Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi
gruntfürmich ::
Pa tudi za ostale, največ denarja gre verjetno za vozila, počitnice, zabavno elektroniko...
ampak na cene tega pa vseeno ne moreš računat inflacije oz vrednost denarja. ajde, razen na vozilo, katera pa najcenejša še vedno niso veliko zrastla, imho.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
dronyx ::
Pa tudi za ostale, največ denarja gre verjetno za vozila, počitnice, zabavno elektroniko, ne pa tistih par štruc kruha in mleko.
Dejstvo je, da tehnološki napredek omogoča, da proizvajamo več in še ceneje. To inflacijo potiska navzdol. Vendar to nima enakega vpliva na vse dobrine. Klasičen primer je gradnja stanovanj in hiš, kjer kljub tehnološkemu napredku marsikje še vedno gradijo kot so včasih. Hiš in stanovanj ne znajo še sestavljati roboti. Če se pojavi danes povpraševanje po stanovanjih, ponudbe ne moreš povečati v par mesecih. Potrebna so leta, preden se kaj zgodi, vmes se pa stanje spremeni. Zanimiv je primer iz ZDA, kako se je samo v zadnjem letu podražil les za izgradnjo njihovih hiš. Številke so 40% in navzgor. Nepremičnine postajajo nedostopne čedalje večjemu številu ljudi, na drugi strani pa visoke najemnine poberejo velik del plače, kar niža kupno moč. V bistvu kljub vsemu tehnološkemu napredku čedalje več ljudi v razvitem svetu živi iz rok v usta. Ne vem pa kako se uradno reče temu paradoksu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
Mato989 ::
Za Matota je itak vse investicija. On lahko kadarkoli proda in gre domov, ali k punci. Ga nič ne zavira. Lahko gre tudi v eno študentsko stanovanje, kjer bi imel sobico.
Valda da je, tudi če kupiš flet da ne boš več plačeval najemnine je to investicija, ker računaš da boš čez 20 let obrokov enakim najemnini imel flet kar je "profit"
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
gruntfürmich ::
kje se dobi izračun za inflacijo v sloveniji od določenega obdobja naprej; konkretno od 2010?
na statističnem uradu mi prikaže samo za posamezne mesece, ne znam da bi dobil kumolativo od takrat pa do danes.
ali sem sedaj našel pravilno?
https://www.stat.si/Inflacija/sl
na statističnem uradu mi prikaže samo za posamezne mesece, ne znam da bi dobil kumolativo od takrat pa do danes.
ali sem sedaj našel pravilno?
https://www.stat.si/Inflacija/sl
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
poweroff ::
Tole v razmislek. Sem si vzel par minut...
Kratek komentar znanca. Pravi, da si zadel bistvo problema, obstaja pa še širši problem, in sicer zakaj bogate države ne uspejo več ustvarjati bogastva z investicijami v realni sektor, v proizvodnjo in delovna mesta?
Tiskanje denarja je izhod v sili. Ker je ta denar prek komercialnih bank plasiran finančnim investitorjem, njegovo tiskanje služi temu, da bogatim ustvarja finančne profite. FED tako rešuje svoje bogataše že 40 let. Temeljni odgovor na gospodarsko krizo 2008-2015 je bilo tiskanje denarja in tokrat spet, s tem da so ga tokrat nekaj dali celo za reševanje delovnih mest in malo tudi prebivalstvu. Ker se je realna ekonomija zaradi lockdownov nekoliko sesedla, to ni povzročilo inflacije vsakodnevnih dobrin. Lahko jo pa še bo, saj se v zadnjih mesecih na svetovnih trgih dražijo tudi kovine in druge surovine, ne samo bitcoini, Teslove delnice in podobne neumnosti. Glavni problem, kjer ta financializacija poseže v kupno moč ljudi, pa so nepremičnine. Te se bolano dražijo že 10 let, pa tudi pred prejšnjo krizo so se, po uradni metodologiji pa sploh ne štejejo v inflacijo.
Znanec je mnenja, da se bo divjanje cen nepremičnin in surovin kmalu prelilo v uradno zaznano inflacijo. Če bo ta previsoka, bodo zahodne valute postale izpostavljene tveganju, da jih ostale države ne bodo hotele več uporabljati za plačilno sredstvo v mednarodnem prometu. Zakaj pa bi Kitajci sklenili posel z Indijci v USD, če bo ta do izvedbe posla že razvrednoten? (V to bi jih Američani lahko poskušali prepričati z letalonosilkami, tako kot so zmombardirali Irak, ker se je Husein domislil, da bi organiziral nedolarsko naftno borzo - to je bilo njegovo resnično orožje za množično uničevanje; vendar pa nisem prepričan, da lahko ZDA z enako lahkoto zbombardirajo Kitajsko.) Potem se bodo FED, ECB idr. centralne banke bogatih držav morale začeti ukvarjati z brzdanjem inflacije, čeprav ta paše njihovim vladam, ker požira realno breme javnih dolgov.
Nekih zelo elegantnih scenarijev izhoda iz terapije z neskončnim tiskanjem denarja pa ni videti, ker lahko ta izhod pomeni velik crash celotnih zahodnih financ (za kar smo sicer zreli). Crash bi lahko resetiral kredite srednjega in nižjega razreda ter vlad, ampak to bi pomenilo bankrot bank, skladov idr. finančnih ustanov in s tem propad prihrankov prebivalstva (država načeloma jamči, ampak v razmerah velike katastrofe seveda v resnici ne jamči več; edino jamstvo je zelenjavni vrt), pa tudi zaustavitev plačilnega prometa med podjetji in s tem poslovanja. Vsaj za reševanje tega problema realnega sektorja bi bilo treba v trenutku crasha uvesti nove plačilne agencije in verjetno tudi vzporedno valuto, vseeno pa bi bil kratkoročen učinek podoben tistemu ob lockdownu pred enim letom. Koristno bi bilo vsaj to, da nehajo s tiskanjem denarja napihovati borze v sedanjem obsegu, ki nima nobene zveze več z realno profitabilnostjo podjetij, saj to res ničemur ne služi.
