» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
488 / 831
»»

LukiYo ::

Mato989 je izjavil:

Fora je v tem, da večina itak ima nepremičnine in te "problematike" ne čutijo... Potem pa imaš folk ki se je dejansko ODREKAL in kupil nepremičnino in se počuti kot da njihov trud take ideje kot so cenejše nepremičnine za ostale za njimi degradirajo... v smislu "saj sem jaz tudi moral odrekat, zakaj je lenuhom tako težko se malo potrudit če nekaj res želijo"

Backwards logika: Šparajte polovico lajfa za streho nad glavo in se odrekajte ostalemu (zdravi hrani, kulturi, potovanjem, podjetništvu, itd), zato ker so tudi drugi morali... Vozite se s parnim vlakom na šiht in se odrekajte času z družino, ker so tudi drugi morali...

Lonsarg ::

Sm se bal kaki krediti bodo pa sm dobil 3.6% na 15 let fiksno pri SKB. To je manj kot bo inflacija v naslednjih letih najbrž, tak da super :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Ndivia ::

Praktično brezobrestno kreditiranje. :D
Vprašanje kam bodo šli tekoči stroški in skrita inflacija. Če nas konkretno stisnejo, bo na koncu meseca ostalo premalo za odplačevanje kredita...

mr_chai ::

Lonsarg je izjavil:

Sm se bal kaki krediti bodo pa sm dobil 3.6% na 15 let fiksno pri SKB. To je manj kot bo inflacija v naslednjih letih najbrž, tak da super :)

Ha, ne vem ce bi bil na tvojem mestu prevec vesel. V EU je inflacija trenutno ravno na tej cifri 3.6%, v sloveniji 4.5% in pada, tko da lahko da bo v 2 letih inflacija konkretno pod 3.6% .

Lonsarg ::

Vesel sem predvsem ker so obresti tako hitro rasle da sem mislil da bodo fiksni že na vsaj 5% predno končno pridem do prevzema (in v takem primeru bi najbrž variabilno vzel). Tak da mi je teh 3.6% za fiksno pozitiven šok in ni kaj za razmišljat, vzameš takoj, to je komaj kaj malega nad zgodovinskim povprečjem,

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Mato989 ::

A110 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Fora je v tem, da večina itak ima nepremičnine in te "problematike" ne čutijo... Potem pa imaš folk ki se je dejansko ODREKAL in kupil nepremičnino in se počuti kot da njihov trud take ideje kot so cenejše nepremičnine za ostale za njimi degradirajo... v smislu "saj sem jaz tudi moral odrekat, zakaj je lenuhom tako težko se malo potrudit če nekaj res želijo"

Nasi dedje so se borili v vojni. Torej se moras tudi ti da se ne bodo pocutili opeharjene. Zakaj se ne boris v vojni? Ljudje se pocutijo da je njihov trud degradiran. Ti prav noces napredka druzbe. Dalec najbolj omejen clovek na celem forumu. Ce je meni crknila krava pa naj se sosedu pa naj stane kar hoce razmisljanje.

Nikakor, jaz hočem napredek, samo nočem napredek enih na plačanju vseh... tu je bistvena razlika... super je če bodo nepremičnine cenejše, samo nnisem pa za to da so cenejše na račun vseh državljanov in lastnikov... naj bodo cenejše zato ker je tehnološko jih ceneje zgradit, recimo če naprintaš celo nepremičnino super, samo daj jo...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

mat xxl ::

Pa saj so cenejše, upoštevaj smo, da so 3 stvari, ki določajo ceno in sicer :

1. Lokacija
2. Lokacija
3. Lokacija

LeQuack ::

Zakaj je potem Slovenija tolk draga?
Quack !

