» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
339 / 831
»»

Kodrnusa ::

Ker nekateri imamo prijatelje, družino, šport, družabno življenje v kraju kjer smo gor rastli.
Tako da se nekdo ki je živel, se šolal, dela v Ljubljani težko preseli na Ptuj. To je družbeni samomor. Problem je da so nepremičnine v okolici Ljubljane enako vrednotene kot nepremičnine v ringu (obvoznica okoli Lj). Pa saj so cene enake že na gorenjski in dolenjski (kar je blizu LJ) kot v LJ. Država s komunalci in nezmožnostjo pretvorbo zemljišč v zazidljiva dviga cene, gradi se samo še top in sploh (kot da cegel ni enak ceglu). Poglejte celovško kjer se gradijo stolpnice..vse cene zasoljene, prometni infarkt je pa že danes nepopravljiv.
Namesto da bi gradili naselja malo izven Lj, kjer bi vsi kupili če bi bila cena normalna, pa se promet v Lj bi se sprostil...

Mato989 ::

Kodrnusa je izjavil:

Ker nekateri imamo prijatelje, družino, šport, družabno življenje v kraju kjer smo gor rastli.
Tako da se nekdo ki je živel, se šolal, dela v Ljubljani težko preseli na Ptuj. To je družbeni samomor. Problem je da so nepremičnine v okolici Ljubljane enako vrednotene kot nepremičnine v ringu (obvoznica okoli Lj). Pa saj so cene enake že na gorenjski in dolenjski (kar je blizu LJ) kot v LJ. Država s komunalci in nezmožnostjo pretvorbo zemljišč v zazidljiva dviga cene, gradi se samo še top in sploh (kot da cegel ni enak ceglu). Poglejte celovško kjer se gradijo stolpnice..vse cene zasoljene, prometni infarkt je pa že danes nepopravljiv.
Namesto da bi gradili naselja malo izven Lj, kjer bi vsi kupili če bi bila cena normalna, pa se promet v Lj bi se sprostil...

Kako pa drugje po Svetu ljudje zmorejo dobit druge družbe in kako se v USA uspejo preselit iz Texasa v New York ali kot moj kolega iz Tenesseeja v Seattle???

Ali pa kako je moj kolega zmogel iz Ptuja it živet v Avstrijo(Lienz)?

Skratka ne bluzit da se to ne da, samo prioriteta mora bit nekaj drugega, vsega pač ne moremo imet.

Nekateri pišete kot da je Slovenija tako velika da je 80km zračne razdalje konec Sveta, in kot da smo leta 1950, ko ni bilo interneta in niti mobilnih telefonov...

Jaz imam sorodnike od Nove Gorice, Litije, Kranjske Gore, pa do Ptuja... eni je pa težko čisto vse.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

aviator ::

nekikr je izjavil:

Je pa hiša na normalnem kosu zemlje za dostopno ceno. Ampak baje se tega v Sloveniji ne da kupiti in mora država šenkati.

Ma lej pretiravas. Ponudba je zelo skromna in mala, 80 posto pa je bistveno precenjenega.

Zadeva je preprosta potrebno je postavit na tehtnico kaj ti je pomembneje

1. družba, kraj kjer si živel bla bla bla
2. nepremičnina po sprejemljivi ceni

Obojega pač zmeraj ne moreš met, če nimaš dovolj plače... in to ni tvoja ustavna pravica

Utk ::

Tako da se nekdo ki je živel, se šolal, dela v Ljubljani težko preseli na Ptuj. To je družbeni samomor.

Mislim, kot da se tip ne preseli na drug konc Slovenije zaradi ženske ali obratno...pa preživijo.

Jap, od moje sestra se je preselila iz bližine Ormoža v Izolo s tipom... pa je preživela, tam ni poznala nikogar razen bodočega moža...

