» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
268 / 831
»»

miha98 ::

Likalnik je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

nekikr: Verjetno tudi vse stare hiše niso isto stare oz. nimajo istih komponent isto starih. Tukaj je cel kup enih možnosti IMHO.
To je seveda res, a če boš dobil staro hišo z novimi okni, fasado in streho, bo tudi cena temu primerna.

Likalnik je izjavil:

zakaj sem se odločil za obnovo...ker sem vedel kakšna je gradnja, ni vlage itd
Pozabil si prvo točko in ta je, da si dobil hišo podedovano. Ne rečem, da je s tem kaj narobe, ampak prej se bo posameznik odločil za obnovo, če stvar dobi podarjene, kot pa da bi jo moral kupiti. Po navadi če dobiš stvari podarjene/podedovane, bolj veš v kakšnem stanju so, kakšne imaš sosede itd. Zato je velikokrat nesmiselno to prodajat in kupovat drugo, saj za enak denar po navadi ne dobiš nič boljšega pa še informacij imaš manj. Tako, da potem pač vzameš to, kar ti je blo podarjeno. Če nisi v takšni situaciji in moraš vse sam skeširat je pa čisto druga zgodba.

se strinjam, kar sem tu hotel povedati je šlo predvsem na prejšno debato ali obnoviti staro bajto ali ne...pač ja dobil sem podedovano staro bajto....kaj sedaj z njo narediti...in sem se odločal med:

- jo podreti in postavim novo hišo (bolj moderno, brez vlage, bolj prilagojeno mojim zahtevam/potrebam)
- jo obnovim...glede na to, da sem vedel kakšna je gradnja in da ni vlažna hiša in nekako lahko prilagodim prostore glede na moje potrebe (ne veš pa čisto točno kaj vse se skriva v drobovju hiše, dokler ne odpreš sten)..nekaj prilagajanja je vseeno potrebnega
- ali pustim vse tako kot je...prinesem svoje gate in se vselim notri...jutri grem pa po novega BMW-ja.

kot rečeno odločil sem se za obnovo...predvsem za to, ker kot sem napisal sem hišo poznal..in se mi je bilo lažje odločiti za obnovo kot, da jo podrem in postavim novo

POmojem dobra odločitev.... Me pa zanima kerega bmw-ja boš pa zdaj kupil? :D

Mato989 ::

thramos je izjavil:

Ne, ni treba, da se dovoli, da se na poplavnem območju gradi iz slame.

Ampak da se umakne omejitve, kot so: "... pozidave in jo smiselno nadaljevati. Nova gradnja ne sme ovirati pogledov proti Ljubljanskemu gradu in Kamniškim Alpam."

Skratka treba je razmisliti o prioritetah: ali bodo boomerji sicer uživali v razgledu na Alpe (ne bojo pa imeli zdravnika al pa sestre, ki bi jim menjala plenice), ali pa razgleda na Alpe ne bo, bodo pa nizke cene nepremičnin en od faktorjev, ki bo prepričal mlade, da ostanejo.

Problem je v tem, da ne moreš uničit cele vedute mesta samo zato da bo nekdo sredi ljubljane zgradil 40 nadstropno stolpnico... to je pač absurd.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Invictus ::

Ampak ravno to Ljubljana rabi, eno fensi, visoko stolpnico, ki jo bo vrgla na zemljevid sveta med arhitekti.

Ne pa da se zidajo 30 let stari svabski nacrti, ali se hujse novodobni siptarski...

Jebes rajo, ki jamra nad razgledom...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

sci3nc3 ::

Invictus je izjavil:

Ampak ravno to Ljubljana rabi, eno fensi, visoko stolpnico, ki jo bo vrgla na zemljevid sveta med arhitekti.

Ne pa da se zidajo 30 let stari svabski nacrti, ali se hujse novodobni siptarski...

Jebes rajo, ki jamra nad razgledom...

Saj jo lahko postavijo tudi v Mariboru in bomo imeli prelep razgled nad Pohorjem.

Ljubljana je itak že preveč pozidana. Navzven proti periferiji se skoraj ne more več širiti, šlo bi samo še v višino, ampak to nima smisla. Več prebivalstva v Ljubljani bo prineslo samo še več podjetij v Ljubljano, ki se bodo priseljevala s periferije. Več podjetij v Ljubljani pa bo spet ustvarilo nove delovne migracije in prineslo večje povpraševanje po nepremičninah. To ni trajna rešitev, ki jo želimo.

Ja, naj jo. Ce bo kdo hotel investirati...

