» »

Pandemija COVID-19

Pandemija COVID-19

Temo vidijo: vsi
««
155 / 355
»»

imagodei ::

Lonsarg je izjavil:

imagodei je izjavil:

A imaš kakšno izvedljivo alternativo, ki ne predvideva socialnega darwinizma in paradigme "pustite stare in onemogle crknit"?
Alternativa je čimbolj konstantno številko novookuženih vzdrževati da so kapacitete čimbolj polne da je hitreje konec a ne prepolne da gre čez.

A to je alternativa. Sem mislil, da je to Plan A.
- Hoc est qui sumus -

louser ::

Massacra je izjavil:

louser je izjavil:

Maske iz tkanin so zelo dvomljive glede same zaščite.

Pozor: je kar dosti branja
https://bmjopen.bmj.com/content/5/4/e00...

efficacy of cloth masks to medical masks in hospital healthcare workers...

Ja, tam je absolutno nesmiselno jih uporabljati.

Za it na pošto, trgovino... bo pa doma narejena tudi za silo ok oz. boljša kot nič!

Če bi bil sposoben prebrati kaj več kot samo naslov in podnaslov, tega ne bi trdil. Še več, tega ne upa trditi niti stroka.

Lonsarg ::

imagodei je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

imagodei je izjavil:

A imaš kakšno izvedljivo alternativo, ki ne predvideva socialnega darwinizma in paradigme "pustite stare in onemogle crknit"?
Alternativa je čimbolj konstantno številko novookuženih vzdrževati da so kapacitete čimbolj polne da je hitreje konec a ne prepolne da gre čez.

A to je alternativa. Sem mislil, da je to Plan A.
Hja trenutno imamo zgolj 50 primerov na dan in uvajajo nastrožje ukrepe da bo ja še bolj padlo. Tak da očitno to ni plan A.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Pika na i ::

BlackDeath je izjavil:

Me pa zanima kaj meni slo tech za zbiranje oziroma sledenje ljudem v karanteni s pomocjo telefona?

Preslišali so ga, 8-)ker to je v štartu namenjen tistim, ki ne bodo hoteli v skupinsko karanteno.
No koncu ga bodo obesili pa vsem.

Nimam telefona od takrat naprej.
Nahajate se v štabu SDS.
Pravila ne veljajo za naše.
Troli dobrodošli.

Telbanc ::

BlackDeath je izjavil:

qwertyy je izjavil:

Tale ideja o zaprtju občin je pa po eni strani dobra tudi za postopno zajezitev. Če bo npr občina Zgornji Duplek v naslednjih 14 dneh brez primera in folk ne bo smel ne ven ne noter, smo eno občino rešili. Postopoma lahko čez čas in predvsem veliko lažje tudi ostale.

Heh, in kaj naredis z onim Lojzom iz dupleka, ki dela v Mariboru? Lojz gre po sihtu na deci refoska, okuzi kelnarco in imas spet problem v roku enega tedna.

Premali smo, prevec je obcin, prevec je cest, premalo pa ljudi, ki bi lahko to nadzirali. To bi slo izjemoma na regije zaklenit ampak se to veliko srece pri vseh dnevnih migrantih.

Me pa zanima kaj meni slo tech za zbiranje oziroma sledenje ljudem v karanteni s pomocjo telefona?

Oštarije so zaprte.

Ljudem je treba sledit, ker ne poznajo reda in ker lažejo. Seveda je to majnšina. En nediscipliniran posameznik lah naredi velik problem. Smo videli te dni, kako to gre.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

Fritz ::

musicfreak je izjavil:

kaj pa ce bi se nehali igrati premagovanja narave in naravnih nesrec in se jemat za tako zelo pomembne? zal je tako da lahko danes si, jutri te ni. meni se lahko zgodi jutri, tebi pojutrisnjem, tako je zal zivljenje. vsi bomo prej ali slej umrli, za to da bom zivel 5 let dlje pa s tem potegnil vse ostale v drek, to pa je bolano.

pa se tole postam:
https://ambasador21.wordpress.com/2020/...

Res je, vse je relativno, danes si, jutri te ni, zakaj bi se sploh trudil. Greš na most, se vržeš dol in nobenih skrbi več.

