» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
489 / 831
»»

Mato989 ::

johnnyyy je izjavil:

Utk je izjavil:

In kdo so to? Socialni primeri, ki bi tudi radi živeli v novogradnjah na Brdu za 60% komercialne najemnine, medtem ko bo nek inženir z "dobro" plačo, ne glede kolk se pocenijo, dal pol plače za najem ali kredit?
Kaj je tu v resnici pošteno? Po moje je pošteno, da najprej dobi stanovanje tist, ki ga lahko in je pripravljen plačat. Sej naj bojo socialna stanovanja, ampak prvič, kakšna, in drugič, ne na račun tistih, ki ga tudi nimajo.

Zame so to tisti, ki nekega backupa nimajo. Recimo imaš partnerko in oboji starši živijo v 2 sobnem stanovanju, imaš sorojenca, ki je s partnerko v hiši staršev zasedel zgornji štuk ti pa nimaš sobe kjer bi lahko prespal. Ker še zmeraj si v boljši poziciji, če si v najemu in je starševska mansarda prazna, saj lahko worst case z enem klicem in parimi kombiji rešiš problem. Tudi začetek je lažji, če do 25 leta živiš v mansardi in vmes varčuješ, kot da moraš z 20 na svoje.

Pošteno bi bilo, da bi imeli toliko stanovanj, da ne bi bilo pomanjkanja, recimo da statistično pride stanovanje/osebo, s tem pa bi se tudi cene znormalizirale.

Tale statistika je bv, ker ne pomaga ti to nič ker trg je cela EU... tudi če imaš 1 stanovanje / osebo lahko imaš pomanjkanje ker recimo pokupijo iz EUja ljudje stanovanja... sploh ker bi cene padle in bi kdo kupil oz. bi več folka kupilo iz tujine...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

zavajon ::

Mato989 je izjavil:

Tale statistika je bv, ker ne pomaga ti to nič ker trg je cela EU... tudi če imaš 1 stanovanje / osebo lahko imaš pomanjkanje ker recimo pokupijo iz EUja ljudje stanovanja... sploh ker bi cene padle in bi kdo kupil oz. bi več folka kupilo iz tujine...

Ja, tako kot se je takrat (mislim da 2004), ko je morala Slovenija odpreti nepremičninski trg za EU strašilo, da bodo Italijani pokupili cel Kras. Skoraj nič niso kupili, kajti že takrat so bile cene višje kot na tržaškem Krasu. Danes, ko so trikrat višje, pa bodo kupili, če cene padejo za 10%, pajade...

johnnyyy ::

Mato989 je izjavil:

Ne verjamem da bi se to zgodilo. Razlog je v tem da se ustvari takšen presežek, da se investiranje v nepremičnine več ne splača, saj ne pričakuješ takšne rasti. Še vedno imaš potem precej odprte roke pri regulaciji, če bi se izkazalo da določene skupine hoardajo. Jug Španije ima nižje cene nepremičnin kot naše podeželje, pa se ljudje ne odločajo za te variante, čeprav je tam civilizacija, toplo, precej več možnosti kot pri nas pa še morje je zraven.

MisterR ::

Zakaj se morajo graditi stanovanja? Naj država postavi "trailer park" in je to to.
Če lahko v poletni sezoni plačujemo 300€/noč pa bomo še čez leto živeli v mobilni hiški za 500€/mesec.

Ali zakaj je dopustovanje v mobilni hiški luksuz, če pa v živiš v njej pa si skorajda klošar za družbo?

Alien123 ::

zavajon je izjavil:

matic492 je izjavil:

Razen Golobove vlade, oni hočejo zaslužit na plečih čisto vseh državljanov.

S čim pa hoče Golobova Vlada zaslužiti več od vseh prejšnjih vlad?

ZveeZ je izjavil:

Se ti svita zakaj je nepremicnina npr v KP cca 300% cene podobne v TS? Ne? Ali bi zivel v TS? Niti jaz nebi.