V glavnem, tole napihovanje cen nepremičnin je totalno nezdravo in nas bo mogoče stalo trenutne blaginje oz. prineslo še kakšno revolucijo...
sudo poweroff
jernejl ::
tiskanje denarja in tokrat spet, s tem da so ga tokrat nekaj dali celo za reševanje delovnih mest in malo tudi prebivalstvu
Nisem sicer delal kakih analiz, koliko je tega bilo v deležu, ampak cel kup ljudi je prejemalo nadomestilo za čakanje, ko bi sicer pristali na socialki. Cel kup ljudi je prejemalo (in še prejema) dodatke k plači, nekateri v JS precej mastne. In če k temu dodamo še dejstvo, da ne moremo toliko trošiti, je jasno, da se je določenim ljudem finančno stanje v zadnjem letu dni občutno popravilo. In taki si seveda lahko privoščijo selitev v novo, bolj udobno nepremičnino, in tako vplivajo na to, da gredo cene gor (oziroma da ne gredo dol).
Te se bolano dražijo že 10 letNo, tu na forumu sem že lepil SURS-ov graf, ki kaže, da cene nepremičnin danes niso kaj bistveno drugačne (višje) od tistih, ki so bile pred prejšnjo krizo (2008). Od takrat do 2014 so padale, zatem pa spet rasle, danes so pa podobne onim pred zadnjim padcem.
Znanec je mnenja, da se bo divjanje cen nepremičnin in surovin kmalu prelilo v uradno zaznano inflacijo. Če bo ta previsoka
Neki akademski poskusi so že bili. Je pa vsaj v sloveniji vseeno tako, da ima velik delež prebivalstva že dolgo svojo nepremičnino, pridobljeno v nekih drugih časih, in s kupovanjem in najemanjem nimajo nobenih stroškov. Zato tudi vključevanje cen nepremičnin v izračun inflacije oz. indeksa cen življenjskih potrebščin, kot je prikazano v linkani disertaciji, za povprečnega Janeza nima nekega blazno velikega vpliva. Ima pa seveda precej večji vpliv za tiste, ki nepremičnino dejansko kupujejo (odplačujejo kredite) ali najemajo.
Kratek komentar znanca. Pravi, da si zadel bistvo problema, obstaja pa še širši problem, in sicer zakaj bogate države ne uspejo več ustvarjati bogastva z investicijami v realni sektor, v proizvodnjo in delovna mesta?
Poglejte si tale dokumentarec. Po moje zadane bistvo, kaj se dejansko dogaja. Tudi cena zlata je očitno velik nateg. Brez intervencije centralnih bank bi šla cena zlata v nebo. Ampak to bi bil pokazatelj, da fiat valute zares naglo izgubljajo na vrednosti (dolar je celo rezervna valuta). Kot je razloženo na koncu dokumentarca, velike centralne banke zlate rezerve "posojajo" in potem to v bilancah prikažejo dvakrat. ČE vse to res drži in jaz bi temu kar verjel, potem gre za bistveno večjo prevaro, kot smo si mislili. Tokrat Lehman Brothers postajajo kar same centralne banke.
Zgodovina sprememb…
Nekih zelo elegantnih scenarijev izhoda iz terapije z neskončnim tiskanjem denarja pa ni videti, ker lahko ta izhod pomeni velik crash celotnih zahodnih financ (za kar smo sicer zreli). Crash bi lahko resetiral kredite srednjega in nižjega razreda ter vlad, ampak to bi pomenilo bankrot bank, skladov idr. finančnih ustanov in s tem propad prihrankov prebivalstva (država načeloma jamči, ampak v razmerah velike katastrofe seveda v resnici ne jamči več; edino jamstvo je zelenjavni vrt), pa tudi zaustavitev plačilnega prometa med podjetji in s tem poslovanja. Vsaj za reševanje tega problema realnega sektorja bi bilo treba v trenutku crasha uvesti nove plačilne agencije in verjetno tudi vzporedno valuto, vseeno pa bi bil kratkoročen učinek podoben tistemu ob lockdownu pred enim letom. Koristno bi bilo vsaj to, da nehajo s tiskanjem denarja napihovati borze v sedanjem obsegu, ki nima nobene zveze več z realno profitabilnostjo podjetij, saj to res ničemur ne služi.
V glavnem, tole napihovanje cen nepremičnin je totalno nezdravo in nas bo mogoče stalo trenutne blaginje oz. prineslo še kakšno revolucijo...
To je bistvo problema. Kaj je sploh rešitev? Po moje je bila priložnost po krizi leta 2008, da se ta sistem vsaj poskuša sanirati. Ni se naredilo čisto nič, ampak je problem še bistveno bolj eskaliral. Leta 2008 si imel nepremičninski balon v ZDA, sedaj je po celem svetu. Si predstavljaš kako bi izgledalo še 10 let take monetarne politike? Ljubljanska garsonjera pol milijona evrov, povprečna plača 1400 €, najemnina za stanovanje v Ljubljani 1200 €...To je jasno utopija.
V enem dokumentrcu nekdo reče, kako je nekoč eden delavec preživljal družino osmih otrok in še ženo, ki je bila doma. Potem je en delavec preživljal ženo in dva otroka. Nakar sta morala oba hoditi v službo, da sta preživela dva otroka. Sedaj niti tega ne zmoreta več brez visokih kreditov! Napredek?
Kot sem napisal so razvito civilizacijo ugrabili najbolj inteligentni posamezniki, ki so vsi po vrsti veliki "filantropi"!
655 ljudi v ZDA ima 4.000 (štiri tisoč) milijard USD premoženja, 200 milijonov ljudi ne more pokriti 1.000,00 (tisoč) USD nepredvidenih stroškov.
Drugje pa tudi niso ta razmerja bistveno drugačna.
Zgodovina sprememb…
Utk ::
Cene nepremičnin niso vzrok tiskanja denarja, ampak posledica.
Niti ni nujno, da so cene povsod šle tolk gor. Če so v Bruslju, Berlinu in povsod cenejše.
Sparkxl ::
Preden naredite doktorat iz "neomejenega tiskanja denarja", probajte vsaj ločit med eur in usd. Google money supply m2 eur in enako za usd.
Ker se vam ne da, vam povem kaj je rezultat. Eur se je le malenkost povečal, medtem ko usd je podivjal. Njim se je res odpeljalo s tiskanjem.
