» »

Pandemija COVID-19

Pandemija COVID-19

Temo vidijo: vsi
««
240 / 355
»»

tikitoki ::

phantom je izjavil:

https://www.cgdev.org/publication/predi...

Ocene smrtnosti pri okužbi s SARS-CoV-2 glede na regijo sveta. Najbolje jo bo odnesla Afrika, ker ima dovolj mlado prebivalstvo, da bo imela precej nižjo smrtnost od Evrope, tudi če v ozir vzamemo slabše zdravstvo. Najslabša je ocena za Balkan in Vzhodno Evropo.

Za izhodišče so vzeli ocene za IFR za Francijo, potem pa še ekstrapolirali na različne dele sveta glede na starostno strukturo in na stanje zdravstvenega sistema (Adjusted IFR).

Kako pa bos ti kadarkoli naredil primerjavo? Bos podatke potegnil iz riti? Drugega ti ne bo preostalo, ker niso in nikoli ne bodo na voljo. Se podatkom razvitih in najbolj transparentenih drzav ne gre popolnoma zaupati.

zasekamroz ::

MrStein je izjavil:

zasekamroz je izjavil:

MrStein je izjavil:

Glede obnašanje množic pa...

Najbolj črne napovedi se niso niti približno uresničile (90k mrtvih v Sloveniji aprila, milijoni mrtvih v zda,...).

Točno tako. Avtobus ni zgrmel v prepad zaradi ukrepov:
- šofer pritisnil na pedal zavore
- šofer obrnil volan

Če ne bi, pa bi avtobus zgrmel v prepad.

Šofer je zabremzal in zavil na nasprotni pas zato se je avtobus zaletel v nasproti vozeči tovornjak, namesto da bi zgrmel v 1m globok prepad.

Zgodovina sprememb…

;-) ::

zasekamroz je izjavil:

MrStein je izjavil:

zasekamroz je izjavil:

MrStein je izjavil:

Najbolj črne napovedi se niso niti približno uresničile (90k mrtvih v Sloveniji aprila, milijoni mrtvih v zda,...).

- šofer obrnil volan

Šofer je zabremzal in zavil na nasprotni pas zato se je avtobus zaletel v nasproti vozeči tovornjak, namesto da bi zgrmel v 1m globok prepad.

Saj si si ze sam odgovoril.

Na avtobus negre 90k ljudi, zato kupujejo pogrebe da bi dobili vecje cifre :)

BBB ::

kogledom je izjavil:

energetik je izjavil:

blackmack je izjavil:

Jaz sem se okužil znotraj družine. Pozitiven kljub trem testom nisem bil nikoli, saj so me prvič testirali po 14 dneh, ko so okužbo ugotovili pri sorodniku. V teh 14 dneh sem bil močno bolan. Boleči sinusi, grlo, tiščanje v prsih, bolečine v okončinah, čuden občutek kot otrpli živci v okončinah. Potem se je začelo izboljševati in sem bil kar super. Po približno 10 dneh pa ponovno boleče grlo, ter sapnik in tiščanje v pljučih. Sicer ne tako močno kot prvič. Oba testa negativna. Sedaj sem 3 tedne delno OK. Imam long-haul simptome o čemer se pri nas nič ne poroča. Dnevno se mi izmenjujejo utrujenost, bolečine v mišicah, občasno težko dihanje, občutek otrplosti v okončinah, občasno kašljanje, zatekanje dihalnih sluznic, čuden občutek v glavi...Vse skupaj že traja več kot 2 meseca.
I vedno več poročil iz Evrope je, da se 85% ljudi z blažjimi simptomi, ki so jih zajeli v raziskavi ne počuti dobro, 65% jih ima celo težave opravljati vsakdanja opravila.
Tisti, ki pravite, da je to navadna gripa se močno motite.
Ja, ampak ti očitno nimaš korone, če si bil 2x negativen.

Ne biti tako prepričan da res ni (bil) okužen, gre samo za to, da okužbe niso uspeli dokazati.