ZveeZ ::

LeQuack je izjavil:

Lokacija?:)

LeQuack je izjavil:

Ker več folka hoče tu živet kot je fletov... če bi manj bi bila cenejša

mm&r ::

Mato989 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Želja po živeti nekje verjetno ni dovolj za dvig cen, mora ta z željemi imeti tudi nekaj pod palcem :)

Strokovnjaki, ki analizirajo trg nepremičnin (npr. Arvio) trdijo, da je to zelo povezano z mentaliteto ljudi, ne samo slovencev, tudi na hrvaškem je podobna situacija, da velja za najbolj zanesljivo investicija v nepremičnino.
Temu pritrjujete razmerje med kapitalom, ki ga imamo naloženega v nepremičnine in ostalimi asseti.
Kot zanimivost, iz analize hrvaškega trga nepremičnin letos je razvidno, da smo slovenci na hrvaškem pokupili le nekaj manj stanovanjskih enot kot v Ljubljani, torej hrvaška je drugi trg po velikosti za slovence, medtem, ko so se npr. nemški kupci občutno umaknili iz hrvaškega trga nepremičnin, saj v nemčiji že čutijo zategovanje pasu in padec cen nepremičnin medtem ko smo mi in hrvati na te spremembe očitno imuni.

Kanban ::

mm&r je izjavil:

torej hrvaška je drugi trg po velikosti za slovence, medtem, ko so se npr. nemški kupci občutno umaknili iz hrvaškega trga nepremičnin, saj v nemčiji že čutijo zategovanje pasu in padec cen nepremičnin medtem ko smo mi in hrvati na te spremembe očitno imuni.

Nemci so verjetno samo prej ugotovili, da so cene nepremičnin na Hrvaškemo absurdno visoke in se ne pustijo toliko nategovati.

ZveeZ je izjavil:

LeQuack je izjavil:

To pa res nisma smisla. Če bi nekoga zdaj povabil pozimi v Lj, ko je vedno megla in onesnažen zrak, bi si mislil da si ga pripeljal nekam v območje Rusije kjer imajo gulage. Daleč od neke lokacije, za katero praviš da je treba plačati premium.
Quack !

mm&r ::

Kanban je izjavil:

mm&r je izjavil:

torej hrvaška je drugi trg po velikosti za slovence, medtem, ko so se npr. nemški kupci občutno umaknili iz hrvaškega trga nepremičnin, saj v nemčiji že čutijo zategovanje pasu in padec cen nepremičnin medtem ko smo mi in hrvati na te spremembe očitno imuni.

Nemci so verjetno samo prej ugotovili, da so cene nepremičnin na Hrvaškemo absurdno visoke in se ne pustijo toliko nategovati.

Torej bi lahko bil možen odgovor na naslov teme "Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?", zato, ker se slovenci pustimo nategovat in takoj plačamo za napremičnino kar kdo zahteva ?:)

Kanban ::

Morda, ampak verjetno ne :) Napisal si za Hrvaško in odgovoril sem za Hrvaško. Pri vikendicah, sploh če se moraš peljati 6h in več, velja drugačna "logika", kot pa za primarno nepremičnino.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kanban ()

mm&r je izjavil:

Mato989 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Želja po živeti nekje verjetno ni dovolj za dvig cen, mora ta z željemi imeti tudi nekaj pod palcem :)

Strokovnjaki, ki analizirajo trg nepremičnin (npr. Arvio) trdijo, da je to zelo povezano z mentaliteto ljudi, ne samo slovencev, tudi na hrvaškem je podobna situacija, da velja za najbolj zanesljivo investicija v nepremičnino.
Temu pritrjujete razmerje med kapitalom, ki ga imamo naloženega v nepremičnine in ostalimi asseti.
Kot zanimivost, iz analize hrvaškega trga nepremičnin letos je razvidno, da smo slovenci na hrvaškem pokupili le nekaj manj stanovanjskih enot kot v Ljubljani, torej hrvaška je drugi trg po velikosti za slovence, medtem, ko so se npr. nemški kupci občutno umaknili iz hrvaškega trga nepremičnin, saj v nemčiji že čutijo zategovanje pasu in padec cen nepremičnin medtem ko smo mi in hrvati na te spremembe očitno imuni.

