☰

» »

Cene stanovanj v LJ in drugod

Cene stanovanj v LJ in drugod

Temo vidijo: vsi
««
300 / 303
»»

Utk ::

13% manj praznih stanovanj in 3% nižje najemnine je najbolj impresiven rezultat kar smo jih našli?

Meni je jasno da to ne bo rešilo bistvo problema, ampak ti rezultati so še slabši kot bi jaz pričakoval. Problem takih brezveznih ukrepov je da se zarad njih izgublja čas ko bi lahko naredili kaj dejansko koristnega.

johnnyyy ::

energetik je izjavil:

Cene v SLO v povprečju rastejo 8,2 % letno zadnjih 10let. Nek investitor v 500k vredno stanovanje ima letno 41k donosa.
6k kazni ali pa stalno odprta pipa/radiatorji so prdec v morje proti tem donosom.
Tega bi se morali lotiti na drugačen način, samo ne vem kakšen.

Problem prazne nepremičnine je cashflow. Torej če imaš ti prazno nepremičnino ali pa jo imaš kot sekundarno in je vredna 500k, boš imel računovodsko 41k€ dobička na leto, samo z vzdrževanjem/stroški/davki/kazni itd. boš pa moral vsako leto od nekje drugje vzeti teh 6k€. In kje jih boš vzel? Boš na šihtu nadure delal zato da boš imel, ali si ne boš nič dopusta privoščil? Boš delnice, ki ti delajo 10%/leto prodajal da boš flikal to luknjo? Tako da ta računica se precej hitro podre, še posebej če računaš da bi lahko teh 6k€/leto investiral nekam drugam.

Če imaš v LJ prazno nepremičnino recmo 70m², si se odpovedal cca 10k€/leto. Zato bi tudi pri kakšnem davku bilo eno izmed vprašanj, kakšen davek/kazen bi moral plačati nekdo da bi oddal - ker če se človek odpove 10k€/leto - mu najbrž ni težko v življenju? Sicer pa imamo tudi tukaj gor zagovornike davka ki imajo prazne nepremičnine pa bi lahko najprej ti povedali koliko ledvic so pripravljeni dati, dokler ne oddajo ...

kzzzz ::

Alcarinnn je izjavil:

kzzzz je izjavil:

Alcarinnn je izjavil:

kzzzz je izjavil:

Alcarinnn je izjavil:

kzzzz je izjavil:

Poanta nobenega zakona takega stila ni poloviti vse možne luknje, ampak poloviti en dela tega. In vse nepremičnine, ki so prazne sedaj, ne bodo ostale prazne v praksi, ampak bo kaka prišla tudi dejansko na trg.

SUper spremenil boš cel zakon zato da boš dobil na trg 7 nepremičnin ali pa 27 saj je vseeno...

BRAVO...

Iz katere analize si dobil te številke? Prosim za vir.

Iz enake kot dobite vi da bo več nepremičnin na voljo če bo davek... torej iz nobene.

Za razliko od rent freeza, ki je bil povsod še kar katastrofalen ukrep in ga ne podpiram osebno (zaradi raziskovanih slabih učinkov), ima tovrsten davek na drugo nepremičnino/na prazne pozitiven učinek. Kjer je bil uveden, je imel načeloma statistično pomemben učinek (torej ne "7 ali 27") in to brez raznih preklasifikacij/član družine napisan na stanovanje. Primeri:
- Kanada, British Columbia: davek na prazne/špekulativne dodatne nepremičnine, ~20.000 stanovanj je prešlo v dolgoročni najem v Metro Vancouvru. Vir: https://news.gov.bc.ca/files/Speculatio...
- Kanada, Vancouver: podoben davek, -21 % praznih stanovanj. Vir: https://cdhowe.org/publication/ripple-e...
- Kanada, Ottawa, podoben davek, podoben pozitiven učinek. Vir: https://ottawa.ca/en/city-hall/open-tra...
- Francija, nacionalni davek na dolgotrajno prazna stanovanja, -13 % praznih stanovanj glede na primerljive občine brez davka. Vir: https://www.sciencedirect.com/science/a...
- Avstralija, Melbourne/Victoria, podoben davek, -3 % cen stanovanj in približno -3 % najemnin kot posledico davka. Vir: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm...

Lahko predstaviš raziskave, ki kažejo nasprotno, seveda.

Problem je

1. Ne vemo točnih kriterijev za vsak primer kaj je po njihovem PRAZNA nepremičnina...
2. Ne vemo točno kako bi bilo na ISTIH lokacijah če ne bi bilo tega... to da primerjamo z drugimi regijami ki imajo svoje specifike po potrebah prebivalstva je tako tako...

Problem je nekaj drugega - da si se ti že odločil, kaj je učinek. In ni raziskave, ki bi zate bila dovolj dobra.

A bi lahko bile metodologije drugačne, da bi točneje odgovorile na vprašanja, ki si jih zastavljava v tem pogovoru? Ja. Ampak zaenkrat so to najboljše raziskave, ki kažejo v prid temu, kar jaz pravim.

