» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
60 / 831
»»

Furbo ::

Seveda ti ne, lahko pa s tem denarjem zidaš/kupiš kaj v cenejši državi.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Mato989 ::

Furbo je izjavil:

Seveda ti ne, lahko pa s tem denarjem zidaš/kupiš kaj v cenejši državi.

Saj tudi Slovenec lahko ceneje zida v kaki drugi državi
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

A110 ::

Okapi je izjavil:

A110 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Švica?? Pa si pogledal cene?

kvadratni meter v Zurichu je v centru v povprečju manj kot 2 mesečni povprečni plači (zunaj centra ze zelo bizu eni). V sloveniji je v Ljubljani skoraj 3 povprečne plače. Čeprav ob plači 5k+ ti pa res ni problem dajati 1k za najemnino. V povprečju so najemnine v Zurichu 2x ljubljanskih, plače x5 ljubljanskih

Kakovost življenja v Ljubljani je tudi 2x tiste v Zurichu.
Pa ko dodaš še cene storitev v Zurichu, ugotoviš, da ti od tiste 5x plače ne ostane dosti več kot pri nas.

Prosim? Ljubljana še dostojnega javnega prevoza ne more porihtati, kaj šele letališča. Da ne omenjam kakšnih dodatnih bombončkov kot svetovno znane univerze, prireditve,... Seveda so tudi stroški višji ampak lažje je prihraniti (če malo paziš) 2k z 6k plače kot pa 2k z 1.5k plače. Materialne dobrine (elektronika, avto,...) pa v večini držav stane pribljižno isto

Mato989 ::

A110 je izjavil:

Okapi je izjavil:

A110 je izjavil:

Invictus je izjavil:

kvadratni meter v Zurichu je v centru v povprečju manj kot 2 mesečni povprečni plači (zunaj centra ze zelo bizu eni). V sloveniji je v Ljubljani skoraj 3 povprečne plače. Čeprav ob plači 5k+ ti pa res ni problem dajati 1k za najemnino. V povprečju so najemnine v Zurichu 2x ljubljanskih, plače x5 ljubljanskih

Kakovost življenja v Ljubljani je tudi 2x tiste v Zurichu.
Pa ko dodaš še cene storitev v Zurichu, ugotoviš, da ti od tiste 5x plače ne ostane dosti več kot pri nas.

Prosim? Ljubljana še dostojnega javnega prevoza ne more porihtati, kaj šele letališča. Da ne omenjam kakšnih dodatnih bombončkov kot svetovno znane univerze, prireditve,... Seveda so tudi stroški višji ampak lažje je prihraniti (če malo paziš) 2k z 6k plače kot pa 2k z 1.5k plače. Materialne dobrine (elektronika, avto,...) pa v večini držav stane pribljižno isto

Kaj pa storitve kot je frizer, avtomehanik itd?

Le zakaj so z Graza avstrijci k meni na Ptuj nosli popravljat PCje pred skor 10 leti hmmm
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Seveda so storitve dražje. Ampak še vedno ne tako zelo kot so plače višje. Lokalna kupna moč je še vedno 2x višja kot v Ljubljani (kljub višjim cenam). Torej za svojo plačo v povprečju dobijo 2x več dobrin. Iz graza so vozili k tebi ker si pac bolj poceni in ne ker si nebi mogli privoščiti svojih lokalnih cen. https://www.numbeo.com/cost-of-living/c...

showsover ::

Okapi, saj vem, da znaš kliknit, to je zato, da se vtisne v spomin:
Local Purchasing Power in Zurich is 114.98% higher than in Ljubljana.

Indices Difference Info
Consumer Prices in Zurich are 122.78% higher than in Ljubljana (without rent)
Consumer Prices Including Rent in Zurich are 140.25% higher than in Ljubljana
Rent Prices in Zurich are 189.94% higher than in Ljubljana
Restaurant Prices in Zurich are 146.32% higher than in Ljubljana
Groceries Prices in Zurich are 166.48% higher than in Ljubljana
Local Purchasing Power in Zurich is 114.98% higher than in Ljubljana

Okapi ::

A110 je izjavil:

Prosim? Ljubljana še dostojnega javnega prevoza ne more porihtati,

Kakšna je primerjava v času prometnih konic sicer ne vem, ampak v Ljubljani izven konic javni prevoz deluje čisto v redu.

Na telefonu vidiš, kdaj pride bus, gužve ni, karta za avtobus je 3x cenejša kot v Zurichu, če se ti mudi ali nočeš prestopati, pokličeš taksi, ki v Ljubljani stane približno toliko kot ena vožnja z busom v Švici....

