» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
464 / 790
»»

perci ::

PrihajaNodi je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Kolikšen vpliv imajo pa kriptovalute na gibanje cen v Sloveniji (in odnosno predvsem v Ljubljani)?
Je že bila narejena kakšna ocena, analiza?
Kolikšen znesek kriptovalut naj bi v lasti imeli Slovenci (baje ima 17% Slovencev v lasti kriptovalute) in koliko le-teh naj bi se pretopilo v 'cigle' o čemer so tako pogosto špekulirali mediji?

Ogromen. Marsikdo je kupoval po 3 ali 5 stanovanj. Ni za zanemarit. Im zdj ko gre btc gor bodo se bol cegle kupoval
Btw ni trol post, poznam osebno.

Pojma nimaš. Nič novega.

PrihajaNodi ::

Pac si ljubosumen. Ti pa si isto z delom btcja kupil cegle.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

velikBrokoli ::

https://n1info.si/novice/slovenija/kaj-...

Vlada je na seji obravnavala novelo Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta letos. Novela predvideva predplačila za obnovo stanovanj, kjer ni predvidena nadomestna gradnja. "Predvideva se predplačilo za obnovo v višini 20 odstotkov prijavljene škode, če škoda presega 6.000 evrov. Predplačila so predvidena za objekte, kjer je bilo konec julija prijavljeno vsaj eno prebivališče," je povedal minister.

Evo, če je kdo razmišljal o zavarovanju za vašo nepremičnino, sploh ni potrebe, vam bo vlada 20% prijavljene škode častila ali pa popolnoma novo bajto zgradila, če vam poplavi :)

Boomerji z bajtami vrednimi 500k na papirju, bodo dobili 100k, easy :D

Zgodovina sprememb…

Utk ::

20% je najbrž več kot bo velika večina dobila od zavarovalnic.

Sigurno - pa spodnjo mejo so postavili na minimalno 6000 eur škode? Popolnoma prenizka cifra, to bo še zelo zabavno.

Pravijo da jih bo to stalo 50 mio. Če 20% stane 50 mio, kam bo šlo ostalih 9 milijard in 750 mio.

urli ::

velikBrokoli je izjavil:

https://n1info.si/novice/slovenija/kaj-...

Vlada je na seji obravnavala novelo Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta letos. Novela predvideva predplačila za obnovo stanovanj, kjer ni predvidena nadomestna gradnja. "Predvideva se predplačilo za obnovo v višini 20 odstotkov prijavljene škode, če škoda presega 6.000 evrov. Predplačila so predvidena za objekte, kjer je bilo konec julija prijavljeno vsaj eno prebivališče," je povedal minister.

Evo, če je kdo razmišljal o zavarovanju za vašo nepremičnino, sploh ni potrebe, vam bo vlada 20% prijavljene škode častila ali pa popolnoma novo bajto zgradila, če vam poplavi :)

Boomerji z bajtami vrednimi 500k na papirju, bodo dobili 100k, easy :D

Lahko je s tujim ku.rcem po koprivah scat. Precej nepremišljen in populistični ukrep.

Malidelničar ::

PrihajaNodi je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Kolikšen vpliv imajo pa kriptovalute na gibanje cen v Sloveniji (in odnosno predvsem v Ljubljani)?
Je že bila narejena kakšna ocena, analiza?
Kolikšen znesek kriptovalut naj bi v lasti imeli Slovenci (baje ima 17% Slovencev v lasti kriptovalute) in koliko le-teh naj bi se pretopilo v 'cigle' o čemer so tako pogosto špekulirali mediji?

Ogromen. Marsikdo je kupoval po 3 ali 5 stanovanj. Ni za zanemarit. Im zdj ko gre btc gor bodo se bol cegle kupoval
Btw ni trol post, poznam osebno.

Ja zato to sprašujem, ker sem slišal za navadne ljudi (n v LJ, na naših bolj podeželskih koncih), pa recimo so samo v emen malem kraju in so tam vsaj 3 kripto milijonarji, za katere se sumi, da so že pretopili sredstva v cegle.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Old Spice ::

V kar precej vaseh in manjših krajih sem slišal je po par kripto miljonarjev. Pomoje na ravni države se jih nabere par 10k komadov. Nasploh je Slovenija znan fenomen, kjer folk, ki je investiral v kripto je izključno dobival, praktično brez izgub. Zato smo danes drugi Monako.

