» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
540 / 831
»»

LeQuack ::

No ja, saj bo GURS najbrž izdal kako poročilo kmal bi si mislil, glede na to da smo že konec Februarja.
Quack !

Alien123 ::

Niso problem cene nepremičnin, problem so vaše male plače :D

Malidelničar ::

enemon je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

enemon je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Kaj bi ti glede na tvoje izkušnje svetoval mladim? Iskanje v manjših krajih in po "vukojebinah" (to je moja pozicija)?

Ali ti živiš v vukojebini in če ja, kako si zadovoljen?

Ni sicer vukojebina, ni pa tudi neko zaželjeno metro-območje, sva pa pred časom ko sva iskala imela v mislih tudi opcije vukojebin (sem že enkrat nazaj pisal kako je bilo z iskanjem nepremičnine med korono).
Sem zadovoljen in tudi hipotetično če bi bil bolj v vukojebini bi bil verjetno zadovoljen (ker poznam razmere v vukojebinah in poznam razlike med vukojebinami - to je pomembno ko ocenjuješ situacijo).
Včasih kontempliram opcijo ali bi se preselil na kakšno kmetijo varianto.

V katero vukojebino pa bi šel, če bi izbiral, da greš na kmetijo in zakaj? Meni se zdi zanimiva Bela Krajina, ker je napovedana hitra cesta do NM in potem od tam AC do Ljubljane, ker sama razdalja ni velika, je pa cesta trenutno slaba.

Podobno razmišjam kot ti :) Bela Krajina je pomoje "hidden opportunity" ;)
Druga opcija so določeni deli v Vzhodni Sloveniji kjer igraš na legit dolgoročno tezo, da bo država prisiljena masovno gospodarsko investirati v vzhodno polovico države, trikotnik CE-MB-Ptuj, kar pomeni re-industrializaicjo vzhodne Slovenije in neko razvojno pariteto z Osrednjo Slovenijo in Ljubljano v naslednjih 20 letih.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

Torrent ::

LeQuack je izjavil:

No ja, saj bo GURS najbrž izdal kako poročilo kmal bi si mislil, glede na to da smo že konec Februarja.

22. 3. 2024 bodo podatki za lanski Q4.

ginekk ::

Malidelničar je izjavil:

Ne vem, če je bilo 2000 isto, menim, da je bilo boljše. Vsaj kar se spominjam. Takrat se je tudi zelo zelo veliko gradilo hiš. Pa kar nekaj stanovanjskega fonda je bilo na razpolago.

Po mojem je bilo 1997-2004 2. najboljše obdobje za kupiti takoj po obdobju 2010-2015, ki je bilo absolutno najboljše.

Kaj bi ti glede na tvoje izkušnje svetoval mladim? Iskanje v manjših krajih in po "vukojebinah" (to je moja pozicija)?
Recimo da pride to tebe en mlad par, on 31, ona 30, imata 60k prihranka.

Težko rečem. Jaz sem prvi stanovanjski problem reševal v paru, če ne skoraj zagotovo ne bi bilo ničesar. Mogoče bi uspel kupit dvosobno nekje v Lj.

Po prvem letniku faksa sem se zresnil in čisto vse napore vložil v faks, kariero in ustvarjanje familije. To dvoje je imelo absolutno največjo prioriteto pred vsem. Takista je bila moja žena. Po parih letih dela sva najprej kupila parcelo - leta 2000 - in šele šest let kasneje, začela zidat. Vmes je bil še trikrat naraščaj.

Hvaležen sem staršem, da smo se lahko kar fejst stiskali v njihovi bajti dokler najina ni bila končana. To pa je bila tudi edina pomoč od staršev, ampak nedvomno precejšnja.

Vseen, midva sva bila kmalu po 30ih v top procentu po plačah in kakšen s povprečno plačo, bi pač ne mogel zidat. Ampak vseeno, tudi ko sem imel takorekoč minimalca na začetku pri prvem delodajalcu, nikoli nisem cele plače zapravil, vedno sem stiskal kolikor je šlo.

Mato989 ::

tudi ko sem imel takorekoč minimalca na začetku pri prvem delodajalcu, nikoli nisem cele plače zapravil, vedno sem stiskal kolikor je šlo.

Tako, in eni (marsikdo od nove razvajene generacije) tega ne zmore in/ali noče...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

johnnyyy ::

ginekk je izjavil:

Po prvem letniku faksa sem se zresnil in čisto vse napore vložil v faks, kariero in ustvarjanje familije. To dvoje je imelo absolutno največjo prioriteto pred vsem. Takista je bila moja žena. Po parih letih dela sva najprej kupila parcelo - leta 2000 - in šele šest let kasneje, začela zidat. Vmes je bil še trikrat naraščaj.

ginekk je izjavil:

Vseen, midva sva bila kmalu po 30ih v top procentu po plačah in kakšen s povprečno plačo, bi pač ne mogel zidat. Ampak vseeno, tudi ko sem imel takorekoč minimalca na začetku pri prvem delodajalcu, nikoli nisem cele plače zapravil, vedno sem stiskal kolikor je šlo.

Sam imam podobno zgodbo. In glede na to, da si pravil da si vse napore vložil v fax in kariero, me zanima, koliko je bilo delaya ko si začel to pa, da se je dejansko v tvojem življenju oz financah poznalo?

Sam nekako spoznavam, da se ogromno stvari v obliki dodatnega dela, izobraževanj, truda itd. v življenju investira, a da denar zamuja.

Saj denar vedno zamuja... Tudi sam sem prvo 1-2 leti delal in se trudil in dodatno izobraževal, pa je bila plača enaka, ampak sem nato zaradi tega truda prišel do druge službe kjer verjetno brez predhodnega vlaganja v izobraževanje ne bi prišel in zato ne bi bilo plača +35% bruto......

johnnyyy je izjavil:

Sam imam podobno zgodbo. In glede na to, da si pravil da si vse napore vložil v fax in kariero, me zanima, koliko je bilo delaya ko si začel to pa, da se je dejansko v tvojem življenju oz financah poznalo?

