» »

Pandemija COVID-19

Pandemija COVID-19

Temo vidijo: vsi
««
89 / 355
»»

HappyPills ::

A imamo industrijo, ki bi znala raspiratorje naredit pri nas?

louser ::

NMH je izjavil:

Še ena za perspektivo:

and so true

In še ena, ki sicer velja za US območje
https://www.cdc.gov/flu/about/burden/pr...

juroz ::

HappyPills je izjavil:

A imamo industrijo, ki bi znala raspiratorje naredit pri nas?

Iskra Medical d.o.o mogoče?

bigbada ::

Če bo potreba, bodo kitajci poslali 100% dodatno opremo.
Kitajci so zagnali proizvodnje linije na 200%. Trenutno proizvedejo balastično število vsega. Meni se zdi da so še močnejši iz tega virusa ven prišli in bodo sedaj vsem pomagali.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bigbada ()

crniangeo ::

pri nas na sihtu so ze uvedli karanteno, tcji zaprti od jutri dalje, dela se remote, ostali ki pa ne morejo delati remote pa so na "čakanju" :)
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.

sbawe64 ::

BlackDeath je izjavil:

mahoni je izjavil:

O kaksnih stevilkah se spekulira, ko je Slovenija na spisku korone? Najbrz Italija v2 ne bo postala, ampak ni izkljuceno. Kaj vi menite?

Meni se zdi, da je kar verjeten tale Italjanski scenarij. Glede na to kar sem slišal in inkubacijsko dobo virusa je verjetno preko 500 okuženih, samo vemo še ne. Ti ljudje pa do takrat prenašajo en na drugega.

Če upoštevaš faktor 1,33 bomo na številki >500 18.3.
Pri sedanjem 1,4 1 dan prej.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

DeeJay ::

sbawe64 je izjavil:

BlackDeath je izjavil:

mahoni je izjavil:

O kaksnih stevilkah se spekulira, ko je Slovenija na spisku korone? Najbrz Italija v2 ne bo postala, ampak ni izkljuceno. Kaj vi menite?

Meni se zdi, da je kar verjeten tale Italjanski scenarij. Glede na to kar sem slišal in inkubacijsko dobo virusa je verjetno preko 500 okuženih, samo vemo še ne. Ti ljudje pa do takrat prenašajo en na drugega.

Če upoštevaš faktor 1,33 bomo na številki >500 18.3.
Pri sedanjem 1,4 1 dan prej.

Lih zato je pa še in še pomembna socialna distanca. Sam na žalost se tega ljudje ne zavedajo in bo potrebna prisilna karantena.

Urbano#Desno ::

Folk je čist ponorel. :))

Grem v lokalni hofer so pokupili vse testenine, ves riž, vso sadje zelenjavo, meso..... wc papir sploh nisem šel gledat..:D
Poslovodja divje naročala kaj naj jutri pripeljejo.
En kupec po telefonu na glas razlagal da so jih nategnili da je hrane dovolj in da bodo sedaj lačni....
Me prav zanima koliko te hrane bo končalo v smeteh....
Luda kuča

dice7 ::

Hoferji so izropani, ker tiste 4 delavke, katere so na smeni, ne morjo zalagat polic, ker morjo bit vse na blagajni. Grem iz hoferja v mercator, pa kot da se nic ni zgodilo

Telbanc ::

dice7 je izjavil:

Hoferji so izropani, ker tiste 4 delavke, katere so na smeni, ne morjo zalagat polic, ker morjo bit vse na blagajni. Grem iz hoferja v mercator, pa kot da se nic ni zgodilo

Sam mercator niso budget cene in ko kupiš za ene par tednov, kr nanese. Bo pa seveda tud mercator pršel na vrsto.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

kixs ::

Res konec sveta... hocem malo v nakup v Hofer ali Tus in ze parking poln. Pogledam notri, vse blagajne polne in vrste... sem samo odpeljal. Ne grem se guzvat in se kaj staknit po vrhu...

Anney ::

Telbanc je izjavil:

HappyPills je izjavil:

Minister Gantar: "Na voljo imamo 168 raspiratorjev." Torej če pogledamo statistiko resen problem bomo imeli pri 3000 okuženih. Torej res smo na tanki liniji. Se zna zgodit, da smo za en dan zamudli z ukrepi.

Naj se dokupi respiratorje. Nekaj bojo donirali kitajci, nekaj se naj sproti dokupi.

Nekaj jih res dobimo s kitajske, nekaj jih ima še vojska, verjetno bodo od ponedeljka naprej operativni.

