Pa tudi maske lahko nosijo ljudje, ki to želijo. Ki se bodo tako počutili bolj varne. Nimam nič proti temu. Sicer pa ne pričakujte, da bomo vsi zaradi tega virusa, ki nas življenjsko ne ogroža, prenehali živeti.
Ker ne bomo.
Hvala. In res vse dobro vsem.
https://www.facebook.com/PotrcMarko/pos...
Zanimivo, da na ta zapis zaenkrat še ni neke debate, odziva... kot, da je večina "glavnih debaterjev" tukaj niti opazila ne bi. Možno pa, da nekateri že polnijo topove in jih usmerjajo na Rušilca :)
Meni ta zapis ne zgleda neko za lase privlečeno pljuvanje ali neutemeljeno populistično negodovanje in se mi zdi precej lepo povzeto ter na kulturen način prikazano tudi stališče z "druge", neuradne strani, ne samo to s katerim nas dnevno obstreljujejo po medijih in drugih vzvodih za nadzor množic/državljanov. Ni neko pavšalno in neosnovano udrihanje po "nasprotni strani" (katerakoli že to lahko je) ampak bi lahko rekli, da je v veliki meri napisano z zdravo mero razuma in primerno količino kmečke logike, ko se avtor sprašuje o nekaj najbolj nam izpostavljenih nelogičnostih (nekatere uradne izjave, ukrepi, itd), katere se še kar vztrajno rine v drugo ali tretjo vrsto nekam v senco in se o njih javno sploh ne govori oziroma se jih niti ne razloži, ampak gladko ignorira iz strani medijev, države, vplivnih posameznikov kot tudi medijsko izpostavljenih uradnih predstavnikov različnih vpletenih strok.
Ne rečem, da je ta objava rešitev in edina sveta resnica v današnjih časih, je pa ena bolj redkih tako dolgih objav, za katero se splača vzeti recimo 10 minut in jo prebrati ter se mogoče informirati tudi v tej smeri, da se spozna čim več aspektov današnjega problema, katere nujno potrebujemo za pravilnejši prikaz celotne slike naše trenutne realnosti.
Pohvalno se mi zdi tudi to, da je to ena redkih takih objav s pečatom in kjer ni brezveznega političnega obračunavanja in drugih očitnih in vidnih besednih ali drugih podobnih manipulacij, s katerimi nas včasih nategujejo ko stare gate že čisto na vsakem vogalu in od vsakogar, kateri ima 5min časa... Osvežujoče :) Tudi njegova kritika načina poročanja medijev (rumenih in malo manj rumenih, ostalih) in medijsko izpostavljenih posameznikov, se mi zdi precej na mestu.
Lahko pa seveda tudi, da se motim, lahko da imam čisto napačno predstavo o vsem tem, ali pa sem pač enostavno umsko prekratek, da bi to dogajanje pravilno razumel, morda pa samo preprosto zmanipuliran do te mere, da ne opazim prave slike, vendar kljub temu dajem neko določeno težo Rušilčevim izjavam in razmišljanju. Manjka nam neka zdrava količina kritike pri sprejemanju in dojemanju serviranih podatkov pa naj bo to za katerokoli stvar.
Za čisto na koncu pa še ena velika pohvala avtorju za ves čas vložen v nastanek te objave tu na ST,Fb in še kje, kot tudi za to, da se je s tem pripravljen izpostaviti in vržt med volkove in vsa nametana polena katera bo dobil servirana prej ko slej, sploh glede na to, da je precej poznana medijska osebnost. Da o raznih potencialnih označbah, katere sledijo, niti ne govorim.
Rušilec, od mene dobiš en velik lajk za tole :)
P.S.
pa da me ne bi kdo za kakega fena, sodelavca, kompanjona ali pomočnika od Rušilca Potrča označil:) nimam veze z njim, ne tako ali drugače... da ne bo kdo preveč časa izgubu z iskanjem povezav :)
če seješ veter, boš po vsej verjetnosti požel vihar...
pa lep dan želim :)
J.McLane ::
A ti resno misliš da bo kdo bral tale čreva, če nisi sposoben v stavku ali dveh napisat bistva, pač ostaneš neopazen.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
fikus_ ::
Tisto dolgo pisanje je malo dvomljivo, ker se avtor na začetku najprej sklicuje na neke avtoritete, kolege, znance, ne omenja imen, se distancira od politike in ose da je nevtralen, šele nato preide k bistvu, ampak še vedno piše dolgovezno in malo pove.