Lahko najdeš raziskave, ki imajo boljšo metodologijo in kažejo v prid učinku, za katerega ti trdiš, da je resničen. Dokler jih ne predstaviš tu, pač nimaš prav. Razen če je meja za to, kateri učinek je pravi, da je pravi tisti, ki nima nobenih dokazov zadaj, in ne tisti, ki ima kar nekaj raziskav z omejeno metodologijo.

Jaz si z veseljem premislim, če mi najdeš boljše raziskave, ki potrjujejo tvojo hipotezo - ker sem si že v preteklosti glede rent freeza, ki se mi je dsetletje nazaj zdela okej ideja, pa smo videli, da pač ni (čeprav so metodologije raziskav, ki so to pokazale, podobne tem, tako da ne vem, zakaj tistim verjameš, tem pa ne).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kzzzz ()

Alcarinnn ::

kzzzz je izjavil:

Alcarinnn je izjavil:

kzzzz je izjavil:

Alcarinnn je izjavil:

kzzzz je izjavil:

Alcarinnn je izjavil:

kzzzz je izjavil:

Poanta nobenega zakona takega stila ni poloviti vse možne luknje, ampak poloviti en dela tega. In vse nepremičnine, ki so prazne sedaj, ne bodo ostale prazne v praksi, ampak bo kaka prišla tudi dejansko na trg.

SUper spremenil boš cel zakon zato da boš dobil na trg 7 nepremičnin ali pa 27 saj je vseeno...

BRAVO...

Iz enake kot dobite vi da bo več nepremičnin na voljo če bo davek... torej iz nobene.

Za razliko od rent freeza, ki je bil povsod še kar katastrofalen ukrep in ga ne podpiram osebno (zaradi raziskovanih slabih učinkov), ima tovrsten davek na drugo nepremičnino/na prazne pozitiven učinek. Kjer je bil uveden, je imel načeloma statistično pomemben učinek (torej ne "7 ali 27") in to brez raznih preklasifikacij/član družine napisan na stanovanje. Primeri:
- Kanada, British Columbia: davek na prazne/špekulativne dodatne nepremičnine, ~20.000 stanovanj je prešlo v dolgoročni najem v Metro Vancouvru. Vir: https://news.gov.bc.ca/files/Speculatio...
- Kanada, Vancouver: podoben davek, -21 % praznih stanovanj. Vir: https://cdhowe.org/publication/ripple-e...
- Kanada, Ottawa, podoben davek, podoben pozitiven učinek. Vir: https://ottawa.ca/en/city-hall/open-tra...
- Francija, nacionalni davek na dolgotrajno prazna stanovanja, -13 % praznih stanovanj glede na primerljive občine brez davka. Vir: https://www.sciencedirect.com/science/a...
- Avstralija, Melbourne/Victoria, podoben davek, -3 % cen stanovanj in približno -3 % najemnin kot posledico davka. Vir: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm...

Problem je

1. Ne vemo točnih kriterijev za vsak primer kaj je po njihovem PRAZNA nepremičnina...
2. Ne vemo točno kako bi bilo na ISTIH lokacijah če ne bi bilo tega... to da primerjamo z drugimi regijami ki imajo svoje specifike po potrebah prebivalstva je tako tako...

Problem je nekaj drugega - da si se ti že odločil, kaj je učinek. In ni raziskave, ki bi zate bila dovolj dobra.

A bi lahko bile metodologije drugačne, da bi točneje odgovorile na vprašanja, ki si jih zastavljava v tem pogovoru? Ja. Ampak zaenkrat so to najboljše raziskave, ki kažejo v prid temu, kar jaz pravim.

Lahko najdeš raziskave, ki imajo boljšo metodologijo in kažejo v prid učinku, za katerega ti trdiš, da je resničen. Dokler jih ne predstaviš tu, pač nimaš prav. Razen če je meja za to, kateri učinek je pravi, da je pravi tisti, ki nima nobenih dokazov zadaj, in ne tisti, ki ima kar nekaj raziskav z omejeno metodologijo.

Jaz si z veseljem premislim, če mi najdeš boljše raziskave, ki potrjujejo tvojo hipotezo - ker sem si že v preteklosti glede rent freeza, ki se mi je dsetletje nazaj zdela okej ideja, pa smo videli, da pač ni (čeprav so metodologije raziskav, ki so to pokazale, podobne tem, tako da ne vem, zakaj tistim verjameš, tem pa ne).

Jaz predvsem verjamem v korenček namesto palico...

Gledam po sebi... če bi mi nekdo rekel, Majster, ne rabiš več za delnice nič poročat FURSu in Dividende so davek 0%

Bi takoj prodal nepremičnino in vložil denar v delnice ki nosijo dividende ala Krka, NLB itd...

Ampak tega vi in vlada noče...

Alcarinnn je izjavil:

kzzzz je izjavil:

Alcarinnn je izjavil:

kzzzz je izjavil:

Alcarinnn je izjavil:

kzzzz je izjavil:

Alcarinnn je izjavil:

kzzzz je izjavil:

BRAVO...

