» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
356 / 831
»»

OneYellow ::

Nimam, zato se rad sekiram za probleme drugih ljudi. In lastnik tega kozolca je očitno v težavah, da mora prodajat. :)

zavajon ::

mm&r je izjavil:

LeQuack je izjavil:

A so res stanovanje v terasastih blokih v Kosezah vredna 6.000 €/m2?
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

Sem živel kar 10 let v enem od teh blokov. Imeli smo vsako leto težave z odtoki, ker ljudje vlivajo maščovo v odtoke in priklopi na vertikalno cev niso povsod izvedeni pravilno se začne nabirat maščoba na priklopih in potem udari ven skozi pomivalno korito.
Lajanje psov in hoja po stopnicah se je kar dobro slišala ponoči v vseh stanovanjih. Iz balkona komot gledaš v spalnice drugih in kuhinje. Med nekaterimi bloki so drevesa in sedaj ko je listje je malo bolje, da se ne vidi vse.
Parking je malo problem, če nimaš spodaj v koridorju svojega. Na parkirišču pri tržnici so rampe, na parkirišču brez ramp pa so mi tudi ukradli avtomobil.

Kar se pa tiče lokacije, ki naj bi bila najpomembnejša pa je super, res je pri roki lekarna, trgovine, banke, tržnica je super s svežo zelenjavo, za sprehode je kar veliko lokacij.

Podobno veliko stanovanje sem kupil za 100k, leta 2020 sem ga prodal za 155k.

Osebno menim, da ni vredno toliko kot prodajalec pričakuje ampak za njega je gotovo neprecenljivo in mu želim vso srečo pri prodaji, verjetno ne bo dobil toliko kot je zastavil ampak gotovo bo njegova žrtev ustrezno poplačana.

Ah, saj stanovanja po 6k/m2 se ne kupuje za živeti v njem, ampak kot investicijo. Še bolje je, da je še dražje, kajti če imaš preveč denarja za investirati, moraš gledati že za drugo stanovanje.
Ker bo to stanovanje prazno, je popolnoma irelevantno, ali je zraven tržnica in otroško igrišče.

ZveeZ ::

Mato989 je izjavil:

Torej ti si nagrajen ker si v nizko frekventnem okolju postavil bajto, nekdo pa z enako bajto kaznovan ker jo ima ali postavil v LJ ali MBju... to je popolnoma perfektno kar želiva dosežt.

Dejansko mi tvoj primer pove da je še bolje kot sem jaz prvo mislil ker tega spektra nisem pogledal...

In kaj zelis doseci?
Da se vsi preselimo v vukojebine in od drzave zahtevamo vzdrzevanje dodatnih 20km ceste zato, da se lahko 45 vascanov dnevno zapelje v mesto?
Zakaj bi 300 mescanov, zivecih v 250m radiusu, vsak placal visje davke kakor vsak izmed 45 vascanov, zaradi izkljucno katerih je potrebno vzdrzevati 20km ceste, daljnovode, vodovode itd..?

Al sedaj prespostavljamo, da so vsi mescani bogatasi zgolj zato, ker se je povprasevanje po investicijskih nepremicninah povecalo?
Ti bi kar vse vrgel v isti kos, ceprav nekdo zivi v hisi, ki je v druzinski lasti ze vec generacij.
Dejstvo je, da mescani pokurijo manj davkoplacevalskega denarja na prebivalca kakor vascani. Zato tudi obstajajo mesta. Bolj kot je strnjena populacija, nizji so stroski na posameznika saj se ti porazdelijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZveeZ ()

Mato989 ::

ZveeZ je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Torej ti si nagrajen ker si v nizko frekventnem okolju postavil bajto, nekdo pa z enako bajto kaznovan ker jo ima ali postavil v LJ ali MBju... to je popolnoma perfektno kar želiva dosežt.

Dejansko mi tvoj primer pove da je še bolje kot sem jaz prvo mislil ker tega spektra nisem pogledal...

In kaj zelis doseci?
Da se vsi preselimo v vukojebine in od drzave zahtevamo vzdrzevanje dodatnih 20km ceste zato, da se lahko 45 vascanov dnevno zapelje v mesto?
Zakaj bi 300 mescanov, zivecih v 250m radiusu, vsak placal visje davke kakor vsak izmed 45 vascanov, zaradi izkljucno katerih je potrebno vzdrzevati 20km ceste, daljnovode, vodovode itd..?

Al sedaj prespostavljamo, da so vsi mescani bogatasi zgolj zato, ker se je povprasevanje po investicijskih nepremicninah povecalo?
Ti bi kar vse vrgel v isti kos, ceprav nekdo zivi v hisi, ki je v druzinski lasti ze vec generacij.
Dejstvo je, da mescani pokurijo manj davkoplacevalskega denarja na prebivalca kakor vascani. Zato tudi obstajajo mesta. Bolj kot je strnjena populacija, nizji so stroski na posameznika saj se ti porazdelijo.

Seveda, samo kaj je naš cilj? To je glavno vprašanje, ti zdaj govoriš kaj je realnost, ampak z davkom na nepremičnine je naš cilj kaj?

Predvidevam da

1. V zameno za davek na nepremičnine torej damo ljudem za enak bruto višji NETO
2. poenostavljanje davčnega kolja (in po moje bi morali skenslat izjeme da se šerifi odločajo po svoje)
3. prisilit ljudi da če si ne morejo privoščit živet v "predragih" nepremičninah da se preselijo v okolje kjer je davek in vrednost prilagojena njihovi kupni moči.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

johnnyyy ::

Mato989 je izjavil:

No saj to je ok... bistvo ostane... ker živiš v "vukojebini" kjer je zelo malo prodaj pomeni da si nagrajen z nižjim davkom.

