» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
109 / 827
»»

user4683 ::

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Goljufamo zato ker je prvo država začela z zadolževanjem...

Ni res, goljufate zato, ker ste nemoralni, neetični in pohlepni ;)

Valvoline je izjavil:

l0g1t3ch je izjavil:

Takoj po tistem, ko bodo postali pošteni vsi državljani.
Saj veš, država smo ljudje.

Če eni goljufate in to podpirate, ne morete od države pričakovati česa več.

Takoj ko dobimo vsi dobro placan foteljcek v JS, v klimatizirani pisarnici. Se izjavo podpisemo da ne potrebujemo extras kot so razni korona dodatki, dodatno pokojninsko, avtomatsko placno napredovanje in podobno.

A ti misliš, da ti bo ta foteljček kar sam prišel do tebe? Potrudi se in ga najdi.

Lani sem placal lepo 6-mestno cifro dohodnine, da o prispevkih za zdravstvo in pokojnino (katere izplacilo je navzgor omejeno, vplacila pa neomejena). Kje je ta meja, da lahko koga drugega oklicem za pohlepnega, da zivi od mojega dohodka? Oziroma koliko se moram placati, da lahko od drzave pricakujem, da s tem mojim denarjem ravna bolj preudarno?

zavajon ::

Kako bo država ravnala s tvojim denarjem, nikakor ni odvisno od količine denarja, ki ga plačuješ za davke, ampak od tega, kako je država urejena. In glede tega si tu na Balkanu ne smemo delati utvar, da bo kdaj dobro. Če pa vzamemo v obzir še trenutno kliko na oblasti, potem...;((

Mato989 ::

zavajon je izjavil:

Kako bo država ravnala s tvojim denarjem, nikakor ni odvisno od količine denarja, ki ga plačuješ za davke, ampak od tega, kako je država urejena. In glede tega si tu na Balkanu ne smemo delati utvar, da bo kdaj dobro. Če pa vzamemo v obzir še trenutno kliko na oblasti, potem...;((

Tako je, in ker je naša država popolnoma kaotično urejena glede financ je bolje plačevat čimmanj ker potem se manj pokrade...

Pokojni GOSPOD Friedman je imel marsikdaj narobe ampak v eni stvari je pa zadel v nulo

Nobody spends somebody else’s money as carefully as he spends his own. Nobody uses somebody else’s resources as carefully as he uses his own.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

zavajon je izjavil:

Mislim, da včasih ne bi bilo slabo poslušati tudi tistih, ki malo več pustimo državi. Sploh glede na to koliko takšnega kadra je že pobegnilo drugam. Nekaj zaradi davkov, nekaj pa zaradi balkana.

BCSman ::

To je pač posledica globalizacije, inteligenti odhajajo, balkance se masovno uvaža, smešno bo čez par desetletij, ko bo cela evropa postala balkan in bo konec skakanja iz cveta na cvet :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BCSman ()

user4683 je izjavil:

zavajon je izjavil:

Mislim, da včasih ne bi bilo slabo poslušati tudi tistih, ki malo več pustimo državi. Sploh glede na to koliko takšnega kadra je že pobegnilo drugam. Nekaj zaradi davkov, nekaj pa zaradi balkana.

To, da naj bi bila volilna pravica odvisna od plačanih davkov je sicer legitimna ideja, vendar bi bil tak sistem lahko zelo nepravičen. Vsekakor pa bi lahko o tem razpravljali. Glede Balkana pa ni rešitve, tukaj je namreč že kakih 60 milijonov let in bo še takrat, ko nas več ne bo.

Ne želim (več) volilne pravice za tiste, ki plačajo več, ampak zgolj to, da se kdaj pa kdaj posveti tudi njihovi problematiki. Pa niti nimam v mislih ultra bogatih ampak zgolj nek (višji) srednji sloj. Debata za kakšno drugo temo.

IgorCardanof ::

Vsi tok služijo v kriptu trenutno, da bodo šle cene stanovanj v Ljubljani gor še dodatnih 10% ali 20% v prihodnjem mesecu ali dveh.

Telbanc ::

IgorCardanof je izjavil:

Vsi tok služijo v kriptu trenutno, da bodo šle cene stanovanj v Ljubljani gor še dodatnih 10% ali 20% v prihodnjem mesecu ali dveh.

Vprašanje, sem gledal prejle flate u LJubljani.

In če nisi res zahteven, se da do 200.000 dobit nek stan. Res pa da ni nov, kaj zaj se gradi sam za kriptomiljonarje, 120 kvadrov za 500.000. je recimo še malo.

Vila ta in ta, dvorec ta in ta...lepa imena. Majke mi.

