Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi
dronyx ::
Banka ne proda hipoteke tako zlahka. Če je nekdo kupil nekaj v dobrih časih za 150 jurjev, ni nobenega razloga, da bi banka v slabih to prodajala za 100. 150 pa ne bo več nihče dal. Razen tistega, ki je v štartu vzel kredit. Tako da tist kupec, je daleč najboljši kupec, in se ga splača čakat.
To absolutno drži, je pa vprašanje, če si banka čakanje lahko privošči. V tem primeru se lahko zgodi, da po parih krizah postanejo največji lastnik nepremičnin banke in potem njihov primarni posel ni več bančništvo.
Utk ::
Banke imajo denarja za odmet. In glih zato, ker nočejo postati lastniki nepremičnin, čakajo, če se le da.
Invictus ::
Banke NOČEJO biti lastnice nepremičnin. Poleg tega tudi to ne morejo postati brez sodnih postopkov. Ki spet stanejo...
Banka mora kreditojemalcu izvesti izvršbo preko sodišča, in nepremično prodati na dražbi. To pa traja...
Ravno bogati jemljejo kredite, ker imajo dobro bonitetno oceno in dobijo nizke obresti... Zato, ker banka ve, da ga bodo odplačali. Mislim, da ni veliko ljudi z denarjem, ki kupujejo na keš...
Banka mora kreditojemalcu izvesti izvršbo preko sodišča, in nepremično prodati na dražbi. To pa traja...
Nekako sklepam da tisti, ki vzamejo 100.000 € hipotekarnega kredita nimajo prav veliko privarčevanega oziroma so kredit vzeli zato, ker nimajo denarja. Ne štekam zakaj bi jemal kredit, če lahko plačaš z gotovino?
Ravno bogati jemljejo kredite, ker imajo dobro bonitetno oceno in dobijo nizke obresti... Zato, ker banka ve, da ga bodo odplačali. Mislim, da ni veliko ljudi z denarjem, ki kupujejo na keš...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
Kakor jaz opazujem danes jemljejo kredite skoraj vsi. Bogati zato, da bi imeli še več in ker računajo da bo šlo vse samo navzgor, manj bogati pa za tekoče potrebe ali stanovanja, ker ne bi radi celo življenje plačevali najemnine. Meni se vse skupaj zdi kot dobro poštudiran nateg, kako ljudi in države zvabiti v kreditno past.
Bi pa prosil za informacijo kaj pomeni fiksna obrestna mera 2% pri kreditu recimo za 20 let? Ali to res pomeni fiksna, ali se lahko z inflacijo spremeni? Namreč če se pojavi inflacija ranga 5% ali še več, potem ti dejansko uspe s takim kreditom kot v Jugoslaviji naredit dober posel, saj ga odplačuje tudi inflacija. Če to res drži grem še jaz po 100.000 € kredita. The Big Short - pa bo kar bo. Samo kar še ne vem je, v kaj ta denar vložit, da se zaščitim pred inflacijo? Ko je vse ATH, se mi nič ne zdi ugodno. Sem spraševal tudi ekonomistke po izobrazbi, pa sem dobil same trapaste odgovore.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
PrihajaNodi ::
Sam place pa niso sle nikamor. Bo spet kot v yugi ko so neketeri s krediti prisli zastonj skoz ker je bil denar vsak dan manj vreden? Ta kes bi morali nekje "burnat"
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Invictus ::
Fiksna obrestna mera je fiksna, se ne spreminja ne glede na inflacijo.
Razen pod pogoji, ki so navedeni v pogodbi...
Čeprav se mi zdi, da je to zdaj prepovedano...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
Če to res zanesljivo drži, potem je trenutno najboljša stava proti centralnim bankam ta, da si pridobiš največ možno kredita po najnižji možni obrestni meri. Potem ostane samo še druga stran enačbe, kam to investirati v okolju, kjer je skoraj vse ATH? Po moje bo letna inflacija zelo hitro 5 % ali še več. Ti naložbeni baloni bodo po moje popokali, saj tudi sedaj, ko se obresti na ameriške 10 letne obveznice dvignejo, padajo cene delnic, bitcoina in zlata. Nepremičnine pa tudi nisem prepričan da ne bodo šle navzdol, čeprav manj kot delnice in bitcoin, ker to ni tako lahko prodat.
Zgodovina sprememb…
Zimonem ::
Če to res zanesljivo drži, potem je trenutno najboljša stava proti centralnim bankam ta, da si pridobiš največ možno kredita po najnižji možni obrestni meri. Potem ostane samo še druga stran enačbe, kam to investirati v okolju, kjer je skoraj vse ATH? Po moje bo letna inflacija zelo hitro 5 % ali še več. Ti naložbeni baloni bodo po moje popokali, saj tudi sedaj, ko se obresti na ameriške 10 letne obveznice dvignejo, padajo cene delnic, bitcoina in zlata. Nepremičnine pa tudi nisem prepričan da ne bodo šle navzdol, čeprav manj kot delnice in bitcoin, ker to ni tako lahko prodat.
Nepremičnina drži neko realno vrednost na dolgi rok. Z denarjem je večji vprašaj. Lahko ni najbolj donosno se pa obdrži neka vrednost. Razen če pride spet nacionalizacija ali kaj podobnega. In če imaš sedaj prihranke ali dostop do ugodnega kreditiranja. Je pač neka naložba..
Nepremičnina drži neko realno vrednost na dolgi rok.
Definitivni za ta scenarij nepremičnina ni najslabša možna izbira. Se pa zlahka zgodi, da pade tudi vrednost nepremičnin. Čeprav inflacija bo drugačen scenarij, kot je bila zadnja finančna kriza 2008. Ljudje bodo morali nekam z denarjem.
mr_chai ::
Bingo. V tej krizi bodo ravno bogati najbl profitiral. Dobijo zelo ugodno obrestno mero, tudi o 1% sem že slišal, pa ne gre za majhen denar, 500k. Pa če to odplačuješ na dobo 25-30 let, ko je vrednost obroka zaradi inflacije vsak mesec manjša imaš dejansko free mooniez sistem.