Problem je

Gledam po sebi... če bi mi nekdo rekel, Majster, ne rabiš več za delnice nič poročat FURSu in Dividende so davek 0%

Bi takoj prodal nepremičnino in vložil denar v delnice ki nosijo dividende ala Krka, NLB itd...

No, lepo da sva razčistila - jaz sklepam na učinke, ki jih ima zakonodaja, iz raziskav, ti pa iz svojih občutkov. Kva je že ta cringe internetni Ben Shapiro meme? Facts over feelings? Priporočam.

No, lepo da sva razčistila - jaz sklepam na učinke, ki jih ima zakonodaja, iz raziskav, ti pa iz svojih občutkov. Kva je že ta cringe internetni Ben Shapiro meme? Facts over feelings? Priporočam.

Fact je predvsem to da nikjer državi z več zakoni ni uspelo rešit problematike ki jo omenjamo tukaj... praviloma je edini način gradnja dovolj nepremičnin... ne pa prerazporejanje in davki...

Ker rešitev problema je to da čistilka in hišnik v OŠ kupita nepremičnino in imata zato otroke (to je bojda "vaša" ideja) Ali da ena ki dela na upravni in prodajalec kupita... ampak ti zakoni tega ne bodo rešili, ker moramo prvo sprejet da taki ljudje pač ne morejo kupovati na najbolj zaželjenih lokacijah.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Alcarinnn ()

Alcarinnn je izjavil:

Fact je predvsem to da nikjer državi z več zakoni ni uspelo rešit problematike ki jo omenjamo tukaj... praviloma je edini način gradnja dovolj nepremičnin... ne pa prerazporejanje in davki...

Ker rešitev problema je to da čistilka in hišnik v OŠ kupita nepremičnino in imata zato otroke (to je bojda vaša ideja) Ali da ena ki dela na upravni in prodajalec kupita... ampak ti zakoni tega ne bodo rešili, ker moramo prvo sprejet da taki ljudje pač ne morejo kupovati na najbolj zaželjenih lokacijah.

Nikjer nisem trdil drugače. Tudi najin pogovor se je navezoval na eno zelo specifično stvar. To zdaj pivotiraš na neko drugo temo - če bi takoj to čutil, bi že takoj rekel, da se nočeš pogovarjat o tem, o čemer sva se, to si zdaj ven potegnil, ko ti je bilo dokazano nasprotno. Še sam si rekel, da se glede teh stvari odločaš tako, da preveriš pri sebi, kako se počutiš glede stvari, in to je potem zate fakt, kakšne spremembe bodo prinesle pozitivne učinke.

Jaz se povsem strinjam s tem, da je treba primarno več graditi in slovenske ekvivalente NIMBY-jev poslat v kurac. Ampak to ni bila najina debata. In ne vem, zakaj me mečeš pod "vaše". Od kje ti to, zakaj mi polagaš stvari v usta? Po tem, ko sem celo kritiziral rent freeze. Svašta, ideološkost pred resnico, mislim, da sva ta pogovor zaključila. Čao.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kzzzz ()

kzzzz je izjavil:

Alcarinnn je izjavil:

Ker rešitev problema je to da čistilka in hišnik v OŠ kupita nepremičnino in imata zato otroke (to je bojda vaša ideja) Ali da ena ki dela na upravni in prodajalec kupita... ampak ti zakoni tega ne bodo rešili, ker moramo prvo sprejet da taki ljudje pač ne morejo kupovati na najbolj zaželjenih lokacijah.

Nikjer nisem trdil drugače. Tudi najin pogovor se je navezoval na eno zelo specifično stvar. To zdaj pivotiraš na neko drugo temo - če bi takoj to čutil, bi že takoj rekel, da se nočeš pogovarjat o tem, o čemer sva se, to si zdaj ven potegnil, ko ti je bilo dokazano nasprotno. Še sam si rekel, da se glede teh stvari odločaš tako, da preveriš pri sebi, kako se počutiš glede stvari, in to je potem zate fakt, kakšne spremembe bodo prinesle pozitivne učinke.

Jaz se povsem strinjam s tem, da je treba primarno več graditi in slovenske ekvivalente NIMBY-jev poslat v kurac. Ampak to ni bila najina debata. In ne vem, zakaj me mečeš pod "vaše". Od kje ti to, zakaj mi polagaš stvari v usta? Po tem, ko sem celo kritiziral rent freeze. Svašta, ideološkost pred resnico, mislim, da sva ta pogovor zaključila. Čao.

Saj sem dal "vaše" v narekovaje z namenom ker nisem ziher da je karkoli idealoškega...

Pač težko je sprejemat kaznovanje z davkom za to ker si nekaj lastiš, enim to pač ne bo jasno.. nekateri v 13% ali 3% vidite boljše za nekatere jaz pa slabše za nekoga drugega... Dokler nisi ti na tej strani je ok...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Alcarinnn ()

Alcarinnn je izjavil:

Zato ker te stvari niso za narod dobre. Naš problem investiranja v nepremičnine je problematičen v smislu, ker preveč investiramo v tiste nepremičnine, ki jih potem sami uporabljamo. Naša statistika se giba v velikih hišah, vikendih, kakšnih praznih stanovanjih - v rezervi in posledično pri pametnih stvareh zmanjka.