LeQuack ::

Ubistvu če nisi kripto milijonar se moraš zamisliti. Vse kar rabiš je milijon za vložit v kripto.
Quack !

biserx ::

Moja največja napaka je bila podpiranje Slo kripto projektov, če bi dal to v kateri drugi projekt ali pustil v BTC/ETH bi bilo za kako stanovanje ali hišo :D

gansta ::

Se te agencije norca delajo ali je lahko vsakdo, ki ima 5 minutk časa postane agent in objavlja oglase

4- sobno, kje po kakšnih pravilih (glej layout)?
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

mr_chai ::

gansta je izjavil:

Se te agencije norca delajo ali je lahko vsakdo, ki ima 5 minutk časa postane agent in objavlja oglase

agent je res lahko vsak,saj jih je kot listja in solate, ampak tukaj se šteje bivalni del kot ena soba, garderoba druga itd...Je mal čudna interpretacija, ampak to si vsi agenti mal po svoje razlagajo. Tist kar tebe zanima je seveda kvadratura, kolk je uporabnega in razporeditev.

gansta je izjavil:

Sej mas 4 sobe, kabinet, garderoba, spalnica in dnevna soba :D

Lonsarg ::

Pravilo ki ga jaz poznam je da rabiš 8m2, da se sobi lahko reče soba, tak da tole na oglasu je po pravilih 3.5 sobno (ker eni sobi manjka ena malenkost do 8m2). Vsaj tako sem nazadnja nekje bral, če so ta pravila tudi uradna pa ne vem.

Old Spice je izjavil:

V kar precej vaseh in manjših krajih sem slišal je po par kripto miljonarjev. Pomoje na ravni države se jih nabere par 10k komadov. Nasploh je Slovenija znan fenomen, kjer folk, ki je investiral v kripto je izključno dobival, praktično brez izgub. Zato smo danes drugi Monako.

Ja ker po mojem mnenju je tudi to faktor rasti trga.

Ob seveda pomanjkanju stavbnega fonda.

In ko to dvoje kombiniraš, torej, da imaš zelo malo novogradenj (zakonodaja & t.i. 'red tape', finance, okoljevarstvo, davki, itd.), plus tiste nove ki pridejo na trg pokupi klientela iz skupine kriptašev (ki ni tako zelo zelo mikro po velikosti in ima efekt na trg) in istočasno ta skupina pokupi dobre deale že obstoječih stanovanj in hiš, potem se zgodi ta situacija z nepremičninami.

Slo nepremičninski trg je začel močno rasti 2017-2019 poletel je pa 2019-2023. kdaj je poletel kripto - 2020-2021. Takrat so dobičke unovčevali tisti, ki so dokupovali kripto po nižjih cenah t.j. pred 2017 in 2018-2020. S tem da je bil prvi poskok kripta na več kot 15k leta 2017 in so že takrat lahko unovčevali tisti, ki so kupovali po manj kot 100 EUR.

To se kar lepo sklada z pravzaprav noro paraboličnim poskokom nepremičninskega trga v SLO.

Če upoštevamo, kar to kar sem sedaj razvil v tej tezi in dodatno če upoštevamo, da bo tudi uspešen (pod stranko Levica ni bil) plan graditve stanovanj s strani Stanovanjskega sklada in Sklada MOL po LJ in ostalih velikih slovenskih krajih, za namen umiritve nepremičninskega trga, trajal minimalno 15 let ob tem, da se bo šele počasi zagnala mašinerija in lahko večje količine vidimo šele čez 5 let (če jo vmes ne zagode še kriza), potem pridemo do zaključka, ki ga trajbam že dolgo:

Milenijci in Z-jevci imajo edino realno možnost, da si kupijo starejše stnaovanje ali pa še bolje hišo na podeželju (kmetija) in požrejo pilulo življenja v bolj odmaknjenem delu Slovenije in/ali požrejo pilulo, da bodo dobli nekaj relativno starejšega, v kar bodo morali še vložiti svoj denar za obnovo in renovacijo.

Sanje slovenske mladine in otročadi o mestnem progresivno/urbano/fancy/night-life/thug-life/soy-latte/clubbing življenju v Ljubljani, ki se bo v lastniškem stanovanju nadaljevalo avtomatsko samumevno po času študija, so v tem trenutku za 90% mladeži dokončno pokopane.