No, pa meni ne bi bilo treba brati teh neumnosti in prodajanja dezinformacij. Pa dobro, a res misliš, da so se v tej teoriji zarote združili Zahod, Rusi, Kitajci in Iranci samo zato, da bi tebi grenili življenje? A res misliš, da je 99%+ zdravnikov in znanstvenikov idiotov, peščica ločenih mnenj pa edina pravilna?
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

BlackDeath ::

Bigsanta je izjavil:

Okapi je izjavil:

Bigsanta je izjavil:

Glede na to, da bo gibanje omejeno na občino stalnega prebivališča me zanima, kako bo z nami najemniki? Sam imam namreč najeto stanovanje in prijavljeno začasno prebivališče v Ljubljani, stalno pa 60km stran.

Odločit se moraš, kje boš.

Sam sem že odločen, da bom v Ljubljani vendar to še ne pomeni, da imam prijavljeno stalno prebivališče. Zanima me, kako bo s tem, ko bom hotel v trgovino ali lekarno?

Predvidevam, da si lahko na zacasnem bivaliscu, ne vem pa kdo bi kompliciral, ce te ustavijo pri najblizji trgovini. Menda se nisi pripeljal 60km po wc papir!?

Vecji problem imama midva s punco: nisva uredila zacasnega bivalisca, ker se je iz danes na jutri situacija obrnila in ni bilo casa uredit, odlocila se je pa ostat pri meni, da zasciti starse in stare starse. Delala z otroci do zadnjega in se nama ni zdelo pametno tvegat.

imagodei ::

hator je izjavil:

Ta video se zelo splača pogledat.

Intervju z vodilnim strokovnjakom iz Južne Koreje. Prof. vse opiše od prenosa, kdo je ogrožen, zakaj so tudi nekateri mladi ogroženi,..

Na koncu se mi je zdelo krasno, kako nevzvišen je bil dohtar. Kako lepo je povedal, da sta se Evropa in US nemara zmotile glede nošenja mask, ampak da morajo tudi oni biti ponižni - it ain't over until it's over. In kako upa, da se bodo druge države učile na napakah Koreje, češ da se iz napak učimo in to je znanost.
- Hoc est qui sumus -

lexios ::

@imagodei, zanimiv video; potrdi kar že slutimo.

- verjetnost epidemijo ustavit kot sars v tem letu so < 10%
- verjetnost, za 2. val pozimi, 3. val naslednje leto itd > 90%
- razvoj cepiva bi trajal minimalno cca. 2 leti
- best chance je experimentacija z že znanimi zdravili

...means:
- ogromen udarec za ekonomijo
- prilagajanje (maske, samooskrba, odgovornost...)
- premik družbe v bolj totalitarno politiko vs. žrtve, nemiri, kaos, protesti

fujtajksel ::

imagodei je izjavil:

Okapi je izjavil:

qwertyy je izjavil:

Mene pa veseli, da je Slovenija med bolj drznimi državami v Evropi, kar se ukrepov tiče. Rajši imam mesec zelo ostrih ukrepov, kot pa da se bo to vse še vleklo v nedogled.

Boš povedal maja, kako si zadovoljen>:D

Žal, ravno z zelo ostrimi ukrepi se zna vlečt v nedogled (oz do takrat ko bo široko dostopno učinkovito zdravilo ali cepivo). Kitajci so mogoče zdajle zatolkli, ampak to ni več svet kot je bil prej. Virus se jim je le potuhnil, ukrepe lahko zrahljajo ampak bo prišel nazaj, zadeva še zdaleč ni mimo.
Problem je da se na to epidemijo očitno več ne da gledat samo epidemiološko s številkami okuženih in umrlih ;( Od zelo ostrih ukrepov se je že začela gospodarska kriza, ki bo žal tudi ubijala, npr direktno tiste ki ne bodo dobili zdravniške pomoči, ki bi jo prej lahko, pa tudi indirektno.
Očitno ne bo minilo mimogrede, mislim da ni šans da bi bilo konec v enem mesecu. Že če bi pol ekonomije stalo pol leta bomo v težkem zosu. Zato mislim da je nujno že takoj razmišljat o vzdržnosti ukrepov na daljši rok. Kako jih prilagodit, da bodo delovali proti širjenju virusa ampak čimmanj ubijali ekonomijo in družbo.

Invictus ::

Mene bolj skrbi, zakaj nikjer ni pogojev, kdaj se karantena zaključi...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Invictus je izjavil:

Mene bolj skrbi, zakaj nikjer ni pogojev, kdaj se karantena zaključi...

Ob tem tempu širjenja lahko traja več let. >:D

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Badwolff ()

PrihajaNodi ::

V Sloveniji? ;(( Ne bit tako neučakan, čez 1 mesec bo poletje. >:D Če preživimo migrante, pa utegne it naslednjo zimo zares na zob...

