» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
763 / 787
»»

toro69 ::

Torrent je izjavil:

CiClon je izjavil:

Kolko je over/under na procent albanskih priimkov v teh novo zgrajenih soseskah? :)

Ti imaš verjetno v mislih socialna stanovanja. Glede na to, da jih je občutno premalo, je cenzus kr strog. Če bi bilo stanovanj več, bi verjetno tud ostali prišli na vrsto.

Da dobiš subvencijo do 85% najemine ne rabiš živeti v "socialnem" stanovanju.
4 sobna stanovanja na Brdu v LJ dobiš v najen že za 200€/mesec.

Torrent ::

toro69 je izjavil:

Torrent je izjavil:

CiClon je izjavil:

Kolko je over/under na procent albanskih priimkov v teh novo zgrajenih soseskah? :)

Ti imaš verjetno v mislih socialna stanovanja. Glede na to, da jih je občutno premalo, je cenzus kr strog. Če bi bilo stanovanj več, bi verjetno tud ostali prišli na vrsto.

Da dobiš subvencijo do 85% najemine ne rabiš živeti v "socialnem" stanovanju.
4 sobna stanovanja na Brdu v LJ dobiš v najen že za 200EUR/mesec.

Očitno se nismo razumeli. Pravim, da je premalo socialnih stanovanj in jih zato dobijo tisti, ki imajo najnižje dohodke in največ otrok. Zato pa je sestava prebivalcev tam taka kot je, čakalne vrste so pa zelo dolge, kljub temu, da se mnogi niti ne prijavijo, ker vejo, da nimajo pogojev.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

Utk ::

Normalno. In preden bojo prišli na vrsto tisti, ki dejansko plačujejo kaj davkov, bomo imeli še vsaj 16 novih obrazov.

Utk je izjavil:

Normalno. In preden bojo prišli na vrsto tisti, ki dejansko plačujejo kaj davkov, bomo imeli še vsaj 16 novih obrazov.

Seveda, če smo zagaman narod, kjer kot posamezniki dlje od svoje riti ne znamo pogledat.

Zgodovina sprememb…

feryz ::

Seveda so čakalne vrste ogromne. Folk se prijavlja na vse mogoče.
Med čakanjem pa pod mostom spi, baje.

feryz je izjavil:

Seveda so čakalne vrste ogromne. Folk se prijavlja na vse mogoče.
Med čakanjem pa pod mostom spi, baje.

Ne spi pod mostom, ampak spi v vlažnih luknjah, za katere plača še drago najemnino. Si dober primer moje prejšnje trditve.

Verjamem pa, da bojo tisti z več praznimi nepremičninami pristali pod mostom, če se nek fer davek uvede. To so prave žrtve.

Zgodovina sprememb…

zavajon ::

Anderlič bojda že išče primerne lokacije pod mostovi po Ljubljani za elito.

Utk je izjavil:

Ni res, tu imamo strokovnjake, ki pravijo, da gradnja stane največ 1500 evrov na meter, 70 m2 je 100 jurjev, prvih 20 let nimaš kaj vzdrževat, to pokrije najemnina 500 evrov brez da damo en evro iz proračuna.

Nekateri, ki imajo boljše informacije glede stanovanjske gradnje trdijo, da se da zgraditi za 1.700/m2.
https://si.bloombergadria.com/ekonomija...

Cena gradnje zidane hiše za 2023 je znašala do 960 do 1.680 EUR/m2 neto površine.
https://www.mojmojster.net/clanek/97/Ko...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

Mato989 ::

Nekateri, ki imajo boljše informacije glede stanovanjske gradnje trdijo, da se da zgraditi za 1.700/m2.

No saj to pravimo...

Če ti TRDIŠ da država lahko to dela naj to nardi ampak TRANSPARENTNO...

Torej če stane 1.700m2 naj vzame država kredita za 1.700m2 x m2 ki jih želi zgradit...

