» »

Cene stanovanj v LJ in drugod

Cene stanovanj v LJ in drugod

Temo vidijo: vsi
««
287 / 287
»
»»

tony1 ::

"Tako so pravili tudi za Italijo še bolj pa za Japonsko. Projekcije kažejo, da bo naše prebivalstvo začelo padati po 2030, tako da jaz pričakujem naravni zlom tam 2030-2035. Če se bo priseljevanje večalo, potem se lahko stvar zamakne, če pa se bo zmanjšalo, pa zna biti tudi prej."

"Naj jejo pa potico!"

Naslajanje nad lastno nevednostjo. Po koncu zadnje krize cene ceglov pri nas rastejo ravno zaradi priseljevanja migrantov. S tem, da je Balkanskega kadrovskega bazena že skoraj zmanjkalo, zdaj k nam hodijo Nepalci in Indijci.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

gen Maister ::

razor1911 je izjavil:

Utk je izjavil:

Nemčija je to rešila.

Ne bodi skromen. Nemčija je to super rešila.

Je berlinski rent control uspešen?

Odgovor je precej zanimiv: za ljudi, ki že imajo regulirano stanovanje, precej; za celoten stanovanjski trg precej manj.

Najboljši naravni eksperiment je bil berlinski Mietendeckel 2020-2021, ki je bil precej strožji od sedanjega sistema. Pri reguliranih stanovanjih so se oglaševane najemnine zmanjšale približno 7-11 % glede na primerljivo neregulirano skupino. Torej pri neposrednem cilju -- znižati najemnine -- je ukrep deloval.

Toda hkrati je število stanovanj, ki so se pojavljala na najemnem trgu, močno padlo. DIW je ugotovil približno prepolovitev oglaševanih stanovanj, ifo pa pri nekaterih meritvah padec ponudbe do 60 %. V Potsdamu in okolici, kjer omejitve ni bilo, so najemnine pospešeno rasle.

Kasnejša recenzirana raziskava, objavljena v Management Science, je povzela rezultat precej jasno: regulirane najemnine so padle, toda zmanjšala se je ponudba, povečale so se konverzije iz najemnih stanovanj in težje so stanovanje našli predvsem novi najemniki oziroma ljudje, ki se želijo preseliti; avtorji ocenjujejo, da so negativni učinki za najemnike v celoti presegli pozitivne.

Sedanja Mietpreisbremse je bistveno milejša. Starejša uradna evalvacija za nemško zvezno vlado je ugotovila zmerno upočasnitev rasti najemnin, ne pa rešitve problema pomanjkanja stanovanj. Pomembno je tudi, da so novogradnje izvzete, s čimer se skuša preprečiti, da bi regulacija popolnoma zatrla spodbudo za gradnjo.

https://www.diw-berlin.de/de/diw_01.c.8...

Ja, tudi delna rešitev je boljša od sedanjega stanja, verjetno si to hotel povedati?

Prava rešitev je tako ali tako, da se vsako stanovanje, ki ni namenjeno za lastnikovo bivanje zaseže,
ampak verjetno bi imel nekaj proti...

NE!! Sploh ne! Ni nobene potrebe, da bi se jih zasegali!! ;)

Obstajajo drugačne, bolj učinkovite motode oz. palice, da ne napišem bič.
Lepo jih obdavčiš! Pavšal od najemnine, ki bi jo lahko dosegel z oddajanjem!!
Primer: Če imaš (v Berlinu) drugo stanovanje v posesti, se pravi, da je pisano na tvoje ime, plačaš xy davka od najajemnine, ki bi jo lahko dosedel!
Torej: najemnina je 500€/mesec, v letu torej imaš lahko 6k€ prihodkov od najemnine! Zdaj pa, ta xy je lahko 25%, lahko 15% ali samo 10% od teh 6000€! Stvar dogovora oz. kompromisa! (davčnega) vzvoda!
In vsak ima lahko stanovanje, ki je prazno, ali pa tudi če se dobi v njem z ljubico 1 X na teden! Plačaš pavšalni davek! In tudi, če ga oddajaš! In tudi, če imaš 5 takih stanovanj! Plačaš 5 × ! Ali jih oddajaš, ali pa imaš vseh 5 praznih!! ;)

Pogrešam, pri tebi še tisto Višnjo na torti, tisti kronski diamant, povzetek vseh teh tvojih pisanj! Zadnje spoznanje. Ki bi zaključilo to krožnico, po kateri se vrtimo!?
Malo mi je v oči stopil tisti tvoj stavek: v tujini se vse da, pri nas pa .... nič!!
Dobesedno nič ne moreš. :|

Ps. Zanime me, koliko si star. Vsaj tako, okvirno, če se da... jaz bi rekel, da si služil še v JNA!? Ali pač ne?
Za izbrise Utk, Gorečihkač, harmonikarjev in drugih, ki teme svinjajo spolitiko

Malidelničar ::

tony: hja no, dno cen je bilo 2015, s tem da to je bil samo ultimate bottom, dno samo je bilo razpotegnjeno 2012-2015. Prej pa 4 leta padcev s tem da je bilo 2010 fake okrevanje in je nato odbilo dno.
2016, 2017 je bila rast šibka, ugodna leta.
Torej, če štejemo če 2009 ko ni bilo celotnega padca vkalkuliranega smo do konca 2017 na obdobu 9 dobrih let za nakup nepremičnine.
2018 in 2019 pa potem poskok.
In nato 2020-danes zaradi kombinacije (QE, dodatki, kripto je bil velik faktor v SLO, priseljevanje bogatih tujcev post 2022). Vsega skupaj 8 let bull-marketa.

