Forum » Problemi človeštva » Cene stanovanj v LJ in drugod
Cene stanovanj v LJ in drugod
Temo vidijo: vsi
3p ::
Kdor je lani vzel 100.000 EUR kredita po meri 1.6% na 15 let je za kredit plačal 13.500 EUR manj kot letos ki je z enakimi paketi obrestna mera 2.7%.
Cena nepremičnine vredne 250.000 EUR bi morala pasti za 13.500 EUR (torej v bistvu 5%) da bi nekdo ki je vzel 100k EUR kredita za isto nepremičnino plačal enako.
To pa ne bo držalo.
Kalkulator za stroše, tukaj: https://www.zps.si/index.php/component/...
eventyrer ::
Kdor je lani vzel 100.000 EUR kredita po meri 1.6% na 15 let je za kredit plačal 13.500 EUR manj kot letos ki je z enakimi paketi obrestna mera 2.7%.
Cena nepremičnine vredne 250.000 EUR bi morala pasti za 13.500 EUR (torej v bistvu 5%) da bi nekdo ki je vzel 100k EUR kredita za isto nepremičnino plačal enako.
To pa ne bo držalo.
Kalkulator za stroše, tukaj: https://www.zps.si/index.php/component/...
Ta stran pravi da je bilo lani in predlani tako:
112.545,87EUR
Letos pa reče NKBM da je tako:
122.622,42 EUR
Pa res, za 10000 EUR je dražje. Sem se zmotil ko sem v glavi računal in dobil 14.000EUR
Zgodovina sprememb…
- spremenil: eventyrer ()
Torrent ::
V nekaterih primerih folk IMO dejansko lahko proftira. Je pa takih verjetno malo.
V mislih imam teoretičen primer. Nakup stanovanja v decembru 2021 za 250k. Lastna udeležba 100k. Potreben kredit 150k.
Zaradi recesije decembra 2022 cena stanovanja zdrsne za 10% na 225k. Hkrati ima kupec dodatno leto za povečanje lastne udeležbe. Bil je relativno uspešen in uspel povečati kupček iz 100k na 130k (z že odšteto najemnino in ostalimi stroški za 1 leto življenja). Lastna udeležba torej 130k. Razlika za kredit 225k-130k=95k.
Zaradi visoke lastne udeležbe recimo, da je tudi banka bolj prizanesljiva pri OM. Razlika v kreditu bi torej bila 150k vs. 95k.
Hvala za opis mojega plana. :)
Sicer ne prišparam 30k na leto, ampak malo več kot 20k, ampak vseeno plan ostaja isti.
Old Spice ::
ma dio porko, zdaj fantaziramo da človek lahko prihrani 30.000 EUR v 1 letu. Jao. :D
In temu rečete "relativna uspešnost".
Ne fantaziramo. Zgolj pravim, da obstajajo scenariji, ko se ti tak scenarij lahko izide. Sicer se strinjam, da kupiš takoj ko lahko. Ima pa seveda vsak kupec svojo zgodbo in kalkulacijo v ozadju. Sicer pa 30k prihranka ni astronomsko veliko. Za nek uspešen par to ne bi smel bit tak problem.
Za uspešen par je 12.000 EUR na leto uspeh. Do 15.000 EUR se da stegnit če živiš kot Stric Skopušnik. Karkoli več je 1% slovenskega prebivalstva. Najbrž še manj.
Ti lahko toliko prihraniš? Good for you. Kar pišeš je vseeno iskanje robnih primerov ki v real lifu ne obstajajo.
Ti lahko toliko prihraniš? Good for you. Kar pišeš je vseeno iskanje robnih primerov ki v real lifu ne obstajajo.
Zgodovina sprememb…
Okapi ::
:D
že vredu.
Saj pravim, ni proti tebi pisano ampak proti vsem ki pišejo nasvete da je bolje počakat da cene padejo. Sem takrat zaradi takih objav resno razmišljal ali je hiša predraga ali se splača čakat ali kaj naj naredim. Na srečo nisem poslušal nikogar in šel takoj v nakup.
Danes bi bila cena hiše skupaj s kreditom vsaj 30% višja kot je bila takrat. V tem času ne bi bil zmožen toliko prihranit dodatno kot se je cena te hiše zvišala.
