Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi
Torrent ::
Dobro, pismo, kaj si od včeraj? Prodaja se za max ceno, ki jo lahko dosežeš. Kupuje se pa tudi po tej isti ceni, po max koliko ti banka odobri kredita. Še zmeraj se bi srečali pri isti ceni, davek gor al dol.
Nekaj se je zgubilo v tvoji logiki. Recimo pride zakon, da družine do 40 lahko kupijo novogradnjo brez tega davka, če nimajo nobene nepremičnine v lasti. Kako bo to zgledalo, da bo prodajalec temu dvignil ceno novogradnje za 9,5%, drugi bodo pa isto plačali z davkom? Katera je zdaj max cena? Al bo dvignil vse cene za 9,5% in tako vseeno vse prodal? Bo ja... Pffff.
jernejl ::
Pokaže pa ta raziskava tudi da od davka kjer prve ne bi obdavčili drugo pa minimalno, ne bo prišlo kaj dosti denarja...Seveda, treba je dati neko olajšavo za prvo stanovanje, popolnoma neumno je minimalno obdavčevati drugo. Zakaj bi nekomu, ki ima dve štirisobni stanovanji v LJ, vredni vsako po pol milijona, drugo minimalno obdavčili?
Te razne "druge nepremičnine" so v večini primerov vikendi ali pa podrtije. V najboljšem primeru stara meščanska zaščitena ničvredna stanovanja v katerih niti cigani ne bi hoteli živetFinance pravijo, da je v LJ 11 tisoč praznih. Slednje najbrž sodijo v te "druge" nepremičnine. Praviš, da so to v večini primerov vikendi ali podrtije ali ničvredna stanovanja? Kje v LJ pa so vse te silne podrtije in ničvredna stanovanja ter vikendice?
Dobro, pismo, kaj si od včeraj? Prodaja se za max ceno, ki jo lahko dosežeš. Kupuje se pa tudi po tej isti ceni, po max koliko ti banka odobri kredita. Še zmeraj se bi srečali pri isti ceni, davek gor al dol.Torej ugotavljaš, da če bi lastnikom davke dvignili, bi se s kupci in najemniki še zmeraj srečali pri isti ceni. Fino.
A vi veste, da ste za vsako vrečo cementa in cegu dali 22% v lastni režiji, ali 9.5% pri storitveni dejavnosti?Ne, ne vemo. 20+ let nazaj niti ni bilo DDV-ja. A vi to veste?
veste, da ste od vsakega zasluženega evra plačai skoraj 50% državiKateri državi? Bosni? ZDA?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
Utk ::
https://www.google.com/maps/@46.0448062...
Tu not jih je sigurno vsaj 6. Realno je hiša za podret. No, pa saj se bo sama. Lahko pa vržeš gor 15 centi stiroporja pa bo kot nova. Ampak še zmeraj podrtija.
In kamorkoli v centru vržem googlovega možiclja, se zavrtim za 360 stopinj, bom našel kaj podobnega.
Tu not jih je sigurno vsaj 6. Realno je hiša za podret. No, pa saj se bo sama. Lahko pa vržeš gor 15 centi stiroporja pa bo kot nova. Ampak še zmeraj podrtija.
In kamorkoli v centru vržem googlovega možiclja, se zavrtim za 360 stopinj, bom našel kaj podobnega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Če je nepremičnina ničvredna, sklepam, da mi jo bo lastnik dal zastonj? Ajd, sixpack piva mu bom že dal, ker sem dober človek.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
matobeli ::
Ampak če je realno hiša za podret, potem predstavlja celo strošek ker moraš sam dat za "sixpack" tistmu ki jo bo podiral.
bm1973 ::
Ampak če je realno hiša za podret, potem predstavlja celo strošek ker moraš sam dat za "sixpack" tistmu ki jo bo podiral.Mogoče bo Utk nekega dne spoznal, da četudi je nekaj podrtija, ni nujno, da je ničvredna. Niti ni nujno, da je malovredna. Morda je mnogovredna.
