» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
295 / 831
»»

matobeli ::

Ta parcela spominja na tiste ki so šli v nakupe kriptovalut ko je blo že vsega konc in še vedno sanjal da bo za lambota.

Jožko ::

Alayne je izjavil:

Jožko je izjavil:

Alayne je izjavil:

Mene in partnerja je najemodalec vprasal o zaposlitvi in naju na podlagi tega izbral. Hkrati naju je se ´pogooglal´ in vprasal kdo naju pozna... tako da ne o tem ali lahko ali ne. Dala sma 3 najemnine varscine za zjeban flat, ampak je bila cena mogoce 10% nizja od trzne. Je pa itak pogodba za eno leto in se zvisuje z inflacijo.

Tisti, ki trdite, da Jazbinsek ni problem...
Vceraj sem govorila z gospo, ki bo prodala stanovanje v Mariboru za 150k (po Jazbinsku kupljeno za 10 000 eur). S tem in nasparanim bo kupila novogradnjo v Dravskih kristalih za cca 200k.

Jaz, kot mlada zaposlena s top 10% placo, na Stajerskem verjetno bolj top 5% placo bom za podobno nepremicnino vzela 170k kredita, ki ga bom zaradi OM odplacala prek 250k. Zraven rabim se poroka, ker imam pogodbo za DC. Moz bo na sp vzel ravno potrosniskega za opremo. Dedujem ne, delat sem zacela pri 24ih (redni studij, magisterij in doktorat...). Imam otroka, ker cakati na nepremicnino bi pomenilo ga imeti po 35tem, zaradi zdravstvenih tezav bi pri meni to bilo nemogoce.

Pac ja, ni ravno optimalno za mlade. Me pa veseli za vse, ki so premagali sistem. Ali dedovali, ali gradili v casu nizkih OM, ali zadeli na kriptu (moja IWDA je letos -20% in nima smisla jemat ven za polog).

A ni bolje,da si mlada in imaš dobro plačo ter vse še pred sabo?
Bi raje bila ta stara gospa z novim stanovanjem v teh kristalih?

Seveda, ampak mojih 20 let se bom odrekala kr precej, da ta kredit odplacam. Ona se pa nikoli ni rabla, prav tako je lahko vec nudila svojim otrokom itd....meni bo pa 20 let visel kredit za vratom, ki ga bom dvojno odplacala.

Imej pogum,delaj in si privošči kristale zdaj...kristalom bo šla itak cena gor,malo boš napredovala itd
Čez 20 let boš ratala ti tista grda teta,ki je imela takrat možnost.
Lahko pa si v najemu in jamraš do konca svojih dni,kako je drago,kako so eni lahko..

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jožko ()

Pozabil si dodat da je popoldne in zvečer še vedno čas za OF.

Pat_MaGroin ::

matobeli je izjavil:

Ta parcela spominja na tiste ki so šli v nakupe kriptovalut ko je blo že vsega konc in še vedno sanjal da bo za lambota.

Js pa mislim, da bo prodana, ker bodo gor postavil 2 dvojčka, pa 400k na dvojček cena :).

132552 ::

Alayne je izjavil:

Seveda, ampak mojih 20 let se bom odrekala kr precej, da ta kredit odplacam. Ona se pa nikoli ni rabla, prav tako je lahko vec nudila svojim otrokom itd....meni bo pa 20 let visel kredit za vratom, ki ga bom dvojno odplacala.

Tako kot generacije pred tabo, nekateri se pa pac rodijo z zlato zlico v roki. Nic novega.

Samo, da se mulariji to zdaj zdi nekaj novega, ker so jim starsi pricarali zlato zlico, ko pa so odrasli so ugotovili, da je samo iluzija.

Utk ::

Če bi bli tvoji kaj sposobni, bi ti priskrbeli vsaj kakšno parcelco, če že hiše ali stanovanja ne. Kolk ti jamraš, si tudi tu nekje. Tvojim otrokom bo še težje. Ker nihče v več generacijah ne zna v roke pljunit.
Jaz sem nekaj dobil, priznam, še več dokupil in dodelal, in moji, če bojo vsaj malo pametni, bojo lahko živeli kjerkoli. Tudi če ne bojo znali malte zmešat.
Po moje čist pošteno. Nekateri dobijo pa cele tovarne, so what. To moji pač ne bojo.

johnnyyy ::

Alayne je izjavil:

Vceraj sem govorila z gospo, ki bo prodala stanovanje v Mariboru za 150k (po Jazbinsku kupljeno za 10 000 eur). S tem in nasparanim bo kupila novogradnjo v Dravskih kristalih za cca 200k.