Tako da ja. Če bi kdo rad kupil...faking kupi, vseli se in uživaj v lastni bajti.
Ali pa svoje finance dajaj najemodajalcu da si bo on lahko še eno hišo kupil.
Točno tako. Stroški kredita so vedno nižji od stroška najemnine za primerljivo nepremičnino.
Problem je samo to, da marsikdo ne more dobiti dovolj kredita za nepremičnino, ki bi jo hotel imeti. V takem primeru je pa bolje znižati svoja pričakovanja in kupiti nekaj cenejšega. Še vedno ceneje kot plačevati najemnino in varčevati. Ko se ti finančna situacija čez nekaj let popravi, pa to prodaš, odplačaš kredit in vsameš novega, za dražjo nepremičnino.
Razen če živiš brezplačno pri starših, potem ima varčevanje nek ekonomski smisel (pa še to samo pod pogojem, da se nepremičnine medtem preveč ne podražijo).
matic492 ::
Sicer ne prišparam 30k na leto, ampak malo več kot 20k, ampak vseeno plan ostaja isti.
20k na leto šparaš in živiš v najemu... ne vem koliko si star, ampak če bi pred 5 leti vzel kredit, bi danes bil na 2x boljšem kot si, imel b isvojo nepremičnino z 1/4 odplačanim kreditom (če bi imel 20 let), ki ji vmes zrastla vrednost za 50%, šparal bi pa vseeno 1100EUR na mesec (če daš 500EUR za kredit), pa še 400EUR, ki jih daš za najem.
Pač nimaš računice, to hoče napisat @eventyrer, hočete se tolažit, da je boljše čakat, pa za veliko večno ni. Še POSEBEJ na slabšem so pa high earnerji, če res tolko služiš (imaš vsaj 2500EUR plače, tako da ni razloga da ne bi dobil kredita)
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Samki desc je brez babe v 1 sobnem stanovanju v neki random hiši v Ljubljani.
Ženska bi ga že nagnala v nakup svoje nepremičnine.
forumi so polni takih bedastih "mnenj" "bumbarjev" ki so samski, zaslužijo preveč in se nočejo premaknit iz najemniških stanovanj.
Nekdo ki kupuje bo tako "mnenje" prebral in se najbrž zasekiral ali dela prav ko kupuje ali ne.
In zato mi je zavrelo ko sem prebral traparije ki jih je pisal.
Nevem no, mene so take izjave sekirale ko sem kupoval in so se kakšni forumaši delali "mogočne in pametne" in napovedovali doomsday nepremičnin.
če res tolko služiš (imaš vsaj 2500EUR plače, tako da ni razloga da ne bi dobil kredita)
forumi so polni takih bedastih "mnenj" "bumbarjev" ki so samski, zaslužijo preveč in se nočejo premaknit iz najemniških stanovanj.
Nekdo ki kupuje bo tako "mnenje" prebral in se najbrž zasekiral ali dela prav ko kupuje ali ne.
Nevem no, mene so take izjave sekirale ko sem kupoval in so se kakšni forumaši delali "mogočne in pametne" in napovedovali doomsday nepremičnin.
Zgodovina sprememb…
20k na leto šparaš in živiš v najemu... ne vem koliko si star, ampak če bi pred 5 leti vzel kredit, bi danes bil na 2x boljšem kot si, imel b isvojo nepremičnino z 1/4 odplačanim kreditom (če bi imel 20 let), ki ji vmes zrastla vrednost za 50%, šparal bi pa vseeno 1100EUR na mesec (če daš 500EUR za kredit), pa še 400EUR, ki jih daš za najem.
Pač nimaš računice, to hoče napisat @eventyrer, hočete se tolažit, da je boljše čakat, pa za veliko večno ni. Še POSEBEJ na slabšem so pa high earnerji, če res tolko služiš (imaš vsaj 2500EUR plače, tako da ni razloga da ne bi dobil kredita)
Se strinjam, ampak pred 5 leti sem vlak zamudil, ker se mi ni dalo ukvarjat s tem in še niti nisem vedel, kje bi dejansko živel. Ko sem začel o tem razmišljat, je vlak že odpeljal v 3 pm. :) Zdaj pa čakam na nov vlak. :)
To je zato ker napišeš "kupil sem stanovanje", pa ti začnejo vsi nekaj trobit kako drago je vzdrževanje.