Delali smo hkrati PCR teste na SARS-COV-2 iz brisa nazofaringsa (klasični bris populacije) ter iz aspirata traheje oz bronhoalveolarne lavaže (čiščenje pljuč z bronhoskopom) - zadnji dve možnosti se delata samo pri intubiranih. Pogosti so bili primeri, ko je bila samo ena izmed obeh kužnin pozitivna, tudi večkrat zaporedoma. Hkrati so se občasno pojavili pozitivni testi tudi po tem, ko so vmes že bili negativni (2x zapored). Res pa je, da so te omenjene izkušnje omejene na osebe z najhujšim potekom bolezni, pri čemer je potrebno upoštevati, da so te osebe bile tudi pogosto testirane, hkrati pa verjetno niso imele enakega imunskega odziva na okužbo kot večina prebivalstva.

Ta fenomen se je odrazil tudi v raziskavi Autopsy Findings and Venous Thromboembolism in Patients With COVID-19.
Quantitative reverse transcription PCR detected SARS–CoV-2 RNA in the lungs of all 12 patients (range, 1.2×104 to 9×109 copies/mL) and in the pharynx (slo. žrelo) of 9 patients.

Irbis ::

MrStein je izjavil:

zasekamroz je izjavil:

MrStein je izjavil:

- šofer obrnil volan

Ali pa tudi ne, mogoče bi pa ravno preskočil kos prepada in pristal nazaj na cesto, zaradi zaviranja pa ni imel dovolj zaleta. Prava znanstvena metoda je, da je treba preizkusiti še enkrat brez posredovanja šoferja, da vidimo, ali bo kaj razlike, da bomo vedeli za naslednjič (zaradi tega je pravzaprav idealno, da imajo države čim bolj različne ukrepe, epidemiologi bodo lahko napisali kup zanimivih člankov iz tega).

cesnja ::

Irbis je izjavil:

Ali pa tudi ne, mogoče bi pa ravno preskočil kos prepada in pristal nazaj na cesto, zaradi zaviranja pa ni imel dovolj zaleta. Prava znanstvena metoda je, da je treba preizkusiti še enkrat brez posredovanja šoferja, da vidimo, ali bo kaj razlike, da bomo vedeli za naslednjič (zaradi tega je pravzaprav idealno, da imajo države čim bolj različne ukrepe, epidemiologi bodo lahko napisali kup zanimivih člankov iz tega).

Lej ga nacija, ki poziva k pobijanju starostnikov. Za znanstveno metodo gre!

hator ::

Irbis je izjavil:

MrStein je izjavil:

zasekamroz je izjavil:

MrStein je izjavil:

- šofer obrnil volan

Američani in Brazilci že izvajajo študijo. ;((

Lonsarg ::

Švedska bo zelo lep primer te študije ker so edini konsistentni, nimajo hude zaostritve in nato sprostitve kot naprimer Američani pač pa zgolj sprotne blage ukrepe, graf pa lepo linearno narašča:
https://www.worldometers.info/coronavir...

hator ::

Jap, imajo pa zelo malo gostoto prebivalstva(23/km2)

Zanimiva stran:imajo izdelane projekcije glede COVID-19.
https://covid19.healthdata.org/united-s...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hator ()

FoxKnox ::

blackmack je izjavil:

Jaz sem se okužil znotraj družine. Pozitiven kljub trem testom nisem bil nikoli, saj so me prvič testirali po 14 dneh, ko so okužbo ugotovili pri sorodniku. V teh 14 dneh sem bil močno bolan. Boleči sinusi, grlo, tiščanje v prsih, bolečine v okončinah, čuden občutek kot otrpli živci v okončinah. Potem se je začelo izboljševati in sem bil kar super. Po približno 10 dneh pa ponovno boleče grlo, ter sapnik in tiščanje v pljučih. Sicer ne tako močno kot prvič. Oba testa negativna. Sedaj sem 3 tedne delno OK. Imam long-haul simptome o čemer se pri nas nič ne poroča. Dnevno se mi izmenjujejo utrujenost, bolečine v mišicah, občasno težko dihanje, občutek otrplosti v okončinah, občasno kašljanje, zatekanje dihalnih sluznic, čuden občutek v glavi...Vse skupaj že traja več kot 2 meseca.
I vedno več poročil iz Evrope je, da se 85% ljudi z blažjimi simptomi, ki so jih zajeli v raziskavi ne počuti dobro, 65% jih ima celo težave opravljati vsakdanja opravila.
Tisti, ki pravite, da je to navadna gripa se močno motite.