Pa poznam vsaj 5 ljudi ki so z okolice Ptuja in so študirali v LJ in so se tja preselili, pa so tudi imeli vse prijatelje in družbo in zadeve tu do konca šolanja srednje šole, pa so spet vsi živi in zdravi.

Pa poznam osebo ki se je iz Brežic preselila v MB

itd...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

OneYellow ::

Ko bom moral na Ptuj, da bom lahko zapravil 400k za bajto, me prosim ustrelite, dajem dovoljenje na tem mestu. :)

Če bi jaz moral izbirat med Ptujem in Ljubljano, bi definitivno izbral Ptuj. Tudi če bi bil 50 jurjev dražji. Pa sem zdaj recimo da enako daleč od enega in drugega oz. nimam nobene povezaveze niti s Ptujem niti Ljubljano.

kriptobog ::

Mato989 je izjavil:

Obojega pač zmeraj ne moreš met, če nimaš dovolj plače... in to ni tvoja ustavna pravica

Dodajmo se 3. Lokacija. Meni je predvsem vazna lokacija. Najprej izberem lokacijo, potem gledam na ostalo :)

Alien123 ::

OneYellow je izjavil:

Ko bom moral na Ptuj, da bom lahko zapravil 400k za bajto, me prosim ustrelite, dajem dovoljenje na tem mestu. :)

Isto bi rekel za Ljubljano, da se ne menim kak vedno smrdi v ljubljani..

kriptobog je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Dodajmo se 3. Lokacija. Meni je predvsem vazna lokacija. Najprej izberem lokacijo, potem gledam na ostalo :)

Ja, ampak da lahko prvo izbiraš lokacijo, moraš potem

1. prilagodit želje po kvadraturi, starosti bajte ipd
2. imet dovolj plače

matobeli ::

Alien123 je izjavil:

OneYellow je izjavil:

Isto bi rekel za Ljubljano, da se ne menim kak vedno smrdi v ljubljani..

A se spet štjajerci ne morjo pogovarjat ne da bi govoril o ljubljani? steyr-tech.com :))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Pat_MaGroin ::

Te zgodbice so malo smešne.

Kaj pa tisoče ne-ljubljančanov, ki se letno preselijo v LJ? A ti pa ne pogrešajo mamice in atija iz Ormoža? Pa frendov?

Slovenci smo razvajeni, sploh Ljubljančani. Jaz sem imel bicikel, mesečno, skuter, taxi.... Drugega nisem rabil. Avto od mame ko sem šel na kako morje, pa še to sem večino časa bil sopotnik pri kolegih. Ko sem se preselil 15 minut iz Ljubljane z ženo v hišo mi je bilo na začetku hudo. Ampak sedaj ko imam otroke ne menjam več lokacije.. Ljubljana je postala turistično sranje z nabitimi cenami, prometnim infarktom, priseljenci, slabim zrakom ter neizmerno gužvo.
Ja ce se preselis ko gres v LJ na faks ali srednjo šolo je vseeno drugače kot če se odseliš po končanem šolanjem na nek ptuj kjer ne poznas nobenega in imas vse frende v lj.
Nisem rekel da se ne da ampak je tezje Ljubljancanu iti ven ko pa je celo zivljenje imel v Lj do konca faksa in po možnosti še delal v sluzbi v LJ.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kodrnusa ()

Baja ::

v dosti oglasih sem opazjo pogoj, da kupec poravna 2% davka. v čem je fora? a ni lazje ceno dvigniti za 2%?

urli ::

Baja je izjavil:

v dosti oglasih sem opazjo pogoj, da kupec poravna 2% davka. v čem je fora? a ni lazje ceno dvigniti za 2%?

Potem bi bila še bolj bizarna kot že je. Sam sicer tega nisem opazil. Le tu pa tam in praviloma pri tistih, ki imajo že tako brutalno navito ceno nepremičnine. Nekateri so pač usekano pozrešni. Verjetno tudi malo prizadeti.