Sam nekako spoznavam, da se ogromno stvari v obliki dodatnega dela, izobraževanj, truda itd. v življenju investira, a da denar zamuja.

Nekje pet let od začetka dela, da sem bil približno zadovoljen z usmeritvijo in delodajalcem. Da je bilo "to pa je obetavno". Prvo službo sem pustil po parih tednih, drugo po dveh letih (ta je bil sicer super vendar podplačana), vmes sem se šel s prijatelji vzporedno nek "startup" doo, ker je bil .com balonček in so vsi to počeli. No od doo-ja ni bilo denarja, smo pa delali s tehnologijo, ki je bila zanimiva za enega delodajalca. In sem pristal tam. No tam se je začel nabirat spodoben CV potem.

Ponovno, meni samemu je veliko pomagalo da sva bila že od začetka dva, pa potem otroci. Seveda stanejo, ampak ogromne odgovornosti, ki pride z njimi, ne moreš kar pospravit v predal. To me je precej gnalo.

Lahko dodam, da sem se zajebal z izbiro kredita (CHF), tam je šlo precej v minus.
Pa še par zajebov je vseeno bilo, kjer bi lahko bolje upravljal s premoženjem. V investiranju nisem vešč.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ginekk ()

ginekk je izjavil:

Ponovno, meni samemu je veliko pomagalo da sva bila že od začetka dva, pa potem otroci. Seveda stanejo, ampak ogromne odgovornosti, ki pride z njimi, ne moreš kar pospravit v predal. To me je precej gnalo.

Ko omenjaš, da sta bila dva, nam lahko zaupaš koliko sta bila stara pri 1. otroku in kolikšnja je vajina razlika v letih.

Ko gledam starejše generacije (tudi boomersko) so bili možje večinoma starejši od žena, kar za nekaj let. Če gledam še starejšo generacijo, je bila razlika še večja. Recimo moj dedek in babica sta bila 12 let narazen, soseda sta bila 20 let narazen.

Pa se mi zdi, da če si brez premoženja, bi bilo lažje, če je moški starejši, saj lahko do cca 40 leta, pripraviš precej več kapitala kot do 30. Te stvari pridejo precej do izraza, če je moški mlajši, saj še dobro ne začneš delat, pa moraš zaradi narave imeti že otroke.

Manj kot leto razlike sva, ona mlajša, prvi otrok je bil ko sem bil jaz star 26 in pol let.

Vseeno bi svetoval otroke imet ko si mlajši, vsakih 5 let se pozna precej glede energije. Modrost bi me kvečjemu ovirala, rabiš bit malo bolj naiven in optimističen, da greš lahko z glavo skozi zid tudi ko se zdi da ne gre.

ginekk je izjavil:

Manj kot leto razlike sva, ona mlajša, prvi otrok je bil ko sem bil jaz star 26 in pol let.

Vseeno bi svetoval otroke imet ko si mlajši, vsakih 5 let se pozna precej glede energije. Modrost bi me kvečjemu ovirala, rabiš bit malo bolj naiven in optimističen, da greš lahko z glavo skozi zid tudi ko se zdi da ne gre.

Ok, potem sta bila sorazmerno mlada. Ker midva sva se spoznala ko sem bil 30, pa je moja 2 leti starejša.

musicfreak ::

zavajon ::

Ah, Hrvati le capljajo za nami...

Kdo bi si mislil, bolj tretjerazredna je država, slabše je stanje.
Quack !

LeQuack je izjavil:

Pol praviš da je v Somaliji najtežje kupit nepremičnino pa Venezueli pa tako naprej?

zavajon ::

V bistvu je to pričakovano. Če država slabega stanja ne zna/zmore/želi izboljšati, ostane/postane tretjerazredna država.

matobeli ::

Mato989 je izjavil:

Pol praviš da je v Somaliji najtežje kupit nepremičnino pa Venezueli pa tako naprej?

Najtežje je uživat svojo lastnino, kupit se da marsikaj, marsikje. Celo na Ptuju.

zavajon je izjavil:

V bistvu je to pričakovano. Če država slabega stanja ne zna/zmore/želi izboljšati, ostane/postane tretjerazredna država.

To je to. Dejansko je celo v ustavi napisano da mora zagotavljati to, ampak do sedaj še niso nič naredili. Rešujejo kao vse možno, tista najbolj sonovna potreba strehe nad glavo pa jim je sekundarnega pomena.
Quack !

Mato989 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Zakaj bi to pravil? Z zagotovostjo ne moremo niti trdit, da si ti najbolj neumen Ptujčan, čeprav zagotovo spadaš med najbolj neumne.

Drugač pa očitno je v Somaliji tud dostopnost problem, če te tolk za njih skrbi: https://www.aljazeera.com/news/2022/7/1...

musicfreak ::

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Zakaj bi to pravil? Z zagotovostjo ne moremo niti trdit, da si ti najbolj neumen Ptujčan, čeprav zagotovo spadaš med najbolj neumne.

Drugač pa očitno je v Somaliji tud dostopnost problem, če te tolk za njih skrbi: https://www.aljazeera.com/news/2022/7/1...

Zagotov eden izmed ptujcanov, ki ga je lazje nosit kot prenasat.

Mato, a pivnica zlatorog se laufa? Najslabse pice kar sem jih do sedaj jedel v Sloveniji.

Alien123 ::

musicfreak je izjavil:

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Mato, a pivnica zlatorog se laufa? Najslabse pice kar sem jih do sedaj jedel v Sloveniji.

Nono, v zlatorogu so najboljše pice v sloveniji. Ne se jockat tukaj, pa žalit najlepše mesto v slo.
Sem pravkar paradiral malo po Pragi in Brnu. Ljubljana proti njima je selo :)). Nevem kaj se vi ljubljančani tolko povzdigujete, če vas vsako večje mesto poje v vseh pogledih, da se ne menimo o vonju pr vas. Mene bi sram bilo.

miha98 ::

Mato989 je izjavil:

Saj denar vedno zamuja... Tudi sam sem prvo 1-2 leti delal in se trudil in dodatno izobraževal, pa je bila plača enaka, ampak sem nato zaradi tega truda prišel do druge službe kjer verjetno brez predhodnega vlaganja v izobraževanje ne bi prišel in zato ne bi bilo plača +35% bruto......