Z nekaterimi stvarmi se strinjam, z nekaterimi ne, predvsem bi pa vzelo preveč časa za kompletno komentiranje.
Z nekaterimi stvarmi se strinjam, z nekaterimi ne, predvsem bi pa vzelo preveč časa za kompletno komentiranje.
brbr21 ::
Mogoče še boljši zapis: Izkušnje s COVID-19: Norost zapiranja
Ni kot sveto dejstvo, je pa smiseln pogled na trenutno situacijo in histerijo.
Ni kot sveto dejstvo, je pa smiseln pogled na trenutno situacijo in histerijo.
cypena ::
A ti resno misliš da bo kdo bral tale čreva, če nisi sposoben v stavku ali dveh napisat bistva, pač ostaneš neopazen.
:D
jaz sem lahko prebral celo vse v kosu in to brez, da bi si s prstom pomagal
Brez heca, hočeš rečt, da je 5 minut branja prevelik zalogaj za povprečnega uporabnika na ST?
ne vem no... mora zajec tičat v nekem drugem grmu, ker je zadeva precej ok napisana, za navadnega Janeza seveda. Meni je uspelo do konca prebrat pa nisem baš neki intelektualc, al kako bi se izrazil.
Najbrž ni popolna, kot tudi najslabša možna ne, vendar to v tej debati niti ni ključnega pomena. Glavno je, da se izpostavlja zadeve, katere se vztrajno tišči pod preprogo in tukaj je srž vsega tega.
Fikus,
Tisto dolgo pisanje je malo dvomljivo, ker se avtor na začetku najprej sklicuje na neke avtoritete, kolege, znance, ne omenja imen, se distancira od politike in ose da je nevtralen, šele nato preide k bistvu, ampak še vedno piše dolgovezno in malo pove.
Pomoje prcej normalno, ker se potem napade še vse naokoli in še malo dlje. Marsikdo se ni pripravljen javno po zobeh vlačiti in se potem raznoraznih težav otepat in je to neobelodanjanje imen v tej dani situaciji precej na mestu. Marsikdo od izprašanih v nasprotnem primeru ne bi dal izjave, kakršno je pač sedaj dal.
Je pa to, da se je avtor prispevka izkazal s pravim imenom in priimkom, za katerega precej nas vsaj ve kdo in kaj je, tudi že precej vredno pa čeprav brez identitete intervjuvanih...
če seješ veter, boš po vsej verjetnosti požel vihar...
Slopek ::
https://www.24ur.com/novice/korona/kori...
haha...evo, kot kaže, bo zadeva obvezna. Napovedujem, da še letos.
haha...evo, kot kaže, bo zadeva obvezna. Napovedujem, da še letos.
sunshine403 ::
Se dobro da nimam telefona... na sluzbenega pa recimo da ne smem privat stvari gor dajat
Nič ne spremljam MSM, pa ne vem, če kaj poročajo o protestih po svetu, ki se dogajajo zaradi covid predpisov?
Telbanc ::
https://www.zurnal24.si/slovenija/kacin...
"Nekateri se bojijo, da se Hrvaški približuje treji val"
Ob inkubacijski dobi 14 dni, bi lahko mogoče zvedeli še kaj čaka nas, Ko se bodo v šole še pred iztekom le te, vrnili naši učenci, mladostniki z hrvaških obal.
Morda se lahko malo manj bojimo za Hrvaško in malo bolj za Slovenijo.
"Nekateri se bojijo, da se Hrvaški približuje treji val"
Ob inkubacijski dobi 14 dni, bi lahko mogoče zvedeli še kaj čaka nas, Ko se bodo v šole še pred iztekom le te, vrnili naši učenci, mladostniki z hrvaških obal.
Morda se lahko malo manj bojimo za Hrvaško in malo bolj za Slovenijo.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
A ne bi bilo hudo, če bi korona fentala vse te sociopatske debile, ki NISO zmožni branja enega prispevka, ki ne vzame niti 10 minut časa? Ker, to da se danes že otroci niso zmožni koncentrirati na eno stvar za dlje kot par minut, je alarmantna situacija. To, pa da ODRASEL človek ni zmožen branja enega prispevka...je pa res bolje za KA-BUM pa svet na novo. Na začetku bo hudo, ampak otroci nam bodo na dolgi rok še kako veseli...
Prispevek je pa itak ZMAGA. Ampak fejs stran kaže ZGOLJ IN SAMO 10.000 lajkov.