Tam ob plečnikovem stadionu je ena "gradbena jama", ki jo lahko v skrajnem pomenu podrtije smatramo kot 100% podrtija, ker gor ni praktično nič, pa dvomim, da ni kaj veliko vredna; tudi dvomim, da je sploh zajeta v zgoraj omenjenem številu "drugih" stanovanj. In nekdo bo zdaj rekel, da za tako podrtijo pa lastniku res ne smemo zaračunati tisoč evrov davka letno, ker je to čist preveč
Ja, bežigrad je super primer, ko bi Pečečnik najmanj izgube naredil, če bi stadion takoj ko ga je kupil, zastonj dal komerkoli ga bi hotel zastonj, pa še ta bi izgubo naredil, ker ne more tam nič zgradit, niti nič obnovit da bi prinašalo denar.
Električni priključek pa še zmeraj najbrž je kakšen.
Električni priključek pa še zmeraj najbrž je kakšen.
Zgodovina sprememb…
johnnyyy ::
Finance pravijo, da je v LJ 11 tisoč praznih. Slednje najbrž sodijo v te "druge" nepremičnine. Praviš, da so to v večini primerov vikendi ali podrtije ali ničvredna stanovanja? Kje v LJ pa so vse te silne podrtije in ničvredna stanovanja ter vikendice?
Ravno danes sem bil na ogledu enega takšnega stanovanja, ki je bilo - 20 let prazno. Stanovanje je v našem bloku, not pa je živela oseba, ki se je preselila k partnerju (prijavljena še vedno na tem naslovu). Stanovanje pa je služlo kot ropotarnica. Če ne bi videl ne bi verjel.
gansta ::
Cena na kvadratni meter se žal že lep čas računa na uporabno površino v kateri je vključno stanovanje, loža, balkon, shramba. Parkingi so pa ločeni.
Ti si pa optimist.
V kvadraturo se šteje vse, kar je napisano v ZK pod lastništvo...
??? Kaj bo loža od soseda pa shramba od župnika? Valda je vse tvoje in je dejansko realno točno tako kot sem zapisal!
Rekorder ima v (so)lasti kar 370 stanovanj
Po podatkih geodetske uprave ima večina lastnikov nepremičnin v Sloveniji v (so)lasti le eno nepremičnino. Takšnih je 670.507 lastnikov. Dve stanovanjski enoti ima v (so)lasti 186.366 lastnikov, tri ali več pa 73.915 oziroma osem odstotkov lastnikov nepremičnin. Nekateri posamezniki so zelo bogati, saj ima rekorder, fizična oseba, v (so)lasti kar 370 stanovanjskih nepremičnin, pri čemer je najverjetneje, da gre za nekoga, ki je nepremičnine dobil (tudi) z denacionalizacijo.
EWER115 ::
https://www.finance.si/kaj-se-dogaja-na...
Veliko vas govori kako cene stanovanj padajo v Nemčiji. No po lanskem padcu okoli 5%, se je letos zelo obrnilo nazaj - samo v zadnjih 2 četrtletjih skupno 4.4% rast cene stanovanj. Praktično nadoknadilo ves lanski padec. Napoveduje se pomanjkanje stanovanj, ker se je gradnja praktično ustavila in posledično je zopet povpraševanje večje od ponudbe. Neverjetna apokalipsa...no pri nas eni še kar čakajo 50% skonto a ne vedo, ker so "blokovci", da se je gradnja, financiranje, delo itd. podražila za nekaj deset %.
Veliko vas govori kako cene stanovanj padajo v Nemčiji. No po lanskem padcu okoli 5%, se je letos zelo obrnilo nazaj - samo v zadnjih 2 četrtletjih skupno 4.4% rast cene stanovanj. Praktično nadoknadilo ves lanski padec. Napoveduje se pomanjkanje stanovanj, ker se je gradnja praktično ustavila in posledično je zopet povpraševanje večje od ponudbe. Neverjetna apokalipsa...no pri nas eni še kar čakajo 50% skonto a ne vedo, ker so "blokovci", da se je gradnja, financiranje, delo itd. podražila za nekaj deset %.