A ti bi raje živel na Ptuju kot v Trstu? :))

In zakaj bi živel raje v trstu? A je to kakšno posebno mesto? :))

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ja, tako kot se je takrat (mislim da 2004), ko je morala Slovenija odpreti nepremičninski trg za EU strašilo, da bodo Italijani pokupili cel Kras. Skoraj nič niso kupili, kajti že takrat so bile cene višje kot na tržaškem Krasu. Danes, ko so trikrat višje, pa bodo kupili, če cene padejo za 10%, pajade...

Ne govorim o temu govorim samo o dejstvu da sama statistika X nepremičnin na osebo ali X oseb na nepremičnino ne GARANTIRA nižjih cen...

Najlažje kar lahko ljudje v SLO naredijo da cene padejo je se prenehajo razmnoževat in povpraševanje bo padlo in cene z njim... Če trdiš da od zunaj ne pride dovolj povpraševanja

johnnyyy je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne verjamem da bi se to zgodilo. Razlog je v tem da se ustvari takšen presežek, da se investiranje v nepremičnine več ne splača, saj ne pričakuješ takšne rasti. Še vedno imaš potem precej odprte roke pri regulaciji, če bi se izkazalo da določene skupine hoardajo. Jug Španije ima nižje cene nepremičnin kot naše podeželje, pa se ljudje ne odločajo za te variante, čeprav je tam civilizacija, toplo, precej več možnosti kot pri nas pa še morje je zraven.

Po celi Hrvaški obali so cene drastično zrastle, in so DOSTI višje od tistih v notranjosti z izjemo morda Zagreba... boš rekel da je vso obalo na Hrvaškem pokupil Hrvaški državljan? Kakšno je razmerje nepremičnin na št. ljudi na Hrvaškem?

Zgodovina sprememb…

LeQuack ::

Revni Nemci so nehali kupovati, zdaj je čas za bogate Slovence. Kdo bi si mislil da imamo lahko 3x nižjo plačo, pa si vseeno lahko privoščimo dražja stanovanja in avte kot zahod.
Quack !

Alien123 je izjavil:

zavajon je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

Se ti svita zakaj je nepremicnina npr v KP cca 300% cene podobne v TS? Ne? Ali bi zivel v TS? Niti jaz nebi.

Trst je vsaj mesto, Ptuj pa je vukojebina. ampak sprejemam dejstvo, da so vukojebine nekaterim bližje njihovi mentaliteti ;)

zavajon je izjavil:

Alien123 je izjavil:

zavajon je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

Trst je vsaj mesto, Ptuj pa je vukojebina. ampak sprejemam dejstvo, da so vukojebine nekaterim bližje njihovi mentaliteti ;)

Dejansko je vukojebina vse kar ni LJ, pa še LJ in Trst sta samo mini mesteci... Prava mesta so London, Tokio, New York ipd... ne pa te zabačene grape kjer se folk dela da je nekaj več ker misli da je LJ neka metropola

Mato989 je izjavil:

Najlažje kar lahko ljudje v SLO naredijo da cene padejo je se prenehajo razmnoževat in povpraševanje bo padlo in cene z njim...

Napačen sklep. Slovenci ne kupujejo nepremičnin zato, ker jih potrebujejo za bivanje, ampak zato, da vanje akumulirajo kapital. Tudi če bi se od danes naprej noben Slovenec ne bi več rodil, bi nepremičnine kljub temu še naprej kupovali.
Da bi nehali kupovati, bi morali nehati služiti denar.

Pa še boljši zrak je v teh večjih metropolah in ne dobiš raka kot v Lj.
Quack !

Mato989 je izjavil:

Dejansko je vukojebina vse kar ni LJ, pa še LJ in Trst sta samo mini mesteci... Prava mesta so London, Tokio, New York ipd... ne pa te zabačene grape kjer se folk dela da je nekaj več ker misli da je LJ neka metropola

To je sicer res, a v Ljubljani ali Trstu se da nekako živeti, na Ptuju pa homo sapiens ne bi mogel preživeti :))

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Najlažje kar lahko ljudje v SLO naredijo da cene padejo je se prenehajo razmnoževat in povpraševanje bo padlo in cene z njim...