Seveda je kar preberi to temo polovico jamracev glede cen pravi da je kupovanje izven obvoznice skorajda ze fail ostala polovica podpise tja do kranja in postojne ter morda se obalo in bled

To je neposredna krivda

Enako na hrvaskem kaksne cene so ob morju in v zagrebu in kaksne v neki vukojebini

A zdaj ko bo Golob omejil Airbnb/Booking bo še več praznih stanovanj? Dvomim da jih bodo ti ki zdaj oddajalo prodali, ker jih nič ne stane če so prazna.
Quack !

johnnyyy ::

LeQuack je izjavil:

A zdaj ko bo Golob omejil Airbnb/Booking bo še več praznih stanovanj? Dvomim da jih bodo ti ki zdaj oddajalo prodali, ker jih nič ne stane če so prazna.

Večina teh stanovanj je bila kupljena pred korono, tako da ne verjamem da bi kdo to prodajal z izgubo, tudi če bi že prodajal. Po mojem bo precej odvisno od posamezne lokacije in od strategije posameznika. Recimo pri nas na obali sosed oddaja albancem/kosovarjem. Soseda, še ena soseda in mi pa turistom. Tudi če bi se prepovedalo kratkoročno oddajanje zaradi tega v naši soseski ne bi bilo več stanovanj za dolgoročni najem. Soseda ga ne bi oddala, saj ima sina v tujini in poleti gosti svoje ljudi (njeno stanovanje je premajhno). Mi bi bili sami več na morju. Druga soseda ima pa tudi familijo, ki bodo zasedli stanovanje kot vikend (že sedaj to delajo). Kolegica, ki oddaja hišo na obali se tudi "odpoveduje morju", zato da zasluži. Veliko je tam situacij, kjer so se bivalni prostori minimizirali z namenom oddajanja - torej hišo, in iz nje se je naredilo 4 apartmaje in v enem sub 40m² živiš lastnik.

Torej Golob ima prav, vsi hočejo zaslužit na plečih nedostopnosti stanovanj.
Quack !

matic492 ::

Razen Golobove vlade, oni hočejo zaslužit na plečih čisto vseh državljanov.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

redtech ::

Če moraš nekaj kupiti samo zato, da lahko rečeš, da imaš.

25-30k pa lahko še zbiješ ceno :]

https://www.njuskalo.hr/nekretnine/gors...

LeQuack je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

LeQuack je izjavil:

To pa res nisma smisla. Če bi nekoga zdaj povabil pozimi v Lj, ko je vedno megla in onesnažen zrak, bi si mislil da si ga pripeljal nekam v območje Rusije kjer imajo gulage. Daleč od neke lokacije, za katero praviš da je treba plačati premium.

A ni bilo vprasanje "Slovenija"?
Se ti svita zakaj je nepremicnina npr v KP cca 300% cene podobne v TS? Ne? Ali bi zivel v TS? Niti jaz nebi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZveeZ ()

zavajon ::

matic492 je izjavil:

S čim pa hoče Golobova Vlada zaslužiti več od vseh prejšnjih vlad?

ZveeZ je izjavil:

Se ti svita zakaj je nepremicnina npr v KP cca 300% cene podobne v TS? Ne? Ali bi zivel v TS? Niti jaz nebi.

A ti bi raje živel na Ptuju kot v Trstu? :))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

zavajon je izjavil:

matic492 je izjavil:

S čim pa hoče Golobova Vlada zaslužiti več od vseh prejšnjih vlad?

