» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
338 / 831
»»

Mato989 ::

Razumet je treba da ecb in fed ne bosta pustila da gospodarstvo kolapsira ker to je najslabse od vsega

Osebno menim da bomo imeli inflacijo over ali blizu 5% najmanj 2 ali 3 leta

Na koncu bo tako kot sem rekel z malo napake... Tisti ki si v 2021 ali zacetku 2022 niso mogli kupit nepremicnine si je tudi v 2023 in 2024 ne bodo razen redke izjeme ki majo visoke prihodke od letos naprej
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

nekikr ::

In ko se bo to začelo dogajati, bodo v nekaterih podsektorjih nekateri z namenom prehitevanja trga bili prisiljeni svoje nepremičnine bistveno bolj spustiti.

Saj veš, da govoriš o neprmičninah in ne o nekem shitcoinu, ki je lahko vreden milijardo ali pa nič? Dogajalo se bo najprej to (kot pri zadnji krizi), da se bodo 50 let stare hiše, ki jih prodajajo po simboličnih 600.000€, "drastično" spustile, na 550, potem na 500k. In vsi bodo pametni, kako so cene padle. Ampak tudi pri 500 jih še vedno nihče ne bo kupil, ker so še za 300 predrage. Novih pa tako ali tako ni dovolj, poleg tega zaslužek pri nepremičnini ni celotna cena kot raja misli. Če nekdo zasluži 50k na enoto ne bo spustil za 100k cene. Material se je podražil, zemlja se je podražila, storitve so se podražile, postopkov je vedno več. Velikih projektov ni. Vso srečo s čakanjem na hud padec.

urli ::

Malidelničar je izjavil:

Zdi se mi, da sem se v napovedih pol leta do leto nazaj imel delno celo prav.
Zagovarjal sem tezo, da bomo po dvigu 2015-2020 imeli nek 'sideways' nepremičninski trg z počasnim padanjem. Le-to bi lahko trajalo celo leto, dve. V tem času bi imeli padce samo v podsektorjih. Potem pa bi v enem momentu trgu odpadlo dno in bi se zgodil crash, ampak tudi to, če se res poklopijo faktorji.

Trenutno se dogaja ravno to. Trg se je ustavil, raste ne več, velikih padcev ni. 'Dry powderja' za deployment kupci nimajo več, ker se je toliko pokurilo v obdobju 2021-2022. Prodajalci (trmasto?) vztrajajo na pozicijah, imamo manjše cenovne popravke, čaka se 'kdo bo koga'. To je vse od nastopa inflacijske krize cca pol leta nazaj.

Osebno me je edino presenetilo, ker agresivno zviševanje obrestnih mer še ni sprožilo recesije v ZDA. V EU se te obrestne mere zvišujejo počasi, kar so dosegli je to, da se je recimo v evroobmočju, npr. v Sloveniji drastično zmanjšal obseg kreditiranja. Torej trenutne cene niso več realne in dosegljive.

Nimamo pa osnove za konkreten dip v Sloveniji. Po eni strani zato, ker inflacija vztraja in imamo še vedno faktor potiska navzgor, torej - cegli kot zatočišče. Po drugi strani trgu dno ni odpadlo, ker očitno potrebujemo, da se kreditno vreteno še bolj zatisne in se res naredi en pretres trga. Takrat bi lahko videli sramežljive poizkuse popravkov. In ko se bo to začelo dogajati, bodo v nekaterih podsektorjih nekateri z namenom prehitevanja trga bili prisiljeni svoje nepremičnine bistveno bolj spustiti.

To potencialno pomeni dip tam nekje jesen 2023 - pomlad 2024. Potem mogoče zopet nek inflacijski push navzgor in spet dip z začetkom december 2024/januar 2025 in nato večje padanje navzdol.
Kako vi ostali spremljate trg?

Krediti še manj dostopni? Ravno se bodo še bolj sprostili. Odobritev ne bo več vezana na minimalca. Mogoče sem prevelik pesimist, a jaz močno, močno dvomim, da bo prišlo do padca. Že stagnacija je precej vprašljiva.