Zadnji bull market je bil 7,8 let, 2000-2007/2008.
Arriba escuadras a vencer. Que en Espana empieza a amanecer.

Utk ::

tony1 je izjavil:

Utk je izjavil:

Kako zabiti morate biti, da ne poštekate, da rabi mlad človek najemno stanovanje bolj kot namišljen scenarij vlaganja v delnice?

Ja dogovorite se kaj rabi, ker večina levakov tu pravi, da treba odvečna stanovanja zaplenit. Ta ne bojo šla potem za oddajanje, to je jasno, če bojo šla v prodajo (kjer jih bojo spet lahko kupili predvsem ta zares bogati).

"Mi smo na liniji, nč se ne more spremenit"

Tako kot se ni dalo zrihtati nadomestila za brezposelne, socialnega zavarovanja, pokojninskega zavarovanja, zdravstvenega zavarovanja, volilne pravice (aja to ne šteje, ženskam smo jo samo 100 let kasneje dali), dedovanja in lastništva nepremičnin (tudi ni pomembno, saj so vse to desci lahko imeli). Skratka, desnica je bila na oblasti od nekdaj, pa niste nič zrihtali. Kar smo zrihtali v tej družbi smo zrihtali ta rdeči, zadnjih 80 let.

Ta rdeči ne razumete, da se največ naredi, če se nič ne naredi in prepusti stvar, da se naredi sama od sebe, moraš pa dovolit da se naredi. Golobova vlada je imela plan s 100 mio letno zgradit 3000 stanovanj. To je 300,000 po stanovanju. Privatnik bi za ta denar zgradil vsaj 2 stanovanja. Res da bi potem tudi kaj zaslužil, jebiga, ampak bi bila 2.

To vaše "rihtanje" nas prekleto veliko stane. Dajte raje nehajte rihtat in pustite ljudem denar, pa si bojo sami zrihtali.

"Ta rdeči ne razumete, da se največ naredi, če se ni;((č ne naredi in prepusti stvar, da se naredi sama od sebe"

Naj jejo pa potico! 8-)

" To vaše "rihtanje" nas prekleto veliko stane. Dajte raje nehajte rihtat in pustite ljudem denar, pa si bojo sami zrihtali."

Why can't you just make more money! ;((

Prezabit in prenarcističen, da bi razumel, da gre jutri cela država v kurac, če se vsi preselijo med Rovtarje, kupijo 2 stari bajti in not nardijo 7 stanovanj za Šiptarje.

Če je to enemu forumašu rešilo eksistenco, in si zdaj s petstotaki rit briše, je to prekleto slaba rešitev za 2 mio ljudi v celi državi. Ampak ne, on misli, da bo na svojem primeru rešil ves svet! :)):)):))

"To vaše "rihtanje" nas prekleto veliko stane. "

Se boš pa potegnil gor za naramnice in več zaslužil. Kje pa je problem, takle superman, pa ponoči bede čaka ta rdeče s srpi in kladivi, da mu prinesejo položnico za davek... Za umret smešno.

Zgodovina sprememb…

Ne, jaz od teh stanovanj nimam nič, tisto je šparovček za kasneje, živim od plače.
Sem pa res pustil job v Ljubljani in šel izven, ker je izven pač boljše razmerje med plačo in stroški.

Da sem zdaj zarad tega dolžen nekomu financirat stanovanje v Ljubljani je pa bolanija. Če že, mu ga financiram tam kjer jaz ocenim, da se da z majhnimi stroški naredit čim več, če komu tam ni všeč, si ga pa naj sam plača kjer hoče.

"Če že, mu ga financiram tam kjer jaz ocenim, da se da z majhnimi stroški naredit čim več, če komu tam ni všeč, si ga pa naj sam plača kjer hoče."

Naslajanje nad lastno nevednostjo. Država ne more funkcionirati tako kot se tebi zdi. Plačaj položnico ali pa crkni.

"Golobova vlada je imela plan s 100 mio letno zgradit 3000 stanovanj. To je 300,000 po stanovanju. Privatnik bi za ta denar zgradil vsaj 2 stanovanja."

Odpri gradbeno firmo in na RTVS1 v živo pojasni, da jih boš zgradil za pol manj. Ajde, tretjino manj, da ne boš delal zastonj.

