» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
423 / 747
»»

huzu ::

matobeli je izjavil:

Do sedaj si imel največ problemov z svojo domišljijo.

Verjetno si mislil sebe.

Senior Dev ::

Trend se je obrnil. Cene nepremičnin že pospešeno padajo. Bo pa kreda še nekoliko dražja.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

gansta ::

Senior Dev je izjavil:

Trend se je obrnil. Cene nepremičnin že pospešeno padajo. Bo pa kreda še nekoliko dražja.

Kje to, Zgornji Duplek?

urli ::

gansta je izjavil:

Senior Dev je izjavil:

Kje to, Zgornji Duplek?

V sanjah. Sladkih sanjah.

PrihajaNodi ::

gansta je izjavil:

Senior Dev je izjavil:

Kje to, Zgornji Duplek?

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

matobeli ::

Od kdaj je pa stanovanje z eno spalnico za 130k v Velenju dober deal?

Cena ni zadnja. Pomojemem za 110 k bi lahko zdilal
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

LeQuack ::

Ljudje raje prodajajo par let kot znižajo ceno. Saj zato pa je promet padel skoraj na nič. Ubistvu niti ne vem zakaj ljudje sploh prodajajo, ker več kot očitno ne rabijo prodati.
Quack !

Mato989 ::

LeQuack je izjavil:

Ljudje raje prodajajo par let kot znižajo ceno. Saj zato pa je promet padel skoraj na nič. Ubistvu niti ne vem zakaj ljudje sploh prodajajo, ker več kot očitno ne rabijo prodati.

Simpl, če bi jaz mel ne vem bajto z 1980 in 20 arov zemlje bi tudi dal oglas gor za 400k, če nekdo kupi za 400k, super, vzamem, če pa ne pa jebiga, ni sile.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Dokler seveda ne bo davka na prazne nepremičnine oziroma ne bo bistevno poenostavljeno pridobivanje gradbenih parcel.

Pol jo boš lahko mel gor za 100k pa je ne bo nihče povohal.

Utk ::

matobeli je izjavil:

Dokler seveda ne bo davka na prazne nepremičnine oziroma ne bo bistevno poenostavljeno pridobivanje gradbenih parcel.

Pol jo boš lahko mel gor za 100k pa je ne bo nihče povohal.

To lahko izjavi samo nekdo, ki nima pojma kolk stane gradnja hiše.

100k več kot pa obnova bajte za "400k".

Normalno. Se pravi da namesto tronadstropne hiše iz 80ih, ki je nihče ne bo povohal za 100k, zlahka zgradiš novo sodobno za 200k.

300k. Sej vemo da ne znaš računat, ampak vseeno: 100k je bajta iz 80ih, 100k obnova, če daš se 100k zraven maš pa novo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Bajta iz 80ih se prodaja za 400k.
Quack !

To je bilo zgolj hipotetično. Če bi imel recimo na voljo zastonj zemljo ali pa staro bajto za 100k. Kaj bi bila smiselna izbira.

Zastonj zemlje ni več, so pobrale prejšnje generacije.
Quack !

Torrent ::

gansta je izjavil:

Senior Dev je izjavil:

Kje to, Zgornji Duplek?

V Zgornjem Dupleku bojo cene zadnje padle, ker že zdaj verjetno niso tolk napihnjene. :))

Prvo padejo v LJ in to večja stanovanja, ki niso tolk privlačna za investicijo. Zakaj pa misliš, da je povprečna cena na m2 tolk visoka? Zarad 3 in več sobnih stanovanj ne. Zato ker večina kupuje manjša kot investicijo. No, je kupovala. Tud to več ni privlačno za investitorje.