Po jazbinšku so se kupovala stanovanja med oktobroma 1991 in 1993. Od takrat do danes je bila 1300% oz. 300% inflacija, v teh letih pa je bila brezposelnost minimalno 9%, ta stanovanja pa so se kupovala na keš - ne na kredit. Torej stanovanje, ki je danes vredno 130k€ je bilo oktobra leta 1991 10k€ oz. stanovanje ki je danes vredno 30k€ je bilo oktobra leta 1993 - 10k€.

Toliko o tem kako zastonj so bila ta stanovanja.

cyberwarfare ::

Utk je izjavil:

Če bi bli tvoji kaj sposobni, bi ti priskrbeli vsaj kakšno parcelco, če že hiše ali stanovanja ne. Kolk ti jamraš, si tudi tu nekje. Tvojim otrokom bo še težje. Ker nihče v več generacijah ne zna v roke pljunit.
Jaz sem nekaj dobil, priznam, še več dokupil in dodelal, in moji, če bojo vsaj malo pametni, bojo lahko živeli kjerkoli. Tudi če ne bojo znali malte zmešat.
Po moje čist pošteno. Nekateri dobijo pa cele tovarne, so what. To moji pač ne bojo.

zanimivo kako so vedno pametni ljudje, ki imajo "dva meta kocke" (ali več) in trdijo, da so tisti, ki imajo pravico do "enega meta kocke" na potezo, da so ti nesposobni in krivi sami in prepričani hkrati vase kako so sposobni

Alien123 ::

Samo jokcanje je tukaj, tegale jazbinska, pa se omeni vsaki drugi komentar. Tale doktorat lahko na bolhi prodaš, če si nemoreš kupiti nepremičnine brez poroka.

Ne se bunit, da so nepremičnine drage. Bunit se je treba šefom, da vam dajo premale plače. Al pa treba menjavat šihte, ne pa se zalepit na prviga delodajalca do konca življenja.

Kar se tiče jazbinška:
"Postopek je bil preprost: imetniki stanovanjske pravice oziroma njihovi ožji družinski člani so lahko odkupili nekdanje družbeno stanovanje s 30-odstotnim popustom, pri čemer so morali desetino pogodbene cene vplačati kot polog, ostanek pa v največ 20 letih. Če so kupnino poravnali v gotovini (v 60 dneh), so dobili stanovanje za samo 40 odstotkov njegove točkovne vrednosti."
https://old.delo.si/novice/slovenija/ja...

johnnyyy je izjavil:

Alayne je izjavil:

Po jazbinšku so se kupovala stanovanja med oktobroma 1991 in 1993. Od takrat do danes je bila 1300% oz. 300% inflacija, v teh letih pa je bila brezposelnost minimalno 9%, ta stanovanja pa so se kupovala na keš - ne na kredit. Torej stanovanje, ki je danes vredno 130kEUR je bilo oktobra leta 1991 10kEUR oz. stanovanje ki je danes vredno 30kEUR je bilo oktobra leta 1993 - 10kEUR.

Toliko o tem kako zastonj so bila ta stanovanja.

To je pa bullshit. Iz prve roke ti za 3+ stanovanja povem, da so bila kupljena na kredit, še participacijo si lahko porinil v kredit, tako da je bilo dobesedno 0% downpayment.

matobeli je izjavil:

Kar se tiče jazbinška:
"Postopek je bil preprost: imetniki stanovanjske pravice oziroma njihovi ožji družinski člani so lahko odkupili nekdanje družbeno stanovanje s 30-odstotnim popustom, pri čemer so morali desetino pogodbene cene vplačati kot polog, ostanek pa v največ 20 letih. Če so kupnino poravnali v gotovini (v 60 dneh), so dobili stanovanje za samo 40 odstotkov njegove točkovne vrednosti."
https://old.delo.si/novice/slovenija/ja...

