» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
513 / 831
»»

Mato989 ::

A110 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

A110 je izjavil:

Super izračun, da se do 30 prehranjuješ na račun staršev in jih zajedaš z 50e stroškov in ne plačuješ najemnine. Ker lahko to posplošimo na večino populacije :)). Na tak način do konca življenja bi privarčeval še več. No, starši bi plačali, da ti nebi rabil :)). AMpak ta čudežni način je skrivna formula a rešitev nepremičninske krize na zahodu.

Jah glej, zato pa sem leta 2019 vzel kredit in se potem kmalu v 2020 odselil... Starci so pač rekli da mi lahko tako pomagajo in s tem ne vidim težave... Pač če ne moreš svojemu otroku nič pomagat pol pač ne produciraj otrok če mu nimaš nič za ponudit od celega drevesa prednikov ker nič ne ustvarite... Jaz se zdaj trudim da bo moj morebiten potomec imel še lažje kot jaz... in s tem ni nič narobe, pač nekdo mora nekaj dat da ima potomec več.

Potem malo težko moraliziraš o odrekanju če je nekdo drug vse plačal zato, da ti nisi rabil. Še enkrat, kot družba moramo strmeeti, da bo lahko vsak, kolikor se da neodvisno od preteklih rodov si lahko omogočil dostojno življenje. Saj nismo v srednjem veku, da bo celotno tvoje življenje odvisno od sreče oz nesreče staršev. AMpak zaplankam primitivec, ki sebe postavlja v središče pozornosti tega pač ne vidi. Pomisli na svoj scenarij, če bi npr. enega tvojega starša recimo v tvojem otroštvu kap in bi morali shajati z eno plačo. Tebi se to ni zgodilo, marsikomu pa se je ali pa kaj podobnega in zato je zelo sebično in nemoralno prelagati odgovornost na prednike. AMpak ja, od nekoga ki niti omembe vrednega faksa ni bil zmožen končati končati in zaradi frustracij iz tega želi, da se free študij ukine kaj več žal težko pričakujemo...

Ja saj potem nihče ne sme moralizirat, ker vsakemu izmed nas je nekdo drug plačal šolanje, pa še vrsto drugih zadev v naši državi a zato ne smemo več o ničemer "moralizirat"?

Dostojno življenje je pač relativen pojem in razvajenci imajo zelo visoke zahteve da pridejo do trditve da je neko življenje dostojno... Če bi enega mojega starša kap bi pač morda sprejel opcijo in šel delat v Kitajsko za 5.000 EUR kot fizični radnik v Mandžurijo ko mi je kolega ponudil pa sem zavrnil ker ni bilo nujne sile... pa bi takrat v 6 mesecih nardil 25k čistega, samo sem bil preveč len ker mi je bilo enostavneje...

Pač govoriti da ni opcij je laž, samo razvajenost je velika... Recimo zdaj me kliče taksi služba če bi za pust vozil taksi 30% od prometa pa oni vse plačajo... ker nikogar ne dobijo... samo je ljudem izpod časti it to delat ker oni so diplomirani psihologi (ona Vikica s prispevka)

Nardiš izpit za C kategorijo za tovornjake maš dela kolko hočeš... jaz bi ga nardil če ne bi blo drugega, pa bi vozil v tujino bi spet blo keša pa še nepremičnine skor ne rabiš bi naš vikend bil dovolj za 1 dan prespat ali 2...

Pač life turns around, ampak bluzit da moramo drugi skrbet za te razvajence v LJ je pač višek
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

A110 ::

Torej po tvoje ni cilj družbe, da bi skozi čas vsi lahko imeli vedno višje zahteve, standard, bili vedno bolj razgledani, napredni,...? Tvoj cilj je priti v srednji vek kjer bo važno kako si se rodil. Ja vsi smo plačali šolanje. Kdo moralizira o tem? Ti bi ga pa ukinil, ker ga nisi bil sposoben končati in ti zdaj gre v nos, pa čeprav si ga vseeno poskusil in failal (ga isto dobil plačanega). Ti moraliziraš kako je treba se odrekati, ko pa se sam nisi ker niti osnovnih potreb kot so hrana in streha nad glavo nisi plačeval sam (aja, si dal 50e za eletriko :))). To je dvoličnost. Aha, to, da greš delat v Mandžurijo je rešitev za slovenijo. Da vsi gremo delat v Mandžurijo. Potem nebo več nikogar in seveda nebo problema. Ali pa da spiš v tovornjaku in nerabip nepremičnine. Enostavno

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: A110 ()

Torrent ::

Nisem vedel, da niti faksa nisi uspel končat. Ni čudno, da potem toliko svojih frustracij izlivaš tu na forumu. Torej, če povzamemo, sam si ustvaril bore malo. Še to kar si, je na Ptuju in si rabil pomoč staršev. Faksa nisi končal. Šraufal si računalnike in prilezel do testerja, kar je "monkey job". Živiš v luknji na Ptuju in čakaš, da krepnejo stari, da dobiš še kako luknjo na Ptuju. Predvidevam, da otrok nimaš, glede na skoraj nacistične poglede na potomce. No, vsaj upam, da ne.