Če si nekdo želi, da nihče ne vlaga v dodatne nepremičnine in da nihče nima 2 nepremičnin, iz drugega konca pomeni, da si želi, da so vsi ki bi šli v najem - pod mostom.

Problem je tudi širši - zakaj folk tako močno vlaga v nepremičine? Eno je finančna nepismenost, eno je pa tudi obdavčitev dobička na vlagateljskih trgih. Če se slednje sprosti, se en tok tega denarja vloži sem namesto v nepremičnine.

johnnyyy je izjavil:

Alcarinnn je izjavil:

Zato ker te stvari niso za narod dobre. Naš problem investiranja v nepremičnine je problematičen v smislu, ker preveč investiramo v tiste nepremičnine, ki jih potem sami uporabljamo. Naša statistika se giba v velikih hišah, vikendih, kakšnih praznih stanovanjih - v rezervi in posledično pri pametnih stvareh zmanjka.

Če si nekdo želi, da nihče ne vlaga v dodatne nepremičnine in da nihče nima 2 nepremičnin, iz drugega konca pomeni, da si želi, da so vsi ki bi šli v najem - pod mostom.

Problem je v tem, ker samo vlaganje v nepremičnine (ali držanje pridobljenih skozi generacije) je DEJANSKO birokracija free...

Kot pravim, zakaj bi bilo slabo da so dividende za SLO obdavčene z 0% davka? Namesto BRUTALNIH 25%...???

Država in vsak državljan bi morali biti veseli da ljudje pridemo do kapitala ki nam nosi dividende in smo manjša skrb države, namesto tega nam to otežujejo preko četrtinskega davka...

Recimo če imaš 200k denarja v 1 nepremičnini ki si jo podedoval in raste 10% na leto, potem pa primerjamo to z tem da daš 200k v neko delnico ki daje 7% dividend...

Super... si misliš bom dobil letno 14k ko prodam nepremičnino, namesto tega HOPALA, udari država požrešna gor z 25% davka in ti vzame 3,5k!!! Veš kaj je to... to je razlika med tem da imaš minimalca in da moraš nujno nazaj delat...

Dajmo državljanom pustit dividende pa bodo manj zainteresirani za držanje nepremičnin... poznam vsaj 3 ki bi jih v takih primerih prodali. Noben od nas pa ne bi prodal če bi bil davek na prazne ker bi tako uredili s prepisi.

Alcarinnn je izjavil:

Problem je v tem, ker samo vlaganje v nepremičnine (ali držanje pridobljenih skozi generacije) je DEJANSKO birokracija free...

Ma kakšna birokracija free?! Crkne nekaj, pokličeš 5 mojstrov od 3 dobiš ponudbe, se dogovarjaš kdaj pridejo in jemlješ dopust.

Ko imaš brokerja, si še mailov ni treba pogledati ko dobiš dividende.

Alcarinnn je izjavil:

Država in vsak državljan bi morali biti veseli da ljudje pridemo do kapitala ki nam nosi dividende in smo manjša skrb države, namesto tega nam to otežujejo preko četrtinskega davka...

Ja in ne, ker na koncu če vsi financiramo SP500 in zanemarjamo naše gospodarstvo bomo na koncu v precej večji buli.

Alcarinnn je izjavil:

Recimo če imaš 200k denarja v 1 nepremičnini ki si jo podedoval in raste 10% na leto, potem pa primerjamo to z tem da daš 200k v neko delnico ki daje 7% dividend...

Super... si misliš bom dobil letno 14k ko prodam nepremičnino, namesto tega HOPALA, udari država požrešna gor z 25% davka in ti vzame 3,5k!!! Veš kaj je to... to je razlika med tem da imaš minimalca in da moraš nujno nazaj delat...

Dajmo državljanom pustit dividende pa bodo manj zainteresirani za držanje nepremičnin... poznam vsaj 3 ki bi jih v takih primerih prodali. Noben od nas pa ne bi prodal če bi bil davek na prazne ker bi tako uredili s prepisi.

Pri delnicah si podobno obdavčen kot pri nepremičninah. Če imaš od kapitala dohodek oddajanje/dividende ti ga obdavčijo s 25% (27.5%), če ti pa vrednost raste pa se obdavči dobiček ob prodaji, ki je enak za delnice kot za nepremičnine (razen če v epremičnini živiš zadnja 3 leta).

Torej če imaš delnico ki raste v povprečju 5%/leto in zraven dobiš še 5% dividend, si v praksi precej na boljšem, kot če imaš nepremičnino (dela je konkretno manj in še cashflow je boljši).

Telbanc ::

Alcarinnn je izjavil:

In seveda Karitas bi ti plačal kapitalski dobiček?:D

Nepremičnine so šle konkretno gor, je treba še naprej razlagat da nakladate. Nepremičnino ko kupiš, ne moreš več na lahko prodat tko ko pred 25 leti. Brez da ti Furs sleče gate.