Isto je bilo pri meni. Par let nazaj.
Iz virose v virozo na 2 tedna . 2 meseca sem rabil, da sem se pobral, zdravnik me je pošiljal na rentgen pljuč, laboratorij in ugotovili nič. Nazadnje je rekel oslabljen imunski sistem.Edini razlog,ki sem se ga takrat spomnil je bil lahko to, da sem se tisto leto cepil proti gripi. Ampak res, brez dokazov.Od takrat tako bolan nisem več bil, nisem se pa tudi več cepilproti gripi. NIKOLI

Irbis ::

Lonsarg je izjavil:

Švedska bo zelo lep primer te študije ker so edini konsistentni, nimajo hude zaostritve in nato sprostitve kot naprimer Američani pač pa zgolj sprotne blage ukrepe, graf pa lepo linearno narašča:
https://www.worldometers.info/coronavir...

In glede na tale graf Hospital resource use: https://covid19.healthdata.org/sweden
se lepo vidi, kako se vozijo na meji kapacitet za intenzivno nego. Je pa to kar sitno balansiranje, pri katerem si ti lahko hitro zgodi, da padeš čez mejo.

Okapi ::

So od vsega začetka povedali, da če se stanje preveč poslabša, bodo pa pač zaostrili ukrepe.

Okapi je izjavil:

So od vsega začetka povedali, da če se stanje preveč poslabša, bodo pa pač zaostrili ukrepe.

Jasno pa je tudi, da to ne bo šlo tako v nedogled. Prej ali slej bo ljudem tega dovolj.

Ma če tiste res tavelike prireditve odpoveš težko eksplodira nenadzorovano, navadni vsakdanji stiki ne povzročijo teh norih eksplozij. V Italiji je eksplozijo povzročilo smučanje in velike tekme, v New Yorku summer break itd.

Je pa tale kmečki hiter izračun zanimiv: če imaš virus ki se širi z R=2 v primeru neukrepov potem načeloma 10% prekuženost (tle bo šwedska kmalu če ni že) to tko na oko zmanjša na R=1.8. Šele 25% prekuženost bi ti po istem hitrem izračuno dala R=1.5 kar načeloma pomeni pol počasnejše širjenje kot defaultni 2.0. V praksi najbrž to ni linearno, najprej se prekužijo tisti ki so z več ljudi v stiku (zdravstveno osebje) in to drastično zmanjša R za naprej ker ti ne širijo več dalje. Tko na oko je morda že 20% prekuženost dovolj da so ukrepi precej precej manjši in je lajf dokaj normalen, v praksi bomo to videli šele čez 6 mesecev, torej tam decembra 2020 če to drži.

boolsheat ::

MrStein je izjavil:

zasekamroz je izjavil:

MrStein je izjavil:

- šofer obrnil volan

Self-defeating prophecy

A self-defeating prophecy (self-destroying or self-denying in some sources) is the complementary opposite of a self-fulfilling prophecy; a prediction that prevents what it predicts from happening. This is also known as the prophet's dilemma.

Če se spomnimo Johan Giesecke-ja in njegove teorije:

- The actual fatality rate of Covid-19 is the region of 0.1%

https://unherd.com/thepost/coming-up-ep...

Dejansko se je sedaj pokazalo:
The fatality rate of Covid-19 in Sweden has been around 0.6 percent, but with sharp variations between age groups, according to a new Public Health Agency report.

https://www.thelocal.se/20200618/sweden...

Snovalci švedskega modela so nekako pričakovali 6 x manj smrti.

Kar velik kiks, dobrih 4000 ljudi več od pričakovanja na tej stopnji.