To je vse povezano. Pridejo suljoti kao resevat nas pokojninski sistem, domac delovni folk pa zarad tega spusi 3x, pumpanje cen nepremicnin in najemnin, dumpanje plac, pumpanje cen storitev. Pac namest da bo v LJ janez lahko kupil stanovanje za 100k ob 3k place ga bo kupil za 200k ob 1.5k place. Ampak ja, sefketi bodo resil penzijone.
Gospodarska rast pač pomeni, da ekonomija potrebuje nove delavce in če domačih ni, jih masovno uvažajo. To podpre potem tudi politika, ki na veliko začne deliti delovna dovoljenja, nakar z vsakim uvoženim delavcem pride še familija, ki je ponavadi precej številčna in znajo dobro izkoristiti vse bonitete socialne države, kot so socialne podpore, brezplačno šolstvo itd. Če vse to sešteješ in vržeš zadevo v excel tabelo tiste minimalne plače dejansko niso tako zelo nizke in to nikakor ni suženjska delovna sila, kot delavci iz Bangladeša, ki gradijo Dubaj in so brez kakršnihkoli pravic. Seveda toliko novih prebivalcev pa ima posledice tudi na nepremičninskem trgu in ceni delovne sile. So pa te ekonomske migracije za nekatere tudi izvrsten posel, zato je vse skupaj pri nas tudi dobilo tak razmah v zadnjih nekaj letih.
Hja, začaran je ta krog. Ni problem toliko, da nimamo delavcev, nimamo delavcev, ki bi delali za tak drobiž, ki pa albancu ali bosancu pomeni veliko... Potem je še problem šolstva, da nimamo programov, ki bi navdušil otroke za te poklice. Sam kako boš dejansko navdušil otroka za npr gradbeništvo ob tako mizernih plačah?
Tule je lepo razloženo kako lahko s poceni kreditom dejansko profitiraš v okolju visoke inflacije. Kako to res deluje smo videli v Jugoslaviji. Je pa ključna fiksna obrestna mera, sicer ti v obrestih inflacijo vračunajo. Marsikdo dela po moje napako, ker jemlje v teh okoliščinah variabilno obrestno mero, ker je na prvi pogled nižja. Tako nizkih obresti kot so sedaj po moje ne bo več, bo pa bistveno višja inflacija. Že zdaj je ta uradno izračunana prevara in laž, bo šla pa še bistveno navzgor. Ne znam si predstavljat kako bi lahko bilo drugače.
Jaz preprosto ne morem verjeti da centralne banke ne vedo točno kaj delajo. Tu gre za načrtno prevaro. Edino epidemija je povzročila, da bo ta prevara zelo hitro eskalirala v velik problem. Runaway inflation.
Jaz preprosto ne morem verjeti da centralne banke ne vedo točno kaj delajo. Tu gre za načrtno prevaro. Edino epidemija je povzročila, da bo ta prevara zelo hitro eskalirala v velik problem. Runaway inflation.
Zgodovina sprememb…
Če se ta scenarij res uresniči bo zanimivo videti, kako se bodo počutili nategnjene tisti, ki jemljejo variabilne kredite in kako se bo smejalo tistim s fiksnimi obrestmi. To bo spet jokanje kot pri kreditih v švicarskih frankih. Nekaj kar izgleda danes ugodno, ni rečeno, da bo ugodno tudi čez 5 ali 10 let. Sicer če bo kdo takrat iskal krivca, bo šel lahko v Frankfurt. Tam je sedež ECB.
Seveda ti pa ideja z ugodnim kreditom ne pomaga prav dosti, če izgubiš službo in vir prihodka za odplačilo kredita. Torej tudi tu se lahko kaj zalomi.
Seveda ti pa ideja z ugodnim kreditom ne pomaga prav dosti, če izgubiš službo in vir prihodka za odplačilo kredita. Torej tudi tu se lahko kaj zalomi.
Zgodovina sprememb…
Tule je lepo razloženo kako lahko s poceni kreditom dejansko profitiraš v okolju visoke inflacije. Kako to res deluje smo videli v Jugoslaviji. Je pa ključna fiksna obrestna mera, sicer ti v obrestih inflacijo vračunajo. Marsikdo dela po moje napako, ker jemlje v teh okoliščinah variabilno obrestno mero, ker je na prvi pogled nižja. Tako nizkih obresti kot so sedaj po moje ne bo več, bo pa bistveno višja inflacija. Že zdaj je ta uradno izračunana prevara in laž, bo šla pa še bistveno navzgor. Ne znam si predstavljat kako bi lahko bilo drugače.
Med stopnjo inflacije in obrestmi je ponavadi inverzna korelacija. Obresti so za centralne banke eden izmed pomembnih vzvodov za večanje/manjšanje inflacije. Če je deflacija, se niža obrestno mero ,ter se s tem povzroči inflacijo. In nič nenavadnega ni, da so te obresti lahko več let zelo nizke, kar poglej euribor. Že 5 let je negativna obrestna mera. Pri kreditu z variabilno obrestno mero, pa je v pogodbi ponavadi kapica, ki ne dovoljuje, da gredo obresti v negativo glede na euribor. Ponavadi je pribitek euribor + 1 %, če se ne motim... Ampak ne vem, če to obstane v vsaki ekonomski situaciji. Banke se konec koncev morajo ravnati po navodilih centralne banke.
Kar se pa tiče CPI merjenja inflacije, je pa to pač samo en indeks, ki ti seveda, da ne pokaže realno inflacijo cen vseh dobrin. Nepremičnine in avti imajo seveda hujšo inflacijo, kot kruh in kava :) Tudi računalniške tipkovnice in miške ti lahko pokažejo čisto drugačno sliko.
In nič nenavadnega ni, da so te obresti lahko več let zelo nizke, kar poglej euribor.