In tam denar talajo med ljudi. Pri nas niti ne. In če natiskan denar ne kroži med ljudmi, ni inflacije.
Ker se vam ne da, vam povem kaj je rezultat. Eur se je le malenkost povečal, medtem ko usd je podivjal. Njim se je res odpeljalo s tiskanjem.
In tam denar talajo med ljudi. Pri nas niti ne. In če natiskan denar ne kroži med ljudmi, ni inflacije.
Jaz se z dronyxom in komentarjem Matthai načelno strinjam, ampak dokler ne bo šla v nebo nafta (ki nam pripelje dobrine) in dokler ne bodo naše plače šle mesečno za par odtotkov gor, hiperinflacije ni za pričakovat... selektivno ja, kar tako vse počez pač ne..
WhiteAngel ::
Pa tudi za ostale, največ denarja gre verjetno za vozila, počitnice, zabavno elektroniko, ne pa tistih par štruc kruha in mleko.
Dejstvo je, da tehnološki napredek omogoča, da proizvajamo več in še ceneje. To inflacijo potiska navzdol.
Pomembnejše dejstvo je to, da je zadnjih 30 let odigrala svojo vlogo kitajska plastika (elektronika). Seveda na račun okolja, poceni delovne sile in subvencij (poštnina, nizke carine zaradi dogovorov z WTO, če sploh). Pri izdelkih, kjer je pa pomembna kvaliteta, so cene rasle oz. stagnirale - toliko, da so bile konkurenčne kitajskim jajcem.
Jaz se z dronyxom in komentarjem Matthai načelno strinjam, ampak dokler ne bo šla v nebo nafta (ki nam pripelje dobrine) in dokler ne bodo naše plače šle mesečno za par odtotkov gor, hiperinflacije ni za pričakovat... selektivno ja, kar tako vse počez pač ne..
No ja, iz ekonomije je poznan pojem tudi stagflacije, ko imaš inflacijo in stagnacijo gospodarstva. To pomeni, da se ti vse draži, prihodki pa še padajo in firme propadajo. To pa verjemi centralni bankirji zelo dobro vedo, da plače ne smejo rasti. Zato pa trik s prenizko izračunano inflacijo, ker se številne plače, pokojnine in socialni transferji usklajujejo s to številko, ne dejansko inflacijo ali rastjo cen stanovanj. Na ta način seveda še zmanjšujejo kupno moč velikega dela ljudi. Prevara je res inteligentna in moraš zadeve začet študirat, da razumeš vse trike, ki jih izvajajo.
Zgodovina sprememb…
Preden naredite doktorat iz "neomejenega tiskanja denarja", probajte vsaj ločit med eur in usd. Google money supply m2 eur in enako za usd.
Lahko prosim kakšne konkretne številke. Pa upam da razumeš, da QE (odkup obveznic in umetno zniževanje obresti), ki ga ECB že dolgo izvaja, ni nič drugega kot tiskanje denarja, saj denar za to preprosto ustvarijo s klikom z miško. Kot sem nekje zasledil so za to zapravili 2600 MRD evrov v samo štirih letih, samo potem je prišla še epidemija in verjetno novi tisoči milijard iz tiskarne ECB v Frankfurtu.
Ampak o tem se ne govori preveč, ker gre pač za umazane reči, ki imajo zelo konkretne posledice. 30% rast cen nepremičnin v zadnjih 3 letih je ena izmed teh posledic.
Je pa pač tako, da morajo centralne banke to početi sinhrono, sicer pride do valutnih vojn. Če FED razvrednoti dolar, morajo tudi vsi ostali razvrednotiti svoje valute. Si predstavljate, da postane kuna najbolj zaželena valuta na svetu? Saj izginejo iz obtoka praktično takoj, ker bi jo pokupil cel svet.
Zgodovina sprememb…
No ja, iz ekonomije je poznan pojem tudi stagflacije, ko imaš inflacijo in stagnacijo gospodarstva. To pomeni, da se ti vse draži, prihodki pa še padajo in firme propadajo. To pa verjemi centralni bankirji zelo dobro vedo, da plače ne smejo rasti. Zato pa trik s prenizko izračunano inflacijo, ker se številne plače, pokojnine in socialni transferji usklajujejo s to številko, ne dejansko inflacijo ali rastjo cen stanovanj. Na ta način seveda še zmanjšujejo kupno moč velikega dela ljudi. Prevara je res inteligentna in moraš zadeve začet študirat, da razumeš vse trike, ki jih izvajajo.
Ampak problem je da prihodki ne padajo, minimalec se dviguje tam tam, druge plače so problem ker pač folk se ne zna zbunit, ampak ja, bo treba nekaj dokaza da bom verjel da je stagflacija...
Zaenkrat meni zgleda tako:
ECB odkupuje obveznice, država se zadolžuje in fila denar malo tudi gospodarstvo, folk je na čakanju nima kje kaj za zapravit in prihranki se dvigajo in folk se več odločuje tudi za nakup trajnejših dobrin kot je flet, ker jih primanjkuje... zto gredo cene gor, podobno bo za vse redkejše dobrine ki jih je težko naštancat več drug mesec kot so grafične (tam vpliva še crypto)
jaz se strinjam s tabo da je izračunana inflacija nateg epskih razsežnosti ker notri ni zajeto vrsto dobrin ki bi morale biti ampak to ne pomeni da imamo ali bomo imeli jutri ali drugo leto hiperinflacijo,
WhiteAngel je izjavil:
Pri izdelkih, kjer je pa pomembna kvaliteta, so cene rasle oz. stagnirale - toliko, da so bile konkurenčne kitajskim jajcem.
Večina je šla na skupini imenovalec s Kitajci, torej delajo poceni slabe izdelke. Je pa tako, da če se poveča povpraševanje po luknjačih za papir lahko dvigneš hitrost proizvodnega traku in uvedeš še nočno izmeno. Če se dvigne povpraševanje po nepremičninah to ni tako enostavno, ker se gradi kot včasih. Oziroma je gradnja še precej bolj zapletena, ker potrebuješ cel kup papirjev in bistveno dražja, ker potrebuješ cel kup papirjev in moraš izpolnjevati razne standarde, ki si jih izmišljujejo.
jaz se strinjam s tabo da je izračunana inflacija nateg epskih razsežnosti ker notri ni zajeto vrsto dobrin ki bi morale biti ampak to ne pomeni da imamo ali bomo imeli jutri ali drugo leto hiperinflacijo,
V hiperinflacijo kot v Zimbabveju ali Venezueli jaz ne verjamem, je pa možna letna inflacija med 5% in 10%. Saj inflacija je neke vrste prikrit davek in zna se zgodit, da bodo tokrat na tak način reševali težave. Saj 0% obrestna mera tudi nekomu krade. Če drugemu ne varčevalcem na bankah. To ni nobeno brezplačno kosilo.