Jo privoscim vsakemu mestu, pa ne na drzavne stroske...

thramos ::

Mato989 je izjavil:

Problem je v tem, da ne moreš uničit cele vedute mesta samo zato da bo nekdo sredi ljubljane zgradil 40 nadstropno stolpnico... to je pač absurd.

Zakaj pa ne?

Sej pravim, da je stvar prioritet. Če vse štima, ni problema - vsi bomo užival ob razgledu na grad in nizkih cenah nepremičnin.

Ker pa očitno ne, je senca 40 nadstropne stoplnice še najmanjši del problema.

thramos je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Zakaj pa ne?

Sej pravim, da je stvar prioritet. Če vse štima, ni problema - vsi bomo užival ob razgledu na grad in nizkih cenah nepremičnin.

Ker pa očitno ne, je senca 40 nadstropne stoplnice še najmanjši del problema.

Nepremičnine so tudi najmanjši del problema da ljudje odhajajo... največji del problema so razmerja in debilnost naših plačnih struktur, davkov in lajfa nasploh.

Pomisliva takole:

Koliko je povprečna plača v Avstriji, koliko v SLO?

Koliko stane kile kruha v Avstriji, koliko v SLO? V procentih od povprečne plače? Ali pa liter mleka, ali pa internet, itd itd itd...

V Sloveniji imamo na glavo obrnjen Svet... recimo nekatere luksuzne dobrine kot je posedanje po lokalih je relativno poceni, napram Avstriji, medtem ko so osnovne zadeve kot je hrana ipd. relativno dosti dražje od Avstrije (in še katerih bolj severnih držav)

In tako pridemo do absurdov, ko ti odrekanje luksuzu v Avstriji prinese več prihranka kot v Sloveniji ker so razlike visoke... medtem pa ti v Slo poberejo osnovne potrebe mnogo več denarja procentualno od Avstrije...

Da niti ne začnem o porušeni plačni strukturi...

Eni pa mislite da bi gradnja Fužin ali nepremičninski davek rešil "vse" probleme... narobe... večino problemov bo prej rešilo manj požrešnost davčne zakonodaje, ampak kaj ko mi gremo z Svobodo v napačno smer >:D

Sej pravim, da je stvar prioritet

Sicer pa, glede tega, ti lahko vrnem žogico, če ti je stvar prioritet življenje v Slo, se pač znajdi s tem kar imaš kjer lahko živiš, če je to v Halozah pa naj bo =)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

matobeli ::

Ja kaj hudiča kot visoke cene nepremičnin je pa krivo da ljudje hodijo ven? Visoke cene kile kruha? Bodi no resen.

Vsak ki računa, si zračuna koliko let bo v AT/DE/SI delal za dvosoben flet. Ne pa koliko kil kruha bo lahko na dan pojedel...

matobeli je izjavil:

Ja kaj hudiča kot visoke cene nepremičnin je pa krivo da ljudje hodijo ven? Visoke cene kile kruha? Bodi no resen.

Vsak ki računa, si zračuna koliko let bo v AT/DE/SI delal za dvosoben flet. Ne pa koliko kil kruha bo lahko na dan pojedel...

Večina folka ki je šla v tujino s katerimi sem se pogovarjal niso šli ven ker si ne bi mogli privoščit nepremičnine ampak zato ker je v tujini več kariernih priložnosti... več kariernih priložnosti je pa zato ker tam delajo firme kot so IBM, Google itd... Google pa v Slo ne bo prišel zato ker manjka stolpnica z fleti po 1k na m2 ampak zaradi davčnih zakonodaj in zakonih o dohodnini itd...

In boljšo kariero(=višjo plačo) rabiš ker...

...je kila kruha po 1.3 eur in po 1eur.

Seje to veš da imajo nekateri ljudje višje cilje od dvosobnega fleta?

user4683 ::

Gres... da si lahko poleg kile kruha privoscis se obcasen sushi.

Gres... da si lahko obcasno privoscis kaksen koncert ali opero.

Gres... ker hoces magnetno kriza ko te uscipne, ne eno leto po tem ko ze komaj hodis.

Gres... ker ugotovis, da bistvo zivljenja ni stempljanje ur za cegle.