Ja, ampak tudi za 10% si lahko vzel v kredit, 1000% potrjeno za več ločenih stanovanj in kreditojemalcev.

Zgodovina sprememb…

Jožko ::

Takrat še ni bilo tolarjev ampak boni.
To so bili res težki časi po osamosvojitvi.Služb ni bilo,plače zaposlenih mizerne.
Povprečno stanovanje je plačano takrat po Jazbinšku cca 600.000 SIT/bonov kot se spomnim,da je plačala teta.
Ta vsota je bila takrat zame kot mulca totalno vesoljska.

kriptobog ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Ne bluzi, si dobil parcelo v dar :).

Poznam cloveka, ki prodaja to parcelo, pravi, da bo kupil vilo v Istri 1:1 :).

Sem jo lepo kupil. Sicer travnik, ampak tudi izgradnja infrastrukture ni bila poceni. Ce bi se postopki vlekli dlje bi pac kupil v startu zazidljivo. Leto ali dve kasneje bi zidal to je pa to. Vbistvu bi kasneje se lazje, ker so prihodki neprimerno visji kot so bili prej.

cyberwarfare je izjavil:

Utk je izjavil:

zanimivo kako so vedno pametni ljudje, ki imajo "dva meta kocke" (ali več) in trdijo, da so tisti, ki imajo pravico do "enega meta kocke" na potezo, da so ti nesposobni in krivi sami in prepričani hkrati vase kako so sposobni

Nikomur niso bili meti kocke podarjeni. Nekdo enkrat si jih je moral prislužit. Moja zasluga tu je v tem, da nisem nič dobljenega prodal, kot bi in je marsikdo, ampak vsaj podvojil vrednost, realno, ne s čakanjem da zraste. Pa še kupil.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Malidelničar ::

Je to realno?
Nekdanji pisec Putinovih govorov: državni udar v Rusiji je vse bolj verjeten
https://siol.net/novice/svet/nekdanji-p...
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

132552 ::

Malidelničar je izjavil:

Je to realno?
Nekdanji pisec Putinovih govorov: državni udar v Rusiji je vse bolj verjeten
https://siol.net/novice/svet/nekdanji-p...

Realno je po mojem pri tem samo to, da bo kmalu nekdanji.

maha: ROFL ja to gre pod drugo temo :)):))
No posredno ima Putin vpliv na inflacijo, kar vpliva na zvišanje cene nepremičnin ;);)

johnnyyy ::

Pat_MaGroin je izjavil:

To je pa bullshit. Iz prve roke ti za 3+ stanovanja povem, da so bila kupljena na kredit, še participacijo si lahko porinil v kredit, tako da je bilo dobesedno 0% downpayment.

Iz prve roke, da so bila vsaj 3 kupljena na kredit - torej si kupil vsaj 3 stanovanja po Jazbinšku na kredit?! Potem se opravičujem za napako, sem govoril iz glave. Lahko pa podaš več informacij zakaj si se odločil za kredit, saj je obstajala tudi možnost 20 letnega odplačevanja, ki je bila bolj ugodna kot kredit?! Ter kako si lahko kupil več kot 3 stanovanja, čeprav si lahko po zakonu odkupil samo tista, v katerih si živel?

johnnyyy je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Iz prve roke, da so bila vsaj 3 kupljena na kredit - torej si kupil vsaj 3 stanovanja po Jazbinšku na kredit?! Potem se opravičujem za napako, sem govoril iz glave. Lahko pa podaš več informacij zakaj si se odločil za kredit, saj je obstajala tudi možnost 20 letnega odplačevanja, ki je bila bolj ugodna kot kredit?! Ter kako si lahko kupil več kot 3 stanovanja, čeprav si lahko po zakonu odkupil samo tista, v katerih si živel?

A prva roka šteje za bližnje sorodnike (stric, dedek) in starše?

Ce štejejo samo starši, potem pa samo 1 primer, se opravičujem.

Je pa verjetno jasno da imajo ljudje iz mest ponavadi več sorodnikov in znancev ki živijo v mestih in posledično poznajo več ljudi ki so kupili jazbinškova stanovanja.

