Forum » Problemi človeštva » Cene stanovanj v LJ in drugod
Cene stanovanj v LJ in drugod
Temo vidijo: vsi
jakan123 ::
Ni fora v tem, koliko bi rad, če bi se zmišljeval ampak koliko je dovolj ustrezno za tvoje individualne potrebe in pričakovanja. Vsak zna zase ocenit koliko bo rabil. Meni je 100 kvadratov premalo - ne vem kako, da je to magična cifra, ki bo vsakemu zadoščala. Ker tudi zate je kislo grozdje, če praviš, da ti je to dovolj. Vsak bi rad mel še kako kopalnico, savno, pralnico, multimedijski prostor, delavnici z dovolj prostora, strojnico, ekstra sobe za spat, večjo dnevno sobo, fitnes... Če tega vsega nimaš potem sorry, kislo grozdje.
Tebi je 40 kvadratov klavstrofobično, meni pa niti naskok na 100 kvadratov ne spremeni veliko. Je oboje premalo, če se gremo afnat. Če se pa ne afnaš, je pa 40 dovolj.
Če to pišeš meni, si narobe prebral. Napisal sem, da rabiš VSAJ 100m2 metrov za stvari, ki jih običajni ljudje nimamo kot posebne sobe. Se pravi kuhinja z jedilnico, velika spalnica, otroške sobe, velika dnevna soba, kopalnica, stranišče, shramba... PLUS VSAJ 100 m2 za te ostale stvari (soba za goste, fitnes, savna, jakuzi, delavnica...).
Recimo, če si sam, bi to morda zneslo 200 m2, za običajno veliko družino 300 m2....
Meni je tudi 100 premalo. Ko smo pri arhitektu zaceli risati hiso, so se kvadrati hitro nabirali. Pisarna, pralnica, vecji tehnicni prostor, da imam lahko notri se malo delavnico, soba za savno+fitnes, velika kopalnica, dodaten wc in da prostori vecji od “spajzic”. Na koncu smo prisli na 140 kvadratov neto povrsine.
40 kvadratov je samo dnevna soba+jedilnica+kuhinja
Če mene vprašaš, ste bili zelo skromni oziroma varčni pri površini.
Govorimo o 140m2 neto, čiste bivalne površine. Bruto kvadratura je 175 kvadratov. Veliko pa pripomore dobra razporeditev prostorov.
Ales ::
Kateri zakon to?
Sprejet je bil nekje sredi 2019.
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/zace...
Po novem mora storitve agencije plačati naročnik (prodajalec ali najemdajalec). Seveda agencije so potem začele zraven pisati v smislu "prodajalec zahteva plačilo za provizijo od kupca" ali pa "kupec ne plača provizijo, ampak stroške sestavek pogodbe", se pravi neke bedne fore da izigravajo zakon. Precej bullshit, sicer pa itak bullshit is their business. Tako da kdor to podpira potem podpira brezvladje, najbrž je vesel tudi ko ga kak prodajalec rabljenih avtov nategne.
Veš da sem čisto spregledal to spremembo, hvala za link. Nazadnje ko sem potreboval usluge (ali pa "usluge") teh posrednikov, tega zakona še ni bilo.
korenje3 ::
Ene cene stanovanj so tak nateg da glava peče. Recimo stanovanje v ljubljani 120m2 za 400k€... greš gledat hiše v ljubljani 300m2 za 300k€. mislim kva si folk misl. Da živimo v hong kongu al pa new yorku?
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
PrihajaNodi ::
Folk pa zivotari z 800 euri na mesc. Blo bi normalno, da bi ble garsonjere v okolici kamnika od 40 do 70k.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Ales ::
Zgradi in prodaj za toliko...
Pa ne me narobe razumet, meni se tudi zdi da se je nepremičninskemu trgu pri nas strgalo. Ampak v teh pogojih trga so cene take kot so. Kar pomeni, da bi bilo potrebno pogoje na trgu spremeniti.
Ampak kako? In kje je politična volja za to?
Kako se s podobnimi problemi spopadajo v tujini?
Pa ne me narobe razumet, meni se tudi zdi da se je nepremičninskemu trgu pri nas strgalo. Ampak v teh pogojih trga so cene take kot so. Kar pomeni, da bi bilo potrebno pogoje na trgu spremeniti.
LeQuack ::
Na Kitajskem so omejili koliko kredita lahko vzameš za nakup stanovanja, ravno zaradi housing bubbla ki se tam dela. Zdaj ali bo delovalo ali ne težko reči, je pa to en način. Večina stanovanj je na kredit in če ne noben ne more dobit npr. 200k kredita potem se tudi stanovanja težko prodajo po taki ceni.