Tak samo reveži razmišljajo. Bogataši pridejo vzamejo in poserejo na koncu. :D :D

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne jaz sem skoz pri enakem, samo ti bi rad samo enim pomagal namesto vsem preko davkov itd...

Dvignite plače na raven Nemčije in Severa pa bo takoj lažje kupit nepremičnino...

Sej Nemčija ima plače na ravni Nemčije, pa ni lažje kupit nepremičnino in najem je še dražji. To je to, ko bi Ptujčan rad bil pameten, ne pozna pa osnov ekonimije in se samo sramoti. Upam, da ni cel Ptuj tak, ker potem je to res velika greznica od mesta. :))

Nena mi šinfaj Ptuja , res je da ni ravno velemesto in ni center ekonomije v Sloveniji pa vendar.... ima svoj pridih oz. dušo... je posebencna svoj način.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: miha98 ()

musicfreak je izjavil:

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Pivnica na ptuju ma top pice glih ta vikend sem si narocil in eno ruknil

miha98 je izjavil:

Nena mi šinfaj Ptuja , res je da ni ravno velemesto in ni center ekonomije v Sloveniji pa vendar.... ima svoj pridih oz. dušo... je posebencna svoj način.

To se z Matotom zmeni. On je vaš najbolj glasni predstavnik v tej temi in če ocenjujemo po njem, je narod na Ptuju res poseben na svoj način. ;)

Alien123 je izjavil:

Sem pravkar paradiral malo po Pragi in Brnu. Ljubljana proti njima je selo :)). Nevem kaj se vi ljubljančani tolko povzdigujete, če vas vsako večje mesto poje v vseh pogledih, da se ne menimo o vonju pr vas. Mene bi sram bilo.

Seveda je LJ selo proti drugim večjim mestom, še posebej če gledaš mesta izven Evrope. A potrebno se je zavedati, da je naša država precej centralizirana, poleg tega imamo neko svojo zakonodajo in svoj zakompliciran jezik. To pa nam ustvarja precej delovnih mest, ki so sicer birokratske in imajo sedež v centraliziranem delu države. In če si tu ali v bližini so ti ta delovna mesta na voljo. Ker gre velikokrat za stvari, ki so državno oz. zakonodajno posredno ali neposredno regulirane so k temu tudi plačane bolj, saj se velikokrat gre za "biti ali ne biti" na trgu.

Imam kolega, ki je član ene najbolj premožnih družin pri nas. S čim se ukvarjajo? Z uvozom. Imajo ekskluzivo za precej tujih blagovnih znamk, ki jih tukaj tržijo. Sicer ne gre 1:1 saj morajo pri prodaji zadostiti slovenski zakonodaji (dodatni certifikati, prevodi navodil, garancije, preverjanje ekskluzivnosti - da ne bi npr. Amazon služajno katere izdelke pošiljal k nam, kjer imajo eksluzivo itd.) a zaradi specifike trga se jim to splača. Njihova dodana vrednost je ta, da lahko z dodatno birokacijo sodelujejo na našem trgu in za izdelke tržijo več, kot podobna podjetja v tujini. In ko pogledaš cene njihovih izdelkov, so konkretno dražji kot v tujini in če smo pošteni je pri nas ogromno izdelkov dražjih kot v tujini.

In pri nepremičninah je podobna zgodba. Zahtevna regulacija zemljišč, velikokrat zahtevno pridobivanje gradbenih dovoljenj, majhen trg za prodajo gradbenih materialov, zahtevna zakonodaja pri izgradnji itd. in rezultat je, da izgradnja ni poceni in posledično tudi nepremičnine niso poceni.

A na koncu je potrebno gledati zgodbo skozi posameznika. Če si nek Ljubljančan, ki boš po veliki verjetnosti podedoval eno ali 2 stanovanji, ki ga boš oddajal perifernim študentom in lahko zaradi birokracije dobiš 2-3k€/neto plače, si na konju in lahko živiš bolje kot 3/4 Slovencev.

johnnyyy: težava je edino, ali je takšen nepremičninski model neke vrste perpetual-money-glitch?

Se pravi imaš - po neki sreči oz. pameti tvojih staršev/sorodnikov - lastno nepremičnino ali morda še eno ekstra in si že v poziciji (cue the music) "Ne može nam nitko ništa, jaći smo od sudbine!"

Trenutno res deluje tako, ampak vedno so nekje neke specifike, zadeve pod pokrovom sistema, ki lahko ob ustreznem zunanjem (kriznem) pushu povzročijo pretres.

To se velikokrat sprašujem, kje so spregledani risk factors, ki bi sesuli 'neprebojni' slovenski nepremičninski model? Poglej kakšne stare dokumentarce o stanju SLO gradbincev, kako je zadeva takrat na koncu šla in kako smo za rizike izvedeli šele kasneje.

Ima kdo kakšne lastne teorije (glede na interne info), kje bi se lahko SLO model ceglov sesul?

Pač zadeva je preprosta... Slovenija je naravnana na to logiko da živiš 50% bolje ko si lastnik nepremičnine (brez kredita) ali podeduješ nepremičnino... če imaš 2 si pa že nadpovprečno bogat tudi če imaš samo 1.500 bruto plače...

To je dokaj unikatno za SLO... čeprav bi si trdil da si v vsakem glavnem mestu katerekoli države car če imaš 2 nepremičnini brez kreditov...

A na koncu je potrebno gledati zgodbo skozi posameznika. Če si nek Ljubljančan, ki boš po veliki verjetnosti podedoval eno ali 2 stanovanji, ki ga boš oddajal perifernim študentom in lahko zaradi birokracije dobiš 2-3k€/neto plače, si na konju in lahko živiš bolje kot 3/4 Slovencev.