Zgodovina sprememb…
V hiperinflacijo kot v Zimbabveju ali Venezueli jaz ne verjamem, je pa možna letna inflacija med 5% in 10%. Saj inflacija je neke vrste prikrit davek in zna se zgodit, da bodo tokrat na tak način reševali težave. Saj 0% obrestna mera tudi nekomu krade. Če drugemu ne varčevalcem na bankah. To ni nobeno brezplačno kosilo.
Inflacija 5% ni nič problematičnega, ČE so ljudje ekonomsko pismeni, problem je da jih večina ni ker se zanaša na mamico državo (nanny state) in tu pride ZMERAJ do težav, v Sloveniji in marsikateri EU državi so ljudje preveč naslonjeni na mamico državo in bi ona morala vse rešit, to pa zato ker politiki silijo v to da so pomembni za ljudi...
Tule graf produktivnosti tiskarne v Frankfurtu.
Pomembno je pa tole:
ECB, like the US Fed, has essentially destroyed neutral pricing in financial markets. Market prices of bonds, resp. the currently required bond yields to maturity no longer reflect a neutral or impartial valuation of the risk. The structure of financial markets was thus fundamentally distorted.
On the other hand, without the ECB's massive monetary stimulus, it would be clear to most investors that the indebtedness of euro area countries, especially in the troubled southern wing, would by no means be sustainable. I therefore dare to say that without the massive printing of money by the ECB, another debt crisis would have been raging in the Eurozone already for a long time.
To po moje drži. Brez te tiskarne v Frankfurtu bi bil velik del euro cone v veliki dolžniški krizi. Ampak tiskanje denarja nič ne reši, samo problem odmakne nekam v prihodnost in to ne za 100 let. pa nimajo nikakršne rešitve za balone, ki nastajajo zaradi tega.
Pomembno je pa tole:
ECB, like the US Fed, has essentially destroyed neutral pricing in financial markets. Market prices of bonds, resp. the currently required bond yields to maturity no longer reflect a neutral or impartial valuation of the risk. The structure of financial markets was thus fundamentally distorted.
On the other hand, without the ECB's massive monetary stimulus, it would be clear to most investors that the indebtedness of euro area countries, especially in the troubled southern wing, would by no means be sustainable. I therefore dare to say that without the massive printing of money by the ECB, another debt crisis would have been raging in the Eurozone already for a long time.
To po moje drži. Brez te tiskarne v Frankfurtu bi bil velik del euro cone v veliki dolžniški krizi. Ampak tiskanje denarja nič ne reši, samo problem odmakne nekam v prihodnost in to ne za 100 let. pa nimajo nikakršne rešitve za balone, ki nastajajo zaradi tega.
Zgodovina sprememb…
Lahko prosim kakšne konkretne številke. Pa upam da razumeš, da QE (odkup obveznic in umetno zniževanje obresti), ki ga ECB že dolgo izvaja, ni nič drugega kot tiskanje denarja, saj denar za to preprosto ustvarijo s klikom z miško. Kot sem nekje zasledil so za to zapravili 2600 MRD evrov v samo štirih letih, samo potem je prišla še epidemija in verjetno novi tisoči milijard iz tiskarne ECB v Frankfurtu.
Graf za m1 money supply do 2021 za euro. M1 je denar ki je v obtoku. Tudi če natisnejo ziljon, dokler ni v obtoku, ne povzroča inflacije.
Isto igro so se šli 2008. Natisnili triljone, ki niso šli v obtok, zato ni bilo inflacije.
Zdaj v usa ta denar vedno bolj pogosto pride v obtok. Inflacijo drži nizko samo svetovno povpraševanje po usd, saj je rezervna valuta. Zato američani pravijo da izvažajo svojo inflacijo.
Če, ko povpraševanje pade iz kakšne koli razloga, bodo imeli velik problem
Graf za m1 money supply do 2021 za euro. M1 je denar ki je v obtoku. Tudi če natisnejo ziljon, dokler ni v obtoku, ne povzroča inflacije.
To sem enkrat že pisal. Ta natiskan denar je šel posojilodajalcem, saj z njim centralna banka odkupuje državne obveznice, da jim umetno znižujejo višino obresti. Posojilodajalci niso šli kupovat s tem denarjem banan, riža in klobas, ampak so ga investirali drugam! V nepremičnine, delnice, zlato, srebro, bitcoin in še kam. Zato nimaš inflacije, ker se to šteje kot investicije in ne računa v inflacijo. Nekaj podobnega počne tudi FED in še kdo. QE je že nekaj časa "The name of the game" v teh krogih, kjer delajo denar.
Smart money ne kupuje banan in luknjačev za papir z viškom denarja!
Zgodovina sprememb…
To sem enkrat že pisal. Ta natiskan denar je šel posojilodajalcem, saj z njim centralna banka odkupuje državne obveznice, da jim umetno znižujejo višino obresti. Posojilodajalci niso šli kupovat s tem denarjem banan, riža in klobas, ampak so ga investirali drugam! V nepremičnine, delnice, zlato, srebro, bitcoin in še kam. Zato nimaš inflacije, ker se to šteje kot investicije in ne računa v inflacijo. Nekaj podobnega počne tudi FED in še kdo. QE je že nekaj časa "The name of the game" v teh krogih, kjer delajo denar.
Smart money ne kupuje banan in luknjačev za papir z viškom denarja!
No saj in glih to pravim, sposoben človek bo tudi sam vložil in bo nekaj imel od tega, če ne more vlagat pa bi moral že davno vlagat v sebe... in od tod vedno pride do razlik.