Jaz se česa takega sploh ne spomnim, da bi bile obresti tako nizke, toliko časa. To je nov eksperiment, ki so pa ga v zgodovini parkrat že izvedli in vedno se je slabo končalo. Centralna banka nima nikakršnih vzvodov, da bi lahko držala obresti tako nizko zelo dolgo. Že sedaj so povzročili v parih letih ogromne premoženjske balone. Natisnili ogromno denarja. Slej ko prej mora priti do inflacije v takem primeru. Ta se še ni pojavila ker zaradi epidemije ljudje ne trošijo in je skorja vse zaprto. Kaj se ti zdi čez 5 let bolj verjetno - inflacija 1,5% ali 5%? Pa tu ne mislim uradno izračunano, ampak dejansko, to kar potrošniki občutimo. Pri trenutni ceni stanovanj imaš visoko inflacijo že vračunano. Pri krompirju in bureku pač še ne.
Zgodovina sprememb…
Mato989 ::
Vi morate prvo razumet da banke predvidijo naslednjih nekaj let monetarne politike bolje kot povprecen potrosnik.
Razumet morate tudi da je uribor trenutno - 1.88% ce se prav spomnim, kaj to pomeni visajo ga 2x letno max in verjemite da ga ne bodo visali po vec kot 0.25.
Kar pomeni da cetudi ga zacnejo visat drugo leto bo trajalo 4 leta da pride na plus, pa verjemite da ne bodo dvigovali euriborja dokler bomo v taki greznici in dokler ne bo inflacija 2%... Kar pomeni da vsi ki jemljejo kredite za manj kot tam od oka 15 let so 99.99% varni
Jaz sem celo napovedal da bomo do 2030 na takih euribor cifrah razen ce se zgodi kaj nepredvidljivega
Ker ko bodo sle obrestne mere gor bo kriza in ce ne bo vsaj nekaj let miru pred krizo bo folk znorel in vladajoci se tega bojijo
Razumet morate tudi da je uribor trenutno - 1.88% ce se prav spomnim, kaj to pomeni visajo ga 2x letno max in verjemite da ga ne bodo visali po vec kot 0.25.
Kar pomeni da cetudi ga zacnejo visat drugo leto bo trajalo 4 leta da pride na plus, pa verjemite da ne bodo dvigovali euriborja dokler bomo v taki greznici in dokler ne bo inflacija 2%... Kar pomeni da vsi ki jemljejo kredite za manj kot tam od oka 15 let so 99.99% varni
Jaz sem celo napovedal da bomo do 2030 na takih euribor cifrah razen ce se zgodi kaj nepredvidljivega
Ker ko bodo sle obrestne mere gor bo kriza in ce ne bo vsaj nekaj let miru pred krizo bo folk znorel in vladajoci se tega bojijo
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Webmojster ::
Vi morate prvo razumet da banke predvidijo naslednjih nekaj let monetarne politike bolje kot povprecen potrosnik.
No ja, ni ravno -1,88% euribor .. potem bi morali že bankam plačevati da nam hrani prihranke :) Pa stanovanjski krediti bi bili tam 0,5% obresti letno.
https://www.euribor-rates.eu/en/
Kar pomeni da cetudi ga zacnejo visat drugo leto bo trajalo 4 leta da pride na plus, pa verjemite da ne bodo dvigovali euriborja dokler bomo v taki greznici in dokler ne bo inflacija 2%...
Uradno izračunana inflacija je čista prevara, saj te številke lahko frizirajo kakor hočejo. V nekem trenutku bodo ljudje poštudirali, da je to nateg, saj se z uradno izračunano inflacijo usklajujejo tudi nekatere plače, pokojnine, socialni izdatki. Skratka njim je v interesu, da uradno izračunajo precej nižjo inflacijo, kot jo dejansko občutimo potrošniki. Lahko pa akumulacija prihodkov zaradi zaprtja dejavnosti med epidemijo in potem naglo odprtje povzroči skokovito rast inflacije, ki jo ne more centralna banka kar zaustavit, saj to bi pomenilo ali da ljudem prepovedo trošenje, ali pa da sami ustvarjajo podjetja, da zadostijo naglemu povečanju povpraševanja. Ali pa da celo kar administrativno določijo cene. Liter bencina toliko, kilogram moke toliko, kWH elektrike toliko...Ampak to je potem pa že spet komunizem, kar pa tudi ni delovalo.
Nenazadnje, če bi bilo tole s centralnimi bankami res tako preprosto in predvidljivo, kot si ti napisal, potem ne bi imeli primerov iz zgodovine (70 leta ZDA, 80 Japonska in še kje), kjer ni šlo po načrtih v primeru take sproščene denarne politike.
Na prvi pogled trenutno so res dolgoročni krediti s fiksnimi obrestmi ali pa celo spremenljivimi zelo dober posel. Je pa kot rečeno vprašanje, kaj s tem narediš (verjetno pri nas gre večina tega denarja za večje nakupe, kot so avto, ali nakup nepremičnin) in kaj v primeru naslednje gospodarske krize, če veliko ljudi izgubi delo. Za vračat kredite moraš imeti namreč neke prihodke. Tudi če pride recimo do situacije kot v Grčiji, pomeni to takoj javni sektor plače dol 30%, pokojnine dol 30% itd. Prihodnost pač ni predvidljiva. Tega ne znaš ti, ne znam jaz, ne zna centralna banka, ne zna milijone ekonomistov z doktorati po celem svetu.
Kako bizaren je trenutni ekonomski model pa tale podatek iz ZDA:
655 ljudi v ZDA ima 4.000 (štiri tisoč) milijard USD premoženja, 200 milijonov ljudi ne more pokriti 1.000,00 (tisoč) USD nepredvidenih stroškov.
Tu je možno res čisto vse. Nenazadnje smo v ZDA videli da so napadli celo Belo hišo.
Zgodovina sprememb…
Webmojster je izjavil:
No ja, ni ravno -1,88% euribor .. potem bi morali že bankam plačevati da nam hrani prihranke :) Pa stanovanjski krediti bi bili tam 0,5% obresti letno.
https://www.euribor-rates.eu/en/
No pol pa ti povej koliko je euribor, jaz mam tole v glavi ko sem svoj kredit gledal mogoce bom kmalu se bolje pogledal
Kar pomeni da cetudi ga zacnejo visat drugo leto bo trajalo 4 leta da pride na plus, pa verjemite da ne bodo dvigovali euriborja dokler bomo v taki greznici in dokler ne bo inflacija 2%...