Tako je, samo vsi skupaj pa pozabljamo da je nekdo v tvojem rodu moral narediti nekaj prav in bolje od drugih da si ti lahko na tej točki... In to je potrebno negovati da se boljše odločitve družine poznajo na potomcih, drugače ni tistega smisla ustvarjati za svojo naslednjo generacijo oz. potomce...

Malidelničar je izjavil:

johnnyyy: težava je edino, ali je takšen nepremičninski model neke vrste perpetual-money-glitch?

Se pravi imaš - po neki sreči oz. pameti tvojih staršev/sorodnikov - lastno nepremičnino ali morda še eno ekstra in si že v poziciji (cue the music) "Ne može nam nitko ništa, jaći smo od sudbine!"

Trenutno res deluje tako, ampak vedno so nekje neke specifike, zadeve pod pokrovom sistema, ki lahko ob ustreznem zunanjem (kriznem) pushu povzročijo pretres.

To se velikokrat sprašujem, kje so spregledani risk factors, ki bi sesuli 'neprebojni' slovenski nepremičninski model? Poglej kakšne stare dokumentarce o stanju SLO gradbincev, kako je zadeva takrat na koncu šla in kako smo za rizike izvedeli šele kasneje.

Ima kdo kakšne lastne teorije (glede na interne info), kje bi se lahko SLO model ceglov sesul?

Po mojem večina ljudi gleda malce narobe na svet. Večina jih gleda, kako sodelujemo, kako smo Slovenci ali Evropejci, a to je le fasada. Zadaj je mesarsko klanje, kdo bo koga. In če misliš danes dobro preživeti se moraš pač odločit ali boš plen ali plenilec.

In tudi če bi se nepremičninski model sesul je vprašanje katere informacije dobiš ti kot navaden smrtnik in od kje jih dobiš. Lahko se vrnemo na krizo 2008-2015 ko so se v LJ prodajali Celovški dvori pod 1500€/m². S kolegom sva šla gledat par stanovanj in meni se niso zdela slabša, kot stanovanje kjer sem živel (blok iz 1960 leta). Nekaj stanovanj je imelo napake, ki so se kasneje sanirale a to je tudi pri starejših blokih, kjer so se takrat prodajala stanovanja v njih za cca 2k€/m². A medijsko se je prikazovalo, kot da se bo vse skupaj danes sesulo. Kdo je bil naročnik/avtor tega medijskega linča ne vem. Poleg tega se je takrat prikazovalo gospodarstvo, da je v slabšem kot je dejansko bilo in ta negativni val nas je dodatno držal na tleh oz. v recesiji. In da je šla Alenka na CNN s svojo angleščino nas zagovarjat je bil očitno znak, da stvari niso tako slabe kot so se kazale.

Tako, da če bi prišlo do zloma lahko pričakujemo podobno situacijo - negativni medijski pritisk, ki ti zmanjša velikost jajc da bi si upal iti v naložbo.

johnnyyy: zanimivo, meni je bilo fascinantno, da vseeno poznam ogromno mladih ljudi (takrat mladih, danes so starejši :)), ki so naredili deal-e v obdobju 2009-2013. In ogromno jih NI bilo nekih "influencerjev" s skrivnimi info iz ozadja, ampak navadnih smrtnikov.

Smešno je to, da istočasno v obdobju prekariata za mlade in takratne krize za mlade, ki se je vrtela po TV-ju (spomnite se 'Boj za', "vstaje" 2011, 2012), so premeteni mladi sami (!) uspeli kupiti kar nekaj fletov. Relativno kar soliden polog plus še nekaj malega kredita (kjer so uspeli izkoristiti nizke OM).

Ampak njihova pozicija že v l. 2009-2012 je bila: okej, ne bo konec sveta, maksimalno bom stisnil, krize bo enkrat konec in upam, da mi uspe, da izkoristim crash za deale. In se jim je pošlo: kljub tistim nihovim ubogim plačam (vemo kakšne so bile plače mladih takrat) so s trdim delom in odpovedovanjem, tudi če so menjali službe na pol leta, zbrali konkreten keš ta tiste čase za polog in leta 2012 kupili flet na dnu trga. Potem pa s trdim delom morda celo odplačali kredit ob rastočem trgu 2012-2015. In flipnili flet l 2016 ob vsesplošnem okrevanju in s tem prehiteli nepremičninski boom post-2018.

Všeč mi je tvoja teza, da premalo gledamo kaj je ozadje.

Recimo, napaka je, da zamajanje (ponavadi borznega) trga Slovenci vidijo kot 'Dizaster, nabavimo konzerve fižola, FIAT valute so fejk, investiraj v zlate palice, edina opcija je crypto, 'ej poznam ene ki imajo skrivno priložnost- Herbalife!' '. Meni je pomagalo, da sem v času prvega šoka COVID-a (marec-maj 2020) spremljal delniški trg med drugim preko tega foruma in je bil folk presenetljivo racionalen in je odprto debatiral. Na žalost nisem bil pri kešu, da bi takrat vložil (z mojo sva iskala flet), ampak sprejel sem tezo 'Ok, zdaj bo sicer vsaj 1 leto jeba' ampak moram to pregurati in po enih 3 letih bom lahko na boljšem - zato sva tudi kljub COVID-paniki stalno spremljala nepremičnine in kljub zaprtjem kolikor se je dalo gledala deale. In glede financ sem si marca 2020 rekel, okej jeseni 2020 naredim en recap in rekalibriram strategijo, in potem jeseni 2020 sem si rekel, ok maja-junija 2021 naredim novo oceno stanja.

Če se vrnem na nepremičnine: mene fascinira, da folk v tem trenutku booma, oz. pozicije trga na visoki ravni (vsaj kar se LJ, Osrednje SLO tiče, res zaželjenih lokacij) ne išče alternativnih opcij. In če jim predlagaš kakšno opcijo, ki bi od njih zahtevala spremembo lifestyla, selitev na drug konec, te napadejo 'ne bom zgubljal časa na cesti' 'zakaj bi šel v vukojebino' 'tam ni služb, biti moram blizu dogajanja v LJ' 'jaz sem urbani, trendovski človek, moti me vonj gnoja in zaplankani kmetavzarji'

Istočasno pa ob morebitnem (!velik IF!) zlomu folk totalno sledi medijem.