Večina le ni kriptomiljonarjev in to se pozna na ponudbi. Sem bil preseneče, da neka ponudba sploh je. Da lah kaj nabaviš, za nek keš. Pa da nisi kripto vanzemaljac.

Podražitve prihajajo, plače sigurno ne bojo šle gor za 30%. Kripto vanzemalcev pa v osnovi ne zanimajo flati za 200.000. Tko da vprašanje kva bo šlo še gor. In kdo bo to pol kupil.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

IgorCardanof je izjavil:

A kdo prodaja stanovanja za bitcoine? Kajti sicer gibanje tečaja kriptovalut ne bi smelo vplivati na cene.

l0g1t3ch ::

Nekam veliko se je začelo zadnje čase spet hiš prodajat, v okolici Ljubljane.
Zgleda folk prodaja, da bo vložil v kripto :)

Invictus ::

Določena naselja v Ljubljani se praznijo z prvotnimi prebivalci, zato prodaja...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

l0g1t3ch ::

Prodaš enim Albancem, pa zajebes vse sosede.
Instant korekcija cene :D

nekikr ::

Večina le ni kriptomiljonarjev in to se pozna na ponudbi. Sem bil preseneče, da neka ponudba sploh je. Da lah kaj nabaviš, za nek keš. Pa da nisi kripto vanzemaljac.

Sigurno lažeš. Jasno in glasno so tule že večkrat povedali, da hoarderji pokupijo vse kar je in potem drižjo, da oni potem ne morejo nič kupiti (jim pa plačujejo varnostnika in ograjo). Torej, zakaj nakladaš? Ponudbe ni, ker vsi hoardajo.

l0g1t3ch je izjavil:

:))

Invictus je izjavil:

Določena naselja v Ljubljani se praznijo z prvotnimi prebivalci, zato prodaja...

To je super, kajti če ni več prvotnih prebivalcev, potem cene gotovo rastejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

nekikr je izjavil:

Sigurno lažeš. Jasno in glasno so tule že večkrat povedali, da hoarderji pokupijo vse kar je in potem drižjo, da oni potem ne morejo nič kupiti (jim pa plačujejo varnostnika in ograjo). Torej, zakaj nakladaš? Ponudbe ni, ker vsi hoardajo.

Pač ponudba nekak je tud v Ljubljani. Se mi zdi da boljša kot pred meseci. Vsi prihranke niso dal u cegu, kriptomilijonarji tud ne kupujejo garsonjer za 80.000.

Torej pogledaš na nepremičnine net. In vidiš da se da kupit staro stanovanje že za 160.000.

So pa vmes padalci, ki bi imeli "200.000 za garsonjero". I tata bi, sine. :)

l0g1t3ch je izjavil:

Po teh cenah se splača prodat, zato se prodaja.

To je tud lah prvi znak, da bo tele norije počas konc. :D

V bistvu že dva meseca pričakujem popravek, ker dviganje cen za "30% vsake 3 mesece", ja no, to ne gre dolg časa.

Ko "se splača pol pač pridejo nepremičnine na trg."

Zgodovina sprememb…

Kupci so zdaj prišli nekje do 250 jurjev za 3 sobno stanovanje. Toliko se ponuja... Seveda, če ga dobijo...

IgorCardanof ::

zavajon je izjavil:

IgorCardanof je izjavil:

A kdo prodaja stanovanja za bitcoine? Kajti sicer gibanje tečaja kriptovalut ne bi smelo vplivati na cene.

Res je da je kripto prihodnost, še zmeraj je pa tu večina ljudi zaradi zaslužka. Če imaš sedaj kar naenkrat 1000 mladih z več milijonskimi kripto portfelji, verjemi, da bodo želeli s tem kriptom kupit stanovanje. In če je ponudba omejena in ni dovolj stanovanj za vse, se bo šlo po tem, kdo da več.

perci ::

In od kje ti ta cifra 1000?

matobeli ::

Pa od kje je cifra da so mladi?

Pa od kje da sploh so?

Nasrečo je starost kupcev javno objavljen podatek v katastru, če koga res zanima kdo kupuje.

Invictus je izjavil:

Kupci so zdaj prišli nekje do 250 jurjev za 3 sobno stanovanje. Toliko se ponuja... Seveda, če ga dobijo...

Trosobni flati se začnejo pri 200.000. Ne vem zakaj ga ne bi dobili. Nekaj ponudbe je, tud v blokih. V Ljubljani.

Ko bojo šle obrestne mere gor, boš težko našel kupca, ker tud z kreditom ne bo pršu zraven, že zaj zelo težko.

