» »

Cene stanovanj v LJ in drugod

Cene stanovanj v LJ in drugod

Temo vidijo: vsi
««
257 / 260
»»

TorrentXL ::

kamiKaZaA je izjavil:

Aha, sedaj je že neupravičeno bogat tisti, ki opravlja dela katerih 95% takšnih, ki nima nepremičnine noče delat, ker je potrebno delati, kjer te takšno delo utrudi in prideš zmatran domov.

Ti kr nekaj bluziš. Sploh ne vem na podlagi česa to bluziš, ker to ni noben rekel. Razumem, debata je prekompleksna za tebe in bi jo rad spravil na nek bolj preprost imenovalec, kot je en malar in njegova vrednost.

Evo in tud Mato skače v debato o malarju, ki jo je potrebno razširit, ker v bolj kompleksnih debatah se prehitro izgubi. Pričakovano, to je njegov doseg.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: TorrentXL ()

kamiKaZaA ::

TorrentXL je izjavil:

kamiKaZaA je izjavil:

Aha, sedaj je že neupravičeno bogat tisti, ki opravlja dela katerih 95% takšnih, ki nima nepremičnine noče delat, ker je potrebno delati, kjer te takšno delo utrudi in prideš zmatran domov.

Ti kr nekaj bluziš. Sploh ne vem na podlagi česa to bluziš, ker to ni noben rekel. Razumem, debata je prekompleksna za tebe in bi jo rad spravil na nek bolj preprost imenovalec, kot je en malar in njegova vrednost.

Evo in tud Mato skače v debato o malarju, ki jo je potrebno razširit, ker v bolj kompleksnih debatah se prehitro izgubi. Pričakovano, to je njegov doseg.

Malerja je v temo privlekel @zavajon:

zavajon je izjavil:

No, če bi bil ta sistem pošten, ne bi tebi kot podeželskemu pleskarju omogočil kupovanja stanovanj kot žemljic. Pa ti je ;)

TorrentXL je izjavil:

Ti kr nekaj bluziš. Sploh ne vem na podlagi česa to bluziš, ker to ni noben rekel.

Seveda je rekel (zapisal). Beri še 100x če sprva nisi razumel zapisa od @tony1:

tony1 je izjavil:

"To dvoje ne gre skupaj. Namreč da je nek mlad bolj sposoben od enega malerja in si potem maler lahko privošči stanovanje ta ki bi pa naj bil bolj sposoben od tega malerja pa ne. To enostavno ne drži. Te že ni bolj sposoben od malerja. Tako da prosim ne prodajaj takšnih bučk."

Očitno ne bereš kar sem že pojasnil: 75% delovne sile lahko zamenja vsakega malarja, obratno pa ne gre. Denar je nepomemben tle, razen v smislu, da so malarji neupravičeno pretirano bogati.

tony1 ::

a) Daj vprašaj AI, naj ti on pojasni.

b) Že drugič pišem: če gre jutri vsa smetana družbe (kar malarji niso) delat zaključna dela v gradbeništvu bo šla cela država v desetih dneh v kurac.

c) Dejansko imamo v tej družbe ljudi, ki so neupravičeno premalo plačani, npr. policaje, ki imajo popoldanski s.p. v gradbeni dejavnosti, zato da lahko preživijo in si enkrat kupijo streho nad glavo. V vsaki družbi bi bilo jasno, da je to perverzno in za družbo nekoristno.

Zdaj pa, ali so malarji preveč plačani ali pa policaji premalo. Kaj od tega?

Alcarinnn ::

b) Že drugič pišem: če gre jutri vsa smetana družbe (kar malarji niso) delat zaključna dela v gradbeništvu bo šla cela država v desetih dneh v kurac.

Se strinjam, ampak REŠITEV JE DA SE JIM DVIGNE PLAČE... (in optimizira porabo drugje kjer se krade itd...

NE PA, da se uniči vrednost premoženja 75% države, zato da se bodo ti počutili malo bolje...

c) Dejansko imamo v tej družbe ljudi, ki so neupravičeno premalo plačani, npr. policaje, ki imajo popoldanski s.p. v gradbeni dejavnosti, zato da lahko preživijo in si enkrat kupijo streho nad glavo. V vsaki družbi bi bilo jasno, da je to perverzno in za družbo nekoristno.

Drži, ampak spet, rešitev je da se jih bolje plača, ne pa da se uničuje vrednost drugih državljanov, zato da bi ti lahko podplačani prišli do premoženja...

Zdaj pa, ali so malarji preveč plačani ali pa policaji premalo. Kaj od tega?

Načeloma je tako, da je problem tam kjer določa večino zadev politika.. ne prosti trg... torej se odgovor izriše sam.

Ampak zraven slabe plače je problem še drugje... to je, da 60% policistov sedi v pisarnah namesto da bi jih bilo 95% na terenu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Alcarinnn ()

Ogromna večina razvitih / zahodnih /kapitalističnih držav ima davek na premoženje precej večji kot pri nas, pa se nihče ne zgraža, da je to uničujoče.

"Se strinjam, ampak REŠITEV JE DA SE JIM DVIGNE PLAČE... (in optimizira porabo drugje kjer se krade itd...

NE PA, da se uniči vrednost premoženja 75% države, zato da se bodo ti počutili malo bolje..."