No saj in glih to pravim, sposoben človek bo tudi sam vložil in bo nekaj imel od tega, če ne more vlagat pa bi moral že davno vlagat v sebe... in od tod vedno pride do razlik.
To sicer drži, problem pa je, da večina ljudi nima denarja za vlaganje, ker ima tako nizke prihodke, da ne prihrani praktično nič. Jaz jih poznam kar nekaj, ki imajo težave že s plačilom položnic vsak mesec in vsaka okvara avta ali kakšen drug nepredviden strošek je šok, ker nimajo s čem to plačat, kredita pa tudi ne dobijo na banki. Tem težko razlagat, da morajo vlagat v delnice ali kupovat garsonjere v Ljubljani. Sistem je trenutno naravnan tako, da se premoženje čedalje bolj koncentrira, ostali pa životarijo iz meseca v mesec in to kljub vsemu tehnološkemu razvoju. Paradoks 21 stoletja.
To sicer drži, problem pa je, da večina ljudi nima denarja za vlaganje, ker ima tako nizke prihodke, da ne prihrani praktično nič. Jaz jih poznam kar nekaj, ki imajo težave že s plačilom položnic vsak mesec in vsaka okvara avta ali kakšen drug nepredviden strošek je šok, ker nimajo s čem to plačat, kredita pa tudi ne dobijo na banki. Tem težko razlagat, da morajo vlagat v delnice ali kupovat garsonjere v Ljubljani. Sistem je trenutno naravnan tako, da se premoženje čedalje bolj koncentrira, ostali pa životarijo iz meseca v mesec in to kljub vsemu tehnološkemu razvoju. Paradoks 21 stoletja.
Verjamem, ampak tu pridemo kot zmeraj do težav da se imamo za napredno družbo, hkrati pa vlada popolna anarhija pri dovoljevanju spočetja otroka... a ni ironično, da moraš za kredit dokazat da si ga sposoben vrnit, še za posvojitev PSA te preverjajo, zato da pa spočneš otroka na Svet pa ne rabiš dokazat da si sposoben ga preživljat 30 let in da imaš primerno finančno stanje.
In tu, čeprav se sliši grdo, nastanejo vse te težave družin ki nimajo denarja in so reveži... In preden kdo javi da bi se kaj porušlo če ne bi štepali otrok, nič se ne bi, ker itak nimajo denarja da bi taki dvigovali gospodarsko rast.
Taki ki životarijo predvsem ne bi smeli razmnoževat svojih genov in proizvajat novih revežev. Tu nastane večina težav.
PrihajaNodi ::
Torej po tvoji logiki naj imajo otroke samo bogati? Pa saj gremo tja, Mato. Cepivo je ze tu. Vprasanje kaj bo cez 5 let. Mogoce vsak drugi neploden. To bo zihr resilo probleme, ekstremnega bogasgva in revscine. Clap, clap
Tvoja logika je res enkratna. V Yugi so vsaj delavcem razdelili mal kesa.
Tvoja logika je res enkratna. V Yugi so vsaj delavcem razdelili mal kesa.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrihajaNodi ()
Ne, otroka naj ma tisti ki si ga lahko privošči, non stop mi eni socialisti na forumu tumpajo da moramo bit SOLIDARNI, kaj pa ko bi tudi reveži bili solidarni do drugih in se ne plodili če niso sposobni vzdrževat froca...
Tudi kredita ne dobiš če ne dokažeš sposobnosti vračanja, zakaj bi pa lahko potem imel otroka? Bodi družbeno odgovoren
Tudi kredita ne dobiš če ne dokažeš sposobnosti vračanja, zakaj bi pa lahko potem imel otroka? Bodi družbeno odgovoren
To kar ti zelis je evgenika, tko da fuck off. Nisi pa ti dalec od reveza.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
PrihajaNodi je izjavil:
To kar ti zelis je evgenika, tko da fuck off. Nisi pa ti dalec od reveza.
Ne jaz želim da je družba solidarna z obeh strani, ne more bit razplod nekontroliran, sociala pa "brezpogojna"... to vodi v propad države in zadolževanje.
Če pa ti misliš da lahko imajo šipatrji 20 otrok pa vlečejo socialo pol pa ok, bodi proti evgeniki
Solidarna tako da 1% folka drzi za talca celotno populacijo? Se enkrat, tudi sam si revez. Tvoja net. vrednost je manjsa od 200k
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Seveda sem revež, zato pa nimam otrok, ker to NI ODGOVORNO, če jih ne morem primerno vzdrževat, nočem pa delat revežev... vidiš bistvo? Če vsi tako nardijo ne bo več težav z onesnaževanjem, niti populacijo, niti marsičem drugim.
Ne, ti ne vidis problema. Niso krivi otroci od siptarja, pac pa jebeni kapitalisti ki so zvlekli vse na kitajsko da lahko tu prodajajo kramo in se naprej onasnezujejo. Vsako jabolko je zavito v plastiko in sedaj so krivi otroci siptarja? Ce niso siptarji so pa pedri krivi za vse.
Kaj ima to veze sploh z inflacijo? Ce bo manj otrok je ne bo?
Kaj ima to veze sploh z inflacijo? Ce bo manj otrok je ne bo?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Ti si se vtaknil v to, jaz sem samo odgovoril dronyxu da folk nima denarja to pa zato ker se producirajo ljudje ki nimajo možnosti potem nardit kaj več kot životarit, ti si pa selektivno skočil kako je to evgenika.
Finančna "evgenika" je tudi to, ko socialisti zadolžujejo državo da revežem talamo denar, če pa jim bi rekli da se naj ne plodijo pa jim ne bomo rabli talat keša, pol pa je to grozna evgenika...
Finančna "evgenika" je tudi to, ko socialisti zadolžujejo državo da revežem talamo denar, če pa jim bi rekli da se naj ne plodijo pa jim ne bomo rabli talat keša, pol pa je to grozna evgenika...
Kaj pa talajo revezem? Kaj so pa tisti v zasebnem sektorju dobil? Javna uprava pa dohtarji ki imajo pa itak ze polne riti vsega so dobivali ja. Jazbinskov zakon je vsaj omogocil poceni stanovanja.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Kaj talajo revežem? Moj kolega je že od lani marca na čakanju pa skoz dobiva keš od vseh davkoplačevalcev... če to ni nič te vabim da mi daš ene 10-12 jurčkov danes, bom zlo vesel tega.