Vir: https://asia.nikkei.com/Business/Market...
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
facepalm ::
Na Kitajskem so omejili koliko kredita lahko vzameš za nakup stanovanja, ravno zaradi housing bubbla ki se tam dela. Zdaj ali bo delovalo ali ne težko reči, je pa to en način. Večina stanovanj je na kredit in če ne noben ne more dobit npr. 200k kredita potem se tudi stanovanja težko prodajo po taki ceni.
Vir: https://asia.nikkei.com/Business/Market...
Pa sej tudi pri nas so tisti, ki si lahko privoscijo nad 200k kredita v veliki manjsini:)
Ja glede na cene stanovanj bi si mislil, da je 200k najmanj kolikor lahko vzameš kredita.
Quack !
trancer01 ::
V bodočnosti se bo vedno več delalo od doma in bo lokacija igrala manjšo vlogo pri izbiri nepremičnine. Kdor lahko večino časa dela na daljavo, se lahko preseli tudi v Belo krajino ali Pomurje, kjer so cene stanovanj v primerjavi z osrednjo Slovenijo in Obalo zelo nizke.
perci ::
Folku pocas dopizdeva delo od doma - zdej postaja privilegij, če lahko prideš v službo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: perci ()
Old Spice ::
Na Kitajskem so omejili koliko kredita lahko vzameš za nakup stanovanja...
Sej podobna zadeva se pravkar odvija pri nas. Minimalka gre spet gor, ostala masa plač večinoma stagnira. Dvig ostalih življenskih stroškov bo sledil. Hkrati pa to pomeni nižji znesek kredita. In tako naprej 2022, 2023,... Dokler ne bo minimalna plača enaka povprečni in kredita praktično ne boš mogel dobit oz. v nekem zanemarljivem znesku. Cene gredo pa očitno samo gor gor gor.
nurmaln ::
PrihajaNodi je izjavil:
Sam za firme je manjsi strosek delo od doma.
Manjši strošek je tudi če imajo pol manj zaposlenih. Vprašanje je kaj tako nižanje stroškov pomeni za prihodke.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln
even if I have to do it myself!" - nurmaln
Okapi ::
Čisto odvisno. Imaš različne sorte bogataše.
Sem po naključju malo prej "naletel" na enega takšnega čudaškega milijonarja, ki je živel v dvosobnem stanovanju, in to kot najemnik, čeprav bi si zlahka privoščil lastno vilo.
Angleški komik Benny Hill, malo starejši se ga dobro spomnimo.
PrihajaNodi ::
Sem po naključju malo prej "naletel" na enega takšnega čudaškega milijonarja, ki je živel v dvosobnem stanovanju, in to kot najemnik, čeprav bi si zlahka privoščil lastno vilo.
Isto bi jaz zivel. Enostavno ne rabis. Ker kaj ti pomagajo vse te jahte in jajcanje kot pocne to Ronaldo. Za slike na instagramu?
Sej je ok da gres to skozi sam se navelicas. Potem pa ti najvec pomeni mir. Da lahko spis dolgo v popoldan imas kake hobije...
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrihajaNodi ()
Shegevara ::
V tvojem prvotnem komentarju pa razlagaš, da imajo ljudje, ki jim je manjše stanovanje bolj všeč samo izgovore v slogu "kislega grozdja"
V večini primerov so kritike velikih stanovanj ali hiš bolj izgovor v slogu "kislega grozdja".
Kdo bi tebe razumel?
Utk ::
PrihajaNodi je izjavil:
Isto bi jaz zivel. Enostavno ne rabis. Ker kaj ti pomagajo vse te jahte in jajcanje kot pocne to Ronaldo. Za slike na instagramu?
Sej je ok da gres to skozi sam se navelicas. Potem pa ti najvec pomeni mir. Da lahko spis dolgo v popoldan imas kake hobije...
Rabiš res ne, ampak da bi spal namesto delal karkoli drugega zanimivega, za to ne rabiš bit niti milijonar.
Okapi ::
V tvojem prvotnem komentarju pa razlagaš, da imajo ljudje, ki jim je manjše stanovanje bolj všeč samo izgovore v slogu "kislega grozdja"
V večini primerov so kritike velikih stanovanj ali hiš bolj izgovor v slogu "kislega grozdja".
Kdo bi tebe razumel?