Za vse alergike imam eno informacijo, ne paničarim, vsi ki ste (smo) alergični na cvetni prah, torej te dni začenja cveteti breza (in cel april), ker vemo, da je najbolj alergena, smo menda rizična skupina, to mi je danes povedal en doktor. Tako, da pazite vsi alergiki.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

zmaugy ::

Češka vlada razglasila 30 dnevno izredno stanje, Slovaška zaprla meje.
S tem da ima Češka 10,6 okuženih na milijon, Slovaška pa 3,8.
Slovenija še ni prišla tako daleč glede vseh ukrepov in ima 46,2 okuženih na milijon.

Zdaj lahko opazujemo kako se bo to razvijalo v primerjavi s Slovenijo.

https://www.rtvslo.si/svet/evropa/ceska...

Slovaški ukrepi veljajo od jutri, češki že danes. Slovenski ukrep zaprtja šol od ponedeljka.

https://www.worldometers.info/coronavir...
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zmaugy ()

DeeJay ::

Virus can remain viable "in aerosols up to 3 hours, up to 4 hours on copper, up to 24 hours on cardboard and up to 2-3 days on plastic and stainless steel" a Princeton study awaiting peer review has found
https://www.medrxiv.org/content/10.1101...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DeeJay ()

Zanimivost:

Najvišji odstotek okuženih na svetu na Islandiji

Islandija ima do zdaj 85 primerov okužbe z novim koronavirusom. Glede na to, da ima ta severna otoška država le 360.000 prebivalcev, to pomeni, da ima najvišji odstotek okuženih prebivalcev na svetu.

Izracunano pride 0,024%. Skoraj nic ;)

mirzad ::

Kako na bolniško? A je možno, da samo rečem, da imam vročino in kašljam, pa mi rečejo naj ostanem doma, ali bodo hoteli da se testiram?

Nisem bolan, ampak se mi ne zdi smiselno hodit v službo in se izpostavljat možnosti okužbe hkrati pa se odpovedat aktivnostim med ljudmi v prostem času. Še posebej ne za tako slabo plačo kot je moja.. Raje ostanem doma.

perci ::

Kaj pa mislite glede stikov starih staršev z otroki.

Jih je treba čist pokenslat?

Naši starši so razumljivo zelo za stike in so samozavestni, da niso tvegana populacija. Sicer sta sedaj oba zdrava, je pa fotr imel pljučnico, ki jo je prebolel kak mesec nazaj. Moja dva sta stara 67 in 70, od žene pa par let mlajša.

Sicer mi je res bad, da jih 3 mesece ne bodo videli ampak...

s7nf ::

Pomojem je to sploh najbolj ključnega pomena. Zaradi njih (pač po statistiki) to delamo. Oni bodo filali bolnice in zaposlovali medicince. Mi živimo pod isto streho in sem otrokom prepovedal približevanje staršem in obratno.

edit: Ostane težava kljuk in zračnega prenosa, ampak lej, narediš kar lahko.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: s7nf ()

mahoni ::

perci je izjavil:

Naši starši so razumljivo zelo za stike in so samozavestni, da niso tvegana populacija. Sicer sta sedaj oba zdrava, je pa fotr imel pljučnico, ki jo je prebolel kak mesec nazaj. Moja dva sta stara 67 in 70, od žene pa par let mlajša.

Otroci so superprenasalci, bila to korona ali navadna gripa. Torej, odgovor je JA. Obiske skenslat, razen ce bodo otroci doma in se ne bodo druzili z nobenim drugim razen vas starsev.

Vse ostalo je riziko in rajsi, da jih gleda po video call 3 mesce, kot da bodo RIP, a starost jim niti ni taksna, da bi nujno morali biti RIP.

ZaphodBB ::

perci je izjavil:

Moji mulci so že 14 dni doma. Tako, da ni nobene potrebe in živimo družinsko življenje mirno naprej.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

perci ::

Moji mulci so že 14 dni doma. Tako, da ni nobene potrebe in živimo družinsko življenje mirno naprej.
Moji mami se je čisto snelo, ko sem ji omenil to možnost.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()

perci je izjavil:

Moji mami se je čisto snelo, ko sem ji omenil to možnost.

H kolegu, ki ima par tednov starega dojenčka so sta se tast in tašča smrkava pojavila nenapovedano na obisk par dni nazaj kar iz ZD. Baje sta bila strahotno užaljena, ko ju je odslovil.

Upam, da bo tvoja mama bolj srečna, sedaj, ko vnučkov ne bo mogla videti do nadaljnega.