A110 je izjavil:

Torej po tvoje ni cilj družbe, da bi skozi čas vsi lahko imeli vedno višje zahteve, standard, bili vedno bolj razgledani, napredni,...? Tvoj cilj je priti v srednji vek kjer bo važno kako si se rodil. Ja vsi smo plačali šolanje. Kdo moralizira o tem? Ti bi ga pa ukinil, ker ga nisi bil sposoben končati in ti zdaj gre v nos, pa čeprav si ga vseeno poskusil in failal (ga isto dobil plačanega). Ti moraliziraš kako je treba se odrekati, ko pa se sam nisi ker niti osnovnih potreb kot so hrana in streha nad glavo nisi plačeval sam (aja, si dal 50e za eletriko :))). To je dvoličnost. Aha, to, da greš delat v Mandžurijo je rešitev za slovenijo. Da vsi gremo delat v Mandžurijo. Potem nebo več nikogar in seveda nebo problema. Ali pa da spiš v tovornjaku in nerabip nepremičnine. Enostavno

Zelo dober komentar. Mato to ne razume, da življenje piše različne zgodbe. Za to rabiš vsaj malo logike in čustvene inteligence. Zato pa se vedno vrne k floskulam, da si ljudje želijo zastonj novogradnjo v centru LJ.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

celje ::

no ja, ce jih ne bo prej ..... saj starejsi so za njega cisto odvec na tem svetu. on bi jih vse ....

Malidelničar ::

Je pa res da Matotov izračun je dobro izhodišče za debato.

Torej naredimo izračun: kako do 25k EUR? (upoštevajoč vse spremenljivke - stroški hrane, energije, najemnine, transporta, razpon plač, obrestna mera, itd.)
Opomba: pri tem hipotetično vzamemo nerealni worst-case scenario torej 0 EUR ob 1. zaposlitvi.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

Baja ::

tako da najames al najbolj poceni luknjo od sobe ki jo najdes ali najem fleta z večimi kolegi. nas je v LJ tudi po 6 živelo v 4sobnem fletu. peš honda, bicikel al javni prevoz, če res nujno ne rabiš avta. kuhaš doma (če se kuha za 4 ali več je še ceneje), čez leto dni veš pripraviti makarone na 101 način. ne kofetkaš cele dneve in ne žuraš cele noči. če ti ostane vsak mesec 500e je to 6k na leto, v 4ih letih mas 24k. če nimaš dveh levih rok še kaj postrani zaslužiš pa je 25k še prej. na tak dan kot je danes, smo v LJ sneg šaflali. poleti se najdejo kake selitve, ....

vgalvenm, če se hoče se da.

Recimo moja situacija po prvi zaposlitvi nekaj let nazaj je bila neto plača okoli 1500, soba v Ljubljani 300e + cca 50e stroškov, urbana 40e, telefon 10e, hrana 200e. Potem oblačila, potrošna kozmetika, pač stvari ki jih rabiš sproti in če se ti kaj pokvari recimo 100e na mesec. Avta nisem imel, povsod sem šel s kolesom ali peš ali javnim prevozom. To bi bilo nekje življenje na minimumu in si ga danes ne predstavljam. Ni bilo namenoma tako ampak sem bil iz študentskih časov tako navajen + da sem bil vesel ker sem imel končno samsko sobo brez cimra. Za dopust je šel regres in pa nagrada. Kljub nadpovprečni plači in da nisem imel avta, in nisem kadil (ok, denar za zabavo je šel, ampak ga nebom štel v izračun) bi mi konec meseca ostalo okoli 600e. Ni malo, ampak nekomu s povprečno plačo, bi takrat kljub življenju skoraj na minimumu ostalo 400e (s tem da nima vsak na začetku že povprečne plače). 5 let do 25k. S tem, da tu notri ne upoštevamo da vmes morda potrebuješ nov računalnik, telefon,... Vmes pa so cene šle gor za 50k. S tem, da je to življenje, ki dolgoročno ni vzdržno. Sam se potem hitro zaslužil več in se nad svojo situacijo ne pritožujem, ampak za povprečnega Slovenca (ki ni nujno, da živi Ljubljani) in bi se rad osamosvojil pa je situacija zelo težka. Recimo, mato bi z stroškom najemnine in hrane (550e stroška na mesec) in njegovimi prihodki na mesec prišparal točno 50e.

Pat_MaGroin ::

matic492 je izjavil:

Torrent je izjavil:

Ne, nima veze. To je samo slamnati mož, ker se pretvarjate, da ni problema in se delate neumne. No, Mato se mogoče ne dela. "Cel svet" pa ve, da je nastal problem. Cela država se ne ukvarja z LJ, ampak se ukvarja z Slovenijo. V LJ je to trenutni največi problem in je lažje tako neumnim prikazat situacijo. Dejstvo pa ostaja jasno. Če v LJ padejo cene, bodo tud drugod po državi. Problem je tud Kranj, Maribor, Slovenska Bistrica, Šentjur, Trebnje, Ivančna Gorica... Ti se pa delaš neumnega in te niti sram ni.