Do večera ti telefon razfuka z grožnjami po življenju. Edini, ki bo po telefonu sladek, bo Zoki. Do konca leta boš v Tarči in za vratom imel kazensko ovadba za... že kaj.

Skratka, rešitve za posameznika aplicirati na nivo države je izjemno nevedno.

Zgodovina sprememb…

johnnyyy ::

tony1 je izjavil:

"Tako so pravili tudi za Italijo še bolj pa za Japonsko. Projekcije kažejo, da bo naše prebivalstvo začelo padati po 2030, tako da jaz pričakujem naravni zlom tam 2030-2035. Če se bo priseljevanje večalo, potem se lahko stvar zamakne, če pa se bo zmanjšalo, pa zna biti tudi prej."

"Naj jejo pa potico!"

Naslajanje nad lastno nevednostjo. Po koncu zadnje krize cene ceglov pri nas rastejo ravno zaradi priseljevanja migrantov. S tem, da je Balkanskega kadrovskega bazena že skoraj zmanjkalo, zdaj k nam hodijo Nepalci in Indijci.

Zaradi demografske slike bo umrlo čedalje več ljudi, rodilo pa se jih bo čedalje manj. In te razlike ne bomo mogli zapolniti s priseljenci. Zato se pričakuje da se bo 2030 stvar obrnila - torej prebivalstvo se bo začelo manjšati (kljub priseljevanju).

"Da sem zdaj zarad tega dolžen nekomu financirat stanovanje v Ljubljani je pa bolanija."

Če vam kaj ni prav, se preselite na Florido. Aja, ne...

johnnyyy je izjavil:

tony1 je izjavil:

"Naj jejo pa potico!"

Zaradi demografske slike bo umrlo čedalje več ljudi, rodilo pa se jih bo čedalje manj. In te razlike ne bomo mogli zapolniti s priseljenci. Zato se pričakuje da se bo 2030 stvar obrnila - torej prebivalstvo se bo začelo manjšati (kljub priseljevanju).

V ogledalo se poglej in si reci: nisem pismen. Zaboga, daj poglej koliko ljudi je v RS leta 1990 in koliko danes. Kako to, če pa izumiramo?

Zgodovina sprememb…

Se boš pa potegnil gor za naramnice in več zaslužil. Kje pa je problem, takle superman, pa ponoči bede čaka ta rdeče s srpi in kladivi, da mu prinesejo položnico za davek... Za umret smešno.

Vsak se bi lahk sam gor potegnil, evo ti dokaza.
Neto minimalc 1000 evrov, skupni strošek delodajalca 1750. Država naj vzame 30% namesto 43 in ima zaposleni na minimalcu 220 evrov več na mesec.

Se tebi zdi prav vzet človeku na minimalcu 43% zaslužka? Kdo je tu v resnici za "reveže"?

Odpri gradbeno firmo in na RTVS1 v živo pojasni, da jih boš zgradil za pol manj. Ajde, tretjino manj, da ne boš delal zastonj.

Država naj dovoli gradit, občine naj zrihtajo parcele (za kar itak pobirajo komunalni prispevek), pa se bo gradilo.

Država ne more funkcionirati tako kot se tebi

Ker zdaj pa funkcionira fenomenalno?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

" Se tebi zdi prav vzet človeku na minimalcu 43% zaslužka? Kdo je tu v resnici za "reveže"?"

Derail pozornosti s teme.

" Država naj dovoli gradit, občine naj zrihtajo parcele (za kar itak pobirajo komunalni prispevek), pa se bo gradilo."

Ne, ne bojo, ane. Ker je 300K na stanovanje za zadovoljitev vseh "deležnikov" premalo. Hočejo več, in bojo tudi več dobili. Nehajte idealizirati pravljične zgodbe.

Kdor nima denarja, naj ckrne. Janez Janša doesn't care.

"Ker zdaj pa funkcionira fenomenalno?"

Kako to, da so komunistični povarmpirjeni prašiči pa lahko zgradili ene Nove Fužine, pa smo bili pod sankcijami in v hudi gospodarski, energetrski in monetarni krizi in to po ceni m2 za 1 mesečno plačo gradbenega tehnika, ki je zidal bloke?

Zgodovina sprememb…

Noben derail ni. Vi jemljete 100,000 ljudem na minimalcu in blizu njega 100 evrov na mesec zato da bo 3000 ljudi, ki itak ne delajo, dobilo "poceni" stanovanja. Ki jih ti na minimalcu itak ne bojo nikoli videli, ker so vsaj v službi, kaj šele tisti vsi mladi za katere vas strašno skrbi, s 1200-1300 neto, ki tudi ne bojo prišli do socialnega stanovanja, niti do svojega, ker jim država preveč pobere.

Da ne govorimo o tem da niti teh 3000 stanovanj zlepa ne bomo videli.

Zgodovina sprememb…

tony1 je izjavil:

V ogledalo se poglej in si reci: nisem pismen. Zaboga, daj poglej koliko ljudi je v RS leta 1990 in koliko danes. Kako to, če pa izumiramo?