Konec. The end. Finito. C'est fini. Das Ende.

Zgodovina sprememb…

Poglej folk je vlagal po 10k in ceshiral 500k plus tam 2017. Pol je bla pa ze manjsa volatilnost sam se je se vseen dalo.
Tud ce pade trg se njim z vec nepremicninam ni treba bat in prodajat ker majo se druge vire. Ja eni so svinjsko bogati, kdor pa ni nek privatnik - rokodelc, itjevc, zdravnik in seveda kriptomiljonar ga je najebov in bo vecni revez.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

Zato pa pravim da je mogoce v Romuniji lazje, ker ma slovenija prevec bogatunov ki drzijo vse v rokah.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Torrent ::

Malidelničar je izjavil:

Old Spice je izjavil:

Ja ker po mojem mnenju je tudi to faktor rasti trga.

Ob seveda pomanjkanju stavbnega fonda.

In ko to dvoje kombiniraš, torej, da imaš zelo malo novogradenj (zakonodaja & t.i. 'red tape', finance, okoljevarstvo, davki, itd.), plus tiste nove ki pridejo na trg pokupi klientela iz skupine kriptašev (ki ni tako zelo zelo mikro po velikosti in ima efekt na trg) in istočasno ta skupina pokupi dobre deale že obstoječih stanovanj in hiš, potem se zgodi ta situacija z nepremičninami.

Slo nepremičninski trg je začel močno rasti 2017-2019 poletel je pa 2019-2023. kdaj je poletel kripto - 2020-2021. Takrat so dobičke unovčevali tisti, ki so dokupovali kripto po nižjih cenah t.j. pred 2017 in 2018-2020. S tem da je bil prvi poskok kripta na več kot 15k leta 2017 in so že takrat lahko unovčevali tisti, ki so kupovali po manj kot 100 EUR.

To se kar lepo sklada z pravzaprav noro paraboličnim poskokom nepremičninskega trga v SLO.

Če upoštevamo, kar to kar sem sedaj razvil v tej tezi in dodatno če upoštevamo, da bo tudi uspešen (pod stranko Levica ni bil) plan graditve stanovanj s strani Stanovanjskega sklada in Sklada MOL po LJ in ostalih velikih slovenskih krajih, za namen umiritve nepremičninskega trga, trajal minimalno 15 let ob tem, da se bo šele počasi zagnala mašinerija in lahko večje količine vidimo šele čez 5 let (če jo vmes ne zagode še kriza), potem pridemo do zaključka, ki ga trajbam že dolgo:

Milenijci in Z-jevci imajo edino realno možnost, da si kupijo starejše stnaovanje ali pa še bolje hišo na podeželju (kmetija) in požrejo pilulo življenja v bolj odmaknjenem delu Slovenije in/ali požrejo pilulo, da bodo dobli nekaj relativno starejšega, v kar bodo morali še vložiti svoj denar za obnovo in renovacijo.

Sanje slovenske mladine in otročadi o mestnem progresivno/urbano/fancy/night-life/thug-life/soy-latte/clubbing življenju v Ljubljani, ki se bo v lastniškem stanovanju nadaljevalo avtomatsko samumevno po času študija, so v tem trenutku za 90% mladeži dokončno pokopane.

Konec. The end. Finito. C'est fini. Das Ende.

Haha. Res neverjetna teza. A kreditno OM se kr ignorira? Pa krajo denarja za korona dodatke. Pa tiskanje denarja na potenco. Pa odlično gospodarsko situacijo? Itd.

Glede na to, da je prodaja upadla za cca. 30% v LJ, v MB pa celo za 40%, pa prave krize še sploh ni, me prav zanima, kam je poniknila naša masa kripto milijonarjev. Ne mi rečt, da tud oni vsi čakajo na padec cen. ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

deco16 ::

Ne oni čakajo na BTC čez 60k :D Sej pridejo, konc drugega leta, fajn je kupit prej ;) Pa ni finančni nasvet al kako se že gre.