Zgodovina sprememb…

perci ::

Dobiti neko kulturno trisobno stanovanje v Ljubljani za 200k, je mission impossible. Še pred korono je bil to velik izziv, zdaj pa....

perci je izjavil:

Dobiti neko kulturno trisobno stanovanje v Ljubljani za 200k, je mission impossible. Še pred korono je bil to velik izziv, zdaj pa....

Maš mal čez 200.000 , Dravlje, Šiška, Štepansko naslje.....ni pa novogradnje za ta denar, ker tam se zaj posnema smetana.

Zgodovina sprememb…

profii ::

Telbanc je izjavil:

perci je izjavil:

Maš mal čez 200.000 , Dravlje, Šiška, Štepansko naslje.....ni pa novogradnje za ta denar, ker tam se zaj posnema smetana.

Prav veliko jih ni pod 200k. Sploh tista v hišah so tricky, potencialno veliki stroški, nevlaganje v nepremičnino iz strani soseda, brez upravnika....
Pa tudi 53m2 ni ravno super trosobno.
Kar je blok in normalna kvadratura (70m2 in na prej), balkon, je pa hitro nad 220k. Pozabi pa sicer na parking za ta denar.

aviator ::

Eh bom se kr v najemu. Sem zaprisezen gold bug in srcno verjamem v nesrecen konec tele manije.

Ne bom placeval za japonski scenarij, celotnega kapitalizma, kaj kmalu pa bo od nekje treba spet ustvariti denar.

2x1300 je realnost vecine slovencev. Ce tudi ne bodo nikoli lastniki bodo morali nekje ziveti, stroski pa brutalno rastejo. Lahko nakupite milijone stanovanj, ampak prazno stanovanje ni investicija. Je investicija zgolj dokler traja tale rigged economy.

Jup vsi se bomo upokojili, oddajali in srecno ziveli ter imeli vse zastonj, , folk pa bo jemal kredit za najemnino, bojda zato ker je mlad in nesposoben?

matobeli je izjavil:

https://www.dominvrt.si/dom/hise-za-mla...

Nekaj se pa le dogaja!

Ja, čisto po levičarsko. ČE nam dajo občine zastonj komunalno opremljeno zemljo in ČE dobimo nepovratna EU sredstva in ČE dobimo preostanek od zasebnih altruistov, potem bomo lahko zgradili tole.

Čisto enako idejo sem imel tudi jaz. Samo zastonj denar in zemljo rabim, pa vam rešim stanovanjski problem, tako hud frajer sem. Kdo pa da ta "zastonj" denar? Aja, "višji davki!", saj res, sem pozabil, da kaj drugega sploh ne obstaja.

Ne bom placeval za japonski scenarij, celotnega kapitalizma, kaj kmalu pa bo od nekje treba spet ustvariti denar.

Na žalost smo v neki spirali, ko denar ustvarjamo z dodajanjem ničel na serverju in ga delimo vsepovprek. S tiskalniki bi šlo prepočasi. Če bi s tem nehali, gospodarska rast (fiktivna) ne bi bila več taka in to je najhujše kar se lahko zgodi na tem planetu. Lahko posekamo zadnje drevo, lahko zastrupimo zadnji liter vode in onesnažimo zrak, da ne bo primeren za dihanje....to je vse ok, da le BDP ne pade, večna slava mu.

Lahko nakupite milijone stanovanj, ampak prazno stanovanje ni investicija.

V Sloveniji je investicijsko praznih stanovanj za vzorec. Ostala so v vukojebinah, neprimerna za oddajanje ali pa se oddajajo na črno.

Ja te komunistične ideje, reševanja stanovanjskih problemov postajajo epske...

Vse bomo rešli samodajte nam free zemljo, prispevke in potegnite vse od komunale do elektrike pa EU sredstva....

Kdo pa to plača pa ni pomembno samo GIEF GIEF DAJTE DAJTE!

matobeli je izjavil:

https://www.dominvrt.si/dom/hise-za-mla...

Nekaj se pa le dogaja!

Nabijanje salonskih levičarjev in reklama za novodobne kvazi arhitekte, ki kopirajo nek ameriški stil.

Parcela in komunalni prispevek stane vsaj 40k, če ni nekje v rovtah, jebi ga, kvadratni meter je 100 EUR, rabiš pa 400-500m2 za samostojno hišo po OPPN v večini občin. Se pravi je 50k ravno budžet za parcelo >:D.

Zraven v članku pa se že piše, da bodo ZBIRALI denar v neko fundacijo. WTF. naj investirajo in prodajo... Se pravi, zna biti na koncu še neko žrebanje, ali pa bo denar poniknil za reprezentančne namene...

jabe ::

Je pa ideja v pravi smer... Pač nekaj je treba narediti, da bo na voljo več nepremičnin, ki se ne bodo prodajala po tržnih cenah, ki gredo v nebo in da se omeji dostop do njih. Mladi, ki rešujejo prvi bivanjski problem recimo. Pol jaz ne morem kupiti 2 ali 3, pa čakati da jim cena zraste npr...