To da izumiraš pomeni da imaš negativno rast in jo imamo že nekaj časa, a ker je ta majhna jo lahko polnimo s priseljenci. A zaradi boomerske generacije, ki bo začela počasi umirat, se bo ta rast še manjša - in to ne bmomo mogli nadomestit s tujci.

Kako to, da so komunistični povarmpirjeni prašiči pa lahko zgradili ene Nove Fužine, pa smo bili pod sankcijami in v hudi gospodarski, energetrski in monetarni krizi in to po ceni m2 za 1 mesečno plačo gradbenega tehnika, ki je zidal bloke?

V vseh drugih zahodnih kapitalističnih državah so ta čas naredili še 3x več. Na žalost grejo pa oni zdaj bolj proti nam kot mi proti njim.

Zgodovina sprememb…

Malidelničar je izjavil:

tony: hja no, dno cen je bilo 2015, s tem da to je bil samo ultimate bottom, dno samo je bilo razpotegnjeno 2012-2015. Prej pa 4 leta padcev s tem da je bilo 2010 fake okrevanje in je nato odbilo dno.
Torej, če štejemo če 2009 ko ni bilo celotnega padca vkalkuliranega smo do konca 2017 na obdobu 9 dobrih let za nakup nepremičnine.
In nato 2020-danes zaradi kombinacije (QE, dodatki, kripto je bil velik faktor v SLO, priseljevanje bogatih tujcev post 2022). Vsega skupaj 8 let bull-marketa.

Johnny: po mojem imaš prav, da imamo max do 2030 bull-marketa.

Moja napoved:
1. recimo ajde bull market (šibkejši kot 2020-danes) do 2030 (čeprav sem skeptik, pričakujem ohladitev 2027 in še bolj 2028).
2. stagnacija 2030-2031 (0%, -1 do -3%)
3. nepremičninski manjši padec oz. popravek 2032 in prodajalci poizkušajo zaustaviti padec (-10%)
4. ne uspe in potem se začne dolgoročna stagnacija, 2033 padec -15%, 2034 panika, padec -25%
5. 2035 "pametni" ugotovijo dno, vržejo notri denar rast +15%
6. 2036 zaradi strukturnih nestabilnosti padec nazaj za -20%, prodajalci kapitulirajo
7. post 2036-46 trg omrtvičen za 5-10 let na nizkih ravneh

Urbano#Desno ::

Ojej a pol se ne bom upokojil v neko vukojebino z prodajo 2 sobnega 40 let starega stanovanja v Ljubljani leta 2028 za €1M ... ti šment. :))

No resno tale časovnica ima v osnovi smisel...
jaz sicer mislim da smo že kar na vrhu ker danes v Ljubljani je spodnja meja za nekaj dostojnega ene 300k kar pa je nekje max kar se na neke povprečne dohodke dobi kredita (ob 10% pologa) in če ni povpraševanja na nizkih ravneh potem celotna cenovna vetikala stagnira.

Tudi podatek da cene sedaj bolj rastejo v manjših mesti bi šel skupaj s tem da LJ postaja rahlo nedosegljiva.

Zgodovina sprememb…

TorrentXL ::

tony1 je izjavil:

Do večera ti telefon razfuka z grožnjami po življenju. Edini, ki bo po telefonu sladek, bo Zoki. Do konca leta boš v Tarči in za vratom imel kazensko ovadba za... že kaj.

Skratka, rešitve za posameznika aplicirati na nivo države je izjemno nevedno.

Zdaj si me spomnil. Kaj je s tistimi stanovanji za 3k na m2 od desnega Boscarola? A kdo ve kaj se dogaja? Nekam je potihnilo to v zadnjem času.

Neto minimalc 1000 evrov, skupni strošek delodajalca 1750. Država naj vzame 30% namesto 43 in ima zaposleni na minimalcu 220 evrov več na mesec.

Spet nazaj pri starih neumnostih vidim. Seveda jaz podpiram razbremenitev plač, ampak to ni rešitev stanovanjskega problema.

Zgodovina sprememb…

razor1911 ::

gen Maister je izjavil:

NE!! Sploh ne! Ni nobene potrebe, da bi se jih zasegali!! ;)

Obstajajo drugačne, bolj učinkovite motode oz. palice, da ne napišem bič.
Lepo jih obdavčiš! Pavšal od najemnine, ki bi jo lahko dosegel z oddajanjem!!

Preberi si še kaj drugega kar sem napisal.
Obstajata samo dve vrsti desničarjev: bogati in njim koristni idioti.

Preveri svoj bančni račun, da ugotoviš, v katero skupino spadaš.

LeQuack ::

Malidelničar je izjavil:

Ampak zdaj je drugače, bull market traja neskončno. Zaradi migrantov.
Quack !