- krediti bodo kmalu še bolj dostopni
- mladi do 38 imajo državno jamstvo
- ponudba nikakršna
- visoko povpraševanje zaradi pomanjkanja primernih nepremičnin
- folk imam se vedno ogromno €€€€ na bankah
- splosna inflacija
- mnogim se je plača povišala (uskladitev z inflacijo)
...

Si močno želim padca, a nekako ne vidim razloga, da bi do njega res prišlo.

OneYellow ::

nekikr je izjavil:

In ko se bo to začelo dogajati, bodo v nekaterih podsektorjih nekateri z namenom prehitevanja trga bili prisiljeni svoje nepremičnine bistveno bolj spustiti.

Saj veš, da govoriš o neprmičninah in ne o nekem shitcoinu, ki je lahko vreden milijardo ali pa nič? Dogajalo se bo najprej to (kot pri zadnji krizi), da se bodo 50 let stare hiše, ki jih prodajajo po simboličnih 600.000€, "drastično" spustile, na 550, potem na 500k. In vsi bodo pametni, kako so cene padle. Ampak tudi pri 500 jih še vedno nihče ne bo kupil, ker so še za 300 predrage. Novih pa tako ali tako ni dovolj, poleg tega zaslužek pri nepremičnini ni celotna cena kot raja misli. Če nekdo zasluži 50k na enoto ne bo spustil za 100k cene. Material se je podražil, zemlja se je podražila, storitve so se podražile, postopkov je vedno več. Velikih projektov ni. Vso srečo s čakanjem na hud padec.

Itak, noben ne bo prodajal v minus. Zato tudi nismo imel DUTB v prejšnji krizi.

Pat_MaGroin ::

Pogovarjal sem se z enim gradbincem, ki gradi po Štajerski bloke.

In pravi, da 60% pokupijo firme vse brez kredita.

Čudi me, da Levica še ni pogruntala, kdo pobere večino novogradenj (in tako seveda firme spucajo dobiček) :).

urli ::

Nepremičninski agent mi je omenil, da dosti pokupijo tudi nepremičninske agencije. Ne vem pa, če je to ravno res. V glavnem, bolj malo je razlogov, da bi cene nepremičnin padle, razen mokrih sanj tistih, ki bi radi kaj kupili, pa si ne morejo privoščiti. Žal...

Sicer pa je avtor temo odprl leta 2019 in se že takrat zmrdoval nad visokimi cenami nepremičnin. Naprav današnjim, so bile občutno nižje. Nekaj podobnega bo čez par let, če mene vprašaš. Cene bodo se višje napram zdajšnjim.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urli ()

Baja ::

urli je izjavil:

Nepremičninski agent mi je omenil, da dosti pokupijo tudi nepremičninske agencije. Ne vem pa, če je to ravno res. V glavnem, bolj malo je razlogov, da bi cene nepremičnin padle, razen mokrih sanj tistih, ki bi radi kaj kupili, pa si ne morejo privoščiti. Žal...

tole sem tudi jaz slišal. poberejo dobre deale, obnovijo in gre naprej v prodajo, seveda po dosti višji ceni. mislim pa da bolj stanovanja, za hiše pa ne vem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Baja ()

profii ::

urli je izjavil:

Sicer pa je avtor temo odprl leta 2019 in se že takrat zmrdoval nad visokimi cenami nepremičnin. Naprav današnjim, so bile občutno nižje. Nekaj podobnega bo čez par let, če mene vprašaš. Cene bodo se višje napram zdajšnjim.

Jaz sem v Lj 2020 dobil 83m^2 stanovanje, danes se oglašuje v istem bloku za isti denar garsonjera ~40m^2. Do the math.

Edit: Takrat so bile obrestne 2.2%, danes so 4.4%.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: profii ()

velikBrokoli ::

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

Se še spomnite te jugo bajturine, ki se je prodajala za miljonček v Preddvoru? No, je že 900k :)) klovni pri Stoja trade bodo najbrž še naprej vztrajal, čeprav najbrž tudi za 500k ne bodo dobili kupca..