Uradno izračunana inflacija je čista prevara, saj te številke lahko frizirajo kakor hočejo. V nekem trenutku bodo ljudje poštudirali, da je to nateg, saj se z uradno izračunano inflacijo usklajujejo tudi nekatere plače, pokojnine, socialni izdatki. Skratka njim je v interesu, da uradno izračunajo precej nižjo inflacijo, kot jo dejansko občutimo potrošniki. Lahko pa akumulacija prihodkov zaradi zaprtja dejavnosti med epidemijo in potem naglo odprtje povzroči skokovito rast inflacije, ki jo ne more centralna banka kar zaustavit, saj to bi pomenilo ali da ljudem prepovedo trošenje, ali pa da sami ustvarjajo podjetja, da zadostijo naglemu povečanju povpraševanja. Ali pa da celo kar administrativno določijo cene. Liter bencina toliko, kilogram moke toliko, kWH elektrike toliko...Ampak to je potem pa že spet komunizem, kar pa tudi ni delovalo.
Nenazadnje, če bi bilo tole s centralnimi bankami res tako preprosto in predvidljivo, kot si ti napisal, potem ne bi imeli primerov iz zgodovine (70 leta ZDA, 80 Japonska in še kje), kjer ni šlo po načrtih v primeru take sproščene denarne politike.
Na prvi pogled trenutno so res dolgoročni krediti s fiksnimi obrestmi ali pa celo spremenljivimi zelo dober posel. Je pa kot rečeno vprašanje, kaj s tem narediš (verjetno pri nas gre večina tega denarja za večje nakupe, kot so avto, ali nakup nepremičnin) in kaj v primeru naslednje gospodarske krize, če veliko ljudi izgubi delo. Za vračat kredite moraš imeti namreč neke prihodke. Tudi če pride recimo do situacije kot v Grčiji, pomeni to takoj javni sektor plače dol 30%, pokojnine dol 30% itd. Prihodnost pač ni predvidljiva. Tega ne znaš ti, ne znam jaz, ne zna centralna banka, ne zna milijone ekonomistov z doktorati po celem svetu.
Kako bizaren je trenutni ekonomski model pa tale podatek iz ZDA:
655 ljudi v ZDA ima 4.000 (štiri tisoč) milijard USD premoženja, 200 milijonov ljudi ne more pokriti 1.000,00 (tisoč) USD nepredvidenih stroškov.
Tu je možno res čisto vse. Nenazadnje smo v ZDA videli da so napadli celo Belo hišo.
Jaz se strinjam s tabo glede inflacije
Kar se pa ostalega tice pa ja nacelno se strinjam ampak tudi ce s kreditom kupis flet in ga 10 let odplacujes je velika verjetnost da bos prihranil vec kot ce si 10 let v nakemu
Za abto je pa to neumnost ja
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
profii ::
Še nekaj kar lahko dodatno poveča inflacijo je nedobavljivost komponent. Grafične ne moreš več kupiti po MSRP, procesorja, avti prihajajo z zamudami, na belo tehniko se čaka,... Še malo pa bodo telefoni postali predmet špekulacij.
Zdi se mi da bomo biddal na vseh stvareh, katere so bile še leto nazaj dostopne.
Zdi se mi da bomo biddal na vseh stvareh, katere so bile še leto nazaj dostopne.
Tako je in to ni nic narobe bo folk koncno spoznal da smo omejeni z resursi
profii ::
Visoka inflacija bo povzročila domino efekt. Moraš vedeti, da je na inflacijo vezano marsikaj, tudi obresti na kredite. Že sedaj bi bili številni v težavah, če ne bi bilo moratorija na odplačevanje kreditov in hipotek, ob visoki inflaciji se stanje samo še naglo poslabša. Sedaj so nastavki za gospodarsko in finančno krizo in številni na to opozarjajo. Zadeva torej ni taka, kot leta 2008, ko je bil šok skoraj čez noč in razen redkih nihče ni videl ogromno težavo na ameriškem hipotekarnem trgu in izvedenimi finančnimi inštrumenti, ki so pripeljali potem do zloma Lehman Brothers in začetek globalne finančne krize.
Zanimivo je tudi stanje centralnih bank, saj bodo morale s tiskanjem denarja v neomejenih količinah držati obresti na državne obveznice na sedanjih nivojih, sicer pride takoj do nove dolžniške krize. To v bistvu pomeni, da postajajo centralne banke (seveda tudi ECB) navadna slaba banka, ki z natiskanim denarjem odkupuje junk obveznice prezadolženih držav! Ampak če se pojavi visoka inflacija bodo to morali kompenzirati z dvigom obrestne mere.
Recimo, da statistični urad objavi, da je uradno izračunana inflacija 5% ali še več (tista prava, ki jo potrošniki občutimo potem še bistveno višja). Kaj misliš da bi se zgodilo (ne mislim samo pri nas, ampak globalno, zlasti v ZDA in Evro območju)?
Vprašanje, na katerega jaz še nisem našel dobre odgovora je, kaj je tu zaščita proti inflaciji? Denar bo moral čim prej ven iz bank. Kapitalski trgi po moje ne morejo rasti v nedogled. Delnica Tesle ima P/E 100, običajni PE je med 10 in 20, 30 je zgodovinsko visoko. V bitcoin ne verjamem in dvomim, da bo šel denar na kripto market. Da bi ljudje še bolj množično kupovali nepremičnine ne verjamem. Če gledaš kaj se je zgodilo leta 1929 je sedaj vse skupaj skoraj kopija. In takrat so ljudje stali v vrstah pred bankami, ker niso mogli več do denarja.
Zgodovina sprememb…
Visoka inflacija bo povzročila domino efekt. Moraš vedeti, da je na inflacijo vezano marsikaj, tudi obresti na kredite. Že sedaj bi bili številni v težavah, če ne bi bilo moratorija na odplačevanje kreditov in hipotek, ob visoki inflaciji se stanje samo še naglo poslabša. Sedaj so nastavki za gospodarsko in finančno krizo in številni na to opozarjajo. Zadeva torej ni taka, kot leta 2008, ko je bil šok skoraj čez noč in razen redkih nihče ni videl ogromno težavo na ameriškem hipotekarnem trgu in izvedenimi finančnimi inštrumenti, ki so pripeljali potem do zloma Lehman Brothers in začetek globalne finančne krize.