"Noben derail ni. Vi jemljete 100,000 ljudem na minimalcu in blizu njega 100 evrov na mesec zato da bo 3000 ljudi, ki itak ne delajo, dobilo "poceni" stanovanja. Ki jih ti na minimalcu itak ne bojo nikoli videli, ker so vsaj v službi, kaj šele tisti vsi mladi za katere vas strašno skrbi, s 1200-1300 neto, ki tudi ne bojo prišli do socialnega stanovanja, niti do svojega, ker jim država preveč pobere."

Alo... Molze se suho kravo. Ta debele krave s 7,5k pasivnega dohodka ste preveč glasne, nakonektane in zajebane. Od vas ne morejo nič vzeti, fašejo lahko samo kakšno brco s kopitom :))

"Da ne govorimo o tem da niti teh 3000 stanovanj zlepa ne bomo videli."

D'oh. Kaj sem pa jaz napisal?

Utk je izjavil:

V vseh drugih zahodnih kapitalističnih državah so ta čas naredili še 3x več. Na žalost grejo pa oni zdaj bolj proti nam kot mi proti njim.

Kurac so naredili. Zakaj se je pa upočasnilo v 90ih in kaj je bilo kasneje, menda veste.

V 80ih letih je bila količina novo zgrajenih stanovanj s strani države samo v Novih Fužinah, glede na populacijo Lj, verjetno v zgornjih 90% na svetu. Kaj šele, če primerjamo še realne cene glede na BDP.

Država ne bo toliko novih stanovanj naredila v naslednjih niti 50ih letih, ker boste ta debele krave delale tudi protestne gladovne stavke in samomore, če bo treba.

johnnyyy je izjavil:

tony1 je izjavil:

To da izumiraš pomeni da imaš negativno rast in jo imamo že nekaj časa, a ker je ta majhna jo lahko polnimo s priseljenci. A zaradi boomerske generacije, ki bo začela počasi umirat, se bo ta rast še manjša - in to ne bmomo mogli nadomestit s tujci.

Ne, ne bo, ker se uvaža vedno več migrantov, zida pa premalo.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

In še enkrat: spet derail.

Ni predmet debate, koliko so flatov sezidali v kurčevem Hongkongu, predmet debate je, zakaj smo jih lahko pri nas v objektivno slabših razmerah sezidali toliko, danes jih pa ne moremo več.

Ljubljana je cel svet v malem, znotraj ringa hočemo: "zazidljive parcele, de."

Malidelničar je izjavil:

Johnny: po mojem imaš prav, da imamo max do 2030 bull-marketa.

No jaz mislim, da bo malce kasneje. Sicer bo v prihodnjih letih ogromno starejših delavcev šlo v penzijo in pri delu zna nastati kar konkretna verzel. Tako da kader se bo rabil in IMO se bo dalo pri plačah precej bolje spogajati kot v preteklosti. Tudi politika ECB se ob umiritvi razmer zna precej sprostiti, da držijo cilj 2% inflacije. Če ne bi imeli USA-IRAN konflikta in skoka cen naft bi OM šle že dol in inflacija bi bila konkretno pod 2%.

tony1 je izjavil:

Ne, ne bo, ker se uvaža vedno več migrantov, zida pa premalo.

Večina uvoženih migrantov iz vzhodne azije, ki tukaj dela, ne dela z namenom, da tukaj ostane. Zato tudi bolj kot ne živijo v namestitvah, kjer se jih v eno hišo namesti čim več. Njim Slovenija ne pomeni kaj veliko. Bolj smo privlačni za tiste iz bivše juge, ki so se celo šolo učili kako napredni so Slovenci. Za nekega Makedonca/Bosanca/Srba je lahko Slovenija precej dobra izbira, saj je jezik podoben, slovenci še vedno precej dobro razumemo srbo-hrvaško, ogromno njihovih je že tukaj in tako je premik lažji.

zavajon ::

Utk je izjavil:

ker večina levakov tu pravi, da treba odvečna stanovanja zaplenit.

Kdo razen mene tu še tako pravi? Pa če jaz bi jih zaplenil le janšistom :))

Urbano#Desno je izjavil:

Ojej a pol se ne bom upokojil v neko vukojebino z prodajo 2 sobnega 40 let starega stanovanja v Ljubljani leta 2028 za €1M ... ti šment. :))

No resno tale časovnica ima v osnovi smisel...
jaz sicer mislim da smo že kar na vrhu ker danes v Ljubljani je spodnja meja za nekaj dostojnega ene 300k kar pa je nekje max kar se na neke povprečne dohodke dobi kredita (ob 10% pologa) in če ni povpraševanja na nizkih ravneh potem celotna cenovna vetikala stagnira.

Tudi podatek da cene sedaj bolj rastejo v manjših mesti bi šel skupaj s tem da LJ postaja rahlo nedosegljiva.

URbano#Desno, tony1, johnnyyy - no sicer sem časovnico spacal na hitro v šusu (brez UI 8-)), mislim, da da predstavlja realen scenarij.

Ima kdo kakšen kontra-scenarij mojemu?

Johnny: Kar napovej datum in ceno m2, da se bomo lahko (skupaj, upam) nasmejali.

