» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
458 / 791
»»

Invictus ::

Pri pomanjkanju staniovanj je ravno tako kot pri pomanjkanju IT ljudi.

Manjka poceni zadev.

Stanovanj je dovolj, sam folk nima keša zanje...

ITjevcev je tudi dovolj, ampak škrt slovenski privatnik pač noče plačat.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

zavajon ::

Ne vem, če je ravno veliko IT-jevcev, ki bi želeli kupovati IT firme ;)

johnnyyy ::

zavajon je izjavil:

OK, razumem. Ampak 10% vseh stanovanj ni majhna številka. Če bi bila vsa ta stanovanja zasedena, gotovo ne bi več govorili o pomanjkanju stanovanj.

V bistvu gre za manj kot 10% (iz glave mislim da so ugotovili dobrih 11k praznih v LJ, kjer naj bi bilo skupaj dobrih 130k stanovanj) tako smo pri 8%. Kakšno bi bilo pomanjkanje stanovanj, če bi bila vsa ta stanovanja zasedena je težko reči. Glede na število prebivalcev (2.1mio) in slabih 900k stanovanj (v to so vključena tudi tista brez sanitarij in ogrevanj) pri nas pride 2.33 osebe/stanovanje. Danska ima ta faktor 2, Avstrija pa 1.8, pa imajo za študentaraj, turiste (hotele) precej bolj urejeno, kot pri nas, kjer se ogromno stanovanjskih kapacitet uporablja za to.

Iz tega vidika si jaz ne bi upal "dati roke v ogenj", da bi prazna stanovanja rešila naš stanovanjski problem.

V koalicijsko pogodbo sedanjih vladnih strank so zapisali, da naj bi do 2030 zgradili 20.000 stanovanj.
Če bi to bila zanemarljiva številka, najbrž ne bi bila zapisana v koalicijski pogodbi.
Če bi prisilili lastnike teh 16.500 praznih stanovanj v Ljubljani in Mariboru v oddajo, bi vlada dosegla cilj že, če bi zgradila le še 3.500 stanovanj.
Ne vem, če bi to rešilo vse stanovanjske probleme, a 20.000 stanovanj za 2-milijonsko populacijo nikakor ni malo.

bozicek ::

Če bi napisali 500 ali 2000 se ne sliši lepo. Ni veliko
Kaj pa je danes dva jurja...k plača...dva jurja je običajna številka v glavah
20000 je pa že taka lepa številka ki se lepo sliši, izgleda velika, folk si misli uaaau to pa je nekaj
Darila letos samo za poredne

deco16 ::

Kaj pa je zgradit 20.000 stanovanj medtem ko rineš v krizo ;) Mogoče bi morali kitajce povprašat kako se to dela... :D

Torrent ::

johnnyyy je izjavil:

Iz tega vidika si jaz ne bi upal "dati roke v ogenj", da bi prazna stanovanja rešila naš stanovanjski problem.

Jaz bi si pa upal "dati roke v ogenj", da bi prazna stanovanja pomagala pri reševanju stanovanjskega problema. A ni to to dovolj dober razlog, da se nekaj na tem naredi?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

MadMen ::

Koliko jih je pa dejansko res praznih?

Utk ::

zavajon je izjavil:

V koalicijsko pogodbo sedanjih vladnih strank so zapisali, da naj bi do 2030 zgradili 20.000 stanovanj.
Če bi to bila zanemarljiva številka, najbrž ne bi bila zapisana v koalicijski pogodbi.
Če bi prisilili lastnike teh 16.500 praznih stanovanj v Ljubljani in Mariboru v oddajo, bi vlada dosegla cilj že, če bi zgradila le še 3.500 stanovanj.
Ne vem, če bi to rešilo vse stanovanjske probleme, a 20.000 stanovanj za 2-milijonsko populacijo nikakor ni malo.

Pa se ti ne zdi, da ko pride enkrat nekdo na oblast, da bi moral že vedet ali je potrebno zgradit 20,000 stanovanj, in če je, kako jih bo, ali je dovolj praznih, pa jih je treba sam izbezljat ven?
4 leta v resnici ni strašno dolga doba, ne tako dolga, da boš 2 leti ugotavljal v čem je sploh problem, kaj šele da bi vedel kako ga boš rešil. Tudi 8 let, do 2030, ni spet tako zelo dolga doba. Če se ne lotiš tega takoj.

deco16 je izjavil:

Kaj pa je zgradit 20.000 stanovanj medtem ko rineš v krizo ;) Mogoče bi morali kitajce povprašat kako se to dela... :D

Pri tem niti Kitajci ne bi mogli pomagati.
Gre za vprašanje denarja. Če stane gradnja povprečnega stanovanja 100.000, potem rabiš za 20.000 stanovanj dve milijardi.