Ali pa bednim forumom. Recimo za nepremičnine in finance so najslabši pofl forumi ala Med-Over-Net, če kdo pozna.
Imaš pa (recimo poleg kvalitetnih info tu na Slo-Tech-u), ZELO kvalitetne SLO podbralnike na Redditu, včasih so bile Finance.si in njihov forum ful dober vir informacij.

Folk se pa namesto tega o financah prepucava na MMC-ju, 24ur.

Če se vrnem na nepremičnine: mene fascinira, da folk v tem trenutku booma, oz. pozicije trga na visoki ravni (vsaj kar se LJ, Osrednje SLO tiče, res zaželjenih lokacij) ne išče alternativnih opcij. In če jim predlagaš kakšno opcijo, ki bi od njih zahtevala spremembo lifestyla, selitev na drug konec, te napadejo 'ne bom zgubljal časa na cesti' 'zakaj bi šel v vukojebino' 'tam ni služb, biti moram blizu dogajanja v LJ' 'jaz sem urbani, trendovski človek, moti me vonj gnoja in zaplankani kmetavzarji'

Zato ker nimajo urejenih prioritet in hočejo vse brez minusov... To je posledica vzgoje sončkov in snežinkic... Dejansko je pa vse tu zadaj skrita preprosta beseda oz. vprašanje "Kaj je moja prioriteta?"

Če je ti prioriteta pred vsem, nakup in lastništvo nepremičnine, potem si pripravljen vse ostalo podrediti temu, če ti ni, potem pač nekje boš prikrajšan... In zato jaz vedno dvomim v iskrenost ljudi ki nabijajo da si želijo kupit nepremičnino! Ker to sploh ni res, oni si želijo kupit nepremičnino z 17 pogoji(lokacija, letnica itd...) po neki diskotni ceni (oz. taki ceni kot ONI mislijo da je fer ali so jo zmožni plačat) tako da oni dejansko nimajo DEJANSKE krize, oni si razvajensko želijo točno high luksuz zadev ki jih več kot pol Slovenije ki ima nepremičnino ne zmore privoščit, hkrati pa pričakujejo da bodo tudi ti ljudje preko davkov poskrbeli da bodo oni to lažje kupili kar je absurd.

Pač dejansko je kot sem napisal vprašajmo se kaj ti je bolj POMEMBNO (prioriteta)

1. ALi mi je bolj pomembno da IMAM nepremičnino in živim zase ali to KJE živim?
2. Ali mi je bolj pomembno da IMAM nepremičnino in živim zase ali to kako daleč imam do službe
3. Ali mi je bolj pomembno da IMAM nepremičnino in živim zase ali to KJE je ta nepremičnina
4. itd itd

Ko na to odgovoriš vidiš kaj si dejansko ljduje želijo in prevečkrat pridemo do odgovora da oni sploh nimajo največje želje na Svetu si lastit nepremičnino ampak je njihova največja želja da naprej furajo svoj lajfstyle in da dobijo tam nepremičnino kjer imajo svoje interese, niso pripravljeni nepremičnine postavit na prvo mesto nad svoj trenutni lajf in zato so vedno v podrejenem položaju.

Mato989 je izjavil:

Zato ker nimajo urejenih prioritet in hočejo vse brez minusov... To je posledica vzgoje sončkov in snežinkic... Dejansko je pa vse tu zadaj skrita preprosta beseda oz. vprašanje "Kaj je moja prioriteta?"

Če je ti prioriteta pred vsem, nakup in lastništvo nepremičnine, potem si pripravljen vse ostalo podrediti temu, če ti ni, potem pač nekje boš prikrajšan... In zato jaz vedno dvomim v iskrenost ljudi ki nabijajo da si želijo kupit nepremičnino! Ker to sploh ni res, oni si želijo kupit nepremičnino z 17 pogoji(lokacija, letnica itd...) po neki diskotni ceni (oz. taki ceni kot ONI mislijo da je fer ali so jo zmožni plačat) tako da oni dejansko nimajo DEJANSKE krize, oni si razvajensko želijo točno high luksuz zadev ki jih več kot pol Slovenije ki ima nepremičnino ne zmore privoščit, hkrati pa pričakujejo da bodo tudi ti ljudje preko davkov poskrbeli da bodo oni to lažje kupili kar je absurd.

Pač dejansko je kot sem napisal vprašajmo se kaj ti je bolj POMEMBNO (prioriteta)

1. ALi mi je bolj pomembno da IMAM nepremičnino in živim zase ali to KJE živim?
2. Ali mi je bolj pomembno da IMAM nepremičnino in živim zase ali to kako daleč imam do službe
3. Ali mi je bolj pomembno da IMAM nepremičnino in živim zase ali to KJE je ta nepremičnina
4. itd itd

Ko na to odgovoriš vidiš kaj si dejansko ljduje želijo in prevečkrat pridemo do odgovora da oni sploh nimajo največje želje na Svetu si lastit nepremičnino ampak je njihova največja želja da naprej furajo svoj lajfstyle in da dobijo tam nepremičnino kjer imajo svoje interese, niso pripravljeni nepremičnine postavit na prvo mesto nad svoj trenutni lajf in zato so vedno v podrejenem položaju.

Snežinkica si ti, glede na to, da si bil mnogo let na mamini zizi, pa še ravno tako so ti starši mogli pomagat kupit stanovanje, da so se te znebili. Pa še to v vukojebini, ker pač tam živi tvoja družina. Najbolj ironično je, ko največje razvajane snežinkice drugim pravijo snežinkice.

Seveda je pomembno kje živiš in vsak bi rad živel blizu prijateljev in družine. Zakaj? Zato ker se je včasih fajn podružit s prijatelji, s katerimi imaš največ skupnega (ti tega verjetno ne razumeš). Fajn je imet starše blizu, ker ko so stari starši, lahko pridejo popazit otroka itd. Fajn je imet službo relativno blizu, da lahko več časa preživiš z družino.