Problem je tudi London, Amsterdam, Paris itd... praktično celoten zahodni svet, glede na to koliko imajo naši starši in stari starši v lasti smo dejansko še zlo na dobrem globalno gledano, da ni vse razprodano Blackrocku in podobnim.

V ameriki poskušajo spravit cez zakon, da se morajo hedge fundi v 10 letih losat vseh single home properties. Sklepam, da bo zajebano sprejet tak zakon, ampak neki je.

še glede kuharije, če živiš še s tremi kolegi, je skoraj ziher da se bo večina hrane privlekla z domačega vrta in skrinje. tako da tudi, če nimaš doma vrta/skrinje, si starši ne morejo privoščiti, whatever, pač pripevaš kak evro al pa kupiš kruh, mleko, ... vsekakor bo ceneje kot če si sam

mm&r ::

Ker je debata ravno o bivanju s cimri, da se privarčuje, ali ima mogoče kdo kaj več informacij kako se je končal ta projekt skupinske gradnje, nisem opazil, da bi se tak način kaj dosti omenjal zadnje čase?

Članek v financah z leta 2015:

https://www.finance.si/zgodbe/mlada-eki...

Koliko je v tem resnice, da taka gradnja lahko zniža stroške za 30%?

ZveeZ ::

mm&r je izjavil:

Ker je debata ravno o bivanju s cimri, da se privarčuje, ali ima mogoče kdo kaj več informacij kako se je končal ta projekt skupinske gradnje, nisem opazil, da bi se tak način kaj dosti omenjal zadnje čase?

Članek v financah z leta 2015:

https://www.finance.si/zgodbe/mlada-eki...

Koliko je v tem resnice, da taka gradnja lahko zniža stroške za 30%?

Meni je zanimivo, da se nihce ne loti nakupa/gradnje dvo ali vec stanovanjske hise skupaj s se enim parom (ali vec).
Cena na enoto bi bila konkretno nizja.

Utk ::

Enkrat kasneje je bil še nek prispevek o tem. Če je to tisto v Ajdovščini. V glavnem so zadeli v zid realnosti. Niso našli nobenga, ki bi postavil hiše za 50 jurjev, niti občina ni parcel zrihtala. Propad. Sicer niso nehali fantazirat, da bo, tudi če za 15 jurjev več, ampak...ne bo. Zakaj nekdo misli da je pametnejši od trga? Če hoče nekdo bajto za 50 jurjev, si jo pač naj postavi, zakaj ti bi jo moral nekdo drug.

Meni je zanimivo, da se nihce ne loti nakupa/gradnje dvo ali vec stanovanjske hise skupaj s se enim parom (ali vec).
Cena na enoto bi bila konkretno nizja.

Ja, o tem se menimo tu že 10 let. Ampak v časih ko se moški in ženska težko kaj zmenita, kako se bo kaj zmenilo več njih. To stvar je v resnici težko naredit pošteno in da je vsem prav, ampak tudi če nekomu ne bi bilo čist prav in bi plačal malo več kot drugi, bi bilo bolj prav in ceneje kot nič. Tudi v takem primeru večina izbere nič. Tudi prav.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Torrent je izjavil:

Nisem vedel, da niti faksa nisi uspel končat. Ni čudno, da potem toliko svojih frustracij izlivaš tu na forumu. Torej, če povzamemo, sam si ustvaril bore malo. Še to kar si, je na Ptuju in si rabil pomoč staršev. Faksa nisi končal. Šraufal si računalnike in prilezel do testerja, kar je "monkey job". Živiš v luknji na Ptuju in čakaš, da krepnejo stari, da dobiš še kako luknjo na Ptuju. Predvidevam, da otrok nimaš, glede na skoraj nacistične poglede na potomce. No, vsaj upam, da ne.

A110 je izjavil:

Zelo dober komentar. Mato to ne razume, da življenje piše različne zgodbe. Za to rabiš vsaj malo logike in čustvene inteligence. Zato pa se vedno vrne k floskulam, da si ljudje želijo zastonj novogradnjo v centru LJ.

Res je da ferija nisem koncal imam pa diplomo iz druge smeri

Seveda lajf pise razlicne zgodbe ampak ce nekdo pac zajebe jebiga ne rabimo davkoplacevalci to krit

matobeli ::

Folk k zida ma rajš bajto z 3m parcele okol kot pa dvojčka/vrstno in 6m parcele zadi in dovoz spredi. Kao, če že zidam in kešitam na polno naj bo vse na mojem. Sploh tisti z blokov imajo vsi po vrsti "dobre" izkušnje z sosedi. Pa mislijo da jih bodo mel manj če bo 6m vmes zelenice.

Pa še rabiš primerno večjo parcelo, ki jih itak ni.