Spustili bodo najprej na 850, potem 830, potem 810, potem 790.....in kakšen super pameten bo začel tuliti o balonu in krizi in padcu cen in.....

velikBrokoli je izjavil:

Se še spomnite te jugo bajturine, ki se je prodajala za miljonček v Preddvoru? No, je že 900k :)) klovni pri Stoja trade bodo najbrž še naprej vztrajal, čeprav najbrž tudi za 500k ne bodo dobili kupca..

Ma to za 300k ne bo ljudi.

Tole je tudi znizano iz fuknjene cene na ubrisano ceno :)

Utk ::

To nič ne pomeni. Jaz imam eno hišo, ki jo bi lahko prodal, lahko pa ne, in vsake tolk časa kdo pride, da bi kupil, čeprav nimam oglasa in nikomur nisem reku, da prodajam. V redu, kupi, ampak cena je taka (da jih srat pritisne). Še malo jo poflikam in dam na net, za še malo višjo ceno, pa če kdo naleti, bo šla, če ne, pa ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

To nič ne pomeni. Jaz imam eno hišo, ki jo bi lahko prodal, lahko pa ne, in vsake tolk časa kdo pride, da bi kupil, čeprav nimam oglasa in nikomur nisem reku, da prodajam. V redu, kupi, ampak cena je taka (da jih srat pritisne). Še malo jo poflikam in dam na net, za še malo višjo ceno, pa če kdo naleti, bo šla, če ne, pa ne.

To lahko spremenimo tudi v sledeče... "v redu, imej, ampak davek je tak, da te srat prime". Pa se potem duvaj in norčuj. :))

Pat_MaGroin je izjavil:

Ko so ravno Medvode, tole sem opazil danes. Ugibamo za koliko bo šlo? >:D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: OneYellow ()

OneYellow je izjavil:

Utk je izjavil:

To lahko spremenimo tudi v sledeče... "v redu, imej, ampak davek je tak, da te srat prime". Pa se potem duvaj in norčuj. :))

zakaj pa?

Vsako lastnino lahko tako počneš brez davka... jaz lahko tudi dam gor telefon za 2 jurija pa če kupcu ni všeč pač ne kupi, enako za avto... po tvoji logiki bi lahko davek kr na vse dali da se znebimo vse lastnine da bo še brezdomec lahko kupil samo plačevat ne bo mogel davka pa mu bodo vzeli...

Logika socializma forever

Ampak država ne predpisuje/omejuje število telefonov, does it?

OneYellow je izjavil:

Ampak država ne predpisuje/omejuje število telefonov, does it?

Seveda jih, preko QC zahtev itd...

Tako kot država tudi omejuje število praktično vsega od zdravil, do zahtev avto po izpuhih CO2. zahtevah bla bla bla... vse to dela dobrine DRAŽJE za izdelavo in tako dražje za končnega kupca...

Ali kaj ti meniš da država omejuje SAMO pri parcelah drugo je pa vse no limit ni nobenga HASAPa, EURO6 motorjev itd?

To lahko spremenimo tudi v sledeče... "v redu, imej, ampak davek je tak, da te srat prime". Pa se potem duvaj in norčuj.

Potem imamo 2 možnosti. Ali bojo ta davek plačevali najemniki, ali bom pa poskrbel, da bo vrednost šla zelo navzdol. Če v nekaj vložim kup denarja in dela, mi pač ne bo pršu en socialkar in reku za kolk moram prodat. Kje so bli pred 5 leti, ko je bilo v resnici skoraj nič vredno. Takrat ni nihče reku "sej je vredno xxx jurjev, ker vložiš samo še 15 in bo za živet".
Pa ne skrbi, kar se tiče države, je še zmeraj enako vredno kot pred 10 leti...

