» »

Tožilstvo in dostop v mobitel

Tožilstvo in dostop v mobitel

cccc ::

Pozdravljeni!
Primer je resničen, sprašujem pa, ker mi zadeve niso čisto jasne in me tematika zanima.
Situacija: poznana oseba je naredila samomor z orožjem, ob dogodku ni čudnih okoliščin (suma na storitev kaznivega dejanja ipd.), a policija vseeno vzame par predmetov z mesta dogodka, tudi android mobitel. Le-tega pošlje na tožilstvo. Pravijo da je tak postopek. Po pravnomočni zapuščini se mobitel s tožilstva vrne sodišču, in se ga izroči dedičem.

Tehnično vprašanje: Kaj si lahko z zaklenjenim mobitelom sploh pomagajo? Uporabljen je vzorec za zaklep zaslona in če ravno ni vidnega odtisa potega prsta po ekranu, kako ga lahko odklenejo? Za kodo odklepa ne vprašajo. Če kdo kaj ve, kakšni so v takih primerih postopki pri teh organih, s kakšno opremo sploh razpolagajo. Bi bilo kaj drugače, če bi bil iOS ali androidov costum rom?
  • predlagal izbris: Machete ()

FrRoSt ::

To je običajen postopek.

Navkljub temu, da gre za "samomor", se preverijo še določene podrobnosti in poizvedovanja. Če ne drugega, da je šlo res za samomor...

Imajo izpiske zadnjih telefonskih kontaktov in podobno ....
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

cccc ::

Verjetno je tak res zgolj postopek. Za izpiske razumem, ampak te dobijo od operaterja. Sama fizična naprava jim pa nič ne koristi, verjetno. Razen če tako zavarujejo dokaze v primeru, da se kasneje nekaj ugotovi.

No, pa da preidemo k tehničnim vprašanjem - kakšne možnosti posedujejo ti organi v primeru, da hočejo priti v aparat? (je različno za različne OSe?)

shadeX ::

kakšne možnosti posedujejo ti organi v primeru, da hočejo priti v aparat? (je različno za različne OSe?)

iOS je gladko najbolj varen mobilni OS na planetu. Da bi "nasilno" nekdo prišel v iOS, je možnost skorajda nična ker je število ljudi, ki na planetu to zmorejo zelo omejeno. Sicer Androidi so tudi varni in da bi tja vdirali zaradi enega samomora se mi zdi skorajda nerelano.

Če hočeš varnost greš na iOS, če hočeš odprtost pa Android.

Ko je bila frka zaradi napada pred leti v Franciji, ko je napadalec imel iPhone, je FBI od Appla zahteval naj ga odklenejo oni so pa to zahtevo zavrnili. Nato je FBI še vedno vdrl v telefon s pomočjo neke skupine (ki se ukvarja s tem), so pa zato plačali okoli 1M € (če me spomin ne vara).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: shadeX ()

St235 ::

cccc je izjavil:

Verjetno je tak res zgolj postopek. Za izpiske razumem, ampak te dobijo od operaterja. Sama fizična naprava jim pa nič ne koristi, verjetno. Razen če tako zavarujejo dokaze v primeru, da se kasneje nekaj ugotovi.

No, pa da preidemo k tehničnim vprašanjem - kakšne možnosti posedujejo ti organi v primeru, da hočejo priti v aparat? (je različno za različne OSe?)

stestirano pred enim tednom na predavanju o informacijski varnosti: 17 od 40 ljudi je imelo vzorec nastavljen ali na prvo črko imena ali priimka. Da o pinih v obliki rojstnega datuma ne govorimo. Tako, da pogosto ni potrebno nič drugega kot malo socialnega inžinirigna in odklenejo telefon. EŠ posebej je to učinkovito v primerih ko uprabnik ni aktivno skrival podatkov.

Drugače pa ja, dostopi se razlikujejo glede OS, sploh pri androidu se da tudi brez odklepanja samega aparata prit do določenega dela podatkov, če storage ni šifiran. Včasih imajo ljudje debug mode prižgan. Pogosto so v telefonih tudi SD kartice in podobno. IOS tukaj načeloma velja kot bolj varen.

stb ::

Ugibam: Ekipa na terenu zgolj zavaruje dokaze - pobere in popiše stvari, ki bi utegnile biti zanimive. S forenziko se ukvarjajo kasneje (morda celo druga, specializirana ekipa).

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Samsung želi prepoved prodaje iPhone 4S v delih Evrope (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
5720396 (17372) Boobiz
»

Apple iPhone 3G oz. telefon do 150 evrov

Oddelek: Mobilne tehnologije
131927 (1729) krispe
»

Napovedan Windows Phone '7.5'

Oddelek: Novice / Windows Mobile
348581 (7569) Yoni
»

Java ME