Zanimivo je tudi stanje centralnih bank, saj bodo morale s tiskanjem denarja v neomejenih količinah držati obresti na državne obveznice na sedanjih nivojih, sicer pride takoj do nove dolžniške krize. To v bistvu pomeni, da postajajo centralne banke (seveda tudi ECB) navadna slaba banka, ki z natiskanim denarjem odkupuje junk obveznice prezadolženih držav! Ampak če se pojavi visoka inflacija bodo to morali kompenzirati z dvigom obrestne mere.
Recimo, da statistični urad objavi, da je uradno izračunana inflacija 5% ali še več (tista prava, ki jo potrošniki občutimo potem še bistveno višja). Kaj misliš da bi se zgodilo (ne mislim samo pri nas, ampak globalno, zlasti v ZDA in Evro območju)?
Vprašanje, na katerega jaz še nisem našel dobre odgovora je, kaj je tu zaščita proti inflaciji? Denar bo moral čim prej ven iz bank. Kapitalski trgi po moje ne morejo rasti v nedogled. Delnica Tesle ima P/E 100, običajni PE je med 10 in 20, 30 je zgodovinsko visoko. V bitcoin ne verjamem in dvomim, da bo šel denar na kripto market. Da bi ljudje še bolj množično kupovali nepremičnine ne verjamem. Če gledaš kaj se je zgodilo leta 1929 je sedaj vse skupaj skoraj kopija. In takrat so ljudje stali v vrstah pred bankami, ker niso mogli več do denarja.
Dronyx ti moras vedet da je na inflacijo vezano nic oz. To kar se odlocijo...
Ja seveda je, ampak inflacija bo tezko ogromna dokler ne bodo place sle vsak mesec gor... Ko bo pa moja placa sla vsak mesec gpr za par procentov takrat bom pa videl da bodo problemi
Dokler se kupna moc povprecnega drzavljana ne dviga mesecno ampak pada pa inflacije ne vidim vsaj te umetno izracunane ne... Oz ne v double digits njti ne vec kot 2%
Ja seveda je, ampak inflacija bo tezko ogromna dokler ne bodo place sle vsak mesec gor... Ko bo pa moja placa sla vsak mesec gpr za par procentov takrat bom pa videl da bodo problemi.
Saj zato tudi ogromno natisnjenega denarja ni povzročilo resne inflacije, razen seveda inflacije vseh možnih naložb (nepremičnine, delnice, bitocin...). Ta denar ni prišel do končnega potrošnika, torej da bi se povišale plače ali dvignil standard, temveč gre nekaj procentom najbogatejših za odplačilo posojila državam/obveznice (tako imenovani QE), nakar ti seveda ne gredo kupovat banane in sladkor, ampak delnice, nepremičnine... (ter seveda jahte, najdražje avtomobile in luksuzne izdelke) Od tu potem s tiskanjem denarja premoženjski baloni, ki so nastali v nekaj letih in zato bogati postajajo še bistveno bogatejši. Druga možnost bi bila, da se nekaj dolgov odpiše, ampak najbogatejši določajo pravile igre, tako da to kot kaže ni opcija.
Primer pravega "helikopterskega denarja" pa so bili naši turistični boni, dodatki pri plačah zaradi epidemije in sedaj v ZDA paket težak 1900 MRD USD, ko delijo po 1400 USD skoraj vsakemu. To pa je nekaj drugega, kot če centralna banka z natisnjenim denarjem odkupuje obveznice, da umetno znižuje obresti. Tak helikopterski denar pa seveda vpliva na inflacijo, ker denar pride do končnega potrošnika. Zaradi epidemije sicer učinka ni takoj, bo pa sigurno. In to je med vrsticami povedal tudi šef FED-a.
Ampak do inflacija lahko pride brez da gredo plače gor na drugi strani enačbe, če ponudba ne sledi povpraševanju. Že sedaj je šla cena nafte naglo navzgor. Predstavljaj si, da čez noč ni več lockdownov in začno ljudje potovat, industrija delat na polno...Proizvodne kapacitete med epidemijo so bile zmanjšane. Nafta gre lahko zelo hitro čez 100 USD za sod, dvig cene nafte pa se prelije še v dvig cen drugje. Cene storitev bodo šle lahko tudi hitro navzgor, saj so številni v krizi propadli, to pomeni takoj manjšo ponudbo. Skratka tudi brez da se plače dvignejo lahko inflacija podivja.
Zanimivo za pogledat je, kaj se dogaja z nepremičninam v Kanadi, Avstraliji in še marsikje po svetu. Rastejo z več kot 10% letno (ob obrestnih merah blizu 0%!). Ljudje se dobesedno tepejo zanje. To je do sedaj še nevidena nepremičninska mrzlica, ki presega stanje v ZDA leta 2008. In gre tokrat za globalni fenomen.
Zgodovina sprememb…
Lonsarg ::
Tako je, dogaja se selektivna inflacija. Vse kar kupujejo bogati ima hudo inflacijo, ker natiskani denar nekam more, kar pa navadni folk pa ne, ker natiskani denar do navadnega folka ni prišel. To seveda še povečuje že tako velike razlike. Helikopterski denar je edina rešitev, in to v večjiih količinah kot se gre US trenutno.
Inflacija seveda zaradi tega pride, ampak poglavitno je, da se banke z inflacijo sprijaznejo in se NE skušajo proti njej boriti z previsokimi obrestnimi meram in podobno. Ni inflacija prinesla krize, ampak borba proti njej, ker je borba zavirala gospodarstvo. 5% letne inflacije bo čisto ok, če traja zgolj ene 5 let. Bo lepo prisilila velikane, ki držijo v denarju, da nekam dajo.
Inflacija seveda zaradi tega pride, ampak poglavitno je, da se banke z inflacijo sprijaznejo in se NE skušajo proti njej boriti z previsokimi obrestnimi meram in podobno. Ni inflacija prinesla krize, ampak borba proti njej, ker je borba zavirala gospodarstvo. 5% letne inflacije bo čisto ok, če traja zgolj ene 5 let. Bo lepo prisilila velikane, ki držijo v denarju, da nekam dajo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Ja seveda je, ampak inflacija bo tezko ogromna dokler ne bodo place sle vsak mesec gor... Ko bo pa moja placa sla vsak mesec gpr za par procentov takrat bom pa videl da bodo problemi.