Malidelničar ::

Kodrnusa: Iz tvojega vidika kot nekdanjega Ljubljančana, zakaj s ti zdi, da številni teh minusov Ljubljane ne vidijo? Ali je to preprosto njihova urbana izkušnja, ki jih je tako posrkala, da si ne predstavljajo, da bi živeli drugje? Imajo potem seveda absolutno legit željo ostati v svojem rojstnem kraju, ampak si zakomplicirajo lajf.
LP
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

simonchelo ::

Se zmeri ne razumete, da so take cene predvsem zaradi cen parcel. Ce zelis imeti priblizno ok lokacijo, potem te bo novogradnja s parcelo in vsemi dajatvami prisla 2500eur/m2 ali več. Ce greš delat hiško boš valda delal vsaj 160m2 kar je okolo 400k eur pa se boš ukvarjal s papirologijo in vsemi birokratskimi posli. Bil ogromno časa na telefonu in usklajeval vse izvajalce. Itd itd... Da ne omenim da boš verjetno ene 3-4 leta potreboval da bo hiška v fazi ko se lahko notri prebiva.

Potem se mi ne zdi tok neverjetno da nekdo prodaja tako hiško za vsaj 600k eur
ciao

mr_chai ::

Mato989 je izjavil:

Jap, od moje sestra se je preselila iz bližine Ormoža v Izolo s tipom... pa je preživela, tam ni poznala nikogar razen bodočega moža...

Pa poznam vsaj 5 ljudi ki so z okolice Ptuja in so študirali v LJ in so se tja preselili, pa so tudi imeli vse prijatelje in družbo in zadeve tu do konca šolanja srednje šole, pa so spet vsi živi in zdravi.

itd...

Ormož ---> Izola, Ptuj--> Ljubljana, Brežice --> Maribor.

Se prav iz neperspektivnih duplekov, so se preselili v večja mesta. Shocking :D

Ko bi vsaj navedu kakšne primere, kjer so iz večjih mest šli v kakšen zaplankan kot. A se je kdo že iz Ljubljane preselu v Železnike in se od tam vozil v LJ npr...

mr_chai ::

simonchelo je izjavil:

Se zmeri ne razumete, da so take cene predvsem zaradi cen parcel. Ce zelis imeti priblizno ok lokacijo, potem te bo novogradnja s parcelo in vsemi dajatvami prisla 2500eur/m2 ali več. Ce greš delat hiško boš valda delal vsaj 160m2 kar je okolo 400k eur pa se boš ukvarjal s papirologijo in vsemi birokratskimi posli. Bil ogromno časa na telefonu in usklajeval vse izvajalce. Itd itd... Da ne omenim da boš verjetno ene 3-4 leta potreboval da bo hiška v fazi ko se lahko notri prebiva.

To jaz že ves čas trobim. Zemlje je ko dreka. Šerifovski nepotizem.

Primer: Imaš lepo parcelo, ki bi lahko bila zazidljiva. En lokal šerif z vezami na občini bi od tebe rad omenjeno parcelo kupil zelo skonto, ker bi jo potem naredil zazidljivo in zaslužil. Ampak ker mu je nočeš prodati, bo preko vez poskrbel, da tvoja parcela nikoli ne bo zazidljiva. Pa takih primerov je ogromno.

OneYellow ::

Ja in, pač odkartaš potem investitorju, ki je slučajno frend od šerifa, 600k za hiško, ni to nič napačnega. Saj kaj pa je to 600k. lol

mr_chai je izjavil:

Mato989 je izjavil:

itd...

Ko bi vsaj navedu kakšne primere, kjer so iz večjih mest šli v kakšen zaplankan kot. A se je kdo že iz Ljubljane preselu v Železnike in se od tam vozil v LJ npr...