Šiptarji samo sranje delajo in otroke in dobivajo keš od države torej vseh nas spet... itd...
Šiptarji samo sranje delajo in otroke in dobivajo keš od države torej vseh nas spet... itd...
Invictus ::
Zdaj bodo nepremičnine še zrasle, saj bodo na začeli privat osebam zaračunavat ležarino...
Tisti z denarjem precej divje iščejo investicije.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
saule ::
Isto igro so se šli 2008. Natisnili triljone, ki niso šli v obtok, zato ni bilo inflacije.
Zdaj v usa ta denar vedno bolj pogosto pride v obtok. Inflacijo drži nizko samo svetovno povpraševanje po usd, saj je rezervna valuta. Zato američani pravijo da izvažajo svojo inflacijo.
Če, ko povpraševanje pade iz kakšne koli razloga, bodo imeli velik problem
Nisem prepričan, če živiva v isti državi ampak jaz bi si z plačo iz leta 2008 danes komaj plačal najemnino in osnovne življenske stroške (avto lahko mirno pozabim) medtem, ko sem takrat s tisto plačo lahko imel kar precejšen luksuz. Da o osnovnem in največjem življenskem strošku (nepremičnini) sploh ne zgubljam besed: takrat sem bil v situacija sam kupit dovolj veliko stanovanje za manjšo družino danes, kljub povišicam, komaj zadostuje za neko luknjo
Ležarnine so sploh perverzna zadeva centralne banke. V času, ko že imaš povsod na investicijah balone, boš še dodatno prilil bencin na požar in ni dovolj, da so obresti 0%! Večji bodo baloni, večji bo pok. Še par let take monetarne politike in novih 30 - 50% dražje nepremičnine. Ne more biti drugače. Ljudje pri nas ne bojo šli kupovat vzajemne sklade z denarjem. Večina denarja direktno iz banke v nepremičnine. Pri nas je še za 20 MRD evrov potenciala na bankah, plus krediti...Veselica.
Včeraj sem imel agentko doma, pa ima kupca, ki hoče kupiti 3-4 1.5, 2 sobna stanovanja. Ker se mu valja gotovina na banki...
Takih je še kar nekaj...
Takih je še kar nekaj...
Mogoče ne bi blo slabo, če bi dal svoj flet ki sem ga kupil za 73k na voljo za 250k... mogoče pa kdo bi nujno vložil =)
njyngs ::
Zadnjič so na TV v eni raziskovalni oddaji "koda" govorili o tem, da je povpraševanje po 15.000 do 20.000 stanovanjih, ki pa jih trg nima. Hkrati je govoril o nekaj sto stanovanjih, ki bodo letos/drugo leto zgrajene. Praktično bo povpraševanje po stanovanjih raslo hitreje od samih stanovanj. Logično, da lahko pričakujemo še dodatno rast cen, na žalost.
Mogoče bi se dalo kaj ukrenit, glede praznih "investicijskih" stanovanje, ker to, da bogati nabirajo stanovanja na zalogo, ki so po 10 20 let prazna postaja že izjemno velik problem. Vglavnem denar rodi denar, revščina rodi revščino. Če danes nima človek nekega začetkega kapitala iz družine, potem je verjetnost, da bo uspel nenormalno majhna. Kar glava me začne bolet, ko razmišljam o tem kaj čaka naslednje generacije. Ampak le-te so pa preveč zatopljene v TikTok, Instagram in podobno kitajsko kramo, da bi sploh dojele to.
Ja... že zdaj je ogromno tega (v Mariboru je verjetno petina takih stanovanj, ki so prazna in kot investicije). To o čemer govoriš bo pa še samo poglobilo ta problem.
Mogoče bi se dalo kaj ukrenit, glede praznih "investicijskih" stanovanje, ker to, da bogati nabirajo stanovanja na zalogo, ki so po 10 20 let prazna postaja že izjemno velik problem. Vglavnem denar rodi denar, revščina rodi revščino. Če danes nima človek nekega začetkega kapitala iz družine, potem je verjetnost, da bo uspel nenormalno majhna. Kar glava me začne bolet, ko razmišljam o tem kaj čaka naslednje generacije. Ampak le-te so pa preveč zatopljene v TikTok, Instagram in podobno kitajsko kramo, da bi sploh dojele to.
Včeraj sem imel agentko doma, pa ima kupca, ki hoče kupiti 3-4 1.5, 2 sobna stanovanja. Ker se mu valja gotovina na banki...
Takih je še kar nekaj...
Ja... že zdaj je ogromno tega (v Mariboru je verjetno petina takih stanovanj, ki so prazna in kot investicije). To o čemer govoriš bo pa še samo poglobilo ta problem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: njyngs ()
Ne vem kako lahko s praznim stanovanjem delaš nek profit. Mislim, to moraš bit res strašen optimist.
ECB bi morala nujno in to čim prej spremeniti svojo politiko in upoštevati pri ciljni inflaciji tudi ceno stanovanj (tule članek o tem). Na tak način, kot sedaj, se ljudem življenski standard hitro niža, oni pa sanjajo o prenizki inflaciji, ker se banane ne dražijo tako, kot bi oni radi! kakšni prenizki inflaciji? ECB je povsem izgubila stik z realnostjo oziroma dela v škodo ljudi! Jaz se res počutim čedalje bolj kot v Jugoslaviji, samo da tokrat ne moreš menjat evre za marke.
Zanimivo pa tole iz članka:
Zanimivo pa tole iz članka:
For example, the Federal Reserve measures both direct rents and the “owners’ equivalent rent of primary residence” (OER), ie. the amount homeowners would likely pay if they were to rent their own house. This ensures that the inflation index reflects the situation for all households, regardless of whether they rent or own their home.
In contrast, the European Central Bank has a much narrower definition of inflation. The Harmonised Index of Consumer Prices (HICP), which is produced by Eurostat and used by the ECB, does only include the cost of actual rents (with a very low weighting of 6,5%), but not the “imputed rent” housing cost for homeowners.
Zgodovina sprememb…
njyngs ::
Ne vem kako lahko s praznim stanovanjem delaš nek profit. Mislim, to moraš bit res strašen optimist.