Zato dober davek in bi šlo čuda v najem, seveda ob uvedbi zakonodaje, ki bi lastnika ščitila pred "norimi najemniki":
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

Ma kakšna birokracija free?! Crkne nekaj, pokličeš 5 mojstrov od 3 dobiš ponudbe, se dogovarjaš kdaj pridejo in jemlješ dopust.

Če imaš prazno teh težav praviloma ni.

Ja in ne, ker na koncu če vsi financiramo SP500 in zanemarjamo naše gospodarstvo bomo na koncu v precej večji buli.

Naše gospodarstvo zanemarjamo ravno zaradi davkov.

Pri delnicah si podobno obdavčen kot pri nepremičninah. Če imaš od kapitala dohodek oddajanje/dividende ti ga obdavčijo s 25% (27.5%), če ti pa vrednost raste pa se obdavči dobiček ob prodaji, ki je enak za delnice kot za nepremičnine (razen če v epremičnini živiš zadnja 3 leta).

Torej če imaš delnico ki raste v povprečju 5%/leto in zraven dobiš še 5% dividend, si v praksi precej na boljšem, kot če imaš nepremičnino (dela je konkretno manj in še cashflow je boljši).

Ja ampak ti hočeš več ljudi v delnicah in manj v nepremičninah kajne? Torej rešitev je da narediš delnice še boljše kot so ker pol se še manj splača imeti nepremičnino razumeš?

Torej 0% davka na dividende bi bil velik korak k temu, in ukintiev vsega poročanja prodaj vrednostnih papirjev...

Alcarinnn je izjavil:

Če imaš prazno teh težav praviloma ni.

V teoriji, v praksi pa se nekajkrat na leto nekaj najde, sicer je precej odvisno od nepremičnine - pri hiši imaš od strehe do trave. Pri stanovanju malce manj, a še vedno se najde. Recimo pri nas so delali hidravlično uravnoteženo gretje in so menjali vse ventile na radiatorjih, vsake nekaj let menjajo senzorje na radiatorjih (za delitev gretja), vodomeri za toplo/mrzlo vodo - vsakih 5 let po zakonu jih je potrebno umerit. Plinsko napeljavo tudi pregledujejo na n-let itd.

Kot drugo pri delnici točno veš vsak trenutek koliko je vredna, pri nepremičnini pa tega ne veš, saj tudi če gledaš da so šla stanovanja gor v povprečju za 10%, ni nujno da je tvoje 100 let staro stanovanje, z nekaj cm plesni sledilo temu trendu, prav lahko ni toliko zraslo. A tega sploh ne veš dokler ne začneš prodajati.

Alcarinnn je izjavil:

Ja ampak ti hočeš več ljudi v delnicah in manj v nepremičninah kajne? Torej rešitev je da narediš delnice še boljše kot so ker pol se še manj splača imeti nepremičnino razumeš?

Torej 0% davka na dividende bi bil velik korak k temu, in ukintiev vsega poročanja prodaj vrednostnih papirjev...

Ne, jaz sem zato da so naši portfeliji uravnoteženi. Vsaka družina bi morala imeti eno stanovanje za lastno bivanje in eno za oddajo in zraven še precej v delnicah, kasneje tudi v obveznicah.

Najbolj mi je smešno, ko vam ljudje lažejo, da smo slovenci nori na nepremičnine. Če bi bili nori bi imeli 5mio nepremičnin, a v reali smo proti severnim državam izjemno slabi v razmerju nepremičnine/prebivalstvo.

Če bi vsi investirali samo in le v delnice bi živeli v plesni, podrtiji in pod mostom. Zato rabimo ljudi ki investirajo v nepremičnine da se zgradijo in da se oddajajo. Ker če nimaš nikogar, ki bi ti oddal potem ti ostane le še most.

LeQuack ::

Se pravi včasih ko še ni bilo kapitalizma in oddajanja, so ljudje živeli pod mostovi, oz. pod drevesi ker mostov še ni bilo?
Quack !

Če si niso bli sposobni postavit neke koče, točno tako.

feryz ::

Enim ne kapne, da bo z novim zakonom samo še več davkov in še višji davki. Rešili pa bodo točno nič, kvečjemu še poslabšali zadeve.

Kdor misli da se nove davke sprejema ali obstoječe spreminja v dobro ljudi, ziher ni diht.

feryz je izjavil:

Enim ne kapne, da bo z novim zakonom samo še več davkov in še višji davki. Rešili pa bodo točno nič, kvečjemu še poslabšali zadeve.

Kdor misli da se nove davke sprejema ali obstoječe spreminja v dobro ljudi, ziher ni diht.

A imaš kakšen dokaz ta tovrstna zakonodaja na področju nepremičnin poslabša zadeve? Ker jaz sem zgoraj dal polno raziskav, ki kažejo nasprotno.

LeQuack je izjavil:

Se pravi včasih ko še ni bilo kapitalizma in oddajanja, so ljudje živeli pod mostovi, oz. pod drevesi ker mostov še ni bilo?

To so bili tisti časi, ko so te starši poslali na neko kmetijo in si tam služil kot hlapec/dekla. Čez dan so delali/garali spali so pa na kozolcih in senikih, medtem ko so gospodarji kmetije živeli v hiši.