Tisti, ki so doma ponavadi vedo najbolje zakaj se drugi selijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

Utk ::

Kaj pa je, živet med tujci za katere boš zmeraj tujec za par evrov več? Jaz razumem tiste, ki tu delajo za 700 evrov in grejo. Razumem tiste, ki so top v nekem ozkem področju in grejo tam, kjer je top firma za to področje. Teh vmes pa niti ne. Zakaj bi nek povprečen programer šel na Nizozemsko za 5,6 jurjev bruto, če doma lahko dobi 3,4.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Mogoce sem biased, ker poznam samo visoko izobrazen folk, ki v tujini sluzi dokaj lep denar in si lahko privosci precej vec kot bi si s tremi ali stirimi jurji lahko v Sloveniji. Noben izmed njih ni sel zaradi nepremicnine. In izgubljati tak folk (visoko izobrazen, velika dodana vrednost) je najvecja karastrofa. Povprecen programer pri nas dobi 3k bruto oziroma 1800 neto. Katastrofa. Povprecen programer bo v tujini tudi dobil ogromno izkusenj. Ce ne v poklicu pa v lajfu.

Zgodovina sprememb…

Malidelničar ::

Nepremičnine so tako nedostopne torej tudi zaradi progresivne plačne davčne lestvice. Ker z dvema jurjema neto se že kaj da, ampak kdo ima danes dva jurja neto in kdaj jih dobi. Da ne govorimo še o več, 2.500 - 3.000 EUR neto, Minimalca pa želijo postaviti na 1.000 EUR neto.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Razmerje med cenami najemnin/nepremičnin in višino plač, je po mojem kar visoko na lestvici razlogov, zakaj ljudje ostajajo ali prihajajo. Itak da ni edini razlog, ima pa velik vpliv na razpoložljive prihodke in s tem kvaliteto življenja ...

Za državo z porazno demografsko sliko je kvarjenje vendute zelo poceni način kako vplivati na vsaj en tak faktor.

Hangman ::

A ni zdaj vseeno, zakaj ljudje odhajajo v tujino? Golob je pred volitvami napovedal, da bo naredil državo tako privlačno, da se ne bojo samo naši vrnili domov, ampak bojo še tujci prišli k nam. Zdaj je zmagal še na referendumih in bo imel 3 dodatna ministrstva - ni opcije, da ne bi izpolnil svoje obljube.

Edino treba bo razmislit, kje bojo vsi ti tujci nastanjeni, ker trenutno še za nas ni dovolj nepremičnin. Ampak ko se spomnem, kako so pred volitvami vsi obljubljali nevemkoliko novih stanovanj, si Slovenijo v prihajajočih letih predstavljam kot eno mega-gradbišče.

user4683 je izjavil:

Mogoce sem biased, ker poznam samo visoko izobrazen folk, ki v tujini sluzi dokaj lep denar in si lahko privosci precej vec kot bi si s tremi ali stirimi jurji lahko v Sloveniji. Noben izmed njih ni sel zaradi nepremicnine. In izgubljati tak folk (visoko izobrazen, velika dodana vrednost) je najvecja karastrofa. Povprecen programer pri nas dobi 3k bruto oziroma 1800 neto. Katastrofa. Povprecen programer bo v tujini tudi dobil ogromno izkusenj. Ce ne v poklicu pa v lajfu.

Odloči se ali primerjaš povprečne s povprečnimi ali ne?
Povprečje gor je manj kot 5 jurjev bruto.
http://www.salaryexplorer.com/salary-su...
Proti 3 bruto pri nas ni spet tako drastična razlika. Jaz za manj kot 2x tolk kot pri nas ne bi niti razmišljal. Da gor "vsak" dobi 10 jurjev na mesec pa tudi malo dvomim.

Developer/programmer je prakticno code monkey. V 3k povprecje pri nas je vkljuceno vse od code monkeyev do inzenirjev. Sploh pa... v svojem zapisu nisem primerjal nase place z nicemer, samo navedel sem kaksna je.

bigruno ::

user4683 je izjavil:

Na dolgi rok bo Slovenija s takšno politiko izgubljala kader z najvišjo dodano vrednostjo. Tistih 1300€ letno olajšavo za mlade si lahko vtaknejo nekam.

Kar pa se tiče nepremičninske problematike pa mislim, da je največji problem centralizacija. Če bi država želela izboljšati stanje, je potrebno imeti strategijo razvoja za vsaj dva mesta poleg Ljubljane, kjer bi se pospešeno vlagalo v razvoj. Eno urbano področje preprosto ni dovolj (in to je posledica desetletji napak centralizacije). Podeželje pa ima tako ali tako največ kapacitet (ogromno hiš praznih, še več jih bo), samo noben noče tam ostat. Seveda ne, če pa so vse službe z dodano vrednostjo v kotlini.