Težava je, ker so cene stanovanj podivljale tudi v teh "neperspektivnih duplekih". In po moje bodo še bolj. Tudi zaradi dela od doma, ki se je razbohotilo za čas covida. Če ti delodajalec omogoča delo od doma vsaj 3 dni na teden, se tista max. 2 dneva na teden v LJ lahko voziš še iz takšne vukojebine ampak časi, ko si v vukojebinah kupoval stanovanja za đabe, so mimo. Zdaj so cene m2 po 3000€ že v vukojebinah. ;(( Kam smo prišli ;((

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urli ()

simonchelo je izjavil:

3-4 leta, ce sam zidas. Ce izberes izvedno na kljuc imas od ideje do vselitvo lih eno leto.

mr_chai je izjavil:

Mato989 je izjavil:

itd...

Gre se za to ker nekateri pravijo da se ne mores preselit ker ni druzbe pa familje tam

O tem govorim

Ce pa hoces kontra poznam tudi osebo ki se je iz mb preselila v sredisce ob dravi....

kolega se je pred leti iz MB preselil v vukojebino (dobesedno - 5 hiš usred šume), kolegica je šla letos v Vipavo, jaz se selim letos v Prekmurje, ...

drugače pa sem živel že po celi slo, pa nisem nobenih frendov zgubjo, hudiča, še več jih mam zaradi tega :)

Malidelničar je izjavil:

Kodrnusa: Iz tvojega vidika kot nekdanjega Ljubljančana, zakaj s ti zdi, da številni teh minusov Ljubljane ne vidijo? Ali je to preprosto njihova urbana izkušnja, ki jih je tako posrkala, da si ne predstavljajo, da bi živeli drugje? Imajo potem seveda absolutno legit željo ostati v svojem rojstnem kraju, ampak si zakomplicirajo lajf.
LP

Vidijo, vidijo. Ampak so službe še vedno problem.
Moji kolegi z družinami vsaj trije bi takoj spokal iz LJ če bi lahko (Ljubljančani), kam na obrobje, mal ven iz LJ...
Ampak imata dva žene ki ne vozita in imata službe v centru in zato živijo blizu centra. Eden bi se vrnil na koroško pa je žena zagreta Ljubljančanka, tako da ne gre... Še kar nekaj takih poznam, ki jim LJ preseda. Seveda jih je pa dosti ki jim je kavica v Centru, sprehod na rožnik, vrhunec dneva.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kodrnusa ()

Senior Dev ::

Ko si enkrat v Ljubljani, je vse ostalo podn. Zato pa pravim, da se v Ljubljani še vedno splača kupovati nepremičnine, četudi so cene milijonček ali več. Na dolgi rok se splača kakorkoli obrneš.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

jebeš LJ, tudi tam sem živel. sploh pozimi je fajn, ko 3 mesce ni sonca.

Finska je država kjer živijo najsrečnejši ljudje. Pol leta imaš noč in dan noč in pol leta noč in dan dan. Megla sploh nima veze s srečo, ti imaš problem v glavi.

Senior Dev je izjavil:

Ko si enkrat v Ljubljani, je vse ostalo podn. Zato pa pravim, da se v Ljubljani še vedno splača kupovati nepremičnine, četudi so cene milijonček ali več. Na dolgi rok se splača kakorkoli obrneš.

Sem zivel skoraj dve leti v LJ. Nikoli vec, sploh pa ne z druzino.

Senior Dev je izjavil:

Finska je država kjer živijo najsrečnejši ljudje. Pol leta imaš noč in dan noč in pol leta noč in dan dan. Megla sploh nima veze s srečo, ti imaš problem v glavi.

Finci so najbolj srečen narod, ker so vsi nesrečni že naredili samomor.