Lonsarg ::

Ja realno to uvest pomoje ni zaradi socialnih faktorjev. Čeprav teoretično gledano bi striktna karantena vseh starejših od 60 zmanjšala smrtnost za ene faktor 50, med tem bi pa mlajša populacija lahko delala normalno dalje brez karantene (zgolj higienični ukrepi) in pustila da virus naredi svojo pot in precepi prebivalstvo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Barakuda1 ::

Morda pa zadeva gre počasi proti koncu; vsaj pa podatkih iz Kitajske sodeč.
Praktično je na Kitajskem epidemija končana. V zadnjem dnevu beležijo le 18 (osemnajst) novozaraženih.

ZaphodBB je izjavil:

perci je izjavil:

Kako boš vedno sto procenten, vedno pri stvari, vedno pripravljen? Ga ni človeka, ena majhna nepozornost in boste vsi okuženi. Je bilo vredno "mirno družinsko življenje"?

Massacra ::

Barakuda1 je izjavil:

Morda pa zadeva gre počasi proti koncu; vsaj pa podatkih iz Kitajske sodeč.
Praktično je na Kitajskem epidemija končana. V zadnjem dnevu beležijo le 18 (osemnajst) novozaraženih.

Kot je bilo že prej pojasnjeno: širitev tega virusa (in tudi drugih) je matematično opisana.

Kitajci so glede na to mat. funkcijo dosegli nivo max okužesti populacije.
In zdaj novih okuženih ne more biti več naslednje dneve.

Mi še nismo tam, "zamujamo" 3-4 tedne.

mahoni ::

@imagodei
To je s tvoje perspektive. In to je lepo in prav, a obstajajo se drugi scenariji in to so milijonske okuzbe po celi evropi. To je pa potem cisti kolaps.

In verjemi,da bos happy, ce bos lahko danes strejdal kilo moke za pest lesnikov...

Good for you. Večina pa nima. What's your point?

Moj point je, da kdor se zgleduje po večini je... Ne smem napisat.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: Poldi112 ()

St235 ::

mahoni je izjavil:

@imagodei
to je s tvoje perspektive. in to je lepo in prav, a obstajajo se drugi scenariji in to so milijonske okuzbe po celi evropi. to je pa potem cisti kolaps.

in verjemi, da bos happy, ce bos lahko danes strejdal kilo moke za pest lesnikov...

rofl, a zombiji pridejo jutri al v ponedeljek?

Zgodovina sprememb…

• polepsal: perci ()

St235 je izjavil:

mahoni je izjavil:

@imagodei
To je s tvoje perspektive. In to je lepo in prav, a obstajajo se drugi scenariji in to so milijonske okuzbe po celi evropi. To je pa potem cisti kolaps.

In verjemi,da bos happy, ce bos lahko danes strejdal kilo moke za pest lesnikov...

Rofl, a zombiji pridejo jutri al v ponedeljek?

Tak dramatizirati pa res ni treba mahoni. Ta pandemija ni "vesoljni potop" iz filmov kataklizme!

St235 je izjavil:

mahoni je izjavil:

@imagodei

Rofl, a zombiji pridejo jutri al v ponedeljek?

V Shaun of the dead se tudi začne z enim zombijem :)

zmaugy ::

Hrvaška bo jutri uvrstila Slovenijo na seznam kriznih držav zaradi hitre rasti števila primerov okuženih s korona virusom:

https://www.24ur.com/novice/tujina/stro...

PS: Predvčerajšnjim sem spekel svojo prvo štruco kruha, otroci so rekli, da je super in veliko boljši od tistega iz trgovine. Pa še total easy je bilo.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zmaugy ()

zmaugy je izjavil:

Hrvaška bo jutri uvrstila Slovenijo na seznam kriznih držav zaradi hitre rasti števila primerov okuženih s korona virusom:

PS: Predvčerajšnjim sem spekel svojo prvo štruco kruha, otroci so rekli, da je super in veliko boljši od tistega iz trgovine. Pa še total easy je bilo.

:)

PreviousUser ::

zmaugy je izjavil:

Hrvaška ima majhno število primerov, ker so naredili par sto testov. Slovenija je v samem vrhu glede testov na prebivalca.

bi bilo bolje če bi manj testirali (sploh ne?), veliko ljudi bi se hitro okužilo, nekaj bi jih (nas?) umrlo in to bi blo mimo, sedaj bomo pa to vlekili še n mesecev čisto za bv

thetech ::

Za vse tiste, ki veselo trdite da okužba preko kontiminiranih reči ni mogoča https://www.medrxiv.org/content/10.1101...

thetech je izjavil:

Za vse tiste, ki veselo trdite da okužba preko kontiminiranih reči ni mogoča https://www.medrxiv.org/content/10.1101...