Utk je izjavil:

Pa se ti ne zdi, da ko pride enkrat nekdo na oblast, da bi moral že vedet ali je potrebno zgradit 20,000 stanovanj, in če je, kako jih bo, ali je dovolj praznih, pa jih je treba sam izbezljat ven?
4 leta v resnici ni strašno dolga doba, ne tako dolga, da boš 2 leti ugotavljal v čem je sploh problem, kaj šele da bi vedel kako ga boš rešil. Tudi 8 let, do 2030, ni spet tako zelo dolga doba. Če se ne lotiš tega takoj.

Nisem želel problematizirati uresničljivosti ali smiselnosti tega v koalicijski pogodbi, želel sem le povedati, da 16.500 praznih stanovanj ni zanemarljiva številka, kot je bilo zatrjevano.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

MadMen je izjavil:

Koliko jih je pa dejansko res praznih?

Po ugotovitvah na podlagi porabe elektrike 16.500 v Ljubljani in Mariboru.

Evo, prilika za kripto farme v praznih stanvoanjih :D.

Ampak potem bi lahko ugotavljali, katera stanovanja porabijo več kot 50.000 kWh letno in bi taka opredelili za kripto farme, torej prazna ;)

Nisem želel problematizirati uresničljivosti ali smiselnosti tega v koalicijski pogodbi, želel sem le povedati, da 16.500 praznih stanovanj ni zanemarljiva številka, kot je bilo zatrjevano.

Ni zanemarljivo, ampak če zarad nekih razlogov teh 16500 praznih stanovanj v resnici ne moremo uporabit v naslednjih 5-10 letih, kakršnikoli že so razlogi, potem nam tudi nič ne pomagajo. Po moje, morda sem še zmeraj preveč naiven, če bi nekdo hotel resno rešit problem, bi se lotil tu, pa se ne. Zakaj ne, je drugo vprašanje. Ali vejo, da so ta stanovanja v resnici neuporabna, ali pa vejo, da z obdačitvijo praznih stanovanj ne moreš pokrasti toliko kot z gradnjo 10,000 novih. Eno in drugo je dost slabo.

Tega ne morejo vedeti, ali so ta stanovanja neuporabna.
Pa država niti ne ve, katera so ta stanovanja.
Ta podatek so izračunali na Financah tako, da so od elektro podjetij dobili anonimizirane podatke o porabi elektrike na odjemnih mestih.
Z obdavčitvijo bi lastnike prisilili, da bi jih adaptirali (ali prodali nekomu, ki bi jih adaptiral), ali pa podrli.
Vsekakor pa ni nobenega razloga za domnevo, da je večina teh stanovanj neuporabnih.
V ulici, kjer živim, je bilo kar nekaj stanovanj prodanih za velike denarje, adaptiranih, zdaj pa v njih nihče ne živi. OK, v nekaterih so občasno turisti. Ta stanovanja gotovo niso neuporabna.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

matobeli ::

Če lastnik nima denarja za obnovo naj pa odda za NDČ, najemojemalec bo pa zadevo obnovil in naslednjih X mesecev ne plačeval najemnine dokler se mu vložek ne povrne.

V cca 5-10 letih ima lastnik obnovljeno stanovanje za đabe.

Mato989 ::

matobeli je izjavil:

Če lastnik nima denarja za obnovo naj pa odda za NDČ, najemojemalec bo pa zadevo obnovil in naslednjih X mesecev ne plačeval najemnine dokler se mu vložek ne povrne.

Ko so to naredili z jazbinškom ker država ni imela za obnovo ste se pa pizdili tukaj lol
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Tega ne morejo vedeti, ali so ta stanovanja neuporabna.
Pa država niti ne ve, katera so ta stanovanja.

Dokler tega ne ve, naj neha fantazirat o 20,000 novih stanovanjih. No, sej so že nehali, ampak zarad svoje nesposobnosti, ne pa ker se bi lotili problema na pravem koncu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Zakaj pa bi morala nehati flancati o 20.000 novih državnih najemniških stanovanjih zaradi tega, ker ne pozna statusa stanovanj v zasebni lasti?

Mato989 je izjavil:

Ko so to naredili z jazbinškom ker država ni imela za obnovo ste se pa pizdili tukaj lol

lol ti si tolk zabit da še mene boli.

