Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi

johnnyyy ::
Prostora v bajti nimaš ker preveč hoardaš zadeve... kot moja ženska... ko sem sam bil v stanovanju 61m2 sem imel polno placa, omare na 70% prazen... pol pridete pa hrčki pa nabijete vse omare in bi še meli da hrčkate.
Ne vem, kje je problem?! Ti si hrčka zvlekel v bajto, da ti je napolnil vse omare. Prav lahko bi se držal svoje filozofije živel na 20m², žensko bi hrčkal nekdo drug, ti pa bi si jo le sposodil, ko bi jo rabil.

Mato989 ::
Ce smucas v sezoni veckrat tedensko se njem ne izplaca.
LOL 99% ljudi ne smuča večkrat LETNO, kaj šele TEDENSKO...
Bajt pa je 90% večjih od 120m2... če ne 98%...
Biciklov zunaj ne puscas, ker hitro izginejo, predvsem pa ne puscas zunaj biciklov vrednosti 2k po komadu.
Kaj froci rabijo bicikl za 2k pri 10tih? Daj ne prbijaj... napisal si 4... 4je že niso vsak vredn 2k+
potem je na 120m2 se utility velik rvno dovolj za toplotno in pralni sstroj, za ostalo zmanjka.
Odvisno kako bajto postaviš, moj kolega ima 120m2 bajto in ima utility dovolj za 4 kolesa in toplotno in nekaj orodja... je pa res da imata samo 1 froca in ne bosta imela 2...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()

OneYellow ::
Zakaj sta sploh imela enega? Bolj smotrno bi bilo, da ne bi imela nobenega in samo 80m2 hišo, ali še bolje 50m2 stanovanje. Čisto po nepotrebnem.

Baja ::
jebat ga Mato, eni rabij(m)o malo več prostora. samo moje hobi zadeve vzamejo vec placa kot je tvoj flet.
sem kupil skoraj 200m2, sem si mislil omisliti še žensko, pa sem ugotovil da ni placa /s
sem kupil skoraj 200m2, sem si mislil omisliti še žensko, pa sem ugotovil da ni placa /s
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Baja ()

LeQuack ::
Spet ste bajtarji začeli nekaj bluziti o bajtah. Koga zanimajo bajte in kaj lahko spraviš v klet in na podstrešje.
Quack !

Malidelničar ::
Spet ste bajtarji začeli nekaj bluziti o bajtah. Koga zanimajo bajte in kaj lahko spraviš v klet in na podstrešje.
TO JE GLAVNI PROBLEM.
Fokus debate temelji na izhodišču: nepremičnine = stanovanja
'Kaj je vzrok za rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?' = 'Kaj je vzrok za rast in tak trenuten nivo cen stanovanj v Sloveniji?'
Hiše so izven fokusa ker:
1. So večji stošek
2. Ker mladi ne znajo več z rokami s čimer bi si zmanjšali strošek gradnje/obnove/vzdrževanja hiš
3. Moderen tempo, ki ga zasledujejo številni je primeren za stanovanje v LJ in ne za hišo preveč izven LJ
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

matobeli ::
1. So, ampak mladi imajo bistveno višje dohodke za kritje stroškov kot stare mamce
2. Tudi stari niso, samo danes ne smeš več delat takih podrtij kot si joh lahko včasih
3. Preveč gledaš tiktok.
2. Tudi stari niso, samo danes ne smeš več delat takih podrtij kot si joh lahko včasih
3. Preveč gledaš tiktok.

enemon ::
Normalna cena, pa ni garsonjera ampak je 1-sobno, ima ločeno jedilnico, lastniško parkirišče, komplet opremljeno z novo opremo...
EDIT: 54k je zelo poceni, danes se tole proda pomojem za 80k vsaj.
Zakaj so potem prodajali po 54k, če bi lahko dobili 80k?
Kletne garsonjere so bile v centru Ljubljane po 65k lani poleti, prenovljene.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enemon ()

Utk ::
Odgovor je enostaven. Kletnega nihče ne kupi zase, za oddajo pa lahko nastaviš tako ceno, da bo najemnina to nekako recimo da pokrila. In to je očitno okoli 50 jurjev.

matic492 ::
Normalna cena, pa ni garsonjera ampak je 1-sobno, ima ločeno jedilnico, lastniško parkirišče, komplet opremljeno z novo opremo...
Tole je 80k..
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Mislil sem dejanske podrtije ki so si jih še celo delavske družine na vzhodu slovenije lahko postavile brez kredita in to v pičlih 10letih.