Me zanima kako bi se ljudje odzvali pri nas, če bi se pokazalo, da bi zaradi politike umrlo dodatnih 600 ljudi?

Ampak, kako se lahko človek v teh okoliščinah, okoristi? Res ne štekam ljudi.
https://necenzurirano.si/clanek/mnenja/...

En sam zgrešen citat niti slučajno nima veze z tem kaj so snovalci mislili. Odločitev sprejema na stotine ljudi ne en sam človek, torej tvoj zaključek na podlagi citata da so snovalci pričakovali 0.1% je popolnoma napačen. Namen tega citata je bil celo zelo verjetno z "malo lažjo" pomiriti javnost, torej laž in ne nevednost tega avtorja.

0.6% je drugače nizka številka in dejansko je ta številka prevladovala že januarja če bi vzel 100 random študij iz celega sveta (in tut na forumu smo že delali zaključke da vse kaže da bo končna smrtnost 0.5-1%).

Edina velika neznanka ki ostaja je koliko traja precepljenost, če se izkaže da manj kot 12 mesecev potem švedska rešitev pogori, rezultat bomo najbrž zvedli letos okoli decembra. Za kakšno taktiko se bodo odločile države do decembra ko to še ne bo znano pa bomo videli, vemo samo da popolni lockdown kot so ga probali na začetku odpade, torej najbrž različne variante nečesa vmes.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Pomiriti javnost? :| Pred čim? :) Samo sprašujem se kako bi folk odreagiral tu v obratnem scenariju...

Ja, seveda je več ludi odločevalo o strategiji, ampak glede na renome omenjenega gospoda, je gotovo s somišljeniki odigral zelo pomembno vlogo pri njih...

Drugače 0,6% ni malo, sploh, če upoštevaš, da je recimo za gripo ocenjen tudi pod 0,1%, govori se celo o 0,04%. Bolj je zanimiv, ta kiks primerjave z gripo, ki ga še vedno slišimo.:|

Kakšen kiks? Nihče ne pravi, da je korona enaka gripi. Je podobna gripi. A španska gripa ni bila gripa? Korona je manj nevarna od španske gripe.

Kakem obratnem scenariju? Citat tega gospoda je bil itak preslisan v poplavi medijskega strasenja z 3%. Vsak ko je znal kriticno spremlja situacijo je lahko zgooglal da je najverjetnejsa prava stevilka nekje 0.5% do 1%, naivni so pa pac naivni.

0.6% je dovolj malo da je primerljivo z smrti in ostalimi zdravstvenimi posledicami zaradi prestrogih ukrepov ko je bila oskrba slabsa med karanteno. Torej tudi ce sploh ne bi ekonomije upostevali.

Zgodovina sprememb…

belo mleko ::

Lonsarg je izjavil:

Edina velika neznanka ki ostaja je koliko traja precepljenost, če se izkaže da manj kot 12 mesecev potem švedska rešitev pogori, rezultat bomo najbrž zvedli letos okoli decembra. Za kakšno taktiko se bodo odločile države do decembra ko to še ne bo znano pa bomo videli, vemo samo da popolni lockdown kot so ga probali na začetku odpade, torej najbrž različne variante nečesa vmes.

Če imunski sistem v drugo ni sposoben boljše obrambe, potem tudi cepiva ne bodo imela dovolj dobrega učinka. V resnici je problem političen. Vlade so odreagirale histerično. UK je bila na začektu izjema, potem pa so podlegli pritiskom.
https://il9.picdn.net/shutterstock/videos/6059618/thumb/8.jpg

MrStein ::

boolsheat je izjavil:

Me zanima kako bi se ljudje odzvali pri nas, če bi se pokazalo, da bi zaradi politike umrlo dodatnih 600 ljudi?

Odvisno ali to ti politiki "naši" ali "vaši", a ne?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Lonsarg je izjavil:

Kakem obratnem scenariju? Citat tega gospoda je bil itak preslisan v poplavi medijskega strasenja z 3%. Vsak ko je znal kriticno spremlja situacijo je lahko zgooglal da je najverjetnejsa prava stevilka nekje 0.5% do 1%, naivni so pa pac naivni.