V resnici bi bilo pa to glede stroškov in kvalitete bivanja bistevno boljše kot da sosedu "gledaš v krožnik" pri strnjenih bajtah.

Najbolj optimalno je 2 hisi, razdeljeni na 2 dela (torej 4 enote).

To je najceneje, hkrati pa najbolj dobičkonosno, zato se to najbolj gradi :).

mm&r ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Najbolj optimalno je 2 hisi, razdeljeni na 2 dela (torej 4 enote).

To je najceneje, hkrati pa najbolj dobičkonosno, zato se to najbolj gradi :).

Kakšna bi bila okvirna cena za tak setup, glede na trenutne cene parcel , materialov in mojstrov?

Tukaj pravijo za gradnjo 1500, se mi zdi malo, so verjetno pozabili posodobiti cene.

https://www.primerjam.si/cene/gradnja-h...

za gradnjo. za parcelo, priključke, opremo, ... boš moral sam priskrbeti in plačati

Jaz sem spraševal par mesecev nazaj.

240m2 hisa (2x120m2) bi prišlo 250-270 na ključ.

Dodaj parcelo in ostalo glede na lokacijo.

Na štajerskem taka hisa stane 600k (2x300k). Tako da moj izračun je bil, da bi 2 družini prisparal 100k na družino, ce delajo sami (enako mi je potrdil tudi gradbinec).

Mato989 je izjavil:

Seveda lajf pise razlicne zgodbe ampak ce nekdo pac zajebe jebiga ne rabimo davkoplacevalci to krit

Aja, ker nisi bil sposoben, si pač končal nek faks, na katerem lahko padeš samo po stopnicah. Tud prav. To pojasni marsikaj.

Aja, on iz primera, ki mu je oče mlad umrl in ga je mama sama komaj vzgojila, je pač zajebal, ker očeta nekako ni rešil, da bi en dan kaj podedoval in da bi mu oče pomagal kupit stanovanje, tako kot tebi? :)) Marsikaj moremo davkoplačevalci krit, ker smo socialna država. Boljše vprašanje je, zakaj bi davkoplačevalci krili zaslužke in investicije nepremičninskih mešetarjev.

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Aja, ker nisi bil sposoben, si pač končal nek faks, na katerem lahko padeš samo po stopnicah. Tud prav. To pojasni marsikaj.

Aja, on iz primera, ki mu je oče mlad umrl in ga je mama sama komaj vzgojila, je pač zajebal, ker očeta nekako ni rešil, da bi en dan kaj podedoval in da bi mu oče pomagal kupit stanovanje, tako kot tebi? :)) Marsikaj moremo davkoplačevalci krit, ker smo socialna država. Boljše vprašanje je, zakaj bi davkoplačevalci krili zaslužke in investicije nepremičninskih mešetarjev.

Ne zato ker nisem bil sposoben ampak zato ker mi ni blo samo za programirat takrat sem imel se romanticne zelje kako bi jaz za svoj lajf sraufal pcje in popravljal elektronske igracke

Ne pa sedel pred pcjem in programiral

Mato989 je izjavil:

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne zato ker nisem bil sposoben ampak zato ker mi ni blo samo za programirat takrat sem imel se romanticne zelje kako bi jaz za svoj lajf sraufal pcje in popravljal elektronske igracke

Ne pa sedel pred pcjem in programiral

To pa je en najbolj neumnih izgovorov, ki sem jih kadarkoli slišal. Še bolj kot on, da je pes pojedel vse naloge.

Zgodovina sprememb…

Saj s failanjem faks ni nic narobe. narobe pa je, ko nekdo tak vztrajno trdi kako bi faks moral biti placljiv, kakodrzava iz proracuna nebi smela nicesar urediti,... medtem ko je sam dobesedno zaluftal budget za faks.

In pa kako tisti z diplomo par let nebi smeli zapustiti slo medtem ko zacuda z srednja sola bi moraa biti zastonj in taki bi lahko zastonj zapustili slo in sli delat v recimo madzurijo ali vozit tovornjak za tujino. dvolicnost da glava pece

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: A110 ()

in ironično, sedi za pcjem na koncu, ... lahko bi vsaj programiral

mato, mlad si še, še maš čac ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Baja ()

deco16 ::

Dans ste se pa kar spravli na njega :)

Začne se z Hello World ;)

LeQuack ::

Super ponudba, samo 10k €/m2. Še celo plastične rumene stole dobiš v ceni.
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...
Quack !

kriptobog ::

deco16 je izjavil:

On vbistvu sam sebe sabotira s temi glupimi izjavami

deco16 je izjavil:

Me sploh ne skrbi, spravljajo se na tiste ki imamo, da bi kao branili one ki niso sposobni niti 25k prihranit... to je kot če eno uho not in čez drugo ven

Luzerji pa še zdaj ne bodo kupli nepremičnine ker pač nimajo niti 25k na TRR pa še starši so reveži kot kaže

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Luzer si kvečjemu ti, ker se zvališ kako si z varčevanjem in odrekanjem nekaj dosegel ko pa niti osnovnih stroškov kot so hrana nisi plačeval in si v bistvu več ti zapravil za zabavo in uživanje kot pa za hrano in najemnino.

