» »

Pohitritev spletne strani

Pohitritev spletne strani

d0rK ::

Zdravo,

tastu za darilo postavljam eno simpl trgovinco za prodajo čili omak. Stvar sem že nekako postavil skupaj, nekaj je še prilagajanja in prevajanja ampak trenutno me najbolj moti počasno nalaganje strani. Uredil sem večino točk ki mi jih vrže gtmetrix in dobim kar dober yslow in pagespeed rezultat ampak imam filing da se stran še vedno zelo počasi nalaga. Trenutna, zastarela z napakami, se odpre veliko prej.

Gledam enega zadnjih poročil in mi ni jasno zakaj že v štartu čaka več kot sekundo in pol. Mi lahko kdo ki se bolj spozna na tovrstno optimizacijo razloži kaj se dogaja in kaj lahko storim?

Hvala!

Vazelin ::

To je res neokusno počasi lol
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

Saul Goodman ::

men strani sploh ne naloži, ampak tako iz glave, par stvari - technical SEO:

- fonte lahko gostiš na svojem strežniku, tako se losaš ene domene, ki jo stran non-stop kliče, to je fonts.google.com
- uglify javascript: http://lisperator.net/uglifyjs/
- optimiziraj css: https://css.github.io/csso/csso.html
- če gostiš na wordpress platformi, uporabi wp super cache plugin, ki ti pomaga stran servirat v statični obliki.

en kup stvari sem pozabil in spustil, kaj je treba popravt ti bo jasno, ko boš stran spustil čez razne SEO checke in npr. google page speed insights. če si uporabil kakšno slabo (bloated) temo, ti živ bog ne mora pomagat. zdravi temelji so najboljša stvar za odzivno stran. :D pri wordpressu se začne vsaj z npr. genesis frameworkom, obstaja pa tud kup drugih.

edit: za začetek postopoma ugašaj plugine in testiraj, da vidiš, če je kak problematičen.

Zgodovina sprememb…

d0rK ::

Original tema je hitra: http://8theme.com/demo/woopress/onepage/

Fora je da ne vem kje oziroma zakaj se stvari ustavijo. Moje prilagoditve niso nič posebno bolj glomazne od tistega demota. Dodal sem nekaj več artiklov nanstran, to je pa vse. Praktično samo optimizacije plugine in ničesar kar ne pride skupaj s temo. Gostujem na cloudflare za statične elemente, minimiziral sem css in html, gzip, vsega boga res. Celotna stran naj bi se naložila v 6 do 7 sekundah ampak zakaj na začetku traja tako dolgo. Čudno sicer tudi da je tebi sploh ne naloži. Je pa res da je stran hostana trenutno doma na HTPC masini in liniji z 1mbit uploada.


Več jutri popoldne.

Saul Goodman ::

Verjetno te jebe kej v konfiguraciji LAMP stacka.

d0rK ::

Laragon na Winsih uporabljam. A ti sedaj vsaj odpre? Neke probleme sem imel zaradi Autoptimize plugina in JS optimizacije.

blackbfm ::

Fora je da ne vem kje oziroma zakaj se stvari ustavijo


Preveri ce pognajas na vsaj php7 in da imas vklopljen opcache. Potem v wordpress nalozi query monitor plugin in poglej kaj ti žre resurse.

fonte lahko gostiš na svojem strežniku, tako se losaš ene domene, ki jo stran non-stop kliče, to je fonts.google.com


Verjetno ne veš da ima brskalnik omejitve glede hkratnih povezav na doloceno domeno, poleg tega je googlov strežnik zagotovo hitrejsi.

d0rK ::

PHPini pravi:

[opcache]
; Determines if Zend OPCache is enabled
;opcache.enable=1

Bom poskusil popoldne urediti. Ali lahko tudi ssl tako štopa?

weasel ::

Pa nekaj cudnega se ti dogaja pri razlicnih breakpointih: Nad 1200px sirine je stran cisto bela, sele pod 1200px se pojavi vsebina. + preveri v developer toolsih, ti javlja v konzoli, da se nekaj ne nalaga pravilno.

d0rK ::

Ja, to sem opazil! Na mobilnih napravah je vse ok.

