» »

Odpravnina

Odpravnina

mgermo ::

7. odstavek 79. člena ZDR-1 navaja, kdaj delavec ni upravičen do odpravnine:
Delavec nima pravice do odpravnine po tretjem oziroma petem odstavku tega člena v primeru, ko delavec in delodajalec v času trajanja ali po poteku pogodbe o zaposlitvi za določen čas skleneta pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas oziroma če delavec nadaljuje z delom na podlagi pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas ali če delavec ne sklene pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas za ustrezno delo, ki mu ga je ponudil delodajalec po poteku pogodbe o zaposlitvi za določen čas.


Če delavec neprekinjeno nadaljuje z delom pri DRUGEM delodejalcu na podlagi pogodbe za nedoločen čas, je upravičen do odpravnine, ali?

kixs ::

Odpravnino dobis samo, ce te odpustijo.

Magic1 ::

Verjetno odvisno kako se je razšlo. Če si dal ti odpoved, potem ne. Če pa ti pogodbe niso podaljšali, ali celo odpustili brez krivdnih razlogov, potem pa.
Magic

St235 ::

kixs je izjavil:

Odpravnino dobis samo, ce te odpustijo.


odpravnino seveda dobiš tudi če ti poteče pogodba za določen čas.

mgermo ::

Gre za potek pogodbe za določen čas. Mede me tole:
oziroma če delavec nadaljuje z delom na podlagi pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas

Torej, če neprekinjeno nadaljuješ pri drugem delodejalcu za nedoločen čas, si upravičen do odpravnine ali ne?

MadMicka ::

Se pravi, tebi se je iztekla pogodba za določen čas pri enem delodajalcu npr. zaradi začasno povečanega obsega dela, nato pa si sam našel drugega delodajalca in pričel z delom naslednji dan. V takšnem primeru si upravičen od odpravnine.

bluefish ::

mgermo je izjavil:

Gre za potek pogodbe za določen čas. Mede me tole:
oziroma če delavec nadaljuje z delom na podlagi pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas

To se lahko nanaša kvečjemu na trenutnega delodajalca.

mgermo ::

Dejavnost trenutnega delodajalca se je prenesla na novo podjetje, s katerim bom sklenil novo pogodbo (pogodba za določe čas poteče ob prenosu). Tudi meni se zdi logično, da se zgornji del nanaša na trenutnega delodajalca in ne kaznuje nekoga, ki neprekinjeno dela naprej pri drugem delodajalcu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mgermo ()

St235 ::

Ce se bo prenesla dejavnost na drugo podjetje oziroma pravnega naslednika potem ne vidim osnove za izplacilo odskodnine. To pač ni enako temu da bi se ti sedaj zaposlil pri povsem tretjem delodajalcu.

MadMicka ::

Če pride do prenosa dejavnosti po 75. členu ZDR-1, potem je bistveno, kateri dan. Če je presečni datum tisti dan, ko je tvoj zadnji dan po sedanji pogodbi, to pomeni, da si zadnji dan že delal pri novem delodajalcu in ni odpravnine. Če pa pride do prenosa dan ali več kasneje, pa si upravičen. Zdej, kako vedeti, kdaj točno je prišlo do prenosa, je pa že drug problem.

K0l1br1 ::

Je odpravnina omejena, da moraš biti določeno obdobje zaposlen pri delodajalcu ali gre v vsakem primeru po izteku, ko si za določen čas zaposlen, čeprav za 3 mesece?

mgermo ::

K0l1br1, za 3 mesece ti pripada.
Pogodba o prenosu je podpisana, ta in celo naslednji mesec je delodajalec 1 (meni poteče ta mesec), nato sledi selitev lokacije in s tem delodajalec 2.
Torej moj zadnji dan, je še pod delodajalec 1. Se bom pa pozanimal pri enem in drugem delodajalcu, čeprav prvi odpravnine verjetno ne bo želel izplačat.

St235 ::

Bistveno je ali bo vmes prislo do prekinitve ali ne.

Ce se bo pogodba za dolocen cas nadaljevala v nedolocen cas brez prekinitve potem ti odpravnina ne bo pripadal.

Ce pa pogodba za dolocen cas potece in te bodo na novo podjetje zaposlili kasneje (ko bo opravljena slitev itd.) pa je druga zgodba.

V grobem se menjava delodajalca pri prenosu dejavnosti ne steje za prekinitev delovnega razmerja. Tako tudi ce bi bil sedaj zaposlen za nedolocen cas in bi dobil odpoved ter novo pogodbo pri drugem delodajalcu (na katerega se prenasa dejavnost) ne bi bil upravicen do odpravnine

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

MadMicka ::

Se pravi, mgermo, ti praviš, da ti bo pogodba prenehala pod prvim delodajalcem, tj. ta mesec in šele nato bo prenos dejavnosti. To verjetno pomeni, da boš šele drugi mesec podpisal pogodbo z novim delodajalcem, se pravi, bi ti v takšnem primeru odpravnina pripadala.

Ampak, bolj verjetno je, da neglede na datum fizične selitve (ta sicer sploh ni nujna za prevzem dejavnosti), učinkuje prenos dejavnosti že pred to fizično selitvijo.

Najlažje je, da greš v kadrovsko po informacije in ko ti jih podajo, se lahko zadevo preveri.

Preveri pa tudi na Ajpesu, kaj točno se dogaja s prvim in drugim delodajalcem, morda dobiš kakšno koristno informacijo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanje glede denarnega nadomestila

Oddelek: Loža
172476 (2005) Hexx
»

Odpravnina

Oddelek: Loža
456525 (3203) MadMicka
»

Potek pogodbe za določen čas in denarno nadomestilo za brezposelnost

Oddelek: Loža
3710458 (8855) St235
»

Sporazumna prekinitev pogodbe (dolg delodajalca) (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5513280 (11604) Pithlit

Več podobnih tem