In spet smo pri starših. Super, da lahko koga preživljajo do 30 in še dodatno dajo denar. Ampak mislim, da je primarni smisel vzgoje da otrok postane samostojen in razgledan, sposoben kritičnega razmišljanja. In pri tebi so pri tem zafailali na polno. Kolikokrat še boš dokazal da si brez njih nič? Srednji vek in to.

IgorCardanof ::

Malidelničar je izjavil:

Je pa res da Matotov izračun je dobro izhodišče za debato.

Torej naredimo izračun: kako do 25k EUR? (upoštevajoč vse spremenljivke - stroški hrane, energije, najemnine, transporta, razpon plač, obrestna mera, itd.)
Opomba: pri tem hipotetično vzamemo nerealni worst-case scenario torej 0 EUR ob 1. zaposlitvi.

Dobiš dobro službo kot programer za 5k bruto mesečno. Zmanjšaš stroške in preživiš mesec s 1250€. Ostane ti 2000€ na mesec. Torej v enem letu si prišparal.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

kriptobog ::

A110 je izjavil:

Luzer si kvečjemu ti, ker se zvališ kako si z varčevanjem in odrekanjem nekaj dosegel ko pa niti osnovnih stroškov kot so hrana nisi plačeval in si v bistvu več ti zapravil za zabavo in uživanje kot pa za hrano in najemnino.

In spet smo pri starših. Super, da lahko koga preživljajo do 30 in še dodatno dajo denar. Ampak mislim, da je primarni smisel vzgoje da otrok postane samostojen in razgledan, sposoben kritičnega razmišljanja. In pri tebi so pri tem zafailali na polno. Kolikokrat še boš dokazal da si brez njih nič? Srednji vek in to.

Taki so vedno najpametnejsi kako je treba, ceprav so njim stari vse v rit poturili

Telbanc ::

LeQuack je izjavil:

Super ponudba, samo 10k EUR/m2. Še celo plastične rumene stole dobiš v ceni.
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

Tole počas postaja že glupo. Čisto lupljenje folka. Rešitev je sam ena, da se tole pač ne kupi niti za pol te cene. Da trg naredi svoje. Pri teh cenah ne pomaga nobeno odrekanje in nobeno varčevanje, saj ko vzameš še kredit na tole, je cena blazna. In pol eni uničujejo temo, z predlogi kako se prišpara 25.000 in s tem odpreš nebesa pri nakupu fleta. Torej neki popravek se še zmeraj čaka. Navzdol. Dejstvo je da je določen sloj poln keša in se je zapičil u flete na Hrvaškem in Sloveniji. Na Hrvaškem smo lani kupili več nepremičnin kot švabi.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

Mato989 je izjavil:

deco16 je izjavil:

Me sploh ne skrbi, spravljajo se na tiste ki imamo, da bi kao branili one ki niso sposobni niti 25k prihranit... to je kot če eno uho not in čez drugo ven

Luzerji pa še zdaj ne bodo kupli nepremičnine ker pač nimajo niti 25k na TRR pa še starši so reveži kot kaže

Tiste, ki imate kaj? Vse kar imaš, imaš zarad drugih, pa še to zato, ker večina tega noče.

Največji luzerji so taki, ki imajo neke drobtinice na vasi in mislijo, da so zarad tega uspešni in nekaj več od drugih. Tako jim glavni cilj v življenju postane potiskati druge dol, zato, da se sami počutijo bolj uspešne v svojem podpovprečnem življenju. Večjih luzerjev kot to ni.

Lonsarg ::

Je sicer res da ko govorimo o problemu nepremičnin da to sploh ni dejansko "core" problem, ampak zgolj sekundarni. Core problem so dejansko prevelike razlike v premoženju. Tako med delovnim in kapitalskim slojem kot tudi med starimi in mladimi (to drugo še bolj pravzaprav). Ta core problem dejansko zvišuje ceno nepremičninam.

Ja lahko se z parcialnimi rešitvami rešuje zgolj nepremičnine, ampak veliko bolj prav in tudi dolgoročno bolje bi bi bilo rešit ta core problem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

miha98 ::

Kolega dela na stroju za krivljenje pleha pa je diplomirn ekonomist pa kaj zdaj je 1.800 osnova
Super, najboljš da vsi ki smo študiral delamo nekaj čist izven svoje stroke.. Zakaj že je potem država vlagala ogromne denarje v izobraževanje?! Zakaj smo potem zapravili celo svojo mladost in se vsemu odrekli, če bomo pa nazadnje vsi delali kot viličaristi?