Stroškov parcele in komunalca v teh občinah najbrž ni, saj so same pobudnice in najbrž senkajo tole vse v ta namen. Če jim uspe z zbrati denar na tak ali drugačen način, pa tudi super... Zakaj pa ne? V osnovi s tem nič narobe.

Zna pa seveda biti, da bo od tega senkavanja bolj malo, se pravi s takega projekta bolj malo in bi bilo fino imeti kako alternativno realnejšo vizijo. Pa magari da se občine lotijo biti investitor, ki bo prodal brez dobička naprej.

Lonsarg ::

jabe je izjavil:

Je pa ideja v pravi smer... Pač nekaj je treba narediti, da bo na voljo več nepremičnin, ki se ne bodo prodajala po tržnih cenah, ki gredo v nebo in da se omeji dostop do njih.
Se nikakor ne strinjam. Treba je iskati celostne rešitve, ki znižajo tržno ceni, ne pa reševati posamezne primere mimo trga, ker za glavnino ljudi s tem ne nardiš nič.

Lonsarg je izjavil:

jabe je izjavil:

Je pa ideja v pravi smer... Pač nekaj je treba narediti, da bo na voljo več nepremičnin, ki se ne bodo prodajala po tržnih cenah, ki gredo v nebo in da se omeji dostop do njih.
Se nikakor ne strinjam. Treba je iskati celostne rešitve, ki znižajo tržno ceni, ne pa reševati posamezne primere mimo trga, ker za glavnino ljudi s tem ne nardiš nič.

Celostna rešitev da znižaš tržno ceno je da nehaš tiskat free money s strani ECBja in centralnih bank in da nabiješ obrestne mere na 10%... bo kmalu za tem padla cena nepremičnin ampak običajno to pomeni da si jih še težje privoščijo ti katerim bi rad znižal ceno nepremičnin...

V osnovi je tako, da najboljši način da si znižaš ceno nepremičnine je da si povišaš plačo, in tako moraš manj let delat za pridobitev le-te...

Tiskanje, obresti, krediti,... To vpliva zgolj na absolutno ceno, ki je irelavantna. Dvig plače tudi vpliva zgolj na absolutno, torej spet brez efekta.

Treba je znižat relativni procent koliko življenskega zaslužka porabijo ljude za nepremičnine. In še pomembneje, treba je zmanjšati razliko bogati/revni, ker ta razlika je en glavnih razlogov zakaj nekateri toliko težko do nepremičnin. Ja razliko med nekom ki ima minimalno plačo, ter nekom ki ima miljone v delnicah morami ZMANJŠATI (v relativnem smislu).

Ker imamo kapitalizem to razliko NE moreš rešiti z plačami (ker najbolj bogati itak nimajo plače za primarni zaslužek), edina rešitev za zmanjšanje te razlike so davki na stvari ki niso plača in ni DDV (ker s tema dvama razlik ne boš rešil). Ostane seveda zgolj davek na dobiček, ki ga prinaša premoženje (delnice, nepremičnine,...), detajli kako le tega implementirat da bodo razlike bogati/revni se manjšale so pa lahko dajlša debata.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

To, to! Zvišajmo davke, jaaaaaaa! Potem bo vse ceneje. Ali pa uvedimo dodatne trošarine, potem bodo zadeve zastonj, ti rečem!

Popolnoma narobe si me razumel, ZNIŽAL bi jih za 95% ljudi (in to kokretno, razliko brutobruto/neto pri plačah bi razpolovil), zvišal pa zgolj za 5% ljudi (premoženje). Koliko neto dobi država lahko zaradi mene ohranimo, oziroma je tisto ločena debata. Trenutno debatiram zgolj o zrazmerju in ne višini davkov.

Kdor misli da je taka razlika revni/bogati kot jo imamo sedaj (in še celo povečevanje le te) vzdržno brez propada sistema se zelo moti. Nepremičninski problemi so zgolj en izmed simptomov povečevanja te razlike. Veselo branje: https://www.zmescience.com/other/econom...

Seveda sem realist in vem da bogati ki vodijo svet ne bodo sami od sebe popravili te razlike, tako da pričakujem propad v 20-50 letih. In žal najverjetneje na slabše. krivda pa bo na eliti ki vodi sveet, ker ni hotela znižati te razlike.