Kar je jasna slika, da so ljudje danes ovce in imajo rade penetracijo... Dlje in globlje, kot prodira, bolje jim prihaja...in nikoli, ampak RES NIKOLI jim ni dovolj...
(upam, da tole pisanje zgoraj ne razume zgolj par posameznikov, kar sem želel povedati)
Okapi ::
Vsak je zmožen brati poljubno dolge prispevke. Ampak če greš brati vsako naključno smetje, ki ti ga nek neznanec na netu priporoča, lahko počneš samo to, pa še ne boš prebral vsega.
Zakaj misliš, da mora imeti vsak znanstveni članek pozvetek? Ker znanstveniki niso sposobni prebrati nekaj strani članka?
Zakaj misliš, da mora imeti vsak znanstveni članek pozvetek? Ker znanstveniki niso sposobni prebrati nekaj strani članka?
Ampak to ni vendar znanstveni članek, Okapi. Če imaš čas da ga "zabiješ" na neki Corona temi na nekem SloTeh forumu, imaš zagotovo še čas prebrati en post, ki ti res ne vzame veliko časa. Če ne prej, pa ko greš tam, kamor gre še cesar peš...
Drugače se pa seveda strinjam s tem, kar si napisal.
Pa ga objavi še ti, z veseljem ga bomo prebrali ;)
GupeM ::
:D
jaz sem lahko prebral celo vse v kosu in to brez, da bi si s prstom pomagal
Brez heca, hočeš rečt, da je 5 minut branja prevelik zalogaj za povprečnega uporabnika na ST?
ne vem no... mora zajec tičat v nekem drugem grmu, ker je zadeva precej ok napisana, za navadnega Janeza seveda
Ne, zadeva ni ok napisana. Začel sem brati, se mi je zdelo zanimivo. Pove da gre za neodvisno in politično ne obarvano besedilo. Ok. Preberem drugi odstavek, tretji odstavek, četrti odstavek, ... Še vedno samo nakladanje o neodvisnosti in ne levosti in ne desnost. Nato sem nehal brati, ker to sem že v prvem odstavku prebral. Mogoče naprej pove kaj bolj pametnega, ampak mene je izgubil kar hitro.
OK. Moj esej o tem kako ste sebični:
GTFO.
END.
Ne vem kako si glede na svoj prispevek v tej temi, potem sploh dovoliš kritizirati nekaj, za kar se je nekdo vsaj potrudil. Bedak.
Zame odličen zapis rušilca. A kakšne TarčE na to temo še ni bilo? Sem čisto odklopljen od tv programa pa nimam pojma. Seveda si mislim da ne, saj so novice povsem enostranske. Nič drugače pa ni all over the world. Enosmerno bombandiranje in drugo sploh ne obstaja, čeprav bomo za 1x čutili samo posledice ukrepov. Virus je bil nevaren samo prek tv ekranov in prek ostalih MSM trobil. Seveda bomo dočakali cepivo, ko se bodo vsi trepljali kako dobri so bili ukrepi, saj med epidemijo ne bo velikih odstopanj, glede na smrtnost prejšnjih let. Vsaj do zdaj je bilo vse normal. Covid cepiva iz tega razloga ne sprejemam, saj ne verjamem, da bo Microvacc odrešil človeštvo. Prav tako ne verjamem, da covid ogroža entire human race.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Slopek ()
Počakaj do pozne jeseni, ko se začne širiti gripa skozi celotno populacijo.
Samo v kokoški bo na milijone mrtvih 🤣 🤣 🤣
spegli je danes ob 20:06:11 izjavil:
GTFO.
END.
stari, NE uide ti Nobelova za književnost...
Samo v kokoški bo na milijone mrtvih 🤣 🤣 🤣
spegli je danes ob 20:06:11 izjavil:
GTFO.
END.
stari, NE uide ti Nobelova za književnost...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dexterboy ()
energetik ::
Ampak to ni vendar znanstveni članek, Okapi. Če imaš čas da ga "zabiješ" na neki Corona temi na nekem SloTeh forumu, imaš zagotovo še čas prebrati en post, ki ti res ne vzame veliko časa. Če ne prej, pa ko greš tam, kamor gre še cesar peš...
Nima veze. Če človek ni zmožen v prvem odstavku napisati vsaj bistva, povzetka o čem sploh misli govoriti, mene izgubi. Kot kakšni telefonski akviziterji, ki začnejo bluziti, da ne veš o čem govori niti po 1 minuti .