Imam sorodnico (+80 let stara) - mati ji je umrla med porodom drugorojenca (skupaj z otrokom), oče si je dobil drugo žensko in mačeha jo je z 10 leti pregnala od doma. Tako je šla delat/garat na kmetije, kjer so si jo podajali. Je pravila za eno kmetijo, kjer je bil gospodar, ki je vsako nedeljo ko so šli drugi k maši "kuhal kosilo" in vedno mu je morala neka dekla pomagat (v bistvu je te dekle posiljeval - vsakič drugo - tudi lastno hčer).

V glavnem precej brutalni časi.

enavlaka ::

Nekaterim se še toži po tako "lepih časih"

jernejl ::

Utk je izjavil:

Samo čudak bi hotel živet v državi, kjer ti država gleda pod vrste kdo ti hodi v hišo.
Jaz sem takoj za, da država preneha to početi. Naj država kar dopusti, da lahko kdorkoli hodi v tvojo bajto. Podpiram.
Ampak potem ne jokat, ko bodo hodili k tebi v bajto po požarno takso, ali pa te bodo prišli nagnat v hosto in bo v to bajto potem šel živet nekdo drug. Država bo pa rekla, da to ni njen problem. Prosti trk, pa to.

feryz je izjavil:

A tako si ti predstavljaš dobrobit celotne družbe? Jemlješ ali omejuješ pravice enim in jih daješ drugim?
Saj to država že ves čas počne, sem pa takoj za to, da s tem preneha. Jaz res ne razumem, zakaj država Poldetu omejuje pravico, da gre živet v hišo preko ceste. Ali da si postavi svojo nepremičnino na nekem poljubnem zemljišču, ki mu je všeč. Država bi morala sprejeti tak zakonski okvir, ki bi omogočal enake pravice vsem državljanom do vseh nepremičnin v državi. Potem pa naj se ljudje sami med sabo dogovarjajo naprej. Če nočeš, da en Polde hodi sr*t na isti WC kot ga že dolgo uporabljaš ti, se pač z njim dogovori in skleni neko pogodbo.

Utk je izjavil:

Shelly in 200w žarnica. 20 evrov porabe na mesec, kuhanje na plin. 2 kubika vode stane 6 evrov. Še kak problem?
Prav nobenega, samo nekdo mora tam živeti poleg te žarnice in plačevati najemnino in/ali davek od darila, če ni bližnji sorodnik.
Precej manjši problem je na črno polagat ploščice kot na črno imeti nepremičnino, v kateri ne živiš. Glede na to, koliko davščin država uspe pobrati od plač, bi težko rekel, da ni učinkovita ali da se ljudje temu učinkovito izmikajo. Še bolj učinkovita bi pa ta država bila, če bi pobirala davek od premoženja, ki ga je enostavneje pobirati in se mu je težje izogniti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Jaz bi se znašel, ti bi pa spet jamral.

Če misliš da ti zdaj ne vdirajo vsakodnevno zarad naše super policije si pa še bolj neumen kot sem so zdaj mislil.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Ne, jaz sem zato da so naši portfeliji uravnoteženi. Vsaka družina bi morala imeti eno stanovanje za lastno bivanje in eno za oddajo in zraven še precej v delnicah, kasneje tudi v obveznicah.

Samo če bi čisto vsaka družina imela to, kdo bi potem najemal? :D Ker pazi 2 sta tehnično že družina...

Ne, ni se treba vsakemu s tem ukvarjat, če se kdo hoče, je pa to dobro, ne slabo.
Če ne delaš sam pa itak niti donosa da se bi splačalo.

razor1911 ::

Utk je izjavil:

Jaz bi se znašel

Seveda, goljufati in krasti zna vsak, niso pa vsi tako pokvarjeni, da bi to zares počeli.

Še manj tako zabiti, da bi se s tem hvalili.
Obstajata samo dve vrsti desničarjev: bogati in njim koristni idioti.

Preveri svoj bančni račun, da ugotoviš, v katero skupino spadaš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: razor1911 ()

Alcarinnn je izjavil:

Samo če bi čisto vsaka družina imela to, kdo bi potem najemal? :D Ker pazi 2 sta tehnično že družina...

Danes imamo ogromno samskih, ločencev, enostarševskih družin itd. In ogromno teh bi rado živelo nekje zase. Saj prebivalstvo pri nas se ni tako zelo povečalo, da bi imeli težave zaradi tega, samo struktura se je malce spremenila in imamo težave.

In če hočemo da ti ljudje nekje živijo, mora nekdo investirat v dodatna stanovanja.

johnnyyy je izjavil:

Alcarinnn je izjavil:

Danes imamo ogromno samskih, ločencev, enostarševskih družin itd. In ogromno teh bi rado živelo nekje zase. Saj prebivalstvo pri nas se ni tako zelo povečalo, da bi imeli težave zaradi tega, samo struktura se je malce spremenila in imamo težave.

In če hočemo da ti ljudje nekje živijo, mora nekdo investirat v dodatna stanovanja.