Tisto 4 sobno pa so samo prešteli vrata pa pol ena ne štejejo, zdej pa se je treba odločit al tista od hodnika al kopalnice, vse je lahk soba :D

trancer01 ::

Ne razumem te obsesije ljudi s hazardom.:)) Jaz bi to vse prepovedal in uvedel smrtno kazen za vsakogar, ki samo pomisli na hazard.>:D

Ja se strinjam, bolje držat vse na banki in le to zgublja medtem ko čakaš na nepremičnino oz da balon poči :)

Gregor P ::

Torrent je izjavil:

Invictus je izjavil:

- dobro narejena sežigalnica ni noben problem, glej Dunaj

- Dobro narejena sežigalnica na Dunaju ni problem. Res je. Meni so sicer večkrat razložili tud na tem forumu, da mi pač nismo Dunaj. :)
… Dunaj je zelo vetrovno mesto, kar ljubljanska kotlina najbrž ni :-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Torrent ::

deco16 je izjavil:

Ja se strinjam, bolje držat vse na banki in le to zgublja medtem ko čakaš na nepremičnino oz da balon poči :)

Boljše dat v depozit al pa zakladne menice, medtem ko čakaš, da balon poči.

Torrent: glej, ko sem pred časom tle na temu forumu bral Invictusa in Socratesa (pa ne vem kdo od njiju je ful vredu pisal na to temo) mi je bila zelo zanimiva teza enega od njiju, da je na koncu velik faktor pomanjkanje nepremičnin in njihova počasna gradnja.
Ker realno se je to zelo spremenilo po l. 2008. Pa še ne pozabiti na dodaten red-tape oz. birokratska polena.

Kreditna OM po mojem ne igra tako velike vloge, ker tudi, če je bila nižja in je bilo kredite bolj ugodno najeti zadnjih 10 let do COVID-a, to ne igra takšne vloge kot nekateri mislijo.

To je po mojem fail debat o tem kako OM ful vpliva na višino kreditov in gibanje cen nepremičnin pri nas - ne vpliva sploh. Zato, ker je poundba premajhna istočasno pa je ekstra naval s strani tistih, ki so "shekali" sistem v zadnjih 5 letih t.j. kripto (korona dodatki so odgovorni v manjšem deležu).

Kot pišeš, prodaja očitno v nekaterih segmentih trenutno pada kot kamen ampak cene še niso doživele crasha. Tu bo zaradi SLO specifik velik zamik.

In to spet gre na roko moji tezi, da bodo mladi lahko dobili samo kakšne dobre deale (kjer pa cene lahko bi padle) v vukojebinah, kakšne kmetije itd. in so zato sanje slovenskih milenijcev in zoomerjev o usojenosti high-end jobov v cevtu slovenske JU, bank in zavarovalnic, ter večernem soy-latte&barista-clubbing&thug-life-partyingu v centru LJ ob čimer bi se vozil na žure iz Bežigrada/Kosez, ali obrobja Ljubljane - mrtve.

Mato989 ::

Treba je razumeti da je Slovenija specifičen primer... tudi če odmislimo da so oz. smo Slovenci mahnjeni na depozite in nepremičnine...

Pri nas bo padec cen ko bo začela umirati generacija rojena v 1950-1965 (cca) torej tisti ki grejo danes v penzijo ali so šli par let)ali dobrih 10 let) nazaj... ti so še vzgojeni v duhu boomerjev ki so gradili bajte... Ko bodo to maso lastnine nepremičnin pdoedovale generacije 1980+ bo naenkrat naprodaj veliko več nepremičnin in cene bodo "drastično" (za naš trg) padle... ampak to se bo zgodilo tam čez cca 10-15 let imo... Do tačas max kar lahko upate je stagnacija ali rahel upad ki pa se skoraj ne pozna ob višanju OM...

Recimo če samo pomislim da mi jutri starša umreta in da z bruderom pdoedujeva vikend, pol bajte in 2 fleta... pa ni šans da to vse vzdržujem pa se jebem z najemi... fix prodava 1 flet, pol bajte (stanovanje) in verjetno še vikend... ampak zdaj fotra prepričat v prodajo dokelr še foter od matere živi ki je vikend gradil je nemogoče...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Telbanc ::

Mato989 je izjavil:

Treba je razumeti da je Slovenija specifičen primer... tudi če odmislimo da so oz. smo Slovenci mahnjeni na depozite in nepremičnine...