Zgodovina sprememb…

jabe ::

Lonsarg je izjavil:

jabe je izjavil:

Saj trenutno ne rešujemo glavnine, ampak lajšamo dostop do nepremičnine mladim, da si bodo ustvarjali družine. Drugi že imajo. Ker to je pa še večji problem. Najprej štalca pol pa kravca je stara mantra. In cilj niti ni štalca, ampak kravca, olajšali bi pa pot do nje preko stalce.

Lonsarg je izjavil:

Popolnoma narobe si me razumel, ZNIŽAL bi jih za 95% ljudi (in to kokretno, razliko brutobruto/neto pri plačah bi razpolovil), zvišal pa zgolj za 5% ljudi (premoženje). Koliko neto dobi država lahko zaradi mene ohranimo, oziroma je tisto ločena debata. Trenutno debatiram zgolj o zrazmerju in ne višini davkov.

Kdor misli da je taka razlika revni/bogati kot jo imamo sedaj (in še celo povečevanje le te) vzdržno brez propada sistema se zelo moti. Nepremičninski problemi so zgolj en izmed simptomov povečevanja te razlike. Veselo branje: https://www.zmescience.com/other/econom...

Seveda sem realist in vem da bogati ki vodijo svet ne bodo sami od sebe popravili te razlike, tako da pričakujem propad v 20-50 letih. In žal najverjetneje na slabše. krivda pa bo na eliti ki vodi sveet, ker ni hotela znižati te razlike.

Pa sploh ima kdo podatke o tem koliko lastnikov nepremičnin imamo kjer bi 1 lastnik imel več kot 5 stanovanj? ali pa 10 no, ker če imaš 10 stanovanj v LJ pol si komaj neke vrste "bogataš"

Ker vi bi se pa spet kot klasično radi podili za folkom ki ima stanovanje, vikendico in podeduje še 1 bajto... da bi taki več plačevali zato ker so njegovi starci pač poskrbeli da se je VARČEVALO...

Lonsarg: Ja, to ti dam seveda prav. Ampak problem je, ko se začne te številke razčlenjevati. Recimo tista "če bi Bezosu pobrali kar ima, da mu ostane samo nekaj milijonov, še vedno ima dovolj", recimo. Ampak, če njemu poberemo kar ni delnic, se pravi surovo premoženje, potem.....se to povprečnemu Američanu pozna toliko, kot če med njih svoje premoženje razdelim jaz. Tudi od Loginov, če jim vse poberemo, dobimo zgolj za slab mesec koronskih dodatkov denarja. Potem pa tega denarja ni več. Večji problem je pa to, da imajo najbogatejši premoženje vezano za podjetje, ki je danes vredno 100€, jutri 1 milijardo, pojutrišnjem trilijon, čez 14 dni pa spet samo milijardo. Kaj mu boš obdavčil in kaj pobral? Ob prodaji delnic obdavčiš kar pa, glej no glej, že poznamo.

Kdor misli da je taka razlika revni/bogati kot jo imamo sedaj (in še celo povečevanje le te) vzdržno brez propada sistema se zelo moti.

Jaz pa mislim, da smo že tako daleč tehnološko, da tisti 1% revežev sploh ne rabi. Nekaj sužnjev, nekaj robotov in bodo ok. Se ti zdi utopično? Misliš, da bodo ljudje imeli dovolj in se uprli ter strmoglavili elito? Hehe. Poglej Avstralijo kaj dela z ljudmi. Rekordno dolgo zaprti pod največjo tiranijo v sodobni zgodovini, obvladuje jih pa praktično peščica vojakov in policistov. Saj je super imeti nepregledno hordo ljudi s transparenti, ampak na drugi strani je dovolj četa usposobljenih in do zob oboroženih policajev.

@nekikr, se strinjam da pavšalno nekomu vzeti ne reši ničesar, zato je komunizem tudi propadel. Point dobrega davka je, da pobereš MANJ kot nekdo ustvari dobička. Torej cilj je bogatemu zmanjšati dobiček, ne pa zmanjšati premoženje ki ga že ima. Wealth task na norveškem je en primer kako se tega lotiti (tisti članek pravi da imajo 0.85% na premoženje ki je nad 170 000). Vsak bogati zihr več kot 0.85% dobička na svoje premoženje ustvari, tako da se bogatim še vedno povečuje bogastvo, zgolj počasneje. V zameno pa bi si lahko država privoščila znižati davke na plače, tam kjer trenutno največ vzame. In kar je IMO narobe, s tem destimulira delo ker ga toliko obdavči, to uničuje ekonomijo. Bruto-bruto dajatve na plačo so trenutno 30-60%. To bi jaz v idealnem svetu znižal na 10-30%.