Meni je pač za neko filozofiranje škoda časa. Pove se dejstva, dokaze in to je to.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
CoolBits ::
Gola dejstva in dokaze imas na nijz in ostalih uradnih straneh, lahko si ustvaris svoje mnenje. Zalostno, da eni ne zmorejo prebrat par odstavkov, kaj sele kaksne bolj resne raziskave. Ni cudno da smo kjer smo.
J.McLane ::
Še enkrat, kar so že številni pred mano povedali, ne, da ne zmoremo, ampak NOČEMO.
A je bilo sedaj dovolj jasno napisano?
A je bilo sedaj dovolj jasno napisano?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
MrStein ::
Nima veze. Če človek ni zmožen v prvem odstavku napisati vsaj bistva, povzetka o čem sploh misli govoriti, mene izgubi. Kot kakšni telefonski akviziterji, ki začnejo bluziti, da ne veš o čem govori niti po 1 minuti .
Meni je pač za neko filozofiranje škoda časa. Pove se dejstva, dokaze in to je to.
Ne moreš pokazati nečesa, česar nimaš.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Miha 333 ::
KORONA:
PROSIM, DOVOLJ JE BILO ZAPIRANJA IN KARANTEN.
LAHKO PROSIM POSKRBIMO ZA RIZIČNE SKUPINE, NAM PA PUSTITE PRAVICO DO NORMALNEGA ŽIVLJENJA?
Pravica do normalnega življenja, da. Ampak če z izvajanjem te pravice širiš okužbo, zaradi katere bo na koncu nekdo umrl (ni nujno, da se bo okužil direktno od tebe), je prav, da je ta pravica razumno omejena. Vsak preskok okužbe, tudi med ne-ogroženimi, ki ne zbolijo, ima potencial, da na koncu preskoči na nekoga, ki je ogrožen. Rizične skupine ščitimo s tem, da preprečujemo vsako širjenje okužbe! Gre za kolektiven napor, čisto vsak prispeva svoj delež. Mislim, da se ni tako hudo odreči enemu dopustu, če se s tem ohranijo življenja. Ne bo vas konec, če greste v trgovino z masko. Zakaj se ne bi skupaj potrudili, da kar najbolje prebrodimo to krizo, dokler ne bo na voljo cepivo?
jernejl ::
Naj uvodoma poudarim, da je vse spodaj zapisano posledica mojih pogovorov na štiri oči s sto dvainštiridesetimi vrhunskimi mednarodno priznanimi strokovnjaki in doktorji znanosti s tega področja. Majkemi.
Že zdaj, ko velja kar precej omejitev, imajo države (ne samo Slovenija) težavo zaščititi starejše pred okužbo. Kaj bi šele bilo, če bi med mladimi bilo okužb za velikostni razred več.
Tisti tip zgoraj bi rad živel brez omejitev, hkrati pa zahteva, da se poskrbi za rizične skupine. Saj je jasno, kaj to pomeni.
Da bo on normalno živel, je treba vse rizične zapreti v taborišče, kjer bi morali biti samozadostni in od koder ne bi imeli fizičnega stika z zunanjim svetom "mladih". Nihče in nič ne bi moglo noter, nihče in nič ven. Ampak hej, ljudje bi dobili pravico do normalnega življenja. Nekateri.
Primerjava z gripo je, kot že večkrat poudarjeno, debilna.
Med drugim tam obstaja precej učinkovito cepivo in večina rizične populacije se lahko pred gripo učinkovito zaščiti; tisti ki se ne, pa pač nase prevzamejo tveganje posledic morebitne okužbe.
Prav tako je debilen argument, da nas ta reč ne ogroža nič bolj kot X, Y in Z. Ja zakaj hudiča mi pa potem omejujejo svobodo in hitrost gibanja, ko se peljem z avtomobilom, zakaj mi težijo s kaznimi, če se z zabave domov peljem pijan, ko pa tako početje ljudi ne ogroža nič bolj kot rak prostate, ki ga poznamo že od nekdaj
Naj me vendar pustijo pri miru in zaščitijo tiste, ki jih moje početje ogroža, na tak način, da me pri tem ne bodo omejevali.
Že zdaj, ko velja kar precej omejitev, imajo države (ne samo Slovenija) težavo zaščititi starejše pred okužbo. Kaj bi šele bilo, če bi med mladimi bilo okužb za velikostni razred več.
Tisti tip zgoraj bi rad živel brez omejitev, hkrati pa zahteva, da se poskrbi za rizične skupine. Saj je jasno, kaj to pomeni.