Se eno leto bos zaprt v fletu, brez prihodkov? Strom ti bo placal bozicek? Tole gre lahko se max 3 mesece, raje en.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Fritz ()

bedarija ::

veliko ljdui je na začetku te pandemije govoril kako vsi paničarimo in koliko drugih bolezni je bolj smrtonosnih ter da nihče o tuberkolozi ne govori kljub temu da dnevno umre 3000 ljudi zaradi nje. zdaj ko je v enem dnevu zaradi corone umrlo 3000 ljudi, lahko govorimo o njej? lahko začnemo zganjat "paniko". ne ker če bi jo šele sedaj bi bilo močno prepozno. samo predstavljajte si če ne bi uveljavljali ukrepov v kako hudih razmerah bi sedaj bili.

musicfreak ::

bedarija je izjavil:

veliko ljdui je na začetku te pandemije govoril kako vsi paničarimo in koliko drugih bolezni je bolj smrtonosnih ter da nihče o tuberkolozi ne govori kljub temu da dnevno umre 3000 ljudi zaradi nje. zdaj ko je v enem dnevu zaradi corone umrlo 3000 ljudi, lahko govorimo o njej? lahko začnemo zganjat "paniko". ne ker če bi jo šele sedaj bi bilo močno prepozno. samo predstavljajte si če ne bi uveljavljali ukrepov v kako hudih razmerah bi sedaj bili.

bos videl v kakih razmerah se bos cez poletje in naslednje mesece, ce bo se do junija vse zaprto

je pa nedvomno jasno da nas mislijo met zaprte dokler se ne najde cepiva oz. zdravila...to je bilo tudi med vrsticami povedano, ce se dobro poslusa, le da tega ne upajo in ne smejo seveda povedat direkt na glas, ker vejo kaj bi se zgodilo... mir si zagotovijo samo tako, da dajejo raji upanje da bo cez par tednov (ljudje mislijo 2,3 tedne) vsega konec.

Zgodovina sprememb…

Sj vbistvu gre za paniko! In to je slabo... A morda edini način, da se poskusi omejiti smrt ogromnega števila ljudi. Problem je, da je narod vajen kruha in iger, kruha je še, igre pa so ukinjene...

je pa nedvomno jasno da nas mislijo met zaprte dokler se ne najde cepiva oz. zdravila...to je bilo tudi med vrsticami povedano, ce se dobro poslusa, le da tega ne upajo in ne smejo seveda povedat direkt na glas, ker vejo kaj bi se zgodilo... mir si zagotovijo samo tako, da dajejo raji upanje da bo cez par tednov (ljudje mislijo 2,3 tedne) vsega konec.

Ne nabijaj... Do razvoja cepiva je najbrž še najmanj 2 leti! Že 3 mesece je hud udarec za ekonomijo in posledice za ekonomijo bi bile v primeru, da bi imeli "dopust" do razvoja in izdelave cepiva (za vse) katastrofalne... Politika oz. ljudje se bodo prej ali slej morali sprijaznili z žrtvami, v tem trenutku pa gre zgolj za to, da se širjenje upočasni.

Ker je politika zaspala, se s temi ukrepi kupuje čas - čaka se maske in respiratorje. In upa, da se narod strezni - v tem primeru se bo ukrepe sprostilo maja, maske bodo ostale del obvezne opreme, meje najbrž za večino plebsa zaprte, dokler se ne uvede nek sistem testiranja(?)... Opcija B so protesti, ker gre vendar za JJ in podaljševanje ukrepov do junija, ko se prične poletje ali pa zaradi masovnega zbiranja kolaps zdravstvenega sistema in Italija. Plan za prihodnjo zimo pa najbrž še ne obstaja...

PS: Ker protestiral nedvomno bomo - izkoristite ta čas za razmislek o "vsebini" protestov...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lexios ()

PrihajaNodi ::

bedarija je izjavil:

Bedarija. To bi se zgodilo vsemu navkljub. Irelevantno.
Bos videl kako bo ko bo “vsak za sebe oziroma svojo rit”. Sedaj se plenjenje se ni zacelo.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Reycis ::

Fritz je izjavil:

musicfreak je izjavil:

kaj pa ce bi se nehali igrati premagovanja narave in naravnih nesrec in se jemat za tako zelo pomembne? zal je tako da lahko danes si, jutri te ni. meni se lahko zgodi jutri, tebi pojutrisnjem, tako je zal zivljenje. vsi bomo prej ali slej umrli, za to da bom zivel 5 let dlje pa s tem potegnil vse ostale v drek, to pa je bolano.

pa se tole postam:
https://ambasador21.wordpress.com/2020/...