Baja ::

men se zdi da je duplek drazji od mb. nekaj dobrega kadijo tam, zgleda :)

Baja je izjavil:

Če je tako, potem pa ne bo nič čudnega, če tam prvo padejo. :D

Malidelničar ::

PrihajaNodi je izjavil:

Cena ni zadnja. Pomojemem za 110 k bi lahko zdilal

Po mojem bi lahko zdilal za 90k.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Ja, al pa 90k
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Baja ::

Torrent je izjavil:

Baja je izjavil:

tam bo samo še raslo. je noro rodovitna zemlja. že na domačem vrtu zrase lubenic, da ne rabiš več v službo. če pa maš hektar al pa dva, prodaš še kakšno balo sena, pa par vzrejenih divjih prašičev, pa pade četrt miljončka od oka BP :P

Če bi bilo tako, da bi nekje do 35., pa naj bo 40., leta velika večina odplačala stanovanje, hišo, kaj in za kaj bi potem delali še 25 let? Mislim da bi potem ljudje pač še naprej veliko vlagali v to kjer živijo. Zakaj bi potem živel še 50 let v neki podrtiji, ki si si jo lahko privoščil pri 25ih, če je pa logično, da si boš po 20 letih službe in izkušenj privoščil več. Ampak 25 letniki, ki bi radi nekaj svojega, vidijo samo tisto kar je nekdo 25 let odplačeval in delal, in mislijo da gre to kar tako preko kurca čez noč. Pač ne gre.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Baja je izjavil:

Torrent je izjavil:

Baja je izjavil:

tam bo samo še raslo. je noro rodovitna zemlja. že na domačem vrtu zrase lubenic, da ne rabiš več v službo. če pa maš hektar al pa dva, prodaš še kakšno balo sena, pa par vzrejenih divjih prašičev, pa pade četrt miljončka od oka BP :P

Ja, ampak samo, če se pišeš Kangler.

Utk je izjavil:

Če bi bilo tako, da bi nekje do 35., pa naj bo 40., leta velika večina odplačala stanovanje, hišo, kaj in za kaj bi potem delali še 25 let?

Dobro vprašanje, bi blo treba vprašat kakšnega boomerja.

Se mi pa zdi da generacija kreditnih kartic in zastonj stanovanj nikol ni bohvedi kako znala s kešom.

johnnyyy ::

matobeli je izjavil:

Ma nemoj. Kaj pa karkoli izven tvojega lokalnega podeželja? Ali pa če starši ne živijo v dvostanovanjski hiši in nimajo proste mansarde, kaj če so stari starši še živi, kaj če imaš sorojence...

Moje podeželje je "slovensko podeželje", kar pomeni da se nanašam na Slovence ki se selijo v mesta. Seveda obstajajo tudi takšni, ki nimajo veliko/nič. Imel sem cimro, ko jo je mati pri 15 letih nagnala v službo, da je delala, potem pa ji je morala dati ves denar, ki ga je porabila za cigarete in pijačo (očeta ni poznala). Imel sem kolegico, ki so bili doma brez pribite pare, pa ji oče ni hotel plačevati preživnine. A to so redki primeri.

matobeli je izjavil:

Valda maš vedno na voljo svojo otroško sobico, sam a res želimo živet v okolju kjer si odrasel delovni človek ne more privoščit dosti drugega kot otroško sobo pri starših?

Naša mentaliteta se je spremenila. Boomerji niso gradili velikih hiš, da bi sami živeli na 250m² z identičnimi nadstropji, ampak so gradili da bi njihovi potomci oz. vsaj en potomec lahko živel v enem nadstropju. In veliko teh nadstropij je sedaj "praznih" a jih ni med nobeno statistiko, saj je večina teh hiš zgrajenih kot "enostanovanjske".

Pač kot država smo malce zabluzili. Po eni strani se je ljudi pumpalo, da morajo iti na svoje, po drugi strani pa gradbeni sektor temu ni sledil. Podobno se je zgodilo pri turizmu, saj hotelske kapacitete niso sledile povpraševanju (in oglaševanju) in imamo precej stanovanj, ki se oddajajo za turistične namene. Zraven smo dodali še kakšno bedno zakonodajo npr.: da stanovanja v večstanovanjski stavbi, ki nimajo narejene energetske izkaznice ne smeš oddati za več kot 1 leto.

matobeli je izjavil:

Sploh pa štajerci spet govorite o Ljubljani. Dejmo pogledat recmo Postojno. Na voljo je ena (1) soba in eno (1) stanovanje.