Ampak meni trenutno vse prikazuje ok tudi na računalniku v Chromu! V Internet Explorerju pa ne!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: d0rK ()

AndrejS ::

Meni strani sploh ne pokaže - le bel zaslon je. Google Chrome na PC

Če zmanjšam okno na polovico ali manj pa vidim stran.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndrejS ()

d0rK ::

Zdaj vam verjetno naloži? Deaktiviral sem dva plugina ki sta optimizirala stran, predvsem JS, nekaj tudi css in html.

Netrunner ::

Par splošnih napotkov:
- ustrezna velikost slik (eden primarnih razlogov za počasno nalaganje) + nalaganje ustrezne slike za napravo uporabnika
- nalaganje slik šele ko pridejo v vidno polje
- Zmanjšanje število requestov (združiti CSS/JS datoteke v eno)
- minify html, CSS in JS
- gzip stilov in skript
- uporabljati čim manj zunanjih servisov (npr. youtube embed video, google maps, externi fonti, ...)
- ...
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

d0rK ::

Ne vem kako urediti točko 2. Nisem programer, znam sestavljati posamezne elemente in urediti kakšen zaplet.

Točka 1 mislim da je OK, točka 3 je bila urejena ampak če združujem js se pojavi problem z belo stranji. Vem da je ogromno requestov ker je 39 external Javascript scripts in 26 external stylesheets. :bonk: Točko 4 sem dobro uredil, točka 5 je urejena, gzip dela, zunanjih servis mislim da imam samo en in to je google fonts.

Netrunner ::

2. Ne rabiš bit programer, WP ima sigurno malo morje vtičnikov za to, drugača pa poguglaš malo in dobiš. V bistvu je enostavna zadeva. Namesto vseh slik daš eno placeholder sliko in v en data attribut zapišeše pravi source do slike. Nato z javascriptom ko pride slika v viewport zamenjaš src z pravo sliko.
3. Saj ne potrebuješ vseh združit, par skupin narediš in jih združiš. Drugače ja znajo biti težave če že zmanjšane datoeke združuješ in ponovno manjšaš. Poglej če imaš originale in tiste daj skup in minify.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Ales ::

Pri meni je čas prvega nalaganja tam razreda pol minute, če ne več. Šem že mislil, da bo ciklala v prazno do timeouta. To na prvi pogled ni le problem splošne optimizacije, ampak neka konkretna težava.

Uau koliko različnih javaskriptov kličeš na strani, to pa je veselica... Čisto tako iz radovednosti, koliko vtičnikov imaš omogočenih v WordPressu?? V glavnem, oglej kaj nalagaš in kaj toliko časa čaka. Nekaj ti ne dela prav. Zunanja skripta neka? Kaj dela recaptcha na prvi strani??

Preden se lotiš optimizacije, popravi še drugo osnovno funkcionalnost. Meni recimo sploh ne prikaže glavnega menija, dokler ne spremenim velikosti okna. Optimizacijo delaj na koncu, vmes le imej malo v mislih, da nalagaš čim manj različnih stvari. Ampak dokler nimaš osnovne funkcionalnosti čisto dokončane, podrobna optimizacija nima smisla.

Pa sori ampak, "Naša spletna stran uporablja piškotke..." je direktna kršitev zakonodaje. Ne smeš sploh naložiti nepotrebnih piškotkov, dokler ne vprašaš in dokler obiskovalec izrecno ne dovoli. Ne vem, zakaj se delaš neumnega sploh z obvestilom. Zbriši še obvestilo, pa je.

d0rK ::

Ja WTF no, kje je potem fora da mi gtmetrix piše da je cca 7s čas nalaganja?! A bom res moral vse razsuti, postaviti podstrani za vse itd. Evo report: Poročilo

Hvala tudi tistemu ki je stestiral naročanje in naročil 33 omak. ;)

d0rK ::

Ali je moja ideja da bi imel celo stran s trgovino na eni strani preveč optimistična? Imam še eno alternativno idejo kjer bi bili posamezni deli na ločenih straneh ki bi jih potem po potrebi klical.

Netrunner ::

@Ales => Za počasen začetni zagon je ponavadi kriv kakšen vtičnik ali več le teh, kateri delajo vedi ti kaj. Če nimaš kakega homemade strežnika na katerem si se učil potem gostovanje ne bi smelo predstavljati težav, saj večina je dovolj ok za povprečne strani.

@d0rK => Čas nalaganja se lahko spreminja saj preden se napolni pomnilnik (lokalni in od WP) lahko traja precej več kot potem.