ZveeZ je izjavil:

A ti bi raje živel na Ptuju kot v Trstu? :))

Tough one... :))

LeQuack je izjavil:

Vsi ravno ne, jih je pa veliko, čedalje več. A to je problem pomanjkanja. Če primanjkuje določenih dobrin potem je cena visoka in zaradi visoke cene so se ljudje pripravljeni odpovedovati lastnim stvarem, le zaradi denarja. Jaz lahko BP pojem vseh 5 žemelj, ki jih imam in tudi, če mi nekdo ponuja 10 centov na kos jih bom pojedel, če pa mi nekdo ponudi 100€, bom pa pojedel le eno/dve, ostale pa prodal. Če pride vmes država in hoče regulirat in otežit prodajo, s tem na trgu ne bo več žemelj, saj jih bom pojedel.

In pri stanovanjih je podobna situacija. Naša filozofija je, da se delamo, da imamo dovolj stanovanj, v praksi pa jih imamo tako malo, da ljudje predelujejo hiše, da lahko kakšno sobo oddajo (obala) in da oddajajo sobo študentu (ljubljana). Če se z regulacijo takšne stvari prepove/oteži, na trgu ne bo nič bolje, saj si bodo ljudje raje malce povečali bivališča. Če pa to ni možno ima pa glede na statistiko vsak v bližnjem sorodstvu sigurno nekoga ki stanovanje potrebuje in mu ga lahko odda. Na koncu ostaneta samo še tista 2 z več stanovanji, ki sta prisiljena v prodajo.

enemon ::

Fantje, 280 EUR za najem neizolirane garsonjere v vukojebini. Na terasici lepo še kavč. Hitro, preden zmanjka!

https://www.nepremicnine.net/oglasi-odd...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enemon ()

Baja ::

ffs, tolko sem jaz do letos plačeval v mb za 100m2 z vsemi stroski :D

johnnyyy je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Vsi ravno ne, jih je pa veliko, čedalje več. A to je problem pomanjkanja. Če primanjkuje določenih dobrin potem je cena visoka in zaradi visoke cene so se ljudje pripravljeni odpovedovati lastnim stvarem, le zaradi denarja.

Obstajajo dobrine, za katere država reče s tem pa ne boste prosto trgovali, ker je preveč pomembno za življenje. Npr. elektriko bi lahko elektro podjetje nabila 10x, ali 100x če bi hotela. Samo ne morejo, ker država tako pravi. Enako bi lahko vodo naredili, in vodnimi viri. Itd. In stanovanja so, oz. bi mogla biti, ena od teh zaščitenih dobrin, ker je prostor omejen, ljudje pa jih rabijo za preživetja. To lahko na več načinov narediš, razvite zahodne države imajo v ta namen davke na nepremičnine. Mi imamo pa nič.
Quack !

LeQuack je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Vsi ravno ne, jih je pa veliko, čedalje več. A to je problem pomanjkanja. Če primanjkuje določenih dobrin potem je cena visoka in zaradi visoke cene so se ljudje pripravljeni odpovedovati lastnim stvarem, le zaradi denarja.

Obstajajo dobrine, za katere država reče s tem pa ne boste prosto trgovali, ker je preveč pomembno za življenje. Npr. elektriko bi lahko elektro podjetje nabila 10x, ali 100x če bi hotela. Samo ne morejo, ker država tako pravi. Enako bi lahko vodo naredili, in vodnimi viri. Itd. In stanovanja so, oz. bi mogla biti, ena od teh zaščitenih dobrin, ker je prostor omejen, ljudje pa jih rabijo za preživetja. To lahko na več načinov narediš, razvite zahodne države imajo v ta namen davke na nepremičnine. Mi imamo pa nič.

Saj drzava preko gradbenih akrbi za nivo

Problem je da bi samski radi svoj flet v alo je flet po 2.3 osebe

Ce si samski ti flet ne pripada

Baja ::

lol@mato, se dobro da mas bejbo. ker drugace dravski most.