Ne pozabi, naš cilj je da bi občine kjer je ogromno nakupov in prodaj destimulirali in moj primer oz. tvoj to perfektno izpostavi.

Odvisno kaj definiraš kot vukojebino. Pri nas so občine različno velike in včasih pomeni, da si lahko par km od centra mesta in si že v sosednji občini. Ker občine niso enakomerno razporejene se ti hitro lahko zgodi, da si iz druge občine hitreje v največjem kraju, kot pa iz lastne občine. V LJ je takšen primer KS Sostro, saj si lahko bližje centru LJ če si iz Medvod, Trzina, Mengša, Domžal ali Log-Dragomerja.

Ne vem zakaj bi morali občine kjer je ogromno nakupov in prodaj destimulirati?! V LJ se ogromno ljudi seli in menja stanovanja tekom življenja. Ko si samski 1 sobno, ko imaš družino 3 sobno, potem na starost pa nazaj v 1-sobno/dom/garsonjero. Tega na periferiji ni, tam poženeš korenine v svoji bajti ki si jo zgradil/podedoval, velikokrat pa še mlade spodiš od doma, da gredo potem v LJ in tam živijo s familijami na 50m². Ne vem zakaj bi te ljudi nagrajeval? Če bi vsi penziči in vdove zapustile svoje hiše in šle v stanovanja in bi družine iz stanovanj preselile v hiše, danes težav z nepremičninami ne bi bilo.

johnnyyy je izjavil:

Mato989 je izjavil:

No saj to je ok... bistvo ostane... ker živiš v "vukojebini" kjer je zelo malo prodaj pomeni da si nagrajen z nižjim davkom.

Ne pozabi, naš cilj je da bi občine kjer je ogromno nakupov in prodaj destimulirali in moj primer oz. tvoj to perfektno izpostavi.

Odvisno kaj definiraš kot vukojebino. Pri nas so občine različno velike in včasih pomeni, da si lahko par km od centra mesta in si že v sosednji občini. Ker občine niso enakomerno razporejene se ti hitro lahko zgodi, da si iz druge občine hitreje v največjem kraju, kot pa iz lastne občine. V LJ je takšen primer KS Sostro, saj si lahko bližje centru LJ če si iz Medvod, Trzina, Mengša, Domžal ali Log-Dragomerja.

Ne vem zakaj bi morali občine kjer je ogromno nakupov in prodaj destimulirati?! V LJ se ogromno ljudi seli in menja stanovanja tekom življenja. Ko si samski 1 sobno, ko imaš družino 3 sobno, potem na starost pa nazaj v 1-sobno/dom/garsonjero. Tega na periferiji ni, tam poženeš korenine v svoji bajti ki si jo zgradil/podedoval, velikokrat pa še mlade spodiš od doma, da gredo potem v LJ in tam živijo s familijami na 50m². Ne vem zakaj bi te ljudi nagrajeval? Če bi vsi penziči in vdove zapustile svoje hiše in šle v stanovanja in bi družine iz stanovanj preselile v hiše, danes težav z nepremičninami ne bi bilo.

Zato ker ti hočeš destimulirat tam kjer so cene povprečnega m2 VISOKE... torej če si lahko privoščijo VISOKE cene m2 pomeni da naj plačajo višji davek... to je logično.

To da je prometa dosti ali malo načeloma ne vpliva na ceno... ti lahko imaš 200 prodaj po 1k/m2 in bo povprečje 1k/m2 lahko pa imaš 4 prodaje po 4k/m2 in bo povprečje 4k/m2

To da ta korelacija veliko prometa in visoke cene drži za LJ in še katero občino to ne velja potem za vse... tudi na občini Bled bi verjetno bile cene visoke ali veliko višje od spodnje kungote ali Krškega ali Ptuja, pa ne bo toliko več prometa

Po domače, tisti ki si lahko privoščijo stanovanja ali nepremičnine z povprečno ceno 5k/m2 ali 4k/m2 naj plačajo več davka da bodo vsi ljudje v SLO ki delamo imeli višje NETO plače.

In to je ravno namen OECDja... da tisti ki imajo več premoženja in dražje premoženje plačajo več davka in tako vsi ki delamo dobimo več NETO

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Mato989 je izjavil:

Seveda, samo kaj je naš cilj? To je glavno vprašanje, ti zdaj govoriš kaj je realnost, ampak z davkom na nepremičnine je naš cilj kaj?

Predvidevam da

1. V zameno za davek na nepremičnine torej damo ljudem za enak bruto višji NETO
2. poenostavljanje davčnega kolja (in po moje bi morali skenslat izjeme da se šerifi odločajo po svoje)
3. prisilit ljudi da če si ne morejo privoščit živet v "predragih" nepremičninah da se preselijo v okolje kjer je davek in vrednost prilagojena njihovi kupni moči.

1. Zakaj bi visal neto celotne populacije na plečih tistih, ki so se 10 let odrekali, da so spraskali za polog in se zakreditirali za 20+ let?
Kaj ti pomaga 500k vredna nepremicnina, ce moras v 20 letih izplacat se 700k? Ti bi pa takim se dodaten davek nabil zato, da nekomu subvencioniral visji neto.

2. ne razumem kaj zelis s tem povedat

3. PRISILIT? Kako bi se ti pocutil, ce bi te prisilili, da se preselis v podrtijo brez izolacije, 30min voznje stran od najblizje trgovine, 1h do sluzbe? Od doma pa ne bi mogel delati ker imas zgolj 2mbit adsl + 2g signal?

V trenutku, ko si zivljenja kjer sem, ne bom mogel vec privosciti, se zakreditiram do grla, grem v osebni stecaj, neham delat/placevat davke in zacnem jemat (krast/ropat) tistim, za katere sem mnenja, da so za to odgovorni.

Skratka, pazi kaj si zelis. Ce ustvaris revno druzbo, ustvaris kriminal.