Gre za paradoks, ampak visoko število samomorov ne vpliva na povprečno srečo. Večina ljudi tam gori je še vedno bolj srečnih od nas. Mi smo neka srednja žalost/sreča - premalo srečni, da bi vriskali od sreče in premalo nesrečni, da bi skočili iz strehe nebotičnika.

perci ::

ne nakladej

johnnyyy ::

Kodrnusa je izjavil:

Slovenci smo razvajeni, sploh Ljubljančani. Jaz sem imel bicikel, mesečno, skuter, taxi.... Drugega nisem rabil. Avto od mame ko sem šel na kako morje, pa še to sem večino časa bil sopotnik pri kolegih. Ko sem se preselil 15 minut iz Ljubljane z ženo v hišo mi je bilo na začetku hudo. Ampak sedaj ko imam otroke ne menjam več lokacije.. Ljubljana je postala turistično sranje z nabitimi cenami, prometnim infarktom, priseljenci, slabim zrakom ter neizmerno gužvo.
Ja ce se preselis ko gres v LJ na faks ali srednjo šolo je vseeno drugače kot če se odseliš po končanem šolanjem na nek ptuj kjer ne poznas nobenega in imas vse frende v lj.
Nisem rekel da se ne da ampak je tezje Ljubljancanu iti ven ko pa je celo zivljenje imel v Lj do konca faksa in po možnosti še delal v sluzbi v LJ.

Če si iz vukojebine se že po OŠ voziš v neko mesto v SŠ ali pa si tam v internatu, ko se gre na fax se pa večina vsaj med tednom preseli v mesto. Poleg tega imaš sigurno še kakšnega "zemljaka" tam - sošolca, kolega itd. Ko živiš nekje, kamor se moraš za vsako malenkost usesti v avto in se odpeljati v nek kraj kjer na pamet veš urnike trgovin/bancinskih, kjer ima vsak vsaj 3 znance/kolege, ki so mu zaradi pijače vzeli izpit, je LJ in javni prevoz, trgovin na vsakem koraku, daljša odprtost itd. 10 korakov naprej. Za nekega Ljubljančana je seljenje na periferijo korak nazaj, zato se večinoma ne odločajo, če pa že pa v neko okolico LJ. Tudi kar se vožnje tiče in jutranjih ur, jim to ne diši preveč. Zame je bilo normalno, da sem vstajal ob 5. zjutraj že ko sem šel v SŠ, vsaj uro vožnje z avtobusom ali avtom ni nič kaj takšnega, ko to omeniš nekomu iz LJ te že grdo gleda. Kar se tiče megle in slabega zraka, je večina Ljubljančanov navajena nanj in nad tem bolj tarnamo priseljenci.

Ima pa večina priseljencev drugi problem, saj nikjer "niso doma". V rodni grudi se ne vidiš, saj spoznaš v kakšni vukojebini si, v LJ pa vidiš tudi slabe stvari (cene nepremičnin, stanovanja namesto hiš, beton, gužvo, meglo itd.). Na koncu to združiš in v LJ ne kupiš nič, ker je predrago in ni po tvojih standardih (hiša, brez megle itd), na periferiji pa ne, saj imaš v LJ po navadi toliko boljšo službo, da je ne boš menjal ali pa da bi se daleč vozil.

thramos ::

... to stisko pa kažeš tako, da se po forumih pritožuješ nad Ljubljano in Ljubljančani ... :))

Ob takšni ceni parcel je torej bolj ugodna opcija prenoviti starejšo hišo v vukojebini ..... druge ni.

Problem je ker je kodrnusa razvajeni ljubljancan

In tipicen primer jamraca ki hoce met nepremicnino tam in tam ker social life in mu to kao po ustavi pripada

To je pac klasicen primer tipa ljudi matobeli jernej ipd... Ultimativno pride do tega

Medtem pa milijone folka kupuje in prodaja nepremicnine in se seli tisoce kilonetrov

Ker imajo drugacne prioritete

miha98 ::

Ne vem zakaj tale Mato toliko promovira Ptuj.... Nič se ne dogaja , nič se ne spremeni, plače so slabše, službe so slabše , ljudje so bolj zahojeni, jaz bi dal veliko , da bi si lahko hišo postavil kje v okolici Lj.... že samo to da ima sestro iz Ormoža mi zvoni alarm... Verjetno iz prve hiše na desni ali druga sej ne vem... ko prideš v Ormož.... Katera je to bo pa Mato povedal.... Sama favšija in podtikovanje....