enemon ::
Tole je 80k..
Ja, ampak je oglas že skoraj eno leto gor.

trancer01 ::

kriptobog ::
Ce smucas v sezoni veckrat tedensko se njem ne izplaca.
LOL 99% ljudi ne smuča večkrat LETNO, kaj šele TEDENSKO...
Bajt pa je 90% večjih od 120m2... če ne 98%...
Biciklov zunaj ne puscas, ker hitro izginejo, predvsem pa ne puscas zunaj biciklov vrednosti 2k po komadu.
Kaj froci rabijo bicikl za 2k pri 10tih? Daj ne prbijaj... napisal si 4... 4je že niso vsak vredn 2k+
potem je na 120m2 se utility velik rvno dovolj za toplotno in pralni sstroj, za ostalo zmanjka.
Odvisno kako bajto postaviš, moj kolega ima 120m2 bajto in ima utility dovolj za 4 kolesa in toplotno in nekaj orodja... je pa res da imata samo 1 froca in ne bosta imela 2...
To je bil primer. Nimam niti dveh otrok, ampak enega. Bicikle imam p 3 in povprecna vrednoat je 2k. In tudi ce ga ne bi imel z ta denar, ga ne bi imel zunaj, sploh pa ne cez zimo.
Ne smucajo vsi, nekateri pa pac smucamo. Jebi ga, neumno mi je smucati 3x na sezono. Imam raje vecjo bajto pa imam vse na komot. Imam 140 m2 neto, pa bi komot imel se kak meter vec. Pa nimam nic kaj prevec robe. Sportna oprema, nekaj kitar, ampak imam rad prostorne prostore, ne spajzice. En prostor recimo zasede pisarna, enega savna in fitnes oprema, pa je samo to dvoje 30 m2. Pralnica posebej, da nista storja natlacena v nek utility, ampak prirocno poleg kopalnice, kjer je se prostor tudi, da se kaj zlika, itd.
Ni vse hrckanje, kot si ti predstavljas. Veliko ljudi ima vec krame v majhnih stanovanjih, kot pa nekateri v hisah.

aviator ::

trancer01 ::
A na črno al po štandardih?
Če sklepam po neumnostih, ki jih tu pišeš, bi rekel, da še spalne vreče ne znaš raztegniti.

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: trancer01 ()

aviator ::
Malidelničar je izjavil:
TO JE GLAVNI PROBLEM.
Fokus debate temelji na izhodišču: nepremičnine = stanovanja
'Kaj je vzrok za rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?' = 'Kaj je vzrok za rast in tak trenuten nivo cen stanovanj v Sloveniji?'
Hiše so izven fokusa ker:
1. So večji stošek
2. Ker mladi ne znajo več z rokami s čimer bi si zmanjšali strošek gradnje/obnove/vzdrževanja hiš
3. Moderen tempo, ki ga zasledujejo številni je primeren za stanovanje v LJ in ne za hišo preveč izven LJ
Dej ne bluzi s temi rocnimi spretnostmi. Danes sem rocno razcepil 4m drv, pa to ni edina stvar, ki jo znam z rokami. Ampak muzevno bukev itak cepis lahk kt keks.
Staré bajte v okolici Ribnice se prodajajo po 200k.
Vem, da bi si sicer stroske obnove zmanjsal z lastnim delom za polovico... Ampak se vedno rabis 200k zato, da nekomu omogocis vecni mir in pokoj.
Bajt za 100k, ki so vredne obnove in na sprejemljivi lokaciji pac ni.
Modern tempo. Pa saj imas robotsko kosilnico in robota za sesanje.
Sej ni treba pridelovat 2t krompirija, kuhat 300l snopsa in gojit ribnsko kislico ce ti ne pase.
Ce pa si moja babica, ki 2x dnevno pometa in obira rozice, ki imajo kaksen rumen listek, potem pa ja si suzenj svoje bajte.
Zavisi od tega koliko boomerja je v tebi.
Lahk riskiras letno 100 eur za 10l dobrega vina in teh 100 zasluzi z popravljanjem biciklov, ce te to izpolnjuje, lahko pa tekmujes z sosedom kdo bo pridelal bolj podpovprecno vino.
Pri tem moras obvezno poudarjat svoj trud in trpljenje, zato da ob svoji 70 letnici na Ognjiscu zaslis uno, naj za trenutek odlozi svoje delo.
Lahk pa svoje od delas in gres na bajk, basket, k lubici al pa spilat tarok.
Z hiso imas ravno toliko dela kot si ga naredis. In, ce uberes boomer way bos pac umrl kot zatezen starcek z metlo v roki.