Dokler ne prodaš ali ne oddajaš ne delaš profita. Vseeno pa skladiščiš vrednost. Hkrati imaš odprte možnosti za oddajo ali pa prodajo, kjer vseeno ob taki kontinuirani rasti cen za najem/nakup vedno profitiraš.
Stanovanje je tudi strošek, najbrž pod 2 jurja na leto težko prideš. Po drugi strani ti najemnik pokrije ta 2 jurja, pa še par jurjev profita imaš. To je vsaj 5 jurjev razlike letno, tudi če nekje kjer niso stanovanja draga. Zakaj bi ga puščal praznega. Tako hitro cene spet ne rastejo.
Gre se za hranjenje vrednosti in kot protiutež riskantnim naložbam. 2k letno v tej igri ne igra nobene vloge
Če si ga kupil 10 let nazaj, si zaslužil 100%.
Stanovanje je tudi strošek, najbrž pod 2 jurja na leto težko prideš. Po drugi strani ti najemnik pokrije ta 2 jurja, pa še par jurjev profita imaš. To je vsaj 5 jurjev razlike letno, tudi če nekje kjer niso stanovanja draga. Zakaj bi ga puščal praznega. Tako hitro cene spet ne rastejo.
Odvisno od stanja stanovanja, ki si ga kupil. Če je novo, so najemniki lahko slabši, ker moraš za obnovo investirati praktično pol zaslužene najemnine.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
Kogar zanima tole še en zanimiv članek kako deluje trenutno finančni sistem in kako školdjiv je ta za srednji sloj.
Ta izračunana uradna inflacija (CPI kot temu rečejo) je samo bistvo te velike prevare, s katero ljudi prepričujejo, da inflacija ni problem, kljub tiskanju denarja brez podlage. Stanovanje oziroma nepremičnina v kateri živi je za marsikoga največji strošek, ki pa ni upoštevan nikjer v teh uradnih izračunih. Ti, ki si to izmišljajo so res top shit prevaranti.
Positive Money's research shows that 13 per cent of newly-created money has gone into real businesses that create jobs and boost economic growth; 37 per cent into financial markets and 40 per cent into residential and commercial property.
Ta izračunana uradna inflacija (CPI kot temu rečejo) je samo bistvo te velike prevare, s katero ljudi prepričujejo, da inflacija ni problem, kljub tiskanju denarja brez podlage. Stanovanje oziroma nepremičnina v kateri živi je za marsikoga največji strošek, ki pa ni upoštevan nikjer v teh uradnih izračunih. Ti, ki si to izmišljajo so res top shit prevaranti.
poweroff ::
Če danes nima človek nekega začetkega kapitala iz družine, potem je verjetnost, da bo uspel nenormalno majhna. Kar glava me začne bolet, ko razmišljam o tem kaj čaka naslednje generacije. Ampak le-te so pa preveč zatopljene v TikTok, Instagram in podobno kitajsko kramo, da bi sploh dojele to.
Tole je bistvo problema, ki lahko privede do revolucije. Po eni strani bi si jo zaslužili, po drugi strani pa je vsaka revolucija krvava in si jih ni za želeti.
Današnja mladina ni nič bolj neumna kot katerakoli druga. Problem je v tem, da se današnjo mladino povsod samo odriva. Nimajo nepremičnin, nimajo prihrankov, nimajo dostopa do služb... vse odločajo starejše generacije, starejše generacije tudi kopičijo bogastvo. Kaj boš potem? Seveda, umakneš se v svoj svet, v virtualnost, na Tiktok, itd.
Ampak to obnašanje je direktna posledica "vzgoje" starejših generacij. Ki mlade odrivajo, jim jemljejo moč odločanja in prihodnost, hkrati pa pričakujejo neskončno solidarnost do sebe. Najbolj perverzno je pa to, da se mlade povsod odriva, na koncu se jim pa še očita, da niso dovolj inciativni, itd. To je čista psihološka zloraba.
Kar se pa tiče solidarnosti pa lahko rečem samo "Halooo?". Mladim se namenja prekarne službe in visoke najemnine, potem naj bodo pa še solidarni s tistimi, ki imajo večino bogastva in moči odločanja v družbi? Vzame se jim vse, se jih naredi odvisne od sebe, potem se jim pa očita, da je treba skrbeti zanje. Spominja na tipično slovensko cankarjansko mati...
Ko se bo mladina enkrat zavedela teh generacijskih zlorab, pa zna močno počiti.
Je pa situacija zelo podobna slovenski akademski sferi. Naj razložim.
Na univerzah imaš tipično par starih profesorjev, ki držijo pozicije. So nosilci projektov, avtorji ali soavtorji člankov (dostikrat je soavtorstvo seveda izsiljeno, zgolj na papirju). Več člankov pomeni več točk, več točk, pomeni več možnosti za dobiti projekt. Projekt pomeni, da imaš denar in da lahko odločaš.
Seveda stari dinozavri živijo v svojem svetu. S starostjo inovativnost in sveže ideje zamrejo izkušnje pa vsako leto štejejo manj, ker se svet okrog teh dinozavrov prehitro spreminja. In namesto, da bi se stari dinozavri pobrali v penzijo, so se vkopali v pozicije in koncentrirajo moč odločanja.
Mladim je v ta sistem težko priti. Če pridejo, so totalno podrejeni vodenju in zastarelim idejam starejših kolegov. Predvsem pa so totalno odvisni od njih. Kdo bo dobil projekt (in katerega), ne odloča svežina raziskovalčevih idej, ampak točke, ki jih ima pa stari profesor. Torej stari profesor odloča kdo bo dobil projekt in kateri projekti se bodo sploh prijavljali. Mimogrede, mladi znanstveniki so večinoma leta in leta zaposleni za določen čas.
Marsikdo gre ven iz tega sistema (kar je pravzaprav dobro), posledično se izgubljajo dobri kadri in inovativni potencial. Ljudje, ki bi bili lahko raziskovalci gredo potem v zasebni sektor, kjer pa je raziskovalnega in razvojnega dela bistveno manj. S tem inovativnost zamira, družba izgublja razvojni potencial.