A za izjeme, ki potrjejejo pravilo, si kdaj slišal? Pa to razumeš, kaj pomeni "v večini primerov"?
Imaš pač tudi čudake, ljudi z različnimi duševnimi "posebnostmi". Benny Hill je tudi v ponošenih in zakrpanih oblekah hodil, pa raje pešačil kot plačal taksi (avta ni imel).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
enemon ::
Mislite, da lahko pričakujemo rast cen hiš v vukojebinah, če se delo od doma uveljavi? Čeprav vprašanje, koliko se bo delo od doma na dolgi rok v resnici uveljavilo, v drugem valu koronavirusa že precej manj ljudi dela od doma kot v prvem, vidi pa se to tudi po gneči na cesti zdaj glede na pomlad.
Mislite, da lahko pričakujemo rast cen hiš v vukojebinah, če se delo od doma uveljavi? Čeprav vprašanje, koliko se bo delo od doma na dolgi rok v resnici uveljavilo, v drugem valu koronavirusa že precej manj ljudi dela od doma kot v prvem, vidi pa se to tudi po gneči na cesti zdaj glede na pomlad.
Ne, ker tudi če bi vsi, ki bi lahko, delali od doma, jih je premalo, vukojebin pa preveč. Lahko bi znižalo cene v Ljubljani (pa ne znižalo, samo upočasnilo rast) ne more jih pa nekje povečat. Vsaj ne za nek pomemben faktor.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Ne, ker tudi če bi vsi, ki bi lahko, delali od doma, jih je premalo, vukojebin pa preveč. Lahko bi znižalo cene v Ljubljani (pa ne znižalo, samo upočasnilo rast) ne more jih pa nekje povečat. Vsaj ne za nek pomemben faktor.
No, edino, če bi se vsi začeli rinit v točno določeno vukojebino, recimo Haloze, bi verjetno cene potegnilo občutneje gor.
Groot ::
Mah delo od doma bo morda ostalo zgolj v kakšnih administrativnih multinacionalkah ker bodo tako zmanjševali stroške najema/nakupa prostorov in pa kakšni manjši teami, ki so pa že tako ali tako bolj fleksibilni. Sicer pa pri nas kultura vodenja še vedno temelji večinoma na nadzoru in redki so šefi ki so sposobni storiti preskok v razmišljanju. Sam ne vidim nekih realnih možnosti da bi delo od doma zaživelo množično, razen morda kakšnih petkov itd. Posledično ne verjamem da bo obstajal nek velik motiv za selitve na podeželje.
Bolj verjetno je da se bo povečal pritok ljudi na podeželje zato ker so sedaj spoznali da jim prostor/narava več pomeni kot pa lokacija. Ampak tudi ta vpliv se zna takoj pod odprtju občin/regij zelo hitro izničiti.
No, edino, če bi se vsi začeli rinit v točno določeno vukojebino, recimo Haloze, bi verjetno cene potegnilo občutneje gor.
Ampak zakaj bi hoteli vsi na eno mesto?
Ampak zakaj bi hoteli vsi na eno mesto?
Recimo, da so Haloze ali pa kaj drugega med temi, ki delajo od doma, tako popularne že itak in bi šli vsi tja. Ni nujno, da se bodo vsi enakomerno razporedili.
Razporedili se bojo tako kot se bojo, en od faktorjev kam bo kdo šel, je pa tudi cena nepremičnin. Če bojo nekje narastle, se jih bo nekaj obrnilo drugam.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Nedasemiveč ::
V Nemčiji utegnejo kmalu prepovedati gradnjo enodružinskih hiš
https://www.delo.si/novice/svet/v-nemci...
"Takšne hiše zavzemajo preveč prostora in so energetsko bolj potratne, pravijo v rdeče-zeleni koaliciji v Hamburgu."
"Takšne hiše zavzemajo preveč prostora in so energetsko bolj potratne, pravijo v rdeče-zeleni koaliciji v Hamburgu."
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Nedasemiveč ()
Počasi bom začel verjet, da ima vostok prav.
Kaj ti pomagajo vsi milijoni, če moraš zivet tako kot je najbolj efiktivno. To je pa enako kot vsi drugi. Razen če si del elite. Elita bo zmeraj.
Kaj ti pomagajo vsi milijoni, če moraš zivet tako kot je najbolj efiktivno. To je pa enako kot vsi drugi. Razen če si del elite. Elita bo zmeraj.
Nedasemiveč je izjavil:
Kaj pa enodružinske jahte?