Ampak ne, mi bomo reševali ta problem z ministrstvom za mavrično prihodnost al kak se jim že reče.

user4683 je izjavil:

Developer/programmer je prakticno code monkey. V 3k povprecje pri nas je vkljuceno vse od code monkeyev do inzenirjev. Sploh pa... v svojem zapisu nisem primerjal nase place z nicemer, samo navedel sem kaksna je.

Ampak 3 jurje bruto lahko dobi pri nas code monkey.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

user4683 je izjavil:

Odloči se ali primerjaš povprečne s povprečnimi ali ne?
Povprečje gor je manj kot 5 jurjev bruto.
http://www.salaryexplorer.com/salary-su...
Proti 3 bruto pri nas ni spet tako drastična razlika. Jaz za manj kot 2x tolk kot pri nas ne bi niti razmišljal. Da gor "vsak" dobi 10 jurjev na mesec pa tudi malo dvomim.

Moram povedat, da so plače developerjev v majn razvitih državah (including Slovenija) višje kot plače ostalih inženirskih poklicev.
Inženir kemije, strojništva, gradbeništva s 7. stopnjo bo začel s plačo, ki je mal nad 1000€ neto.
Preko Karavank je začetna plača x2 + veliko več benefitov.

IT ljudje dobro živijo tudi v Bosni, Srbiji, na Kosovem in btw. tudi tam lahko hitro prideš do 1800€ neto.

Utk je izjavil:

user4683 je izjavil:

Ampak 3 jurje bruto lahko dobi pri nas code monkey.

No zdaj pa se ti odloci ali govoriva o povprecju al nekem code monkeyu, ki dobi 3 jurje. Seveda lahko, ni pa to povprecje za code monkeya.

Pri nas so plače bolj sploščene, to res ni neka skrivnost. Posledica vladavine levice.
Med code monkeyem in ne vem kom je v resnici razlika minimalna. Znotraj iste firme je težko kaj čez x2. Tako da če nisi pri nas v 5%, ne boš TOLIKO na boljšem drugje, če si, ti pa tudi pri nas v resnici ne bo hudega.

Utk je izjavil:

Pri nas so plače bolj sploščene, to res ni neka skrivnost. Posledica vladavine levice.
Med code monkeyem in ne vem kom je v resnici razlika minimalna. Znotraj iste firme je težko kaj čez x2. Tako da če nisi pri nas v 5%, ne boš TOLIKO na boljšem drugje, če si, ti pa tudi pri nas v resnici ne bo hudega.

Spet, ni samo IT.
IT je specifična inženirska panoga. Z IT znanjem lahko dobro živiš tudi v 3rd world countries.
Primerjaj plačo gradbenega inženirja v Avstriji in pri nas. Tam so razlike bistveno večje.

To bi morali pa oni razmislit zakaj.

Posledica placne kompresije je ravno to, da so ljudje nad povprecjem drugje (kjer ni taksne kompresije) prakticno takoj precej na boljsem.

Recimo zgornjih 25% nekje kjer je majhna kompresija (velik razpon plac) ima recimo najmanj x2 povprecne place (odvisno od kompresije seveda), pri nas pa ima top 25% recimo 30% visjo placo od povprecja. Ne rabis biti med top 5% da je razlika lahko toliksna, da prevesi tehtnico.

Zgodovina sprememb…

Tudi plače se bodo razbremenile. Verjetno bi lahko pustili to kar je janševa vlada nardila, ali celo nadgradili.

Sam ajde, politika. Ne more prejšna vlada zrihtat višjih plač, njeni nasledniki naj se pa ukvarjajo z reševanjem primankljaja in raznimi davki na premoženje, ne gre to tako.

Valda golob hoče tudi zasluge za višje plače, če bo že fasal gnev ob novih davkih.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

matobeli je izjavil:

Tudi plače se bodo razbremenile. Verjetno bi lahko pustili to kar je janševa vlada nardila, ali celo nadgradili.

Sam ajde, politika. Ne more prejšna vlada zrihtat višjih plač, njeni nasledniki naj se pa ukvarjajo z reševanjem primankljaja in raznimi davki na premoženje, ne gre to tako.

Valda golob hoče tudi zasluge za višje plače, če bo že fasal gnev ob novih davkih.

Jah ampak to je bolj pomembno kot karkoli drugega...

Ti bom jaz povedal kaj je največji problem za mlade v Sloveniji, tudi sam sem ga imel... kompresija plač na srednjem kadru...

Primer:
Bolgarija: Kolega je šel v Bolgarijo tam je minimalec okrog 300EUR... on je delal kot tehnična pomoč in je dobil 1.100 NETO na račun... torej skoraj 3x minimalca v državi kjer je bil in je živel kot "kralj"

Slovenija: V istem času so iskali podobno tehnično pomoč v Sloveniji in ponujali 70EUR bruto več kot minimalec...