A so res stanovanje v terasastih blokih v Kosezah vredna 6.000 €/m2?
Quack !

mm&r ::
Sem živel kar 10 let v enem od teh blokov. Imeli smo vsako leto težave z odtoki, ker ljudje vlivajo maščovo v odtoke in priklopi na vertikalno cev niso povsod izvedeni pravilno se začne nabirat maščoba na priklopih in potem udari ven skozi pomivalno korito.
Lajanje psov in hoja po stopnicah se je kar dobro slišala ponoči v vseh stanovanjih. Iz balkona komot gledaš v spalnice drugih in kuhinje. Med nekaterimi bloki so drevesa in sedaj ko je listje je malo bolje, da se ne vidi vse.
Parking je malo problem, če nimaš spodaj v koridorju svojega. Na parkirišču pri tržnici so rampe, na parkirišču brez ramp pa so mi tudi ukradli avtomobil.
Kar se pa tiče lokacije, ki naj bi bila najpomembnejša pa je super, res je pri roki lekarna, trgovine, banke, tržnica je super s svežo zelenjavo, za sprehode je kar veliko lokacij.
Podobno veliko stanovanje sem kupil za 100k, leta 2020 sem ga prodal za 155k.
Osebno menim, da ni vredno toliko kot prodajalec pričakuje ampak za njega je gotovo neprecenljivo in mu želim vso srečo pri prodaji, verjetno ne bo dobil toliko kot je zastavil ampak gotovo bo njegova žrtev ustrezno poplačana.

jernejl ::
Gre se za to da manj pbdavcimo delo vec pa lastnike ampak to lahko storimo samo na nacin da enako obdavcimo vsak kvadratNeumnost. Kakorkoli dodatno obdavčimo premoženje, lahko za toliko manj obdavčimo plače. Iz katere riti vlečete tako skrajno butaste ideje, da je to možno samo če vsak kvadrat enako obdavčimo, mi res ni jasno.
Ta butelj, ne analitiki, ampak jernej, negira sam sebe.Nobeno presenečenje ni, da se mnenje analitikov ne sklada z neumnostmi forumskega bedaka Utk. Če bi bedak Utk delil enake misli kot jaz, bi bil zelo zaskrbljen, zato me zelo veseli njegovo blodenje, da samega sebe negiram, ker to v resnici pomeni, da so moje trditve konsistentne in smiselne.
Jaz sem prvi za to, da povprečnemu zaposlenemu ostane vsaj 100 evrov večji neto na mesec, ta razlika pa da se pokrije z davkom na nepremičnine. Zdaj pa naj naredijo tak davek, da bo šlo to čez.Če ti 90 evrov na mesec ne pomeni nič, potem tudi ne boš imel čisto nič proti, če ti bo država zaračunala toliko davka za nepremičnino. Kar je manj kot 100 na mesec itak ni vredno omembe.
NUSZ ima svoje točkovanje, ki je meni čisto všeč, ampak oni hočejo neko tržno vrednost, ki pa v resnici ni realna in omogoča skrivanje.Ja, komunisti imate radi točke, ker pojmov, kot je tržna vrednost in podobno tako ali tako ne razumete (zato pa ste si izmislili točke). Vam je pomembno zgolj to, da vas ostali čimbolj subvencionirajo, in to je najlažje napraviti tako, da namesto poštene tržne vrednosti (kar se uporablja v razvitih kapitalističnih državah) zadevo zavijete in skrijete v neke točke in na ta način za veliko vredno premoženje plačujete malo, ker NUSZ sploh ni odvisen od vrednosti nepremičnine, ampak od tega, ali gre mimo javna razsvetljava :)
Ni. Se je videlo pri prejšnih vrednotenjih, ko je bila neka hiša ocenjena na 130 jurjev, zraven nje pa stala vila z bazenom ocenjena na isto, ali pa še kaj manj. Ker pač kvadratov ni imela kaj več, vsaj ne prijavljenih, bazena pa tudi ni na nobenih papirjih.Seveda, sistem, ki ni 100%, je za odmet. Recimo prav bi bilo, da bi šolski sistem padel, ker tu in tam sproducira idiota, kakršen si ti. Gasilci tudi, ker občasno kakšna bajta zgori. Pa policijo tudi najbolje kar ukinemo, ker ne ulovi vseh kriminalcev. Enako je treba ukiniti zdravstveni sistem, ker tu in tam zašuštrajo pacienta. Pa DDV, ker ga nekateri utajujejo. In davek na dobiček, ker slednjega nekateri skrivajo. Seveda tudi obdavčitev plač, ker nekateri delajo na črno. Ukinimo še trošarine in carine, ker nekateri tihotapijo. Ukinimo tudi inšpektorje, ker ne polovijo vsega. Pa FURS, ker ne izterjajo dolga od vsakogar.
Takih primerov imaš lahko 5 v celi Sloveniji pa pade vse skupaj. Kar je tudi prav. Če sistem ne poskrbi za take stvari, potem pač ni dober.
Pravzaprav ukinimo čisto vse, le smrt naj ostane, ker slednja je še edina zanesljiva in nikogar ne izpusti.
Seveda je jasno, da če ukinemo vse javne servise, boste največ izgubili tisti, ki si trenutno lastite premoženje, ker potem si ga ne boste več. Morda bi bil pa tak sistem res najbolj pošten. Kot v naravi, ko pride močnejši osebek, mora šibkejši nekam drugam. Potem vam ne bi bilo treba plačevati tisočaka ali dva letno v zameno za to, da lahko brezskrbno uživate v svoji nepremičnini, ampak bi lahko sami poskrbeli za varovanje svojega premoženja. Ali najeli varnostno službo 24/7, kar bo ziher bistveno ceneje od davka :)
Pravim ti da to že imamo pri NUSZ. Točkovanje, ki upošteva občino, potem pa ali imaš asfalt do hiše, javno razsvetljavo, kanalizacijo, itd., in x m2 x količnik, ki ga določi vsaka občina zase. Sej končno je vseeno koliko točk ima neka bajta, vsaka občina določi zase koliko denarja hoče pobrat, to predpisano točkovanje pa razdeli po hišah koliko bo katera prispevala.Ja, ker točkovanje pa upošteva dejstvo, da ima nekdo v bajti zlat sekret in wellnes v kleti in je zato vredna 3x več. Aja ne, ne upošteva, ja pol pa je sistem slab in mora pasti. Butelj Utk negira samega sebe, ker pravi, da je sistem tržne vrednosti slab, ker ne more v 100% primerih popolnoma natančno določiti osnove za davek, potem pa hvali sistem, ki je bistveno bolj pomanjkljiv.
Kar je tudi prav
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()