Jaz imam 2 stanovanja pa nisem še nič izjemnega imel odkar jih imam, vgradil sem si rolete pa klimo (zdaj rihtam še najemnikom klimo), drugače je bila samo ena manjša poplava v kopalnici od najemnikov, kar je itak krila zavarovalnica.
Ko sva se vselila s punco sem res stisnil ves denar v nakup in kredit, mama nama je kupla za darilo pralno/sušilni stroj, kuhinjo sva vzela na bolhi za 100€, spalnica iz bolhe za 150€, šla sva v Ikejo za 550€ po par ostalih stvari, kopalniška garnitura 150€, hladilnik 200€, štedilnik 100 pa je bil ostanovanje opremljeno za 2000€ - stanovanje je bilo PRAZNO, ravno prenovljeno, vnič razen kopalnice.
Potem mi pa kak pametnjakovič reče, ko vidi prazno stanovanje "ja tu raibš še 15k za opremo", jesus christ, kaj boš marmorne plošče v kuhinjo iz harvey normana dal?
Jaz imam 2 stanovanja pa nisem še nič izjemnega imel odkar jih imam, vgradil sem si rolete pa klimo (zdaj rihtam še najemnikom klimo), drugače je bila samo ena manjša poplava v kopalnici od najemnikov, kar je itak krila zavarovalnica.
Ko sva se vselila s punco sem res stisnil ves denar v nakup in kredit, mama nama je kupla za darilo pralno/sušilni stroj, kuhinjo sva vzela na bolhi za 100€, spalnica iz bolhe za 150€, šla sva v Ikejo za 550€ po par ostalih stvari, kopalniška garnitura 150€, hladilnik 200€, štedilnik 100 pa je bil ostanovanje opremljeno za 2000€ - stanovanje je bilo PRAZNO, ravno prenovljeno, vnič razen kopalnice.
Potem mi pa kak pametnjakovič reče, ko vidi prazno stanovanje "ja tu raibš še 15k za opremo", jesus christ, kaj boš marmorne plošče v kuhinjo iz harvey normana dal?
Samki desc je brez babe v 1 sobnem stanovanju v neki random hiši v Ljubljani.
če res tolko služiš (imaš vsaj 2500EUR plače, tako da ni razloga da ne bi dobil kredita)
Mam ženo, ki je brezposelna in otroka.
v 1 sobnem stanovanju v neki hiši imaš otroka in ženo medtem ko služiš dovolj da privarčuješ 20.000 € letno medtem ko imaš otroka?
Ne veš če bo vlak sploh kadarkoli nazaj prišel oziroma, mogoče bo prišel, pa ti ne boš vedel in ga spet zamudiš, vmes pa plačuješ nekomu bolj pametnemu od sebe najemnino :)
Flet za sebe kupiš ko ga rabiš, ne čakaš na naslednji "Vlak"
Flet za sebe kupiš ko ga rabiš, ne čakaš na naslednji "Vlak"
v 1 sobnem stanovanju v neki hiši imaš otroka in ženo medtem ko služiš dovolj da privarčuješ 20.000 EUR letno medtem ko imaš otroka?
Drži. Kaj pa je tu čudno?
čakaš padec cen ki se ne bo nikdar zgodil.
Tu se pa žal ne strinjama. "The only constant in life is change", torej tako kot gre gor, gor, gor, lahko gre tud dol, dol, dol. To ne pomeni, da si ti naredil napako in te padec cen nima kaj bolet. Vzel si kredit po super fiksni obrestni meri in kupil nepremičnino v kateri želiš živet.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Torrent ()
Tu se pa žal ne strinjama. "The only constant in life is change", torej tako kot gre gor, gor, gor, lahko gre tud dol, dol, dol.
Si vkalkuliral inflacijo v padec cen? Ker če imamo 10% inflacijo, pa cene 3 leta ostanejo iste, so cene padle za 33%
Tu se pa žal ne strinjama. "The only constant in life is change", torej tako kot gre gor, gor, gor, lahko gre tud dol, dol, dol.