Kaj pa če bi, hmmm, povedali tej naši strukturi da si pač kot samski ki dela par 100tk nad minimalcem ne morep rivoščit bivat v centru mesta ali bližini v svojem stanovanju ker to ni rentabilno in smiselno? Ampak da pač mora sprejet sobivanje z 2-3 drugimi samskimi?

energetik ::

Alcarinnn je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

Alcarinnn je izjavil:

Kaj pa če bi, hmmm, povedali tej naši strukturi da si pač kot samski ki dela par 100tk nad minimalcem ne morep rivoščit bivat v centru mesta ali bližini v svojem stanovanju ker to ni rentabilno in smiselno? Ampak da pač mora sprejet sobivanje z 2-3 drugimi samskimi?
Saj to govorijo že same cene nepremičnin.
Problema sta pa še vedno 2:
- umetno omejevanje zazidljivih zemljišč in pa prehuda birokracija
- da mnogi kupujejo izključno za namen investiranja
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

razor1911 je izjavil:

Utk je izjavil:

Jaz bi se znašel

Seveda, goljufati in krasti zna vsak, niso pa vsi tako pokvarjeni, da bi to zares počeli.
Sem ti že napisal, da ne sklepaj po sebi.
Če je to tvoj modus operandi, torej kraja in goljufanje, ne pomeni, da je tudi od ostalih.

TorrentXL ::

Utk je izjavil:

Shelly in 200w žarnica. 20 evrov porabe na mesec, kuhanje na plin. 2 kubika vode stane 6 evrov. Še kak problem?

Kot ponavadi, ne razumeš širše slike. Vedno bote eni mahinirali in utajevali davke, ampak generalno gledano bojo cene začele padat in to dejstvo nima veze z vašimi mahinacijami. Sej ti je jasno, da ne obstaja popolni nadzor, a ne? A to pomeni, da ga ni treba izvajat? Ne. Poglej koliko migrantov se prešverca čez mejo. Po tvoje je torej rešitev tega problema odprava mej. :))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: TorrentXL ()

TorrentXL ::

Utk je izjavil:

Če misliš da ti zdaj ne vdirajo vsakodnevno zarad naše super policije si pa še bolj neumen kot sem so zdaj mislil.

Kaj je s tabo narobe? To je resno vprašanje. Zakaj pa ti misliš, da ni anarhije? A misliš, da se ljudje bojijo tebe? :))

TorrentXL je izjavil:

Utk je izjavil:

Kot ponavadi, ne razumeš širše slike. Vedno bote eni mahinirali in utajevali davke, ampak generalno gledano bojo cene začele padat in to dejstvo nima veze z vašimi mahinacijami. Sej ti je jasno, da ne obstaja popolni nadzor, a ne? A to pomeni, da ga ni treba izvajat? Ne. Poglej koliko migrantov se prešverca čez mejo. Po tvoje je torej rešitev tega problema odprava mej. :))

Ampak vidiš, če daš VSAKI NEPREMIČNINI ENAK FIKSEN PROCENT DAVKA ne morš mahinirat... samo ugotovit morš kako to vrneš DELOVNI populaciji, druge pa ko jebe...

Alcarinnn je izjavil:

Povedali?! Kdo je ta ki bi to povedal? Tebe/mene ne bo nihče poslušal, če pa to reče politik - pa ne bo glasov. Ker kdo bo pa volil nekoga, ki bo rekel, da moraš iti živeti s cimri?

Pri politikih je tako kot pri ženskah. Če hočeš žensko podret ji moraš govoriti to, kar bi rada slišala ne realnosti. Zato dober politik laže, ker če zna dobro lagat lahko prepriča več ljudi. Slab si ti jebač, če ženski poveš, da ne zaslužiš dobro, da imaš težave, da ti finance ne ležijo, da nisi najboljši, da ji ne moreš uredit službe itd. ker se bo raje odločila za tistega, ki bo vse to znal - ali pa se bo vsaj delal da zna.

johnnyyy je izjavil:

Alcarinnn je izjavil:

Povedali?! Kdo je ta ki bi to povedal? Tebe/mene ne bo nihče poslušal, če pa to reče politik - pa ne bo glasov. Ker kdo bo pa volil nekoga, ki bo rekel, da moraš iti živeti s cimri?

Pri politikih je tako kot pri ženskah. Če hočeš žensko podret ji moraš govoriti to, kar bi rada slišala ne realnosti. Zato dober politik laže, ker če zna dobro lagat lahko prepriča več ljudi. Slab si ti jebač, če ženski poveš, da ne zaslužiš dobro, da imaš težave, da ti finance ne ležijo, da nisi najboljši, da ji ne moreš uredit službe itd. ker se bo raje odločila za tistega, ki bo vse to znal - ali pa se bo vsaj delal da zna.

Ja vsaj mi lahko po forumih nehamo govorit romantične verzije kako si vsak luzer z 1.490 bruto zasluži lastno nepremičnino samo zato da se bo plodil...

Ker mi pa nismo politiki

jernejl ::

Utk je izjavil:

Jaz bi se znašel
Ja, v bližnji hosti, ker bi te iz bajte pregnali sposobnejši od tebe.