Naj objekte zgradi

Naj jih da v najem in najemnina mora znašat toliko da:

1. pokrije kredit in obresti
2. pokrije vse plače in stroške ukvarjanja s projektom
3. pridela dovolj profita da bo čez XY (50-60 let) za ponovno podvojitev kapacitet v m2

To naj objavi na spletni strani in izračuna stroškovno najemnino...

Pa da vidimo.

Za konec pa solidarne poroke ki bodo krili razliko če ne bo XY denarja ker bodo stanovanja slučajno prazna... ti solidarni poroki bi bilo najbolje da so iz vrst tistih ki pravijo da je najemnih opcij premalo.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

matobeli ::

Mato989 je izjavil:

3. pridela dovolj profita da bo čez XY (50-60 let) za ponovno podvojitev kapacitet v m2

Gradiš neprofitna stanovanja da boš z njimi delal profit ;)
Matomatika 101

Dovolj je če pobereš toliko da se pokrije izgradnja in vse kar rabiš za vzdrževanje in večje prenove.
Če ne bi vseh fletov, ki so bili zgrajeni 60let nazaj, potalali, bi danes stanovanjski fond že ustvarjal dobiček.

Tko da ja, slovenska politika nas je do danes zafukala za ene 50let kar se tiče stanovanjske problematike.

Mato989 je izjavil:

Za konec pa solidarne poroke ki bodo krili razliko če ne bo XY denarja ker bodo stanovanja slučajno prazna... ti solidarni poroki bi bilo najbolje da so iz vrst tistih ki pravijo da je najemnih opcij premalo.

Če bodo stanovanja prazna, jih lahko mirno proda vam po 7k/m oz. 70k/m, kolikor bodo takrat cenjena. Poroki bodo pa davkoplačevalci. Ti sicer le v manjši meri, ker si normiranec.

matobeli je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Gradiš neprofitna stanovanja da boš z njimi delal profit ;)
Matomatika 101

Dovolj je če pobereš toliko da se pokrije izgradnja in vse kar rabiš za vzdrževanje in večje prenove.
Če ne bi vseh fletov, ki so bili zgrajeni 60let nazaj, potalali, bi danes stanovanjski fond že ustvarjal dobiček.

Tko da ja, slovenska politika nas je do danes zafukala za ene 50let kar se tiče stanovanjske problematike.

Neprofitna so bv... neprofitna naj delajo dušebrižniki ki so dobili milijarde na loteriji in jim je dolgčas... država pa naj zgradi profitna najemniška z namenom povečevanja fonda stanovanj... in ravno zato mora v 50 letih najemnina pridelat plusa za podvojitev kvadratnih metrov... novogradenj.

Torej če bi država zgradila 10.000 m2 nepremičnin za oddajo, se strinjam, naj jih oddajo primarno slovenskim državljanom ki so mlajši od 40 let in imajo šoloobvezne otroke (PRIMARNO) ampak najemnina mora bit taka da se iz teh 10.000 m2 nateče dovolj denarja da se

1. plača vse stroške kredita in kredit
2. plača vse stroške ljudi ki se s projektom ukvarjajo (in seveda vzdrževanje)
3. pridobi v 50 letih dovolj denarja da se zgradi dodatnih 10.000 m2 površin za oddajo

Edino na tak način bi čez 200 let Slovenija bila glede tega na boljšem. Ne da bi bili kaznovani ostali ki pač sami poskrbimo za to.

Če se gremo po tej logiki, bomo potem videli da dejansko tudi če imaš doživljensko najem in če moraš v doživljenskem lajfu odplačat x2 nepremičnini nebo najemnina kaj dosti nižja od tržne od privatnikov.

Zgodovina sprememb…

Ja, sej vemo da bi ti imel državna tržna stanovanja, sam zakaj bi jih sploh gradili če jih lahko trg ustvarja, vemo da obstajajo boljši načini za prit do keša kot preko oddajanja nepremičnin.

Oziroma, ko se omeni gospodarstvo v javni lasti je pa hitro vik in krik da je to neučinkovito in komonizem.