Če ga tja namensko (kot v tej študiji) naneseš

Kolilšno vrednost ima to dejansko v realnem življenju in verjetnosti okužbe ob stiku s površino?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Massacra ()

harvey ::

Kolilšno vrednost ima to dejansko v realnem življenju in verjetnosti okužbe ob stiku s površino?

Gre za ocene na podlagi eksperimentalnega okolja, ki je kasneje podlaga za neko povprečno oceno tveganja. Kaj, kdaj in kako ravnati, bolj v smislu previdnostnega ukrepa. Tudi informacije so, da je virus bil izoliran v izločkih, to pomeni, da je potrebno pri delu upoštevati tudi ta tveganja in ravnati skrbno in previdno. Tako s kužnino kot z ostalim materialom, ki je bil v stiku.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Valkoors ::

Massacra je izjavil:

thetech je izjavil:

Če ga tja namensko (kot v tej študiji) naneseš

Zakaj misliš, da po državah perejo ulice? Za zabavo?

phantom ::

mirzad je izjavil:

bi bilo bolje če bi manj testirali (sploh ne?), veliko ljudi bi se hitro okužilo, nekaj bi jih (nas?) umrlo in to bi blo mimo, sedaj bomo pa to vlekili še n mesecev čisto za bv

Nisi preveč dober v matematiki, ne? Po projekcijah se bo brez omejevalnih ukrepov verjetno okužila vsaj polovica ljudi, kritičnih jih bo cca. 5% (ne bodo preživeli brez intenzivne nege), torej 50.000+, kar bo krepko preko zmogljivosti našega zdravstva, ki lahko obravnava kvečjemu par sto kritičnih hkrati, torej lahko 50.000 ljudi kar odpišemo. Mogoče celo blizu 100.000 v črnem scenariju, da se (skoraj) vsi okužimo.

Viri (da ne bom spet izbrisan):
- 6,1% kritičnih: https://www.who.int/docs/default-source...
- na Harvardu pravijo, da naj bi se letos (brez omejevalnih ukrepov) okužilo 40-70% populacije sveta, univerza v Hong Kongu pa oceno postavlja na 60-80%: https://thehill.com/changing-america/we...
~
~
:wq

imagodei ::

Kako ni važno? Če kupiš 50 kil moke namesto 10 in če to stori 10.000 ljudi v obdobju 36 ur, moke popolnoma zmanjka, folk ki je ostal brez moke pa histeričen in začne kupovat makarone. Ko teh zmanjka, pa riž. Ko tega zmanjka, pa konzerve. Vse seveda v 5x prevelikih količinah, kar samo povečuje paniko v družbi (češ, ostali bomo brez hrane, če folk tako nakupuje pa že mora biti smrtno resno)

Če pa teh 10.000 ljudi kupi 10 kil moke v obdobju npr 3, 5 ali 7 dni, pa v trgovinah sicer beležijo večje povpraševanje, robe pa ne zmanjkuje. Ko pride folk v trgovino, nima občutka, da bo zdaj zdaj vsega zmanjkalo in "o fak, boljš da še jaz nabavim kar je še ostalo, magari 50 kozarcev vloženih kumaric".

In enako lahko lahko rečemo tudi za razkuževalna sredstva in maske. Eni so nabavljali toliko razkužil, kot da se bodo 3x dnevno kopali v banji, napolnjeni z njimi.

In vse to dejansko ustvarja paniko - tisto pravo, nepotrebno paniko, ne pa tisto, kar vi zmotno imenujete panika (torej koordinirani, premišljeni ukrepi in pozivi pristojnih inštitucij).
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

• spremenil: imagodei ()

Zakaj ne uvedemo začasne omejitve števila/teže, ki jo lahko posameznik kupi?

WizzardOfOZ ::

perci je izjavil:

skype + kamera, pa naj se pogovarjajo. Bolje to, kot pa ...

Mr.B ::

No sedaj se vam je oa usulo... americani so prinesli virus na kitajsko... https://www.businessinsider.de/internat...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Telbanc ::

imagodei je izjavil:

Kako ni važno? Če kupiš 50 kil moke namesto 10 in če to stori 10.000 ljudi v obdobju 36 ur, moke popolnoma zmanjka, folk ki je ostal brez moke pa histeričen in začne kupovat makarone. Ko teh zmanjka, pa riž. Ko tega zmanjka, pa konzerve. Vse seveda v 5x prevelikih količinah, kar samo povečuje paniko v družbi (češ, ostali bomo brez hrane, če folk tako nakupuje pa že mora biti smrtno resno)

Če pa teh 10.000 ljudi kupi 10 kil moke v obdobju npr 3, 5 ali 7 dni, pa v trgovinah sicer beležijo večje povpraševanje, robe pa ne zmanjkuje. Ko pride folk v trgovino, nima občutka, da bo zdaj zdaj vsega zmanjkalo in "o fak, boljš da še jaz nabavim kar je še ostalo, magari 50 kozarcev vloženih kumaric".