Napačen sklep. Slovenci ne kupujejo nepremičnin zato, ker jih potrebujejo za bivanje, ampak zato, da vanje akumulirajo kapital. Tudi če bi se od danes naprej noben Slovenec ne bi več rodil, bi nepremičnine kljub temu še naprej kupovali.
Da bi nehali kupovati, bi morali nehati služiti denar.

Ne ni napačen sklep... če imaš 830k nepremičnin in 2 mil ljudi je cena nepremičnine taka kot je... če bi bilo 100k ljudi bi bila FIX nižja... to je dejstvo... na koncu določa cene povpraševanje in ponudba... če povpraševanje usahne bo v 20,30 letih tudi ponudba zgubila moč

Alien123 ::

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

To je sicer res, a v Ljubljani ali Trstu se da nekako živeti, na Ptuju pa homo sapiens ne bi mogel preživeti :))

Še kako se da preživeti v Lj ja. Sama megla in smrad, verjetno je ljudem tam skurilo do konca čutnice za voh :))

A italjani že vedo keri drug jezik kot pa njihovo italjanščino?

Matejjjjj ::

vukojebina

vukojebina

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Matejjjjj ()

Sparkxl ::

Matejjjjj je izjavil:

vukojebina

vukojebina

Ja, balkanska zakotna vukojebina. Vem da povprečno napihnjeno žabo to dejstvo zaboli, ampak tako pač je. To je pogled od karavank navzgor. Pa čeprav sami mislite da se tokjo skrije proti lublan

V potrošnoški dobi je treba tudi vukojebine okičevati ;)

Alien123 je izjavil:

A italjani že vedo keri drug jezik kot pa njihovo italjanščino?

Kaj pa Alienci, a oni že znajo kateri drugi jezik razen njihove alienščine? ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

A je kdo že dal svoje stanovanje na trg da vidi koliko lahko iztrži? In zakaj ne?
Quack !

Še nekaj mi ni jasno. Folk ki prodaja rabljene nepremičnine dražje kot od novih? A res mislijo da bodo dobil kupca?
Quack !

LeQuack je izjavil:

Še nekaj mi ni jasno. Folk ki prodaja rabljene nepremičnine dražje kot od novih? A res mislijo da bodo dobil kupca?

A lahko na istem mestu kupis novo?

Saj smo ze povedali lokacija je 70 postov cene

LeQuack je izjavil:

Najdi mi novo 4 sobno stanovanje z garažo v Mariboru. Ga ni. Zato lahko trenutno v MB prodaš veliko stanovanje z garažo za višjo ceno kot marsikatero novo. Sploh ko pogledaš da so v projektu Dravski kristali prodali 4 sobno, ki je imelo cca 72m2 za 240k+

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MisterR ()

Mato989 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

A lahko na istem mestu kupis novo?

Saj smo ze povedali lokacija je 70 postov cene

Če bi bilo to res potem bi imela Slovenija kot slaba lokacija nizke cene, pa vidiš da ni res. Tako da, myth debunked.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

DangerBunny ::

Slovenija pac ni slaba lokacija, ne glede na to kako edgy kdo proba bit.

DangerBunny je izjavil:

Ubistvu je, noben dejansko po izbiri ni tukaj. Pač se rodiš in si nekako prisiljen ostati, vsaj večina. Stockholm syndrome. To vemo zato, ker niti migranti nočejo tu ostati, pa čeprav dobijo streho nad glavo in ne rabijo davkov plačevati. Tolk o tem kolk dobra lokacija smo.

Quack !

feryz ::

Od kje sploh ljudem ideja, da lahko nekdo pri tridesetih letih, z nič dnevi delovne dobe, direktno iz mama hotela, kupi stanovanje v centru Ljubljane?
Ker očitno bi nam vsi radi dopovedali, da mora biti tako. In da bo, če skenslajo airbnb.

LeQuack je izjavil:

DangerBunny je izjavil:

Ubistvu je, noben dejansko po izbiri ni tukaj. Pač se rodiš in si nekako prisiljen ostati, vsaj večina. Stockholm syndrome. To vemo zato, ker niti migranti nočejo tu ostati, pa čeprav dobijo streho nad glavo in ne rabijo davkov plačevati. Tolk o tem kolk dobra lokacija smo.