A si res tolk zaplankan da ne vidiš nič dlje od tega kako ti nepremičnina prinese profit?

matobeli je izjavil:

Ja, sej vemo da bi ti imel državna tržna stanovanja, sam zakaj bi jih sploh gradili če jih lahko trg ustvarja, vemo da obstajajo boljši načini za prit do keša kot preko oddajanja nepremičnin.

Oziroma, ko se omeni gospodarstvo v javni lasti je pa hitro vik in krik da je to neučinkovito in komonizem.

A si res tolk zaplankan da ne vidiš nič dlje od tega kako ti nepremičnina prinese profit?

Gradi jih naj država ker nekateri tu trdite da se lahko zgradijo za 1,7k na m2... če to drži potem naj to pokaže država oz. najbolje s solidarnim poroštvom ali kr tisti ki to trdite (vključno z bluzatorji ki so to izračunali)

Cilj je da se nekaj zgradi, kar bo na dolgi rok poplačalo SAMO SEBE in vse operativne stroške in na nekem dolgem roku (50 let) prineslo dovolj za podvojitev.

Ampak potem bomo vidli da neke velike razlike med privat in državnim ne bo, če sploh.

Vsak je lahko pameten na račun davkoplačevalcev če mu drugi plačujejo on pa dobi neprofitno.

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

naj jih oddajo primarno slovenskim državljanom ki so mlajši od 40 let in imajo šoloobvezne otroke (PRIMARNO)

Zakaj za vraga nikoli ne poudarjaš, da naj primarno plačujejo davke slovenski državljani, ki imajo otroke?

Mato989 je izjavil:

Ampak potem bomo vidli da neke velike razlike med privat in državnim ne bo, če sploh.

Zakaj pa naj bi bila razlike med tržnim oddajanjem stanovanj v državni lasti in tržnim oddajanjem stanovanj v zasebni lasti?
A javno infrastrukturo delamo z namenom da bomo imeli storitve po tržni ceni?

Lahko bi na Ptuju recimo za kanalizacijo obračunali toliko da bi jo po 50 letih zradili še po celem polju. Torej cca 50% povišanje. Ker edino to bi koristilo Sloveniji.

Mato989 je izjavil:

(vključno z bluzatorji ki so to izračunali)

OK, direktor stanovanjskega sklada je bluzator. Kako bi pa potem označili Matota?

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

naj jih oddajo primarno slovenskim državljanom ki so mlajši od 40 let in imajo šoloobvezne otroke (PRIMARNO)

Zakaj za vraga nikoli ne poudarjaš, da naj primarno plačujejo davke slovenski državljani, ki imajo otroke?

Saj jih... če ne dokažejo da si utajil si clean... torej pred zakonom plačuješ kot treba, ampak to ni tema od plačevanju davkov ampak tema o nepremičninah in cenah le teh...

In evidentno je da četudi bi država gradila z namenom samo povečevanja (torej podvajanja na 50-60 let) bi najemnina bila zelo visoka... kakršnakoli pa bi že bila pa zagotovo ne bi bila 300 ali 350 EUR za 70m2+

PLačujemo davke da se infrastruktura gradi, vzdržuje in obratuje pa iz plačevanja porabnikov.

Ker smo v kapitalizmu in gospodarstvo dela dobičke od katerih obračunamo davke in od njih živijo tudi javni servisi

Torej ti nisi slovenski državljan, ker kot normiranec plačuješ bolj malo davkov?

Zgodovina sprememb…

matobeli je izjavil:

PLačujemo davke da se infrastruktura gradi, vzdržuje in obratuje pa iz plačevanja porabnikov.

Ker smo v kapitalizmu in gospodarstvo dela dobičke od katerih obračunamo davke in od njih živijo tudi javni servisi

Gospodarstvo bo delalo manj dobičkov če bomo gradili več nepremičnin... torej bo manj prilivov... se pravi moramo poskrbeti da bodo porabniki plačali tudi večanje fonda... ne pa novi davki na manj dobičkov gospodarstva.