Res je, vse je relativno, danes si, jutri te ni, zakaj bi se sploh trudil. Greš na most, se vržeš dol in nobenih skrbi več.

No, pa meni ne bi bilo treba brati teh neumnosti in prodajanja dezinformacij. Pa dobro, a res misliš, da so se v tej teoriji zarote združili Zahod, Rusi, Kitajci in Iranci samo zato, da bi tebi grenili življenje? A res misliš, da je 99%+ zdravnikov in znanstvenikov idiotov, peščica ločenih mnenj pa edina pravilna?

Isti problem je pri podnebni "znanosti". Ljudje smo socialna bitja in velika večina hitro uskladi mnenja z mainstream prepričanjem brez kakršnegakoli preverjanja. Poleg tega pa je veliki večini znanstvenikov (in zdravnikom v tem primeru) bolj pomembna naslednja plača kot pa izpostavljanje v problematične situacije. Svoj bias dodajo še mediji in ljudje kot si ti, ki o disidentih poročajo kot o nekih odpadnikih. In tako hitro imaš situacijo, kjer se tistih navideznih 99% (v resnici je dosti manj) moti, tisti 1% pa ima prav.

Conini ::

FDA issues emergency authorization of anti-malaria drug for coronavirus care

The Food and Drug Administration on Sunday issued an emergency use authorization for hydroxychloroquine and chloroquine...

krucymucy ::

BlackDeath je izjavil:

Ne vem kaj meni slo-tech, jaz menim da lahko telefon pustis doma.

energetik ::

Se eno leto bos zaprt v fletu, brez prihodkov? Strom ti bo placal bozicek? Tole gre lahko se max 3 mesece, raje en.

Dopusta bo že konec, a tole se čez 3 mesece ne bo končalo. Čez par dni boš dobil nagobčnik, čez poletje boš na ketni.
Jasno, da virusa s sveta ne bomo spravili dokler ne bo povsod cepiva.
Ampak jasno je tudi, da se ne da takih ukrepov držati več kot mesec, dva, saj se bomo sicer vrnili v srednji vek.
Jaz mislim, da se bo z protivirusnimi zdravili dalo držati bolezen na ketni, pa če dobimo še 100-200 ventilatorjev in je to to. Počasi rahlanje ukrepov, odprtje tudi navadnih trgovin, nekaterih storitev, pač ob uporabi maske, razkuževanju itd.
Še vedno verjamem, da bo precej pripomoglo poletno vreme. To do zdaj še ni bilo P od poletja, še vedno imamo zelo suh zrak, ki povzroča razpokane sluznice hkrati pa daljše preživetje virusa v zraku. Študije kažejo, da prenosa okužb pri temp. 30°C sploh ni bilo več, če se ne motim za precej vrst virusov. Ko bo enkrat usekalo 25°+ in visoka vlaga, ljudje bodo veliko več zračili, se bo po mojem zadeva začela ustavljati.

Zgodovina sprememb…

• odbrisal: BigWhale ()

Okapi ::

energetik je izjavil:

Jaz mislim, da se bo z protivirusnimi zdravili dalo držati bolezen na ketni, pa če dobimo še 100-200 ventilatorjev in je to to.
Ljudje večinoma ne vedo, da je umrljivost tistih, ki so na ventilatorju (intubirani), zelo velika, zlasti pri populaciji, ki je sedaj na udaru (stari in že sicer bolni). Z ventilatorjem človeka obdržijo pri življenju za teden ali dva, potem pa vseeno umre.

Nekateri zdravniki se sedaj recimo že sprašujejo, ali je sploh smiselno vse te stare bolne bolnike s korono intubirati. Ker namreč, običajno, ko nek devetdesetletnik s kopico kroničnih bolezni dobi pljučnico, ga dajo na kisik, intubirajo pa ga ne (razen če svojci izrecno zahtevajo), ker je precej jasno, da ne bo pomagalo.

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

energetik je izjavil:

Jaz mislim, da se bo z protivirusnimi zdravili dalo držati bolezen na ketni, pa če dobimo še 100-200 ventilatorjev in je to to.
Ljudje večinoma ne vedo, da je umrljivost tistih, ki so na ventilatorju (intubirani), zelo velika, zlasti pri populaciji, ki je sedaj na udaru (stari in že sicer bolni). Z ventilatorjem človeka obdržijo pri življenju za teden ali dva, potem pa vseeno umre.