Ampak zakaj potem jamr da ne morjo kupit tam kjer noben noce bit hkrati pa jim noben tako pocwni noce prodat

Doesnt make sense lol

gansta ::

mm&r ::

Še en nevadni video, ki je tudi zanimiv, kjer sta dva neprimičninska posrednika, ki tudi omenita stvari, ki so tukaj na tem forumu velikokrat omenjene in debatirane.

Mato989 je izjavil:

Po celi Hrvaški obali so cene drastično zrastle, in so DOSTI višje od tistih v notranjosti z izjemo morda Zagreba... boš rekel da je vso obalo na Hrvaškem pokupil Hrvaški državljan? Kakšno je razmerje nepremičnin na št. ljudi na Hrvaškem?

Kolikor sem gledal statistiko imajo konkretno več nepremičnin kot pri nas in tud ponudba za najeme in nakupe je precej bolj razširjena in boljša kot pri nas, po ceni, lokacijah in tudi velikosti. Recimo v mestu zagreb lahko kupiš starogradnjo že za 1500€/m², novogradnjo že za 2k€/m². V LJ so te cene x2, pa je HR neto povprečje plače 1k€ oz. 1.2k€ v Zagrebu.

Tudi kolegi/znanci ki so kupovali ob morju so raje kupili na HR kot na naši obali, saj je na HR boljša ponudba, konkretno ceneje in lažje najdeš nekaj za svoj žep. Zaradi velike ponudbe, se tudi lažje pogajaš.

Utk ::

Da je v državi, ki je 3/4 prazna in je izgubila 10% prebivalcev v 15 letih ceneje kot pri nas, sploh na obali, ki je ima za par 1000 km, res ni neko presenečenje.

Zagreb povprečna cena cca 2200€/m2 med tem ko je v LJ zadnji mesec 3900€/m2.

Potem veste kako je trenutno cena nepremičnin, sploh LJ precenjena.

To itak. Je kar žalostno gledat ta propad države.
Quack !

Oz. je Zagreb vrhunska priložnost za naložbo xD

johnnyyy je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Kolikor sem gledal statistiko imajo konkretno več nepremičnin kot pri nas in tud ponudba za najeme in nakupe je precej bolj razširjena in boljša kot pri nas, po ceni, lokacijah in tudi velikosti. Recimo v mestu zagreb lahko kupiš starogradnjo že za 1500€/m², novogradnjo že za 2k€/m². V LJ so te cene x2, pa je HR neto povprečje plače 1k€ oz. 1.2k€ v Zagrebu.

Iz statistike odstrani vse kar je nižje od Šibenika mi povej koliko nepremičnin še imajo.
Hrvaška je izkrivljena slika. Večino nepremičnin v (pri)obalnem pasu kupijo tujci. Ali so to fizične osebe ali pa skladi/agencije. Ne kupujejo jih Hrvati, še manj pa domačini. In enaka slika je pri nam z obalo ali Bledom in Ljubljano.
Ampak po drugi strani pa se vprašajmo koliko novogradenj v prestolnicah ali pa v "diamantnih" predelih bilo katere države pa kupijo domačini? Domačine se je izstisnilo kot se male delnicarje

jernejl ::

Mato989 je izjavil:

Najlažje kar lahko ljudje v SLO naredijo da cene padejo je se prenehajo razmnoževat in povpraševanje bo padlo in cene z njim.
Absolutno ne drži. Najlažje in najhitreje kar lahko ljudje v SLO naredijo da cene padejo je da prenehajo kupovat nepremičnine, ki jih ne rabijo, ker tam ne bodo živeli. Povpraševanje bo padlo in cene z njim.

jernejl je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Najlažje kar lahko ljudje v SLO naredijo da cene padejo je se prenehajo razmnoževat in povpraševanje bo padlo in cene z njim.
Absolutno ne drži. Najlažje in najhitreje kar lahko ljudje v SLO naredijo da cene padejo je da prenehajo kupovat nepremičnine, ki jih ne rabijo, ker tam ne bodo živeli. Povpraševanje bo padlo in cene z njim.