0.6% je dovolj malo da je primerljivo z smrti in ostalimi zdravstvenimi posledicami zaradi prestrogih ukrepov ko je bila oskrba slabsa med karanteno. Torej tudi ce sploh ne bi ekonomije upostevali.

Obratnem v smislu, da bi bila strategija drugačna, z manjšimi ukrepi in bi podatki na koncu pokazale neke podobne številke kot na Švedskem ali pa še slabše npr. Pred meseci si z googlanjem točnega podatka smrtnosti imel bolj malo sreče, ker se pač ni vedelo. Zgornji intervju s prof. Giesecke-jem je bil sredi aprila, pa je vseeno govoril o številki, ki je precej daleč od realnega stanja (med drugim med 5 do 10x stran od tvoje google ocene), verjetno samo ni znal googlati po tvoje? :|

Odebeljeni del - tu pa mislm, da izklučuješ, da se isto lahko zgodi pri preveč ohlapnih ukrepih oz. neukrepanju. Predvsem pa sklepam, da čisto ugibaš? Po moje presežeki smrtnosti pri državah, ki so zamudile z ukrepi v bistvu v celoti ovržejo to trditev.

MrStein je izjavil:

boolsheat je izjavil:

Odvisno ali to ti politiki "naši" ali "vaši", a ne?

Verjetno res, kar je prav smešno, če ne žalostno.

jernejl ::

Lonsarg je izjavil:

Prvič, za koliko bi teh 0.6% naraslo, če zdravstveni sistem zaradi preobremenjenosti ne bi mogel pomagati vsem, ki potrebujejo pomoč?
Drugič, kako dolgo traja imunost? Je teh 0.6% vsako leto, vsakih nekaj let ali zgolj enkraten dogodek?

Za primerjavo, na slovenskih cestah letno umre dobrih 100 ljudi, pa vseeno gre precej resursov v zagotavljanje prometne varnosti (od razvoja sistemov aktivne in pasivne varnosti do nadzora na cestah in agencij ter zavodov, ki se s tem ukvarjajo). V sto letih se torej nabere približno toliko mrtvih kot bi znašalo tistih 0.6% od celotne populacije, pa vseeno nekateri razmišljajo, da za razliko od varnosti na cestah za covid ne bi sprejemali nobenih posebnih ukrepov ali omejitev.

Prava pot je vedno vmes in ne v ekstremih. To kar smo mi naredili pri covid je ekvivalent tega da bi v naselju zmanjsali hitrost na 30 na avtocesti pa na 50 kmh. Pri cestnih predpisih imamo blage ukrepe za zmanjsevanje smrtnosti to je vse kar imamo.

Svedi SO imeli oziroma imajo ukrepe sam so pac blagi in ne ekstremni, za razliko od drugih EU drzav so izvajali tudi nenujne zdravstvene preglede naprimer.

Ukrepi bi se morali koncati z zapiranjem lokalov(pa ze to je pretirano ce gre za zunanji lokal), vse naslednje kaj je sledilo je drasticno v ekstreme in neefektivno. Pusti ljudi pri miru da plavajo ob jezeru, na prostem se virus itak slabo siri.

Zgodovina sprememb…

stratosD ::

hmm...če nekdo še 20.junija ponuja švedski model spopadanja z covid-19 za dobrega - je to lahko samo glas za liberalni kapitalizem pax exellence - 10X večja smrtnost kot sosednje države in 10X večja smrtnost kot v SLO. Me prav zanima kakšne Tarče bi pol padale o smrtnosti v DSO-jih???

ima kdo mogoče kakšne relevantne številke kolko so "prišparali" svojo ekonomijo s tem da se niso šli lockdowna?
Pa ne mislim tega kolko so prišparal s pokojninsko blagajno ker so uštedili 4.843 penzij pri populaciji nad 60 let:|

https://www.statista.com/statistics/110...

stratosD je izjavil:

hmm...če nekdo še 20.junija ponuja švedski model spopadanja z covid-19 za dobrega - je to lahko samo glas za liberalni kapitalizem pax exellence - 10X večja smrtnost kot sosednje države in 10X večja smrtnost kot v SLO. Me prav zanima kakšne Tarče bi pol padale o smrtnosti v DSO-jih???

ima kdo mogoče kakšne relevantne številke kolko so "prišparali" svojo ekonomijo s tem da se niso šli lockdowna?
Pa ne mislim tega kolko so prišparal s pokojninsko blagajno ker so uštedili 4.843 penzij pri populaciji nad 60 let:|

https://www.statista.com/statistics/110...

