Forum » Pomoč in nasveti » Pregrevanje laptopa in črna obroba na hladilniku - Kje zamenjati?
Pregrevanje laptopa in črna obroba na hladilniku - Kje zamenjati?
IkeaAi ::
Lastim si laptop Acer Predator Helios 300 in imam od vsega začetka težave z visokimi temperaturami. Ko sem se odločil, da zamenjam termalno pasto, sem opazil, da je pasta na hladilniku GPU-ja v obliki hribčka. Zaradi majhne špranje, ki je nastala, ker je črna obroba okoli poškodovana se je termalna pasta razporedila precej neoptimalno.
Na slikic(hladilnika CPU in GPU od leve proti desni) lahko vidimo na drugem hladilniku (GPU) to obrabljeno črno obrobo. Zanima me, kje lahko kupim nadomestno oz. ali lahko kako drugače rešim situacijo? V primeru da nanesem pasto bo verjeto ob stiku del spet šel v špranjo in tako povzročil vse prej kot optimalno hlajanje.
Na slikic(hladilnika CPU in GPU od leve proti desni) lahko vidimo na drugem hladilniku (GPU) to obrabljeno črno obrobo. Zanima me, kje lahko kupim nadomestno oz. ali lahko kako drugače rešim situacijo? V primeru da nanesem pasto bo verjeto ob stiku del spet šel v špranjo in tako povzročil vse prej kot optimalno hlajanje.
Miha 333 ::
Če termalna pasta pride do črne obrobe, je paste preveč. Tukaj je dejansko manj več. Rabiš je toliko, da zapolni površino, kjer se stikata proc in heatsink, v čimtanjšem sloju. To je zelo malo.
Če termalna pasta pride do črne obrobe, je paste preveč. Tukaj je dejansko manj več. Rabiš je toliko, da zapolni površino, kjer se stikata proc in heatsink, v čimtanjšem sloju. To je zelo malo.
Šlampasto je bilo naneseno tovarniško, jaz bom seveda pasto drugače nanesel. Skrbi me edino tisti trak, bi ga mogoče malo porezal ali ga kar pustim tako, verjetno ne bo dovolj tesen stik?
Miha 333 ::
Kolikor vem, je stik samo na delu, kjer je izpostavljen baker, ker je tisti del na gpuju višji. Ni tako?
Evo sem naredil spletno analizo, če bo kdo imel še podoben primer:
1. gre za variacijo Kapton traku, ki zelo dobro prenaša visoke temperature
2. namen tega "okvirja" na hladilniku je ta, da v izjemen primeru prepreči stik vročega bakra z ostalimi deli na čipu in ga lahko tako uniči -> zelo majhna verjetnost, ampak vseeno obstaja
3. normalno deluje seveda tudi brez tega ali podobnega traku (ampak je potrebno upoštevati št. 2.)
4. Kapton trak se zaradi visoke cene in ozkega spektra uporabe prodaja največkrat kar preko spleta, jaz v Lj/MB/KP nisem našel trgovine s tem trakom (splet + nekaj telefonskih klicev), seveda pa nisem pregledal vseh trgovin
1. gre za variacijo Kapton traku, ki zelo dobro prenaša visoke temperature
2. namen tega "okvirja" na hladilniku je ta, da v izjemen primeru prepreči stik vročega bakra z ostalimi deli na čipu in ga lahko tako uniči -> zelo majhna verjetnost, ampak vseeno obstaja
3. normalno deluje seveda tudi brez tega ali podobnega traku (ampak je potrebno upoštevati št. 2.)
4. Kapton trak se zaradi visoke cene in ozkega spektra uporabe prodaja največkrat kar preko spleta, jaz v Lj/MB/KP nisem našel trgovine s tem trakom (splet + nekaj telefonskih klicev), seveda pa nisem pregledal vseh trgovin
Morda to?
Ja to je ta folija, podobno sem zadnjič naročil iz Nemčije, potem ko sem izvedel za kaj gre.
Pri zgornjem postu sem mislil, da nisem našel "fizične" trgovine, seveda se jo na spletu dokaj hitro najde, ampak je pa treba čakati nekaj dni.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: IkeaAi ()
polozweii ::
Najprej sem pomislil da je Kapton trak namenjen za toplotno izolacijo, da se v okoli čipa ne bi kaj pregrelo. V resnici /visokotemperaturen/ pomeni samo to da salotejp pri visokih temperaturah ne razpade. Ker je izredno tanek ne verjamem da prispeva k toplotni izolaciji.
Na spodjem linku se vidi da je namenjen električni izolaciji. Uporablja se tudi namesto božirk.
Kapton trak bi prišel v poštev če uporabljaš električno prevodno temperaturno pasto, ker lahko s tem trakom okoli čipa zaščitiš tako da višek paste ne bi naredil neželenega stika in bi kaj skuril.
http://si.nks-adhesive-tape.com/polyimi...
Tu se mi ne zdi drag: http://www.bolha.com/gradnja/instalacij...
Na spodjem linku se vidi da je namenjen električni izolaciji. Uporablja se tudi namesto božirk.
Kapton trak bi prišel v poštev če uporabljaš električno prevodno temperaturno pasto, ker lahko s tem trakom okoli čipa zaščitiš tako da višek paste ne bi naredil neželenega stika in bi kaj skuril.
http://si.nks-adhesive-tape.com/polyimi...
Tu se mi ne zdi drag: http://www.bolha.com/gradnja/instalacij...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nepravilen nanos termalne paste? (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 7828 (5944) | care20 |
» | Odstranjevanje stare termalne pasteOddelek: Hlajenje in modifikacije | 1908 (1287) | matobeli |
» | kje se da kupiti kapton foljo??Oddelek: Loža | 1547 (1131) | anri |
» | zamenjava ventilatorjevOddelek: Pomoč in nasveti | 1884 (1370) | radmannsdorf |
» | Termalni trak ne drzi prevec dobro - odlepil se je...Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 2478 (2208) | Bug |