Utk je izjavil:

Dokler tega ne ve, naj neha fantazirat

Nehajte fantazirat da so stanovanja neuporabna če rabijo 20k vložka.

Čisto vsako stanovanje v bloku je praviloma uporabno z nizkim vložkom. Bajte so druga zadeva, tisto jih je večino sam za podret.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

zavajon je izjavil:

Zakaj pa bi morala nehati flancati o 20.000 novih državnih najemniških stanovanjih zaradi tega, ker ne pozna statusa stanovanj v zasebni lasti?

Ker je bedasto gradit na novo, če imaš kupe starih praznih. Če jih res imaš.

Nehajte fantazirat da so stanovanja neuporabna če rabijo 20k vložka.

Čisto vsako stanovanje v bloku je praviloma uporabno z nizkim vložkom. Bajte so druga zadeva, tisto jih je večino sam za podret.

Jaz sumim, da je veliko teh stanovanj v starih mestnih jedrih. Če greš čez center Ljubljane zvečer, veliko tistih starih hiš v zgornjih nadstropjih zgleda prazno. Čeprav so teoretično not stanovanja vredna milijone, najbrž imajo števce za elektriko itd. Pa potem v raznih podrtijah malo izven centra. Kar nekaj je pa tudi novogradenj, "za investicijo", sigurno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Saj teh praznih stanovanj nima v lasti država.
Delno pa imaš vendarle prav. Država bi morala najprej prisiliti lastnike praznih stanovanj, da jih dajo v uporabo, šele nato ugotavljati, koliko novih potrebujemo.

zavajon je izjavil:

Delno pa imaš vendarle prav. Država bi morala najprej prisiliti lastnike praznih stanovanj, da jih dajo v uporabo, šele nato ugotavljati, koliko novih potrebujemo.

Kako pa veš da jih lastniki nimajo v uporabi kot skladišča za svojo lastnino? A je to zakonsko prepovedano? Uporaba je relativen pojem

Nisem rekel, da je zakonsko prepovedano imeti stanovanje kot skladišče ali pa prazno.
Z dovolj visokim davkom pa bi marsikdo hitro ugotovil, da ga skladišče v stanovanju stane mnogo več, kot če bi skladiščni prostor najel v BTC-ju.

matobeli je izjavil:

Kakšna naivnost...

To pač ne pije vode...

zavajon je izjavil:

Napačnop besedo uporabljaš...

Država bi mroala te lastnike spodbuditi, ne prisiliti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Utk je izjavil:

Jaz sumim, da je veliko teh stanovanj v starih mestnih jedrih.

V Kranju je vse po malo, verjetno tudi v ljubljani. Vsak blok ima praktično eno ali več praznih, kar se prevede v cca 10%. Tudi bajte se dobi celo čisto "dobre" (ki so še za rešit) na res finih lokacijah.

V praksi to pomeni da imaš ob glavni ulici zaraščen vrt in bajto ki počasi propada.

Stare meščanske bajte so spet malo mešano. Ampak res precej praznih in takih ki bodo to kmalu.

zavajon je izjavil:

Nisem rekel, da je zakonsko prepovedano imeti stanovanje kot skladišče ali pa prazno.
Z dovolj visokim davkom pa bi marsikdo hitro ugotovil, da ga skladišče v stanovanju stane mnogo več, kot če bi skladiščni prostor najel v BTC-ju.

Ampak ti si govoril o UPORABI, skladišče v stanovanju = UPORABA stanovanja, samo ne v namene ki si jih predstavljate vi...

Invictus je izjavil:

To pač ne pije vode...

Kar razloži, sej imamo čas. Sicer pa, možnost bo vedno tudi ta da pač plačaš davek.
Če se jutri spravi v uveljavo 1% davek na prazne nepremičnine bodo pojutrišnem najemnine praktično zastonj.

Mato989 je izjavil:

samo ne v namene ki si jih predstavljate vi...

Namene za katere je bilo izdano uporabno dovoljenje. A misliš da lahko kar trgovino odpreš notr?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Mato989 je izjavil:

Ampak ti si govoril o UPORABI, skladišče v stanovanju = UPORABA stanovanja, samo ne v namene ki si jih predstavljate vi...

Ne vem, kaj si se tako upičil v to uporabo. Lastnik naj stanovanje nameni katerikoli uporabi želi (in je primerna v tistem okolju, najbrž ne moreš gojiti piščance v bloku).
Le da če ga bo namenil uporabi bivanja, bo plačal davek po eni davčni stopnji, če ga bo pa namenil drugi uporabi (ali pa nobeni), bo plačal davek po drugi stopnji.
Če ga bo tako npr. uporabljal za gojenje skunka, mu ne bo noben problem plačati davek.