Dokaj simpl.

Naj najemniki dobijo doživljenske pogodbe ki se magari tudi dedujejo (z klavzulo da pač ko se mora nepremičnina podret zaradi varnosti da pogodba preneha) bistveno je to da če nekdo zgradi nepremičnino in jo oddaja, mora v nekem doglednem času nabrat dovolj denarja da postavi nadomestno... sam ocenjujem to na 60 let (+40 let hkratnega obratovanja obeh da se hitreje nabere denar za 3 rundo)

Skratka nobenega dobrega razloga FINANČNEGA seveda, ni da bi zdaj 100% davkoplačevalcem, plačevalo bivanje ostalim 10-20%... zato da bi sami sebi ti davkoplačevalci uničili vrednost nepremičnin na trgu...

zavajon je izjavil:

Torej ti nisi slovenski državljan, ker plačuješ bolj malo davkov?

Jaz plačujem vse davke ki jih po zakonu moram... ponavljam ta tema nima veze s tem... zaradi mene ne rabi bit 0 stanovanj zgrajenih...

Zgodovina sprememb…

No, en napredek pa je le. Končno priznavaš, da bi gradnja najemniških stanovanj povzročila padec cen nepremičnin. Še nedolgo nazaj ste to kategorično zanikali ;)

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Jaz plačujem vse davke ki jih po zakonu moram...

Sej prejemniki socialnih stanovanj tudi zadoščajo kriterijem zakona.

matobeli je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Jaz plačujem vse davke ki jih po zakonu moram...

Sej prejemniki socialnih stanovanj tudi zadoščajo kriterijem zakona.

Seveda, samo mi govorimo da ne več gradit socialnih stanovanje ne o tem kdo vse zadošča pogojem...

Jaz sem povedal način kako do državnih nepremičnina na način da davkoplačevalci ne zgubijo ampak lastniki pa, ampak vam ni všeč ker se zavedate da če bodo najemnine tržne pod pogoji ki sem jih zapisal da bodo vsaj 2x višje kot sanjate tukaj eni. Ne glede na ceno gradnje (ki tudi ne bo 1,7k na m2)

Zaenkrat je vam sociala nanny statel overjem všeč samo

1. gradimo nepremičnine za ne glede na to koliko stane saj plačamo vsi in jih damo na razpisu "zaslužnim"

2. Dajmo davek lastnikom da bodo prisilno morali prodajat in znižat lastne cene

To da bi pa nelastniki sami plačali za najem, amortizacijo in na koncu gradnjo fonda tudi za generacije za sabo, to pa vam ni všeč...

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

na koncu gradnjo fonda tudi za generacije za sabo

Dej... sej vemo da ti gresta ravno dve stvari po glavi in ena izmed njih je kako bi blo fajn če bi generacija pred tabo malo več prihranila, ampak traparij je pa vseeno enkrat dovolj. Stanovanje itak ostaen državi ko gre najemnik "ven".

matobeli je izjavil:

Mato989 je izjavil:

na koncu gradnjo fonda tudi za generacije za sabo

Dej... sej vemo da ti gresta ravno dve stvari po glavi in ena izmed njih je kako bi blo fajn če bi generacija pred tabo malo več prihranila, ampak traparij je pa vseeno enkrat dovolj. Stanovanje itak ostaen državi ko gre najemnik "ven".