Zgodovina sprememb…

Ampak če obdavčuješ premoženje, potem prideš na preko 100% obdavčitev. Od 100k€, ki jih bruto bruto plača firma, jih dobiš pol. Od te polovice plačaš še nekaj dohodnine. Nato plačaš DDV in trošarine na tisto kar zapraviš. Če greš na črpalko po gorivo gre 70% cene za davke in trošarino recimo. Od tega malega (procentualno), kar potem ostane v premoženju bi pa letno pobral 1%? To ne gre tako.

Enostavna in hitra opcija je zmanjšanje obremenitve plač. Kot predlagaš, 10-30%. S tem dobiš tudi bolje plačan kader, ne samo slabo in povprečno plačan kader. Denar za to tudi imamo. Če smo lahko vrgli milijardo samo za koronske dodatke in vzdržujemo 1001 urad za uradovanje, potem lahko brez najmanjšega problema zmanjšamo obremenitve plač. Denarja je toliko, da se ga, dobesedno, meče skozi okno ob vsaki priložnosti.

nekikr je izjavil:

Ampak če obdavčuješ premoženje, potem prideš na preko 100% obdavčitev. Od 100kEUR, ki jih bruto bruto plača firma, jih dobiš pol. Od te polovice plačaš še nekaj dohodnine. Nato plačaš DDV in trošarine na tisto kar zapraviš. Če greš na črpalko po gorivo gre 70% cene za davke in trošarino recimo. Od tega malega (procentualno), kar potem ostane v premoženju bi pa letno pobral 1%? To ne gre tako.
Nad 100%, dobro matematiko imaš to :) Pustimo zaenkrat ob strani dejstvo da je davek na premoženje ponavadi implementiran tako, da je zgolj na tisto ki presega določeno vsoto (torej načeloma če je pavšal dovolj visok ne na premoženje ki ga uporabljaš, ampak na premoženje ki ga imaš ekstra kot kapitalski vložek in ti prinaša dobiček).

Ampak tudi če bi bil davek na premoženje na vse še vedno ne vidim probleme in tvojih 100%. 1% davek na premoženje je zgolj na tisto kar si vložil v premoženje. Kar predstavlja recimo 0-50% prihodka določene osebe, odvisno od osebe. Worst case scenario, da 50% neto vložiš v premoženje, potem ta 1% predstavlja 0.5% od tvoje neto plače, oziroma tko od oka 0.25% od tvoje bruto plače. Torej zanemarljivo za tiste katere glavni prihodek je plača. Udaril bi zgolj tiste, katerih premoženje je znatno večji od njihovega prihodka. Ampak tisti pa itak služijo 5-10% letnega dobička na premoženje in jih ta 1% nima kaj skrbeti.

Glede znižanja davka na plače se strinjava oba, samo jaz vem da je neizvedljivo to za našo ekonomijo brez neke protiuteži. Bi blo treba hkrati še kako zdravstvo ali pokojnine poslabšat. Kar bi pa spet udarilo malega človeka in ne velikega in vprašanje kakšen bi bil neto efekt.

Zgodovina sprememb…

enemon ::

Telbanc je izjavil:

nekikr je izjavil:

Pač ponudba nekak je tud v Ljubljani. Se mi zdi da boljša kot pred meseci. Vsi prihranke niso dal u cegu, kriptomilijonarji tud ne kupujejo garsonjer za 80.000.

Torej pogledaš na nepremičnine net. In vidiš da se da kupit staro stanovanje že za 160.000.

So pa vmes padalci, ki bi imeli "200.000 za garsonjero". I tata bi, sine. :)

l0g1t3ch je izjavil:

Po teh cenah se splača prodat, zato se prodaja.

To je tud lah prvi znak, da bo tele norije počas konc. :D

V bistvu že dva meseca pričakujem popravek, ker dviganje cen za "30% vsake 3 mesece", ja no, to ne gre dolg časa.

Ko "se splača pol pač pridejo nepremičnine na trg."

Lol, a nisi ravno ti še kak mesec, dva nazaj tu gor vehementno trdil, kako bo šlo vse samo še gor in da naj pohitimo, ker lovimo zadnji vlak za take cene.

Lonsarg je izjavil:

nekikr je izjavil:

Ampak če obdavčuješ premoženje, potem prideš na preko 100% obdavčitev. Od 100kEUR, ki jih bruto bruto plača firma, jih dobiš pol. Od te polovice plačaš še nekaj dohodnine. Nato plačaš DDV in trošarine na tisto kar zapraviš. Če greš na črpalko po gorivo gre 70% cene za davke in trošarino recimo. Od tega malega (procentualno), kar potem ostane v premoženju bi pa letno pobral 1%? To ne gre tako.
Nad 100%, dobro matematiko imaš to :) Pustimo zaenkrat ob strani dejstvo da je davek na premoženje ponavadi implementiran tako, da je zgolj na tisto ki presega določeno vsoto (torej načeloma če je pavšal dovolj visok ne na premoženje ki ga uporabljaš, ampak na premoženje ki ga imaš ekstra kot kapitalski vložek in ti prinaša dobiček).

