» »

Cene stanovanj v LJ in drugod

Cene stanovanj v LJ in drugod

Temo vidijo: vsi
««
58 / 140
»»

PreviousUser ::

Ampak večina jih bo vseeno obdržala službe verjetno. Kar se tiče višine plače, pa je Banka Slovenije zaostrila pogoje glede tega, kolikšen delež plače gre lahko za kredit, tako da vsaj pri kreditih, izdanih zadnjih par mesecev ne bo problema. Za naprej pa moratoriji za vsaj eno leto.

Lonsarg ::

Če je inflacija gre tudi plača gor. Inflacija je voda na mlin vsem ki so kredit vzeli.

Nezaposlenost je pa druga zgodba.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

thramos ::

Saj v nobeni krizi (še) ni izgubila službe večina.

A večina tudi ne trguje z nepremičninami.

Cene vedno premika manjšina.

PrimoZ_ ::

So že banke začele "jamrat"
https://siol.net/posel-danes/novice/ban...

Da nas pripravijo počasi na to, da bomo spet pomagal dokapitalizirat, ker pač ... :))

Valvoline ::

https://www.24ur.com/novice/korona/mehk...
400 za zacetek. To so vse uvozeni suznji, ce se vrnejo domov je to najmanj 50-100 stanovanj praznih mogoce se vec v NM/okolici. Mam sestricno tam, NM je solski primer pumpanja cen zarad oddajanje balkancem, cene stanovanj so poskocile za 100%, pol revoza, krke, adrie itn so balkanci, slovenci nocejo delat.

Zgodovina sprememb…

3p ::

PrimoZ_ je izjavil:

So že banke začele "jamrat"
https://siol.net/posel-danes/novice/ban...

Da nas pripravijo počasi na to, da bomo spet pomagal dokapitalizirat, ker pač ... :))

Seveda. Bomo videli, kako nam bojo zdaj to zapakirali. Ker baje smo banke prodali, da jih ne bi rabili še kdaj dokapitalizirati. ;((

recmajkemi ::

Opazil sem, da so začeli prodajati stanovanja na Jurčkovi. Kakšne se vam zdijo cene glede na lokacijo in čas v katerem se prodaja?
V tej državi vsi vedo za vse svinjarije, ki se dogajajo.
Ko pa vprašaš, kdaj so prijavili kako stvar pa črički.
Če veš, obišči & prijavi na; e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2377

Smurf ::

Meni se zdi kaksnih 20% predrago.

l0g1t3ch ::

Ta teden hodim okoli po bankah, 2 opazki:
- vsi bi radi prodali življensko zavarovanje, nekje je to celo pogoj
Se to splača vzet pri banki, da ti poplača kredit v primeru smrti/100% invalidnosti ? Po eni strani ni velik strošek, po drugi pa krije precej ozke primere. Verjetno bolje poiskati kako zavarovanje direktno pri zavarovalnicah

- kaj je s foro... "zaenkrat vam lahko ponudim samo take obrestne mere, ko bi sklepali kočno pogodbo se pa mogoče še lahko kaj zmenimo"
Tega res ne razumem, dajte sedajle najbolšo ponudbo kar lahko, obljuba da bo ob kočnem podpisu pogodbe mogoče še kaj bolje, mi ne pomeni nič, samo vas ne bom izbral

Steinkauz ::

Jst sm prišel na abanko na viču (kjer sm bil komitent) z ponudbo iz unicredit (za spremenljivo 1.5%).
Mi una da nek list na kirem napiše obreste mere okoli 2%. Rečem, da mam tle konkurenčno ponudbno z 1.5%.
Je rekla, da ne more kr takoj dat dobre obreste mere. Jst sm bil sam ???!
In pol mi čez par dni pošlje na mail ponudo z 1.8 ampak morm tko 2 kreditni vzet pa še neke varčevalne računete odpret.
In sm šel čez par dni sam račun zapret. Kaka neresnost, k da smo v vrctu.

profii ::

l0g1t3ch je izjavil:

Se to splača vzet pri banki, da ti poplača kredit v primeru smrti/100% invalidnosti ? Po eni strani ni velik strošek, po drugi pa krije precej ozke primere. Verjetno bolje poiskati kako zavarovanje direktno pri zavarovalnicah

- kaj je s foro... "zaenkrat vam lahko ponudim samo take obrestne mere, ko bi sklepali kočno pogodbo se pa mogoče še lahko kaj zmenimo"
Tega res ne razumem, dajte sedajle najbolšo ponudbo kar lahko, obljuba da bo ob kočnem podpisu pogodbe mogoče še kaj bolje, mi ne pomeni nič, samo vas ne bom izbral

1. Mislim da dobiš brez življenskega, samo pod slabšimi pogoji. Na ta način si malce povrnejo slabšo obrenstno mero.
2. Vrjetno so v preteklosti ljudje dobili predobre ponudbe in potem so okol leteli z tistim listom do vseh bank in rezultat je bil samo še nižje obrestne mere. Zaslužili niso pa nič. Beri kaj se je zgodilo v postu pod tvojim.

sandmat ::

trenutno dobiš okoli 1.8 fiksno obrestno mero pri največjih, tako da sklepam, da znajo dat ostali še kaj nižje.

sandmat je izjavil:

trenutno dobiš okoli 1.8 fiksno obrestno mero pri največjih, tako da sklepam, da znajo dat ostali še kaj nižje.

Kje ?
Najman sem dobil 2,2 za fiksno.
Za variabilno pa je bilo najniže 1,6.

In ja mi gre na živce, da ti šele tik pred podpisom lahko ponudijo tist kao najboljšo možno ponudbo.
Jaz pričakujem, da dajo karte na mizo preden karkoli podpisujem, saj logično da bom izbral najnižjo oz. tisto kjer bo manj komplikacij, če bo razlika zares majhna.

sass628 ::

Z ženo sva Marca pred Covidom vzela kredit pri Gorenjski banki.
Jaz: 70k s fiksno obrestno mero 2,3 / 20 let
Ona: 70k s spremenljivo obrestno mero 1,3 /20 let

Življensko zavarovanje sva tudi sklenila, vendar sva sama tako hotela.

Hot tip: banka pod nobenim pogojem ne sme pogojevati kredit z živ. zavarovanjem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: sass628 ()

[

Zgodovina sprememb…

• spremenil: sass628 ()

Hm... Očitno dobivam dokaj slabe ponudbe.

Bo res treba še kak krog narest :/

Lonsarg ::

Jaz sem cenej skoz prisel da sem rocno sklenil zivljensko in invalidsko in vzel raje slabso obrestno pri banki kot da bi pri njih zavarovanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Invictus ::

l0g1t3ch je izjavil:

Če je pogoj, naj ti to dajo na papir in jih prijavi tržni inšpekciji.

Namreč, po zakonu ti kredita ne smejo pogojevati s sklenitvijo ostalih produktov...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Invictus je izjavil:

l0g1t3ch je izjavil:

Če je pogoj, naj ti to dajo na papir in jih prijavi tržni inšpekciji.

Namreč, po zakonu ti kredita ne smejo pogojevati s sklenitvijo ostalih produktov...

Pogojujejo v smislu, da če želiš ugodnejšo OM, moraš sklenit življensko preko njih.
Kar na koncu pomeni da del tiste ugodnejše OM prinesejo nazaj noter.

Tega ne smejo ponujati v paketu.

Dobi na papirju in prijavi.

Je pa toliko razlik med med določenimi bankami, da se vprašaš, zakaj sploh ponujajo, če so povsem nekonkurenčni.
Očitno ciljajo na komitente, ki se jim ne da zamenjat banke oz. sploh vprašat konkurence.

Groot ::

PrimoZ_ je izjavil:

Je pa toliko razlik med med določenimi bankami, da se vprašaš, zakaj sploh ponujajo, če so povsem nekonkurenčni.
Očitno ciljajo na komitente, ki se jim ne da zamenjat banke oz. sploh vprašat konkurence.

Kar je v Sloveniji ob porazni finančni pismenosti prebivalstva najbrž na koncu še relativno dobičkonosna praksa.