Pri nas bo padec cen ko bo začela umirati generacija rojena v 1950-1965 (cca) torej tisti ki grejo danes v penzijo ali so šli par let)ali dobrih 10 let) nazaj... ti so še vzgojeni v duhu boomerjev ki so gradili bajte... Ko bodo to maso lastnine nepremičnin pdoedovale generacije 1980+ bo naenkrat naprodaj veliko več nepremičnin in cene bodo "drastično" (za naš trg) padle... ampak to se bo zgodilo tam čez cca 10-15 let imo... Do tačas max kar lahko upate je stagnacija ali rahel upad ki pa se skoraj ne pozna ob višanju OM...

Recimo če samo pomislim da mi jutri starša umreta in da z bruderom pdoedujeva vikend, pol bajte in 2 fleta... pa ni šans da to vse vzdržujem pa se jebem z najemi... fix prodava 1 flet, pol bajte (stanovanje) in verjetno še vikend... ampak zdaj fotra prepričat v prodajo dokelr še foter od matere živi ki je vikend gradil je nemogoče...

Čez par let ko boš mel otroke že starejše, boš hitro obrnil ploščo. Vsakemu daš en flet, da so not in plačujejo stroške in še teb se ni treba ubadat z njimi. Boš vidu. Ali pa da živiš z mulci do smrti. Kokr češ. Tole s prodajo jaz jemljem kot čisto trolanje.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

Ma nič nismo specifični, nepremičninski problem je v celem zahodnem svetu, so pa razlogi različni. Irska, Kanada, Avstralija, USA, vse je prenapihnjeno.

Telbanc je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Čez par let ko boš mel otroke že starejše, boš hitro obrnil ploščo. Vsakemu daš en flet, da so not in plačujejo stroške in še teb se ni treba ubadat z njimi. Boš vidu. Ali pa da živiš z mulci do smrti. Kokr češ. Tole s prodajo jaz jemljem kot čisto trolanje.

Nikakor... ni šans da bi, če bom imel froce, za njih šparal stanovanje v bloku letnik 1956... niti polovico bajte... ajde pogojno bi razmislil o tem da bruderju predlagam da na vikendu porušiva montažno hišo z leta 1982 in nardiva gor neko fency zadevico (s kešom od ostalihp rodaj) in oddajava za luksuzne nočitve ala wellness v naravi ker je dokaj blizu Ptuja in vseeno na lepem pogledu na ptujsko dravsko polje...

Verjemi pa da ne bova se jebala in oddajala v stanovanjih ki bodo stara 100 let ko bodo najini froci morda 25+

Dejansko raje prodam 1 stanovanje 1 stanovanje v dvostanovanjski hiši in vikend in z tem kešom dejansko kupim 1 novogradnjo (predvidevam da bi za vse troje dobili realnih 250k morda 280k ker sta obe stanovanji 3 sobni oz 80m2+ vikendica pa ima 14 arov in vsa dovoljenja in je sicer za silo za živet za par max, ker ima samo 55m2 uporabne)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

zavajon ::

deco16 je izjavil:

Ma nič nismo specifični, nepremičninski problem je v celem zahodnem svetu, so pa razlogi različni. Irska, Kanada, Avstralija, USA, vse je prenapihnjeno.

Seveda smo specifični, vsaj glede na zahod. Pri nas je lastnikov nepremičnin 90% prebivalstva, na zahodu pa cca.40%.

mm&r ::

zavajon je izjavil:

deco16 je izjavil:

Seveda smo specifični, vsaj glede na zahod. Pri nas je lastnikov nepremičnin 90% prebivalstva, na zahodu pa cca.40%.

Se je od 2021 ta podatek znatno spremenil, podatki eurostata pravijo da je 76%?

https://ec.europa.eu/eurostat/cache/dig...

mm&r je izjavil:

zavajon je izjavil:

deco16 je izjavil:

Ker štejejo ilegalce in influx filipincev itd :))

kolk pa je teh mato v sloveniji?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Torej noben ne najama fleta, vsi lastniki? :D

mm&r je izjavil:

zavajon je izjavil:

deco16 je izjavil:

OK, ne bom oporekal podatkom Eurostata, a ker so podatki o deležu lastništva visoki tudi za druge države, bi bilo dobro vedeti, kakšne kriterije so vzeli za izračun.
A kljub temu se tudi iz tega grafa jasno vidi povezava med razvitostjo države in stopnjo lastništva nepremičnin.