Vse našteto je bolj pomembno, kot pa pustit nepremičninskim mešetarjem izkoriščanje izrojenega trga. Tega ne razumejo samo snežinkice in seveda nesrečni nevoščljivci iz Ptuja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

Seveda je pomembno kje živiš in vsak bi rad živel blizu prijateljev in družine.

Pa a sem napisal da ni??? Daj preberi še enkrat... Kaj ti je bolj pomembno to da živiš doma pri mamici ali v najemu blizu prijateljev ali to da si lastiš nepremičnino nekje daleč od prijateljev in družine... tako vprašanje ravno pove kaj je naša resnična želja...

Ker več kot očitno si ti jamrači obojega ne morejo hkrati privoščit.

miha98 ::

Malidelničar je izjavil:

johnnyyy: zanimivo, meni je bilo fascinantno, da vseeno poznam ogromno mladih ljudi (takrat mladih, danes so starejši :)), ki so naredili deal-e v obdobju 2009-2013. In ogromno jih NI bilo nekih "influencerjev" s skrivnimi info iz ozadja, ampak navadnih smrtnikov.

Smešno je to, da istočasno v obdobju prekariata za mlade in takratne krize za mlade, ki se je vrtela po TV-ju (spomnite se 'Boj za', "vstaje" 2011, 2012), so premeteni mladi sami (!) uspeli kupiti kar nekaj fletov. Relativno kar soliden polog plus še nekaj malega kredita (kjer so uspeli izkoristiti nizke OM).

Ampak njihova pozicija že v l. 2009-2012 je bila: okej, ne bo konec sveta, maksimalno bom stisnil, krize bo enkrat konec in upam, da mi uspe, da izkoristim crash za deale. In se jim je pošlo: kljub tistim nihovim ubogim plačam (vemo kakšne so bile plače mladih takrat) so s trdim delom in odpovedovanjem, tudi če so menjali službe na pol leta, zbrali konkreten keš ta tiste čase za polog in leta 2012 kupili flet na dnu trga. Potem pa s trdim delom morda celo odplačali kredit ob rastočem trgu 2012-2015. In flipnili flet l 2016 ob vsesplošnem okrevanju in s tem prehiteli nepremičninski boom post-2018.

Recimo, napaka je, da zamajanje (ponavadi borznega) trga Slovenci vidijo kot 'Dizaster, nabavimo konzerve fižola, FIAT valute so fejk, investiraj v zlate palice, edina opcija je crypto, 'ej poznam ene ki imajo skrivno priložnost- Herbalife!' '. Meni je pomagalo, da sem v času prvega šoka COVID-a (marec-maj 2020) spremljal delniški trg med drugim preko tega foruma in je bil folk presenetljivo racionalen in je odprto debatiral. Na žalost nisem bil pri kešu, da bi takrat vložil (z mojo sva iskala flet), ampak sprejel sem tezo 'Ok, zdaj bo sicer vsaj 1 leto jeba' ampak moram to pregurati in po enih 3 letih bom lahko na boljšem - zato sva tudi kljub COVID-paniki stalno spremljala nepremičnine in kljub zaprtjem kolikor se je dalo gledala deale. In glede financ sem si marca 2020 rekel, okej jeseni 2020 naredim en recap in rekalibriram strategijo, in potem jeseni 2020 sem si rekel, ok maja-junija 2021 naredim novo oceno stanja.

Ali pa bednim forumom. Recimo za nepremičnine in finance so najslabši pofl forumi ala Med-Over-Net, če kdo pozna.
Imaš pa (recimo poleg kvalitetnih info tu na Slo-Tech-u), ZELO kvalitetne SLO podbralnike na Redditu, včasih so bile Finance.si in njihov forum ful dober vir informacij.

eeeehmmmmmm , pri nas doma recimo smo leto 2012 ko je bila največja recesija v Sloveniji v bistvu komaj preživeli. In to kot družina ne kot posameznik. Ne predstavljam si da je nekdo z minimalko takrat pa sploh kupoval stanovanja... Mogoče v JU ali JS ostali , ki so bili v gospodarstvu pa močno dvomim v to... Tole je larifari pomojem , da ni večjega... Plačali položnice , hišo je dedek postavil v bivši skupni državi in je bilo to to... Nemogoče se mi zdi da bi nekdo kupoval takrat...

miha98 je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

eeeehmmmmmm , pri nas doma recimo smo leto 2012 ko je bila največja recesija v Sloveniji v bistvu komaj preživeli. In to kot družina ne kot posameznik. Ne predstavljam si da je nekdo z minimalko takrat pa sploh kupoval stanovanja... Mogoče v JU ali JS ostali , ki so bili v gospodarstvu pa močno dvomim v to... Tole je larifari pomojem , da ni večjega... Plačali položnice , hišo je dedek postavil v bivši skupni državi in je bilo to to... Nemogoče se mi zdi da bi nekdo kupoval takrat...

naj dodam še da je takrat mama izgubila službo in smo živeli par let samo od atove plače... Katastrofalno je bilo leta 2012... Pa ZUJF itd..

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: miha98 ()

Utk ::

Tudi od nekje 89. do 1995 je bilo enako pa še hujše, pa se vseeno fantazira o jazbinšku še danes, kot da je takrat vsak lahko kupil stanovanje. Tudi če je bilo za eno stoenko. Sej, tisti, ki so imeli službo in prej 20 let živeli praktično zastonj, so lahko kupili. Nekaj pa menda so našparali, če jim ni bilo treba kupit prej. Ni bil pa to kar vsak.