In enako lahko lahko rečemo tudi za razkuževalna sredstva in maske. Eni so nabavljali toliko razkužil, kot da se bodo 3x dnevno kopali v banji, napolnjeni z njimi.

In vse to dejansko ustvarja paniko - tisto pravo, nepotrebno paniko, ne pa tisto, kar vi zmotno imenujete panika (torej koordinirani, premišljeni ukrepi in pozivi pristojnih inštitucij).

Več kot kupiš zaloge, majnkrat boš šel ven ko bo virus res razširjen. Panika je tud zato, ker se zamuja z ukrepi.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Utk ::

Morda sem jaz ekstra zabit, ampak res ne razumem zakaj bi kupil 20 kil makaronov, če v trgovini ni moke, ker je nekdo, ali pa 1000 njih, kupilo 50 kil moke.

nodrim ::

Kje se da dobit informacije o prehodnosti mej? Za Češko in Slovaško recimo vem, da so zaprli za vse nedržavljane. Je kje kak seznam za vse države v Evropi?

Kako je s Slovenijo? Kako je s Hrvaško in Slovenijo?

Trenutno smo še vedno na Baliju, viza nam poteče konec meseca in z originalnim letom prek Indije pač ne gremo, tako da iščemo možnosti. Direktnega leta za Ljubljano seveda ni, situacija se pa spreminja iz dneva v dan. Druga možnost je, da se prestavimo v Zahodno Avstralijo (kratek let in nizka cena), ampak bo pa tam težko finančno shajat dovolj dolgo.

Na Baliju so uradne številke zaenkrat še super nizke, ampak je vseeno panika, ker državne zdravstvene ustanove niso ravno na nivoju glede tega, v privatnih so pa dobili navodilo, da ne obravnavajo primerov z virusom in morajo vse sumljive poslati v državno bolnico. Tako da bi se bilo dobro vsaj prestavit nekam, kjer so bolnice v redu. V tej isti sapi je Evropa glede tega vprašljiva zaradi velikih številk.

V glavnem, še enkrat, kje se kaj objavljajo informacije o ukrepih vlade glede prehodnosti meja? Vsaj slovenske meje.

nodrim je izjavil:

Kje se da dobit informacije o prehodnosti mej? Za Češko in Slovaško recimo vem, da so zaprli za vse nedržavljane. Je kje kak seznam za vse države v Evropi?

Trenutno smo še vedno na Baliju, viza nam poteče konec meseca in z originalnim letom prek Indije pač ne gremo, tako da iščemo možnosti. Direktnega leta za Ljubljano seveda ni, situacija se pa spreminja iz dneva v dan. Druga možnost je, da se prestavimo v Zahodno Avstralijo (kratek let in nizka cena), ampak bo pa tam težko finančno shajat dovolj dolgo.

Na Baliju so uradne številke zaenkrat še super nizke, ampak je vseeno panika, ker državne zdravstvene ustanove niso ravno na nivoju glede tega, v privatnih so pa dobili navodilo, da ne obravnavajo primerov z virusom in morajo vse sumljive poslati v državno bolnico. Tako da bi se bilo dobro vsaj prestavit nekam, kjer so bolnice v redu. V tej isti sapi je Evropa glede tega vprašljiva zaradi velikih številk.

V glavnem, še enkrat, kje se kaj objavljajo informacije o ukrepih vlade glede prehodnosti meja? Vsaj slovenske meje.

Probaj priti nekako do Dohe. Od tam imas direktne lete v Zagreb. Iz Hrvaske bos vedno lahko prisel v Slovenijo.

dominuspro ::

kixs je izjavil:

nodrim je izjavil:

Probaj priti nekako do Dohe. Od tam imas direktne lete v Zagreb. Iz Hrvaske bos vedno lahko prisel v Slovenijo.

Čez Indijo ne greste zaradi strahu pred okužbo ali je let odpovedan? Jaz bi šel domov s komerkoli(dokler se sploh da do Slo) in 14 dni v samoizolacijo.

Dag ::

nodrim je izjavil:

Pokliči na MZZ, vse drugo bo ugibanje in rekla-kazala.
««
89 / 355
»»