Zakaj bi visal neto celotne populacije na plečih tistih, ki so se 10 let odrekali, da so spraskali za polog in se zakreditirali za 20+ let?
Kaj ti pomaga 500k vredna nepremicnina, ce moras v 20 letih izplacat se 700k? Ti bi pa takim se dodaten davek nabil zato, da nekomu subvencioniral visji neto.

Zato ker moraš imeti zelo zelo zelo dobro plačo da si lahko se 10 let odrekal in zakreditiral za 20 let in imaš nepremičnino vredno 500k ali več EUR... To je namen progresije, tudi dohodnino plačaš več zakaj že?

ne razumem kaj zelis s tem povedat

To, da če bi tak davek sprejeli bi si lahko vsak bebec točno izračunal koliko bo davka za nepremičnino, samo en programček bi obstajal ki bi checkiral kupo prodajne pogodbe na ETNju al kaj je in računal povprečje za občino... Ti pa bi vpisal m2 in bi dobil davek... danes NUSZja ni mogoče enostavno izračunat sam ali pač?

PRISILIT? Kako bi se ti pocutil, ce bi te prisilili, da se preselis v podrtijo brez izolacije, 30min voznje stran od najblizje trgovine, 1h do sluzbe? Od doma pa ne bi mogel delati ker imas zgolj 2mbit adsl + 2g signal?

V trenutku, ko si zivljenja kjer sem, ne bom mogel vec privosciti, se zakreditiram do grla, grem v osebni stecaj, neham delat/placevat davke in zacnem jemat (krast/ropat) tistim, za katere sem mnenja, da so za to odgovorni.

Skratka, pazi kaj si zelis. Ce ustvaris revno druzbo, ustvaris kriminal.

Si pozabil prebrat do konca... PRISILIT ČE SI NE MOREJO PRIVOŠČIT TAM ŽIVET... Če si lahko privoščiš nepremičnino vredno 500k ne moreš si pa letno privoščit 2,5k davka za tako nepremičnino potem si pač ne moreš privoščit živet v taki nepremičnini.

A ni tako vsepovsod? Nekateri si ne morejo privoščit živet na Manhattnu pa nič ne jokajo, nekateri ne v Monacu, nekateri ne pri Eifflovem stolpu itd...

Mato989 je izjavil:

Si pozabil prebrat do konca... PRISILIT ČE SI NE MOREJO PRIVOŠČIT TAM ŽIVET... Če si lahko privoščiš nepremičnino vredno 500k ne moreš si pa letno privoščit 2,5k davka za tako nepremičnino potem si pač ne moreš privoščit živet v taki nepremičnini.

A ni tako vsepovsod? Nekateri si ne morejo privoščit živet na Manhattnu pa nič ne jokajo, nekateri ne v Monacu, nekateri ne pri Eifflovem stolpu itd...

Torej nekdo ki je kupil hiso leta 2014 za 100k (+2% davek), vanjo vlozil se 50k (22% davek) + 20k pohistva (22% davek) in zivi sedaj v 450k vredni nepremicnini, ker pac trg tako narekuje, ga bo drzava tako olupila, da bo prisiljen prodat? Vse zato, da bo nekdo iz vasi imel 100€/mesec visji neto? Si ti normalen?
Od tega cloveka bi drzava dobila:
- 15.400€ 22% od 70k ob prenovi
- 9.000€ 2% davek na promet z nepremicninami ob prodaji
- xy€ letno - trenutna dajatev obcini
- davki ob placilu notarja, bancnih storitev, itd..

Vi niste normalni..

matobeli ::

Toliko kot je država že ali še bo pobrala od mladega para, z plačo od katere si lahko privošči 450k vredno nepremičnino, ne bo nekdo, ki si je 2014 kupil bajto za 100k, plačal nikoli pa če daje celo plačo direkt državi.

Sicer pa: Davek plačaš od vrednosti za katero si upaš dat nepremičnino na trg, popolnoma enostavno.

ginekk ::

Sej obstajajo tudi taki, ki se niso pretegnili za nakup, ker je bil manjši ali celo v celoti dediščina ali pa tiste, ki so kupovali po jazbinškovem zakonu.

Če je LJ tako zaželjena lokacija in se tam več zasluži, je logično da je posest bolj obdavčena (z obratovalnimi davki) kot tista v vukojebinah.

Dejstvo je da si velika večina ljubljančanov s svojim stanovanjem, v tem trenutku ne bi mogla privoščit nakupa tega istega stanovanja pod nobenim pogojem.

Je pa seveda odvisna enačba, kajti če bi visoki obratovalni stroški (davek) začeli zniževati cene - torej bi Lj postala manj željena, bi to vplivalo na višino davka, nekje bi se vzpostavilo ravnovesje.

So pa seveda temu namenjene olajšave, da ne teraš iz Ljubljane familij zgolj zato ker so dediči.

ZveeZ je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Torej nekdo ki je kupil hiso leta 2014 za 100k (+2% davek), vanjo vlozil se 50k (22% davek) + 20k pohistva (22% davek) in zivi sedaj v 450k vredni nepremicnini, ker pac trg tako narekuje, ga bo drzava tako olupila, da bo prisiljen prodat? Vse zato, da bo nekdo iz vasi imel 100€/mesec visji neto? Si ti normalen?
Od tega cloveka bi drzava dobila:

Vi niste normalni..

Torej po tvojem je davek v USA ko na Mahnattnu nekdo plačuje 10k davka na vrednost tudi nepravičen?

Prenova nima tu veze, prenavljaš tudi v vukojebini ali pa ne

Če živiš notri od 2014 ni 2% davka na promet

Tudi v vukojebini je to in glej ga zlomka je odvisno tudi od vrednosti nepremičnine

To plača vsak ki prodaja in kupuje.

matobeli je izjavil:

So pa seveda temu namenjene olajšave, da ne teraš iz Ljubljane familij zgolj zato ker so dediči.