Si vkalkuliral inflacijo v padec cen? Ker če imamo 10% inflacijo, pa cene 3 leta ostanejo iste, so cene padle za 33%
Nisem, ker drugače gledam na inflacijo. Trenutno požre manjši del moje plače. Najbolj me boli nepremičninski balon, ker ni normalno, da je m2 novogradnje 5 - 6k.
v 1 sobnem stanovanju v neki hiši imaš otroka in ženo medtem ko služiš dovolj da privarčuješ 20.000 € letno medtem ko imaš otroka?
Drži. Kaj pa je tu čudno?
čakaš padec cen ki se ne bo nikdar zgodil.
Ni nujno da boš v času recesije dobil nepremičnino ki si jo želiš. Lahko da boš pač dobil "neko nepremičnino na neki lokaciji", sigurno pa ne bi točno te ki bi jo lahko danes dobil.
Tako da kaj ti koristi morebiten padec cen če ta padec ne pomeni nujno dobre izbire nepremičnin.
Ja, meni je tudi vseeno ko gre cena jogurta za 10% gor, ker nisem na minimalcu, da bi mi tenko piskalo, na 5 let se ti pa vse to pozna.
Ja, pa namesto 1.6% obrestne mere fiksno 20 let, bo dobil 3-4%, pa bo na koncu plačal enako ali še več..
Ni nujno da boš v času recesije dobil nepremičnino ki si jo želiš. Lahko da boš pač dobil "neko nepremičnino na neki lokaciji", sigurno pa ne bi točno te ki bi jo lahko danes dobil.
Tako da kaj ti koristi morebiten padec cen če ta padec ne pomeni nujno dobre izbire nepremičnin.
Ja, pa namesto 1.6% obrestne mere fiksno 20 let, bo dobil 3-4%, pa bo na koncu plačal enako ali še več..
Telbanc ::
Zadeva je čist enostavna.
Folk je v nepremičnine vložu prihranke, okol 2 milijarde, kriptaši so pristavili svoj lonček, država je zdravstvo zalivala z korona dodatki...krediti so bli "zastojn". Inflacije ni blo, ble so stabilne cene enrgentov in hrane.
Prihranki so več al manj vloženi, ležarine ni več, dodatki so ugasnili z junijem...kriptaši so nardili kar so nardili, ostane več al manj folk, ki je morda mal zamudu ugodne obresti ki kupuje na kredit. Nepremičnino.
Pričakujem zmajnšanje prometa z nepremičninami, sploh ker bojo obresti šle še gor. In folk je z svojimi plačami že zdavnaj udaril v zid, ki se mu reče nedosegljive cene nepremičnin.
Kolk mi je znano promet že upada, potrebno je počakat še, kakšen popravek bo z cenami. Ki se v bistvu že dogaja, če upoštevamo inflacijo al pa ne.
Folk je v nepremičnine vložu prihranke, okol 2 milijarde, kriptaši so pristavili svoj lonček, država je zdravstvo zalivala z korona dodatki...krediti so bli "zastojn". Inflacije ni blo, ble so stabilne cene enrgentov in hrane.
Prihranki so več al manj vloženi, ležarine ni več, dodatki so ugasnili z junijem...kriptaši so nardili kar so nardili, ostane več al manj folk, ki je morda mal zamudu ugodne obresti ki kupuje na kredit. Nepremičnino.
Pričakujem zmajnšanje prometa z nepremičninami, sploh ker bojo obresti šle še gor. In folk je z svojimi plačami že zdavnaj udaril v zid, ki se mu reče nedosegljive cene nepremičnin.
Kolk mi je znano promet že upada, potrebno je počakat še, kakšen popravek bo z cenami. Ki se v bistvu že dogaja, če upoštevamo inflacijo al pa ne.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
user4683 ::
In zato bi moral hiteti in jo kupiti že včeraj? Če si lahko privoščiš in ti najemno življenje odgovarja, ni nič narobe s tem, da malo počakaš in kupiš nekaj, kar ti res klikne. Ne pa takoj zdaj, samo zato ker so na forumu tako rekli.
Jaz sem s familijo tudi že več kot eno leto v najemu, pa prišparamo več kot 5x več kot Torrent. Uživamo prednosti najemniškega življenja (fleksibilnost) hkrati pa tudi čakamo da se bo ta norija s cenami ustavila. In prvi znaki že kažejo da se umirja.