Takih primerov je nebroj, tudi primerjalno z državami z malce boljšim standardom ne samo z Bolgarijo... Torej to da pri teh srednjih poklicih ni tiste plačne razlike v konkretnih številkah... se pravi 60% folka ima plačo med minimalcem in 1,4x minimalca... namesto da bi teh 70% bilo razporejenih med minimalcem in 2x-2,5x minimalca najmanj...

Teh primerov lahko naštevam kar nekaj... sam sem bil prodajalec v tehnični trgovini 1 leto, na minimalcu + stimulacija (OK) dobili smo povprečno dobrih 100EUR stimulacije.. (neto) no potem sem napredoval v pnamestnika in vodjo oddelka in moj plača? 50EUR BRUTO VEČ... te razlike so pač prenizke...

Zgodovina sprememb…

user4683 je izjavil:

Posledica placne kompresije je ravno to, da so ljudje nad povprecjem drugje (kjer ni taksne kompresije) prakticno takoj precej na boljsem.

Recimo zgornjih 25% nekje kjer je majhna kompresija (velik razpon plac) ima recimo najmanj x2 povprecne place (odvisno od kompresije seveda), pri nas pa ima top 25% recimo 30% visjo placo od povprecja. Ne rabis biti med top 5% da je razlika lahko toliksna, da prevesi tehtnico.

Jaz imam (kar) nekaj nad povprečjem, čeprav ne bom reku, da sem ravno top in da vlečem 8 jurjev na mesec, ker v nasprotju z drugimi tu mi ni do merjanja kurcev, ampak za neko Nemčijo, Nizozemsko, itd, res ne vem koliko bi mi morali ponudit, da bi spakiral in šel. Sigurno pa bistveno več kot bi realno tam dobil kot (za njih) začetnik.

Utk je izjavil:

user4683 je izjavil:

Jaz imam (kar) nekaj nad povprečjem, čeprav ne bom reku, da sem ravno top in da vlečem 8 jurjev na mesec, ker v nasprotju z drugimi tu mi ni do merjanja kurcev, ampak za neko Nemčijo, Nizozemsko, itd, res ne vem koliko bi mi morali ponudit, da bi spakiral in šel. Sigurno pa bistveno več kot bi realno tam dobil kot (za njih) začetnik.

Pa saj to je vsakemu jasno, če imaš v Sloveniji več kot 2.500EUR bruto je neumnost it delat v tujino razen če ti ponudijo VSAJ 2x tega kar imaš tu...

Kaj pa če imaš v Sloveniji 1.400 bruto in lahko dobiš v Avstriji 2.600 bruto in živiš v Mariboru?

Logično je da višja kot je plača manj smiselno je it v tujino oz. da pravilno povem, višja kot je plača glede na minimalca manj smiselno je it v tujino oz. bolj pomembno je drugo...

Ljudje smo si zelo razlicni. Enim je s tremi jurji povsem lepo v domacem mehurcku, drugi pa si zelijo vec (ne samo financno).

sass628 ::

kriptobog je izjavil:

Hangman je izjavil:

Sam se večkrat vprašam, kako bo do svoje nepremičnine prišla generacija, ki bo v prvi razred zakorakala med letoma 2022 in 2030. Se pravi, govorim o prihodnosti čez nekje 25, 30 let. Ali bo takšna kriza, da bojo morali starši pridno varčevat za otrokov dom od njegovega rojstva, ali pa se bo vse obrnilo in mladina takrat ne bo mogla verjet, kakšno bedo smo nekoč imeli (imamo danes).

Naj vas spomnem še na eno stvar. Čez par dni bomo na referendumu odločali tudi o dodatnih ministrstvih. Če bomo to izglasovali, ta ministrstva ne bodo ne v Mariboru, ne v Kopru, ampak v Ljubljani. S tem se bo v Ljubljani odprlo nekaj novih delovnih mest. To pa pomeni dvoje: 1) več vozil na ljubljanskih cestah in 2) večje povpraševanje po nepremičninah v Ljubljani in njeni okolici (jasno zaradi tega tudi razlog za dvig cen). Vsaj eno od tega je zagotovo, če ne celo oboje. Ali bodo nova ministrstva prinesla kakšno pozitivno spremembo pa je VELIKO vprašanje - močno dvomim. Razmislite o tem, dokler je še čas.