Nekateri zdravniki se sedaj recimo že sprašujejo, ali je sploh smiselno vse te stare bolne bolnike s korono intubirati. Ker namreč, običajno, ko nek devetdesetletnik s kopico kroničnih bolezni dobi pljučnico, ga dajo na kisik, intubirajo pa ga ne (razen če svojci izrecno zahtevajo), ker je precej jasno, da ne bo pomagalo.

Treba bo videti, ali tretmaji kot je npr. kombinacija hidroksiklorokinina in AZT ali druge res pomagajo pri zdravljenju infekta pljuč s COVID-19. Če je temu res tako, se bo dalo večino ljudi rešiti, tudi stare in že prej bolne.
A. Einstein

Zgodovina sprememb…

Conini ::

Fritz je izjavil:

Okapi je izjavil:

energetik je izjavil:

Treba bo videti, ali tretmaji kot je npr. kombinacija hidroksiklorokinina in AZT ali druge res pomagajo pri zdravljenju infekta pljuč s COVID-19. Če je temu res tako, se bo dalo večino ljudi rešiti, tudi stare in že prej bolne.

Seveda pomagajo. " The Food and Drug Administration on Sunday issued an emergency use authorization for hydroxychloroquine and chloroquine..."
https://slo-tech.com/forum/t759444/p666...

A v Avstraliji in drugod ni virusa? A ga v savni lahko ubijes? ...

Mora bit tudi vlaga, ne samo vročina. Gre pa za to, da se zaustavi širjenje zunaj. Če te nekdo okuži v direktnem stiku, ki to že ima, potem seveda fašeš.

Zgodovina sprememb…

zmaugy ::

AZT zdravi bakterijske vzporedne infekcije, se koncentrira na mestu infekcije (kjer ga je tudi nekaj 10x večja koncentracija kot drugje) in uravnava imunski odziv organizma.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zmaugy ()

J.McLane ::

FDA je odobrila hitre 5 minutne teste v ZDA, Japonska ima tudi že podobno hitre teste. V Evropi sem zasledil edino da je Bosch naredil nek test, ki da rezultat v 3 urah.

Tule zgleda zelo zaostajamo za ostalim svetom.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

fujtajksel ::

Conini je izjavil:

FDA issues emergency authorization of anti-malaria drug for coronavirus care

The Food and Drug Administration on Sunday issued an emergency use authorization for hydroxychloroquine and chloroquine...

Pa je bilo to medtem res že medicinsko potrjeno s kakšno večjo študijo ali gre za pospešeno potrditev po Trumpovem občutku in pritisku?

A misliš, da bi FDA potrdila terapijo z intravenozno aplikacijo čokolinota, če bi Trump tako zahteval?
Biseri...
neumnosti.

MisterR ::

Da. Zakaj ne? Pri boeingu je že bilo tak, da je FAA dovolila da proizvajalec sam testira zadeve, oni so samo potrdili :D

IL_DIAVOLO ::

Veliko je tudi zelo težavnih ljudi, pove Šter, ki opiše telefonski pogovor s Slovencem, ki je dopustoval na Mauritiusu. "Rekel je, da je davkoplačevalec, pa sem mu odgovoril, da sem jaz tudi," opisuje Šter in nadaljuje, da je gospod zahteval nasvet. Pred Šterom se je z gospodom že pogovarjala kolegica z ministrstva, a s pojasnili ni bil zadovoljen.

Nato je gospod dejal, da v Sloveniji pozna pomembne ljudi, a Šter se ni dal. Tudi jaz jih, mu je odvrnil. Gospod je za tem povzdignil glas in še enkrat zahteval nasvet, Šter pa mu je rekel, naj gre po list papirja in svinčnik, da si bo nasvet lahko zapisal. "Imate papir in svinčnik v rokah? Moj nasvet je: Pejd v ku**! Reakcija je bila izjemna, kar sapo mu je vzelo. Vprašal je: Kaj? Pa sem mu odgovoril, če katere od teh treh besed ni razumel in odložil telefon," opisuje Šter.

https://www.zurnal24.si/slovenija/andre...

Lmao

darkolord ::

J.McLane je izjavil:

FDA je odobrila hitre 5 minutne teste v ZDA, Japonska ima tudi že podobno hitre teste. V Evropi sem zasledil edino da je Bosch naredil nek test, ki da rezultat v 3 urah.

Problem hitrih testov je, da delajo na protitelesih, ki se pojavijo šele skupaj s simptomi.