Ja, meni je tudi vseeno ko gre cena jogurta za 10% gor, ker nisem na minimalcu, da bi mi tenko piskalo, na 5 let se ti pa vse to pozna.
To pa ne moreš vedet. Ker ne veš, kolk denarja je on vzel na kolk let in kolk ga bom jaz potreboval. Tud ne vemo, če bo cena padla za 10% ali 30%. Jaz samo vem, da bo padla.
prišparamo več kot 5x več kot Torrent
torej privarčujete 100.000 letno?
Še pol ure debatirajmo in bomo našli tipa ki prihrani 1 milijon letno in živi v garsonjeri ker je to top.
Zgodovina sprememb…
in s tem denarjem si niste sposobni kupiti parcele in graditi ampak "čakate godoja"?
ne verjamem da prihraniš več kot 10k letno.
potem ne sodiš v debato o cenah stanovanj, če bi si itak lahko že kupil nekaj samo si len in se ti ne da pogledat oglasov in nekaj kupit oziroma pač nisi aktiven iskalec stanovanja ampak pač nekje bivaš ker...imaš polno rit denarja in ti najemnina dejansko ni strošek.
ne verjamem da prihraniš več kot 10k letno.
Če si lahko privoščiš in ti najemno življenje odgovarja, ni nič narobe s tem, da malo počakaš in kupiš nekaj, kar ti res klikne
potem ne sodiš v debato o cenah stanovanj, če bi si itak lahko že kupil nekaj samo si len in se ti ne da pogledat oglasov in nekaj kupit oziroma pač nisi aktiven iskalec stanovanja ampak pač nekje bivaš ker...imaš polno rit denarja in ti najemnina dejansko ni strošek.
Zgodovina sprememb…
Smo imeli in glede na prodajo stanovanj v tisti soseski še v pravem trenutku stanovanje prodali za skoraj pol milijona.
Torej ker imam keš ampak si ne lastim nepremičnine sem len? Bravo Sem napisal že na začetku - če si najem lahko privoščiš in ti odgovarja (po zapisanem očitno Torrentu odgovarja), ni razloga, da siliš v najem samo zato ker nek eventyrer to pravi.
Debata je o cenah nepremičnin... kako torej ta pogled Torrenta in mene glede "pravega trenutka" ne spada v debato o cenah?
Torej ker imam keš ampak si ne lastim nepremičnine sem len? Bravo Sem napisal že na začetku - če si najem lahko privoščiš in ti odgovarja (po zapisanem očitno Torrentu odgovarja), ni razloga, da siliš v najem samo zato ker nek eventyrer to pravi.
Debata je o cenah nepremičnin... kako torej ta pogled Torrenta in mene glede "pravega trenutka" ne spada v debato o cenah?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
Ne, saj ga ni silil, samo on je napisal da hoče kupit pa čaka na padec cen.
Pač tako bom rekel: če imaš dejansko nekaj nagledano, kar ti je všeč, lokacija in vse, in bi lahko rekel da boš še 10-20 let tam živel, potem nima smisla čakat na potencialne padec cen 10-20%, ker se na tako dolgo obdobje ne bo poznalo.
Ne vem no, meni se tako špekuliranje ne zdi smiselno, jaz ko sem za sebe kupil stanovanje sem pač pogledal oglase, koliko stane in kupil, nisem šel gledat koliko je to stanovanje stalo leta 2010, da bi mogoče počakal 5 let da cene padejo vmes... Ko kupuješ investicijsko ali za oddajo v najem, takrat narediš računico bolj ja.
Če pa šparaš miljon na leto in pač nočeš kupit nič, je pa to tudi super zaradi mene :)
Pač tako bom rekel: če imaš dejansko nekaj nagledano, kar ti je všeč, lokacija in vse, in bi lahko rekel da boš še 10-20 let tam živel, potem nima smisla čakat na potencialne padec cen 10-20%, ker se na tako dolgo obdobje ne bo poznalo.
Ne vem no, meni se tako špekuliranje ne zdi smiselno, jaz ko sem za sebe kupil stanovanje sem pač pogledal oglase, koliko stane in kupil, nisem šel gledat koliko je to stanovanje stalo leta 2010, da bi mogoče počakal 5 let da cene padejo vmes... Ko kupuješ investicijsko ali za oddajo v najem, takrat narediš računico bolj ja.