Okapi je izjavil:

A110 je izjavil:

Kakšna je primerjava v času prometnih konic sicer ne vem, ampak v Ljubljani izven konic javni prevoz deluje čisto v redu.

Na telefonu vidiš, kdaj pride bus, gužve ni, karta za avtobus je 3x cenejša kot v Zurichu, če se ti mudi ali nočeš prestopati, pokličeš taksi, ki v Ljubljani stane približno toliko kot ena vožnja z busom v Švici....

Okapi, je kak razlog, da primerjaš samo stroške, ne pa tudi povprečne plače? A110 je kar lepo povedal:

Average Monthly Net Salary (After Tax)
LJ: 1,236.65 EUR (1,341.21 Fr.)
Z: 6,387.33 EUR (6,927.40 Fr.)
+416.50 %

Izgleda, res ni potrebno kaj veliko hoditi po Zurichu s slovensko povprečno plačo, ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: showsover ()

Okapi je izjavil:

A110 je izjavil:

Zdaj med "počitnicami" ponoči večine linij sploh ni. Še 6ka ki je kao najpomembnejša in najpogostejša ima 4urno luknjo. V kateri prestolnici je še kaj takega mi res ni jasno. Sem bil že marsikje pa še nisem videl slabšega javnega prometa kot ga ima Ljubljana

showsover je izjavil:

Okapi, saj vem, da znaš kliknit, to je zato, da se vtisne v spomin:
Local Purchasing Power in Zurich is 114.98% higher than in Ljubljana.

Indices Difference Info
Consumer Prices in Zurich are 122.78% higher than in Ljubljana (without rent)
Consumer Prices Including Rent in Zurich are 140.25% higher than in Ljubljana
Rent Prices in Zurich are 189.94% higher than in Ljubljana
Restaurant Prices in Zurich are 146.32% higher than in Ljubljana
Groceries Prices in Zurich are 166.48% higher than in Ljubljana
Local Purchasing Power in Zurich is 114.98% higher than in Ljubljana

Statistika je kurba.>:D

Vrzi v svoj "kalukator" dva predšolska otroka in poročaj.

Preschool (or Kindergarten), Full Day, Private, Monthly for 1 Child
Ljubljana 381.08 € (413.31 Fr.)
Zurich 2,417.51 € (2,621.92 Fr.) +534.38 %

Okapi je izjavil:

Vrzi v svoj "kalukator" dva predšolska otroka in poročaj.

Preschool (or Kindergarten), Full Day, Private, Monthly for 1 Child
Ljubljana 381.08 EUR (413.31 Fr.)
Zurich 2,417.51 EUR (2,621.92 Fr.) +534.38 %

Ja, če si samohranilec z otrokoma, MORDA ne živiš v Zurichu, če to misliš, če slabo zaslužiš ali pa se kako drugače znajdeš. Mimogrede, kam pa se ljudje praviloma raje priseljujo, Okapi?

Na osnovi dveh predšolskih otrok ti temeljiš potem celo kalkulacijo standarda ali kaj, Okapi?
Resnično?

Če nisi videl, tule je ponovitev, Okapi, kurba, praviš, razumem.
+416.50 %

Zgodovina sprememb…

showsover je izjavil:

+416.50 %.

Recimo ta podatek že ne drži povsem, ker moraš pri nas k neto plači prišteti še malico in prevoz.
Poleg tega je pri nas v plači vključeno tudi zdravstveno zavarovanje A je v Švici tudi?

Okapi je izjavil:

showsover je izjavil:

+416.50 %.

Recimo ta podatek že ne drži povsem, ker moraš pri nas k neto plači prišteti še malico in prevoz.
Poleg tega je pri nas v plači vključeno tudi zdravstveno zavarovanje A je v Švici tudi?

Kako ne drži povsem? Jasno piše "Average Monthly Net Salary (After Tax)"... Znaš brati ali ne?
Pa prištevaj ti malico in prevoz, pa še zavarovanje, Okapi :-)

Zgodovina sprememb…

Neto plača, kot se pri nas poroča, ne vključuje malice in prevoza. Uradi podatek za 2021 je 1.278,89 EUR, brez malice in prevoza.

In (after tax) običajno pomeni samo po dohodnini in socialni prispevkih. Pri nas je obvezno zdravstveno zavarovanje sestavni del socialnih prispevkov in je vključeno v bruto plačo, v Švici pa ni.

... the Swiss health system is one of the costliest in the world. Unlike many other European countries, however, healthcare in Switzerland isn't charged via social security payments but is administered by local health authorities in each canton.