NE, glih to je point brez olajšav ampak višje plače... na tak način zajamemo OECD namero da se obdavči premoženje razbremeni plača...

Če bosta 2 v LJ imela vredno nepremičnino 500k bo to pri 0,5% davka 2,5k/ leto... če imata oba povprečno plačo in bosta zato dobila 200 NETO vsak pri plači več, bo to 4,8k/let plače... kakšne olajšave bi ti nabijal?

Point je da delavci in zaposleni dobijo več.

Če pa je nekdo v LJ v garsonjeri vredni 150k in plača 750 davka na leto in ima socialno pa pač naj proda in spoka v sp. duplek si kupit nekaj za 49k...

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Po domače, tisti ki si lahko privoščijo stanovanja ali nepremičnine z povprečno ceno 5k/m2 ali 4k/m2 naj plačajo več davka da bodo vsi ljudje v SLO ki delamo imeli višje NETO plače.

Tega s povprečenejm ne dosežeš! Pač nekdo si lahko v centru LJ privošči novogradnjo za 10k€/m², druga familija pa v Jančah (MOL) hišo po za 1k€/m². Povprečje vseh transakcij v LJ pa je 3k€/m². Torej tisti, ki ima dražjo nepremičnino plača manj davka kot tisti ki ima cenejšo?

johnnyyy je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Tega s povprečenejm ne dosežeš! Pač nekdo si lahko v centru LJ privošči novogradnjo za 10k€/m², druga familija pa v Jančah (MOL) hišo po za 1k€/m². Povprečje vseh transakcij v LJ pa je 3k€/m². Torej tisti, ki ima dražjo nepremičnino plača manj davka kot tisti ki ima cenejšo?

Seveda, ker oba živita v DRAGI OBČINI... ampak oba pa plačata veliko več davka kot bogataš in revež ki živita v Halozah ;)

Mato989 je izjavil:

Seveda, ker oba živita v DRAGI OBČINI... ampak oba pa plačata veliko več davka kot bogataš in revež ki živita v Halozah ;)

Torej, potem je krajanom Sostrega v interesu da se odcepijo od LJ in da se naredi nova občina?

johnnyyy je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Torej, potem je krajanom Sostrega v interesu da se odcepijo od LJ in da se naredi nova občina?

Tega pač zakonsko ne dovolimo, še več zakonsko se začnejo občine združevat.

Lahko se tudi pogleda povprečje vseh sosednjih občin ali neke faktorje, to je stvar debate, bistvo je da bo cena m2 v LJ in okolici dosti višja kot v halozah in goričkem.

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Lahko se tudi pogleda povprečje vseh sosednjih občin ali neke faktorje, to je stvar debate, bistvo je da bo cena m2 v LJ in okolici dosti višja kot v halozah in goričkem.

Ne vem kdo bi podprl tvoj zakon, tisti na obrobju sigurno ne :)

Fora je v tem, da že znotraj MOL najdeš primere, kjer so faktorji cene po kvadratu v velikosti nekaj kratnika. Bled ni nobena izjema, ob jezeru je drago, če pa si v bohinjski beli pa je ceneje. Obala je enako. In tudi Goričko in Haloze ne izstopajo. Murska Sobota ima npr. precej višje cene kot periferija okrog nje. In kdo iz sosednjih občin bi si želel združitve, če ti lahko število transakcij v MS dvigne povprečje v tvoji občini?

johnnyyy je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne vem kdo bi podprl tvoj zakon, tisti na obrobju sigurno ne :)

Fora je v tem, da že znotraj MOL najdeš primere, kjer so faktorji cene po kvadratu v velikosti nekaj kratnika. Bled ni nobena izjema, ob jezeru je drago, če pa si v bohinjski beli pa je ceneje. Obala je enako. In tudi Goričko in Haloze ne izstopajo. Murska Sobota ima npr. precej višje cene kot periferija okrog nje. In kdo iz sosednjih občin bi si želel združitve, če ti lahko število transakcij v MS dvigne povprečje v tvoji občini?

Saj kdo si pa je zelel kriznega davka forever 22 postov pa je zdaj tu se skoz

Torej kako je davek ratal ce si ga na referendumu verjetno skor nihce ni zelel

Mato989 je izjavil:

Torej po tvojem je davek v USA ko na Mahnattnu nekdo plačuje 10k davka na vrednost tudi nepravičen?

Prenova nima tu veze, prenavljaš tudi v vukojebini ali pa ne

Če živiš notri od 2014 ni 2% davka na promet

Tudi v vukojebini je to in glej ga zlomka je odvisno tudi od vrednosti nepremičnine

To plača vsak ki prodaja in kupuje.

No, ne zdi se mi ravno fer primerjat Manhattan in Slovenijo. Mi nimamo niti M od Manhattana kar se tice infrastrukture, gostote prebivalstva, gospodarske moci, place itd..

Pravis, da prenova nima veze? Prenova je tista, ki je obcutno zvisala vrednost nepremicnine. S predlagano obdavcitvijo kaznujes tistega, ki je v prenovo vlozil lasten, obdavcen denar ter tudi neplacan cas.

Ce zivis notri od 1822, placas 2% davka na promet z nepremicninami ob prodaji. Zato je za drzavo bolje, da se vsaka nepremicnina cim veckrat proda.

Seveda je tudi v vukojebini tako, da se placuje nadomestilo za stavbno zemljisce. Kolikor se spomnem (se pustim popraviti) pa osnova ni vrednost same nepremicnine, temvec kvadratura, lokacija in "opremljenost" parcele.