Na podeželju vzhodne slovenije je tega manj.

miha98 ::

ste že odkrili toplo vodo? ;) kak se ne naveličate tega...

miha98, v temi smo se zaciklali, ker se nikakor ne moremo zmenit, katera razlaga je pravilna:

1. razlaga: V Sloveniji se realno NIKOLI VEČ ne bo dalo priti do nepremičnine (ker imajo mladi do 35-ga max 10.000 EUR prihrankov, normalne hiše in stanovanja pa stanejo tam 350.000-500.000 EUR). Zaključek: do nepremičnine pridejo samo poklicni dediči in kriptaši.

2. razlaga (Mato989 razlaga): V Sloveniji mladi čisto lepo pridejo do nepremičnine, če imajo nekaj k EUR prihrankov če v štud. letih in nato pri 23-ih začnejo delat, šparat/vlagat (potem ima vsaka polovica mladega para vsaj 35.000 EUR prihrankov, kar omogoča nakup velikega števila zelo zanimivih nepremičnin izven LJ in Osrednje Slovenije). Zaključek: do nepremičnine lahko prideš, če imaš jasen finančni plan in začneš z dvajsetimi šparat/investirat.

2b. razlaga (malidelničar razlaga, bazirajoča na Mato989 razlagi): V Sloveniji imajo mladi na voljo zelo spregledano možnost priti do lepe nepremičnine, če imajo če imajo nekaj k EUR prihrankov če v štud. letih in nato pri 23-ih začnejo delat, šparat/vlagat (potem ima vsaka polovica mladega para vsaj 35.000 EUR prihrankov) in če so ročni, kar omogoča nakup velikega števila zelo zanimivih nepremičnin za obnovo, na zanimivih lokacijah v različnih podeželskih regijah Slovenije. Zaključek: do nepremičnine lahko prideš, če imaš jasen finančni plan, začneš z dvajsetimi šparat/investirat, če vidiš vrednost, kjer je ostali ne - in zato dobiš krepko pod ceno - in si pripravljen v obnovo nepremičnine vložiti svoj lasten trud.

Mato989 ::

Fora je tudi v tem, da če ne bo masovnega priseljevanja bodo nepremičnine cenejše čez cca 15 let (glede na plačo ne nujno absolutne vrednosti) ko bodo najbolj masovne generacije redno umirale...

Seveda to ne pomaga tistim ki smo zdaj 28,30, 33, 35... >:D
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Ne, nepremičnine čez 15 let ne bojo cenejše, enostavno zato, ker se jih bistveno cenejše ne da zgradit, to bo dokazal tudi sklad, pa tudi ljudi ni za gradit.

Utk je izjavil:

Ne, nepremičnine čez 15 let ne bojo cenejše, enostavno zato, ker se jih bistveno cenejše ne da zgradit, to bo dokazal tudi sklad, pa tudi ljudi ni za gradit.

To nima veze... če v SLO v 10 letih umre 200k ljudi rodi in priseli se jih pa 100k (hipotetično) potem bodo pač cenejše ker bodo oni ki dedujejo prodajali

Likalnik ::

Mato989 je izjavil:

Utk je izjavil:

To nima veze... če v SLO v 10 letih umre 200k ljudi rodi in priseli se jih pa 100k (hipotetično) potem bodo pač cenejše ker bodo oni ki dedujejo prodajali

Pa saj vidiš, da je vsako leto več ljudi in ne manj...zakaj potem misliš, da bo čez 10 ali 15 let manj ljudi ali na svetu ali pa v SLO.
Če pogledaš rast prebivalstva v SLO od samostojnosti naprej...boš videl, da samo raste in še naprej bo samo rastlo....razen, če ne bo kakšne vojne tako kot je bila druga svetovna ali kakšne bolezni itd....takrat bo število prebivalstva upadalo....drugače pa kar dvomim, da nas bo manj kot nas je pa sedaj

Likalnik je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Utk je izjavil:

Pa saj vidiš, da je vsako leto več ljudi in ne manj...zakaj potem misliš, da bo čez 10 ali 15 let manj ljudi ali na svetu ali pa v SLO.
Če pogledaš rast prebivalstva v SLO od samostojnosti naprej...boš videl, da samo raste in še naprej bo samo rastlo....razen, če ne bo kakšne vojne tako kot je bila druga svetovna ali kakšne bolezni itd....takrat bo število prebivalstva upadalo....drugače pa kar dvomim, da nas bo manj kot nas je pa sedaj

Tudi Kitajcev bo manj kot danes čez 30 let ali 40...

ginekk ::

Utk je izjavil:

Trenutna oglaševana cena novogradenj izven ljubljanskega območja je okoli 2000 EUR/m2. In to v manjših blokih, ki so dražji na m2 kot večji bloki.