Seveda ji ostane, ampak stanovanje ni večno... Tako kot marsikdo tukaj ne želi živet v nepremičnini z letnikom 1968, tako moramo gledat tudi na tem fondu... da je dokaj moderen... ne moreš ti rečt da so to stare greznice, pol pa po drugi strani trdit da pa tu pa je ok če bo staro 60 let ker ostane državi...

zakaj pa ti ne zgradiš nepremičnine danes in jo oddaš v najem in po 60 letih nimaš nič razen staro nepremičnino? Ker ti to ni smiselno in logično je tako, država smo VSI MI, zakaj meniš da je to smiselno za državo ki jo tvorimo vsi mi? Ni, ker če za tebe in mene ni smiselno ni niti za državo

Aha, normiranc je good in kul in plačuješ kar je zahtevano in nikakor ne povzroča direktne škode vsem ostalim zaposlenim, stanovanja so pa bad ker enako povzročajo direktno škodo in izpad dohodka v proračunu.

parazitski način življenja

matobeli je izjavil:

Aha, normiranc je good in kul in plačuješ kar je zahtevano in nikakor ne povzroča direktne škode vsem ostalim zaposlenim, stanovanja so pa bad ker enako povzročajo direktno škodo in izpad dohodka v proračunu.

Set greš off topic... to ni debata o normirancih ampak o tem da si VELIKA manjšina ne zmore kupit nepremičnine in bi jo rada na račun vseh nas zastojn oz bolje rečeno NEPROFITNO torej da bi jom ji vsi skupaj zgradili oni bi pa plačali vzdrževanje... to je tema o NEPREMIČNINAH ne o obdavčitvi dohodka... lahko pa narediš novo temo in bova tam debatirala o normirancih in ostalih prekomernih obdavčitvah komot.

Še zadnjič:

1. X osebe trdijo da lahko postavijo nepremičnine za 1,7k na m2
2. Če menijo da to lahko stori država jaz pravim da naj, PODPIRAM idejo
3. Vse stroške + podvojitev m2 čez 50-60 let se naj vračuna v najemnino
4. Pokažite rezultate...

Predvsem pa me zanima če bo potem najemnina tako nizka kot bluzite oz. toliko nižja od tiste na trgu pri privatnikih.

jernejl ::

Torrent je izjavil:

Očitno se nismo razumeli. Pravim, da je premalo socialnih stanovanj in jih zato dobijo tisti, ki imajo najnižje dohodke in največ otrok. Zato pa je sestava prebivalcev tam taka kot je, čakalne vrste so pa zelo dolge, kljub temu, da se mnogi niti ne prijavijo, ker vejo, da nimajo pogojev.
Ne poznaš sistema. Kdor dosega cenzus, se prijavi, in če ne pride na vrsto za socialno stanovanje, si na trgu poišče najemniško tržno in tam prejema subvencijo v vrednosti do 85% neprofitne najemnine in še subvencijo, ki krije razliko med neprofitno in tržno najemnino.
V resnici marsikomu ustreza, da nikoli ne pride na vrsto, ker si lahko sam izbere stanovanje na trgu, medtem ko so socialna stanovanja dodeljena in ni kaj veliko možnosti izbire.

Mato989 je izjavil:

Torej če bi država zgradila 10.000 m2 nepremičnin za oddajo, se strinjam, naj jih oddajo primarno slovenskim državljanom ki so mlajši od 40 let in imajo šoloobvezne otroke (PRIMARNO) ampak najemnina mora bit taka da se iz teh 10.000 m2 nateče dovolj denarja da se

1. plača vse stroške kredita in kredit
2. plača vse stroške ljudi ki se s projektom ukvarjajo (in seveda vzdrževanje)
3. pridobi v 50 letih dovolj denarja da se zgradi dodatnih 10.000 m2 površin za oddajo

Edino na tak način bi čez 200 let Slovenija bila glede tega na boljšem. Ne da bi bili kaznovani ostali ki pač sami poskrbimo za to.
Skratka, namesto da bi država dobila denar za gradnjo novih stanovanj s pošteno visokim davkom od premoženja, naj raje kaznuje mlade družine, ki od države najemajo, ter na njihov račun gradi nova stanovanja :))

zakaj pa ti ne zgradiš nepremičnine danes in jo oddaš v najem in po 60 letih nimaš nič razen staro nepremičnino? Ker ti to ni smiselno in logično je tako, država smo VSI MI, zakaj meniš da je to smiselno za državo ki jo tvorimo vsi mi? Ni, ker če za tebe in mene ni smiselno ni niti za državo
Neumnost leta 2024. Ravno naloga države je, da skrbi za tisto, za kar zasebni kapital ni sposoben poskrbeti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Skratka, namesto da bi država dobila denar za gradnjo novih stanovanj s pošteno visokim davkom od premoženja, naj raje kaznuje mlade družine, ki od države najemajo, ter na njihov račun gradi nova stanovanja