Ures ::

Mato989 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Torej ti bi samske moške ki so že tako prikrajšani, ker si ne morejo najti punce še dodatno udaril po grbi in jim še stanovanja ne bi dal?! Najboljš da grejo živet pod most, kajneda? Bravo, lahko rečem le to da si gnoj od človeka. Od tvojega mišljenja pa do nacističnega pobijanja judov je samo še korak. Pa mimogrede, statistično je že 63 % moških do 30 let je samskih in vsako leto se stanje slabša.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ures ()

Cene nepremičnin v Veliki Britaniji padajo najhitreje v več kot desetletju

https://priporocila.firenews.video/vse-...
Quack !

matic492 ::

Ja, za 3%. Če jutri vse nepremičnine v LJ padejo za 3% mislim da to povprečnemu jamraču nič ne pomaga :D
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Saj važen je trend.
Quack !

Sicer pa spet, zakaj se bojite padca cen? To je meni absurdno, razen če imate sami 10 nepremičnin, ampak dvomim da jih kdo ima tu. Pa še ta jih lahko proda sedaj na višku, če noče zgubiti dobička.
Quack !

jernejl ::

johnnyyy je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Vsi ravno ne, jih je pa veliko, čedalje več. A to je problem pomanjkanja. Če primanjkuje določenih dobrin potem je cena visoka in zaradi visoke cene so se ljudje pripravljeni odpovedovati lastnim stvarem, le zaradi denarja. Jaz lahko BP pojem vseh 5 žemelj, ki jih imam in tudi, če mi nekdo ponuja 10 centov na kos jih bom pojedel, če pa mi nekdo ponudi 100€, bom pa pojedel le eno/dve, ostale pa prodal. Če pride vmes država in hoče regulirat in otežit prodajo, s tem na trgu ne bo več žemelj, saj jih bom pojedel.

In pri stanovanjih je podobna situacija.
Ne drži. Med stanovanji in tvojimi žemljami je ogromna razlika. Prva je ta, da stanovanj ne moreš pojesti, druga je pa ta, da stanovanj pred državo ne moreš skriti. Zdaj si pa predstavljaj, da imaš teh tvojih 5 žemelj, ki jih nikakor ne moreš pojesti in jih pred državo skriti. In država ti na te žemlje zaračuna davek za vsak dan. Zdaj se pa lahko odločiš: ali boš te žemlje občudoval in za vsak dan občudovanja plačal davek, ali pa se jih boš znebil.

Naša filozofija je, da se delamo, da imamo dovolj stanovanj, v praksi pa jih imamo tako malo
V resnici imamo precej praznih, bistveno večji odstotek kot recimo Švicarji. Torej je tukaj še kar nekaj rezerve.

Če pa to ni možno ima pa glede na statistiko vsak v bližnjem sorodstvu sigurno nekoga ki stanovanje potrebuje in mu ga lahko odda.
Odlično, če se bodo na ta način prazna stanovanja začela uporabljati in bodo ljudje, potrebni stanovanj, prišli do strehe nad glavo, pa še davki od oddajanja se bodo plačevali.

Utk ::

LeQuack je izjavil:

Sicer pa spet, zakaj se bojite padca cen? To je meni absurdno, razen če imate sami 10 nepremičnin, ampak dvomim da jih kdo ima tu. Pa še ta jih lahko proda sedaj na višku, če noče zgubiti dobička.

Ni se treba bat padca cen, ampak vzroka za padec. Če bo vzrok neka večja kriza, brezposelnost ali kaj takega, potem cena nepremičnin ne bo več nek problem.

Ures je izjavil:

Mato989 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Torej ti bi samske moške ki so že tako prikrajšani, ker si ne morejo najti punce še dodatno udaril po grbi in jim še stanovanja ne bi dal?! Najboljš da grejo živet pod most, kajneda? Bravo, lahko rečem le to da si gnoj od človeka. Od tvojega mišljenja pa do nacističnega pobijanja judov je samo še korak. Pa mimogrede, statistično je že 63 % moških do 30 let je samskih in vsako leto se stanje slabša.