MisterR je izjavil:

Da. Zakaj ne? Pri boeingu je že bilo tak, da je FAA dovolila da proizvajalec sam testira zadeve, oni so samo potrdili :D

Ampak pri Boeingu se kljub temu veliko bolj spoznajo na letala kot se Trump spozna na zdravila, kar je verjetno botrovalo odločitvi v primeru 737.

darkolord je izjavil:

J.McLane je izjavil:

Problem hitrih testov je, da delajo na protitelesih, ki se pojavijo šele skupaj s simptomi.

Ampak s protitelesi lahko prideš do ocene o precepljenosti prebivalstva. Plus da lahko ločiš tiste, ki imajo zgokj hud prehlad ali gripo od tistih s covid-19.
Biseri...
neumnosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zmaugy ()

Smrekar1 ::

J.McLane je izjavil:

Hitri testi so pri nas vsi že na voljo pri vsaj treh različnih ponudnikih.

Izvajamo jih ne, ker je zaenkrat še premalo znanega o imunskem odzivu na virus.

darkolord je izjavil:

Klinika Golnik že en teden meri protitelesa s počasnejšo in bolj zanesljivo ELISA. Za bolnike s simptomi je to dovolj, med tem in hitrimi testi imaš še korak avtomatiziranih imunoloških analizatorjev, kjer je kapaciteta za naše diagnostične potrebe neomejena.

Hitri testi pri temle so vprašljive vrednosti, je preveč nalezljivo. Poleg tega niso cenejši od avtomatiziranih metod, samo hitrejši so.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Smrekar1 ()

bigbada ::

Eržen, NIJZ: Število okužb se zelo manjša
Ivan Eržen, v. d. direktorja NIJZ, je v oddaji 24UR ob 10. uri povedal, da je število okužb že danes precej manjše, kot so pričakovali in bili navajeni prejšnje dni, kar pomeni, da ukrepi delujejo glede na inkubacijsko dobo in to da so bili sprejeti 14 dni nazaj.

darkolord je izjavil:

J.McLane je izjavil:

Še slabše, v dovolj veliki koncentraciji, da jih tak test zazna, so prisotni, ko si že skoraj ozdravel. To je bolj test na imunost kot na kužnost.

harvey ::

Ampak s protitelesi lahko prideš do ocene o precepljenosti prebivalstva. Plus da lahko ločiš tiste, ki imajo zgokj hud prehlad ali gripo od tistih s covid-19.

Lahko, samo je kavelj 22 v tem, da rabiš čas ko se protitelesa stvorijo, to se pa ne zgodi prvi dan po okužbi. Ker imaš na drugi strani eksponentno rast okuženih in recimo nekakšen 4 tedenski gap od inkubacije do protiteles ne moreš dobro predvideti oz. oceniti, kako se vse skupaj dogaja, vmes pa ti poklekne zdravstveni sistem. In kaj si naredil s tem. Ne prav dosti. Je pa seveda potem tudi vprašanje koliko časa ta precepljenost prebivalstva traja. Pri običajnih korona prehladnih virusih je povsem gotovo, da dobimo/prebolimo lahko na sezono nekaj teh prehladov. Kako je v tem primeru pri SARS-CoV-2 nisem še zasledil neke študije koliko časa naj bi ta imunost po COVID-19 držala. Če ima kdo kakšen zadnji tak podatek, bi prosil za posredovanje.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Okapi je izjavil:

Še slabše, v dovolj veliki koncentraciji, da jih tak test zazna, so prisotni, ko si že skoraj ozdravel. To je bolj test na imunost kot na kužnost.

Odvisno od testa. Dobi se teste, ki pokažejo protelesa IgM in IgG, torej teoretično lahko zaznajo okužbo že nekaj dni po izpostavitvi. Niso (še) primerni za ločevanje zdravih od obolelih, ampak dalo bi se že ločevati obolele s Covid-19 od ostalih obolelih (gripe ipd).

Vseeno je tu potrebno biti previden in najprej meriti protitelesa s kvantitativno metodo. Lažni negativni izvidi so v epidemiji VELIK problem.

harvey je izjavil:

Lahko, samo je kavelj 22 v tem, da rabiš čas ko se protitelesa stvorijo, to se pa ne zgodi prvi dan po okužbi. Ker imaš na drugi strani eksponentno rast okuženih in recimo nekakšen 4 tedenski gap od inkubacije do protiteles ne moreš dobro predvideti oz. oceniti, kako se vse skupaj dogaja, vmes pa ti poklekne zdravstveni sistem.

Protitelesa se da zaznati že 4 dni po okužbi, odvisno od okužbe in odziva. Čas nikakor ni 4 tedne, temveč največ 2 tedna. Pogosto manj.