Tisti, ki v sistemu vztrajajo, pa se morajo podrediti. Tam je pomembno predvsem kako globoko se hrbet lahko upogne. In v takem sistemu tudi ni dosti razvojnega potenciala. Ljudje se potem zatečejo v neke svoje vrtičke, zbirajo drobtinice in tiste raziskovalne točke. In ko narava opravi svoje in stari profesor umre, pozicijo končno zasede njegov naslednik. Ki pa zdaj ni več mlad, ampak je star. In zlomljen od upogibanja hrbta.
A tak človek bo svojo pozicijo zdaj dal nekomu mlademu, polnemu idej in energije? Po tem, ko je 30 let upogibal hrbet in jedel ves drek?
Seveda ne. Zdaj je on na poziciji. In bo svoj fotelj zašraufal v tla še bolj kot njegov predhodnik.
S tem se sistem negativne selekcije krepi sam od sebe.
No, podobno je pa tudi v družbi. Mladim so na voljo samo prekarne službe, lastne nepremičnine ne morejo dobiti in na voljo sta jim dve možnosti. Prva je, da živijo "pri mami" do 30 ali 40 leta. V tem primeru bodo upogibali hrbet, hkrati se jih bo pa še zmerjalo kako nesposobni da so, ker se niso odselili. (In ko sistematično poslušaš očitke o nesposobnosti dejansko tudi postaneš nesposoben).
Druga je, da gredo živet na svoje. V tem primeru bodo večino svoje plače dali za najemnino. Tukaj se zgodita dve zanimivi stvari. Prva je, da bodo večino denarja dali nekomu, ki nepremičnino že ima, oziroma bodo odplačevali kredit banki kar pomeni povečevanje neenakosti v družbi oz. koncentracija kapitala. Krasen recept za revolucijo, če gredo zadeve čez vse meje. Druga pa je, da bodo leta in leta živeli na minimalcu. Ena napaka, da ostanejo brez službe za par mesecev, pa v takem sistemu lahko pomeni, da izgubijo vse. Ne morejo več plačevati najemnine oz. odplačevati kredita, pa zapadejo v revščino.
Posledica: lepo tiho boš in boš ubogljivo delal. Ker če boš preglasen, te to stane službe in prihodnosti.
Francoski filozof Deleuze je o tem lepo povedal pred desetletji: "Človek ni več zaprt, temveč zadolžen." Zapomnite si to.
No, večina obojih bo pa tiho čakala da odplačajo svoj kredit oziroma da dobijo dediščino, ker jih bo samo to finančno in tudi sicer osvobodilo. Ampak ko bodo dobili dediščino bodo že stari in spet postali enaki. Ker po tem, ko si leta in leta prenašal cankarjansko mati in njene kavice () oziroma tečnega šefa in banko (ki si jo vmes nekajkrat v imenu solidarnosti dokapitaliziral!) in končno prišel na zeleno vejo, seveda svojega premoženja ne boš prepustil mladi generaciji, da bo bolj svobodno živela.
Ob vsem tem je pa seveda precej perverzno tudi dejstvo, da v vsakem sistemu par mlajšim pa vseeno uspe, te dobesedno izjeme pa se potem prikazuje kot zgled, češ "glejte kako lahko ljudem uspe, če niso leni". V resnici gre pa za čista naključja, ki se jih potem izkorišča za to, da se tiho večino še bolj demoralizira oziroma se jim pogled odvrne od resničnega problema.
Ta pa ni, da je mlada generacija lena in ne sposobna, pač pa da je cel sistem narejen tako, da se mlado generacijo imobilizira, "zasužnji" in "zapre" zato, da imajo nekateri lahko več.
Edina "sreča" je, da zaenkrat še ni videti neke resne politike, ki bi to izpostavila kot družbeni problem. (Imamo stranko upokojencev, nimamo pa stranke mladih.).
Ker ko bo tole enkrat nekdo izpostavil kot političen in družbeni problem, in ko (če) se bodo ljudje tega zavedeli, bo počilo.
Zato dragi moji je "koristno" (za starejše), da mladi izgubljajo čas na Tiktoku. Ker ko bodo vklopili možgane in videli kaj se res dogaja, bo krvavo.
sudo poweroff
Vedno ko stiskaš ljudi se moraš zavedati, da če ne cvilijo še ne pomeni, da te nekoč ne bodo treščili po gobcu!
Matthai to si pa zelo lepo povedal in se popolnoma strinjam, enako mislim tudi sam.
Ampak bistvo je kako se ljudje tudi sami postavljajo v slab položaj.
Kot 31 letnik bom povedal da imam vrsto kolegov ki bentijo čez sistem kako si ne morejo privoščit fleta, ampak vedno so pa užaljeni ko jih spomnim, da medtem ko so oni skalali čez celo zahodno obalo ZDA, ko so se sončili v Mehiki, ko so skakali po eurotripih, sem jaz bil doma in dajal denar na stran... in sem zdaj kupil flet in že skoraj odplačal kredit če dvignem crypto mi pa še ostane...
zato jaz pravim, ja imate prav, ampak po drugi strani so si mladi krivi marsikaj sami, ker bi vse radi takoj, uživajo in razmetavajo keš do 28tega, pol bi pa radi v 2 letih flet, je treba prej mislit na prihodnost
Ampak bistvo je kako se ljudje tudi sami postavljajo v slab položaj.
Kot 31 letnik bom povedal da imam vrsto kolegov ki bentijo čez sistem kako si ne morejo privoščit fleta, ampak vedno so pa užaljeni ko jih spomnim, da medtem ko so oni skalali čez celo zahodno obalo ZDA, ko so se sončili v Mehiki, ko so skakali po eurotripih, sem jaz bil doma in dajal denar na stran... in sem zdaj kupil flet in že skoraj odplačal kredit če dvignem crypto mi pa še ostane...
zato jaz pravim, ja imate prav, ampak po drugi strani so si mladi krivi marsikaj sami, ker bi vse radi takoj, uživajo in razmetavajo keš do 28tega, pol bi pa radi v 2 letih flet, je treba prej mislit na prihodnost
3p ::
Samo pritrjujem, da je velik "nateg", da cen nepremičnin / najemnin ni v "košarici". Pomirjevalo za narod, ki bi sicer hotel pogostejše usklajevanje plač z inflacijo.