jernejl ::
Če je oglas za 450 evrov, to ne pomeni, da lastnik z oddajanjem stanovanja vsak mesec zasluži 450 evrov. Pravzaprav to zelo verjetno pomeni, da lastnik s tem stanovanjem mesečno zasluži natanko nič evrov. Koliko bo dejansko dobil (in kdaj), pa verjetno nikoli ne bomo izvedeli.Vprašanje, zakaj bi nekdo, ki ima veliko denarja v žepu, kupoval polkletno garsonjero.
Živel v garsonjeri verjetno ne bo.
Za investicijo? Zakaj bi med vsemi naložbenimi opcijami izbral ravno tisto, ki v zadnjem času še ni doživela korekcije in je praktično na ATH? Res je sicer, da marsikateri investitor deluje po principu, da denar vtakne tja, kjer je v zadnjem času najbolj rastlo. :)
Ker jo lahko odda za 300-350EUR/mesec kar pomeni da ima investicijo povrnjeno v cca 12ih letih.
Lokacija je zelo blizu AC (MB-AT oz MB-LJ).
In krog ljudi, ki jim lahko oddaš tako garsonjero je ogromno. Od studentov, upokojencev, delavcev iz tujine, firmam ki iščejo stanovanja za svoje delavce itd. Se ne bi čudil ce bo cez dan ali dva gor oglas za 400EUR/mesec.
Si imel prav, oglas za oddajo je zdaj gor, oddaja pa se za 450 EUR/mesec. Plačal za garsonjero pa 54k. Ni slabo.

Terasasti bloki so med Ljubljančani in Šiškarki precej priljubljeni. Zraven imaš praktično vse, veliko je zelenja. Slaba stran pa so parkingi, ki jih je premalo.
Cena je za moje pojme pretirana. So bila pa ta stanovanja vedno bolj draga od okolice (če spustimo stanovanja ob koseškem bajerju).