"ene 300k kar pa je nekje max kar se na neke povprečne dohodke dobi kredita"

To določati je brezveze, ker imamo inflacijo.

Leta 2017 so bila pa najdražja penhouse stanovanja na Pilonovi 295k, ker si nihče ni mogel predstavljati, da bi kdo dal lahko kdaj za flat već kot 300k. Saj ni nihče tako nor!

4 leta kasneje se je za 280k prodajala garsonjera s Pilonove.

Zgodovina sprememb…

no vrh ki se morda lahko povišuje glede na realno rast plač... Pomojem je vsem jasno da so v zadnjih letih nepremičnine rastle precej hitreje kot pa plače.

In zato bo z neba padla nižja cena ceglov.

Alcarinnn ::

Ne, ne bo se ustavila. Ker, newsflash for ya: edina stanovanja na trgu so tista, ki jih prodajajo 80-letniki. Drugih stanovanj na trgu praktično ni

Zanimivo jaz sem pa kupil od 38 letnika... ki se selijo v bajto... pa pred tem leta 2019 od 42 letnika ki se je selil v bajto?

Bedarija. Delnice niso streha nad glavo. Brez stanovanja ne more nihče živeti, brez Krke pa seveda lahko.

kako so pa tisoče let živeli brez stanovanj? Saj niso bila stanovanja od prvega dne človeštva...

Zgodovina sprememb…

tony1 je izjavil:

Johnny: Kar napovej datum in ceno m2, da se bomo lahko (skupaj, upam) nasmejali.

Dal sem ti obdobje, kjer pričakujem vrh. Sem pa tudi že večkrat povedal, da to velja za povprečne cene. In da bodo novogradnje in dobro vzdrževani objekti še vedno dragi, samo na drugi strani bo več teh podrtij, ki bodo ceno vlekle navzdol.

In kot sem povedal s tem se že nekaj let srečuje npr. Italija, kjer se prebivalstvo manjša, kljub temu, da na Lampeduzi redno pristajajo čolni z migranti. In novogradnja v Milanu je draga, v Palermu tudi, v neki vasici izven Palerma pa za 100€ dobiš 100 hiš v vasici - samo so v katastrofalnem stanju.

" kako so pa tisoče let živeli brez stanovanj? Saj niso bila stanovanja od prvega dne človeštva... "

Mislim, da se tako debele tle gor še nisi znebil.

" In kot sem povedal s tem se že nekaj let srečuje npr. Italija, kjer se prebivalstvo manjša, kljub temu, da na Lampeduzi redno pristajajo čolni z migranti. In novogradnja v Milanu je draga, v Palermu tudi, v neki vasici izven Palerma pa za 100€ dobiš 100 hiš v vasici - samo so v katastrofalnem stanju. "

Lej, dec. Te primerjave presegajo ves forum, in, jebiga, tega tle ne bomo pogruntali. Zakaj je pa stanovanje v ITA takoj za mejo pol cenejše kot v Kopru? Itd. Kaj me brigajo stanovanja v ITA.

Nehajte pa že idolizirati podrtije iz 19. stoletja. To je brez veze. Pa celo nekdo se je potrudil omeniti YT videe optimistov, ki so šli v te zgodbe in se solidno zajebali. Pojma nimam, česa niste razumeli.

Zgodovina sprememb…

Alcarinnn je izjavil:

kako so pa tisoče let živeli brez stanovanj? Saj niso bila stanovanja od prvega dne človeštva...

Me zanima, kako boš ti živel v stanovanju, čez 7 let, ko boš polnoleten. Mama hotel še naprej, mar ne?

Zgodovina sprememb…

Alcarinnn je izjavil:

Sej maš point, če bi lahko ljudje kar postavili eno kolibo na njivo al pa zaskvotali okoliško jamo bi bila to res poceni rešitev.

Lahko si pa tudi klošar so jim tam na poljanah postavili prov luštno bajto ki izgleda bolje kot naš blok. :))

razor1911 je izjavil:

Preberi si še kaj drugega kar sem napisal.

Saj sem si prebral še marsikaj drugega, kar si napisal. Dobro sem prebral in dobro sem razumel.
Sprašujem se, zakaj nam gre vedno slabše? Ne samo naši (očitno butalski) deželici, tudi širše! In zakaj se v tujini vsaj nekaj da, pri nas pa praktično nič!? Ali pa, tako zelo zelo težko!
Katera je ta žival in zver, proti kateri se borimo in zakaj smo obsojeni na tak neuspeh!??
Lahko se tukaj 'prepiramo', praktično v neskončnost, še v večini smo, proti samo dvema!! Pacientu in njegovemu advokatu!?
A se stvar ne bo premaknila niti za milimeter!! Neskončna Jara kača!
Žal.

johnnyyy je izjavil:

tony1 je izjavil:

"Naj jejo pa potico!"

Ja pa saj je jasno, če ne bo nobenih migracijskih sprememb bodo cene nepremičnin začele stagnirat glede na plačo in rahlo padat ko bo začela umirati (masovno) generacija 1950-1965... Torej tisti ki so zdaj stari 60-75... to se bo zgodilo v roku 10 let... glede na povprečno življensko dobo...