Jaz se WP na veliko izogibam, zato žal nevem kaj bi lahko povzročilo težave. Priporočam ti, da začneš izklapljat vtičnike in testirati odzivnost, dokler ne dobiš tistega kateri zavira vse skupaj.

Če se da sklopi WP caching in browser caching, tako da dobiš realno sliko. Pa spremljaj web developer konzolo v beskalniku za morebitnimi napakami in času nalaganja posameznih elementov.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Yakamashi ::

Ja, je kar veselica pri tebi v head sekciji.

Moj najljubsi del je seveda tisti na koncu, kjer, ko je uporabnik ze potegnil dol za pol interneta vsega moznega, za posladek nalozis se 24 razlicnih fontov. Sem prestel, stiriindvajset jih je. Jezus Kristus na kotalkah, no.

Aja, se to, wordpress stacuna, zgrajena z WPBakery, to je nekak tko, kot da si zgradis celo bajto samo z lopato. Lahko, da bo zadeva enkrat celo narejena, ampak kaj, ko je treba pol se zivet v njej.

Netrunner ::

Yakamashi je izjavil:

Jezus Kristus na kotalkah, no.

:D

Soruca nisem šel gledat .. pa zdaj ko si to napisal sem preveril in .. yey .. raje nebi :)

{ color:  !important; }
{ color:  !important; }
{ color:  !important; }
{ color:  !important; }
{ color:  !important; }
{ color:  !important; }


Wtf je to ??

OP => počisti vso to nesnago.

Po moje ti počasi dela ker se server sprašuje WTF pa moram jaz zdaj to browserju pošiljat !?
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Kamion ::

Tudi Google ponuja test nalaganja spletne strani in rezultat je porazen:
https://developers.google.com/speed/pag...

d0rK ::

Sicer bom verjetno komplet nekako prenovil stvar ampak v firmi sem za foro odprl na kompu kjer še nikoli ni bila naložena in jo je odprlo v cca 4-5 sekundah v Chrome.

Ales ::

En post nad tvojim imaš link na PageSpeed Insights. 7 sekund, da kaj pokaže, 13 sekund, da lahko kaj uporabljaš.

A si sploh spremenil kaj?

Kamion ::

Važno da njemu v firmi dela ok.
Čeprav tudi 4 sekunde so zelo dolgo za nalaganje take simple spletne trgovine...

Netrunner ::

d0rK je izjavil:

Sicer bom verjetno komplet nekako prenovil stvar ampak v firmi sem za foro odprl na kompu kjer še nikoli ni bila naložena in jo je odprlo v cca 4-5 sekundah v Chrome.


CMS-ji imajo svoj interni caching kateri se obnavlja na določeno periodo. Če prideš na stran ko je caching ustvarjen dobiš npr 4-5 sekund, če pa prideš po tem ko se pobriše pa lahko skoči na 6-7 sekund.

Kakorkoli, saj nima veze :) .. za tako stran je absolutno preveč
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

d0rK ::

Vse predloge bom uposteval, zajedljivost pa na ženah/puncah ponucajte.

Dopusta je konec in ves cas ponucam za siht in dojencka.

Netrunner ::

Za nekoga ki se na te stvari ne spozna je taka optimizacija kar zahteveen zalogaj. Jaz bi na tvojem mestu začel izklapljati vtičnike in skušal ugovotit kateri najbolj zavira. Nevem kako ima WP to porihrano vendar bi v sami predlogi začel metati ven posamezne sklope, da vidiš kater del kode povzroča sranje ... ipd

Debugat step by step.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Saul Goodman ::

al pa zamenjat temo za kaj boljšega in gradit na "bolj zdravih" temeljih. jebiga, zato obstajajo firme, ki delajo spletne strani. drugi pa razne polizdelke objavljajo.

vezalke ::

Če še rabiš rabiš pomoč pri pohitritvi, mi piši na ZS.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[JS] Event, ko se stran naloži po "back" gumbu?

Oddelek: Programiranje
292285 (1553) Spura
»

Nekaj vprašanj glede izdelave spletne strani.

Oddelek: Izdelava spletišč
384298 (3149) scipascapa
»

Hitrost spletne strani Localhost vs. Web

Oddelek: Izdelava spletišč
372147 (877) Netrunner
»

Zelo odzivne, hitre spletne strani (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
5910819 (7618) c3p0
»

Objava spletnega portala

Oddelek: Izdelava spletišč
5850 (751) peko_deko

Več podobnih tem