Problem, ki ga opisuješ tiči v naši državi sami. In sega v leta osamosvajanja Slovenije torej 1991. To kar smo imeli od industrije smo zafurali in zdaj nimamo oz. pobiramo drobtinice. V Nemčiji recimo bi se verjetno komot našla služba primerna tvoji izobrazbi. Pri nas pa temu ni tako , ker preprosto nimamo. Nimamo podjetij oz. produkta , ki bi V svetu nekaj pomenil. Tragedija je da smo jih imeli pred letom 91. Delamo za tuje firme , ki pobirajo smetano mi pa kot podizvajalci pobiramo drobtinice. Zdaj pač , če hočeš delat v svoji branži moraš v tujino . Žal druge izbire trenutno ni. In to se nebo spremenilo ne za leto , dve ali 10 oz. 20 let.... Politika je zafurala Slovenijo in to ravno tisti, ki jih tako veselo volite na volitvah vsaka 4 leta. Zato pri nas ni ponosa , da smo slovenci itd...

trancer01 ::

Miha98, bluziš. Družboslovna izobrazba v nobeni državi ne zagotavlja delovnega mesta. Ponekod je včasih več možnosti, ne pa vedno in povsod. Tudi naravoslovna ali tehnična izobrazba ti ne zagotavlja nujno (dobre) službe v "tvoji" stroki. Samo največji naivneži mislijo, da morajo diplomirani ekonomisti, filozofi, sociologi, etnologi itd. nujno dobiti službo v svoji stroki.

Je pa na mestu vprašanje, zakaj že več kot 30 let vse živo rine na fakultete in visoke šole, ko pa jih vsaj 80 % ni sposobnih niti primernih za to. Potem se pa čudijo, ko ob vse nižjih kriterijih priplezajo celo do strokovnega magisterija, da zanje službe ni. Vsak pač ne more biti magister in doktor niti inženir, potrebujemo pa več vodovodarjev, električarjev, mehanikov, monterjev in serviserjev tehničnih naprav itd.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: trancer01 ()

nejc_nejc ::

Miha
Ne Ne razumem, kako si zapravil celo svojo mladost s tem da si studiral.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nejc_nejc ()

trancer01 ::

Če je slučajno rojen leta 1998, je še vedno mlad in ni zapravil še ničesar.

nejc_nejc ::

Ja za 25 let je res, za ferarija pe v večini primerov še ni zadost.

Lonsarg je izjavil:

Je sicer res da ko govorimo o problemu nepremičnin da to sploh ni dejansko "core" problem, ampak zgolj sekundarni. Core problem so dejansko prevelike razlike v premoženju. Tako med delovnim in kapitalskim slojem kot tudi med starimi in mladimi (to drugo še bolj pravzaprav). Ta core problem dejansko zvišuje ceno nepremičninam.

Ja lahko se z parcialnimi rešitvami rešuje zgolj nepremičnine, ampak veliko bolj prav in tudi dolgoročno bolje bi bi bilo rešit ta core problem.

Jaz pa mislim, da je "core" problem. Nimam nič proti, da eni v Schellenburgu kupujejo stanovanja ali pa vozijo Ferrarije, ampak ceno nepremičnin zvišuje pomanjkanje in omejena gradnja. Zakaj pa imamo pomanjkanje? Ni dovolj študentskih domov, premalo javnih stanovanj, preveč stanovanj praznih, večinoma se kupuje za investicije, gradi se premalo (večinoma za elite, beri investicije)... Problem ni samo LJ. Tud drugje se ogromno kupuje za investicije in na zalogo. Problem se da zelo preprosto rešit, ampak lobiji ne pustijo.

Zgodovina sprememb…

https://www.rtvslo.si/lokalne-novice/lj...

"V sosesko Kvartet v Šiški so se vselili prvi stanovalci
Povprečna cena stanovanja je približno 4400 evrov na kvadratni meter"

Super, najboljš da vsi ki smo študiral delamo nekaj čist izven svoje stroke..

Nima veze stroka, ko boš dojel da je bistvo ZAPOSLITVE in DELA da delaš za denar, ne za to kar si se učil na faksu bo veliko lažje sprejet da ni bistvenih 4 leta faksa ampak vseh ostalih 40 let...

Bom te tako vprašal... bi šel pometat ceste za 2,500 bruto? Oziroma bom te tako vprašal, če ti ponudijo 1.500 bruto več kot dobiš sedaj bi šel pometat ceste ali delat na komunalo? Će je odgovor ne, si razvajen... Jaz grem takoj. Ker meni v lajfu ni pomembno kaj delam (če odmislimo kakih ekstremov ala prostitucija) ampak mi je pomembno da to kar delam dobim best p/p playčo vs trud in težavnost dela.

Zakaj že je potem država vlagala ogromne denarje v izobraževanje?

Ja to se tudi jaz sprašujem, ampak ko predlagam da ukinemo plačljivo ŠTUDIRANJE (torej visokošolstvo) pa jok in stok...

Zakaj smo potem zapravili celo svojo mladost in se vsemu odrekli, če bomo pa nazadnje vsi delali kot viličaristi?