Tako je in ti samski naj pac zivijo z drugimi samskimi najamejo flet in 4 samski not

LeQuack je izjavil:

Se enkrat vsak padec cen zmanjsa moc drzavljana slo napram drugim drzavam

Poglej ce bi bile nepremicnine v slo vredne povprecno 2 mil bi jo prodal in sel zivet na hrvasko ob morje za 300k visek pa v obresti od dividend itd

Torej zakaj bi si kdorkoli razen nekoga ki bi jo rad skesiral zelel da je njegova lastnina manj vredna????????

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

jernejl je izjavil:

Ne drži. Med stanovanji in tvojimi žemljami je ogromna razlika. Prva je ta, da stanovanj ne moreš pojesti, druga je pa ta, da stanovanj pred državo ne moreš skriti. Zdaj si pa predstavljaj, da imaš teh tvojih 5 žemelj, ki jih nikakor ne moreš pojesti in jih pred državo skriti. In država ti na te žemlje zaračuna davek za vsak dan. Zdaj se pa lahko odločiš: ali boš te žemlje občudoval in za vsak dan občudovanja plačal davek, ali pa se jih boš znebil.

Ne razumeš. Pri nas imamo filozofijo, da naj bi vsakemu posamezniku pripadali eno stanovanje, a v praksi jih imamo tako malo, da v povprečju pridejo skoraj 3 duše/stanovanje. V bistvu smo precej podhranjeni. In tudi če nekoga ali skupino ljudi država prisili da oddajo, se lahko zgodi da se ne bo na trgu spremenilo nič. Tako kot s 5 žemljami, če jih ne morem sam pojesti in jih razdelim, to še ne pomeni, da bo kakšen manj lačen. Lahko se samo zgodi, da bo nekdo postal malce bolj rejen, a še zmeraj daleč od debelosti, da bi mu lahko to očitali.

jernejl je izjavil:

Odlično, če se bodo na ta način prazna stanovanja začela uporabljati in bodo ljudje, potrebni stanovanj, prišli do strehe nad glavo, pa še davki od oddajanja se bodo plačevali.

Kot sem prej povedal ni nujno zaradi te podhranjenosti. Ljudje naivno pričakujete, da če pride na trg 5k nepremičnin za oddajo, bodo pa le-te dobile družine, ki živijo pod mostom. Ah kje, nekdo ki ima "rešen stanovanjski problem" in živi v mansardi pri starših, se bo odločil "da gre na svoje", nekdo, ki živi v majhni sobici pri starših se bo odločil, da bi imel pa svoje stanovanje. Nekaj študentov se bo odločilo, da si sob ne bodo delili še z enim ali 2 cimri in spet maš nekoga, ki "ima backup" in odžere eno stanovanje. Na koncu za najbolj potrebne stanovanj ne ostane nič.

urli ::

Mato989 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Na slo-tech prebereš res veliko neumnosti. Še posebej v tej temi. Tvoja izjava, da če si samski, ti flat ne pripada, spada na sam vrh lestvice "najbolj bustaste slo-tech izjave ever". Brezveze sploh še kaj dodati. Nima smisla.

Kot sem prej povedal ni nujno zaradi te podhranjenosti. Ljudje naivno pričakujete, da če pride na trg 5k nepremičnin za oddajo, bodo pa le-te dobile družine, ki živijo pod mostom. Ah kje, nekdo ki ima "rešen stanovanjski problem" in živi v mansardi pri starših, se bo odločil "da gre na svoje", nekdo, ki živi v majhni sobici pri starših se bo odločil, da bi imel pa svoje stanovanje. Nekaj študentov se bo odločilo, da si sob ne bodo delili še z enim ali 2 cimri in spet maš nekoga, ki "ima backup" in odžere eno stanovanje. Na koncu za najbolj potrebne stanovanj ne ostane nič.