Notarja in bancne storitve placa vsak, to ni poanta.
Poanta je, da bi ti reveza v trenutno dragi nepremicnini prisilil, da svojo bajto proda in kupi cenejso drugje.
S tem ga kaznujes, ker je bajto vzdrzeval in mu se nabijes stroske povrh, tako da mu po nakupu cenejse nepremicnine ostane drobiz, ki ga bo itak zagonil za nakup drugega vozila ter s stroski vzdrzevanja in goriva za to in prvo vozilo.
Way to go.
Revezi mars ven iz mest, nabijte si dodatne stroske s prevozom v slabo placano sluzbo, umrite cimprej, da vam poberemo se to kar imate in bentimo zakaj ni kadra za delo na blagajni!
Ampak hey! Bomo pa imeli 100€ visji neto!

Ti dam samo en nasvet:
- izracunaj koliko procentov dohodka das sam drzavi
Pri tem upostevaj:
- razliko med bruto bruto in neto
- ddv za vse kupljene artikle/storitve/hrano
- omreznine in druge dajatve pri placilu poloznic
- vse dajatve nabite na osnovno ceno kupljenega goriva
- davek na nepremicnine, cestne takse itd..

Predvidevam, da bo vsaj 1/3 vs 2/3 v prid drzave.
In ti bi se dodatno obdavceval?

OneYellow ::

ZveeZ je izjavil:

Revezi mars ven iz mest, nabijte si dodatne stroske s prevozom v slabo placano sluzbo, umrite cimprej, da vam poberemo se to kar imate in bentimo zakaj ni kadra za delo na blagajni!

Ampak točno to se zdaj dogaja. Omejujejo nepremičnine do te mere, da lahko kupujejo samo dohtarji in dilerji in druga smetana, ki vozi denar preko davčnih oaz opran nazaj v Slovenijo. Kam to pelje si lahko misliš.

OneYellow je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

Ampak točno to se zdaj dogaja. Omejujejo nepremičnine do te mere, da lahko kupujejo samo dohtarji in dilerji in druga smetana, ki vozi denar preko davčnih oaz opran nazaj v Slovenijo. Kam to pelje si lahko misliš.

Razlika je v tem, da tisti ki ima danes nepremicnino, ki je zaradi spekulantov magicno vredna pol miljona, si lahko normalno privosci ziveti v njej.
Po predlogih nekaterih tukaj, bi pa tega tipa tako upalili z davki, da bi bil prisiljen se preseliti ven iz mesta, ker pac trg tako pravi in bi oni radi na njegov racun imeli 100€ visji neto.
Pac to je lazji nacin za dodaten zasluzek. Ne zaveda pa se, da bo teh 100€ vrednih 0 centov, ker se bo trg prilagodil ter siromaku nevidno vzel teh 100€/m z visanjem cen.
Zato tudi ddv ne pade nazaj na 20%. Drzava ni neumna. Cetudi bi bil jutri ddv 5%, bi marze hitro narasle in bi tistih 17% pac pobasali trgovci in uvozniki.

Long story short:
Drzava nam vzame prevec, dodatno (neizogibno) obdavcevanje ni resitev.

ZveeZ je izjavil:

Ne zaveda pa se, da bo teh 100EUR vrednih 0 centov, ker se bo trg prilagodil ter siromaku nevidno vzel teh 100EUR/m z visanjem cen.
Zato tudi ddv ne pade nazaj na 20%. Drzava ni neumna. Cetudi bi bil jutri ddv 5%, bi marze hitro narasle in bi tistih 17% pac pobasali trgovci in uvozniki.

Glede na priporočila zgleda kot da nam trenutno siromak jemlje po 100eur in se protožuje ker bi moral nehat. In sam plačevati 100eur

Sploh pa se zato da siromak ne ostane na cesti vedno naredi neka vrste olajšava.

Ampak, balkanski siromaki se potem na vso moč trudijo da pod to olajšavo pride še druga nepremičnina in vikend, ker on je siromak in mu želijo vse vzet.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

trancer01 ::

Noben nepremičninski davek ne bo rešil stanovanjske problematike, kvečjemu jo bo še dodatno poslabšal. Kdor sanja, da bo zaradi višjih davkov imel več premoženja, je naiven. Kdor nima nič, bo še naprej imel točno toliko, če se ne bo potrudil nekaj spremeniti ali pa če ga ne čaka dediščina. Vse ostalo je mlatenje prazne slame. Seveda pa se strinjam, da so nepremičnine postale čisto predrage, a še huje je to, da so predragi tudi energenti in hrana.

Če ti so ti hrana in energenti dragi, pol sploh ni čudno da ne dojameš kako drage so nepremičnine.

zavajon ::

Z davkom na nepremičnino bi bil "kaznovan", če s to nepremičnino ne bi ustvarjal prihodkov, ki bi bili višji od davka.
Tako bi bilo manj praznih nepremičnin.
Ker pa se marsikateri lastnik nepremičnine ne bi želel ukvarjati s "povampirjenimi najemniki", bi nepremičnino raje prodal ali pa je sploh ne bi kupil in bi denar raje investiral kam drugam.
Tako bi se povpraševanje po nepremičninah znižalo, morda bi se povečala tudi ponudba za oddajo, kajti vsi lastniki morda ne vejo, kakšni vampirji so najemniki.
Vse to bi lahko vodilo v znižanje cen nepremičnin na trgu, s tem tudi znižanje najemnin.
Ni nujno, bi pa bilo za poskusiti.

LeQuack ::

Dajmo probat ane!
Quack !

Zavajon, LeQuack in družba, danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan!:)) Kako vam ni jasno, da v tej državi vplivnežem ni v interesu ljudstvu zagotoviti poceni nepremičnin? Če bi jim bilo, bi bilo to možno narediti že zdaj, a se ne zgodi. Kakršne koli davčne spremembe imajo v takšnih razmerah lahko kvečjemu kozmetičen učinek, ker bodo zasnovane s ciljem, da lobisti ne bodo prizadeti.