Nemški gradbeni sektor se ubada z veliko rastjo stroškov, najprej so se podražili materiali, nato so se krepko zvišali stroški financiranja, zdaj hitro rastejo še stroški dela. Pod črto, gradnja je precej dražja, kot je bila. Dražja gradnja poenostavljeno pomeni, da so na koncu dražja tudi stanovanja, a ker trg prenese le določeno ceno, gradbinci odpovedujejo projekte.
Raziskava inštituta Ifo kaže, da bodo v Nemčiji leta 2026 zgradili 175 tisoč stanovanj. To glede na leto 2022 pomeni 40-odstotni upad. Ludwig Dorffmeister, nepremičninski strokovnjak inštituta Ifo, ob tem v izjavi, ki jo povzema Handelsblatt, opozarja, da napoved ni povsem zanesljiva, a je skoraj gotovo, da do leta 2026 ne bo zgrajenih niti 200 tisoč novih stanovanj. Cilj, ki si ga je zastavila nemška vlada, 400 tisoč novih stanovanj na leto, se tako zdi vse manj dosegljiv.
Rast cen nepremičnin napovedujejo tudi analitiki iz Deutsche Bank, izhaja iz njihove julijske napovedi za letošnje in prihodnje leto. Med argumenti za rast cen v ospredje postavljajo predvsem dva: prvič, ključne obrestne mere se znižujejo, posledično se znižujejo tudi obrestne mere za stanovanjska posojila. In drugič, pomanjkanje ponudbe stanovanj. »Naše projekcije kažejo, da se bodo težave s ponudbo nadaljevale tudi v prihodnjem desetletju. V nekaterih večjih mestih se pomanjkanje ponudbe hitro poglablja,« pravijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: EWER115 ()
trancer01 ::
Šeststo dvetindevetdeset strani bluzenja in še vedno isti osebki isto nakladajo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: trancer01 ()
V Nemčiji so cene padle okrog 10% in prvič po 2 letih zrastle za 2,4% za stanovanja na četrletni ravni. Medtem pa:
Nekoliko se je v drugem četrtletju v primerjavi s prvim povečalo tudi število transakcij, a je številka še vedno precej majhna, transakcij je približno 40 odstotkov manj od povprečja med letoma 2019 in 2021. Še slabša je bila prodaja novogradenj, v tej kategoriji je bilo v primerjavi s povprečjem med letoma 2019 in 2021 za 65 odstotkov manj transakcij, so še izračunali na inštitutu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Torrent ()
Ne vem od kod tebi podatek, da kdo sanja o 50% padcu. Če bo prava recesija, se komot zgodi 10 - 30% padec. Nekam sumljivo pospešeno nižajo OM. Bodo pa mogoče dražbe spet popularne. Nikol ne veš.
luli ::
Ne vem od kod tebi podatek, da kdo sanja o 50% padcu. Če bo prava recesija, se komot zgodi 10 - 30% padec. Nekam sumljivo pospešeno nižajo OM. Bodo pa mogoče dražbe spet popularne. Nikol ne veš.
2 svoji nepremičnini sem kupil na dražbi. Tudi sam čakam, da se vrnejo ti časi. Mimogrede a si vedel, da za te posle ni možno dobiti hipotekarne ga kredita? Vidim, da tudi ti komaj čakaš poln denarja.
Mimogrede a si vedel, da za te posle ni možno dobiti hipotekarne ga kredita?
Sem vedel, oz. baje se celo da pri določenih bankah. Vsaj tako so pisali v financah. Seveda najlažje s hipoteko na obstoječo nepremičnino, ampak baje obstajajo tud primeri brez obstoječe nepremičnine. Predvidevam, da je to bolj redkost. Mogoče s kakimi vezami. Ne vem. Pa tu je še gotovinski kredit do 40k, če se je slučajno potrebno še malo stegnit preko svojih zmožnosti.
Zgodovina sprememb…
In zakaj točno ne?
V tistem roku, ki ga imaš, da nakažeš do konca, se načeloma da zrihtat posojilo.