Zgodovina sprememb…

Senior Dev ::

Mato989 je izjavil:

Osebno menim da bomo imeli inflacijo over ali blizu 5% najmanj 2 ali 3 leta

Inflacija bo med 5 in 12 odstotkov naslednjih 10 let. Čez 10 let več ne boš dobil avtomobila pod 100kEUR. Žal, tako je...
Tisti, ki si niso mogli kupiti avtomobila, bodo zdaj lahko kupili kolo. Tisti, ki si niso mogli kupiti nepremičnine, jim zdaj ostane nakup šotora.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

Zgodovina sprememb…

johnnyyy ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Odvisno iz katerega konca gledaš. Bajta je 420m²! Pri 850k€ znaša cena dobre 2k€/m² pri 480k€ pa cca 1100€/m². Tudi zemljišča je 1200m². Na takšni lokaciji 600m² zazidljivega zemljišča pod 100k€ ne dobiš.

Točno. Kupiš parcelo za 100k, postaviš gor normalno bajto za 250k, ne skladišča, in imaš za 350k novogradnjo. No vsaj tako je bilo 2 leti nazaj. Danes moraš pa sfinancirat nekomu zgodnjo penzijo.

aviator ::

OneYellow je izjavil:

Točno. Kupiš parcelo za 100k, postaviš gor normalno bajto za 250k, ne skladišča, in imaš za 350k novogradnjo. No vsaj tako je bilo 2 leti nazaj. Danes moraš pa sfinancirat nekomu zgodnjo penzijo.

Pravzaprav 2 clovekoma.

Se razlozeno je kako lahko pobere 3200 eur najemnine vsak mesec.

Le zakaj jih ne, kot paenzionist je bolje imeti yield producing asset kot denar.

Morda zbira za garsonjero v Ljubljani.

OneYellow je izjavil:

Kolikor je meni znano pred leti banke niso financirale zazidljivih zemljišč po tržnih cenah, saj je bilo za banko "zazidljivo zemljišče" tisto, katero je imelo izdano pravnomočno GD. Torej je bila izgradnja novogradnje v domeni tistih, ki so zazidljivo zemljišče dobili ali ga z lastnimi sredstvi kupili ali pa so imeli še kakšno nepremičnino, na katero je šla hipoteka. Seveda si lahko kupil zazidljivo zemljišče, ki je imelo pravnomočno GD, ampak je bila cena k temu primerna.

Baja ::

Se razlozeno je kako lahko pobere 3200 eur najemnine vsak mesec.

Le zakaj jih ne, kot paenzionist je bolje imeti yield producing asset kot denar.

tole ja, kupnino mas pokrito v 12,5 leta. malce prelepo. pa še 2% za davek hoče :)

Kupte pa boste videli. Od 3200 treba plačat vsaj 500 evrov davka, letno zavarovanje za 2 hiši jurja, davek na premoženje in NUSZ jurja, amortizacija vse opreme in hiše 400 na mesec, itd.

Se pravi prodaja financni samomor za visoko ceno. :)

Ni samomor, ni pa niti 3200 čistega na mesec, če piše, da se tolk dobi od najemnin. Jaz bi reku, da je okoli 2 jurja čistega, seveda moraš pa iz tega še kredit za 400 jurjev odplačevat. Če moraš. Jaz če bi šel kalkulirat, bi računal kot da odplačujem kredit, tudi če bi kupil "na keš". Ker če to ne gre čez, potem nima smisla.

Zgodovina sprememb…

10% letni donos, pa lastnik je nor, da hoce to prodat :).

Malidelničar ::

Pat_MaGroin je izjavil:

10% ni slabo. Ampak mislim, da so bili eni izračuni, da je realno donos 2%-4%. Mislim, da je bilo na Financah.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Malidelničar je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

10% ni slabo. Ampak mislim, da so bili eni izračuni, da je realno donos 2%-4%. Mislim, da je bilo na Financah.

"Donos" tiste bajte zgoraj za 400k, po besedah lastnika.

Jaz 400k vredne robe, ki nosi 40k letno ne prodam niti pod razno.

Ja tak je donos. Prodajam ,zato ,ker sem dober po srcu.
Častna boomerska xd.