Sicer pa sem presenečen, da v Sloveniji kar dve tretjini najemnikov živi v subvencioniranih stanovanjih. To pomeni, da je hebena stranka razmeroma majhen del populacije, manj kot 10 %, večinoma najbrž mlajši brez otrok, ki se ne znajdejo.

No, ne zdi se mi ravno fer primerjat Manhattan in Slovenijo. Mi nimamo niti M od Manhattana kar se tice infrastrukture, gostote prebivalstva, gospodarske moci, place itd..

Poanta je enaka samo nivo je drugačen, bistveno je da si VSI ljduej ne moremo privoščit živet na Manhattnu in tebi in meni je to popolnoma sprejemljivo... enako velja za Ljubljano, vsi ljudje Sveta si pač ne moremo privoščit živet v LJ... samo to drugo vam ni enako sprejemljivo ali logično kot kaže

Pravis, da prenova nima veze? Prenova je tista, ki je obcutno zvisala vrednost nepremicnine. S predlagano obdavcitvijo kaznujes tistega, ki je v prenovo vlozil lasten, obdavcen denar ter tudi neplacan cas.

Ne, najbolj občutno zviša ceno LOKACIJA... Če se ne strinjaš daj penthouse iz Manhattna na Goričko in se čudi koliko boš max dobil zanj napram Manhattnu elitni soteski...

Sicer obnova zviša ceno ampak obnova je nepomembna ker obnavljajo ljudje v vukojebini in v LJ...

Ce zivis notri od 1822, placas 2% davka na promet z nepremicninami ob prodaji. Zato je za drzavo bolje, da se vsaka nepremicnina cim veckrat proda.

Izobrazi se prosim... 2% davek na nepremičnine se plača IZKLJUČNO če

1. Nisi v nepremičnini prijavljen najmanj 3 leta
2. Si jo prodal prej kot v 3 letih

Drugače davka ne plačaš... torej je tvoj odgovor napačen... če nekod kupi nepremičnino 2010 živi v njej 10 let in jo proda plača 0% davka... tudi če živi 4 leta not ne plača 0%

Poanta je, da bi ti reveza v trenutno dragi nepremicnini prisilil, da svojo bajto proda in kupi cenejso drugje.

Ne, jaz bi rad da revež (tudi jaz) živimo v primernih nepremičninah GLEDE NA PRIHODEK... če prihodek ni taki da bi lahko uspešno plačeval ta davek pač spremeniš lokacijo, to je jasno vsakemu normalnemu...

ne dodatno, jaz bi PRERAZPOREDIL davek kot želi OECD...

Jaz bi rad to, da nekdo ki ima minimalca in podeduje bajto vredno 400k (recimo) spoka iz te bajte ven in jo proda tistemu ki ima povprečno plačo in si danes ne more privoščit nepremičnine...

Jaz bi pa rad da če ima nekdo 400k premoženja v ciglih da plača 2k letno davka, zato da bo tisti na povprečni plači dobil 2,4k letno več plače... to je tudi PREDLOG OECD za Slovenijo...

Baja ::

mislim da 2% plačaš vedno. lahko pa plačaš še davek na dobiček, če nisi notri 3 (5?) let in si prodal za več kot kupil.

Tako je, 2 % je davek na promet z nepremičninami in ga je treba vedno plačati.

Senior Dev ::

Mato989 je izjavil:

Jaz bi pa rad da če ima nekdo 400k premoženja v ciglih da plača 2k letno davka, zato da bo tisti na povprečni plači dobil 2,4k letno več plače... to je tudi PREDLOG OECD za Slovenijo...

Katera vlada bo obdavčila prvo nepremičnino, četudi je ta vredna po oceni 1 mio, bo kmalu bivša vlada. Tukaj Slovenci ne popuščamo niti za milimeter in letijo glave.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

Mato989 je izjavil:

Drugače davka ne plačaš... torej je tvoj odgovor napačen... če nekod kupi nepremičnino 2010 živi v njej 10 let in jo proda plača 0% davka... tudi če živi 4 leta not ne plača 0%

Ne, jaz bi rad da revež (tudi jaz) živimo v primernih nepremičninah GLEDE NA PRIHODEK... če prihodek ni taki da bi lahko uspešno plačeval ta davek pač spremeniš lokacijo, to je jasno vsakemu normalnemu...

ne dodatno, jaz bi PRERAZPOREDIL davek kot želi OECD...

Jaz bi rad to, da nekdo ki ima minimalca in podeduje bajto vredno 400k (recimo) spoka iz te bajte ven in jo proda tistemu ki ima povprečno plačo in si danes ne more privoščit nepremičnine...

Izobrazi se ti. Prodaj eno nepremicnino pa mi povej ce si moral placati 2% davka na promet z nepremicninami.
Hint: tisto na kar ti mislis je davek na dobicek od prodaje nepremicnine

Ok povej ti meni zakaj bi nekdo, ki je kupil bajto za 150k, se sedaj moral seliti, ker je na papirju vredna 400k?
Zato ker ima iste prihodke kot ti, enak kredit kot ti, tebi se pa vrednost bajte ni povisala?
Kaj njemu pomaga to, da je bajta vredna 400k, ce noter se vedno le zivi tocno tako kvalitetno kakor ti?

Senior Dev ::

Želel je povedat, da bi morala država ljudi prisiliti v prodajo prevelikih hiš, ki imajo na papirju nore vrednosti. Vsi pa vemo, da se v taki inflaciji nepremičnin ne prodaja. Ko bo inflacija pod kontrolo, se bodo krediti pocenili in takrat bo spet nora, nora rast nepremičnin. Takrat se bo prodajalo te prevelike nepremičnine in se jih menjavalo za nova manjša premium stanovanja.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

Baja je izjavil:

mislim da 2% plačaš vedno. lahko pa plačaš še davek na dobiček, če nisi notri 3 (5?) let in si prodal za več kot kupil.