Korelacija ni kavzalnost, pa tudi če v tem primeru je, ni nujno, da gre v tisto smer kot si nekateri mislijo. Morda v razvitih državah postanejo nepremičnine tako drage, da si jih nihče več ne more privoščit, ne pa da si jih ljudje ne želijo več privoščit.

Glej, v Nemčiji so plače dvakrat višje kot pri nas, nepremičnine pa cenejše, če odšteješ Muenchen, kjer živi le 2% Nemcev.
Tako da ta tvoja teorija ni prav verjetna.
Meni se zdi bolj verjetno to, da v nerazvitih državah živi več kmetavzarjev, ki so jim cegli edina poznana oblika akumulacije kapitala.

Invictus ::

Nemčija ni samo Muenchen...

Če pogledaš nepremičnine v Frankfurtu, Stuttgartu, Hamburgu, Koelnu, Bonnu, Berlinu, navedi še kako veliko newmško mesto, je še kar nekaj mest, boš ugotovil, da si z nemško plačo težko kaj kupiš.

Seveda obstaja cela bivša vzhodna Nemčija s svojimi zabačenimi vasmi, pa enako v zahodni, kjer si lahko kupiš tudi bajto za 50k, sam potem nisi v civilizaciji...

Če delaš od doma in si introvert, O.K., če bi rad nekaj socialnega življenja, bog ne daj celo kake kulture (gledališče, opera, itn,...), pol si pa pač obsojen na vikend potovanja in plačevanje prenočišča. Kar se Nemcem niti ne zdi neki bau-bau, če si to lahko privoščijo...

Si predstavljate ne-Ljubljančana, ki bi prišel v Ljubljano na kak kulturni dogodek in malo žuranja, in se pol ne bi pijan domov peljal in raje najel kako sobo za prespat? Not going to happen :)).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

zavajon je izjavil:

Glej, v Nemčiji so plače dvakrat višje kot pri nas, nepremičnine pa cenejše, če odšteješ Muenchen, kjer živi le 2% Nemcev.
Meni se zdi bolj verjetno to, da v nerazvitih državah živi več kmetavzarjev, ki so jim cegli edina poznana oblika akumulacije kapitala.

Nevem ce, Caucesko je Romunom kar veliko ceglov šenkal.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

smetko ::

zavajon je izjavil:

Druga možnost pa je, da je zakonodaja bolje urejena. Urejena tako, da sta obe strani zadovoljnji.
No comment

zavajon je izjavil:

Nemci nimajo česa investirati, ker je cel njihov life tako preračunan, da jim ne ostane nič denarja za investiranje...

Eni ne razumejo v tej temi da je verjetno Nemcu živeti 50km iz Munchna enako kot tu eni jamrajo če bi morali biti na Ptuju, pač vukojebina... in tisti ki v tej temi tu jamrajo bi enako jamrali v Nemčiji ker ne bi mogli kupit v Munchnu...

zavajon je izjavil:

Par dni nazaj je nekdo prilepil tabelo prihrankov in tudi tam tega viška denarja Nemcev ni videt. Dejstvo je, da če ni v nepremičnini, se denar večinoma kar lepo zapravi, to velja za Nemčijo, Slovenijo in Romunijo. Sej ne da je kaj narobe s tem, se pač bolj uživa, ampak če imaš enkrat odplačano stanovanje, ni nobene tragedije, če bolj ali manj vse zapraviš (pustiš si pač neko rezervo).

@smetko:
Če misliš na zakonodajo glede oddajanja nepremičnin, je ta lahko urejena v zadovoljstvo obeh strani le v primeru, če je takih približno pol-pol na vsaki strani.
Sicer ne bo nobena vlada uzakonila nečesa, kar ne bi bilo po godu 90% volivcem.
Tako ne bo npr. pri nas nobena vlada nikoli uvedla davka na nepremičnine, ker bi s tem izgubila oblast na naslednjih volitvah.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

Mato989 je izjavil:

Eni ne razumejo v tej temi da je verjetno Nemcu živeti 50km iz Munchna enako kot tu eni jamrajo če bi morali biti na Ptuju, pač vukojebina... in tisti ki v tej temi tu jamrajo bi enako jamrali v Nemčiji ker ne bi mogli kupit v Munchnu...

50km iz Munchna so cene mogoče 10-20% nižje. Sam da dobiš eno malo bajto s 50m2 zelenice. Ker pač blokov tam ni, je že vas s svojimi kmeti...