Zakaj bi lastniki nepremičnin drugim plačevali nepremičnine? Oni jih več ne rabijo.... To nenehno jemanje enim da dajemo drugim diši po komunizmu

Že to da bi država vzel kredit (torej mi vsi) kot poroki solidarni preko davkov ostalih, in bi dali to preko primernih najemnin bi naredili uslugo lenuhom ki nimajo niti za polog.

Zgodovina sprememb…

Sej jih ne bi? Sej si sam napisal, z najemnino se v 50 letih pokrije vse od A-Ž kar rabi blok v teh 50letih.

Aja ne, ni dovolj da državi ni potrebno plačat, mora še zaslužit 30%!

jernejl ::

Mato989 je izjavil:

Skratka, namesto da bi država dobila denar za gradnjo novih stanovanj s pošteno visokim davkom od premoženja, naj raje kaznuje mlade družine, ki od države najemajo, ter na njihov račun gradi nova stanovanja

Zakaj bi lastniki nepremičnin drugim plačevali nepremičnine? Oni jih več ne rabijo.... To nenehno jemanje enim da dajemo drugim diši po komunizmu
Zato pa je pomembno, da tvojih komunističnih umotvorov ne jemljemo resno in postavimo kapitalističen sistem davkov, po katerem bomo premoženje bolj obdavčili.
Ti bi rad, da država ustvarja profit na račun tistih, ki od nje najemajo (torej jim zaračuna več, kot jim nudi), hkrati pa bi rad, da država še naprej subvencionira bogate, ker od njih pobere premalo davkov. Skratka, ti si tisti, ki bi jemal onim, ki nimajo, in dajal onim, ki imajo.

https://proracun.gov.si/Public/BudgetCu...

Da se nekako ve iz kje se največ nakaplja v proračun.

matobeli je izjavil:

Sej jih ne bi? Sej si sam napisal, z najemnino se v 50 letih pokrije vse od A-Ž kar rabi blok v teh 50letih.

Si ti rahlo retardiran? Če bojo najemnine to pokrile, zakaj potem 100 mio letno iz proračuna? Če ne bojo, zakaj ne bojo?

Res rad bi vedel logiko po kateri bi nekdo iz neke vukojebine, ki mu uspe nekaj zaslužit, moral financirat stanovanja šiptarjem v centru Ljubljane. Ma kake mlade družine, ste pa res naivni, mlade družine, ki delajo, bojo plačevale davke, da se bo nabralo tistih 100 mio, ne pa da bi kaj dobile.

matobeli je izjavil:

Koga? Nič ne rabi zaslužit, ampak to da z najemnino ni potem mogoče zgradit novih stanovanj pomeni da defakto stanovanja častimo VSI MI... kar pa je nesprejemljivo...

Večina ljudi ki najema najema zato ker ne more kupit, zato bodo, če bodo imeli nepremičnine kot opisujem jaz verjetno vseeno na boljšem, če ne bodo pač naj ne najemajo in kupijo, zakaj bi morali prihranit na račun drugih sodržavljanov?

matobeli je izjavil:

https://proracun.gov.si/Public/BudgetCu...

Da se nekako ve iz kje se največ nakaplja v proračun.

Tako in če bi vse kar damo v odhodkih za:

1. Družinski prejemki, socialna varnost itd...
2. v ZPIZ
3. obresti

dali v investicije z pričakovanim 10% donosom letno

Bi bili dražava z veliko denarja in nizkimi davki in ne bi rabli podpirati družin z dodatki ker bi bile plače malo obdavčene.