Groot je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

Kar je v Sloveniji ob porazni finančni pismenosti prebivalstva najbrž na koncu še relativno dobičkonosna praksa.

Bil sem komitent GBKR, njhova najboljša možna podnuba je bila 0,2% procenta višja od ponudbe katerekoli tuje banke na prvo žogo. Začetna razlika pa je bilo 0,6%.
Podobno NLB...

l0g1t3ch je izjavil:

sandmat je izjavil:

Kje ?
Najman sem dobil 2,2 za fiksno.
Za variabilno pa je bilo najniže 1,6.

In ja mi gre na živce, da ti šele tik pred podpisom lahko ponudijo tist kao najboljšo možno ponudbo.
Jaz pričakujem, da dajo karte na mizo preden karkoli podpisujem, saj logično da bom izbral najnižjo oz. tisto kjer bo manj komplikacij, če bo razlika zares majhna.

NLB, dva tedna nazaj. Na koncu so itak vsi toliko blizu, da je vprašanje drugih bonitet, ki si jih izpogajaš (brezplačno vodenje računa/paketa za X let in podobno).

1.8 za fiksno je res neverjetno ugodno, kar težko verjamem.
Jaz sem najboljše dobil 2.2, naslednja najboljša pa 2.4, variabilna pa 1.6 in naslednja najboljša 1.8.

NLB je imel sicer solidno variabilno, medtem ko s fiksno so bili povsem nekonkurečni.

iTrader ::

l0g1t3ch je izjavil:

Mogoce ima hud credit score. Ceprav eni bi rekli da v tem primeru ne bi pisal po forumih.

l0g1t3ch je izjavil:

Jaz sem najboljše dobil 2.2, naslednja najboljša pa 2.4, variabilna pa 1.6 in naslednja najboljša 1.8.

NLB je imel sicer solidno variabilno, medtem ko s fiksno so bili povsem nekonkurečni.

Na koliko let in koliko kredita si dobil 2.2? S hipoteko ali zavarovanjem?

časovni razpon kredita precej vpliva. Jaz sem gledal na 10-15 let, če jemlješ na 30 je verjetno cifra precej drugačna.

15 let.
Nisem še imel nobenega kredita, imam precej prihrankov in več kot dobre prilive. Očitno so ocenili da me lahko olupijo :D

Kako pa je z vpisov v kataster stavb ?
Kolikor gledam praktično nobena starejša hiša ni vpisana. Naj pa bi to sedaj postalo obvezno do 2021.
Kaj to pomeni v praksi ? Stroški, komplikacije ?

3/4 ali pa še več zgradb ni vpisanih v kataster stavb tako, da ne se sekirat. Prvič slišim da bi bil kak obvezen vpis za stare hiše narejene pred sprejetjem zakona v 90ih.

Je kdo kaj slišal, da bi bil vpis v kataster obvezen za vse zgradbe (tudi stare) do najkasneje jeseni 2021, sicer boš dobil kazen.

njyngs ::

Kdor je nazadnje sklepal kredite pri katerikoli banki... so od vas zahtevali tudi Administrativno prepoved? Hočejo me prepričat, da to ni nič takšnega, ampak jim najbolj ne verjamem, na spletu pa ne najdem nič konkretnega. Ima kdo kaj več informacij?

Smrekar1 ::

njyngs je izjavil:

Kdor je nazadnje sklepal kredite pri katerikoli banki... so od vas zahtevali tudi Administrativno prepoved? Hočejo me prepričat, da to ni nič takšnega, ampak jim najbolj ne verjamem, na spletu pa ne najdem nič konkretnega. Ima kdo kaj več informacij?

Jup. To pomeni samo to, da če nisi priden in ne plačuješ kredita, čeprav imaš dohodke, se ti lahko usedejo na plačo.

Dokler si priden in redno plačuješ obroke težav ne pričakuj.

trancer01 ::

To je povsem običajno pri najemu kredita.

@njyngs

Ta obrazec ti dajo da odneseš delodajalcu. Zahtevali pa nama niso da nama odtegljaje plačuje delodajalec oz. se odločiš sam. Midva imava preko direktne bremenitve.