Nakup, enosobno je cca 115k, tako z dvema spalnicama 160k+

V Postojni.

Jaz govorim o svojih izkušnjah in o svojem videnju.

Ja, če misliš kupit stanovanje v Postojni potem, ga kupi. Medtem, ko mi tukaj mlatimo prazno slamo, strokovnjaki delajo. Že nekaj časa se pripravlja zakonodaja, da bodo morale imeti novogradnje obvezno solarno elektrarno, tudi zalogovnik za deževnico bo kmalu obvezen za novogradnje, rekuperacija v novogradnjah je IMHO vprašanje časa 5-10let, tudi energetski standard se bo povišal itd. Poplave so nas streznile in danes se posluša iste strokovnjake, ki so potrjevali gradnjo ob rekah, kar pomeni, da se bo spet birokracija (cena) izgradenj/zemljišč podražila. Sicer imamo ogromno enostanovanjskih stavb, ki bi jih lahko naredili "dvostanovanjske" - a smo zakonodajno tukaj spet zakomplicirali.

Pač jbg to hočemo in to bomo dobili, nikogar pa ne zanima kakšen bo račun. Tako, da iz mojega vidika bi rekel da dolgoročno ceneje ne bo.

Sploh pa štajerci spet govorite o Ljubljani. Dejmo pogledat recmo Postojno. Na voljo je ena (1) soba in eno (1) stanovanje.

Nakup, enosobno je cca 115k, tako z dvema spalnicama 160k+

V Postojni.

Glavno vprasanje je zakaj bi moral met pravico bivat v postojni ce se ti eno jutro tako dvigne

Pac ce ni, ni, gres v nakblizji drugi kraj kupit

Vse kar je manj kot 50km zracne razdalje je gledano globalno po zahodnih stadardih pickin dim oddaljenosti

Samo ve jokice hocete do sihta 15 min ali manj

To da nekdo nekaj hoče je v redu. Tudi če je to 30 metrska jahta. Samo to je narobe, če misli da mu mora nekdo to zrihtat.

Malidelničar ::

johnnyyy: zanimiv pogled, ki ga podajaš, to res velikokrat spregledamo. Sem se ob tem spomnil na eno zadevo: kako ocenjuješ da bo prihajajoča zakonodaja vplivala na starejše hiše na podeželju potrebne obnove, ki niso za podret ampak so z obnovo čisto lepo vseljive? Bo ta opcija o kateri so razmišljali številni mladi - kupiti cheap nepremičnino s parcelo na malce bolj odmaknjenem koncu, če ne gre drugače, in jo počasi obnavljati - še manj nedostopna?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Utk je izjavil:

To da nekdo nekaj hoče je v redu. Tudi če je to 30 metrska jahta. Samo to je narobe, če misli da mu mora nekdo to zrihtat.

Zamenjaj hoteti z zeleti in je ok

Malidelničar je izjavil:

johnnyyy: zanimiv pogled, ki ga podajaš, to res velikokrat spregledamo. Sem se ob tem spomnil na eno zadevo: kako ocenjuješ da bo prihajajoča zakonodaja vplivala na starejše hiše na podeželju potrebne obnove, ki niso za podret ampak so z obnovo čisto lepo vseljive? Bo ta opcija o kateri so razmišljali številni mladi - kupiti cheap nepremičnino s parcelo na malce bolj odmaknjenem koncu, če ne gre drugače, in jo počasi obnavljati - še manj nedostopna?

Pri nepremicninah je vedno glavni problem to da si oseba nekaj zamisli nek tloris ipd in pol ce vzames obstojeco in gres premikat stene je ze vprasljivo ce se splaca

Pol si pa reces huh naj dam 200 ali 300k zato da bom sprejel kompromis

Ta del razumem ne razumem pa siljenja do sem pac reces jebiga nimam kesa vzamem drugje flet ceneje

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Mato989 je izjavil:

Glavno vprasanje je zakaj bi moral met pravico bivat v postojni

A je v Logatcu kaj drugače? Mogoče Vrhnika? Ne? Medvode, Kranj, Škofja Loka, Radovljica? Tud če gremo proti primorski ni kaj dost bolje, verjetno v kakšni kraški vasici brez vodovoda dobiš staro bajto pod spomeniškim varstvom...
Tudi za Ptuj se je že slišalo jamranje.