Povprečno mesečno zavarovanje je 375 CHF, tako da to lahko kar odšteješ od švicarske neto plače.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Okapi je izjavil:

...

Okapi, daj malo poišči sam, a ti moram vse k riti prinesti?
Pa potne stroške, malico in zavarovanje v Sloveniji prištej slovenski povprečni plači.
Pri švicarski pa odštej ekvivalent stroškov in primerjaj, še vedno bo boljše.
A zdaj se bova 14 dni lovila na vsaki stvari, ki se je spomniš?

Klik.

Prinesi enakovredno primerjavi (žal sem jaz malo v prednosti, glede tega), pa dajmo primerjat še glede tega.
Ali kaj misliš reči, da Švicarji prihajajo delat v Slovenijo in ne obratno?
Ja? Kako krasno :-)

V Švici imajo 14 tednov plačanega porodniškega dopusta, pri nas 52.

showsover je izjavil:

Ali kaj misliš reči, da Švicarji prihajajo delat v Slovenijo in ne obratno?
Ja? Kako krasno :-)

Super zate, ki delaš v Švici. Sem prepričan, da uživaš.>:D

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

Ja, imaš prav, to je to. Razumem, to prevaga. :-)

Kot rečeno, prepričan sem, da uživaš delati v Švici.

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

Ja, imaš prav, to je to. Razumem, to prevaga. :-)

Okapi je izjavil:

Kotg rečeno, prepričan sem, da uživaš delati v Švici.

Ne, jaz sicer delam remotely za Nemce (ni fullll dobro plačano, ma je kar ok za ves čas iz Slovenije), bi pa takoj zamenjal za Švicarje (onsite ali remote, idealno bi sicer bilo najprej onsite potem pa remote), ne bom preveč razlagal, ker bom govoril v zrak, ker se ne bova razumela, kot s tudi s kamikazaem nisva.

Zgodovina sprememb…

Kaj te pa ovira, da se ne preseliš v Švico, če je toliko bolje tam?>:D

damirj79 ::

Pod družina šteješ mamo, tatu in brata? To je rahlo drugače kot družina z ženo in otroci.

damirj79 je izjavil:

Pod družina šteješ mamo, tatu in brata? To je rahlo drugače kot družina z ženo in otroci.

Ne, res je, ni z ženo in otroci. Je z izvenzakonsko partnerico in otroci. To velja ali ne?
Pa, mimogrede, pravilno je 'z otroki' ampak dajmo preskočit malenkosti.

Zgodovina sprememb…

Imaš res, pa vseeno so to malenkosti.

No pa fajn, da imaš takšno izvenzakonsko partnerico, ki ti bo zvesto sledila in pustila svojo službo zaradi tvoje. Nimamo vsi takšne sreče.

damirj79 je izjavil:

No pa fajn, da imaš takšno izvenzakonsko partnerico, ki ti bo zvesto sledila in pustila svojo službo zaradi tvoje. Nimamo vsi takšne sreče.

Naj ostane doma, če noče it, sicer pa, nismo več mladi (do 10 let aktivne kariere še, če bo res sreča), moramo že na kup malo dajat za podmladek :)

Zgodovina sprememb…

Odlično, ampak pač potem tudi otrok ti ni treba vlačiti s sabo, so že dovolj odrasli, da zase poskrbijo. Tako izgleda spet malo lažje.

damirj79 je izjavil:

Odlično, ampak pač potem tudi otrok ti ni treba vlačiti s sabo, so že dovolj odrasli, da zase poskrbijo. Tako izgleda spet malo lažje.

Ja, ne študirajo še, res ne. Ste od mene pričakovali, da bomo šli kar na vrat na nos nekam? Tako nujno nam to ni (potrkam po lesu), sploh, ker se uspešno udinjamo Merklinim valptom tudi na daljavo. :-)

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

A110 je izjavil:

Invictus je izjavil:

1k za najemnino? V Zurichu? Katerega leta, 1980?

Moj frend je plačeval 1600 CHF v Luasani za sobo leta nazaj, zdaj plačuje (oz. je, se nekaj časa nisva slišala) 1800 v Luzernu. V Zurichu so sobe po 2500 CHF... Vem pač iz freelancerske scene, ker so hoteli 500+ CHF na dan...

showsover je izjavil:

Ja, če si samohranilec z otrokoma, MORDA ne živiš v Zurichu, če to misliš, če slabo zaslužiš ali pa se kako drugače znajdeš. Mimogrede, kam pa se ljudje praviloma raje priseljujo, Okapi?

Na osnovi dveh predšolskih otrok ti temeljiš potem celo kalkulacijo standarda ali kaj, Okapi?
Resnično?