In kaj si naredil s tem. Ne prav dosti. Je pa seveda potem tudi vprašanje koliko časa ta precepljenost prebivalstva traja. Pri običajnih korona prehladnih virusih je povsem gotovo, da dobimo/prebolimo lahko na sezono nekaj teh prehladov. Kako je v tem primeru pri SARS-CoV-2 nisem še zasledil neke študije koliko časa naj bi ta imunost po COVID-19 držala. Če ima kdo kakšen zadnji tak podatek, bi prosil za posredovanje.

Tega podatka še nekaj časa ne boš dobil, ker so prvi ozdraveli pred ne več kot 4 meseci. To je premalo za ekstrapolacije.

Zgodovina sprememb…

boolsheat ::

Nekateri so se spraševali zakaj ogorčenje nad motoristi, ki sedaj izkoriščajo prazne ceste za dirkanje po cestah:

https://www.rtvslo.si/crna-kronika/v-sl...

Lahko bi bil močno poškodovan in bi šli resourci po nepotrebnem... Že tako gredo.

(Seveda, ne pravim, da je omenjeni dirkal, ne vem, ampak prikazuje problem... RIP).

s1m0n ::

A sploh vemo kako so ti hitri testi zanesljivi?
Na splošno kako lahko zaupamo različnim testom in njihovi zanesljivosti glede na to, da se je sedaj že več krat pojavilo, da obstajajo tudi skupki testov, ki niso preveč zanesljivi. No saj tudi test, ki je 50% zanesljiv ni nič drugega kot ugibanje.

boolsheat je izjavil:

Nekateri so se spraševali zakaj ogorčenje nad motoristi, ki sedaj izkoriščajo prazne ceste za dirkanje po cestah:

https://www.rtvslo.si/crna-kronika/v-sl...

Lahko bi bil močno poškodovan in bi šli resourci po nepotrebnem... Že tako gredo.

(Seveda, ne pravim, da je omenjeni dirkal, ne vem, ampak prikazuje problem... RIP).

Takšni spadajo v isto skupino kot moroni, ki gredo iz Ljubljane na Bled ali v Portorož, ker v občini Ljubljana nimajo naravnih poti, gozdov in drugih lokacij, kjer bi se lahko sprehajali na soncu (/sarcasm).

Naprej pišem kot motorist. Če bi bilo lepo vreme, bi se v službo verjetno peljal z motorjem. A vreme je še vedno hladno, ceste so hladne in umazane (pesek) in pogoji niso dobri že za normalno vožnjo kaj šele kakšno izživljanje. Poleg tega je kruzanje z dvokolesniki enako kot prej omenjen moronizem z Bledom in Portorožem. Prej ali slej se boš ustavil, če ne zaradi drugega pa zato, da se pretegneš in odtočiš telesne tekočine. Če si okužen boš vsepovsod okoli sebe stresal corono in po nepotrebnem izpostavljal druge. In tega moroni žal ne razumejo.
A. Einstein

Smrekar1 je izjavil:

Protitelesa se da zaznati že 4 dni po okužbi, odvisno od okužbe in odziva. Čas nikakor ni 4 tedne, temveč največ 2 tedna. Pogosto manj.
Ampak ne kar s katerimkoli hitrim testom. Manj kot je protiteles, zahtevnejši mora biti test, da jih zazna.

J.McLane ::

s1m0n je izjavil:

Na splošno kako lahko zaupamo različnim testom in njihovi zanesljivosti glede na to, da se je sedaj že več krat pojavilo, da obstajajo tudi skupki testov, ki niso preveč zanesljivi. No saj tudi test, ki je 50% zanesljiv ni nič drugega kot ugibanje.

Kako zanesljivi so pa "počasni" testi, če pomisliš da ti vzamejo bris v nosu moraš očitno za ta test imeti kar nekaj virusa v sluznici nosu, torej moraš biti že kužen, da je test pozitiven. Saj so bili primeri ko oseba ni bila pozitivna, čez dva dni karantene je pa bila.

Majhne količine virusa v nosni sluznici ti verjetno ne bo zaznal noben test, verjetno je nek threshold, kjer je test pozitiven.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Ganon ::

Pravkar poteka konferenca. 21.941 testov, 756 je potrjenih primerov.

krucymucy ::

Ganon je izjavil:

Enako stevilo kot v Srbiji, s tem da so testirali vsaj 4x manj.

Tudi Avstrijci veliko manj testirajo.

s1m0n je izjavil:

Definiraj "zanesljivi".