miha98 je izjavil:

Ne vem zakaj tale Mato toliko promovira Ptuj.... Nič se ne dogaja , nič se ne spremeni, plače so slabše, službe so slabše , ljudje so bolj zahojeni, jaz bi dal veliko , da bi si lahko hišo postavil kje v okolici Lj.... že samo to da ima sestro iz Ormoža mi zvoni alarm... Verjetno iz prve hiše na desni ali druga sej ne vem... ko prideš v Ormož.... Katera je to bo pa Mato povedal.... Sama favšija in podtikovanje....

Nic ne promoviram boli mene k za ptuj ce bi dejansko bral.

Jaz samo nimam rad jamracev ki jamrajo kako se ne da nic kupit v resnici pa lj in krog 50km okrog nje in obala pac ni cela slo

miha98 ::

Senior Dev je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Osebno menim da bomo imeli inflacijo over ali blizu 5% najmanj 2 ali 3 leta

Inflacija bo med 5 in 12 odstotkov naslednjih 10 let. Čez 10 let več ne boš dobil avtomobila pod 100kEUR. Žal, tako je...
Tisti, ki si niso mogli kupiti avtomobila, bodo zdaj lahko kupili kolo. Tisti, ki si niso mogli kupiti nepremičnine, jim zdaj ostane nakup šotora.

Aja ? Nekega malega klijota smrdljivega ali twingeca bom dal 100 k ? Od kod jih jemleješ?

Senior dev je trol iz Polja ki skriva tablete

Ignore

Drugače pa če ostanemo na topicu bi povedal, da se trg nepremičnin ohlaja, cene pa ostajajo na istem nivoju. To pomeni, da se še vedno najdejo kupci, ampak se ne proda v enem dnevu, pač pa se prodaja kaka napremičnina tudi dva tedna. Nobena katastrofa za prodajalce, dokler je inflacija pod 10%. Veliko prodajalcev se je odločilo držati prazne nepremičnine zadnje mesece in jih ne dajejo v prodajo. Pametno. Potem pa ko pridejo optimistične novice gremo v novi balon in nove rekordne cene kvadrata.

nomad ::

Nore cene nepremičnin niso slovenski unikum. Malo poglejte čez mejo in boste povsod videli popolno odlepljenje cene nakupa od pričakovanega donosa z najemninami. Recimo 4-sobno stanovanje v Berlinu pride €1.5mio (+€170k za transakcijske stroške). Če imaš 0% o.m. je to €5000/mesec * 28 let! Za takšno stanovanje niti približno ne moreš dobiti zmernega donosa z oddajanjem in je nakup kvečjemu posledica parkiranja odvečnih sredstev.

Cene nepremičnin so, kjer so, zaradi naslednjih faktorjev (in verjetno še večih).
1) Popolnoma zgrešena monetarna politika, desetletje 0% obrestnih mer. Med vladajočimi je prevladovala mmt monetary theory, kar je izjemno povečalo količino denarja v obtoku.
2) Če denar na banki ne nosi nič, potem ljudje iščejo alternativna parkirišča premoženja. Nepremičnine so tako postale investicija - in to ne zaradi donosa z oddajanjem temveč zaradi pričakovanja vedno višjih vrednosti (greater fool).
3) Pojav platform za deljenje (AirBnb, Booking...). S kratkoročnim oddajanjem lahko ustvarjaš višje donose, in tako so prišli v igro novi "investitorji".
4) Nepremičnine lahko kupuješ na vzvod. Torej če imaš denarja za 1 nepremičnino lahko kupiš 3-4. Tako so ljudje prevzemali večja tveganja (kar pri 0% obrestni meri ni neumno).
5) Zazidalna politika se vodi na lokalni ravni, kjer ljudje, ki sedijo v raznih odborih (in so ponavadi staroselci z lastnimi nepremičninami) pazijo na vrednost tako da blokirajo nove pozidave.
6) Nakupi z denarjem podjetij. Veliko Slovencev ima denar parkiran v (uspešnih) podjetjih in potem stanovanja lahko kupuješ iz denarja podjetja, pa še odbiješ d.d.v.
7) Normirani s.p.: tisoči normiranih s.p.-jev dejansko služijo €6000+ mesečno, skoraj neobdavčeno, in tudi ta denar ima veliko kupno moč.