Saj zato tudi ogromno natisnjenega denarja ni povzročilo resne inflacije, razen seveda inflacije vseh možnih naložb (nepremičnine, delnice, bitocin...). Ta denar ni prišel do končnega potrošnika, torej da bi se povišale plače ali dvignil standard, temveč gre nekaj procentom najbogatejših za odplačilo posojila državam/obveznice (tako imenovani QE), nakar ti seveda ne gredo kupovat banane in sladkor, ampak delnice, nepremičnine... (ter seveda jahte, najdražje avtomobile in luksuzne izdelke) Od tu potem s tiskanjem denarja premoženjski baloni, ki so nastali v nekaj letih in zato bogati postajajo še bistveno bogatejši. Druga možnost bi bila, da se nekaj dolgov odpiše, ampak najbogatejši določajo pravile igre, tako da to kot kaže ni opcija.
Primer pravega "helikopterskega denarja" pa so bili naši turistični boni, dodatki pri plačah zaradi epidemije in sedaj v ZDA paket težak 1900 MRD USD, ko delijo po 1400 USD skoraj vsakemu. To pa je nekaj drugega, kot če centralna banka z natisnjenim denarjem odkupuje obveznice, da umetno znižuje obresti. Tak helikopterski denar pa seveda vpliva na inflacijo, ker denar pride do končnega potrošnika. Zaradi epidemije sicer učinka ni takoj, bo pa sigurno. In to je med vrsticami povedal tudi šef FED-a.
Ampak do inflacija lahko pride brez da gredo plače gor na drugi strani enačbe, če ponudba ne sledi povpraševanju. Že sedaj je šla cena nafte naglo navzgor. Predstavljaj si, da čez noč ni več lockdownov in začno ljudje potovat, industrija delat na polno...Proizvodne kapacitete med epidemijo so bile zmanjšane. Nafta gre lahko zelo hitro čez 100 USD za sod, dvig cene nafte pa se prelije še v dvig cen drugje. Cene storitev bodo šle lahko tudi hitro navzgor, saj so številni v krizi propadli, to pomeni takoj manjšo ponudbo. Skratka tudi brez da se plače dvignejo lahko inflacija podivja.
Zanimivo za pogledat je, kaj se dogaja z nepremičninam v Kanadi, Avstraliji in še marsikje po svetu. Rastejo z več kot 10% letno (ob obrestnih merah blizu 0%!). Ljudje se dobesedno tepejo zanje. To je do sedaj še nevidena nepremičninska mrzlica, ki presega stanje v ZDA leta 2008. In gre tokrat za globalni fenomen.
Zato pa pravim, da bomo težko imeli pravo overall inflacijo če bodo samo delali sleparski QE in odkupovali obveznice... imeli bomo kot pove naslednji prispevek selektivno inflacijo, kar se lepo vidi, tako na trgu nepremičnin, kot recimo na trgu redkejših dobrin kot so grafične kartice...
In ne, turistični boni NISO "pravi" helikopterski denar... turistični boni so samo malo več svobode kot državna subvencija (pa nekaj morjo za to firme dat) pravi helikopterski denar je ko dobiš na TRR stimulus, vse ostalo je selekcionirano in preveč omejeno. Pri nas je bilo samo tako, da je država dala ljudem možnost da se odločimo sami 2 stvari:
1. če hočemo bon koristit
2. komu bomo subvencijo namenli
Problem je bil, ker je bil bon dejansko namenjen za LUKSUZNO dobrino kar turizem je, če bi bil namenjen za trgovine bi se 99% bonov porabilo takrat bi lahko rekli da je to približek helikopterskega denarja.
Nafta je že bila nekoč preko 100$ na sod če se prav spomnim, tako da to je nerelevanten podatek za mene... ja nafta gre gor, ampak to zato ker je preveč denarja, res pa je da bo nafta vplivala na marsikatero podražitev,spet pa ne kar vse
spam321 ::
Problem je, ker (verjetno tudi zaradi covid) ni nobene ponudbe. Sploh v mojem koncu. Nič od nič. Tisto kar pa je, so pa cene takšne, da tega itak nihče ne bo kupil. Če bi bila ponudba in cena ok, bi z veseljem kaj kupil "na zalogo".
Problem je, ker (verjetno tudi zaradi covid) ni nobene ponudbe. Sploh v mojem koncu. Nič od nič. Tisto kar pa je, so pa cene takšne, da tega itak nihče ne bo kupil. Če bi bila ponudba in cena ok, bi z veseljem kaj kupil "na zalogo".
Že prej so vse dobre nepremičnine praktično razgrabili. Ta mrzlica ni od včeraj. Sproščena monetarna politika se je začela nekje 2014, leta 2017 so dobro podučeni začeli masovno kupovati nepremičnine, ker so vedeli, kaj se dogaja in da dejansko tiskajo denar v ogromnih količinah. Za tistih par nepremičnin, ki se danes pojavijo na trgu se stepejo, licitirajo...V Ljubljani kupujejo vlagatelji nove nepremičnine po več kot 10,000 €/m2. Adijo pamet. Ampak to je logična posledica nore monetarne politike.
Zgodovina sprememb…
In to ni nič slabega, to pomeni da nepremičnine ki jih imamo imajo vedno boljšo vrednost... še dobro da sem konec 2019 kupil flet 61m2 za 73k... verjetno je danes gladko 90k sploh ker sem vanj vložil in ga porihtal v nulo za 10k...
A110 ::
Nimajo boljše vrednosti (vsaj na nezaželenih lokacijah ne). Pomeni, samo da boš za vsak evro dobil manj. Recimo pivo je bilo včasih 2e, zdaj ga pod 2.5 že težko najdeš,... tebi nič ne koristi "vrednost" 90k če za teh 90k dobiš enako dobrin kot prej za 75k
thramos ::
Drugim dobrinam cene ne rastejo z enakim tempom.