Očitno se nekateri ne zavedate, da bomo vsi na koncu pristali na švedskem način spopada s korono. Razen če misliš, da bomo spet šli zapirat državo še x krat.

Fritz ::

zasekamroz je izjavil:

Očitno se nekateri ne zavedate, da bomo vsi na koncu pristali na švedskem način spopada s korono. Razen če misliš, da bomo spet šli zapirat državo še x krat.

Če bo potrebno, tudi to. Drugače pa glede na ocene strokovnjakov. In švedski strokovnjaki so že javno priznali, da so zafrknili.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

tikitoki ::

Definitivno niso primerno zascitili starejsih ljudi. V enem domu za ostarele jim je umrla cetrtina varovancev.

jernejl ::

stratosD je izjavil:

Tole je težko napovedati, sploh ker še ne vemo, ali bodo sledili naslednji valovi in v kakšnem obsegu, kako je z imunostjo itd.
Ampak zaenkrat IMF ali pa EC švedom ne napovedujeta kaj bistveno manjšega padca BDP od ostalih.

MisterR ::

Torej je vseeno bolje zapreti vse, ker potem imaš manj okuženih in mrtvih, posledično pa manj obremenjen zdravstveni sistem.

Fritz je izjavil:

zasekamroz je izjavil:

Če bo potrebno, tudi to. Drugače pa glede na ocene strokovnjakov. In švedski strokovnjaki so že javno priznali, da so zafrknili.

Res misliš, da bomo ljudje še enkrat nasedli lažem o zelo nevarnem virusu?

Svedi marsikaj priznavajo za napako(kar mediji izven konteksta cititajo), ampak to da je popolni lockdown no-go pa se vedno verjamejo ker imajo se vedno skoraj vse odprto in se vedno linearno rast novih, tudi cel junij.

Zgodovina sprememb…

linearna rast je dobra, dokler ni rast eksponentna je vse ok

V Angliji razcvet podtalnih nezakonitih zabav
Po mesecih karantene zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 v zadnjih tednih v Angliji vznikajo ilegalni rejvi in podtalne zabave - nekatere s smrtonosnimi posledicami.
Motiti se je človeško.

zasekamroz je izjavil:

Fritz je izjavil:

zasekamroz je izjavil:

Res misliš, da bomo ljudje še enkrat nasedli lažem o zelo nevarnem virusu?

Nekaj nerazgledanih in nepismenih zagovornikov teorij zarote še niso 'ljudje'. In delal boš tako kot bo zaukazano ali pa nosil posledice.
A. Einstein

To da bo ob podobnih ukrepih masovno kršenje je jasno. Posledice so zgolj to da te policist opozori, za eno opozorili se pa že splača iti na izlet uživat za marsikoga ali na obisk. Saj sem se v bistvu med prejšno karanteno gužval na izletnih conah znotraj LJ občine celo brez kršenja kakega odloka. V bistvu ne vem kaj misliji da so z takim ukrepom dosegli, a je gužvanje v lastni občini kaj drugače kot če bi bil na plaži?

Zgodovina sprememb…

kogledom ::

Lonsarg je izjavil:

To da bo ob podobnih ukrepih masovno kršenje je jasno. Posledice so zgolj to da te policist opozori, za eno opozorili se pa že splača iti na izlet uživat za marsikoga ali na obisk. Saj sm se v bistvu tut med prejšno karanteno gužval na izletnih conah znotraj LJ občine celo brez kršenja kakega odloka. V bistvu ne vem kaj misliji da so z takim ukrepom dosegli, a je gužvanje v lastni občini kaj drugače kot če bi bil na plaži?