Malidelničar je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Ja, jaz sem reku od oka da je 2000 čistega od 3200, 24 jurjev na leto je točno 5%. Plus strošek financiranja, in smo tu nekje. Donos ni velik, če gledaš na znesek 480 jurjev, ni pa slab, če imaš "samo" 160 jurjev našparanih in ti tista 2 jurja odplačujeta posojilo (tako na pamet, nisem šel preverjat kakšen bi bil v resnici obrok). To še zmeraj pomeni, da ti ne boš imel od tega absolutno nič, ker si pač dal 160 jurjev not, najemnina ti gre pa za odplačilo posojila, bojo pa imeli od tega nekaj otroci, no, morda celo ti kot pokojnino, če to narediš dovolj mlad, ko se stvar odplača.
Ker 20 jurjev donosa na 480 jurjev je čisto nekaj drugega kot na 160...

Zgodovina sprememb…

Malidelničar je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

2-4% donos je izračunan na predpostavki dolgoročnega regularnega najema. V določenih primerih lahko donos povečaš z raznimi triki, kot so turistični najem, oddaja sob itd. In podobno je tukaj, saj kupiš eno hišo, ki pa jo po "sobah" oz. stanovanjih oddajaš. Na ta način imaš sorazmerno visok donos glede na začetni vložek in vrsto investicije. Slaba lastnost je v tem, da je investicija sorazmerno visoka saj se večina ne more stegniti tako daleč, da bi to kupila, druga stvar pa je, da si na dvorišče naseliš najemnike.

Takle landlord rabi ene 10-15 sužnjev, da mu zagotavljajo donos.

Nagradno vprašanje, koliko sužnjev rabimo, da bo vsak landlord zadovoljen in ne bo rabil prodajat, in zakaj pravica do landlordovstva se ni v ustavi.

To,da mora revež prodat svoj asset za borih 480k je nesprejemljivo.

aviator je izjavil:

Nagradno vprašanje, koliko sužnjev rabimo, da bo vsak landlord zadovoljen in ne bo rabil prodajat, in zakaj pravica do landlordovstva se ni v ustavi.

98% sem, da bomo lastniku te bajte po 1.9.2023 plačeval DZZ :).

aviator je izjavil:

Landlord?! Večina ljudi ki ima 1200m² zemlje na kateri je velika hiša iz socializma, le te ne oddaja ampak jo ima za lastne potrebe. Če bi 1/2 lastnikov takšnih hiš le-te etažirala ali neuporabljene dele oddajala, težav z nepremičninami pri nas ne bi bilo.

Ampak Slovenci smo ekstremni individualisti in tako redko najdeš nekoga ki bi kupil 3 sobno stanovanje in bi si zraven natlačil še 3 cimre ali pa da bi si zgradil hišo, kjer bi polovico oddajal. Tudi če imajo starši 300m² hišo in si narediš v zgornjem štuku 150m² stanovanje, si manjvreden in bedak. Če pa se že odločiš, da boš del hiše oddajal, si pa takoj landlord, sužnjelastnik, tvoji sužnji pa so najemniki.

S takšnim razmišljanjem sami sebi navijamo cene obenem pa se sprašujemo zakaj so cene nepremičnin tako visoke.

miha98 ::

Pat_MaGroin je izjavil:

No, matotu v zagovor: 99% ljudi v Sloveniji je pri nakupu ceglov dobilo takšno ali drugačno pomoč ene ali več generacij. Tako da njegov primer je nekaj popolnoma normalnega.

Pa ne zdej pisat "meni starci niso dali nic". Cestitam, si v tistih 1% :).

eh to pa ja ni res... Meni se gradi hiška ( lesena zidanica) v Halozah brez da sem cent dal vanjo.... :0 :0 :0 Je pa res , da bom malo dlje imel do šihta kot iz Ptuja ... :(

miha98 je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

No, matotu v zagovor: 99% ljudi v Sloveniji je pri nakupu ceglov dobilo takšno ali drugačno pomoč ene ali več generacij. Tako da njegov primer je nekaj popolnoma normalnega.

Pa ne zdej pisat "meni starci niso dali nic". Cestitam, si v tistih 1% :).

eh to pa ja ni res... Meni se gradi hiška ( lesena zidanica) v Halozah brez da sem cent dal vanjo.... :0 :0 :0 Je pa res , da bom malo dlje imel do šihta kot iz Ptuja ... :(

Povej kaj več :).