Višje cene nepremičnin (v primerjavi z drugimi dobrinami) pa so za tiste, ki jih imajo zgolj za bivanje, skoraj vedno slaba novica. Kaj ti pomaga, če je tvoje stanovanje vredno milijon, če ne moreš brez njega?
Drugačna slika pa je, če je bila nepremičnina investicija in lahko izstopiš v pravem trenutku.
Višje cene nepremičnin (v primerjavi z drugimi dobrinami) pa so za tiste, ki jih imajo zgolj za bivanje, skoraj vedno slaba novica. Kaj ti pomaga, če je tvoje stanovanje vredno milijon, če ne moreš brez njega?
Drugačna slika pa je, če je bila nepremičnina investicija in lahko izstopiš v pravem trenutku.
In to ni nič slabega, to pomeni da nepremičnine ki jih imamo imajo vedno boljšo vrednost...
Nepremičnino v kateri živiš ne moreš šteti kot asset. Če uvedejo nepremičninski davek, ki ga imajo marsikje po svetu, boš hitro ugotovil, da tebi sploh ni v interesu, da v Ljubljani cena nepremičnin zraste za 30%, ker boš plačal precej več davka za nič. Drugo pa seveda če gre za investicijsko nepremičnino, ki si jo kupil z gotovino in jo oddajaš ter spremljaš gibanje njene cene. To pa lahko gledaš kot asset in izračunaš profit ali izgubo, ko jo boš prodal.
Kot vidim ljudje bistveno raje verjamejo pretirano optimističnim napovedim, kot zmerno pesimističnim. In to številni izkoriščajo.
Zgodovina sprememb…
Valvoline ::
Samo za januar ter februar 21 je izdano 13.000 dovolenj za bivanje tujcev, bohve kolk jih je se novih na crno. 80% teh je siptarjev iz kosova/maked, 3000 pa bosancev. Edini razlog za pump je uvoz suznjev. Po celotni EU, ne samo slovenija. Tam k folk bezi in se izseljuje jih bodo zacel talat zastoj (oz so ze).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Valvoline ()
facepalm ::
Samo za januar ter februar 21 je izdano 13.000 dovolenj za bivanje tujcev, bohve kolk jih je se novih na crno. 80% teh je siptarjev iz kosova/maked, 3000 pa bosancev. Edini razlog za pump je uvoz suznjev. Po celotni EU, ne samo slovenija. Tam k folk bezi in se izseljuje jih bodo zacel talat zastoj (oz so ze).
Prava priloznost za dolgorocno investicijo.
Pokupit dobre nepremicnine v Albaniji in Crni gori za male pare in jih nekoc prodat za ogromen profit. Ga ni vraga, da ne bodo ljudje pogruntali, da je lepse dopustovat dol, kot na HR.
Pokupit dobre nepremicnine v Albaniji in Crni gori za male pare in jih nekoc prodat za ogromen profit. Ga ni vraga, da ne bodo ljudje pogruntali, da je lepse dopustovat dol, kot na HR.
Na morju seveda ne bos dobil poceni, kosovo pa nima morja, enako velja za bih. Lep primer za ekstremno centraliziranje je npr srbija, v beogradu nepremicnine tudi divjajo ker se srbi mnozicno seijo v BG, 3000e m2, manjsa mesta ter vasi sploh na jugu srbije se pospeseno praznijo cene nepremicnim so v prostem padu, sploh prodat jih ne morejo, ne glede na smesno nizkih cen.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Valvoline ()
facepalm ::
Jaz sem omenil Albanijo, ne Kosova.
Jaz bi rekel, da so nepremicnine na turisticnih predelih Albanije, Crne gore, Severne Makedonije ter "juzne" Makedonije (severni del danasnje Grcije) super priloznost za investicije.
V Crni Gori (Bar), so se l.2018 prodajale novogradnje! ze od 1.5k€/m2.
Jaz bi rekel, da so nepremicnine na turisticnih predelih Albanije, Crne gore, Severne Makedonije ter "juzne" Makedonije (severni del danasnje Grcije) super priloznost za investicije.
V Crni Gori (Bar), so se l.2018 prodajale novogradnje! ze od 1.5k€/m2.
jernejl ::
In to ni nič slabega, to pomeni da nepremičnine ki jih imamo imajo vedno boljšo vrednost... še dobro da sem konec 2019 kupil flet 61m2 za 73k... verjetno je danes gladko 90k sploh ker sem vanj vložil in ga porihtal v nulo za 10k...
Za marsikoga, ki nepremičnino uporablja za prebivanje, je to v resnici slabo. Ker ko se čez čas odloči, da bi šel na kaj večjega/boljšega, bo moral doplačati več, kot bi sicer, če bi bile cene nižje.
Višja vrednost ti koristi samo, če se odločiš to prodati in kupiti nekaj cenejšega, ali pa če prodaš in greš živeti pod most. V takem primeru ti bo ostalo več, kot če bi bila vrednost nižja.
Če bi ta denar konec 2019 vložil v kripto ali delnice in namesto nakupa stanovanja plačeval najemnino, bi danes imel še več :)
Če bi ta denar konec 2019 vložil v kripto ali delnice in namesto nakupa stanovanja plačeval najemnino, bi danes imel še več :)
Kaj pa pomeni "imeti več"? Elon Musk enkrat zasluži stotine milijard, drugič izgubi desetine milijard, ampak to so samo številke. Svoji delnic ni nikdar prodal, tako da to nanj nima praktično nikakršnega vpliva. Enako velja za vse ostale. Koga briga, če stanovanje v katerem živi zraste za 30%. Lahko bo padlo za 30%, pa bo isto. Ista dnevna soba, WC, kuhinja v kateri živi. Enako bitcoin. Lahko si ga kupil pri 2000 € in je sedaj čez 50.000 €. Dokler ne prodaš, ne moreš reči, da si z njim zaslužil. Lahko pade na 0 € in boš dejansko izgubil, če ga ne boš takrat prodal (ha, ha). Na koncu se izkaže, da ni pomembno, koliko imaš, ampak da znaš živeti in ti je lepo. Pomembno je, da znaš opaziti pomlad, ko pride. Bele cvetove češenj. Nekega dne pride vsakemu v življenju pomlad, ki bo njegova zadnja. Samo večina ne ve, kdaj pride ta pomlad.