Prisla bo do nepremicnine, tako kot se zdaj pride do nepremicnine. Z delom in kreditom. Kaksno bedo pa imamo? V zadnjih nekaj letih se je zidalo na oplno. Meni to ne izgleda kot beda...

Verjetno bo kombinacija delo + varčevanje + pomoč staršev + kredit pa se bo prišlo do nepremičnine, seveda če boš srečnež in boš imel vse te pogoje dostopne.

Večina ta mlajše generacije porabi celotno plačo za alko & drugs. Nekako ne razmišljajo o svoji prihodnosti. Ok nebom metal vse v isti koš...so izjeme:D

user4683 je izjavil:

Ljudje smo si zelo razlicni. Enim je s tremi jurji povsem lepo v domacem mehurcku, drugi pa si zelijo vec (ne samo financno).

Seveda smo si, ampak govora je o večini... pri večini ljudi postane motivacija prosti čas ne še več denarja, ko dosežejo neko številko oz. razmerje...

Eni sicer malo prej, drugi nekaj kasneje ampak v osnovi je tako da bi tudi večina mojih kolegov raje vzela več dopusta kot pa več bruto plače po nekih cifrah...

sass628 je izjavil:

Verjetno bo kombinacija delo + varčevanje + pomoč staršev + kredit pa se bo prišlo do nepremičnine, seveda če boš srečnež in boš imel vse te pogoje dostopne.

A napišemo konkretne številke zraven? :))8-)

sass628 ::

Malidelničar je izjavil:

sass628 je izjavil:

nisem baš vedeževalec Blaž, tako da o številkah nemorem govorit:))

Mato989 je izjavil:

user4683 je izjavil:

Seveda smo si, ampak govora je o večini... pri večini ljudi postane motivacija prosti čas ne še več denarja, ko dosežejo neko številko oz. razmerje...

Eni sicer malo prej, drugi nekaj kasneje ampak v osnovi je tako da bi tudi večina mojih kolegov raje vzela več dopusta kot pa več bruto plače po nekih cifrah...

Seveda prosti čas pretehta pri določeni plači, ampak pri nas tako plačo morda dobi 5% ljudi. Dve tretjini ljudi dobi manj kot povprečno plačo, ki je astronomskih 1300eur (uradni minimalni življenjski stroški pa so cca 700eur). Lahko delaš "2x več" in prevzemaš odgovornosti in boš prilezel med top 20% najbolj plačanih v državi s 1500eur neto. Lahko pa spokaš v tujino kjer bo tvoje doprinos pošteno ovrednoten. Ali pa se vztrajaš pri tem, da tebi je bolj pomemben prosti čas in imaš rajši 1300 plače, ker ti je to dovolj.

Zgodovina sprememb…

Vprašanje kolk ti to res prinese. Povprečen Nemec živi v najemu, Slovenec pa v svojem stanovanju, ki ni nič kaj manjše. Ali pa hiši, ki tudi niso nič manjše. Otroka lahko porine za par ur stari mami, tašči, teti, ne rabi plačevat čisto vsega. Skoraj vsak ima kak vrt ali pa kar sorodnike s kmetijo. Imaš nek krog ljudi s katerimi si menjaš usluge. Doma se lahko "znajdeš", v "tujini" boš hodil v službo in to bo to. Poznam žnj ljudi, ki imajo s povprečno plačo, ali pa še kaj manj, dost novo hišo, zadnje čase še z elektrarno, TČ, normalne avte, hodijo na morje in smučanje, itd. Kaj si nek avarage Nemec realno privošči več?
Poglejte samo sebe...a ste tudi na "tujih" forumih (tistih lokalnih, pustimo reddit itd.) toliko časa kot na slovenskem? Zakaj se "vračate"?

Zgodovina sprememb…

No pa smo ugotovili, da nepremičnine več kot očitno res niso problem ali celo razlog za selitve, kot ste me prepričevali zgoraj. ;((

Zakaj sodelujem v teh temah? Ker imam še vedno pravico sodelovati na volitvah in odločati o vaši usodi :)) Bi bilo bolje da ljudje, ki so videli še kaj več kot domač prag ne sodelujejo z idejami in nasveti?

Mene ne moti, samo pravim, da očitno te nekaj vseeno vleče, nisi dal iz glave Slovenije, veš da si tam tujec in to sigurno ima nek vpliv na psiho. Podobno kot če si v najemu namesto lastnik stanovanja.