V tistem roku, ki ga imaš, da nakažeš do konca, se načeloma da zrihtat posojilo.
Odvisno od banke, nekatere so ultra počasne pri odobritvi...
Imaš pa 30 dni časa za nakazilo od dneva dražbe...
Imaš pa 30 dni časa za nakazilo od dneva dražbe...
In zakaj točno ne?
Predvidevam, da zarad razlike v postopku kupoprodajnega procesa in večjega rizika.
Zgodovina sprememb…
30 dni je načeloma dovolj.
Če bi prodajalcu bilo v interesu iztržit čim več, se bi malo prilagodil. Če je pa javnosektarska pizda, ki se mu fučka, in ki mu je nek švercar dal mito, da zjebe vse kupce s posojili, potem se pa ne da, res je...
Če so vsi papirji v redu, ni rizika, če niso, potem pa jaz niti na keš ne bi kupoval.
Predvidevam, da zarad razlike v postopku kupoprodajnega procesa in večjega rizika.
Če bi prodajalcu bilo v interesu iztržit čim več, se bi malo prilagodil. Če je pa javnosektarska pizda, ki se mu fučka, in ki mu je nek švercar dal mito, da zjebe vse kupce s posojili, potem se pa ne da, res je...
Če so vsi papirji v redu, ni rizika, če niso, potem pa jaz niti na keš ne bi kupoval.
Zgodovina sprememb…
30 dni je načeloma dovolj.
Ni čist tako. Glej, ti dam en primer. Nepremičnino, ki je na dražbi, si jaz lahko v večini primerov sam ogledam. Vstopim, pogledam kakšna je noter itd.. Seveda ob določenem času pred dražbo. A bo banka pošiljala cenilce na vse oglede dražb, če bi slučajno nekdo želel kredit? Namreč cenilec ne bo mogel oceniti nepremičnine, dokler ne plačaš in dobiš nepremičnino. Res je, da ponavadi sodni cenilci že opravijo cenitev za potrebe dražbe, ampak banka se ne bo zanašala na njihove ocene.
Za cenilca so dovolj slike in papirji. Če ga že ne bi spustili not po dražbi.
Jaz sem dobil cenitev na papirju, rešeno, v manj kot dveh tednih ko sem oddal papirje za posojilo. Potem je bilo še par dni, največ teden, da so posojilo odobrili, potem smo pa še par dni čakali na notarja.
Moral se bi prej pozanimat na banki, kolk oni vlečejo in če bi lahko bil kak problem z nakazovanjem. Ker v resnici, kolk se spomnem, je rok 30 dni od sklenitve pogodbe, ki jo pa moraš sklenit spet v nekem roku. Ni ravno 30 dni od dražbe že stanovanje plačano in tvoje.
Jaz sem dobil cenitev na papirju, rešeno, v manj kot dveh tednih ko sem oddal papirje za posojilo. Potem je bilo še par dni, največ teden, da so posojilo odobrili, potem smo pa še par dni čakali na notarja.
Moral se bi prej pozanimat na banki, kolk oni vlečejo in če bi lahko bil kak problem z nakazovanjem. Ker v resnici, kolk se spomnem, je rok 30 dni od sklenitve pogodbe, ki jo pa moraš sklenit spet v nekem roku. Ni ravno 30 dni od dražbe že stanovanje plačano in tvoje.
Kje bo pa slike dobil? Vidim, da še nisi pogledal nobenega dokumenta s sodno cenitvijo.
Sam sem dobil cenitev dobesedno naslednji dan. Je cenilec prišel zvečer, naslednji dan je bila cenitev narejena, šel iskat in plačal ter nesel na banko...
Glavni problem je dobiti cenilca na telefon, ker takih arogantnežev pa pač ne najdeš...
Glavni problem je dobiti cenilca na telefon, ker takih arogantnežev pa pač ne najdeš...
Mato989 ::
Kje bo pa slike dobil?
Od tebe, ki si šel na ogled.