Bom se poskusil zmenit brez tega. Sicer pa verjetno lahko rečeš, da delodajalec noče podpisat?

Ne, lahko se pa dogovoriš za direktno bremenitev svojega TR.

Smurf ::

njyngs je izjavil:

Bom se poskusil zmenit brez tega. Sicer pa verjetno lahko rečeš, da delodajalec noče podpisat?

Sej to se zavedas, da je za njih cisto vseeno ali noces podpisati ti ali tvoj delodajalec? Ne vem zakaj enostavno ne poves po resnici.

Smurf je izjavil:

njyngs je izjavil:

Sej to se zavedas, da je za njih cisto vseeno ali noces podpisati ti ali tvoj delodajalec? Ne vem zakaj enostavno ne poves po resnici.

Saj sem rekel, danes. So rekli, da ni obvezno. Vsekakor pa poskusijo uturit.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: njyngs ()

njyngs je izjavil:

Brez administrativne prepovedi ne bo šlo.

Ni pa treba, da ti delodajalec plačuje obroke kredita (zakaj bi to neumnost sploh uporabil, se mi zdi da je ostanek socializma, ko so firme dajale kredite????), ampak naj ti trgajo direktno z računa.

Kodrnusa ::

Sem delal na banki na kreditih... Možnosti sta trajnik ali administrativna prepoved. Banka preferira administrativno prepoved ker že delodajalec nakaže del plače (obrok) banki preden nakaže plačo... S tem se banka zavaruje, da bi kreditojemalec zapravil ali dvignil ves denar ali preden bo trajnik na vrsti (recimo 18ga). Banka mora potem klicati kreditojemalce in se z njimi ubadati. Vsi obroki kreditov, ki niso do konca meseca poravnani se štejejo v banki pod slabitve, kar se na koncu neseca pozna na uspešnosti banke! Je pa veliko podjetij, ki nočejo izdati administrativne prepovedi, ker se jim s tem ne da ukvarjati. Zato je vedno opcija trajnik. Mi smo kdaj kakim rizičnimi strankam celo dali pogoj, podpisano administrativno prepoved. V nasprotnem primeru smo kredit zavrnili...

Torej ste še optimisti da bo gospodarstvo štartalo nazaj kot da ni bilo nič in da ne bo nobenega vpliva na nepremičnine?

olegq ::

Valvoline je izjavil:

400 za zacetek. To so vse uvozeni suznji, ce se vrnejo domov je to najmanj 50-100 stanovanj praznih mogoce se vec v NM/okolici. Mam sestricno tam, NM je solski primer pumpanja cen zarad oddajanje balkancem, cene stanovanj so poskocile za 100%, pol revoza, krke, adrie itn so balkanci, slovenci nocejo delat.

Seveda nocejo delat ce je politika taksna, da se dvigne socialna pomoc. Marsikdo bo rajs vzel 400 eur namest trpel zoprne sefe in izkoriscanje za 600 eur. S tem politika podpira drzavljane naj cim vec ostanejo doma in tako lahko uvazajo dost cenejso delovno silo. Ce bi recimo imeli socialno pomoc zgolj 200 eur bi vec delovnih mest bilo zapolnjenih in posledicno manj potrebe po uvozu pocen tujcev, ki jih izkoriscajo za majhnen denar.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: olegq ()

Kodrnusa je izjavil:

Sem delal na banki na kreditih... Možnosti sta trajnik ali administrativna prepoved. Banka preferira administrativno prepoved ker že delodajalec nakaže del plače (obrok) banki preden nakaže plačo... S tem se banka zavaruje, da bi kreditojemalec zapravil ali dvignil ves denar ali preden bo trajnik na vrsti (recimo 18ga). Banka mora potem klicati kreditojemalce in se z njimi ubadati. Vsi obroki kreditov, ki niso do konca meseca poravnani se štejejo v banki pod slabitve, kar se na koncu neseca pozna na uspešnosti banke! Je pa veliko podjetij, ki nočejo izdati administrativne prepovedi, ker se jim s tem ne da ukvarjati. Zato je vedno opcija trajnik. Mi smo kdaj kakim rizičnimi strankam celo dali pogoj, podpisano administrativno prepoved. V nasprotnem primeru smo kredit zavrnili...