Seveda je drugače. Okužbe ostanejo skoncentrirane znotraj občine. Kar poglej kako različna je bila okuženost po regijah in občinah v prvem valu. Edino pravilno, da so bile omejitve gibanja. Tako da ja, se kar gužvaj znotraj LJ. V MB smo bili brez večjega strahu za okužbo, pa s(m)o se vseeno kar dobro držali omejitev.

Brez strahu je bilo po celi sloveniji ker smo jih itak imeli okuženih zgolj za priokus. Če bi res eksplodiralo bi zapiranje v občine povzročilo večjo eksplozijo znotraj mestnih občin(torej tudi MB) in ne manjšo. Dejansko z zapiranjem povečaš širjenje v mestih in zmanjšaš na vaseh (tako da socialno izločiš tiste na vaseh, jako fino), ker pa v mestih živi tako veliki del populacije na absolutno številko z tem zapiranjem nič kaj ne vplivaš.

No razen če bi zaprl tako hitro da zadeva ostane zgolj v enem mestu in ne drugem, ampak da bi to ratal bi moral zapreti že kar ta teden v takem primeru.

Lonsarg je izjavil:

Brez strahu je bilo po celi sloveniji ker smo jih itak imeli okuženih zgolj za priokus. Če bi res eksplodiralo bi zapiranje v občine povzročilo večjo eksplozijo znotraj mestnih občin(torej tudi MB) in ne manjšo. Dejansko z zapiranjem povečaš širjenje v mestih in zmanjšaš na vaseh (tako da socialno izločiš tiste na vaseh, jako fino), ker pa v mestih živi tako veliki del populacije na absolutno številko z tem zapiranjem nič kaj ne vplivaš.

No razen če bi zaprl tako hitro da zadeva ostane zgolj v enem mestu in ne drugem, ampak da bi to ratal bi moral zapreti že kar ta teden v takem primeru.

Ko berem prispevke nekaterih, dobim občutek, da ST ni forum za računalničarje temveč za epidemiologe. Pa je že dolgo tega kar si doktoriral ali je to bilo pred kratkim?
A. Einstein

Neorganiziranost se nadaljuje.;((

Neuradno je Šuligoj izvedel, da je zaradi velikega števila testiranj v Zdravstvenem domu Ljubljana na Metelkovi ulici, kjer je tudi ambulanta covid-19, čakalna doba za test med štirimi in petimi dnevi. V Zdravstvenem domu so sicer potrdili, da se trudijo povečati zmogljivosti. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) s čakalno dobo za testiranje niso seznanjeni,

Vojno dobičkarstvo? Da te s palčko dregnejo v nos in vzorec pošljejo na testiranje, računajo 100 evrov (zdravstveni blagajni).
Neuradno je TV Slovenija izvedela še to, da je težava tudi denar, saj odvzem brisa in delo, ki ga pri tem v zaščitni opremi opravijo zdravstveni delavci, stane okoli 100 evrov, če je na dan tisoč testiranj, to hitro nanese 100 tisoč evrov in v desetih dneh smo že pri milijonu.

BuDi79 ::

Samoplačniški stane 90EUR (komericalna cena t.j. cena iz katere nekaj dejansko zaslužiš, razen v Ljubljani, tam je 100EUR), javnozdravstveni pa 100EUR. O-kej.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BuDi79 ()

Ah, čakalne vrste. A ni to Cerar rešil?
:P
Motiti se je človeško.

BlackDeath ::

Lonsarg je izjavil:

To da bo ob podobnih ukrepih masovno kršenje je jasno. Posledice so zgolj to da te policist opozori, za eno opozorili se pa že splača iti na izlet uživat za marsikoga ali na obisk. Saj sem se v bistvu med prejšno karanteno gužval na izletnih conah znotraj LJ občine celo brez kršenja kakega odloka. V bistvu ne vem kaj misliji da so z takim ukrepom dosegli, a je gužvanje v lastni občini kaj drugače kot če bi bil na plaži?