No daj povej, kaj je 4 leta cel lajf? Je to cela mladost, malo dramatiziraš... 4 leta je faks... če si zaradi tega v občutku da si zjebal celo mladost ti pa jaz ne morem pomagat.

Je pa na mestu vprašanje, zakaj že več kot 30 let vse živo rine na fakultete in visoke šole, ko pa jih vsaj 80 % ni sposobnih niti primernih za to.

Rinejo zato ker je ZASTOJN... razen študentskih domov in pač v LJ dragih najemnin nimajo stroška, še bone dobijo... zato bi jaz to vse skenslal... pol bi bilo vpisa 85% manj... tisti ki bi pa šli bi pa imeli visoko kvalitetno šolanje ne pa 120 ljudi v 1. letniku

Torrent je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Jaz pa mislim, da je "core" problem. Nimam nič proti, da eni v Schellenburgu kupujejo stanovanja ali pa vozijo Ferrarije, ampak ceno nepremičnin zvišuje pomanjkanje in omejena gradnja. Zakaj pa imamo pomanjkanje? Ni dovolj študentskih domov, premalo javnih stanovanj, preveč stanovanj praznih, večinoma se kupuje za investicije, gradi se premalo (večinoma za elite, beri investicije)... Problem ni samo LJ. Tud drugje se ogromno kupuje za investicije in na zalogo. Problem se da zelo preprosto rešit, ampak lobiji ne pustijo.

Ceno nepremičnin zvišuje sledeče(ne nujno v tem vrstnem redu):

1. Razvajenost kjer bi "vsi" radi kupili skoraj novogradnje ali da ne bi rabli na nepremičnini skoraj nič delat in urejat več
2. Povpraševanje kjer bi "vsi" radi zrinili v LJ+okolica ali na Obalo in še nekaj elitnih lokacij (Bled ipd...)
3. Preveč študentarije v LJ kjer že itak vsi rinejo (tudi to bi se rešilo s plačljivim faksom!)

Poglejmo v MB lahko danes kupite 3 sobno stanovanje za 188.000 EUR na skorajda elitni lokaciji MB... kje je problem? Jaz ga ne vidim. Maribor je DRUGO NAJVEČJE MESTO v državi.

redtech ::

Link? Da se ne bo izkazalo, da je to letnik 1790 in pod spomeniškim varstvom.

redtech je izjavil:

Link? Da se ne bo izkazalo, da je to letnik 1790 in pod spomeniškim varstvom.

Novogradnja je dude...

https://novogradnje-maribor.si/novi-vrt...

Pa jih je na voljo nekaj 10 nič pokupljeno!

Še zmotil sem se celo 181k je...

Zdaj pa mi razložite kako je to tako silno predrago?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

johnnyyy ::

Mato989 je izjavil:

Nima veze stroka, ko boš dojel da je bistvo ZAPOSLITVE in DELA da delaš za denar, ne za to kar si se učil na faksu bo veliko lažje sprejet da ni bistvenih 4 leta faksa ampak vseh ostalih 40 let...

Na to ni tako enostavnega odgovora. Delati in biti uspešen je precej lažje, če te stvari zanimajo. In težko je delat stvari, ki te ne zanimajo naslednjih 40 let in da si zraven še uspešen.

Mato989 je izjavil:

Bom te tako vprašal... bi šel pometat ceste za 2,500 bruto? Oziroma bom te tako vprašal, če ti ponudijo 1.500 bruto več kot dobiš sedaj bi šel pometat ceste ali delat na komunalo? Će je odgovor ne, si razvajen... Jaz grem takoj. Ker meni v lajfu ni pomembno kaj delam (če odmislimo kakih ekstremov ala prostitucija) ampak mi je pomembno da to kar delam dobim best p/p playčo vs trud in težavnost dela.

Jaz ne bi šel, oz. če bi šel bi šel samo za nek omejen čas, da delam toliko da nekaj več zaslužim. Moja osebna filozofija je, da poleg tega da delam kar me veseli, da grem pri znanju naprej. In delat neka osnovna dela, ki jih dela lahko vsak zame pomeni, da v življenju ne delam nadaljnih korakov. Dokler to delaš malce za zraven, da nekaj zaslužiš gre, da ti je pa to core biznis, pa ne.

Na to ni tako enostavnega odgovora. Delati in biti uspešen je precej lažje, če te stvari zanimajo. In težko je delat stvari, ki te ne zanimajo naslednjih 40 let in da si zraven še uspešen.

Biti uspešen pomeni da zaslužiš dovolj da si kupiš nepremičnino kajne? Če si je ne moreš nisi uspešen potemtakem če malo twistamo filozofijo oziroma pogledava drug POV.

Če pa sem hudoben, kaj pa naj porečejo tisti ki jih nič ne veseli delat ampak pač je treba jest in živet in moraš delat... Večina ljudi pač nima tega LUKSUZA da bi delala to kar jih veseli 8 ur in dobila za to nadpovprečno ali povprečno plačo...