Odštej stroške zemljišča in dobiček, morebiti še DDV, koliko bi prišla taka gola cena v eur/m2 državo za en večji blok? Ni ljudi za gradit? Na par deset milijonski ali 100m EUR razpis, misliš da se ne bo nobena firma javila za gradnjo?

Mato989 je izjavil:

Utk je izjavil:

Pa misliš, da bojo fine riti čez 15 let hotele živet v bajti tvoje stare mame? Kdo bo to obnovil? Mislim, bo, samo ne za drobiž.

Invictus ::

Likalnik je izjavil:

Ni jih več, sam profil folka se spremnija.

Manj Slovencev, več Bosancev in Šiptarjev...

20% prebivlacev Slovenije NE govori slovensko. Uraden podatek...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

ginekk je izjavil:

Utk je izjavil:

Trenutna oglaševana cena novogradenj izven ljubljanskega območja je okoli 2000 EUR/m2. In to v manjših blokih, ki so dražji na m2 kot večji bloki.

Odštej stroške zemljišča in dobiček, morebiti še DDV, koliko bi prišla taka gola cena v eur/m2 državo za en večji blok? Ni ljudi za gradit? Na par deset milijonski ali 100m EUR razpis, misliš da se ne bo nobena firma javila za gradnjo?

Zakaj bi to kar odštel? Gradnja se mora pokrit, tudi če financira država.

Kolk je pa pribitek ko se nečesa loti država pa tudi vemo. X2.

Zgodovina sprememb…

ginekk ::

Utk je izjavil:

ginekk je izjavil:

Utk je izjavil:

Zakaj bi to kar odštel? Gradnja se mora pokrit, tudi če financira država.

Saj se pokrije, kdo pravi da je treba delat zastonj? Trenutni investitorji - ki imajo dobiček - večjih blokov tudi ne gradijo sami, najemajo firme in obrtnike in ti imajo dobiček, saj seveda računajo tržno. Če je pa država investor, torej zgolj investitor, niti izvajalec ne, lahko plača na isti ravni in se odpove lastnemu dobičku. Prav tako lahko odstopi primerno zemljišče v državni lasti. Navsezadnje, lahko tudi odstopi od DDVja, ki ga ne državni investitor mora dodat v končno ceno stanovanja.

Likalnik ::

Invictus je izjavil:

Likalnik je izjavil:

Ni jih več, sam profil folka se spremnija.

Manj Slovencev, več Bosancev in Šiptarjev...

se strinjam...profil prebivalcev se spreminja, ker je tudi preseljevanja več ampak posledično to pomeni tudi prebivalcev več...razen, ko pustoši kakšna bolezen oziroma vojna.

V Sloveniji je konec leta 1991 statistika beležila
1.998.912 prebivalcev, v začetku leta 2021 pa
2.108.977, kar je 110.065 prebivalcev več (to je nekaj
manj kot jih ima sedaj občina Maribor).
Epidemija covida-19 je predvsem v zadnjem četrtletju 2020, v t.i. drugem valu
pandemije, posegla v število prebivalcev Slovenije, in
sicer predvsem zaradi visoke umrljivosti v novembru
in decembru. Kot kažejo začasni podatki, je bilo leto
2020 v Sloveniji leto z najvišjim negativnim naravnim
prirastom po letu 1945.

Zato pa bi morali NUJNO vezat kakršnokoli pomoč in transferje iz državnega proračuna RS z tem da si bodisi državljan RS ali pa da imaš opravljeno maturo iz SLO jezika...

urli ::

Mato989 je izjavil:

Zato pa bi morali NUJNO vezat kakršnokoli pomoč in transferje iz državnega proračuna RS z tem da si bodisi državljan RS ali pa da imaš opravljeno maturo iz SLO jezika...