Neumnost. Kakorkoli dodatno obdavčimo premoženje, lahko za toliko manj obdavčimo plače. Iz katere riti vlečete tako skrajno butaste ideje, da je to možno samo če vsak kvadrat enako obdavčimo, mi res ni jasno.
Kje sem pa napisal da je to mozno samoce tako kot pravim
Jaz govorim da ce vsak kvadrat obdavcimo z enakim procentom bomo naredili dvojno
1. Place bomo lahko razbremenili bolj kot ce imamo olajsave in razlike kot predlagas ti torej bomo sledili oecd preedlogu bolje kot tvoja ideja
2. Ne bo se dalo goljufat ker ne bo melo veze koliko ljudi zivi kje, itd.... Odpadejo vse mahinacije ker davek bo vedno enak ne glede na to kaj posameznik dela z nepremicnino torej je to robustno in ni mutibarjenja

Ja, ker točkovanje pa upošteva dejstvo, da ima nekdo v bajti zlat sekret in wellnes v kleti in je zato vredna 3x več.
Točkovanje upošteva to kar je občina zgradila okoli tvoje hiše in na to plačaš davek. Kar je tudi prav. Če nekomu občina ni naredila nič, bo plačal manj. Če imam not zlat sekret ali ne, je pa to moj problem.
Ostalih neumnosti ne bom niti komentiral, ker so take neumnosti, da bi ziher kozlal, če jih bi še enkrat bral.

user4683 ::
Ne razumeš. Zlat skret je bolj gorljiv, zato mora država za bajto z zlatim skretom pobrati več denarja. Baje.

Ja, ker točkovanje pa upošteva dejstvo, da ima nekdo v bajti zlat sekret in wellnes v kleti in je zato vredna 3x več.
Točkovanje upošteva to kar je občina zgradila okoli tvoje hiše in na to plačaš davek. Kar je tudi prav. Če nekomu občina ni naredila nič, bo plačal manj. Če imam not zlat sekret ali ne, je pa to moj problem.
Ostalih neumnosti ne bom niti komentiral, ker so take neumnosti, da bi ziher kozlal, če jih bi še enkrat bral.
Če smo že realni to kar je občina zgradila nima neke vrednosti v kar nekaj primerih... kaj meni pomaga če je občina zgradila cesto ki je luknjasta... a točkovanje upošteva kvaliteto asfalta in ceste? Upošteva urejenost okolice ali ne?
Upošteva to točkovanje recimo kako star je vodovod kdaj je bil obnovljen, kdaj je blo nazadnje asfalt preplastitev, pa črte narisane?
Zgodovina sprememb…

Pa ti veš za svoje stanovanje kako star vodovod je do bloka? Kake veze ima to? Vodovod je ali ga ni. Ko crkne, ga bo nekdo popravil. Če je star ali pa nov.
Asfalt se obnavlja glede na rang ceste, ulice, in da, ta rang se upošteva. Ni isto ali imaš hišo ob neki državni cesti, ali pa ob gozdni poti.
Urejenost okolice se upošteva znotraj okoliša. V nekem blokovskem naselju občina ponavadi ureja parke itd, v vasi ne. To se upošteva.
Asfalt se obnavlja glede na rang ceste, ulice, in da, ta rang se upošteva. Ni isto ali imaš hišo ob neki državni cesti, ali pa ob gozdni poti.
Urejenost okolice se upošteva znotraj okoliša. V nekem blokovskem naselju občina ponavadi ureja parke itd, v vasi ne. To se upošteva.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

Če smo že realni to kar je občina zgradila nima neke vrednosti v kar nekaj primerih... kaj meni pomaga če je občina zgradila cesto ki je luknjasta... a točkovanje upošteva kvaliteto asfalta in ceste? Upošteva urejenost okolice ali ne?
Upošteva to točkovanje recimo kako star je vodovod kdaj je bil obnovljen, kdaj je blo nazadnje asfalt preplastitev, pa črte narisane?
Ne poznam občine, ki bi gradila luknjičaste ceste. Po navadi si naredi lepa cesta, ki pa se zaradi uporabe iztroši in postane luknjasta. Zaradi par lukenj v asfaltu, se ne splača zaposliti dodatnih 100 birokratov, da bodo to popraviljali in korigirali točke. Podobno je z vodovodom in okolico.
Prav zanimivo mi je, ko se večina Slovencev buni okrog birokracije, kako da jo je preveč. A ko se govori o nekem novem davku, bi pa ljudje brez problema zaposlili dodatne ljudi, ki bi po bajtah iskali welnesse in zlate sekrete, ter pregledovali okolico koliko lukenj ima asfalt in kolikokrat na leto je okoliška zelenica pokošena.