Pa saj "pod mostom" v SLO ne živi skoraj nihče...Tistih 67 brezdomcev v SLO pa tako ne more kupit nepremičnine

Jernej in še kdo se še zmeraj ne zaveda osnovnega problema... In to je da 90%+ tistih ki jamrajo da ne morejo kupit stanovanja to ni zaradi pomanjkanja ampak zaradi tega ker tudi če bo jutri 5k stanovanj na voljo po 2k na kvadrat nimajo našpranih 20% ali 25% pologa... ker niso varčni in smotrni s porabo denarja... ali pa ga imajo overall premalo oz. prenizke plače...

Kdorkoli ima prihranjenih 25-30k lahko kupi nepremičnino.. nekje v SLO pod pogojem da ima NDČ pogodbo in seveda plačo vsaj ene 2k-2,4k bruto

Ljudje na minimalcih pa ne bodo mogli kupit nepremičnine ne glede na karkoli, sploh pa ne če imajo že 2 froca...

Utk ::

Na koncu za najbolj potrebne stanovanj ne ostane nič.

In kdo so to? Socialni primeri, ki bi tudi radi živeli v novogradnjah na Brdu za 60% komercialne najemnine, medtem ko bo nek inženir z "dobro" plačo, ne glede kolk se pocenijo, dal pol plače za najem ali kredit?
Kaj je tu v resnici pošteno? Po moje je pošteno, da najprej dobi stanovanje tist, ki ga lahko in je pripravljen plačat. Sej naj bojo socialna stanovanja, ampak prvič, kakšna, in drugič, ne na račun tistih, ki ga tudi nimajo.

Sparkxl ::

Kolikor preziram ptičjo kugo na oblasti, pri tej tematiki pa ga podiram. Pri nepremičninah rabimo komunizem na polno, ker kapitalizem je spravil situacijo do tega, da si mladi danes niti v najlepših sanjah ne morejo privoščit stanovanja.
Odhebat airbnb in podobne je prvi korak
Naslednji obdavčitev stanovanj, ki so prazna. In to progresivno. Več kot imaš stanovanj, višji je davek.

Sparkxl je izjavil:

Kolikor preziram ptičjo kugo na oblasti, pri tej tematiki pa ga podiram. Pri nepremičninah rabimo komunizem na polno, ker kapitalizem je spravil situacijo do tega, da si mladi danes niti v najlepših sanjah ne morejo privoščit stanovanja.
Naslednji obdavčitev stanovanj, ki so prazna. In to progresivno. Več kot imaš stanovanj, višji je davek.

Še vedno je glavni problem v tem da mladi niso sposobni ali ne želijo prihranit 25% za polog...

Pa dejansko kdo od vas pozna KOGARKOLI ki je prihranil 25k ima pogodbo za NDČ in plačo vsaj blizu povprečne in ne more kupit NOBENE nepremičnine v SLO? Ker jaz jih ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

To je glavni problem, ki si ga ti definiral in misliš da je zato res.

user123456 ::

Sparkxl je izjavil:

ravno obratno...svetujem da si prebereš moje prispevke v tej temi nebo ti žal.

Ravno na področju gradbeništva imamo največji komunizem ki posledično prinese pomankanje

Sparkxl je izjavil:

To je glavni problem, ki si ga ti definiral in misliš da je zato res.

Ne je res... No daj pokaži mi REALNE primere ljudi ki imajo prihranjeno 25k+ imajo NDČ pogodbo in plačo vsaj 2,1k bruto in da ne morejo NIKEJR V SLO kupit nepremičnine...

Ja če imaš na TRR 1k EUR in pogodbo za 1.400 BRUTO in dobiš na roko še 200 EUR v kuverti ali preko potnih službene poti potem pa ti tudi padec cen nepremičnin za 10% ali 20% ne bo pomagal da bi "jutri" kupil nepremičnino v LJ ali Kranju ali DOmžalah ali Kopru...