Sori sem zamenjal ja my bad

Ok povej ti meni zakaj bi nekdo, ki je kupil bajto za 150k, se sedaj moral seliti, ker je na papirju vredna 400k?

Ne rabi se samo davek naj plača ker ma tako vrednost.

A misliš da se isto sprašujejo potomci settlerjev ki so na Manhattnu 250 let nazaj za đae gradili ko nobenga ni blo zdaj je pa davek?

Kaj njemu pomaga to, da je bajta vredna 400k, ce noter se vedno le zivi tocno tako kvalitetno kakor ti?

Vse, če bi jaz imel bajto vredno 400k bi se preselil v cenejše in razliko dal v kaj drugega...

Zgodovina sprememb…

če bi ti ...

zakaj pa ne prodaš fleta za 120k, pa kupiš podrtije za 50k, ostalo pa vlozis v kaj drugega?

Baja je izjavil:

če bi ti ...

zakaj pa ne prodaš fleta za 120k, pa kupiš podrtije za 50k, ostalo pa vlozis v kaj drugega?

THIS!

Me res zanima odgovor (izgovor).

Pat_MaGroin ::

Danes sem debatiral pred novo hiso, pred katero je parkiran bentley, MB E in Audi SQ7.

Lastnik kosovar, ki je pred 4 leti prisel v SLO. Pravi, da je Slovenija raj, firme odpres za vsak projekt novo, bančne garancije ni, odgovornosti ni, cene pa navite bolj kot v Nemčiji. Je rekel, da njegovi sorodniki v Nemciji so budale, ker živinijo za Nemca, ampak tam ti Svaba niti tlakovcev ne bo dal polagat, če nimas firme 20+ let in spodobne bilance.

Tak da se vsem Slovencem zahvaljuje za vse milijone :).

Zgodovina sprememb…

Baja je izjavil:

če bi ti ...

Enostavno ker z 70k ne morem dobot letno fajnih divodend in dpkaj low risk z 250k bi pa lahko

nekje je treba začeti, dividenda na 0k je 0.

dividenda na dividenda, pa bota lahko cez 10 let kupla bajto za 400k

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Baja ()

Mato989 je izjavil:

Baja je izjavil:

če bi ti ...

Enostavno ker z 70k ne morem dobot letno fajnih divodend in dpkaj low risk z 250k bi pa lahko

Torej si za, da placas letno 15% davek na nepremicnine? Dajmo da je osnova trzna vrednost nad 100k.
Tako da te prisilimo, da se preselis v podrtijo, v kolikor ti je 7.5k/letno prehud strosek.

Razumes sedaj, kaj zagovarjas?
Naenkrat bi poceni nepremicnine pridobile na vrednosti, ker bi bile masovno iskane.
Ja vila za 1mio bo izgubila 50% vrednosti in bo bogatun placal manj davka. Revez pa bo zivel v podrtiji za 150k ker cenejsih nepremicnin ne bo. In ker bo davek za 150k nepremicnino previsok, bo moral prodat in se preselit ali pod most ali v tujino.
Najem bo pa se drazji ker se davki pretopijo v ceno najema (od vedno).

Pustmo matota ki se iz turbo kapitalista počasi a uspešno spreminja v neo komunista.

Še levica v svojem predlogu ni napisala niti približno tako radikalnih želja, pa so bile tisto zgolj pobožne želje.

Nekaj bodo našitmal verjetno, ker bodo rabli dnar, o ostalem se pa pogovarjamo lahko čez desetletja ko gre še zadnji osamosvojitveni "heroj" v dom za ostarele.

Do takrat pa stisnit zobe da bodo mel naši otroci kaj od države :))

aviator ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Danes sem debatiral pred novo hiso, pred katero je parkiran bentley, MB E in Audi SQ7.

Lastnik kosovar, ki je pred 4 leti prisel v SLO. Pravi, da je Slovenija raj, firme odpres za vsak projekt novo, bančne garancije ni, odgovornosti ni, cene pa navite bolj kot v Nemčiji. Je rekel, da njegovi sorodniki v Nemciji so budale, ker živinijo za Nemca, ampak tam ti Svaba niti tlakovcev ne bo dal polagat, če nimas firme 20+ let in spodobne bilance.

Tak da se vsem Slovencem zahvaljuje za vse milijone :).

Da niso tisti tlakovci slucajno vrecke z belim prahom.

Saj poznam ljudi, ki so v roku 20 let obogatel do te mere kot govoris 50, 60 zaposlenih itd.) ampak tale kosovarska posla so pa.. Hmm.

Tk kt pekare. V nasem kraju sta dva upokojenca imela pekarijo z zares dobim kruhom, a sta naposled zaradi ekonomike zaprla.

Zdj se tm 4 tipi bavijo z kruhom, imajo zaposleno eno gospo prometa pa isto ali pa manj kot prej.

Tud ce delas po Ribnsko za 1 EUR kupim, za 5 prodam in od 4 procentov nekak zivim se tole samo od pekare tezk izide.

jernejl ::

Utk je izjavil:

Ja, ker točkovanje pa upošteva dejstvo, da ima nekdo v bajti zlat sekret in wellnes v kleti in je zato vredna 3x več.

Točkovanje upošteva to kar je občina zgradila okoli tvoje hiše in na to plačaš davek. Kar je tudi prav.
Ne drži. Točkovanje ne upošteva, da je država/občina v bližini zgradila vrtec in šolo, pa park in živalski vrt ter kolesarko stezo. Torej točkovanje ni prav, ampak je narobe.
Za razliko od točk in uteži, ki si jih je nek partijski birokrat nekoč namislil, tržna vrednost upošteva vse okoliščine na precej pošten način.