Jaz ne bi šel, oz. če bi šel bi šel samo za nek omejen čas, da delam toliko da nekaj več zaslužim. Moja osebna filozofija je, da poleg tega da delam kar me veseli, da grem pri znanju naprej. In delat neka osnovna dela, ki jih dela lahko vsak zame pomeni, da v življenju ne delam nadaljnih korakov.

Super, vsak je upravičen do svoje filozofije ampak problem pa pride ko vzameš svojo filozofijo hkrati si pa ne moreš kupit nepremičnine, potem pa pridemo do točke kjer moraš izbirat prioriteto ne kot razvajen otrok klicat državo da tebi porihta cenejše nepremičnine da boš ti naprej fural svojo filozofijo dela za nizko plačo ker te to veseli...

Do klicanja države v pomoč je vsak upravičen do svoje filozofije, ko pa enkrat ne gre naprej pa je potrebno postat pragmatičen vzet excel in kalkulator in preračunat kaj se splača bolj in kaj ti je cilj... XYX več EUR in nepremičnina v doglednem času ali filozofija in hotel mama/najem... Nikakor ti po ustavi ne pripada filozofija + poceni nepremičnina in to je v bistvu moj point.

Mato989 je izjavil:

Zaj se vidi, kak se da narest stanovanja po normalni ceni. V Ljubljani so nepremičnine napumpane. Cena 3000 po kvadratu v Ljubljani je polna kapa. In uni ki je to obljubil, bo komot to izpolnil.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

Telbanc je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Zaj se vidi, kak se da narest stanovanja po normalni ceni. V Ljubljani so nepremičnine napumpane. Cena 3000 po kvadratu v Ljubljani je polna kapa. In uni ki je to obljubil, bo komot to izpolnil.

Ja ampak torej izgovora da nepremičnin ni je laž... hočeš nepremičnino pojdi kupi evo gremo... ni samo 1 na voljo nekaj 10 jih je pa še nov blok delajo torej jih bo ene 50+

johnnyyy ::

Mato989 je izjavil:

Biti uspešen pomeni da zaslužiš dovolj da si kupiš nepremičnino kajne? Če si je ne moreš nisi uspešen potemtakem če malo twistamo filozofijo oziroma pogledava drug POV.

Življenje ni tek na kratke proge. Ti lahko greš s 15 leti direktno iz OŠ delat in do polnoletnosti prideš že do slabe povprečne plače, ko si star 25 let boš imel več kot večina inženirjev, ki so konec faxa in imajo začetno inženirsko plačo. A do 50ga je še daleč in stvari se lahko konkretno spremenijo.

Mato989 je izjavil:

Če pa sem hudoben, kaj pa naj porečejo tisti ki jih nič ne veseli delat ampak pač je treba jest in živet in moraš delat... Večina ljudi pač nima tega LUKSUZA da bi delala to kar jih veseli 8 ur in dobila za to nadpovprečno ali povprečno plačo...

Če te nič v življenju ne veseli, potem je najboljša rešitev štrik. Ker pri tako veliko stvareh, da te nič ne veseli moraš biti pa res nekaj posebnega :).

Mato989 je izjavil:

Super, vsak je upravičen do svoje filozofije ampak problem pa pride ko vzameš svojo filozofijo hkrati si pa ne moreš kupit nepremičnine, potem pa pridemo do točke kjer moraš izbirat prioriteto ne kot razvajen otrok klicat državo da tebi porihta cenejše nepremičnine da boš ti naprej fural svojo filozofijo dela za nizko plačo ker te to veseli...

Saj to imaš vedno. Jaz sem tudi prek študenta delal, da sem čipe kupoval in se ukvarjal z elektroniko. A enkrat prideš do točke, da toliko znaš da si lahko s tem znanjem služiš kruh.

Mato989 je izjavil:

Do klicanja države v pomoč je vsak upravičen do svoje filozofije, ko pa enkrat ne gre naprej pa je potrebno postat pragmatičen vzet excel in kalkulator in preračunat kaj se splača bolj in kaj ti je cilj... XYX več EUR in nepremičnina v doglednem času ali filozofija in hotel mama/najem... Nikakor ti po ustavi ne pripada filozofija + poceni nepremičnina in to je v bistvu moj point.

Po navadi je najbolje da se boriš na večih frontah. Ker ni hudič da na eni nebi uspel. Stavit vse prihranke, ves čas, ves študij samo za eno stvar, je precej rizično ..

očitno tisti fleti po 180k niso glih poceni glede na to, da jih je še nekaj 10 na voljo. prištej še par 10k za opremo pa kak parking.

jaz sem spizdil iz mb zaradi cen/višin najemnin. naj kar majo. sem v prekmurju dobil za 2/3 cene tega fleta vec kot 2x vecjo opremljeno bajto. pa še življenje bo cenejse. vrt, en sosed ma piške, drugi pa kravice in pujceke.

pa da ne bo pomote, tudi v mb bi si lahko bp kaj kupil.
««
513 / 831
»»