Pa ti veš za svoje stanovanje kako star vodovod je do bloka? Kake veze ima to? Vodovod je ali ga ni. Ko crkne, ga bo nekdo popravil. Če je star ali pa nov.
Vse ima vezo... ker pove koliko se vlaga v to in na podlagi tega bi ti računal davek... To je tako kot bi rekel streha je ali pa je ni, če je azbestna ni pomembno... torej če naredimo streho ki seva še vedno je streha ali ni?
Aha, in kje vidiš to točkovanje da veš da se res upošteva? Namreč na asfaltu mimo našega bloka niso NIKOLI zarisali parkirnih črt... kako veva midva da se to upošteva da oni kjer črte zarisujejo majo več točk?
Ne se šalit
Ne poznam občine, ki bi gradila luknjičaste ceste. Po navadi si naredi lepa cesta, ki pa se zaradi uporabe iztroši in postane luknjasta. Zaradi par lukenj v asfaltu, se ne splača zaposliti dodatnih 100 birokratov, da bodo to popraviljali in korigirali točke. Podobno je z vodovodom in okolico.
Prav zanimivo mi je, ko se večina Slovencev buni okrog birokracije, kako da jo je preveč. A ko se govori o nekem novem davku, bi pa ljudje brez problema zaposlili dodatne ljudi, ki bi po bajtah iskali welnesse in zlate sekrete, ter pregledovali okolico koliko lukenj ima asfalt in kolikokrat na leto je okoliška zelenica pokošena.
Jaz ne bi, ker moj predlog bi pobral program ki bi scanal vse kupo prodajne pogodbe in računal povprečje, in bi lahko odpustili še nekaj ljudi ki se za NUSZ ukvarjajo s točkovanjem
Zgodovina sprememb…

Kaj točno in koliko se upošteva odloči občina. Ti si predlagal neko povprečno vrednost m2 na območju 400 km2, in to je v redu, ni pa v redu ali bi točkovanje upoštevalo tvojo črto na sred ceste pred blokom ali ne. Imaš malo dvojna merila, bi reku.
Zgodovina sprememb…

Saj to je glih problem, ker je potem spet odvisno od lokalnih šefekov in šerifov... to je treba ukinit... občina naj bo tu da prerazporedi glavarino in ureja ceste infrastrukturo itd...
Seveda je v redu ker je enako za vse... v MO Ptuj če je povprečna cena v zadnjem letu realiziranih prodaj 1.000EUR na m2 to pomeni da je moje stanovanje vredno 61.000EUR in če plačam od tega 0,5% davka je to 300EUR in nekaj drobiža...
Evo to je enostavno, primerljivo, pa še nadzoruješ lahko ker lahko pogledaš vse prodaje v občini v zadnjih 12 mesecih in izračunaš povprečje...
Torej sistem je PREGLEDEN in da se ga AVTOMATIZIRAT... ni podvržen nobenim foram občinskim veljakom in mestnim svetom niti ničemur.
Meni se to zdi dobro.
Kaj točno in koliko se upošteva odloči občina. Ti si predlagal neko povprečno vrednost m2 na območju 400 km2, in to je v redu, ni pa v redu ali bi točkovanje upoštevalo tvojo črto na sred ceste pred blokom ali ne. Imaš malo dvojna merila, bi reku.
Seveda je v redu ker je enako za vse... v MO Ptuj če je povprečna cena v zadnjem letu realiziranih prodaj 1.000EUR na m2 to pomeni da je moje stanovanje vredno 61.000EUR in če plačam od tega 0,5% davka je to 300EUR in nekaj drobiža...
Evo to je enostavno, primerljivo, pa še nadzoruješ lahko ker lahko pogledaš vse prodaje v občini v zadnjih 12 mesecih in izračunaš povprečje...
Torej sistem je PREGLEDEN in da se ga AVTOMATIZIRAT... ni podvržen nobenim foram občinskim veljakom in mestnim svetom niti ničemur.
Meni se to zdi dobro.
Zgodovina sprememb…

Pa bi bilo to v redu tudi če v resnici ti svojga stanovanja ne bi mogel prodat niti za 40 jurjev, bi pa plačeval enako davka kot nekdo, ki ga lahko proda za 80?