Še drugič danes: ne, ne bojo, ker bo umrle radnike gospodarstvo še vedno potrebovalo in uvažalo migrante.

nurmaln ::

razor1911 je izjavil:

Saj je že pogruntal, točno to počnejo trgovci. Koristni idioti pa jih podpirajo.

Trgovci bodo vedno prodajali po najvišji ceni ki se jim izplača. In prav je tako.
Cene kruha trgovci ne nabijejo na 100eur na kg - ne zaradi altruizma in ne zaradi nadzora države nad ceno kruha in ne zaradi dodatne obdavčitve 'presežnega' kruha. Ne dvignejo cene izključno zaradi konkurence. In ti bi z ukrepi proti gradbincem in investitorjem demotiviran tiste ki jih je že tako premalo. Rezultat je lahko izključno samo še manj ponudbe in s tem višja cena.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

"In ti bi z ukrepi proti gradbincem in investitorjem demotiviran tiste ki jih je že tako premalo"

Naredi miselno vajo, zakaj je napisano nesmisel.

Je pa zanimivo kako vidite stvari tisti ki mislite da se mora država v vsako stvar vtaknit.
Hrano vsi potrebujemo in zato pravite da mora biti hrana manj obdavčena (9,5%) kot na primer likalnik (22%).
Knjige moramo še posebej podpirat da jih bo več, zato še nižja stopnja ddv (5%).
Ampak stanovanja, brez katerih se baje tudi ne da živet in bi si jih želeli več, to pa je treba bolj obdavčit. >:D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nurmaln ()

nurmaln je izjavil:

razor1911 je izjavil:

Saj je že pogruntal, točno to počnejo trgovci. Koristni idioti pa jih podpirajo.

Trgovci bodo vedno prodajali po najvišji ceni ki se jim izplača. In prav je tako.
Cene kruha trgovci ne nabijejo na 100eur na kg - ne zaradi altruizma in ne zaradi nadzora države nad ceno kruha in ne zaradi dodatne obdavčitve 'presežnega' kruha. Ne dvignejo cene izključno zaradi konkurence. In ti bi z ukrepi proti gradbincem in investitorjem demotiviran tiste ki jih je že tako premalo. Rezultat je lahko izključno samo še manj ponudbe in s tem višja cena.

Veš kajo imajo to menda urejeno v Srbiji!??
ZAKONSKO!! :) Imajo predpisano in regulirano ceno bele štruce! Vse ostale pekovske izdelke, od žemljic do ne vem kakšnega kruha in lepinj imajo pa proste, tržne cene, kot se trgovec odloči. ;)

gen Maister je izjavil:

Veš kajo imajo to menda urejeno v Srbiji!??
ZAKONSKO!! :) Imajo predpisano in regulirano ceno bele štruce! Vse ostale pekovske izdelke, od žemljic do ne vem kakšnega kruha in lepinj imajo pa proste, tržne cene, kot se trgovec odloči. ;)

No saj, kot marsikatera druga stvar pri njih - brezveze populizem za kupovanje glasov ovc, v resnici pa brez kakršnegakoli resnega efekta. A je do sprejetja tega ukrepa kdo v Srbiji stradal ker si ni mogel kupiti bele štruce, zdaj pa lahko? Bul#it.

Edit, chat pravi da je v Srbiji regulirana cena 1,1eur na kg, v slo pa neregulirana 1,34 (spar)
Res so profiti ral ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nurmaln ()

tony1 je izjavil:

Še drugič danes: ne, ne bojo, ker bo umrle radnike gospodarstvo še vedno potrebovalo in uvažalo migrante.

Slovensko gospodarstvo temelji na mikro in majhnih podjetij in ogromno lastnikov/vodstva le teh, bodo šla v penzijo. Tega kadra z azijci ne boš nadomestil. Tako da pričakuj še na tem področju neko mikro krizo, kjer vsa podjetja ne bodo preživela.

nurmaln je izjavil:

No saj, kot marsikatera druga stvar pri njih - brezveze populizem za kupovanje glasov ovc, v resnici pa brez kakršnegakoli resnega efekta. A je do sprejetja tega ukrepa kdo v Srbiji stradal ker si ni mogel kupiti bele štruce, zdaj pa lahko? Bul#it.

Edit, chat pravi da je v Srbiji regulirana cena 1,1eur na kg, v slo pa neregulirana 1,34 (spar)
Res so profiti ral ?

Jah, verjetno čet ne ve, da ti nisi normalen, ampak nurmalen!!
Po moje bi jo moral čet opozoriti, da imaš posebne potrebe, težje razumeš in naj ti zadeve razloži v daljših sejah!! ;)
In da ne govorimo in sprašujemo o profitih, ampak o regulirani ceni kruha in načinu, kako in zakaj se to ureja...