Če pa šparaš miljon na leto in pač nočeš kupit nič, je pa to tudi super zaradi mene :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
OneYellow ::
Tip letno prišpara toliko, da lahko praktično v petih letih skešira bajto skoraj kjer koli v Sloveniji, ampak čaka ugoden čas, da bo morda prišparal 30 jurjev (očitno 2-3 mesečni prihodek)? What?
darksamurai ::
Zadeva je čist enostavna.
2 miljarde prihrankov je pljunek v morje če deliš s številom ljudi in nekaj več če deliš s številom kupljenih nepremičnin. Kriptašev je tudi za odtenek in tudi če je vsak kupil po 10 nepremičnin je vsega skupaj premalo. Ljudje so se masovno morali zakreditirati do škrg in tudi njihovi sorodniki. Druge računice ni.
Tip letno prišpara toliko, da lahko praktično v petih letih skešira bajto skoraj kjer koli v Sloveniji, ampak čaka ugoden čas, da bo morda prišparal 30 jurjev (očitno 2-3 mesečni prihodek)? What?
Tip ne išče prve nepremičnine, ki se pojavi in je blizu šihta, samo zato, da jo ima. Niti ne išče "ugodnega trenutka" ampak ni nor, da bi v zadnjem letu metal keš v ta pregret trg. No in še trenutno uživamo v tujini, tako da se nam res ne mudi zapravljat v Sloveniji.
Več keša, bolj si lahko izbirčen, ponudba pa je kar je.
Zgodovina sprememb…
Tip ne išče prve nepremičnine, ki se pojavi in je blizu šihta, samo zato, da jo ima. Niti ne išče "ugodnega trenutka" ampak ni nor, da bi v zadnjem letu metal keš v ta pregret trg. No in še trenutno uživamo v tujini, tako da se nam res ne mudi zapravljat v Sloveniji.
Več keša, bolj si lahko izbirčen, ponudba pa je kar je.
Govoriš, da imata z ženo preko 170k€ letno prihodkov in samo 35k€ stroškov. Hkrati govoriš, da si prodal nepremičnino za 500k€. Visoke plače in visoka cena nepremičnin pomenita, da nisi v Romuniji ali Bolgariji, ampak v eni izmed bogatih držav EU, kar pe ne gre skupaj s samo 35k€ stroškov v katerih je všteta cena nepremičnine. Ali si največji škrtuh na svetu in živiš v garsonjeri v največji luknji v državi in kupuješ najbolj poceni hrano ali pa si "malo" polepšal številke.
Po anketah na S-T je povprečna plača na nivoju direktorja Appla, dolžina p€nisa pa daljša kot v porničih.
Nepremičnino sem prodal v Sloveniji. Za visoke prihodke pa že nekaj časa ne rabiš biti več fizično prisoten v državah, kjer takšne plače niso tako nezaslišane (hint: remote delo). Po zadnji reviziji je letnih stroškov nekoliko več kot je napisano zgoraj, na srečo pa je tudi letni neto višji kot tista cifra (#inflacija)
Zgodovina sprememb…
Napisal si da živiš v tujini. Če pa si prijavljen v tujini pa rabiš imeti prijavljeno prebivališče in plačevati najemnino. Tvoja računica se izide samo če oba z ženo delata za Švede in živita v Bolgariji ali Romuniji.
Kot sem že omenil je povprečna plača na S-T na nivoju CEO of Apple.
Kot sem že omenil je povprečna plača na S-T na nivoju CEO of Apple.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darksamurai ()
Glede na to, da si zgornje podatke izbrskal iz mojih objav, bi lahko tudi to, da živimo na Hrvaškem. Ni ravno Romunija, cene so pa vseeno simpatične. In vreme nam odlično ustreza.
Glede na to, da si zgornje podatke izbrskal iz mojih objav, bi lahko tudi to, da živimo na Hrvaškem. Ni ravno Romunija, cene so pa vseeno simpatične. In vreme nam odlično ustreza.
Cene v HR simpatične? Kje? V Slavoniji mogoče, drugje pa so enake ali višje kot v SLO. Tudi obdavčitev je višja kot v Bolgariji, je pa res da je davek na plačo vseeno veliko nižji kot v SLO. Torej delaš kot VP of R&D za skandinavsko podjetje in živiš v Slavoniji. OK, good for you.