Zgodovina sprememb…

Čudno, da človeštvo še ni propadlo, glede na to, da se že celo zgodovino dogajajo migracije :) Če ne drugega, imam v Sloveniji ogromno žlahte in mi ni vseeno, če morajo starši čakati eno leto na operacijo hrbta ali pregled pri specialistu, ker vsi po vrsti v politiki vlečejo neke čudne poteze. Slo-tech je tudi izvrsten vir zanimivih informacij in "unikatnih pogledov" na različne probleme, ki jih ne slišiš ravno pogosto. Ni pa to edini kanal, na katerem sodelujem, samo zelo težko me boš srečal na mojih "lokalnih".

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Vprašanje kolk ti to res prinese. Povprečen Nemec živi v najemu, Slovenec pa v svojem stanovanju, ki ni nič kaj manjše. Ali pa hiši, ki tudi niso nič manjše.

Tole niti približno ni res. Povprečen Nemec ima skoraj 50 m2 prostora, Slovenec pa pol manj (dobrih 25). Povprečje zahodne evrope pa je okoli 35 m2. Slovenec ima v povprečju v nepremičnini še manj sob.

Meni je pa čudno, da nismo že vsi v Nemčiji, če se tam cedita med in mleko...

thramos je izjavil:

Utk je izjavil:

Vprašanje kolk ti to res prinese. Povprečen Nemec živi v najemu, Slovenec pa v svojem stanovanju, ki ni nič kaj manjše. Ali pa hiši, ki tudi niso nič manjše.

Tole niti približno ni res. Povprečen Nemec ima skoraj 50 m2 prostora, Slovenec pa pol manj (dobrih 25). Povprečje zahodne evrope pa je okoli 35 m2. Slovenec ima v povprečju v nepremičnini še manj sob.

Ja, ker je povprečno nemško gospodinjstvo še manjše kot slovensko, povprečna slovenska hiša ima pa realno x2 kvadratov kot je nekje zapisano.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Meni je pa čudno, da nismo že vsi v Nemčiji, če se tam cedita med in mleko...

Meni je pa čudno, da ni dovolj osebnih zdravnikov, delavcev v domovih za ostarele ...

Ali pa izjemno čudno da se v statistiki upošteva samo ljudi ki so tukaj ostali in sploh ne samo tistih o katerih nas statistika zanima.

Če bi naredil statistiko med delavno aktivnimi mladimi od 25-35let, tudi tistimi ki so se odselili, bi verjetno videli da jih 90% ne živi v lastniški nepremičnini in da imajo 0.25 otroka

Ljudje so se zmeraj selili gor in dol, to ni nič novega. Tudi nek % Nemcev razmišlja, da bi se preselil nekam, kjer so 50% večje plače in nekateri se tudi res.

Ljudje se bodo selili in niso vedno nepremicnine in place razlog. Razlogov je N, od partnerja do boljsega/drugacnega vremena, moznih aktivnosti, itn...

In to nima nobene veze s cenami nepremicnin v Sloveniji >:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

sass628 je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

sass628 je izjavil:

No začnem jaz. Ker so cene nepremičnin visoke tudi zato, ker ljudje napačno časovno planirajo zadeve in iščejo nerealne rešitve: centralizacija v Ljubljani, iskanje predragih nepremičnin oz. osredotočenje na 'high end' precenjene nepremičnine in zato čakanje. Npr. pisarije 'S svojo plačo 1.000 EUR neto nikoli ne bom prišel do nepremičnine, v LJ so vse (ki so mi všeč) vsaj 500.000 EUR, to ni "fer".

Realno pa so konkretne številke takšne:
Delo: Oba, on in ona delata in varčujeta, zaposlita se v najslabšem primeru pri 24-ih, raje prej. Fura se hotel pri mami/skupna mladinska nastanitev in špara na HARD.

Tako pridemo na:
70.000 EUR varčevanje (polog, recimo vsak 35.000 EUR)
30.000 EUR pomoč staršev (če so res škrti, vsaka familija 15.000 EUR - realno dajejo družine več)
50.000 EUR kredit
SKUPAJ: vsaj 150.000 EUR. budgeta

Bom se sam napisal par cifer...

Moje prvo stanovanje (Kranj 2 sobno):

- Placa 250.000 SIT
- Kupil stanovanje za 20.000.000 SIT -> pac kredit na 30 let...
- Razmerja stanovanje placa -> 80x

Danasnje razmere (Kranj 2 sobno):

- Cena: 160.000 EUR
- Pri razmerju 80x rabis placo 2000 EUR.

Ni neke bistvene razlike med danes in letom 2006.

Lahko damo pa se Ljubljano, pa ajde 3 sobno stanovanje tam 70m2.

- Cena: ajde 300.000 EUR
- Pri razmerju 80x -> placa/dohodki 3750 EUR.