Seveda pa je to dokaj poenostavljena predstavitev, marsikaj bi morali še prej storiti, da bi lahko to uveljavljali.
Npr. drakonske kazni za lažno prijavo vrste uporabe stanovanja, kar bi marsikoga odvrnilo od lažnega prijavljanja.

Če se jutri spravi v uveljavo 1% davek na prazne nepremičnine bodo pojutrišnem najemnine praktično zastonj.

LOL.

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne vem, kaj si se tako upičil v to uporabo. Lastnik naj stanovanje nameni katerikoli uporabi želi (in je primerna v tistem okolju, najbrž ne moreš gojiti piščance v bloku).
Le da če ga bo namenil uporabi bivanja, bo plačal davek po eni davčni stopnji, če ga bo pa namenil drugi uporabi (ali pa nobeni), bo plačal davek po drugi stopnji.
Če ga bo tako npr. uporabljal za gojenje skunka, mu ne bo noben problem plačati davek.

Seveda pa je to dokaj poenostavljena predstavitev, marsikaj bi morali še prej storiti, da bi lahko to uveljavljali.
Npr. drakonske kazni za lažno prijavo vrste uporabe stanovanja, kar bi marsikoga odvrnilo od lažnega prijavljanja.

Mato skoz nekaj dlakocepi, pa še to neuspešno, glavno je, da kontrira. Nič konstruktivenga v glavnem, razen če njemu osebno ustreza. Me ne čudi, da so ga večkrat odpustili. Če bi jaz bil tak človek, si tud ne bi upal vzet kredita za več kot cca. 100 EUR na mesec in bi bil zadovoljen na Ptuju ter "užival" ob smradu piščancev. Načeloma je vseeno na Ptuju, če še v stanovanju gojiš piščance. :))

Zgodovina sprememb…

matobeli je izjavil:

Invictus je izjavil:

To pač ne pije vode...

Kar razloži, sej imamo čas. Sicer pa, možnost bo vedno tudi ta da pač plačaš davek.

Glede teh adaptacij z najemniki je kar nekaj dilem.
Zakaj bi najemnik šel v to, namesto da bi najel ustrezno stanovanje? Le zato, da bi imel kaj od tega, torej nižjo najemnino. A v tem primeru bi bili prihodki lastnika nižji.
Najbolj enostavno je, da lastnik vzame kredit, adaptira stanovanje, ga odda in z najemnino odplačuje obroke kredita.

Utk je izjavil:

LOL.

Če omeniš na gorenjskem 2k/letno davka za flet ki sam stoji in dela lastnikom "preglavice" lahko povzročiš najmanj infarkt.

kriptobog ::

matobeli je izjavil:

Utk je izjavil:

LOL.

Če omeniš na gorenjskem 2k/letno davka za flet ki sam stoji in dela lastnikom "preglavice" lahko povzročiš najmanj infarkt.

Lahko tudi 5k ali pa 10k pa bom imel prazno.

Sam ti si kriptoborg, nisi ti več obična seljačina.

Ti ja, a boš eden zelo redkih, zato je to sprejemljivo.
Morda pa se bodo nekoč spravili na obdavčevanje dobičkov od kriptovalut ;)

kriptobog je izjavil:

matobeli je izjavil:

Utk je izjavil:

LOL.

Lahko tudi 5k ali pa 10k pa bom imel prazno.

Ni problem. Še hvala ti bomo rekli, da vsaj nekje davke plačuješ. :))

zavajon je izjavil:

Ne bos verjel, moj kripto portfelj je zelo majhen in me sploh ne gane. Sem pa placeval precej davka ko sem trgoval s prop firmami - letno verjetno vec kot je tvoja letna placa.

Ah, jaz pa sem mislil, da si mesečno plačeval več davka, kot je moja letna plača :))

kriptobog je izjavil:

zavajon je izjavil:

Ne bos verjel, moj kripto portfelj je zelo majhen in me sploh ne gane. Sem pa placeval precej davka ko sem trgoval s prop firmami - letno verjetno vec kot je tvoja letna placa.

No, daj da vidimo zaslonsko sliko tvojega portfelja. Samo zakrij osebne info.