Malidelničar je izjavil:

Jaz bi rekel, da so stvari precej odvisne od neke splošne psihologije - psihologije naroda. Ko sem takrat (2012-14) s kolegi/znanci/starši debatiral o Celovških dvorih, je bilo izjemno negativno mnenje in če si omenil, da bi kupil si bil vsaj malo nor. Starogradnjo čez Celovško, brez parkinga in toplotne izolacije ja, Celovških dvorov ne, tudi če so več kot 500€/m² cenejši. In tudi če gledamo na krizo 2008 je bila večinoma posledica krize v nekaj nepremišljenih ameriških potezah. Mi smo jo dodatno skupili zaradi naših nepremišljenih potez (sem poslušal Pahorja v podcastu in je dejal, da takrat Križanič, ki je bil minister za finance sploh ni verjel da bo prišlo do krize). Če se vrnemo na 2006 pa smo imeli mentaliteto "mi smo jaći od sudbine".

Tudi kakšno leto pred korono, so bila mesta (recimo LJ) konkretno bolj draga kot vasi v bližnji okolici. Pri COVIDu pa kar naenkrat vsi na vas, v bajte, čim bolj na samo.

Včasih imam občutek, da je naš čredni nagon precej zakasnjen. In podobno gledam tudi na alternative v obliki podeželja. Res je da je podeželje cenejše kot LJ, a je bilo pred leti razmerje boljše - v prid podeželja. In sam poznam precej ljudi, ki so se odselili iz LJ. In zanimivo bi bilo videti sliko koliko jih želi živeti v LJ in koliko bi jih bilo zadovoljnih z življenjem drugje. Ker glede na moj krog ljudi trenutno LJ ni tako priljubljena destinacija, da bi sprejeli samo to.

Jaz se pri nepremičninskih debatah le redko postavljam za nekega sodnika, ki bi drugim pravil kaj je bolje in kaj ne in kje je boljše živeti. Ker v reali sem spoznal precej ljudi, ki imajo precej zamaknjeno realo in da nepremičnine po njihovih kriterijih še niso zgradili. In s takšnim človekom je težko kar koli, ker ima neko svojo sliko in prepričanje. Tako da s kolegi, ki imamo bolj finančne debate so te na nivoju monologov - kjer poveš kaj si investiral, koliko, zakaj, pa mogoče dobiš še kakšno podvprašanje in potem naslednji nadaljuje. In imam občutek, da največ pravih informacij dobim na ta način. Ker sem prestar za poslušat nekoga, kaj nebi, pa kaj je dobro in kaj ne, v bistvu pa protfolija sploh nima še za tiste stvari, ki jih zagovarja.

V osnovi je pač tako da marsikdo za nazaj gleda preveč romantično na čase jazbinška, pa na 2000-2006 pa na 2014-20017 itd...

Drugo pa je dejstvo da sama statistika ne pove vsega...

Mato989 je izjavil:

V osnovi je pač tako da marsikdo za nazaj gleda preveč romantično na čase jazbinška, pa na 2000-2006 pa na 2014-20017 itd...

Drugo pa je dejstvo da sama statistika ne pove vsega...

Ja, danes spremljamo in navijamo za padec nepremičnin, vmes je šel pa BTC skoraj na ATH, pa tehnološke delnice tudi. Mal bomo še počakali, da cene nepremičnin padejo, pa zraven na kriptu/delnicah zamudimo celoten bullrun in kupimo na FOMO ali pa še to ne.

Potem se vrnemo 30 let nazaj in si lažemo, kako je vsak po jazbinšku kupil stanovanje, razen naših staršev, ki so pač levi obenem pa pozabljamo vse prilike na trgih ki so se zgodile v našem življenju in bi lahko sodelovali zraven pa nismo, ker smo pač levi - po kom smo to pobrali? :))

Telbanc ::

https://www.index.hr/vijesti/clanak/eko...

""Davek na nepremičnine pa lahko pričakujemo, ker je prišel čas. Na ta način bi poskušali ustvariti stabilno dohodkovno osnovo lokalnih samouprav, zaustavili pa bi tudi hiperinflacijo rasti cen nepremičnin,pravi.""

Torej bo verjetno tud pri nas tako.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

Invictus ::

Mato989 je izjavil:

Pač zadeva je preprosta... Slovenija je naravnana na to logiko da živiš 50% bolje ko si lastnik nepremičnine (brez kredita) ali podeduješ nepremičnino... če imaš 2 si pa že nadpovprečno bogat tudi če imaš samo 1.500 bruto plače...

To je dokaj unikatno za SLO... čeprav bi si trdil da si v vsakem glavnem mestu katerekoli države car če imaš 2 nepremičnini brez kreditov...

Nič ni unikatno za Slovenijo. Velja za celo Evropo, vsak si želi lastne nepremičnine...

Vendar je tule vpršaanje, ali imajo bolj poceni območja tudi dobre službe. Večinoma ne...

Potem ti preostane:

1. Živiš, kjer so dobre službe in v najemu. Ker je vse skupaj predrago.
2. Se odseliš na bolj poceni območje in tam najdeš slabše plačano službo.
3. Se odseliš in za čez teden najameš sobo, da lahko hodiš v dobro plačano službo. Tako hodiš domov samo za vikend.

Ta zadnja opcija je kar precej uporabljena...

V Sloveniji pa, če si kreditno sposoben, nima smisla plačevati najemnine, ker si s kreditom na istem... Seveda kredit na 20 let ali celo več...ž

Celo država to podpira, saj je računovodska amortizacija nepremičnine 30 let.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Utk je izjavil:

Tudi od nekje 89. do 1995 je bilo enako pa še hujše, pa se vseeno fantazira o jazbinšku še danes, kot da je takrat vsak lahko kupil stanovanje. Tudi če je bilo za eno stoenko. Sej, tisti, ki so imeli službo in prej 20 let živeli praktično zastonj, so lahko kupili. Nekaj pa menda so našparali, če jim ni bilo treba kupit prej. Ni bil pa to kar vsak.

Daj ne bluzi. Če sta moja starša z minimalno plačo lahko kupila stanovanje po Jazbinšku, potem res ni bilo težko. Prodala Yugota, vzela nekaj malega kredita (odplačan v 10 letih) in to je blo to. Pa nismo živeli ko klošarji in nabirali bezeg, da smo preživeli.

Zgodovina sprememb…

Daj ne bluzi. Prvi pogoj je bil, da si živel v takem stanovanju, drugi pa da si imel službo. Leta 93 je bilo 130,000 brezposelnih.