Tako kot država ustvarja možnosti za zaposlitve v celi vzhodni regiji, in to ne samo za socialce, bi morala ustvarjat možnosti za nepremičnine v ostalih, bolj obremenjenih regijah.

Razen če je to v planu, da se premeša vzhodno slovenijo, da ne bo treba državi cel lajf za njih skrbet.

matobeli je izjavil:

Mato989 je izjavil:

A je v Logatcu kaj drugače? Mogoče Vrhnika? Ne? Medvode, Kranj, Škofja Loka, Radovljica? Tud če gremo proti primorski ni kaj dost bolje, verjetno v kakšni kraški vasici brez vodovoda dobiš staro bajto pod spomeniškim varstvom...

Tako kot država ustvarja možnosti za zaposlitve v celi vzhodni regiji, in to ne samo za socialce, bi morala ustvarjat možnosti za nepremičnine v ostalih, bolj obremenjenih regijah.

Razen če je to v planu, da se premeša vzhodno slovenijo, da ne bo treba državi cel lajf za njih skrbet.

Poglej, ne gre se za specifične primere, gre se za to da kupiš tam kjer si lahko PRVIOŠČIŠ...če si pa NIKJER v SLO ne moreš privoščit pa moraš delat na dvigu prihodkov... to je bottom line.

Še 1x

Vsak ki ima:
- 20-25k prihranjenega keša
- plačo zelo blizu povprečne (torej vsaj 2,1k bruto)
- pogodbo za nedoločen čas

Si lahko NEKJE V SLO kupi nepremičnino...

Če imaš pa manj kot to, pa prvo potrebno delat na zgornjih alinejah.

Recimo NOVOGRADNJA Kidričevo blizu Ptuja stane 167k in je 3 sobno, resda je potem 25k prihranjenega malo premalo, ampak če sta 2 vsak z toliko pa komot (itak 3 sobnega ne kupiš če si samski!)

Zgodovina sprememb…

urli ::

Mato989 je izjavil:

matobeli je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Poglej, ne gre se za specifične primere, gre se za to da kupiš tam kjer si lahko PRVIOŠČIŠ...če si pa NIKJER v SLO ne moreš privoščit pa moraš delat na dvigu prihodkov... to je bottom line.

Še 1x

Vsak ki ima:
- 20-25k prihranjenega keša
- plačo zelo blizu povprečne (torej vsaj 2,1k bruto)
- pogodbo za nedoločen čas

Si lahko NEKJE V SLO kupi nepremičnino...

Če imaš pa manj kot to, pa prvo potrebno delat na zgornjih alinejah.

Recimo NOVOGRADNJA Kidričevo blizu Ptuja stane 167k in je 3 sobno, resda je potem 25k prihranjenega malo premalo, ampak če sta 2 vsak z toliko pa komot (itak 3 sobnega ne kupiš če si samski!)

Ampak moraš vzeti v zakup, da večina današnjih "mladih" jamračev želi imeti tudi avto za vsaj 20.000EUR, pa telefon za 1000EUR, pa en kup drage elektronike in naročnin na razne storitve, pa dopustek tu, pa dopustek tam, pa jurček tu, pa jurček tam, pa nove cunjice priznanh blagovnih znamk in potem povprečna plača ni vec dovolj za nakup stanovanja. Drugače pa se strinjam, če jamrači ne bi bili tako razvajeni, bi si večina lahko kupila flat ampak hej, naj ga pa najemajo, meni je prav. Avto za 30.000EUR, biva pa v najemu ali v mama hotel, ja pa naj, ane? :)) vsako tele ma svoje vesele :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urli ()

johnnyyy ::

Malidelničar je izjavil:

Huh, težko rečem. Po mojem bo najbolj odvisno od mentalitete ljudi. Če gledam iz svojih "izkušenj", poznam precej "boomerjev", ki so se vozili iz našega kraja v LJ v službo (kot študent sem velikokrat koristil njihove usluge prevozov), pri moji generaciji nisi imel enega da bi živel 50km stran, pa bi se vozil, pri mlajših generacijah pa jih spet poznam kar nekaj ki se vsakodnevno vozijo. Pa tudi mlajše generacije se mi zdijo precej bolj "napredne", kot smo bili mi. Zadnje čase smo imeli precej ogledov za oddajo študentom, pa so prihajali sami parčki (nekateri celo s familijami), ki hočejo nekaj doseči, ki jih stvari zanimajo itd. Z mojo sva se samo čudila, ker mi v teh letih - kje - da bi imel bejbo in gresta skupaj študirat v isti kraj in bosta živela skupaj sama v stanovanju, redkost. Pa življenje s starši, kolikor sem govoril z mladimi imajo precej manj zadržkov kot večina milenijcev. Pa tudi kar se tiče denarja in podobnih zadev so precej manj obsojevalski/škrti kot mi. Če dam oglas za apartma bo največ pritožb čez ceno/velikostjo/lokacijo od ljudi 40+ v korelaciji s Štajerci. :)

Iz tega vidika si ne upam nekaj napovedovati, saj so mladi (vsaj sedaj) po mojem občutku precej bolj dinamični kot smo bili mi. Tako, da lahko se zgodi, da bodo mlajše generacije bolj kupovale nepremičnine na podeželju. Če se bo delo od doma uveljavilo, se lahko zgodi, da bodo na podeželju šle cene hiš hitreje gor kot stanovanja v mestih.

Kar se pa tiče gradbene zakonodaje je pa tako, da nič ne kaže da bi bila manj stroga, materiali tudi ne kaže da se bi se precej pocenili, da bi lahko bil ob novih zahtevkih na istem, višanje minimalca in omejevanje tuje delovne sile pa k temu tudi ne bo pripomoglo. Tako da novogradnje bodo IMHO čedalje dražje, kar se bo optimiziralo z novimi sosekami z enakimi stavbami, dvojčki, trojčki, montažno gradnjo itd.

Sej ne misliš da hodijo mladi gledat ker bi jim tako grozno ustrezalo obnavljat stare nepremičnine na podeželju.

So se pač sprijaznili mal prej da so trenutno na svetu sam zato da dajo boomerje spat.

Kar se pa tiče gradbene zakonodaje je pa tako, da nič ne kaže da bi bila manj stroga, materiali tudi ne kaže da se bi se precej pocenili, da bi lahko bil ob novih zahtevkih na istem, višanje minimalca in omejevanje tuje delovne sile pa k temu tudi ne bo pripomoglo. Tako da novogradnje bodo IMHO čedalje dražje, kar se bo optimiziralo z novimi sosekami z enakimi stavbami, dvojčki, trojčki, montažno gradnjo itd.

Tako je. Gradnja je vse bolj komplicirana, zahteva vse več materiala in imamo vse manj ljudi, ki so pripravljeni to fizično zgradit, vprašanje na kratek do srednji rok če ne tudi vse manj firm, ki so pripravljene vlagat v to. Cene lahko padejo zarad cenejših parcel, če jih res nekdo množično sprosti, vse ostalo gre pa lahko samo gor.

V resnici zgradbe niso nič kompleksnejše, kvečjem manj.

Delajo se manjše zgradbe, nima več vsako okno svojega balkona, velike kleti so šle iz mode, veliko ljudi sploh nima kleti. Ptostorov je manj, odtokov in vodovodov je manj.

Kar je bolj kompleksno od stare gradnje je v resnici zgolj kompleksnost birokracije in fasada z izolacijo.

Če rečemo da je ta kompleksnost da potegneš 4 cevi za elektriko in komunikacije namesto samo ene... prov, pa naj bo.

Ne pozabit da mora vsaka moderna bajta imet še dodatne kanale za wifi signal...

Sicer je pa dobra iztočnica za mal predebatirat. Ker enim se vam zdi da je vse strašno kunštno, meni pa da niti ne.