Jap, tocno si me zadel. In odlicno poznas davcno zakonodajo in cene na Hrvaskem. Upam, da se najde moderator da pocisti cel ta thread, ker se mi zdi absurdno prerekati z nekom, ki se mu zdi nemogoce, da nekdo v teh casih zasluzi >200k in da zivi v novi in udobni nepremicnini za jurja.
Pred nekaj urami si zaslužil 170k, sedaj že več kot 200kEUR in živiš v ugodni nepremičnini na Hrvaškem in to ne v vukojebini ampak v Tier-1 lokaciji. Yea right! Poznam cene na hrvaškem, pa s tem ne mislim cene apartmaja na Krku. Takšnih dohodkov kot jih ti omenjaš nimajo niti senior developerji v Googlu v Kaliforniji. Uglavnem polno BS. Kar pišeš so samo tvoje želje, ki spravljajo ostale ljudi v slabo voljo in jih odvračajo od dobrih nakupov ali finančnih odločitev.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darksamurai ()
3p ::
No, debata gor ali dol. Za nekoga, ki letno prihrani 100k+ ni posebej pomembno, ali živi v najemu ali v lastni nepremičnini. Pač, najem si lahko privošči. Pod pogojem, seveda, da bo nekaj zlatih palic shranil za stara leta.
poweroff ::
Večina forumašev so navadni nakladači. Na forumih ful brihtni, v realnem življenju pa falirani študentje, v povprečnih službah, zavaljeni,...
sudo poweroff
darksamurai je izjavil:
Pred nekaj urami si zaslužil 170k, sedaj že več kot 200kEUR in živiš v ugodni nepremičnini na Hrvaškem in to ne v vukojebini ampak v Tier-1 lokaciji. Yea right! Poznam cene na hrvaškem, pa s tem ne mislim cene apartmaja na Krku. Takšnih dohodkov kot jih ti omenjaš nimajo niti senior developerji v Googlu v Kaliforniji. Uglavnem polno BS. Kar pišeš so samo tvoje želje, ki spravljajo ostale ljudi v slabo voljo in jih odvračajo od dobrih nakupov ali finančnih odločitev.
1. Za začetek mi razloži kakšen je neto izplen pri 200k bruto na hravškem d.o.o-ju (torej davek na dobiček in davek na izplačilo dividend, plačo si vsak pameten itak postavi na minimalca). Ti bom pomagal - malenkost čez 80%.
2. Ne vem kaj smatraš za Tier-1, ampak tukaj kjer sem imam 500m okrog sebe vse kar potrebujem (zdravstveni dom, kavarne in restavracije odprte celo leto, nekaj večjih trgovin, plažo, ogromno življenja tudi pozimi). In fact, mesto je bilo imenovano za najboljše malo mesto za življenje po celem kupu kriterijev.
3. Sem še kakšen nivo ali dva nad tem tvojim senior developerjem, za firmo, ki ima sedež točno v tisti zvezni državi kot Google in plačno ne diskriminira glede lokacije.
No, debata gor ali dol. Za nekoga, ki letno prihrani 100k+ ni posebej pomembno, ali živi v najemu ali v lastni nepremičnini. Pač, najem si lahko privošči. Pod pogojem, seveda, da bo nekaj zlatih palic shranil za stara leta.
To je bil cel moj point. Ampak ne, je treba diskreditirat, samo zato ker se nekomu zdi blazno neverjetno. Ja, je neverjetno, ni pa nemogoče. In ni padlo z neba ampak je blo treba precej dela (in tudi sreče).