Zelo poenostavljen racun.

Ker 300.000 kredit na 30 let pride tam cirka jurja obrok. Kar pomeni tam 2,5k place. Za 2 odrasla, z normalnimi sluzbami, brez problemov. Ajde, se 500 EUR rezerve zaradi EURIBORja...

Tako da, ce malo pogledam, je danes kupit stanovanje lazje kot leta 2006, ker so krediti bistveno ugodnejsi...

Skratka, da se.

Razen ce imas fetis na kavce za 10k, luci za 1k, in kuhinja za 20k, nek drag avto in telefon. Potem verjamem da zmanjka za samo nepremicnino... Ker denar leti hitro, kot smeti...

Smo 1x s kolegi racunali koliko na mesec smo zaoravili samo za pir, pac samski casi, poletje in veliko druzenja zunaj, je bila stevilka grozljiva.

Ce bi slovenska drzava poudarjala kvaliteto zivljenja v Sloveniji in relativno ugodne davcne razmere (normiranec), bi se marsikateri visoko izobrazeni tujec preselil v Slovenijo. Tako pa raje uvazamo siptarje s 3crazredi osnovne sole...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Neon87 ::

Malidelničar je izjavil:

sass628 je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

sass628 je izjavil:

No začnem jaz. Ker so cene nepremičnin visoke tudi zato, ker ljudje napačno časovno planirajo zadeve in iščejo nerealne rešitve: centralizacija v Ljubljani, iskanje predragih nepremičnin oz. osredotočenje na 'high end' precenjene nepremičnine in zato čakanje. Npr. pisarije 'S svojo plačo 1.000 EUR neto nikoli ne bom prišel do nepremičnine, v LJ so vse (ki so mi všeč) vsaj 500.000 EUR, to ni "fer".

Delo: Oba, on in ona delata in varčujeta, zaposlita se v najslabšem primeru pri 24-ih, raje prej. Fura se hotel pri mami/skupna mladinska nastanitev in špara na HARD.

Tako pridemo na:
30.000 EUR pomoč staršev (če so res škrti, vsaka familija 15.000 EUR - realno dajejo družine več)
50.000 EUR kredit

Zanimivo, enim je "pomoč staršev" samoumevna? WTF? Nekateri starši imajo 600€ pokojnine in živijo v najemniških stanovanjih in bi morda oni potrebovali pomoč za kruh.

user4683 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

user4683 je izjavil:

Seveda prosti čas pretehta pri določeni plači, ampak pri nas tako plačo morda dobi 5% ljudi. Dve tretjini ljudi dobi manj kot povprečno plačo, ki je astronomskih 1300eur (uradni minimalni življenjski stroški pa so cca 700eur). Lahko delaš "2x več" in prevzemaš odgovornosti in boš prilezel med top 20% najbolj plačanih v državi s 1500eur neto. Lahko pa spokaš v tujino kjer bo tvoje doprinos pošteno ovrednoten. Ali pa se vztrajaš pri tem, da tebi je bolj pomemben prosti čas in imaš rajši 1300 plače, ker ti je to dovolj.

No ja, stvar je kot relativno pravilno ugotavljaš pač relativna... odvisna od posameznika... recimo kot rad povem, poznam tipa ki je šel pri 19tih delat v Avstrijo kot električar, dobival tam res dobro plačo za SLO... trpel 10 let prihranil in nato pri 30tem letu zgradil bajto na parceli od staršev ki so mu donirali (bivši vikend) skoraj brez kreditov... zdaj je rekel, da ni denarja da gre nazaj v Avstrijo delat, ampak dela v SLO elektro podjetju dobi na mesec na račun cca 1.300 EUR (malica + neto tu niso potni všteti) in je zadovoljen, ker mu več pomeni to da je vsak dan doma ob 15:00 =) kot pa da bi dobil v Avstriji 2,5k na mesec...

Ampak on je pač izbral pot da je 10 let imel skoraj 0 življenja je pa zato skoraj brez kredita (cca 20 ali 25k) končal bajto v nulo moderno novogradnjo pred par leti...

Neon87 je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

sass628 je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

sass628 je izjavil:

Tako pridemo na:
50.000 EUR kredit

Zanimivo, enim je "pomoč staršev" samoumevna? WTF? Nekateri starši imajo 600€ pokojnine in živijo v najemniških stanovanjih in bi morda oni potrebovali pomoč za kruh.

Taki starši bi v osnovi morali razmislit zakaj delajo otroke ko so jih delali =)

Zgodovina sprememb…

««
268 / 831
»»