Saj vsak ki kupi meni da to rabi zdaj zakaj pa, je relativno eni za bivat drugi za skladisce tretji za ohranjanje pred inflacijo

Ampak rabijo pa vedno ali v 99 procentov primerov

MisterR je izjavil:

Iz statistike odstrani vse kar je nižje od Šibenika mi povej koliko nepremičnin še imajo.
Hrvaška je izkrivljena slika. Večino nepremičnin v (pri)obalnem pasu kupijo tujci. Ali so to fizične osebe ali pa skladi/agencije. Ne kupujejo jih Hrvati, še manj pa domačini. In enaka slika je pri nam z obalo ali Bledom in Ljubljano.
Ampak po drugi strani pa se vprašajmo koliko novogradenj v prestolnicah ali pa v "diamantnih" predelih bilo katere države pa kupijo domačini? Domačine se je izstisnilo kot se male delnicarje

Te statistike nimam, lahko jo še nekdo drug predstavi. Sicer pa ne vem zakaj se vsi sedaj fokusirate na HR obalo. Pač nek hrvat si življenje v prestolnici ali na obali lažje privošči kot Slovenec, glede na razmerje njihove plače in ceno m². In ne vem zakaj vidite v tem, da nepremičnine kupujejo tujci problem? Če/ko pride do krize so tujci in investicije prvi, ki svoje viške naložb začnejo prodajati in to se odraža v padcu cen. Za primer si lahko vzamemo Španijo, kjer so bogati Angleži 20 let nazaj kupovali nepremičnine, ob krizi in dražjemu gorivu pa so jih začeli prodajat in cene še sedaj niso dosegle vrha iz leta 2008.

In ne vem zakaj vidite v tem, da nepremičnine kupujejo tujci problem?

Ne vidimo problema hočemo povedat da je statistika št. nepremičnin po državljanu NEKORISTNA ker ne odraža realnosti recimo v Monacu je X nepremičnin na državljana pa je verjetno vseeno težje dobit nepremičnino kot v vukojebini Slovenije...

Zato statistika 2,3 ali kolikor že je osebe na stanovanje v SLO ne pove kaj veliko ker je odvisna od EU nakupov itd... Recimo Rogaška in Rusi itd...

Mato989 je izjavil:

Ne vidimo problema hočemo povedat da je statistika št. nepremičnin po državljanu NEKORISTNA ker ne odraža realnosti recimo v Monacu je X nepremičnin na državljana pa je verjetno vseeno težje dobit nepremičnino kot v vukojebini Slovenije...

Zato statistika 2,3 ali kolikor že je osebe na stanovanje v SLO ne pove kaj veliko ker je odvisna od EU nakupov itd... Recimo Rogaška in Rusi itd...

Jaz nisem podajal statistiko za vse nepremičnine, ampak statistiko za stanovanjske enote. In stanovanjske enote v večini kupujejo ljudje, ki hočejo nekje prebivati - začasno ali stalno.

Rusi so v Rogaški kupili hotel in hotelske sobe ne spadajo v stanovanjske enote.

Statistika meni pove veliko, saj je to minimalno povprečno število oseb, ki živijo v stanovanju. Vsak tuj nakup, prazna nepremičnina, študent, turist v tem stanovanju, sekundarno prebivališče itd. slabša to statistiko. In če mi nek par reče, da nima za nepremičnino mu lahko enostavno povem, da bosta morala biti pa nadpovprečna, da si jo lahko privoščita. Lahko gresta pa v najem in si dobita cimra ali dva, pa bo lažje. Ali pa naj živita v mansardi.

Jaz nisem podajal statistiko za vse nepremičnine, ampak statistiko za stanovanjske enote. In stanovanjske enote v večini kupujejo ljudje, ki hočejo nekje prebivati - začasno ali stalno.

Torej hočeš reči da niti en tujec ni kupil niti 1 nepremičnine v SLO (stanovanjske enote)???