Da bo on normalno živel, je treba vse rizične zapreti v taborišče, kjer bi morali biti samozadostni in od koder ne bi imeli fizičnega stika z zunanjim svetom "mladih". Nihče in nič ne bi moglo noter, nihče in nič ven. Ampak hej, ljudje bi dobili pravico do normalnega življenja. Nekateri.
Primerjava z gripo je, kot že večkrat poudarjeno, debilna.
Med drugim tam obstaja precej učinkovito cepivo in večina rizične populacije se lahko pred gripo učinkovito zaščiti; tisti ki se ne, pa pač nase prevzamejo tveganje posledic morebitne okužbe.
Prav tako je debilen argument, da nas ta reč ne ogroža nič bolj kot X, Y in Z. Ja zakaj hudiča mi pa potem omejujejo svobodo in hitrost gibanja, ko se peljem z avtomobilom, zakaj mi težijo s kaznimi, če se z zabave domov peljem pijan, ko pa tako početje ljudi ne ogroža nič bolj kot rak prostate, ki ga poznamo že od nekdaj
Naj me vendar pustijo pri miru in zaščitijo tiste, ki jih moje početje ogroža, na tak način, da me pri tem ne bodo omejevali.
zasekaroza ::
Pravica do normalnega življenja, da. Ampak če z izvajanjem te pravice širiš okužbo, zaradi katere bo na koncu nekdo umrl (ni nujno, da se bo okužil direktno od tebe), je prav, da je ta pravica razumno omejena. Vsak preskok okužbe, tudi med ne-ogroženimi, ki ne zbolijo, ima potencial, da na koncu preskoči na nekoga, ki je ogrožen.
Kdo in na podlagi česa pa ima pravico odločati katera stopnja tveganja je sprejemljiva?
Miha 333 ::
zasekaroza je izjavil:
Pravica do normalnega življenja, da. Ampak če z izvajanjem te pravice širiš okužbo, zaradi katere bo na koncu nekdo umrl (ni nujno, da se bo okužil direktno od tebe), je prav, da je ta pravica razumno omejena. Vsak preskok okužbe, tudi med ne-ogroženimi, ki ne zbolijo, ima potencial, da na koncu preskoči na nekoga, ki je ogrožen.
Kdo in na podlagi česa pa ima pravico odločati katera stopnja tveganja je sprejemljiva?
To bi naj določila stroka. Problem je v tem, da sebičneži ne bi žrtvovali niti kančka svoje svobode in pravic za to, da se ohranijo življenja. V čem je problem se za par tednov odpovedati mobilnosti, če se s tem preprečijo smrti? Ali žrtvovati en dopust? Ali nosti masko? Meni je samoumevno, da so to manjše posledice kot pa izguba življenj (ki lahko nastane bodisi neposredno zaradi virusa ali pa kot posledica preobremenitve zdavstvenega sistema). Gre za neke vrste izredno stanje, kjer pač ne moreš uveljaviti vseh svojih pravic oz. so te omejene, z razlogom preprečitve hujših posledic.
Res je jeba tale DNK od Covida...
Pa 1,5 metra razdalje bi jaz povečal na DVA metra!
Ziher je ziher, majke mi!
Pa 1,5 metra razdalje bi jaz povečal na DVA metra!
Ziher je ziher, majke mi!
Miha 333 izgledaš zelo živčen na temo covid19, in to sedaj, ko že spreminjajo mnenje tisti najhujši paničarji v tej temi, kako dolgo še boš vstrajal ?
Je pa zelo zanimivo brat tale preskok, kako eni ki so bili ultra zagovorniki ukrepov in paničarji lepo postopoma padajo v isti koš kot tisti, ki smo ohranli zdrav razum od prvega meseca dlje.
Je pa zelo zanimivo brat tale preskok, kako eni ki so bili ultra zagovorniki ukrepov in paničarji lepo postopoma padajo v isti koš kot tisti, ki smo ohranli zdrav razum od prvega meseca dlje.
"paničarji" smo na začetku težili naj se zapre meje, pa so rekli da ne ker je to fašizem. Isti ki sedaj hočejo zapreti prehode med občinami in ti vstaviti analno sledilno sondo.
dripac ::
"paničarji" smo na začetku težili naj se zapre meje, pa so rekli da ne ker je to fašizem. Isti ki sedaj hočejo zapreti prehode med občinami in ti vstaviti analno sledilno sondo.
True. Ampak saj to smo nekako vedeli kako bo... Upam le da se res ne zgodi spet kak scenarij omejitev prehodov med občinami. Zganjat take ukrepe po tem ko si dovolil ljudem prost prehod v žarišča je najmanj idiotsko. Sam sebe demantiraš (Kaco & kompanija ki se veselo posmehuje vsem v obraz).