Zgodovina sprememb…
Ne morem vedet, če je res kar Znupy govori, vem pa da je zagotovo možno. Tako, da sem vesel, če nekomu s poštenim delom uspe zaslužiti takšne vsote, ki si jih sam ne morem niti zamislit. Fer je da upoštevamo tud njegovo mnenje, ne glede na prihodke. Mogoče on gleda nepremičnine za 2 mil eurov in bi jo pač rad kupil za 1,7 mil. Marsikdo pač ne uživa v polnjenju denarnic nepremičninskih lobijev, kjer je gradbena cena kvadrata 1k do 2k €, prodajajo pa za 6k, 7k, 8k. Pri "luksuzu" se to še bolj pozna, čeprav je v večini samo luksuz po imenu. :)
Nihče ne uživa v metanju denarja stran, ampak nekje je meja ko ti čas pomeni več od denarja. Pri njemu je ta meja očitno visoko. Meni bi pa pri takih dohodkih čas že zdavnaj pomenil več od prihranka v višini nekajmesečnega dohodka in ne bi čakal z nakupom lastne nepremičnine, ki bi mi bila všeč, če bi mi bil to cilj. Ker kot rečeno, s temi dohodki si lahko praktično izmišljuješ kje bi imel hišo v Sloveniji.
Je pa res, da itak ne vemo vseh okoliščin, morda mu fleksibilnost pretehta vse ostalo.
Je pa res, da itak ne vemo vseh okoliščin, morda mu fleksibilnost pretehta vse ostalo.
V bistvu pri takih dohodkih in remote delu je lahko lifestyle precej drugačen kot samo kuca poso, to pa res. :)
Okapi ::
Če si dovolj premožen, je hinavsko dajati takšne nasvete.
Namesto najema stanovanja lahko vzameš tudi apartma v razkošnem hotelu - si še bolj fleksibilen, pa pospravljati ti ni treba in zajtrka delai.
In potem ljudem razlagaš, da je brezveze kupiti stanovanje, ali biti v najemu, ko je pa v hotelu vendar toliko bolj udobno.
Dejstvo je, da je najem v veliki večini primerov dražji od lastništva. Izjema so kakšne neprofitne najemnine. In ljudje, ki so v najemu, so tam večinoma zato, ker si ne morejo privoščit lastne nepremičnine (oziroma se ne zadovoljijo s takšno, kot bi jo lahko kupili), ali pa taki, ki imajo dovolj denarja, da si najem lahko privoščijo.
Bivanje v hotelu je pa pač samo še eno stopničko višje, kar se višine stroškov tiče.
Problem je, ker si večina ne zna izračunati, koliko stane 50 let življenja v najetem stanovanju (v primerjavi z nakupom takega stanovanja, četudi moraš vzeti posojilo na 30 let).
Namesto najema stanovanja lahko vzameš tudi apartma v razkošnem hotelu - si še bolj fleksibilen, pa pospravljati ti ni treba in zajtrka delai.
In potem ljudem razlagaš, da je brezveze kupiti stanovanje, ali biti v najemu, ko je pa v hotelu vendar toliko bolj udobno.
Dejstvo je, da je najem v veliki večini primerov dražji od lastništva. Izjema so kakšne neprofitne najemnine. In ljudje, ki so v najemu, so tam večinoma zato, ker si ne morejo privoščit lastne nepremičnine (oziroma se ne zadovoljijo s takšno, kot bi jo lahko kupili), ali pa taki, ki imajo dovolj denarja, da si najem lahko privoščijo.
Bivanje v hotelu je pa pač samo še eno stopničko višje, kar se višine stroškov tiče.
Problem je, ker si večina ne zna izračunati, koliko stane 50 let življenja v najetem stanovanju (v primerjavi z nakupom takega stanovanja, četudi moraš vzeti posojilo na 30 let).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
No zdaj sem že hinavec, pa sem na začetku debate samo izrazil strinjanje s Torrentom - da tudi če ti ostaja nekaj 10k/leto keša še ne pomeni, da bi moral že "lansko leto" v nakup. Moje ("ekstremno") visoke presežke so šele nato začeli secirati, ko sem se moral braniti.
Renting vs owning debate smo pa že imeli in verjetno bolje, da jih ne nadaljujemo, ker se prav tako verjetno ne strinjam z večino tukaj
Renting vs owning debate smo pa že imeli in verjetno bolje, da jih ne nadaljujemo, ker se prav tako verjetno ne strinjam z večino tukaj
jernejl ::
Če ne rabiš vzeti posojila, lahko premoženje (namesto v nepremičnino) porineš v delniški trg. Dolgoročna donosnost v zadnjih 100 letih je bila 10%, upoštevaje inflacijo pa realno 7%. Koliko je potem ta donosnost nižja od najemnine, ki jo moraš plačevati, ker si nepremičnine ne lastiš?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()