Če nisi videl, tule je ponovitev, Okapi, kurba, praviš, razumem.
+416.50 %

Ne glej samo plače. V Švici je normalno, da ženska ne dela, če imaš otroke. Tudi, ko hodijo v šolo ne.

Da ne govorim o em, da jim moraš ti prapiraviti malico in skuhati kosilo...

Vidim, da folk nima pojma o Švici... Sam sem se odločil, da tam ne bom živel. Nemčija veliko bolj socialna in prijazna družinam. Da ne govorim o cenah mesa in ostalih, švoicarskih izdelkov.

V Švici s povprečno plačo in familijo ravno shajaš.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Invictus je izjavil:

Ne glej samo plače. V Švici je normalno, da ženska ne dela, če imaš otroke. Tudi, ko hodijo v šolo ne.

To je dober ali slab pokazatelj?
Saj potem pa ne rabijo vrtca in to?
Tudi porodniškega dopusta ne in to?
Če hočeš nepremično kupit, lahko možakar sam kupi s svojo plačo ali kaj?
Glede na primerjave večkratnikov povprečnih plač cene kvadratnega metra?
Če se denar potrebuje, gre ženska v službo, takrat že, ali tudi ne?
Meni se to, v resnici, ne zdi strašno slabo, če sem pošten.

PS:
Ni sicer povprečna plača dveh kar skromna za povprečno slovensko družino (1,16 otroka ali kaj)?
Kaj šele, če si kupuje nepremičnino.

Zgodovina sprememb…

jabe ::

showsover je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Naj ostane doma, če noče it, sicer pa, nismo več mladi (do 10 let aktivne kariere še, če bo res sreča), moramo že na kup malo dajat za podmladek :)

Moj je dobil ponudbo za cca 6x trenutne plače. Jim kar maile pošiljajo na blef. Jaz s svojim poklicem ne bi imela težav dobiti službe za podoben denar, dasiravno konkretne ponudbe nisem imela. To rečeno, tudi tu ne služiva malo in sploh ne živiva slabo. Mojega je mikalo. Dedci so pač zvezani kot providerji in gledajo vse skozi prizmo denarja. Jaz sem rekla, da v Švici živela ne bom. Je hotel iti sam za nekaj let, toliko da nekaj na kup da, pa živi kot asket. sem mu rekla, da danes sicer verjamem, da bo imel še kam iti, ko se bo nameraval vrniti, da obljubim pa težko. klinc pa računice, kot se jih greste tu. Sem ko otok in ne rabim nikogar in ničesar, samo evre na računu, za kvalitetno življenje. To je lahko samo zato, ker vse ostalo špila in je samoumevno. Res smo narejeni tako, da je treba najprej izgubiti, da se lahko ceni.

Če/ko bo treba, je najmanjši problem spakirati in pač iti na boljše, ampak jaz ne verjamem da bi šla na boljše, samo malo več bi bilo na TRR.

jabe je izjavil:

Je hotel iti sam za nekaj let, toliko da nekaj na kup da, pa živi kot asket. sem mu rekla, da danes sicer verjamem, da bo imel še kam iti, ko se bo nameraval vrniti, da obljubim pa težko. klinc pa računice, kot se jih greste tu.

Pošteno, daleč od oči, daleč od srca. Mi sicer več nismo rosno mladi, srca so že zelo umirjena, če pa pride do kakšnega posebnega vznemirjenja, se zadeva hitro reši brez posebnih dram. Saj zato ne iščem oddaljenega dela nekje daleč, mogoče par mesecev, z vikend vrnitvami, potem pa (če je le mogoče) potegnit delo na domača tla. Enkrat, ko me stranka spusti v svoje zaledje, se hitro prilagodim hierarhiji, sploh navzgor. Recimo, zdaj imamo lep primer, so me najeli prvenstveno za nekega X developerja, zdaj delam analize, ugotavljam, kaj se potrebuje, kaj ne dela in zakaj ne... Sem že moral fino preverjati pri svojih valptih, da nisem preveč zagnan, da ne delam zgage glede na obstoječa organizacijska pravila. Nemci? Počasni ko polži in neorganizirani (kje je tisti Ordnung und Disziplin, ne vem, tu zagotovo ni), brez heca, zabavno pa je, samo ok, sem kar motiviran.

Zgodovina sprememb…

jabe je izjavil:

Je hotel iti sam za nekaj let, toliko da nekaj na kup da, pa živi kot asket. sem mu rekla, da danes sicer verjamem, da bo imel še kam iti, ko se bo nameraval vrniti, da obljubim pa težko.