Ampak tudi če bi bil davek na premoženje na vse še vedno ne vidim probleme in tvojih 100%. 1% davek na premoženje je zgolj na tisto kar si vložil v premoženje. Kar predstavlja recimo 0-50% prihodka določene osebe, odvisno od osebe. Worst case scenario, da 50% neto vložiš v premoženje, potem ta 1% predstavlja 0.5% od tvoje neto plače, oziroma tko od oka 0.25% od tvoje bruto plače. Torej zanemarljivo za tiste katere glavni prihodek je plača. Udaril bi zgolj tiste, katerih premoženje je znatno večji od njihovega prihodka. Ampak tisti pa itak služijo 5-10% letnega dobička na premoženje in jih ta 1% nima kaj skrbeti.

Glede znižanja davka na plače se strinjava oba, samo jaz vem da je neizvedljivo to za našo ekonomijo brez neke protiuteži. Bi blo treba hkrati še kako zdravstvo ali pokojnine poslabšat. Kar bi pa spet udarilo malega človeka in ne velikega in vprašanje kakšen bi bil neto efekt.

Saj to je problem... tu bi večina rada postavila mejo kdaj se začne pobirat davek od premoženja tako nizko da bi praktično vsak ki ni revež plačeval... in to je problem... po drugi strani pa v Sloveniji nimamo dosti ljudi ki bi imeli v lasti nekaj 10 stanovanj... tako da bi bil učinek minimalen ali ničen.

eni tukaj bi radi dali davek na premoženje tudi osebi ki je na minimalcu in ima stanovanje vredno 100k ter vikend za 40k... ampak taka oseba ne bi smela met davka...

Kot tudi ne oseba ki ima povprečno plačo in ima v lasti 2 stanovanji recimo... zaskaj? Bodimo veseli da jih ima, taka oseba lahko pri 65tih stanovanje proda ali pa od najemnine ima boljšo penzijo in ni socialni problem.

Norveška je sicer nastavla limit na 170k, tak da pri njih že dokaj zgodaj začnejo (to je ekvivalent kot da bi pri nas že pri 80k). Jaz osebno predlagam limit na recimo 200k pri nas. Naprimer nekdo ki ima 300k premoženja bi plačal 1% zgolj na tisto kar je čez (torej na 100k), tako da efektivni davek za takega bi bil 0.33%.

Hkrati znižamo še davek na oddajo v najem za fizične osebe na 15% in bodo tisti ki oddajajo vse lepo legalno na skoraj istem kot sedaj.

Pa seveda hkrati tudi dohodninsko lestvico popravimo, da bo namesto trenutnih 16-50% bila 5-30%.

Zgodovina sprememb…

enemon je izjavil:

Lol, a nisi ravno ti še kak mesec, dva nazaj tu gor vehementno trdil, kako bo šlo vse samo še gor in da naj pohitimo, ker lovimo zadnji vlak za take cene.

Ja sam zaj pričakujem popravek, da se bo ustavlo. Je pa v Ljubljani zadnje čase več ponudbe, kar pomeni da smo vsaj tle prišli do točke, ko se marsikomu splača prodat po takih cenah.

profii ::

Lonsarg je izjavil:

Norveška je sicer nastavla limit na 170k, tak da pri njih že dokaj zgodaj začnejo (to je ekvivalent kot da bi pri nas že pri 80k). Jaz osebno predlagam limit na recimo 200k pri nas. Naprimer nekdo ki ima 300k premoženja bi plačal 1% zgolj na tisto kar je čez (torej na 100k), tako da efektivni davek za takega bi bil 0.33%.

Hkrati znižamo še davek na oddajo v najem za fizične osebe na 15% in bodo tisti ki oddajajo vse lepo legalno na skoraj istem kot sedaj.

Pa seveda hkrati tudi dohodninsko lestvico popravimo, da bo namesto trenutnih 16-50% bila 5-30%.