Lahko bi mal primerjal kaj je fizično tako kunštno za naredit da se ustvarja ta občutek da je danes bistveno bolj zahtevno gradit.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Kar je bolj kompleksno od stare gradnje je v resnici zgolj kompleksnost birokracije

LOL, reku je "samo"...

Delajo se manjše zgradbe, nima več vsako okno svojega balkona, velike kleti so šle iz mode, veliko ljudi sploh nima kleti. Ptostorov je manj, odtokov in vodovodov je manj.

Normalno, ampak tako ni, ker itak ne rabiš balkona in kleti, ampak ker je tako cenejše. Ker je treba pač vlagat v fikuse, ne pa kleti in balkone. Ne vem kako potem lahko rečeš, da se gradi bolj enostavno. Ne, gradi se bolj poceni. Če zanemarimo strošek, mislim da bi še zmeraj vsak z veseljem imel ogrevano garažo/delavnico, klet itd, če ti je všeč prehod iz dnevne sobe na vrt, pa tudi to, sej v 120 m2 je dovolj prostora za vse.

Zgodovina sprememb…

Kar se tiče kleti se strinjam, vsaj tam kjer voda ne zaliva je ne narediš zgolj zato ker stane več. Kar se tiče balkonov... danes je moderno da imaš izhod iz dnevne sobe na terasi, včasih je bilo moderno da imaš v (visokem) pritličju garažo in kakšno sobo pa skret, definitivno pa ne izhoda na teraso. Teh balkonov itak nihče ne uporablja.

Kaj pa ogrevanje, ali je dražje in bolj kompleksno uredit talno+TČ ali klasiko+oljna peč (lahko tud na drva)?

Ajde, rekuperacija in klkmatizacija doda strošek, ampak pomojem večina novih bajt vseeno nima centralne rekuperacije.

Kaj pa talne obloge? Včasih je bil standard parket+ ploščice. Danes delamo cenejše zadeve ki jih je lažje polagat (vinil recmo).

matobeli je izjavil:

Kaj pa ogrevanje, ali je dražje in bolj kompleksno uredit talno+TČ ali klasiko+oljna peč (lahko tud na drva)?

Ajde, rekuperacija in klkmatizacija doda strošek, ampak pomojem večina novih bajt vseeno nima centralne rekuperacije.

Kaj pa talne obloge? Včasih je bil standard parket+ ploščice. Danes delamo cenejše zadeve ki jih je lažje polagat (vinil recmo).

Ko so boomerji zgradili bajte so meli ogrevanje na gašperčka ;) je bilo tisto dražje kot TČ?

Eni non stop primerjate neprimerljivo kot da bi rekli da je 1812 bilo lažje dobit nepremičnino in parcelo na Manhattnu kot danes... LOGIČNO... zadeve se spreminjajo in grejo naprej...

Zgodovina sprememb…

A tolk slabo vam je šlo na Ptuju leta 80 da ste gradili brez centralne kurjave?

Boomerji namreč niso gradil bajt leta '48.

Je bila pa zgolj primerjava ker eni bluzijo "Gradnja je vse bolj komplicirana, zahteva vse več materiala..."

Sicer pa, v gašperček vštej še dimniško tuljavo do vsake sobe ki jo hočeš gret, gašperček za vsako sobo in drvarnico.

Kar poglej si kako so včasih peljali faking železne cevi za centralno. To je bilo treba vse lepo speljat, vsak zavoj vsaj 2x švasat, nekateri so cele umetnije delali iz tega. Danes ti potegnejo plastiko, spoj se naredi v 20 sekundah, ampak zaračunajo pa glih tolk in več kot včasih, ker nihče več noče tega delat. Ja, po tej strani je bolj enostavno, ampak če ni ljudi, ki bi to delali, sami pa nočete, potem je pač dražje. Danes plastiko lahko vsak bedak položi, tudi talno gretje, železo pa ni bilo tako simpl. Talno komot sam položiš, če ti je že kak problem, ti na koncu razdelilc poveže mojster.
Ampak za to ti bo zaračunal glih tolk kot včasih nekdo za pol centralne.