To bi naj določila stroka. Problem je v tem, da sebičneži ne bi žrtvovali niti kančka svoje svobode in pravic za to, da se ohranijo življenja. V čem je problem se za par tednov odpovedati mobilnosti, če se s tem preprečijo smrti?
A veš kaj jaz predlagam- HIV je še hujši virus od prehlada. Dajmo prisilno testirat vso populacijo in potem okužene dajmo v karanteno. Kdor je proti je sebičen, ne bi žrtvoval niti kančka svoje svobode in pravic za to, da se ohranijo življenja.
MisterR ::
Miha 333 izgledaš zelo živčen na temo covid19, in to sedaj, ko že spreminjajo mnenje tisti najhujši paničarji v tej temi, kako dolgo še boš vstrajal ?
Zakaj si potem dal rep med noge in pobegnil iz Hrvaške, iz dopusta, če nisi paničar? In seveda, ti si najbolj pameten in si že prvi mesec vedel da to ni nič, da je to samo prehlad. Kje se skrivaš da te ne ukradejo?
Glede Potrča, ravno njemu so se vrhunski strokovnjaki zaupali :D A ravno on bi se prodal za kepico sladoleda. Zato pa je bil tako uspešen v medijskem prostoru, no vsaj fitnes mu gre bolje od rok.
Skratka, za nazaj je lahko bit pameten. Eni pa še zmeraj verjamete, da NWO nadzira Janšo, Kacina in Beovičevo, ljudi ki v svetovnem merilu veljajo enako kot nek indijec v ZDA.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MisterR ()
Nwo komandira EU, ki potem iz Bruslja naprej komandira. Ena pa še vedno verjamejo, da trenutno Janša vodi državo. No v neki meri že, ampak prav veliko manevrskega prostora pa nima.
Problem je, da nimamo nobenih niti načelnih garancij, da bi v primeru popolnega sodelovanja bilo "samo par" tednov. Mislim, da je sedaj že vsem povsem jasno, da je pričakovati kaj takega... naivno. Brezpogojno podpirati tovrstne "začasne" ukrepe je torej iz državljanskega stališča NEODGOVORNO (lahko bi rekel "sebično" a se mi zdi zaman).
Ker končno, zakaj pa bi bilo samo "par tednov", če pa večini prebivalstva to ni "nič takega"? In zakaj samo ti ukrepi, če niso nič takega?
Gre za to, da so ukrepi sprejeti tehtajoč gospodarske in politične stroške napravm... poenostavitvam v zakonodajnem procesu in javni porabi, ki jih prinašajo.
Brezpogojno sprejemanje ukrepov, ki niso "nič takega" samo zmanjšuje ceno - in prag se bo zniževal. Kužnih bolezni kjer bi se pa to lahko apliciralo je pa itak neskončna zaloga.
Glede stroke pa samo: mogoče ni povsod tako ampak pri nas je "stroka" tipično neka komisija, kjer so notri razni "dr. Kreki" - oprostite, ampak takim zaupati odločitve, ki predajajo temeljne svoboščine VSEH državljanov je ravno tako državljansko SKRAJNO neodgovorno. In ne - ne boste dobili boljših strokovnjakov, ker nimate nobenih vzvodov, da jih izbirate, volite ali karkoli.
Ker končno, zakaj pa bi bilo samo "par tednov", če pa večini prebivalstva to ni "nič takega"? In zakaj samo ti ukrepi, če niso nič takega?
Gre za to, da so ukrepi sprejeti tehtajoč gospodarske in politične stroške napravm... poenostavitvam v zakonodajnem procesu in javni porabi, ki jih prinašajo.
Brezpogojno sprejemanje ukrepov, ki niso "nič takega" samo zmanjšuje ceno - in prag se bo zniževal. Kužnih bolezni kjer bi se pa to lahko apliciralo je pa itak neskončna zaloga.
Glede stroke pa samo: mogoče ni povsod tako ampak pri nas je "stroka" tipično neka komisija, kjer so notri razni "dr. Kreki" - oprostite, ampak takim zaupati odločitve, ki predajajo temeljne svoboščine VSEH državljanov je ravno tako državljansko SKRAJNO neodgovorno. In ne - ne boste dobili boljših strokovnjakov, ker nimate nobenih vzvodov, da jih izbirate, volite ali karkoli.
Zgodovina sprememb…