Ostalih neumnosti ne bom niti komentiral, ker so take neumnosti, da bi ziher kozlal, če jih bi še enkrat bral.
Tvoja izjava o tem, kako mora nek sistem pasti, ker ne deluje v 100.00% primerov, je prav gotovo kandidatka za neumnost leta 2023. Tako da če nočeš kozlat od neumnosti, se izogibaj branju svojih umotvorov v tej temi in raje še enkrat preberi vse, kar sem jaz zapisal.

johnnyyy je izjavil:

Prav zanimivo mi je, ko se večina Slovencev buni okrog birokracije, kako da jo je preveč. A ko se govori o nekem novem davku, bi pa ljudje brez problema zaposlili dodatne ljudi, ki bi po bajtah iskali welnesse in zlate sekrete, ter pregledovali okolico koliko lukenj ima asfalt in kolikokrat na leto je okoliška zelenica pokošena.
Tudi zaradi poenostavitve bi morali vzpostaviti sistem, ki kot osnovo jemlje tržno vrednost, ker v tem primeru okoliščine ovrednoti trg (prodajalci, kupci). Zdaj pa rabimo birokrate, ki spremljajo, če kak avtobusni prevoznik spremeni vozni red, in morajo na novo preračunavati točke, če avtobus mimo neke bajte po novem pelje malo bolj redko ali malo bolj pogosto kot prej.
V Ljubljani je recimo različno točkovanje za dva razreda javnega prometa: "proga s frekvenco do 20 min" in "proga s frekvenco nad 20 min". Po Utk-jevi nelogiki je trenutni sistem točk dober, ker razlikuje med tem, če gre javni promet mimo vsakih 20 minut ali vsakih 25 minut, medtem ko ne razlikuje med tem, ali gre mimo vsakih 25 minut ali vsaki dve uri. :))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Utk ::

Jaz sem svoje povedal. Davka kot ga jaz hočem ne bo, to je jasno, čeprav bi bil koristen, davka kot ga hočete vi, ne bo, in še sreča, ker ne bi nič rešil.

Lapate pa lahko še naprej.

Če ne greš človeku v hišo in pogledaš kako ima urejeno, obnovljeno, ogrevanje, itd., je škoda govorit o kaki tržni vrednosti. Tega pa ne bo nihče delal.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

Jaz sem svoje povedal. Davka kot ga jaz hočem ne bo, to je jasno, čeprav bi bil koristen, davka kot ga hočete vi, ne bo, in še sreča, ker ne bi nič rešil.

Lapate pa lahko še naprej.

Če ne greš človeku v hišo in pogledaš kako ima urejeno, obnovljeno, ogrevanje, itd., je škoda govorit o kaki tržni vrednosti. Tega pa ne bo nihče delal.

Jaz pa ne razumem zelje po dodatni obdavcitvi necesa (npr nadstandardno opremljeno stanovanje) za katerega se je ze placalo ddv, da o prispevkih pri izplacilu denarja, ki je to kupil niti ne govorim.
Torej bi vi se tretjic olupili "premozne"?
Dajmo uvest 10% davek na vsako nakazilo pa je problem resen. Zakaj bi nekomu dodatno obdavcili zlat wc, drugemu pa pustili pri miru Golfa?
Poberemo vsem iz prve dodatnih 10% pa bo fer in nas ne bo brigalo ali si Janez nadstandardno opremlja stanovanje ali kupi prestiznega Golfa. Od obeh dobrin bi dobili enak odstotek.

Pa mimogrede.. kam pa mislite, da bi ta dodatni denar sel?
A res mislite, da bo povprecen drzavljan imel kj od tega?
Res verjamete v svizce s cokolado?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZveeZ ()

Utk ::

Sej pravim da je bolj pošteno obdavčit to kar je naredila občina zate, in to je nusz. Ampak oni bi na vsak način obdavčili "tržno vrednost". To avtomatsko pomeni, da se bo spet goljufalo, in zmeraj goljufajo lahko bolj tisti, ki imajo več. In tu mislim bistveno več. Meni pač ne bi dovolili postavit sušilnice sadja v velikosti vile...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

Pa tudi, če lahko določiš kaj vsebuje stanovanje ni nujno da boš znal določiti tržne vrednosti. Večina mladih danes ne ve, da je navaden parket bolj kvaliteten od vinila ali laminata in posledično dražji, kaj šele za oljen parket. Če imaš kupca ki mu je prioriteta lepota, bo raje več plačal za laminat, kot pa za parket. Pa tudi pri ostalih "luksuznih" stvareh je podobno. Za nekoga, ki si je sam postavil bazen in savno, ve da za nek vgradni bazen skupaj s savno ni stal več kot 10k€. A če je splošno prepričanje ljudi, da je bazen luksuz lahko zaradi njega od takšnih ljudi iztržiš več.

Pač psiholološke fore. Zato se danes skoraj vsa nova stanovanja oglašujejo kot "nadstandardna", ker z dodatno klimo in najcenejšim prezračevanjem od kupca potegneš par 10k€ profita. Potem pa se zgodi tole, ko nadstandardno stanovanje zgnije. In kako lahko zidovi zgnijejo?! Čisto enostavno, ko nadstandard postane montažna gradnja z gips stenami.

"Zgnijejo" lahko tudi zidani in betonski zidovi. Ne razumem tega strahu pred suhomontažnimi stenami.

trancer01 je izjavil:

"Zgnijejo" lahko tudi zidani in betonski zidovi. Ne razumem tega strahu pred suhomontažnimi stenami.

Če bi kliknil "tole", bi se ti odprlo tole:

https://www.24ur.com/novice/inspektor/k...

Ni fora v suhomontažnih stenah, ampak to jih oglašuješ to kot nadstandard. Sem videl že ogromno zidov, a da bi zgnil betonski zid tega pa še ne, še posebej v stanovanju.
««
356 / 831
»»