Če slovenski delodajalčki ne bi bili takšni psihoti in bi nudili delavcem pošteno plačili in normalne delovne pogoje, ne bi imeli težav s tujci. Tako pa slovencev pač ti psiho podjetniki ne morejo več izkoriščati v takšni meri kot so jih, zato pa uvažajo tujce, ki jih lahko bolj j* v glavo. No, sedaj se jim še ta bazen prazni. Božčki. :'(

Glede nepremičnin pa nič ne kaže da bo padec in to zaradi porazne ponudbe. Žal. V naši "vukojebini" - srednje veliko slo mesto, je v zadnje pol leta (oz. že skoraj leto ;(( ) prišlo na trg le eno stanovanje (prodano v 1 dnevu), ki je bilo npr. po mojih (povsem razumnih) merilih - vsaj približno protipotresna gradnja, dvigalo, 50-60m2, recimo prvotno stanje in cca. 2000€/m2. No, tudi za višjo ceno ni nobene ponudbe. Če bi dal 3000€/m2, nimaš kaj kupiti. Gradi se bolj v LJ, MB... drugje pa bolj malo oz. nič. V našem koncu so najmlajši bloki iz 90ih. Beda.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urli ()

matic492 ::

urli je izjavil:

Če slovenski delodajalčki ne bi bili takšni psihoti in bi nudili delavcem pošteno plačili in normalne delovne pogoje, ne bi imeli težav s tujci. Tako pa slovencev pač ti psiho podjetniki ne morejo več izkoriščati v takšni meri kot so jih, zato pa uvažajo tujce, ki jih lahko bolj j* v glavo. No, sedaj se jim še ta bazen prazni. Božčki. :'(

Spet neko anekdotno nakladanje, zato ker ena firma nateguje delavce, ne pomeni da jih vsi.

V družini dela oseba v manjši gradbeni firmi (20-30 zaposlenih) in konstantno iščejo nove, neto dohodki skupaj z dodatki so ranga 1500€ in več, seveda je trdo delo. Kakšnih "specialnih", recimo z izpitom za bagerja ali kaj takega sploh ne dobijo.

Pa vsem uradno zrihtajo vizo in prebivališča. To so kar hudi prekrški, če ne gre vse po pravilih, in mi gre (kot v veliko drugih anekdotnih primerih glede stanja delavcev v sloveniji) res na živce, da vsi mislijo, da se vsi samo nekaj nategujejo med sabo.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

matic492 je izjavil:

urli je izjavil:

Spet neko anekdotno nakladanje, zato ker ena firma nateguje delavce, ne pomeni da jih vsi.

V družini dela oseba v manjši gradbeni firmi (20-30 zaposlenih) in konstantno iščejo nove, neto dohodki skupaj z dodatki so ranga 1500€ in več, seveda je trdo delo. Kakšnih "specialnih", recimo z izpitom za bagerja ali kaj takega sploh ne dobijo.

Pa vsem uradno zrihtajo vizo in prebivališča. To so kar hudi prekrški, če ne gre vse po pravilih, in mi gre (kot v veliko drugih anekdotnih primerih glede stanja delavcev v sloveniji) res na živce, da vsi mislijo, da se vsi samo nekaj nategujejo med sabo.

Ja ampak 1.500 za trdo delo pač ni dobra plača... če jaz dobim 1.500 zato da sedim pred PCjem valda ne bom šel delat trdo tja in izpit za bagra... če bi mi pa ponudli 4k pa bi šel delat izpit za bagra... vidiš tu je večni catch... ponudba delodajalca... 1.500 za fizičarjenje NI DOBRA PLAČA(niti neto), še manj NAKAZILO

Invictus ::

Zato, da si naredil OŠ in en izpit za bager, je 1500 čisto OK plača...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Če znaš vozit bagra si verjetno hitro na kakih 2 jurja neto. Ampak ja, to ni sedenje za računalnikom, tudi delajo več ko je lepo vreme in so potem npr. pozimi fraj. Pa seveda jih večina potem še dela čez vikende na črno in dobijo hitro še par sto evrov na mesec not... Ti "fizički radniki" imajo ponavadi najlepše in najbolj urejene hiše :)

Ne bom trdil, da so vse firme urejene in legalne, ker verjetno niso, ampak garantirano jih je velika večina urejenih in brez uvoženih delavcev na črno, kot pa nekih ilegalcev.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Invictus je izjavil:

Zato, da si naredil OŠ in en izpit za bager, je 1500 čisto OK plača...