Kako pa cenilec lahko ve da so te slike od tega kar kupuješ in mu nisi ti poslal nekaj boljšega kot je?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Kje bo pa slike dobil?
Kako pa cenilec lahko ve da so te slike od tega kar kupuješ in mu nisi ti poslal nekaj boljšega kot je?
Si ti že kdaj videl kaj se prodaja na dražbi? Če mu boš poslal prave slike, definitivno ne bo mislil, da si mu poslal nekaj boljšega od česarkoli.
Npr. da prejšnji lastnik ne želi zapustiti nepremičnine.
Ja, super, ampak takega stanovanja niti na keš nihče normaln ne kupi.
Zgodovina sprememb…
Kje bo pa slike dobil?
Si ti že kdaj videl kaj se prodaja na dražbi? Če mu boš poslal prave slike, definitivno ne bo mislil, da si mu poslal nekaj boljšega od česarkoli.
Na Ptuju se je v sosednjem bloku na dražbi prodajala čisto lepa prazna nepremičnina... ker so jo pač vzeli enemu podjetniku ki je propadel... ok kopalnica je bila iz leta 1996 ampak ostalo je bilo pa bolj ali manj intact...
Jaz če bi zapel za neko stanovanje, bi to speljal, 100%. V bistvu poznam enga, ki je kupil na dražbi in s posojilom, ampak to je bilo še v časih, ko ni bilo tolk zanimanja za te dražbe in so bile redno 2. in 3., da se je sploh kaj prodalo. Če mi ne bi uspelo, bi pa pač popušil tistih par jurjev are, jebiga, no pain no gain. V take stvari greš itak zato, da boš nekaj profitiral, tu je pa zmeraj rizik, če ne, kupiš po redni poti in je rešeno.
Najbrž si spregledal normaln...
To ti misliš.
Najbrž si spregledal normaln...
Zgodovina sprememb…
Tudi, če kupiš po redni ceni, se lahko lastnik odloči, da se ne bo izselil...
Isto kot na dražbah.
Kolikor sem slišal primere, je lahko stari lastnik v njegovem bivšem stanovanju noter tam nekje 5 let, da se odvrtijo vse sodne zadeve, seveda, če se zna bivši lastnik pravilno pritoževati na sodne odločbe.
Ko je pa vseh rokov konec, se pa razglasi osebni stečaj in vsi prejšnji postopki padejo, če so papirji napačno vročeni... Bivšemu lastniku v stečaju namesto stečajnemu upravitelju...
Sam moraš biti kar spreten z roki in pritožbami, pa še časovna uskladitev je važna.
Isto kot na dražbah.
Kolikor sem slišal primere, je lahko stari lastnik v njegovem bivšem stanovanju noter tam nekje 5 let, da se odvrtijo vse sodne zadeve, seveda, če se zna bivši lastnik pravilno pritoževati na sodne odločbe.
Ko je pa vseh rokov konec, se pa razglasi osebni stečaj in vsi prejšnji postopki padejo, če so papirji napačno vročeni... Bivšemu lastniku v stečaju namesto stečajnemu upravitelju...
Sam moraš biti kar spreten z roki in pritožbami, pa še časovna uskladitev je važna.
Odvisno od nepremičnine do nepremičnine. Kolikor so se zadnja leta predpisi spremenili, potrebuješ sedaj za prodajo uporabno dovoljenje. Kolega ki je delal uporabno dovoljenje za hišo iz 1950 leta, je za dokaz priložil ortofoto, kjer je bilo razvidno da se gabariti niso spremenili. Drug kolega ima "novejšo hišo" in ima problem saj na GD piše "da je GD izdano na podlagi projektne dokumentacije 1984/125-2568", te projektne dokumentacije pa ni (izvajalec v stečaju že 20 let) in tako ne more dokazati, da je bila hiša zgrajena v skladu z GD oz. projektno dokumentacijo. Koliko je oz. bo teh primerov ne ve nihče.
Tudi, če kupiš po redni ceni, se lahko lastnik odloči, da se ne bo izselil...
Isto kot na dražbah.