Kolikor vem so Rusi pokupili tudi kar nekaj stanovanj/hiš v Rogaški glede na to da imam prijateljico tam ji malo bolj verjamem kot tukaj.

Statistika meni pove veliko, saj je to minimalno povprečno število oseb, ki živijo v stanovanju. Vsak tuj nakup, prazna nepremičnina, študent, turist v tem stanovanju, sekundarno prebivališče itd. slabša to statistiko. In če mi nek par reče, da nima za nepremičnino mu lahko enostavno povem, da bosta morala biti pa nadpovprečna,

Seveda, ampak hočem povedat, lahko je nekje statistika 1,8 pri nas pa 2,3 ali whatevwer ampak je nekje toliko tujcev kupilo flete da je v praksi tudi 2,3 kot pri nas... zato pravim da je statistika v takem primeru brezvezna

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

jernejl je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Saj vsak ki kupi meni da to rabi zdaj zakaj pa, je relativno eni za bivat drugi za skladisce tretji za ohranjanje pred inflacijo

Ampak rabijo pa vedno ali v 99 procentov primerov

Tako je. Tudi v tisti varčevalni shemi..."varčevali" so v veliki večini, je bila neka raziskava, taki, ki bi si stanovanje itak lahko kupili. Reveži seveda itak niso imeli denarja, da bi ga dajali not. Tista reč je kvečjemu pognala cene nepremičnin navzgor kot kaj drugega. Tudi bogat bo zmeraj našel nekega otroka, ki "rabi" stanovanje. Bo pač vsak otrok imel eno stanovanje, hišo in "sušilnico sadja", tudi če "ne rabi".
Kakorkoli obračamo, rit je zmeraj zadaj.

Invictus ::

gansta je izjavil:

Zagreb povprečna cena cca 2200€/m2 med tem ko je v LJ zadnji mesec 3900€/m2.

Potem veste kako je trenutno cena nepremičnin, sploh LJ precenjena.

Munchen pa 8000-9000 na m2. Koliko je šele Munchen precenjen.

Cene so take, kot jih trg preživi...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Cene so take, kot jih trg preživi...

Tako, kot kaže imajo Slovenci veliko denarja... Ene par postov pred tem je en linkal 1 urni zoom z 2 nepremičninarjema od 4... sta lepo povedala polovica jih plača brez hipoteke torej zelo verjetno s kešom...

In to pri 5k na kvadrat... tu pa socialkarji jamrate... Jaz vem da ne bi dal v LJ 5k na kvadrat... grem takoj v "vukojebino" samo kaj ko jih dovolj tako ne misli pol pa naj plačujejo in držijo vrednost gor.

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Seveda, ampak hočem povedat, lahko je nekje statistika 1,8 pri nas pa 2,3 ali whatevwer ampak je nekje toliko tujcev kupilo flete da je v praksi tudi 2,3 kot pri nas... zato pravim da je statistika v takem primeru brezvezna

Pa saj sem večkrat omenil, mi štartamo z 2.3 in to je best case. Pa v to ni šteto 5% stanovanj brez sanitarij, 10% stanovanj brez centralnega ogrevanja, prazna stanovanja, tista, ki se turistično oddajajo, tista, ki se oddajajo študentom, tista, ki so jih kupili tujci itd.

Pri nas to statistiko izjemno slabšajo študenti (saj ni dovolj študentskih domov in ko zasedejo stanovanje v LJ njihova sobica ostane prazna), turisti (ker nimamo dovolj kapacitet in uporabljamo stanovanja za namestitve), delavci (ker nimamo dovolj samskih domov in uporabljamo stanovanja za namestitve). Kakšni reveži smo ti pove podatek, da je v LJ razmerje med privatnimi namestitvami in hotelskimi sobami 1:3. In v LJ je samo 45 hotelov, Dunaj jih ima preko 2k.

Treba je gledati enakovredno, ne da si pristranski, da v AT ogromno kupijo tujci pri nas pa nobenih problemov več nimamo. Drugače lahko trdimo tudi, da če vsi slovenci umremo, da cene pri nas ne bodo padle, ampak se bodo povečale, saj bodo tujci videli izjemno priložnost in bodo pokupili vse.