Resno je tako: zanesljivi so v toliko, da pokažejo pozitiven rezultat, če je koncentracija določenih protiteles nad določeno mejo. Tu jim je kar za zaupati, če ne kupuješ ravno kitajske robe.

Vprašanje je ali je ta koncentracija klinično pomembna in kakšen delež ljudi hodi okoli okuženih, z nižjo koncentracijo protiteles od te. O tem nekaj informacij je, a ne dovolj, da bi lahko dal neko jasno številko kako zanesljivi so.

No saj tudi test, ki je 50% zanesljiv ni nič drugega kot ugibanje.

Testi nimajo "zanesljivosti", imajo "občutljivost", "specifičnost" in "diagnostično učinkovitost" (zmnožek teh dveh). Testi imajo pogosto slabo občutljivost in visoko specifičnost ali obratno. Hitri testi so narejeni za visoko občutljivost in nizko specifičnost - dobršen del pozitivnih rezultatov bo lažno pozitivnih, ampak če dobiš negativen rezultat na njega lahko praktično staviš glavo, ker se to ne zgodi.

Če imaš torej test, ki je pozitiven v 50% primerov (ne naključno, odvisno od zdravstvenega stanja) in absolutno nikoli ne bi bil pozitiven pri nekom, ki je okužen s SARS-CoV-19, bi bil test čisto uporaben. Verjetno bi naredil več škode kot koristi zaradi panike, ampak s takim testom bi lahko redno zagotavljal, da npr. ne pride do okužbe v kakšnem domu za ostarele.

Tak test ne bi nikoli prišel v uporabo, ker ima diagnostično učinkovitost 50%. Spodnja meja je ~85%.

Tega je še, ampak za razumevanje hitrih testov je tole dovolj.

Ganon je izjavil:

24 novih primerov. Odlično, če bo šlo tako naprej bomo konec naslednjega tedna imeli nič novih primerov. Dva tedna kasneje lahko začnemo sproščati ukrepe.

Zgodovina sprememb…

Ganon je izjavil:

Se pravi samo 26 novih. To je bistven podatek, ne koliko je bilo vseh skupaj od začetka epidemije.

energetik ::

Smrekar1 je izjavil:

24 novih primerov. Odlično, če bo šlo tako naprej bomo konec naslednjega tedna imeli nič novih primerov. Dva tedna kasneje lahko začnemo sproščati ukrepe.
Samo ne razumem, kako že ob 12h sporočajo število novih primerov, ki potem ostane enako do 23:59. Enako je bilo včeraj. Pa že nekaj dni se v statistiko beleži število primerov za prejšnji dan do polnoči.

Sicer se pa strinjam, gre nam odlično, pozitivnih še vedno samo 3% testiranih, dnevno število novih konstantno, nekje 30-60 primerkov. Če bo šlo tako naprej in primejo še dodatni ukrepi + prihod toplega vremena, bi lahko res sredi aprila prišli do enomestnih novih primerov in rahljanja ukrepov.

Okapi je izjavil:

Se pravi samo 26 novih. To je bistven podatek, ne koliko je bilo vseh skupaj od začetka epidemije.

Bistven podatek je še, da je bilo samo slabih 570 testov. Med vikendi jih je vedno manj, bistveno manj, zato je tudi število novo najdenih okužb manjše.

Saj to je v bistvu logično, ubožci ki te teste izvajajo so v službi po 24 ur na dan in vsaj en del jih dobi vsaj kak dan za vikend fraj. Ampak vseeno se moramo zavedati, da gre lahko za indikacijo manjšega obsega testov kot dejanski padec števila okuženih.

qwertyy ::

A ni bilo včeraj 20.753 testiranj, danes jih je torej 1200 več?

energetik je izjavil:

Samo ne razumem, kako že ob 12h sporočajo število novih primerov, ki potem ostane enako do 23:59. Enako je bilo včeraj. Pa že nekaj dni se v statistiko beleži število primerov za prejšnji dan do polnoči.

To so novi primeri, ki so jih diagnosticirali dne 29.3. od 00:00 do 23:59.

Sicer se pa strinjam, gre nam odlično, pozitivnih še vedno samo 3% testiranih, dnevno število novih konstantno, nekje 30-60 primerkov. Če bo šlo tako naprej in primejo še dodatni ukrepi + prihod toplega vremena, bi lahko res sredi aprila prišli do enomestnih novih primerov in rahljanja ukrepov.

Rahljanje ukrepov pride vsaj en teden po tem, ko je število novih primerov enako nič. Prej nimamo kaj rahljati ukrepov, ta hudič je nalezljiv ko ošpice.
««
155 / 355
»»