Pa bi bilo to v redu tudi če v resnici ti svojga stanovanja ne bi mogel prodat niti za 40 jurjev, bi pa plačeval enako davka kot nekdo, ki ga lahko proda za 80?
Kako pa je to različno če NUSZ oceni da je moje stanovanje vredno 61k in ga ne morem prodat za 61k? Nekomu pa oceni da je vredno 61k in ga lahko proda za 90k?
V osnovi velja tako, če je tako kot sprašuješ ti, to pomeni da je njegov kvadrat več vreden, zuakaj pa je tako pa se je potrebno vprašat? Je to krivda zaradi njegovih vlaganj? Če ja, potem se moram odločit ali bom vložil v stanovanje in ga uredil da bo vredno podobno ali bom jamral in ga prodal za manj da se znebim davka?
Če pa je to krivda lokacija ipd. pol pa pač jebiga, nek pavšal mora bit in moj je najlažji za mass scale in potrebuje najmanj kadra in je najbolj predvidljiv.

Jaz ne bi, ker moj predlog bi pobral program ki bi scanal vse kupo prodajne pogodbe in računal povprečje, in bi lahko odpustili še nekaj ljudi ki se za NUSZ ukvarjajo s točkovanjem
Mah s temi kupoprodajnimi pogodbami je tako tako. Gledam za naše bloke v LJ prek ETN. Po kvadratu se prodajne cene zadnjega leta gibajo od 1400€/m² do 5k€/m² (obe mejni stanovanji pod 40m²?!). Kaj je razlog za takšen razpon ne vem. Ko gledam podeželje, pa so stvari precej bolj konfuzne, saj se poleg hiš prodajajo še razni gospodarski objekti, kmetijska zemljišča, zazidljiva zemljišča. Iz tega dobit neke zaključke je vsaj na roke zelo težko. Mi je pa zanimivo, da ETN ne vključuje novogradenj?!
Meni se to zdi dobro.
No najbolj enostavno bi bilo da vsak državljan plača 10k€ davka pa ne rabimo nobenih dodatnih davkov in komplikacij

No najbolj enostavno bi bilo da vsak državljan plača 10k€ davka pa ne rabimo nobenih dodatnih davkov in komplikacij :). V občini, kjer bom delal hišo, se prodajajo le starejše bajte in stanovanja in kolikor sem na hitro pogledal so cene konkretno pod 1000€/m?, kljub temu, da se zraven velikokrat prodajajo še kmetijska zemljišča in drugi objekti. Ampak jbg, če bi moral za novogradnjo plačati enak davek po m? kot ostali za stare bajturine mi je tudi prav :D. Upam lahko samo še, da drugi prodajajo le stare bajturine, ter da se vse novogradnje gradijo v lastni režiji.
Seveda, ampak to pomeni da gradiš v okolju kjer ni povpraševanja za življenje tam (načeloma) to pomeni da je prav in dobro da te spodbudimo z nizkim davkom...
To je namreč smisel davka. Da profitirajo tisti ki so v nezanimivih okoljih z dobrimi bajtami, plačajo pa tisti ki se preveč stegnejo za elitne lokacije v podpovprečnih stanovanjih ali bajtah.

Še en trik v rokavu agencij. Nepremičnini na spodnjih dveh oglasih sta se prodajali skupaj kot celota (dejansko gre za eno posestvo, "kmetijo"), in sicer več kot eno leto za 370k EUR. Sedaj so ločili prodajo na dva oglasa, tako da je skupaj sedaj 470k EUR. Torej nekaj kar ni šlo za 370k EUR (ker zakaj bi že v osnovi nekdo kupil kulturni spomenik za tak denar?), bo šlo sedaj za 470k EUR?

Še en trik v rokavu agencij. Nepremičnini na spodnjih dveh oglasih sta se prodajali skupaj kot celota (dejansko gre za eno posestvo, "kmetijo"), in sicer več kot eno leto za 370k EUR. Sedaj so ločili prodajo na dva oglasa, tako da je skupaj sedaj 470k EUR. Torej nekaj kar ni šlo za 370k EUR (ker zakaj bi že v osnovi nekdo kupil kulturni spomenik za tak denar?), bo šlo sedaj za 470k EUR?
Dobra taktika ni kaj. Saj tudi pri stanovanjih včasih parkirišče dajo posebej, da zgleda da je ceneje.
Quack !

In kaj je narobe s tem? Nekdo bi morda dal 200 jurjev za hišo, ne rabi pa še kozolca zraven za 150 jurjev.
Pri parkingu je drugo, ker parking v resnici rabiš in je zelo pogumno kupit stanovanje brez, čeprav je na voljo. Ker ga bo potem kupil nekdo drug.
Pri parkingu je drugo, ker parking v resnici rabiš in je zelo pogumno kupit stanovanje brez, čeprav je na voljo. Ker ga bo potem kupil nekdo drug.
Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin ::
Da se mal nehate kregat. :) Če želi kdo postati graščak v gradu iz 21. stoletja, zadnja priložnost.
Poznam celo lastnika :). Se prodaja že vsaj 15 let.