Pri nas to statistiko izjemno slabšajo študenti (saj ni dovolj študentskih domov in ko zasedejo stanovanje v LJ njihova sobica ostane prazna)

Ali pa, vem šokantno, imamo preveč študentov glede na generacijo otrok...

turisti (ker nimamo dovolj kapacitet in uporabljamo stanovanja za namestitve),

Turisti prinesejo neposredno denar v SLO, tega bi se morali overall veseliti. Vsak neto income v državo je dober ker bogati državljane...

delavci (ker nimamo dovolj samskih domov in uporabljamo stanovanja za namestitve).

To je spet problem v delavskih dovoljenjih, jaz bi jih dejansko gladko ukinil, naj Slovencem podjetja plačajo več pa ne bo problema delat.

Torej če strneva

1. Študentov je preveč tam cca 50% preveč.
2. Delavcem je država sama dala delovna dovoljenja, če jih ne bi, jih ne bi bilo
3. Turisti pa no ja, tudi med Covidom ko turistov ni bilo, ni bilo nič več stanovanj na voljo...

V osnovi še vedno ostane enako... največ in najhitreje prideš do stanovanja z

1. Višjimi prihodki in bolj efektivnim investiranjem oz/ali varčevanjem
2. S spremembo zahtev po lokaciji in stanjem nepremičnine

Vsakršna ostala rešitev bo trajala ŽNJ let dalj...

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Ali pa, vem šokantno, imamo preveč študentov glede na generacijo otrok...

Ja, če ne moremo na eni strani povečat (študentskih sob), potem moramo na drugi strani manjšat (število študijskih programov)

Mato989 je izjavil:

Turisti prinesejo neposredno denar v SLO, tega bi se morali overall veseliti. Vsak neto income v državo je dober ker bogati državljane...

Seveda, vendar če hočemo da bodo v privat namestitvah, potem rabimo hotele.

Mato989 je izjavil:

To je spet problem v delavskih dovoljenjih, jaz bi jih dejansko gladko ukinil, naj Slovencem podjetja plačajo več pa ne bo problema delat.

Tukaj je en problem tudi turizem, saj rabiš sezonske delavce, da ti turiste hendlajo.

Mato989 je izjavil:

Torej če strneva

Jaz bi bolj rekel, da se bo potrebno odločit za državno strategijo in to je delo politike in naših želja. Pri tem pa se bomo morali uskladiti kaj pričakujemo in da se določi kaj bo potrebno za to narediti, na koncu pa se sprejme kompromis.

Ker če se malce pohecamo, lahko tudi zaključimo, da so vsi naši nepremičninski problemi bolj kot ne povezani z mentaliteto. Japonci so navajeni živeti na 10m²/osebo. Za 4 odrasle osebe (2 para) s službami je 40m² stanovanje v LJ (200k€, 50k€/osebi) drobiž.

Seveda, vendar če hočemo da bodo v privat namestitvah, potem rabimo hotele.

Zakaj? Lastnik naj svojo nepremičnino odda komurkoli kjer bo dobil več denarja... če je to turistu pa naj jo... Komu bi ti raje prodal stanovanje če bi imel enga viška? nekomu ki ponudi 100k ali nekomu ki ponudi 180k? Zakaj meniš da je dobro da lastnik dela manjši donos v oddaji kot mu ponuja oseba na trgu?

Zakaj meniš da bi moral LASTNIK ki oddaja nepremičnino oddati le to Slovencu če pa tujec ponuja za 1 mesec 2k Slovenec pa 800 EUR?

Tukaj je en problem tudi turizem, saj rabiš sezonske delavce, da ti turiste hendlajo.

Ne, ti rabiš dovolj dobre plače da ljudje pridejo k tebi delat pa je...

Jaz bi bolj rekel, da se bo potrebno odločit za državno strategijo in to je delo politike in naših želja. Pri tem pa se bomo morali uskladiti kaj pričakujemo in da se določi kaj bo potrebno za to narediti, na koncu pa se sprejme kompromis.