Ne kot kaže ni če nikogar ne dobijo... trg je povedal da ni... OK plača je tisto ko imaš polno zaposleno število ljudi ki jih rabiš in noben ne daje odpovedi zaradi plače...

matic492 je izjavil:

Če znaš vozit bagra si verjetno hitro na kakih 2 jurja neto. Ampak ja, to ni sedenje za računalnikom, tudi delajo več ko je lepo vreme in so potem npr. pozimi fraj. Pa seveda jih večina potem še dela čez vikende na črno in dobijo hitro še par sto evrov na mesec not... Ti "fizički radniki" imajo ponavadi najlepše in najbolj urejene hiše :)

Ne bom trdil, da so vse firme urejene in legalne, ker verjetno niso, ampak garantirano jih je velika večina urejenih in brez uvoženih delavcev na črno, kot pa nekih ilegalcev.

Saj o tem jaz govorim... Če nekdo NE DOBI KADRA, potem pač mu trg dela govori da je trenutno to preslaba plača za take vrste delavca...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Saj se strinjam ja, pri nas v IT se to vidi, ker je cikel toliko hitrejši in bolj globaliziran.

Dandanes vidiš na oglasih za delo v raznih FB skupinah za developerje in podobno, oglase za 4000-6000EUR skoraj vsak dan, par let nazaj tega ni bilo.

Rant sem napisal bolj zaradi tega "uvažanja delavcev" oz. ilegalcev. Se tudi po eni strani vidi neka mentaliteta nespoštovanja nekaterih poklicev, ker so "za južnjake". Tut če si samo zidar si lahko "mojstrski" zidar in moraš velik znat, da delaš pravilno/učinkovito.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Saj se pokrije, kdo pravi da je treba delat zastonj? Trenutni investitorji - ki imajo dobiček - večjih blokov tudi ne gradijo sami, najemajo firme in obrtnike in ti imajo dobiček, saj seveda računajo tržno. Če je pa država investor, torej zgolj investitor, niti izvajalec ne, lahko plača na isti ravni in se odpove lastnemu dobičku. Prav tako lahko odstopi primerno zemljišče v državni lasti. Navsezadnje, lahko tudi odstopi od DDVja, ki ga ne državni investitor mora dodat v končno ceno stanovanja.

Vse to bi lahko tudi zdaj. Pa ne. Tudi sklad mora gradit tako, da je finančno vse pokrito. Ne sme imet izgube. Tudi ne sme država kar pod ceno prodajat zemljišča. Lahko pa subvencionira iz proračuna, to je pa tistih 30 jurjev na stanovanje, ki jih vlada planira. Po moje bistveno premalo, to bo komaj pokrilo rast cene do leta 26, ko začnejo s tem. Če sploh res takrat začnejo.
Kdor tisto čaka, bo ostal na suhem.

Seveda lahko država šenka zemljišče, država živi od davkov ne od prodaje zemljišč. Lahko tudi vzame podarjeno (če se recimo v roku 2 let gor ne nardi nič) ali pa upali davek na prazno.

Država lahko nardi praktično vse če je dovolj ljudi za. Trenutno nažiga po plačah redno zaposlenih.

nekikr ::

Lahko pa subvencionira iz proračuna, to je pa tistih 30 jurjev na stanovanje, ki jih vlada planira.

To bo morda pokrilo ravno sončno elektrarno in baterijo, ki bosta obvezni pri novogradnjah. Tisti, ki zdaj ne more kupiti, tudi potem ne bo mogel. S tem, da bo še na slabšem kot je zdaj. Plešimo!

Lahko lahko, država lahko zgradi na svoji zemlji s svojim, se pravi našim, denarjem karkoli in to podari komurkoli. Samo ne se potem čudit, ko boste mladi domačini z otroci spet ostali na suhem...
Država bi morala stanovanja gradit, da se pokrije strošek gradnje in jih dat na trg, da zruši ceno. Ne da bojo reveži prišli zastonj do njih, srednji sloj ga bo pa spet najebal.
Stanovanja bi morala prodat po tržni ceni, s skontom, če živiš v njem vsaj 10 let.

