» »

Samsung na CESu vnovič poziral tudi z roboti, eksoskeleti in pametnimi domovi

Samsung na CESu vnovič poziral tudi z roboti, eksoskeleti in pametnimi domovi

Ars Technica - Pri Samsungu so novosti s CESa v svojih komercialno najbolj izpostavljenih linijah, kot so mobilni telefoni in televizorji, zvečine predstavili že v dneh pred sejmom, za tiskovno konferenco pa so rezervirali bolj visokoleteče zamisli, ki si morajo pot iz razvojnih laboratorijev šele izboriti. Ponovno smo lahko videli robote in vizije omreženih domov ter sosesk, toda najbolj razvpita izkušnja je pravzaprav čepela na drugem koncu prizorišča.

Predstavitev z nazivom Age of Experience (krajši video povzetek) je bila vsebinsko v več delih podobna lanski, toda s kanec bolje izoblikovanimi in simpatičnimi izdelki. Zvezda večera je bil okrogli robotek Ballie (žal ne BALL-E), ki ne bo zgolj igrača, temveč zanj v podjetju upajo, da ga bodo ljudje sprejeli kot šefa, oziroma nekakšnega koordinatorja pametnega doma. Za teniško žogico velika naprava v odporni gumijasti oblogi bo prepoznavala človeške postave, ovire in obraze ter znala lastnikom samodejno slediti. Poleg simpatičnega žgolenja in opazovanja, kako na stranišču opravljamo potrebo, bo Ballie ob zori odgrinjal zavese, pošiljal sesalce na delo, nas opominjal na jemanje tablet in preganjal mačko iz kopalnice. Vsaj v teoriji. V resničnosti robotek še zdaleč ni nared za izid, saj po besedah inženirjev "sledenje objektom še ni na zadovoljivi ravni", prav tako še manjka integracija z Bixbyjem, Samsungovim digitalnim osebnim pomočnikom, ki zamuja že za dve leti in sproža vse več dvomov. Na pomisleke glede groženj zasebnosti odgovarjajo, da Ballie razen delovnega pomnilnika ne bo imel shrambe podatkov in da bo vsa obdelava podob potekala na sami napravi, zato naj sploh ne bi bil sposoben špegati v spalnico in posnetkov pošiljati na Twitch. O odpornosti na 45-kilogramske labradorce pa niso hoteli reči ničesar.

Če je Ballie navzočim zvečine privabil nasmeh na obraz, pa je bila predstavitev sistema GEMS precej bizarnejša. Eksoskelet za predel stegen in križa, s polnim imenom Gait Enhancing and Motivation System, so lani pokazali s klasično namero pomoči pri gibanju, do letos pa se je prelevil v pripomoček za fitnes. Naprava zna namreč naše gibe ne le ojačevati, temveč tudi zavirati, s čimer nameravajo v zavetju dnevne sobe simulirati pohod na bližnji hrib. Da se na teh navideznih poteh ne bi kje izgubili, naj bi skrbela digitalna pomočnica, ki jo bomo videli skozi namenska AR očala, priklopljena na telefon. Čeprav še ne vemo, kolikšna naj bi bila cena eksoskeleta, bi nas torej celoten takšen telovadni komplet, vkup s pametno fitnes uro, bržkone stal nekaj tisočakov. Kar je precej dražje od buljenja teve aerobike.

Toda najbolj skrivnostno Samsungovo reč s sejma so kazali na ločenem odru. Neon je otrok Pranava Mistryja, šefa Samsungovega eksperimentalnega laboratorija STAR Labs, ki ima pri razvoju zelo zrahljano verigo. Gre za, milo rečeno, digitalne ljudi. Ne v vlogi trenutno razširjenih digitalnih pomočnikov, temveč dobesedno prepričljivo simuliranih oseb, tako v animirani podobi na zaslonu kot govorancah. To po eni plati pomeni, da za njimi stoji zmogljiva strojna inteligenca, ki se uči obnašanja in pridobiva osebnostne poteze, po drugi pa tudi to, da se neoni lahko utrudijo ali se na nas razjezijo - in torej niso klasični služabniki. Izkušnja je ta hip - kljub srhljivo prepričljivi animaciji - še zelo luknjava, zato gredo odzivi strokovne javnosti od ciničnih oznak AI chatbota pa do čiste nejevere, toda Mistry ne pusti zmesti. Trezno pravi, da je projekt Neon resda še v tako zgodnji razvojni fazi, da še sam ne ve, ali bo z njim res kam prišel. Toda hkrati lahko prav takšni poskusi čez leta pripeljejo do pravih umetnih oseb, ki bodo naši družabniki in zaupniki.

4 komentarji

OK.d ::

Ja Neon je kar zanimiv gadget, sploh če se bo kaj zanimivega razvilo iz tega, verjetno bo služil kot kakšen hišni butler za razvajene bogate ljudi.
LPOK.d

AlienRR ::

Ne razumrm poante Ballie-a in podobnih gadgetov. Kaj ti bo mačka, če se lastnik ne ukvarja z njo, kaj je korist, da odgrne zavese tudi ne vem, zakaj bi nas mogla tenis žoga snemat ko serjemo pa mi sploh ni jasno.
You can override the laws of thermodynamics with sufficient sudo access.

Ganon ::

AlienRR je izjavil:

Ne razumrm poante Ballie-a in podobnih gadgetov. Kaj ti bo mačka, če se lastnik ne ukvarja z njo, kaj je korist, da odgrne zavese tudi ne vem, zakaj bi nas mogla tenis žoga snemat ko serjemo pa mi sploh ni jasno.


Ti pa ne razumeš heca, eh? :8)

kanarin ::

AlienRR je izjavil:

zakaj bi nas mogla tenis žoga snemat ko serjemo pa mi sploh ni jasno.


Mislim, kakšno vprašanje - po izrazu na obrazu bo pač ugotovil kdaj smo izstrelili bombo in bo takoj sprožil splakovanje školjke. Napredek pač.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Utrinki s CESa

Oddelek: Novice / Ostale najave
84137 (2471) BestAnti7
»

Napredek v nadzoru eksoskeleta z možganskimi valovi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
63049 (2377) Markoff
»

Nenadno propadla robotska firma Anki

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
225712 (3690) Gagatronix
»

Google Nexus 5 ja ali Google Nexus ne?

Oddelek: Mobilne tehnologije
235926 (4992) SaXsIm

Več podobnih tem