Zgodovina sprememb…

matobeli je izjavil:

A tolk slabo vam je šlo na Ptuju leta 80 da ste gradili brez centralne kurjave?

Boomerji namreč niso gradil bajt leta '48.

Je bila pa zgolj primerjava ker eni bluzijo "Gradnja je vse bolj komplicirana, zahteva vse več materiala..."

Sicer pa, v gašperček vštej še dimniško tuljavo do vsake sobe ki jo hočeš gret, gašperček za vsako sobo in drvarnico.

Moja stara mama je mela v bajti gašperček in dimnik in to je bilo to, nobenih tuljav itd... ena soba se je grela + kolikor je potegnilo še kam toplote... seveda so to potem zamenjali ampak prvo je bilo to ker ni bilo denarja...

Da predlagaš to današnjemu razvajencu bi jokcal kako ni fer, takrat so pa bli veseli da so se greli

TO JE MOJ POINT...

In to kar pravi Utk... če praviš da je tako dobro postavljat bajte, ker toliko zaslužiš pojdi... zelo simpl.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

potem je pač dražje.

Sploh nisem govoril o ceni, jasno da je dražje.

Ampak eni tukaj prodajajo in tudi nasploh se mi zdi da je prisotna ta mentaliteta da je gradnja danes bolj zahtevna.

Pa me zanima kater del gradnje je danes bistveno bolj zahteven od gradnje 50 ali 60 let nazaj.

Vodovod in kanalizacija tudi dvomim da je danes zahtevnejši.

OneYellow ::

Danes je dimnik + kamin v bajti 10k po tamalem. Isto kot talno + TČ. Če hočeš pa še razvod iz kamina po bajti boš pa še mal odprl denarnico.

energetik ::

Kvečjemu manj zahtevno. Vodovod in kanalizacija gresta skupaj kot lego kocke. Porotherm lahko zidaš s purpenom. Itd.

Kamin v sodobni bajt je brezveze. Narediš pasivko in se greješ na "prdce". Še naša, ki je zgolj povprečna NEH ne rabi kamina. Si ne predstavljam, da bi v dnevni zakuril, pa to bi bili v 1h vsi v gatah.
TČ za tako bajto stane tam do 7k z bojlerjem vred. Talno pa 3k. Ampak potem naprej strošek ogrevanja ni več omembe vreden.
vires in numeris

matobeli je izjavil:

Utk je izjavil:

potem je pač dražje.

Ampak eni tukaj prodajajo in tudi nasploh se mi zdi da je prisotna ta mentaliteta da je gradnja danes bolj zahtevna.

Pa me zanima kater del gradnje je danes bistveno bolj zahteven od gradnje 50 ali 60 let nazaj.

Seveda je danes gradnja bolj zahtevna kot nekoč... kakšni so bili standardi 150 let nazaj???? Enaki kot danes?

Če je gradnja danes manj zahtevna, potem razloži zakaj manj folka je sposobnih nekaj zgradit napram boomerjem :) Ali hočeš povedat da celo tako preproste zadeve kot je gradnja niso sposobni porihtat?

matobeli je izjavil:

Utk je izjavil:

potem je pač dražje.

Tehnično je enostavnejša, komplicirano pa je, če ne delaš sam in nimaš kolegov, ki ti bi kaj na črno naredili - kolk je to sploh še možno. Drugače itak, danes je odtok plastika, to zna vsak bedak zlagat. Zakaj rabiš doktorat iz tega in nekomu plačevat 300 evrov na dan za to. Ampak plastični odtoki so že več kot 30 let, ko so pa ljudje to delali sami. Isto je pri centralni, elektriki itd. Pri elektriki res ni neke znanosti, včasih so šparali na žicah in si moral vedet kaj delaš, danes gre povsod cev in kabel, res nimaš kaj komplicirat. Tudi stikala in vtičnice si sam lahko zvežeš. Edino doze in omarico pustiš električarju. Ampak spet, vprašanje kolk ljudi to res dela sam.
««
423 / 747
»»