Spet neki parametri, ki si si jih ti določil in morajo biti sveti za vse. Zakaj mora imeti 25k našparano, zakaj mora imeti točno 2.1k bruto in zakaj bi moral živeti v lovrencu sredi pohorja? 25k data ata in mama, kot pri tebi, plačo da par skupaj in noben pri zdravi pameti ne gre živet v vukojebino, kjer potem za bencin in 2 avta porabiš več kot za kredit obrok. Ko v ta miks daš dostopne cene stanovanj, je realnost na roki.
Bi ti šparal, ko vidiš da ti je nepremičnina nedosegljiva. Ne nebi. Obupal bi. Isto kot da bi jaz zdaj šel šparat 50k za polog za ferarija, ki si ga v življenju ne morem privoščit

Sparkxl je izjavil:

Spet neki parametri, ki si si jih ti določil in morajo biti sveti za vse. Zakaj mora imeti 25k našparano, zakaj mora imeti točno 2.1k bruto in zakaj bi moral živeti v lovrencu sredi pohorja? 25k data ata in mama, kot pri tebi, plačo da par skupaj in noben pri zdravi pameti ne gre živet v vukojebino, kjer potem za bencin in 2 avta porabiš več kot za kredit obrok. Ko v ta miks daš dostopne cene stanovanj, je realnost na roki.
Bi ti šparal, ko vidiš da ti je nepremičnina nedosegljiva. Ne nebi. Obupal bi. Isto kot da bi jaz zdaj šel šparat 50k za polog za ferarija, ki si ga v življenju ne morem privoščit

Ok potem pa ti določi parametre? Logično je da z MINIMALCEM pač ne moreš kupit nepremičnine, zakaj bi jo, s tem daješ potuho minimalkarjem... 25k morš met našparano da pokažeš da si varčen in ne tudi če ne moreš kupiti nepremičnine je bolje imeti 25k na računu kot 0 EUR to ti je verjetno jasno, lahko pač dobiš nekaj malega od dividend itd...

Če noben ne gre živeti v vukojebino je to pač posledica da so nepremičnine v vukojebinah cenejše kot tam kjer vsak hoče živeti in to je odgovor plača se LOKACIJA...

Če je v kraju A 20 nepremičnin in hoče tam živeti 100 ljudi bo pač cena visoka ko bo 1 prodajal... v drugem kraju je pa 20 nepremičnin in živita 2 osebi in nihče noče tam živeti bo pač cena nizka če bo kdo prodajal... in če noben od preostalih 80 noče v ta drug kraj potem ne krivit države ampak svoje želje.

Utk je izjavil:

In kdo so to? Socialni primeri, ki bi tudi radi živeli v novogradnjah na Brdu za 60% komercialne najemnine, medtem ko bo nek inženir z "dobro" plačo, ne glede kolk se pocenijo, dal pol plače za najem ali kredit?
Kaj je tu v resnici pošteno? Po moje je pošteno, da najprej dobi stanovanje tist, ki ga lahko in je pripravljen plačat. Sej naj bojo socialna stanovanja, ampak prvič, kakšna, in drugič, ne na račun tistih, ki ga tudi nimajo.

Zame so to tisti, ki nekega backupa nimajo. Recimo imaš partnerko in oboji starši živijo v 2 sobnem stanovanju, imaš sorojenca, ki je s partnerko v hiši staršev zasedel zgornji štuk ti pa nimaš sobe kjer bi lahko prespal. Ker še zmeraj si v boljši poziciji, če si v najemu in je starševska mansarda prazna, saj lahko worst case z enem klicem in parimi kombiji rešiš problem. Tudi začetek je lažji, če do 25 leta živiš v mansardi in vmes varčuješ, kot da moraš z 20 na svoje.

Pošteno bi bilo, da bi imeli toliko stanovanj, da ne bi bilo pomanjkanja, recimo da statistično pride stanovanje/osebo, s tem pa bi se tudi cene znormalizirale.
««
488 / 831
»»