Alcarinnn je izjavil:

Saj če bi se država umaknila iz nepremičninskega trga, bi si itak stanovanje moral delit z več drugimi, četudi si lastnik, da bi ga izmenično varovali. Drugače bi šel delat, ko bi bil nazaj, bi bilo pa že naseljeno z nekom drugim. Ali uničeno/zažgano, ker nekomu nisi plačal požarne takse.

Saj če bi se država umaknila iz nepremičninskega trga, bi si itak stanovanje moral delit z več drugimi, četudi si lastnik, da bi ga izmenično varovali. Drugače bi šel delat, ko bi bil nazaj, bi bilo pa že naseljeno z nekom drugim. Ali uničeno/zažgano, ker nekomu nisi plačal požarne takse.

Daj nehaj sanjat...

jernejl je izjavil:

Utk je izjavil:

Jaz bi se znašel
Ti, sposobnejši, so najbrž tisti, ki si niti strehe nad glavo ne morejo zrihtati, kaj ne?
So pa bolj sposobni za vse ostalo, brez dvoma.

feryz je izjavil:

jernejl je izjavil:

Utk je izjavil:

Jaz bi se znašel
Ti, sposobnejši, so najbrž tisti, ki si niti strehe nad glavo ne morejo zrihtati, kaj ne?
So pa bolj sposobni za vse ostalo, brez dvoma.

Ja saj... kao sposobni

feryz je izjavil:

razor1911 je izjavil:

Utk je izjavil:

Jaz bi se znašel

Sem ti že napisal, da ne sklepaj po sebi.
Če je to tvoj modus operandi, torej kraja in goljufanje, ne pomeni, da je tudi od ostalih.

Ti si že marsikaj napisal, ampak dejstva, kot to, da stopim na Utkjev rep, ti pa zacviliš, ostajajo.

Mar ne, astroturfek? >:D

Zgodovina sprememb…

Kar ne spremeni dejstva, da stalno napeljuješ, da ljudje kradete, lažete, goljufate in podobno.
Zato je to tudi prva stvar, ki ti pride na misel in jo hočeš uvaliti drugim.

Ja, ker zdaj me pa pred tem čuvajo policisti, ki jih razoroži vsak pijanček.

feryz je izjavil:

Kar ne spremeni dejstva, da stalno napeljuješ, da ljudje kradete, lažete, goljufate in podobno.
Zato je to tudi prva stvar, ki ti pride na misel in jo hočeš uvaliti drugim.

Ja, saj to počnete, kradete ljudem njihov zaslužek, lažete v svojih davčnih prijavah, goljufate skozi "se je znašel na roko". Točno to je troedinost navadnih izkoriščevalskih pizd, ki so koristile vse ugodnosti sistema, v katerem ste, vračati pa nočete. Ergo, si pizdun. Sicer lažeš o vsem od podjetja do zafire (opel) naprej (pa si niti opla ne moreš privoščit), ampak si točno to, pohlepna SDSovska pizda, ki bi se rada povzpela na položaj, znotraj SDSovega sistema idiotov, ki širijo njihove laži.

Kaj pa če bi raje, kot, da na široko razpiraš svoj anus dejansko bogatim, raje začel skrbeti, da se ti ne bi bilo treba prostituirat? Saj je preprosto, samo moj podpis pogledaš, ugotoviš, da nisi tak poden in začneš podpirat levico. Kjer imaš perspektivo namesto suženjstva, ki ga zdaj zagovarjaš.

Zgodovina sprememb…

Kakšen tvoj podpis, kaj bluziš?
Razen če je tvoj podpis "spremenilo: ..."

feryz je izjavil:

Kakšen tvoj podpis, kaj bluziš?
Razen če je tvoj podpis "spremenilo: ..."

Ni moj problem, da ne znaš brati. Si pač še en narcisoiden idiot, ki ne zna funkcionirati v skupnosti, zato ker si vedno na dnu in sanjaš, da boš najboljši takrat ko bodo vsi okrog še večji idioti.

In tačas, ko bi bil zate primeren seppuku, se tolažiš, da boš zjebal družbo do tega nivoja, da bo "pomemben".

Zgodovina sprememb…

Stane2 ::

daj prešaltaj na tvoj bivši account Ales78, res kaj si dosadan človek

Stane2 je izjavil:

daj prešaltaj na tvoj bivši account Ales78, res kaj si dosadan človek

In še ena diskreditacija SDSovskega astroturferja, ki uporablja tudi fake registracijo feryz.

Zgodovina sprememb…

kolk te plača SDS?

Stane2 je izjavil:

kolk te plača SDS?

Nimajo dovolj denarja, niti od korupcijskih poslov ne, zato pa taki zastonjski klošarji, kot si sam, kraljujete.

Zgodovina sprememb…

Cilj vse te količine popolnoma ogabnih in nesmiselnih protidesničarskih postov, kot jih ti sproduciraš, je ravno obraten. Zaradi takih kot si ti, volim samo še desnico. Iz inata.
««
300 / 303
»»