Neki Kitajski pesnik je nekoč zapisal lepo misel (mogoče je verz), na katero se dostikrat spomnim - skupaj sediva gora in jaz, dokler ne ostane tu samo še gora.
Zgodovina sprememb…
https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/d...
Uradno 100.000, neuradno vsaj 3x vec. Bo treba takoj zapret meje.
Uradno 100.000, neuradno vsaj 3x vec. Bo treba takoj zapret meje.
Uradne stevilke:
https://www.gov.si/assets/ministrstva/M...
Velika vecina priseljencev iz makedonije ter srbije so tudi siptarji. Invazija.
https://www.gov.si/assets/ministrstva/M...
Velika vecina priseljencev iz makedonije ter srbije so tudi siptarji. Invazija.
enemon ::
Na morju seveda ne bos dobil poceni, kosovo pa nima morja, enako velja za bih. Lep primer za ekstremno centraliziranje je npr srbija, v beogradu nepremicnine tudi divjajo ker se srbi mnozicno seijo v BG, 3000e m2, manjsa mesta ter vasi sploh na jugu srbije se pospeseno praznijo cene nepremicnim so v prostem padu, sploh prodat jih ne morejo, ne glede na smesno nizkih cen.
BiH ima cca. 20 km obale, mesto Neum blizu Dubrovnika. Ne vem pa, kakšne so cene, zdi se lepo, pa tudi nekaj Slovencev hodi tja dopustovat, vsaj po katalogih turističnih agencij sodeč, kjer organizirajo letovanje in prevoz z avtobusom tja.
A110 ::
Kolikor se sam spomnim neumna ni ne lep, ne poceni. V bistvu veliko dražji in (če odštejemo prednost obale) veliko grši kot ostala Bosna.
Nimajo boljše vrednosti (vsaj na nezaželenih lokacijah ne). Pomeni, samo da boš za vsak evro dobil manj. Recimo pivo je bilo včasih 2e, zdaj ga pod 2.5 že težko najdeš,... tebi nič ne koristi "vrednost" 90k če za teh 90k dobiš enako dobrin kot prej za 75k
Ja pa mi koristi, ker če bi imel 75k keša, bi imel danes manj vrednosti kot če sem kupil flet ki je zdaj vreden 90k recimo...
In to ni nič slabega, to pomeni da nepremičnine ki jih imamo imajo vedno boljšo vrednost...
Nepremičnino v kateri živiš ne moreš šteti kot asset. Če uvedejo nepremičninski davek, ki ga imajo marsikje po svetu, boš hitro ugotovil, da tebi sploh ni v interesu, da v Ljubljani cena nepremičnin zraste za 30%, ker boš plačal precej več davka za nič. Drugo pa seveda če gre za investicijsko nepremičnino, ki si jo kupil z gotovino in jo oddajaš ter spremljaš gibanje njene cene. To pa lahko gledaš kot asset in izračunaš profit ali izgubo, ko jo boš prodal.
Kot vidim ljudje bistveno raje verjamejo pretirano optimističnim napovedim, kot zmerno pesimističnim. In to številni izkoriščajo.
Će nepremičnino ki jo imam in v njej bivam ne morem šteti kot asset, potem tudi če si brezdomec to ni slabost po tej enaki logiki... če nekaj imam je to asset, ker poviša mojo vrednost premoženja... če pa nimam pa jo znižuje... to je vsa poanta.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Će nepremičnino ki jo imam in v njej bivam ne morem šteti kot asset, potem tudi če si brezdomec to ni slabost po tej enaki logiki... če nekaj imam je to asset, ker poviša mojo vrednost premoženja... če pa nimam pa jo znižuje... to je vsa poanta.
Seveda je tvoje stanovanje v katerem živiš tvoje premoženje. Verjetno pa ne preračunavaš vsak dan, koliko je vredno in koliko si z njim "zaslužil". Tvoje stanovanje v katerem živiš po moje ni isto kot investicijske nepremičnine, kjer ljudje računajo, koliko več bi dobili, če bi kupili leta 2017 delnice TSLA ali bitocin namesto stanovanja, ali koliko so zaslužili, ker so denar raje investirali v nepremičnino, kot pustili na banki, da jim ga razvrednoti inflacija.
Zgodovina sprememb…
Seveda je tvoje stanovanje v katerem živiš tvoje premoženje. Verjetno pa ne preračunavaš vsak dan, koliko je vredno in koliko si z njim "zaslužil". Tvoje stanovanje v katerem živiš po moje ni isto kot investicijske nepremičnine, kjer ljudje računajo, koliko več bi dobili, če bi kupili leta 2017 delnice TSLA ali bitocin namesto stanovanja, ali koliko so zaslužili, ker so denar raje investirali v nepremičnino, kot pustili na banki, da jim ga razvrednoti inflacija.
No ja, tehnično gledano ne bi rabil kupit stanovanja in bi potegnil še par let v hotelu mama, tako da striktno iz tega vidika ki ga predstavljaš bi lahko počel enako tudi za moje stanovanje kjer živim ali?
Magic1 ::
Za Matota je itak vse investicija. On lahko kadarkoli proda in gre domov, ali k punci. Ga nič ne zavira. Lahko gre tudi v eno študentsko stanovanje, kjer bi imel sobico.
Magic
energetik ::
Točno to mislim tud jaz. Dejansko je inflacija drugačna za vsako osebo oziroma sta 2 veliki skupini - tisti, ki so nepremičnino podedovali in tisti, ki jo (bodo) kupili sami. Za te druge je inflacija nepremičnin praktično edina, saj bodo velik del življenjskega prihranka zmetali za nakup. Tista zamišljena košarica po kateri se meri inflacija, prinese bore malo.
Uradno izračunana inflacija je čista prevara, saj te številke lahko frizirajo kakor hočejo.
Pa tudi za ostale, največ denarja gre verjetno za vozila, počitnice, zabavno elektroniko, ne pa tistih par štruc kruha in mleko.