Quack !
facepalm ::
Nedasemiveč je izjavil:
Bodo arhitekti dodali eno kuhinjo, dodaten vhod, 2 predelni steni in voila. Dvostanovanjska jahta na stari zasnovi.
Se dodaten solarni panel na streho, da se dobi subvencijo:)
ECO for life!
Kripto mesi ::
To že zadnji dve leti sprašuješ po forumu, še s prejšnjim računom (mitchoo preimenovan v PreviousUser).
Nedasemiveč je izjavil:
Tako "zeleni" politiki zajebavajo ljudi. Naj omejijo rast populacije, če si upajo. Omejitev množenja ljudi je edina prava pot do t.i. trajnosti, ki jo promovirajo.
Invictus ::
Kaj ti pomaga, če se ostali svet plodi kot podgane ?!?!?!
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Seveda bi morale biti omejitve po vsem svetu in uveljavljene s trdo roko.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: trancer01 ()
Evropski mladini, predvsem moškemu delu, se po besedah punc še fukat ne da več, kaj bi pol tukaj omejeval...
borut_p ::
Šimpanz ::
Prejšnje leto sem bil na Nizozemskem pa so mi povedali da je skoraj nemogoče dobiti dovoljenje za individualno hišo v bližini mest. Možno je graditi vrstne hiše samostoječe pa ne. Model mi je povedal da pri njih samostojne hiše u zemljo okoli gradijo samo zelo premožni, drugi pa v vrstne hiše.
Razumljivo, saj na površini dveh Slovenij živi 17,5 milijonov ljudi. Slovenija je še zelo redko poseljena v primerjavi z večino zahodne Evrope.
V Sloveniji je poseljen edino ljubljanski in gorenjski konec. Ko greš južno od avtocestnega križa in vzhodno od Trojan, je placa kolikor ga hočeš.
Seveda, problem je kaj kupit, ampak plac pa je...
Seveda, problem je kaj kupit, ampak plac pa je...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
N4m31355 ::
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...
Mnenje?
+ velik prostora
+ relativno normalna cena
+ spalnice v drugih nadstropjih
- 15 min do avtoceste
- tik nad merkatorjem (vsako jutro dostava)
- parkirišče (ni lastniško, ni pokrito, ni elektrike
- vedno vsaj prvo nadstropje brez dvigala
- dolgo in ozko, ni veliko oken
Mnenje?
+ velik prostora
+ relativno normalna cena
+ spalnice v drugih nadstropjih
- 15 min do avtoceste
- tik nad merkatorjem (vsako jutro dostava)
- parkirišče (ni lastniško, ni pokrito, ni elektrike
- vedno vsaj prvo nadstropje brez dvigala
- dolgo in ozko, ni veliko oken
Glodko ::
Tale oglas je objavljen že 1 mesec. Vem, ker spremljam dnevno. Tako da neka vroča žemljica tole očitno ni. Neto bivalne je sicer 78m2 , ti pa precej prostora zgoraj pobere streha s svojim nagibom. Je pa res, da si kar hitro v LJ in da cena ni astronomska. Nekako podobno cenovno kot Vrhnika, samo da je Vrhnika bolj ob obvoznici.
Tale oglas je objavljen že 1 mesec. Vem, ker spremljam dnevno. Tako da neka vroča žemljica tole očitno ni. Neto bivalne je sicer 78m2 , ti pa precej prostora zgoraj pobere streha s svojim nagibom. Je pa res, da si kar hitro v LJ in da cena ni astronomska. Nekako podobno cenovno kot Vrhnika, samo da je Vrhnika bolj ob obvoznici.
Samo na Vrhniki smrdi predelovalnica bioloških odpadkov kot hudič, vsaj okoli Vrtnarije. Ne vem, če se tega lahko kdaj navadiš.
Za tako ceno, bo zelo hitro šlo !
Ni nujno, ker slik okolice ni. To ponavadi pomeni eno sranje.
Zgleda kot prizidek bajte, ki so ga starši naredili za svojega mulca, pa je spizdil od njih...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
poweroff ::
Meni se zdi, da je to nad Mercatorjem v Podpeči. Ni preveč mirna okolica, na strehi je postavljena antena mobilnega operaterja, je pa res, da je bus čez cesto pa trgovina v isti bajti.
sudo poweroff
Meni se zdi, da je to nad Mercatorjem v Podpeči. Ni preveč mirna okolica, na strehi je postavljena antena mobilnega operaterja, je pa res, da je bus čez cesto pa trgovina v isti bajti.
Še slabše...
Good luck with sales...