Hvala za insight. Se popolnoma strinjam za rizične skupine. Tam ti drugo ne preostane.

olegq je izjavil:

Valvoline je izjavil:

Seveda nocejo delat ce je politika taksna, da se dvigne socialna pomoc. Marsikdo bo rajs vzel 400 eur namest trpel zoprne sefe in izkoriscanje za 600 eur. S tem politika podpira drzavljane naj cim vec ostanejo doma in tako lahko uvazajo dost cenejso delovno silo. Ce bi recimo imeli socialno pomoc zgolj 200 eur bi vec delovnih mest bilo zapolnjenih in posledicno manj potrebe po uvozu pocen tujcev, ki jih izkoriscajo za majhnen denar.

Nekaj še pozabljaš. Dobijo 400EUR in se ne ukvarjajo z nikomer... hkrati pa še v "prostem času" na črno naredijo za eno minimalno plačo zraven :) win-win. Seveda meni osebno to gre na jetra, ampak marsikdo tako živi en lep neobremenjen lifestyle, ki mu kot socialnemu problemu prinese še kup ugodnosti drugje. Jih je kar za razumet.

Razmerje plačil za pošteno delo in socialo je pač v kurcu. Tkle mamo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: njyngs ()

Težava niso previsoke socialne podpore ampak prenizke plače.

https://gradbenistvo.finance.si/8962311...

Gurs: Rast cen stanovanj v Ljubljani se je ustavila že pred korono, v letu dni so zrasle za odstotek

Vlakec je na vrhu, sedaj pa vožnja navzdol...

pi pawr ::

PrimoZ_ je izjavil:

https://gradbenistvo.finance.si/8962311...

Gurs: Rast cen stanovanj v Ljubljani se je ustavila že pred korono, v letu dni so zrasle za odstotek

Vlakec je na vrhu, sedaj pa vožnja navzdol...

A velja to le za nekaj stanovanj po Ljubljani?

Povpraševanje za ostala stanovanja je še vedno višje od ponudbe. Zanimiva stanovanja se hitro prodajo.

Jaz kupujem, pretirano se mi sicer še ne mudi. Čakati/ne čakati, to je zdaj nagradno vprašanje...

https://siol.net/posel-danes/novice/po-...

Jaz mislim da bo v roku dveh let že občutna korekcija cen.

poweroff ::

Ogabna reklama za ARAG.
sudo poweroff

Res je, ampak mrhovinarji se ne zbirajo zato, ker bi bila prihodnost svetla in polna rožic.

poweroff ::

Torej: https://siol.net/posel-danes/novice/pog...

Par poudarkov:

razcveta slovenskega nepremičninskega trga pa je vsaj za zdaj konec, navaja poročilo o slovenskem trgu nepremičnin za lansko leto, ki ga je izdala Geodetska uprava.

Rasti na nepremičninskem trgu, ki smo jo beležili v zadnjih letih, letos ni mogoče pričakovati, spremembe na nepremičninskem trgu pa so odvisne od tega, kako hitro bo gospodarstvo okrevalo.

Prve spremembe so že opazne na trgu najemniških stanovanj, kjer so cene upadle za okoli 15 odstotkov, pojasnjuje Roman Prskalo iz nepremičninske agencije Metropola IN. To je predvsem posledica tega, da v tem obdobju ni bilo najemnikov za stanovanja, ki se oddajajo na Airbnb, Booking.com in drugih platformah za kratkoročno oddajanje. Lastniki so svoja stanovanja zato začeli oddajati v klasičen najem, z večjim številom najemniških stanovanj na trgu in večjo konkurenco pa so upadle tudi cene.

Skratka, točno to sem začel govoriti že par mesecev nazaj, lastniki stanovanj pa so kot staro lajno ponavljali mantro, da ni res... ker če neko neumnost izrečeš 1000x, potem menda postane resnica... :))
sudo poweroff
««
58 / 140
»»