Kaj se bo zgodilo? Največji vpliv ima politika ECB. V Nemčiji npr. se je pred 12 meseci dalo dobiti kredite po 0.6% OM (30 let fiksna), zdaj pa so OM 3.5% in višje. Glede na to, da so ljudje kupovali nepremičnine z 20-40% lastnih sredstev, krediti pa so se podražili za faktor 5(!!), si lahko predstavljate, da se je povpraševanje pri trenutnih cenah popolnoma sesulo. Vrzite si te številke v Excel in videli boste, da bi morale cene takoj pasti za ~20%, da se vrnemo le v 2021, pa že takrat so bile napihnjene.

Če ECB zdrži pri teh OM, potem je smer nadaljnjih cen, navzdol. Najprej zaradi podražitve dostopa do kapitala, znižanje apetitov in tveganja investitorjev, in potencialne recesije. Moja ocena je -25% v naslednjih treh letih.
V kolikor pa ECB popusti pritiskom (in verjemite, da je teh pritiskov s strani kapitala in politikov ogromno), in ponovno spusti OM, se bo rast nadaljevala. Seveda je to groba ocena in dejanski (ne)padci so odvisni od lokacije, stanja in ostalih spremenljivk.

Moje mnenje je, da bi ECB morala zdržati... mislim pa, da ne bo.
noMad

nekikr ::

Po eni strani imaš prav, ampak po drugi strani se pa v sistem še vedno meče ogromno denarja, edina stvar, ki so jo zabremzali, so pa nepremičnine (za katere v isti sapi pravijo, da niso dovolj dosegljive). In ko se pelješ na morje imaš cel kup Audijev Q8, cel kup nekih Porschejev, toliko, da jih niti pogledaš ne več, ker so dobesedno povsod. Se človek potem vpraša, a je bolje pleh, ali bi bilo bolje, če bi se vlagalo v nepremičnine in ob primerni davčni zakonodaji spodbujati oddajanje? Levaki pravijo, da nepremičnine, delajo pa vse kar lahko, da bi bile manj dostopne oz. samo še za tiste z denarjem.

Mene je 'nomad' prepričal.

neooo ::

:)):|
Omg… LJ… to severno sarajevo ?

Ne hvala

Senior Dev je izjavil:

In kak je stanje glede na info s prve roke? Kdorkoli?

nekikr ::

zavajon ::

urli je izjavil:

Tu pa tam uletavajo prodajalci, ki so še bolj izgubili stik z ralnostjo - beri - 50 let stare nepremičnine prodajajo po višjih cenah kot so cene novogradenj! ;((

Torej se je treba vprašati, zakaj so cene novogradenj tako nizke :))

neooo je izjavil:

:)):|
Omg… LJ… to severno sarajevo ?

Ne hvala

Res da to severno Sarajevo ni tako zanimivo kot ono južno, a vseeno bolje bolje kot nič ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

zavajon je izjavil:

urli je izjavil:

Tu pa tam uletavajo prodajalci, ki so še bolj izgubili stik z ralnostjo - beri - 50 let stare nepremičnine prodajajo po višjih cenah kot so cene novogradenj! ;((

Torej se je treba vprašati, zakaj so cene novogradenj tako nizke :))

Točno to. Potrebno jih je povišati za vsaj 20% :)) Če jim prodajalci starudinj sledijo, zgodbo ponovimo :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urli ()
««
339 / 831
»»