Ker nam investicije predstavljajo MANJ kot damo za te tri točke skupaj pa imamo probleme.

O izdatkih za plačo ne bom niti začel.

Si pa spet off topic.

Zgodovina sprememb…

Kaže, da si ti nekoliko retardiran.
Najprej je treba zgradit in plačat, šele nato lahko najemnine začnejo pokrivati. Zato teh 100 mio iz proračuna.

zavajon je izjavil:

Kaže, da si ti nekoliko retardiran.
Najprej je treba zgradit in plačat, šele nato lahko najemnine začnejo pokrivati. Zato teh 100 mio iz proračuna.

Seveda, ampak to je potem 1x ne letno... če stane m2 res 1,7k m2 da je zaključeno kot vi trdite je 100 mil = skoraj 59.000 m2 nepremičnin oz. stanovanj...

Če je povprečno stanovanje 55m2 pa četudi rečeva 65m2 je to 910 stanovanj in vsa so 65m2 če vzmamo kredit na 20 let kar je smiselno zaradi OM, zdaj zračunaj koliko mora bit najemnina samo z vidika da pokriješ 100 mil na 2% OM...

Jaz nisem nič slišal o kakem planu, da bi ta sklad kdaj kaj vračal v proračun. To pri Levici sigurno ni nikomur na pamet padlo. Proračun se vendar polni z denarjem z drevesa.

Se pravi BREZ OBRESTI če 100 mil razdelimo na 910 nepremičnin ki bi jih RS oddajala je to reci in piši 460 EUR najemnine po nepremičnini samo da pokrijemo glavnico v 20 letih...

Mato989 je izjavil:

Koga? Nič ne rabi zaslužit, ampak to da z najemnino ni potem mogoče zgradit novih stanovanj pomeni da defakto stanovanja častimo VSI MI... kar pa je nesprejemljivo...

Čak mal, če država vzame puf npr 100M in ga z najemninami odplača v 50letih. In nato isti cikel ponovi... kako točno si prišel do tega da to častimo vsi mi in ne tisti ki plačujejo najemnine?

Da ne gvorim o tem da če bi se to že šli, bi danes bil 100M puf odplačan, država bi še vedno oddajala flete iz '68 (ker povsod so ta stanovanja po 150k+, sam na Ptuju jih rušijo) in iz teh najemnin vzela nov 100M puf, ali pa pazi to, kar 200M puf ker pobira x2 najemnin.

Približno isto kot če vzame privatnik 200k na puf za 30let in mu ga odplačuje najemnik.

Strošek je bolj ali manj samo kreditna sposobnost.

matobeli je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Čak mal, če država vzame puf npr 100M in ga z najemninami odplača v 50letih. In nato isti cikel ponovi... kako točno si prišel do tega da to častimo vsi mi in ne tisti ki plačujejo najemnine?

Da ne gvorim o tem da če bi se to že šli, bi danes bil 100M puf odplačan, država bi še vedno oddajala flete iz '68 (ker povsod so ta stanovanja po 150k+, sam na Ptuju jih rušijo) in iz teh najemnin vzela nov 100M puf, ali pa pazi to, kar 200M puf ker pobira x2 najemnin.

Približno isto kot če vzame privatnik 200k na puf za 30let in mu ga odplačuje najemnik.

Strošek je bolj ali manj samo kreditna sposobnost.

Zakaj pa potem folk jamra da noče bit v 1968 letnik stavbah v najemu ker je to greznica? Če so tako super 50-60 stare nepremičnine?

Pa kdo je pokril inflacijo EUR?

Če bi bil tak plan, bi država dokapitalizirala sklad s 300 mio, 10 let počakala in potem začela ven vleč višek denarja, ki bi MORAL nastajat. Ampak tega filma ne bomo gledli.

Da ne omenjam da če vzameva realne OM 3% kot so danes, in na 50 let verjetno 3x preplačaš vse skupaj samo obresti...