Invictus je izjavil:

zavajon je izjavil:

Nemci nimajo česa investirati, ker je cel njihov life tako preračunan, da jim ne ostane nič denarja za investiranje...

In kje potem zapravijo denar, ki ga zaslužijo?
Plače dvakrat višje kot pri nas, cene pa enake.

Močno dvomim, da Nemci ne investirajo, česar ne potrošijo. Le da ne v cegle, ker je veliko drugih možnosti.
To, da so v manjši meri lastniki nepremičnin, v katerih živijo, je po mojem tudi posledica tega, da imajo zakonsko urejeno najemanje stanovanj. Poleg tega, da večinoma niso taki kmetavzarji kot Slovenci, z izjemo kakih Bavarcev.
Tam lahko komot najameš stanovanje za 30 let, zakaj bi se torej trudil z nakupom?

Stanovanje in Aldi pač niso edini življenjski stroški.

To je spravil skupaj Malidelničar:

Osnova bi morala biti tole, kar sem jaz spacal skupaj:
27. SLO: 26.850 EUR neto finančnih sredstev/prebivalca
20. Malta: 49.500 EUR (že pred nami, isto Čehi)
19. Nemčija: 63.540 EUR (tradicionalno sicer šparovni a z majhnimi prihranki, ker ne vlagajo na kapitalske trge, vprašanje kako je z draginjo življenja v Deutschland)
18. Avstrija: 65.330 EUR
16. Italija: 69.350 EUR
1. ZDA: 251.860 EUR
2. Švica: 238.780 EUR
3. Danska: 163.780 EUR
4. Singapur: 151.200 EUR
5. Tajvan: 141.600 EUR

Če bi morala povprečna nemška družina kupit stanovanje za 250 jurjev, kaj šele kaj več, je že v minusu.

Zmeraj si v svoji glavi lahko zamisliš kako so Nemci pametni in bogati, Slovenci pa kmetavzarji in revni, ni pa nujno, da ti to podatki potrjujejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

In kaj naj bi ti podatki predstavljali ter kako je prišel do njih? Se mi zdijo dokaj čudni.
Pa ne zato, ker naj bi dokazovali, da Slovenci niso kmetavzarji ;)

Utk je izjavil:

Stanovanje in Aldi pač niso edini življenjski stroški.

To je spravil skupaj Malidelničar:

Osnova bi morala biti tole, kar sem jaz spacal skupaj:
27. SLO: 26.850 EUR neto finančnih sredstev/prebivalca
20. Malta: 49.500 EUR (že pred nami, isto Čehi)
19. Nemčija: 63.540 EUR (tradicionalno sicer šparovni a z majhnimi prihranki, ker ne vlagajo na kapitalske trge, vprašanje kako je z draginjo življenja v Deutschland)
18. Avstrija: 65.330 EUR
16. Italija: 69.350 EUR
1. ZDA: 251.860 EUR
2. Švica: 238.780 EUR
3. Danska: 163.780 EUR
4. Singapur: 151.200 EUR
5. Tajvan: 141.600 EUR

Če bi morala povprečna nemška družina kupit stanovanje za 250 jurjev, kaj šele kaj več, je že v minusu.

Zmeraj si v svoji glavi lahko zamisliš kako so Nemci pametni in bogati, Slovenci pa kmetavzarji in revni, ni pa nujno, da ti to podatki potrjujejo.

Kaj pa pomeni to kao FINANČNO SREDSTVO na prebivalca? So to sredstva ki so likvidna takoj ali v 7 dneh? So to deljena na prebivalce tudi pod 18 let?

https://data.oecd.org/hha/household-fin...

Tu se igraj, samo da tu je na gospodinjstvo. Izbereš Total (lahko tudi depozite, sklade, karkoli), pa US dollars/capita, od držav morda samo Eurozono.
V glavnem, Nemci imajo 2x finančnih prihrankov, ampak to v resnici ni bogve kaj. Slovenska družina z nepremičnino in povprečnimi 60 jurji je ziher bolj bogata od nemške s 120 prihranka in v najemu.
Koliko je družin v Sloveniji, ki imajo 60 jurjev in stanovanje in koliko nemških, ki imajo 120 jurjev in najem, je pač odvisno, ampak ni nujno, da je tu kakšno ekstra izstopanje, ki ga ne bi pokazale statistike.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()
««
464 / 790
»»