Seveda, ampak to pomeni da gradiš v okolju kjer ni povpraševanja za življenje tam (načeloma) to pomeni da je prav in dobro da te spodbudimo z nizkim davkom...
To je namreč smisel davka. Da profitirajo tisti ki so v nezanimivih okoljih z dobrimi bajtami, plačajo pa tisti ki se preveč stegnejo za elitne lokacije v podpovprečnih stanovanjih ali bajtah.
Ne, fora je ker je tam drugačna filozofija. Npr.: v okolici LJ in večjih mest, večji investitorji pokupijo zemljišča, naredijo OOPN, zgradijo in prodajo. In te prodajne pogodbe se vidijo. Poleg tega imaš vsaj v LJ, ogromno ljudi, ki se večkrat v življenju selijo znotraj LJ zaradi otrok, saj postane stanovanje premajhno. Zaradi tega je precej nakupov in prodaj s tem pa imaš cene na letni bazi bolj ažurirane.
Ko prideš na "podeželje", gredo hiše večinoma iz roda v rod in se zelo redko prodajajo, še posebej če so dobro urejene in vzdrževane. Če je lokacija v sorazmerni bližini mest, večina ljudi tam pridobi službe vožnja pa ni takšna ovira, da bi se odpovedali hiši. Poleg tega nimaš velikih investitorjev, ki bi pokupili zazidljiva zemljišča (ki so v privatni lasti) ter da bi tam veliko gradili, zato se večinoma gradi v lastni režiji oz. na ključ na način da kupiš zemljišče urediš papirje in gradiš. Na ta način imaš zelo malo nakupov in prodaj, kar pa se nakupi/proda, pa so zemljišča ali stare razpadajoče stavbe.

Ne, fora je ker je tam drugačna filozofija. Npr.: v okolici LJ in večjih mest, večji investitorji pokupijo zemljišča, naredijo OOPN, zgradijo in prodajo. In te prodajne pogodbe se vidijo. Poleg tega imaš vsaj v LJ, ogromno ljudi, ki se večkrat v življenju selijo znotraj LJ zaradi otrok, saj postane stanovanje premajhno. Zaradi tega je precej nakupov in prodaj s tem pa imaš cene na letni bazi bolj ažurirane.
Ko prideš na "podeželje", gredo hiše večinoma iz roda v rod in se zelo redko prodajajo, še posebej če so dobro urejene in vzdrževane. Če je lokacija v sorazmerni bližini mest, večina ljudi tam pridobi službe vožnja pa ni takšna ovira, da bi se odpovedali hiši. Poleg tega nimaš velikih investitorjev, ki bi pokupili zazidljiva zemljišča (ki so v privatni lasti) ter da bi tam veliko gradili, zato se večinoma gradi v lastni režiji oz. na ključ na način da kupiš zemljišče urediš papirje in gradiš. Na ta način imaš zelo malo nakupov in prodaj, kar pa se nakupi/proda, pa so zemljišča ali stare razpadajoče stavbe.
No saj to je ok... bistvo ostane... ker živiš v "vukojebini" kjer je zelo malo prodaj pomeni da si nagrajen z nižjim davkom.
Ne pozabi, naš cilj je da bi občine kjer je ogromno nakupov in prodaj destimulirali in moj primer oz. tvoj to perfektno izpostavi.
Torej ti si nagrajen ker si v nizko frekventnem okolju postavil bajto, nekdo pa z enako bajto kaznovan ker jo ima ali postavil v LJ ali MBju... to je popolnoma perfektno kar želiva dosežt.
Dejansko mi tvoj primer pove da je še bolje kot sem jaz prvo mislil ker tega spektra nisem pogledal...
Zgodovina sprememb…

In kaj je narobe s tem? Nekdo bi morda dal 200 jurjev za hišo, ne rabi pa še kozolca zraven za 150 jurjev.
Nič ni narobe, naj prodajajo kakor želijo in za kolikor želijo. Ampak nekako se mi dozdeva, da bi se že prej pojavil kdo, ki bi ponudil tako ceno za ločeno prodajo, če bi bil potencial.
Bolj je vprašanje kdo bo kupil tist kozolc za 200k zraven posebej, ker rušit ne smeš, ker je pod spomeniškim varstvom.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OneYellow ()