Če na celem območju MOL nisi našel enega kotička, kjer bi lahko užival brez gužvanja potem mogoče res slabo poznaš svoj kraj.

Strogi ukrepi pa zato, da se je več ljudi držalo vsaj 3/4 napisanega. Kot si že sam ugotovil, vedno je nekaj prekrškarjev, kar vidiš že na cesti. V eni ulici so znižali omejitev iz 50 na 30. Prej so se vozili 60, zdaj se 40.

Zgodovina sprememb…

Na Hrvaškem je panika zaradi parih pozitivnih (na covid-19) na tenis turnirju v Zadru, a hkrati imajo odprte diskoteke. Pa bodi pameten, če si lahko.

MisterR je izjavil:

Na Hrvaškem je panika zaradi parih pozitivnih (na covid-19) na tenis turnirju v Zadru, a hkrati imajo odprte diskoteke. Pa bodi pameten, če si lahko.

A se niso okužili na zabavi po igri in ne med igro? Tako da tenis oziroma šport na splošno ni problem.

Sicer pa kdor je bil kdaj na kakem takem žuru ve, da če dobiš samo korono je še vredu. Za spolno prenosljive bolezni se bodo morali tudi testirat.

feryz ::

Sem bluzil malo po Evropi prejšnji teden, vzhodnem delu seveda Avstrija, Češka, Slovaška, Poljska. Zahodno je itak greznica. Se mi ne lušta, da mi "zafiro" poklepajo ali zakurijo. Zavarovalnice tega ne krijejo.
Povsod severno od nas ogromni plakati, kamorkoli greš, maske obvezne. Folku se gladko malo jebe, nima jih popolnoma nihče. Če že, potem prodajalcem visijo z ušes ali jih imajo nekje na bradi.
Tudi razkužilo pri vhodu je tako dobro skrito, da moraš imeti daljnogled, da ga lociraš. V Mc donaldsih, Ikejah, šoping centrih ... je pa gužva za pop..., folk se dobesedno preriva med sabo.
Skratka nič od distance in še dvakrat nič.
Na mejah nikjer nikogar, če že so, ponavadi muhe preganjajo in se ne zmenijo zate.
Ljudje so praktično pozabili na vse naslednji dan po odprtju mej. Dokler traja traja, potem bomo pa videli. Tako se razmišlja.

Ljudje vejo da bo večina itak zbolela tako da

Nekaj tudi umrlo, ampak za to bo kriv Krek, JJ pa še kdo. Dokler nam ne umre bližnji se delamo pametne, potem pa iščemo krivca v zdravstvu, Kreku in JJu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MisterR ()

nirm ::

na rtv je objavljen članek o tem, da imaš lahko pozitiven bris sluznice še tedne po tem, ko si virus že prebolel in pač test zazna določen material, ki je še ostal v sluznici. in da se to dosti pogosto dogaja, zato si sedaj uradno zdrav 14 dni po pozitivnem brisu in ne rabiš novega.
se mi je pa par vprašanj porodilo - koliko ljudi je virus že prebolelo en mesec nazaj, pa so jih potem zaradi takšnih ali drugačnih razlogov prvič stestirali pozneje in so bili pozitivni in so jim rekli "ja, fasal si"?
pri tisti raziskavi, ki so jo izvajali v sredini aprila je bil samo en bris pozitiven, če se prav spomnim in ene 30 testov na protitelesa. kar pomeni, da je večina ljudi morala vse skupaj preboleti že mesec ali več dni nazaj (epidemija je bila pa razglašena točno mesec pred raziskavo)?
koliko smrti so covidu pripisali kljub veliki verjetnosti, da je oseba vmes že prebolela (je neka babi recimo fasala in zatem dobila še infarkt in umrla)? hitra matematika da vedeti, da če je virus fasalo 4% prebivalstva, to pomeni 75 ljudi od 1850, ki jih v povprečju umre na mesec.
zanimivo bi bilo dobiti podatek o tem, v koliko % test kaže pozitivno po tem, ko bolnik preboli.
««
240 / 355
»»