V prejšnjih, normalnih časih bi šlo čisto O.K. Zjutraj v ponedeljek je biloi letalo za Zurich, zvečer nazaj. 4 dni gor, 3 dni fraj. Se da dogovorit... Videl cel kup folka po Avstriji in Nemčiji, ki so tako delali. Pa familija funkcionira...

Ampak tukaj si očitno ti večji problem, saj bi postal sosed realna opcija >:D. Slovenke ste pač razvajene, pokvarili smo vas pa slovenski moški, ki oddelamo precej gospodinjskih del, največ v EU (ali celo na svetu, ne spomnim se več).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

jabe ::

Glede tega sem morebiti res. Jaz ga zaradi denarja ne rabim. kot rečeno, sama zaslužim več kot dovolj. Je treba kaj drugega ponuditi. Pa čeprav je težje za marsikaterega...

Gospodinjska dela opravljam jaz, btw.

Akira_ ::

Ne se sekirat za mnenje Inviktusa. On je en tak ločeni tepec in zdej smo vsega ženske krive.

Pač revež ki ne vidi dlje od denarja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Akira_ ()

V večini primerov so pri takih službah, ko je treba potovati, krive ženske. Trebajo neki kurac...

@Akira

Tvoj post več pove o tebi kot o meni... Frustracije nad tipi daj kam drugam...

perci ::

Tudi ti se malo umiri.

Samo probam malo razsvetliti zahojene Slovence, da so še drugačne situacije na svetu, kot pa mama hotel, zfornji štuk bajte pri ta starih, nedeljska kosila z govejo župo pri ta starih, goveja muzika in dopust na Hrvaškem...

To, da Slovenka dedca ne spusti na delo v tujino, je dostikrat za marsikoga karierna ovira. Malo Slovensk je takih, da sledi možu v tujino, ker imajo tukaj službo, s katero največkrat zaslužijo nek drobiž. Drobiž je vsew pod 1,5k... On bi pa dobil reda 500+/dan...

Ta matematika Slovenkam preprosto ne gre...

Poznam precej dobrega folka, ki potem niso sprejeli res dobrih služb, z možnostjo prave kariere, ker so jim babe zagrozile z ločitvijo in otroci (brez stikov). Je pa tudi res, da Slovenci kljub res dobrim ponudbam v tujini, in podporo svoje partnerke, nočejo iti tja... To spada pa čisto v drugo kategorijo...

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: HotBurek ()

PrimoZ_ ::

Ojej kakšna omejenost, pavšalno obkladanje drugih kako so zahojeni.

Alayne ::

To pa je enostranski pogled. Sploh nima tu spol veze. Eni so radi v svoji zoni udobja, drugi se pač aktivno trudijo.

Jaz moža takoj prodam za 500+ na dan. Kje podpišem?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Alayne ()

Invictus po sebi in svoji partnerki sklepa. S to razliko, da mu nihče ni ponujal 500eur na dan.

mr_chai ::

perci je izjavil:

Invictus po sebi in svoji partnerki sklepa. S to razliko, da mu nihče ni ponujal 500eur na dan.

on dobi jurja na dan

PrihajaNodi ::

perci je izjavil:

Mislim da kar zna dobit, mu privoscim in si zasluzi (IT posel). Samo potem vcasih kak mesec ne dela. Vsekakor je pametnejsi od vecine tepcev tu.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

Zdej, če ti to napišeš, potem je verjetno ravno obratno.

Eh slovenska fovsija...
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Utk ::

PrihajaNodi je izjavil:

Eh slovenska fovsija...

Je, samo kdo je komu fauš? Tistim, ki grejo za 500 na dan v tujino, ali ti ki grejo tem, ki ostanejo, ker se jim jebe za 500 na dan?

Suzenj je vesel, da ima za kruh in da je zdrav. Nekateri pa enostavno niso suznji.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Kaj si ti?

Mimogrede, dober svetovalec (sploh za kakšne srednjenišne produkte) tudi v SLO lahko dela 500+ na dan. Koliko je efektivnih dni, je pa drugo vprašanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()

Kaj si ti?

Delam vseeno, denar ni visok, grem pa lahko spat med šihtom al pa si ga zdrkam, pač mam kar velik svobode.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

VeganCyclist ::

Jst sm u sredni 2x fuknu pa sm dons odplacal bajto za 600k. Kok ste sele vi nesposobni.

Potem si se pa zbudil v 7.c razredu.

Med poukom se ne spi.

VeganCyclist ::

Delam vseeno, denar ni visok, grem pa lahko spat med šihtom al pa si ga zdrkam, pač mam kar velik svobode.
««
60 / 831
»»