Pa nismo živeli ko klošarji in nabirali bezeg, da smo preživeli.

Če bi danes živeli tako kot takrat, bi tudi lahko kupili stanovanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Wow, danes, ko imamo rekordno nizko pa 51k. Pa leta 90 grem stavit da je bilo še vedno cel kup gospodinj, pa dejmo tudi malih kmetij ne pozabit.

V končni fazi, tudi revežev je bilo kar precej, ampak ne med družinami z otroci, kjer sta oba starša delala v fabriki. In delo v fabriki je bilo, če ne na ravnicah okoli Ptuja pa v Mariboru.

V 80-90ih (in prej) delovno sposoben človek ni bil revež in si je lahko privoščil stanovanje, oziroma, dokler so bila to družbena stanovanja sploh ni hodilo delavcem na misel da bi kupovali stanovanja.

To je relativno. Danes "revež" živi bolje kot pa takrat to kar vi imenujete, da je bilo čisto v redu. Pa ne mislim zarad interneta in podobnih stvari, ki jih takrat enostavno ni blo, ampak čisto osnovne stvari.
Naprimer, naše mesto ima danes približno enako prebivalcev kot takrat, takrat smo imeli 4-5 trgovinic s skupno površino Spara, s tem da imamo danes Spar, Tuš, Lidl, Hofer, nekaj mercatorjev, pa še DM, Merkur in ne vem kaj še vse, kar je včasih opravila ena polica v mercatorju ali pa kmetijska trgovinica. Sigurno, brez pretiravanja, vsaj 10x več površin trgovin kot takrat. In v vsaki od teh trgovin je več folka kot je bilo takrat v vseh skupaj. Pa ne da je pa takrat komu kaj zarad tega manjkalo, ampak očitno danes več trošimo kot s(m)o takrat. Živi danes tako kot se je takrat, pa bo denarja tudi od minimalca da ne boš vedel kam z njim.

V 80-90ih (in prej) delovno sposoben človek ni bil revež in si je lahko privoščil stanovanje, oziroma, dokler so bila to družbena stanovanja sploh ni hodilo delavcem na misel da bi kupovali stanovanja.

Če bi danes poslali v 80ta te jamrače stare 22 do 30 bi vsi menili da so VELIKI REVEŽI ker ni interneta, telefonov, PCja, playstationv

miha98: nedvomno ne zanikam, da bilo tudi zelo hudo, kot si opisal vašo družinsko situacijo. V mojem primeru tako zelo hudo ni bilo, je pa bil nek 'crunch'.
Ampak vseeno opažam, da tisto obdobje - ironično ravno zato, ker se je zavleklo - na nek način je pomenilo priložnost za marsikoga.

johnnyyy: mislim, da imaš v veliki meri prav in da zelo zakasnjeno reagiramo. Seveda, tisto moje pisanje glede podeželja je samo - PREDLOG - ne poznam osebnih situacij ljudi in tu je v ozadju ogromno spremenljivk, da ne bo narobe razumljeno. Ampak neko čudno čredno obnašanje je. Navsezadnje si omenil 2012-2014. 2012 je bil low point, 2014 je šlo pa že zelo dobro. Glavna leta crasha so bila 2009, 2010, 2011. In zanimivo, da ljudje l. 2014 niso prepoznali signalov, da bo šlo gor, 2 leti kasneje 2016 je bilo že prepozno, eni so pa pogruntali, da je v redu šele leta 2018.

Invictus: ravno tu se mi zdi, da je nek tržni 'mispricing': veliko poceni območij v SLO ima dobre službe - bodisi na območju, bodisi zelo blizu območja, bodisi vseeno commute ni predolg. To bi bila moja teza nekako in poznam folk, ki je to pogruntal in se jim je karierno-plačno ful izšlo.

Invictus - ti imaš interne info o gradbenem sektorju in stanju nepremičnin, če se pravilno spominjam tvojih komentarjev pred časom, kaj je tvoje mnenje o trenutnem stanju?

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Daj ne bluzi. Prvi pogoj je bil, da si živel v takem stanovanju, drugi pa da si imel službo. Leta 93 je bilo 130,000 brezposelnih.

Pa nismo živeli ko klošarji in nabirali bezeg, da smo preživeli.

Če bi danes živeli tako kot takrat, bi tudi lahko kupili stanovanje.

Ja in če je bilo 130,000 brezposelnih? Delovno aktivnih je bilo 764.778. Stopnja anketne brezposelnosti pa je bila 9%. Torej tud tvoja številka verjetno ne drži (Vir: https://www.stat.si/statweb/File/DocSys.... Moji so želeli odkupit pravico še od nekoga drugega, pa se žal ni izšlo, ker je nekdo ponudil več. Še enkrat, z dvema nizkima plačama. Eni, so uspeli pokupiti po več stanovanj. Seveda pa niso dobili vsi, ki so želeli. Potem pa povej koliko brezposelnih ljudi lahko danes kupi stanovanje. Pa to sploh ni point. Point je, da kr nekaj zavajaš.

Kako bi danes živeli tako kot takrat? O čem govoriš?

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Če bi danes poslali v 80ta te jamrače stare 22 do 30 bi vsi menili da so VELIKI REVEŽI ker ni interneta, telefonov, PCja, playstationv

A to si čist zares napisal? Sam vprašam če slučajno slabo vidim.
Mislim, neki novi nivoji se zadnje čase odkrivajo na ST.

Moji so želeli odkupit pravico še od nekoga drugega, pa se žal ni izšlo, ker je nekdo ponudil več.

Aha, in to je bilo legalno?

Point je, da kr nekaj zavajaš.

Zavajate vi, ki mislite, da je takrat lahko vsak kupil stanovanje. Če si si sam postavil hišo, nisi imel kaj kupit.

Kako bi danes živeli tako kot takrat? O čem govoriš?

Vzemi danes 200 evrov in preživi mesec, pa boš živel približno tako kot takrat.
««
540 / 831
»»