Zgodovina sprememb…

johnnyyy ::

zavajon je izjavil:

Koalicijska pogodba ni obvezujoča, če do 2030 ne bodo zgradili niti enega stanovanja, jih nihče ne bo kaznoval niti pribil na križ. Lahko so celo nagrajeni še z enim mandatom. Papir vse prenese in koalicijska pogodba tudi, oni so pač nekaj obljubili, brez da bi sploh vedeli koliko denarja imajo na voljo in koliko gradnja stane.

Če se nekdo obveže, da bo zgradil 20k stanovanj, potem jih naj zgradi. Ne sedaj uvest komunizem, ljudem pobrat in se hvalit kako si skoraj 50x presegel cilj.

Dodatnih 20k stanovanj predstavlja dobra 2% vseh naših stanovanj - v 8 letih. Za občutek - Avstrijski statistični urad se hvali z dobrim 10% povečanjem njihovega stanovanjskega sklada med 2011 in 2021. Tako vam prepuščam prosto debato kako veliko je to.

Torrent je izjavil:

Jaz bi si pa upal "dati roke v ogenj", da bi prazna stanovanja pomagala pri reševanju stanovanjskega problema. A ni to to dovolj dober razlog, da se nekaj na tem naredi?

Pomagala?! seveda bi pomagala, a vprašanje je v kakšni meri. Saj če se odpoveš kavi v barih in na ta račun nekaj privarčuješ ti to tudi pomaga pri nakupu stanovanja. 2kavi na dan 60€/mesec, 700€/leto, 7k/desetletje. Pri 250k investiciji to pomeni 2% sredstev. Je več kot 0, a po drugi strani premalo da bi samo s tem kar koli resnega počel. Kako je to dober razlog, pa naj vsak oceni zase.

Če na letni ravni obdavčimo prihodke po isti stopnji kot premoženje bomo mel tudi kar naenkrat evropske plače.

Denar za policijo in gasilce bomo pa dobili iz "drugih virov".

Torrent je izjavil:

kriptobog je izjavil:

zavajon je izjavil:

Je blo veckrat omenjeno v kripto temi. Malenkost cez 1M XRPja - vlozil postopoma 500k usd.

kriptobog je izjavil:

Torrent je izjavil:

kriptobog je izjavil:

zavajon je izjavil:

Je blo veckrat omenjeno v kripto temi. Malenkost cez 1M XRPja - vlozil postopoma 500k usd.

Če si napisal, da je kripto portfelj zelo majhen. Da vidimo kje je potem ostalo.

Torrent je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Torrent je izjavil:

kriptobog je izjavil:

zavajon je izjavil:

Če si napisal, da je kripto portfelj zelo majhen. Da vidimo kje je potem ostalo.

JA saj. Poglej v kripto debati. Sem veckrat povedal.

kriptobog je izjavil:

Torrent je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Torrent je izjavil:

kriptobog je izjavil:

zavajon je izjavil:

A bom tud sliko tam našel?

Torrent je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Torrent je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Torrent je izjavil:

kriptobog je izjavil:

zavajon je izjavil:

A bom tud sliko tam našel?

Bos nasel navodila kako se prepricati. Sliko lahko pofejka vsak mulo vi boste pa nasedli.

kriptobog je izjavil:

Bos nasel navodila kako se prepricati. Sliko lahko pofejka vsak mulo vi boste pa nasedli.

Ne iščem dokaza. Samo radovednost, kaj si izbral. Bom pogledal v drugo temo.

Telbanc ::

Dejte pobi probat kej pametnega napisat v temi. (Kitek spet drema?):D

Če bi lah citiranje mal omejili, in citirali le dele na ketere se nanaša tole napol zasebno TIK-TOK žlubodranje. Ker pol izpade vse skup bedno ko človek pride na forum in bere pol kilometra dolgo citiranje na koncu katerega je pol nek minimalen odgovor ki zajema dva stavka.

Tema so nepremičnine in ne smrad pišancev na Ptuju, no, edino če je cena kak povezana s tem. Sem bi nekajkrat tam v Toplicah in ni nič "dišalo".
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

No pa pojdimo na cene nepremicnin.

Nekateri veselo vpijete, da v Nemciji cene veselo padajo. Kje je razlika med nasim in svabskim nepremicninskim trgom?

https://tradingeconomics.com/slovenia/h...

https://tradingeconomics.com/germany/ho...

Ko smo mi imeli padec in propad gradbincev so se cene v Nemciji lepo drzle in rasle. PRakticno niso imeli neke korekcije, tako kot mi. Mi imamo vrh se malo oddaljen.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kriptobog ()
««
458 / 791
»»