Zgodovina sprememb…

Srednji sloj ne rabi zastonj stanovanj. Sprostijo naj zemljišča, dajo ene par optimalnih tipskih načrtov na voljo in pohitrijo zadeve pa bo to popolnoma dovolj. V jugi je to čist lepo funkcionira.

jernejl ::

Alien123 je izjavil:

Ne se bunit, da so nepremičnine drage. Bunit se je treba šefom, da vam dajo premale plače. Al pa treba menjavat šihte, ne pa se zalepit na prviga delodajalca do konca življenja.
Šefi danes plačujejo bistveno bolje kot nekoč, tudi produktivnost je seveda bistveno višja. Jasno tudi je, da danes nepremičnine niso nič bolj dostopne. Zakaj? Ker lastniki pač navijejo cene za toliko, kolikor ljudje več zaslužijo. In ker država tistim, ki želijo priti do nepremičnine, pod noge meče zmeraj večja polena.

Malidelničar je izjavil:

2. razlaga (Mato989 razlaga): V Sloveniji mladi čisto lepo pridejo do nepremičnine
Ah, Mato razlaga, da si v sloveniji vsakdo lahko kupi nepremičnino, če mu jo v resnici kupi nekdo drug.

urli je izjavil:

Če slovenski delodajalčki ne bi bili takšni psihoti in bi nudili delavcem pošteno plačili in normalne delovne pogoje, ne bi imeli težav s tujci.
Ne drži. Rodnost je prenizka, da bi lahko naravno ohranjali velikost slovenskega prebivalstva. Pa to ni samo slovenski problem, tudi v avstriji, švici, nemčiji... je rodnost prenizka, čeprav so plače tam (bistveno) višje.

Utk je izjavil:

Kljub temu X2 stanovanjski sklad gradi stanovanja za ceno /2 glede na tržno.
Država bi lahko izdala za milijardo (ali več) 30 letnih obveznic (sploh nekaj časa nazaj, ko se je država lahko zadolževala zastonj) in zgradila stanovanja ter jih prodajala in oddajala po neprofitnih cenah. Lahko tudi profitnih in nižjih od tržnih, ker bi s tem tako ali tako vplivala na padec tržnih cen.
Namesto tega pa država raje denar meče v subvencije najemnin, tako da lahko lastniki najemnikom zaračunajo še več, kot bi jim, če subvencij ne bi bilo.

Medtem:
Svet ECB bo vztrajal na začrtani poti in obrestne mere še naprej precej zviševal z enakomerno hitrostjo ter jih ohranjal na ravni, ki je dovolj restriktivna, da se bo inflacija čimprej vrnila na srednjeročno ciljno raven 2%. Skladno s tem je danes sklenil, da vse tri ključne obrestne mere ECB zviša za 50 bazičnih točk, in pričakuje, da jih bo v prihodnje še zviševal. Zaradi osnovnih inflacijskih pritiskov jih namerava na naslednji seji v marcu dvigniti še za 50 bazičnih točk

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Šefi danes plačujejo bistveno bolje kot nekoč, tudi produktivnost je seveda bistveno višja. Jasno tudi je, da danes nepremičnine niso nič bolj dostopne. Zakaj? Ker lastniki pač navijejo cene za toliko, kolikor ljudje več zaslužijo. In ker država tistim, ki želijo priti do nepremičnine, pod noge meče zmeraj večja polena.

Torej je rešitve manj povpraševanja ergo manj otrok in uvoza ljudi... in nepremičnine se bodo pcoenile fix

BCSman ::

Rešitev je prepoved računanja bdp-ja in gospodarske rasti. Danes spet promocijski članek na rtvslo za uničevanje naroda, kako je namreč dolgotrajno pridobivanje dovoljenj za bivanje tujcev. Če ni domačega kadra, naj se pač upočasni gospodarstvo. Za trenutno orgazmiranje lastnikov podjetij in delodajalcev bomo v 15 letih komplet izgubili narodno identito, za vedno.

Mato989: Zaradi izseljevanja iz določenih regij so se v Sloveniji določene nepremičnine že pocenile. Podoben trend je v Italiji, Španiji. LP
««
295 / 831
»»