V izvršilnem postopku sodišče dolžniku določi rok, v katerem se je dolžan izseliti iz družinske stanovanjske hiše ali stanovanja oziroma izprazniti poslovni prostor ter nepremičnino prepustiti kupcu prosto oseb in stvari. Sklep je izvršilni naslov, kar pomeni, da kupec lahko doseže prisilno izselitev dolžnika.
Nima se več kaj pritoževat. Lahko samo prosi sodišče, da ostane not kot najemnik 3 leta z neprofitno najemnino, ampak to se ve pred dražbo. Ne preveč nasedat na gostilniške debate.
Samo za prisilno izselitev moraš spet na sodišče... Razen, če so zadnja leta kaj spremenili...
Sem sam izselil bivšega lastnika, tako da to niso gostilniške debate... Kolega pa je na dražbi kupil cirka tam 25 stanovanj, tako da pozna sceno.
Sem sam izselil bivšega lastnika, tako da to niso gostilniške debate... Kolega pa je na dražbi kupil cirka tam 25 stanovanj, tako da pozna sceno.
Uf, eni imate pa izkušnje . Torej na kaj je potrebno paziti pri nakupu nepremičnine preko dražbe?
Sam sem pred leti gledal eno, pa nisem imel jajc kupit. Drugače je bilo vse OK, le ugotovilo se je, da je hiša večstnovanjska na območju, kjer LI ne dovoljuje izgradnjo večstanovanjskih hiš.
Samo za prisilno izselitev moraš spet na sodišče... Razen, če so zadnja leta kaj spremenili...
Ne rabiš več na sodišče. Sodišče je že odločilo. Samo vložiš predlog za prisilno izselitev, ki jo po skrajšanem postopku izvede ivršitelj. Je pa res, da če bivši dolžnik nima nič, moreš sam pokrit stroške, oz. ne boš dobil povrnjenih.
tony1 ::
Ravno danes sem bil na ogledu enega takšnega stanovanja, ki je bilo - 20 let prazno. Stanovanje je v našem bloku, not pa je živela oseba, ki se je preselila k partnerju (prijavljena še vedno na tem naslovu). Stanovanje pa je služlo kot ropotarnica. Če ne bi videl ne bi verjel.
Poslovna priložnost: rabimo firme, ki bi gradile "storage units", kot jih poznajo v Ameriki. Skozi lajf si nabereš cel kup krame, ki jo moraš nekam dat, placa imaš pa, če ne živiš v bajti, zelo omejeno. Lahko so neometani betonski zidovi, važno je, da je temperatura in % vlage konstanten, vrata železna in na njih alarm.
feryz ::
Saj veste da si ex lastnik lahko, če je to njegov edini dom, izbori pravico, da lahko še tri leta po dražbi biva v stanovanju ali hiši?
Poslovna priložnost: rabimo firme, ki bi gradile "storage units", kot jih poznajo v Ameriki. Skozi lajf si nabereš cel kup krame, ki jo moraš nekam dat, placa imaš pa, če ne živiš v bajti, zelo omejeno. Lahko so neometani betonski zidovi, važno je, da je temperatura in % vlage konstanten, vrata železna in na njih alarm.
Kaj pa če bi... emmmm, preprosto nehali HRČKAT vso to kramo????
Jaz po tekočem traku vse mečem stran in skrbim da nikoli nimam več kot 2 potovalk in 2 kartonastih škatel robe (+ stacionarc) to je nek limit do katerega grem pol pa mečem stran...
tony1 ::
Kaj pa če bi... emmmm, preprosto nehali HRČKAT vso to kramo????
Jaz po tekočem traku vse mečem stran in skrbim da nikoli nimam več kot 2 potovalk in 2 kartonastih škatel robe (+ stacionarc) to je nek limit do katerega grem pol pa mečem stran...
To bi bilo morda celo zdravo, ampak kot podjetnika te ne zanimajo težave ljudi ampak delanje biznisa. Zdi se, da potreba na trgu za kaj takega obstaja. Zakaj s tem nihče ne služi?