100mil = 910 stanovanj vsako 65m2 (2 sobno) in samo da glavnico odplača najemnik je to 460 EUR/mesec... v 20 letih... to je brez obresti... z obrestmi je verjetno bližje 600 ali celo preko...

Potem pa na to še vse stroške projekta, parcele, inflacijo rezervni sklad itd...

Da niti ne začnem če sek aj pokvari in mora država zamenjevat, na tako gmoto stanovanj je treba že met hišniško ekipo v zaposlitvi projekta pol so pa bolniške itd...

pa ni nujno da bo vse polno 100% uptime, treba zagotovit da ne bo država zalagala za obroke itd

Zgodovina sprememb…

Zakaj pa folk kupuje stanovanja in gradi hiše, če se to ne splača?
Kar se pa teh 100 mio letno tiče, to, predstavlja dobra pol odstotka proračuna. Plačal jih bi ti, a bi te to bolelo mnogo manj, kot bi te bolel padec vrednosti tvojih podedovanih nepremičnin zaradi tega.
Tako da ne jokaj zaradi teh nekaj evrov, ki jih bi plačal :))

jernejl je izjavil:

Torrent je izjavil:

Ne poznaš sistema. Kdor dosega cenzus, se prijavi, in če ne pride na vrsto za socialno stanovanje, si na trgu poišče najemniško tržno in tam prejema subvencijo v vrednosti do 85% neprofitne najemnine in še subvencijo, ki krije razliko med neprofitno in tržno najemnino.
V resnici marsikomu ustreza, da nikoli ne pride na vrsto, ker si lahko sam izbere stanovanje na trgu, medtem ko so socialna stanovanja dodeljena in ni kaj veliko možnosti izbire.

To nisem vedel, ampak vseeno je tako strog cenzus, da dva s povprečno plačo ne bota dobila subvencije. To je bistvo. Na Dunaju npr. tud taki dobijo občinsko/državno stanovanje.

Zakaj pa folk kupuje stanovanja in gradi hiše, če se to ne splača?

Model, mi živimo v državi, ki je s kazinoji in loterijo uspela nardit izgubo. Kako zaboga bo delala vsaj nulo v panogi, ki ima realno precej nizke marže. Proti loteriji, kazinojem, hotelom, itd.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Pa si prepričan, da je z loterijo in kazinoji naredila izgubo? Če ti delaš dobiček s stanovanji, bo ja tudi država ;)

roCkY ::

matobeli je izjavil:

Visoki davki pomenijo visoke cene. Visoki davki le višajo končne cene. Proračun, država mora biti le podpora vzvod sistemom v družbi ne pa vreča, ki se polni in precj čudno na osnovi nekih preglasovanj prazni.

Sicer pa ne spremljam teme nisem pa kar sem preletel zasledil, da bi šla kaj debata v to smer: Kanadčani in Avstralci so si praktično 100% zajebali stanovansko politiko s priseljevanjem in neustrezno pripravo nanj. Vse kar je bilo sredi korone še super je sedaj katastrofa. Cene so jim v dobrem letu eksplodirale. Folk ne more več niti luknje plačat, niti najema. Jah tujci so prišli stanovanja delat. Vsaj tako je razumeti politiko... Ampak kura in jajce sta se nekaj pomešala.

Tu v EU bo tudi marsikaj še šlo mimo tistega kar si politika predstavlja in pripričuje volilce, da naj bi se zgodilo.

zavajon je izjavil:

Pa si prepričan, da je z loterijo in kazinoji naredila izgubo? Če ti delaš dobiček s stanovanji, bo ja tudi država ;)

Ja, kazinoji in loterija so imeli že izgubo.
Jaz delam kar delam s svojim denarjem, tako da te to en kurc briga, v vsakem primeru pa tako popoldan preko kurca delam to za kar bi država zaposlila vsaj 3 ljudi, predvsem pa nimam nekega interesa da bi kradel sam sebi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Delaj, delaj, da boš lahko financiral državna stanovanja...:))
««
763 / 787
»»