Tole je taka utopija, da glava boli.
Kaj je premoženje?
Stara mama, ki živi v suite nebotičnika (300m2) v centru Lj, podedovano po oficirskem možu, nikoli delala, 500€ penzije, je po tvoje multimiljonarka? Al kako? Kako jo boš obdavčil?
Nek kriptoMato, zadel na shibadogecoinu 3000x na neki sumljivi menjalnici na kajmanskih otokih.... tehnično gledano je multimionar? Kako ga boš obdavčil?
Nek Akrapovič, lastnik multi milio podjetja ima plače, reciva 4k, dovolj za njegov life, je pa lastnik multi mio podjetja. Koliko davka mu boš nabil? 50k na mesec?
Kupim nekega Picassota, ne jaz ne ti neveva koliko je vreden. Kaj naj dam državi? Pol slike?
A boš sam vzel ljudem ki imajo na TRR? Nekdo špara pa ima, drugi ima isto "cifro" v BTC, tretji v Petrolu, četrti v zlatu v sefu, četrti je pa spičkal na krubah. Prosim, povej mi pravično obdavčitev.

jernejl ::

Invictus je izjavil:

Parcela in komunalni prispevek stane vsaj 40k, če ni nekje v rovtah, jebi ga, kvadratni meter je 100 EUR, rabiš pa 400-500m2

Glede na to, da zelo preprost račun pove, da je zemlje v Sloveniji več kot dovolj za to, da bi vsako gospodinjstvo lahko imelo svojo parcelo omenjene velikost, so te cene pač absurdno visoke. Povprečno bi morala biti zemlja za stanovanjsko gradnjo približno zastonj. Jasno, na določenih lokacijah več, na drugih pa bi morala koštati nič ali manj.
Zakaj temu ni tako? Ker je trg deformiran. Lastniki ne plačujejo poštenih davkov za vse stroške, ki jih ima država s tem, da tem lastnikom omogoča primerno okolje, da lahko to svojo posest imajo in v njej uživajo. Če bi živeli na divjem zahodu, kjer bi vsak moral svojo zemljo varovati po svojih močeh, z visokimi in dragimi ograjami in oboroženimi varnostniki, bi se marsikdo prostovoljno odrekel delu zemljišča in varoval toliko, kot rabi, ne pa več. Posebno drago bi bilo varovanje tam, kjer je več povpraševanja.
Enako kot za zemljišča seveda velja za stanovanja.

Mato989 je izjavil:

V osnovi je tako, da najboljši način da si znižaš ceno nepremičnine je da si povišaš plačo
Ravno nasprotno, posledica višjih plač so višje cene nepremičnin. Potrebno je zvišati davke na premoženje na pravično raven, potem bodo tudi cene šle dol, predvsem pa ne bo tistih, ki imajo tam parkirano premoženje in s tem znižujejo ponudbo ter zvišujejo povpraševanje na trgu.

Mato989 je izjavil:

Pa sploh ima kdo podatke o tem koliko lastnikov nepremičnin imamo kjer bi 1 lastnik imel več kot 5 stanovanj? ali pa 10 no, ker če imaš 10 stanovanj v LJ pol si komaj neke vrste "bogataš".
Ker vi bi se pa spet kot klasično radi podili za folkom ki ima stanovanje, vikendico in podeduje še 1 bajto... da bi taki več plačevali
Tako je, kdor ima več, naj plačuje več davkov. Tudi tisti z minimalno plačo plačujejo več davkov od onih, ki imajo manj. Tisti, ki imajo eno stanovanje, morajo plačati več od onih, ki nimajo nobenega. Tisti z dvema več od onih, ki imajo eno in tako naprej.

nekikr je izjavil:

Ampak če obdavčuješ premoženje, potem prideš na preko 100% obdavčitev. Od 100k€, ki jih bruto bruto plača firma, jih dobiš pol. Od te polovice plačaš še nekaj dohodnine. Nato plačaš DDV in trošarine na tisto kar zapraviš.
In od tega kar zapraviš ob nakupu, trgovec na drugi strani mora spet plačati davek. Nato delavcu da plačo, od česar spet gre davek. Ko ta delavec gre v trgovino in nekaj kupi, spet plača DDV.
In tisti trgovec plača davek na dobiček, delavcu da plačo, od česar spet gre davek. Ko ta delavec gre v trgovino in nekaj kupi, spet plača DDV.
In tisti trgovec plača davek na dobiček, delavcu da plačo, od česar spet gre davek. Ko ta delavec gre v trgovino in nekaj kupi, spet plača DDV.
....
Kolikšna je potem trenutna stopnja obdavčitve? Sklepam, da neskončno %? :))

Davek od premoženja je v resnici davek, ki ima najmanj negativnih vplivov na produktivnost od vseh vrst davkov, ki jih država pobira, zato je edino smiselno, da gre davčni sistem v smeri večje obdavčitve premoženja in manjše obdavčitve ostalega (recimo dela, ki je pri nas še vedno razmeroma visoko obdavčeno za najbolj produktiven visoko izobražen kader).
««
109 / 827
»»