Malidelničar ::

Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Invictus ::

OneYellow je izjavil:

Povečaj to za nekih 20-30%, pa bo realna cena...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Malidelničar je izjavil:

In other news ....

Tud v Trbovljah se da ceno navit v nebo.

Pravzaprav se tam v okolici prodajajo se kar lepe zadeve, in ce sem malo off grid prav tam najdes kaj uporabnega. Pa vseeno ni prekmurje

Recimo:

Ce bi nek tazga prodajal kdo bliz Cerknice...

aviator je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

In other news ....

Tud v Trbovljah se da ceno navit v nebo.

Pravzaprav se tam v okolici prodajajo se kar lepe zadeve, in ce sem malo off grid prav tam najdes kaj uporabnega. Pa vseeno ni prekmurje

Recimo:

Ce bi nek tazga prodajal kdo bliz Cerknice...

To meni deluje vse takooo grdo, staromodno, previsoko...

Je pa hiša na normalnem kosu zemlje za dostopno ceno. Ampak baje se tega v Sloveniji ne da kupiti in mora država šenkati.

nekikr je izjavil:

Je pa hiša na normalnem kosu zemlje za dostopno ceno. Ampak baje se tega v Sloveniji ne da kupiti in mora država šenkati.

Ja to itak...

Saj slaba ni, vseljivo je pa vse, tak da pretirano ni za jamrat.

Bolj je fora v tem da če jaz dam 150k, pol raje dodam še 50k in kupim novogradnjo 85m2 cca pa je dovolj za froca... pa je novo.

Ker parcele po Štajerskih koncih so tudi pod 50k, pol pa maš že za 100k 30% bajte nove... ali pa kupiš kako montažno za 200k

Mato989 je izjavil:

nekikr je izjavil:

Ja to itak...

Bolj je fora v tem da če jaz dam 150k, pol raje dodam še 50k in kupim novogradnjo 85m2 cca pa je dovolj za froca... pa je novo.

Ker parcele po Štajerskih koncih so tudi pod 50k, pol pa maš že za 100k 30% bajte nove... ali pa kupiš kako montažno za 200k

No sej počas boš dojel kje je problem. O tem govorimo, ko jamramo nad socialističnimi skladišči za 400k. Za tak denar imaš novogradnjo. Če seveda ne bi država omejevala parcel. :)

No sej počas boš dojel kje je problem. O tem govorimo, ko jamramo nad socialističnimi skladišči za 400k. Za tak denar imaš novogradnjo. Če seveda ne bi država omejevala parcel. :)

Se pravi, jo imaš, le da je nimaš.

kriptobog ::

OneYellow je izjavil:

Mato989 je izjavil:

nekikr je izjavil:

Ja to itak...

PAc ne kupis tega za 400k ane.
Pri nas za 400k dobis parcelo in mogoce bajto, brez pohistva, prikljuckov, itd :))

Če pa potem dodaš še 80k€ imaš pa boljšo lokacijo in še eno sobo. Ampak če pa potem dodaš samo še 90k€ imaš pa že lepega novega dvojčka. Za samo 70k€ več.....
In potem nimaš nič in jamraš kako mora država dati :)

OneYellow je izjavil:

Mato989 je izjavil:

nekikr je izjavil:

Ja to itak...

Ja, samo jaz razumem da zato da imaš to moraš pač it na Ptuj ali vzhodno, ti in še kdo pa tega nočete, vi hočete za ta denar to sredi LJ ali Kranja ali insert poljubno.

Tu je najina osnovna težava, LOKACIJA...

Medtem ko se meni ni težava preselit nekam da nekaj dobim po taki ceni kot mislim da je vredno se tebi in še komu je... jaz trdim da si lahko skorajda vsak ki doseže 3 pogoje nekej v SLO kupi nepremičnino se nekateri tu ne strinjate in menite da si mora vsak met pravico kupit nepremičnino točno tam kjer on želi.
««
338 / 831
»»