Drugače pa ti priporočam domačega Gamsa!
Čet Gams ti ponudi dve izbrani možnost UI, na koncu pa lahko tudi označiš tisto, ki ti je bila bolj razumljiva in jasna.
Potem boš pa spet nurmalen. 8-)

johnnyyy je izjavil:

tony1 je izjavil:

Slovensko gospodarstvo temelji na mikro in majhnih podjetij in ogromno lastnikov/vodstva le teh, bodo šla v penzijo. Tega kadra z azijci ne boš nadomestil. Tako da pričakuj še na tem področju neko mikro krizo, kjer vsa podjetja ne bodo preživela.

Ne bo problema, ker bo zazijala luknja na trgu, ki jo bodo pokrili drugi.

razor1911 je izjavil:

Ne bo problema, ker bo zazijala luknja na trgu, ki jo bodo pokrili drugi.

Nimaš vodstvenega kadra dovolj oz. ljudi z izkušnjami. Gospodarstvo se zna precej konsolidirati. Sicer v gospodarskih krogih so te debate čedalje bolj popularne.

TorrentXL ::

nurmaln je izjavil:

Je pa zanimivo kako vidite stvari tisti ki mislite da se mora država v vsako stvar vtaknit.
Hrano vsi potrebujemo in zato pravite da mora biti hrana manj obdavčena (9,5%) kot na primer likalnik (22%).
Knjige moramo še posebej podpirat da jih bo več, zato še nižja stopnja ddv (5%).
Ampak stanovanja, brez katerih se baje tudi ne da živet in bi si jih želeli več, to pa je treba bolj obdavčit. >:D

Tu je bolj problem v tebi, ker ne razumeš o čem teče debata. Tud stanovanja so obdavčena po nižji stopnji 9,5% do določene kvadrature. Seveda v Sloveniji to velja tud za tiste, ki kupujejo že deseto nepremičnino za investicijo, ker je naša država raj za mešetarjenje in korupcijo.

Ko se tukaj govori o obdavčevanju praznih stanovanj, ni mišljen višji DDV, ampak višji davek na lastništvo praznega stanovanja (luksuz). Vem, da bo tvoja naslednja misel "zAkAJ pA nOBen Ne oBdaVČi lAstNiŠtvO kRUha", ampak kruh ne zaseda omejenega prostora in prav tako ni smotrna investicija, da bi zarad tega drugi težje prišli do kruha.

Zgodovina sprememb…

Urbano#Desno je izjavil:

no vrh ki se morda lahko povišuje glede na realno rast plač... Pomojem je vsem jasno da so v zadnjih letih nepremičnine rastle precej hitreje kot pa plače.

Dejansko plače rastejo tudi 10+% na leto, zaradi javnega sektorja. Že zadnje par let. Če ne verjameš:

"Rast povprečne mesečne plače so na statističnem uradu zaznali tudi na polletni ravni. Povprečna mesečna bruto plača za prvih šest mesecev letošnjega leta je bila nominalno za 7,2 odstotka in realno za 4,1 odstotka višja od plače za enako obdobje lani."
https://forbes.n1info.si/novice/povprec...
Quack !

Ja sej rastejo, ampak še vedno je tako da je za povprečni kvadratni meter v LJ potrebnih več plač kot pa pred leti.
Sicer pa kar preračunaj kreditno sposobnost enega para z povprečnima plačama in 10% - 20% pologa kaj dobita če se do konca zakreditirata za recimo 20 let... v LJ žal bolj malo

Tko na hitro recimo da mora ostali jurja po glavi sta skupaj kreditno sposobna za obrok ene 1500, kar bi pomenilo tam 250 jurjev krede na 20 let.

Z malo sreče bo za eno manjše 2 sobno stanovanje potrebno obnove (oziroma kot bi rekli priložnost da ga urediš po svoje :)):D) ki ga je en 30 let nazaj odkupil za ceno pol jugota. :))

Zgodovina sprememb…

To da je potrebno popolne obnove znajo agenti prodati kot "kupec si lahko stanovanje uredi po svoji želji".
Quack !

TorrentXL je izjavil:

nurmaln je izjavil:

Tu je bolj problem v tebi, ker ne razumeš o čem teče debata. Tud stanovanja so obdavčena po nižji stopnji 9,5% do določene kvadrature. Seveda v Sloveniji to velja tud za tiste, ki kupujejo že deseto nepremičnino za investicijo, ker je naša država raj za mešetarjenje in korupcijo.

Ko se tukaj govori o obdavčevanju praznih stanovanj, ni mišljen višji DDV, ampak višji davek na lastništvo praznega stanovanja (luksuz). Vem, da bo tvoja naslednja misel "zAkAJ pA nOBen Ne oBdaVČi lAstNiŠtvO kRUha", ampak kruh ne zaseda omejenega prostora in prav tako ni smotrna investicija, da bi zarad tega drugi težje prišli do kruha.

Saj enako velja za 100 kilo štruce... če nekod hoče kupit vse štruce v SPARU bo vse dobil po 9,5% DDV
««
287 / 287
»
»»