Seveda, ampak običajno so v takih primerih kompromisi gnili ker ni ne tič ne miš bi rekli in ptoem je kot zdaj spet vse kompromisno na pol urejeno.

Ker če se malce pohecamo, lahko tudi zaključimo, da so vsi naši nepremičninski problemi bolj kot ne povezani z mentaliteto. Japonci so navajeni živeti na 10m2/osebo. Za 4 odrasle osebe (2 para) s službami je 40m2 stanovanje v LJ (200kEUR, 50kEUR/osebi) drobiž.

Seveda, ko se je moj brat rodil sva si pač delila sobo... normalno, ni mati jamrala da zdaj pa mora trg nam dat poceni 4sobno stanovanje da bova vsak imela svojo sobo... jebiga...

Zgodovina sprememb…

johnnyyy je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Rusi so v Rogaški kupili hotel in hotelske sobe ne spadajo v stanovanjske enote.

Statistika meni pove veliko, saj je to minimalno povprečno število oseb, ki živijo v stanovanju. Vsak tuj nakup, prazna nepremičnina, študent, turist v tem stanovanju, sekundarno prebivališče itd. slabša to statistiko. In če mi nek par reče, da nima za nepremičnino mu lahko enostavno povem, da bosta morala biti pa nadpovprečna, da si jo lahko privoščita. Lahko gresta pa v najem in si dobita cimra ali dva, pa bo lažje. Ali pa naj živita v mansardi.

So. Pa zelo dosti drugih nepremičnin v katerih živijo gospe in gospodje ko pridejo na posebne tretmaje.

Lahko pa narediš enostaven test.
Objavi fake oglas za stanovanje v Mariboru, 3 sobno, dvigalo v stanovanje za 180k, zraven pripiši da sprejemaš plačilo samo v gotovini (in/ali dolarjih). Čez dve uri pa mi povej koliko klicev si dobil. Povem ti da vsaj 3. Pa ne od slovencev. Ampak rusov in ukrajincev.

Zgodovina sprememb…

Pa še to, ne proda se kar vse povprek.
https://si.bloombergadria.com/ostalo/ne...

Vlagatelj Jože Anderlič kljub drugačnim napovedim zaprosil za podaljšanje roka za vračilo posojila

Zanimanje za nakup luksuznih stanovanj naj bi bilo, cene (še) ne znižujejo, na voljo še 40 stanovanj

Stanovanje v vili se oddaja za več kot štiri tisočake
Sicer pa se na straneh nepremičninskih agencij že oddaja stanovanje v vili Schellenburg. Lastnik že več kot mesec neuspešno išče najemnika. In cena? Za skupno površino 260 kvadratnih metrov veliko stanovanje, od tega je 120 kvadratnih metrov bivalne površine, pričakuje 4.200 evrov na mesec. Z bodočim najemnikom želi lastnik skleniti pogodbo o najemu za najmanj 36 mesecev, varščina pa je 11 tisoč evrov.

Zgodovina sprememb…

Stanovanjske nepremičnine so bile v tretjem četrtletju letos za 0,7 odstotka dražje kot v drugem četrtletju in za 5,7 odstotka dražje kot v tretjem četrtletju lani.

https://www.zurnal24.si/slovenija/popra...

U kako pada...

Stanovanje v vili se oddaja za več kot štiri tisočake
Sicer pa se na straneh nepremičninskih agencij že oddaja stanovanje v vili Schellenburg. Lastnik že več kot mesec neuspešno išče najemnika. In cena? Za skupno površino 260 kvadratnih metrov veliko stanovanje, od tega je 120 kvadratnih metrov bivalne površine, pričakuje 4.200 evrov na mesec. Z bodočim najemnikom želi lastnik skleniti pogodbo o najemu za najmanj 36 mesecev, varščina pa je 11 tisoč evrov.

Ja, če je najem 4 jurje na mesec, tu verjamem, da cene lahko padejo za 10%. Pa naj bo 20. Pri nekem navadnem dvosobnem stanovanju pa rahlo dvomim v strašen padec.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()
««
489 / 831
»»