Da bi jim lahko dvignili plače moramo ta denar nekje vzeti. Revni imajo premalo, da bi jim lahko dovolj - vzeli, torej ostanejo samo še obsceno bogati. Recimo taki, ki na vsake kvatre kupijo novo zafiro za 150k...

To dvoje ne gre skupaj. Namreč da je nek mlad bolj sposoben od enega malerja in si potem maler lahko privošči stanovanje ta ki bi pa naj bil bolj sposoben od tega malerja pa ne. To enostavno ne drži. Te že ni bolj sposoben od malerja. Tako da prosim ne prodajaj takšnih bučk.

Nehaj bluzit. Ti si začel z "malerjem", ki nima nobene veze z debato. V resni debati se gleda povprečne cene, povprečne plače itd. To razmerje je tisto, ki se slabša, ker je prostor omejen, ker je gradnja omejena in ker mlajše generacije za preostali prostor in gradnjo tekmujejo proti takim, ki že imajo nepremičnune in samo parkirajo denar v dodatne nepremičnine. Pa nima veze, če so to malarji ali pa atomski fiziki.

Zgodovina sprememb…

tony1 je izjavil:

Ogromna večina razvitih / zahodnih /kapitalističnih držav ima davek na premoženje precej večji kot pri nas, pa se nihče ne zgraža, da je to uničujoče.

"Se strinjam, ampak REŠITEV JE DA SE JIM DVIGNE PLAČE... (in optimizira porabo drugje kjer se krade itd...

NE PA, da se uniči vrednost premoženja 75% države, zato da se bodo ti počutili malo bolje..."

Da bi jim lahko dvignili plače moramo ta denar nekje vzeti. Revni imajo premalo, da bi jim lahko dovolj - vzeli, torej ostanejo samo še obsceno bogati. Recimo taki, ki na vsake kvatre kupijo novo zafiro za 150k...

Ogromna večina držav tudi ima višje plače od SLO pa kaj?

Sem povedal, vzame se od tam kjer ne rabimo ljudi in kjer se preveč pokrade... recimo prvi korak je skupna nabava zdravstvenih zadev za VSE ZDje in bolnice/UKC direkt od dobaviteljev

Potem prenehanje kraje preko DARS delovišč itd...

Skratka opcij je ogromno... aja pa spokat policiste na teren pa jim dat variabilno plačo 10% od vsakega prekrška ki najdejo... pa da vidimo zavzetost...

TorrentXL je izjavil:

To dvoje ne gre skupaj. Namreč da je nek mlad bolj sposoben od enega malerja in si potem maler lahko privošči stanovanje ta ki bi pa naj bil bolj sposoben od tega malerja pa ne. To enostavno ne drži. Te že ni bolj sposoben od malerja. Tako da prosim ne prodajaj takšnih bučk.

Nehaj bluzit. Ti si začel z "malerjem", ki nima nobene veze z debato.

Ne laži in pokaži (citiraj), da sem jaz začel, ker nisem. Zavajon je prvi privlekel malerja v to temo:

zavajon je izjavil:

No, če bi bil ta sistem pošten, ne bi tebi kot podeželskemu pleskarju omogočil kupovanja stanovanj kot žemljic. Pa ti je ;)

ZDAJ PA POKAŽI MOJ VPIS, kateri more biti pred vpisom od zavajona (pred 13:51). GA NI! IN NE LAŽI SE VEČ, DA SEM JAZ ZAČEL. KER NISEM!!!!! @zavajon je prvi začel.

Meni si začel ti z malerjem, ki nima veze z mojim komentarjem. Kaj je Zavajon prej pisal me ne zanima.

" Skratka opcij je ogromno... aja pa spokat policiste na teren pa jim dat variabilno plačo 10% od vsakega prekrška ki najdejo... pa da vidimo zavzetost... "

To ne gre. V ameriki so to počeli pod mizo (podkupovali sodnike, da so v zapore poslali čim več mladoletnih, ker je mlad. zapor imel proste kapacitete) in po predpisih (uslužbencem socialne so dali bonus, če so čim več otrok vzeli staršem); oboje je za družbo izjemno destruktivno.

Glede korupcije: ja, dajmo. Ampak politike, ki bi to podpirala nimamo, ne leve ne desne.

TorrentXL je izjavil:

Meni si začel ti z malerjem, ki nima veze z mojim komentarjem. Kaj je Zavajon prej pisal me ne zanima.

Ti si res čudak. Če si ti prvi začel odgovarjat na moj post z malerjem, kateri se sploh ni tebe tikal ampak sem debatiral z tonyom in zavajonom glede tega. Faak ej. Čudak. In pol ti meni, da sem jaz prvi začel. ;(( Citiral si me ti. Kaj pričakuješ drugega kot da tudi s teboj nadaljujem debato, čeprav sem pred tem debatiral o tem samo s @zavajon in @tony7 (kateri se je vmepal zraven). Faking čudak si. Evo tvojega komentarja in kdo je začel:

TorrentXL je izjavil:

kamiKaZaA je izjavil:

Iz zakaj zdaj kaznovati te kateri so sposobni? Kdo pa tebi brani, da pljuneš v roke in greš delati? Dopoldne redni šiht za minimalca ali več in popoldne na normiran popoldanski s.p. pleskaš stanovanja in si sproti kot žemljice kupuješ stanovanja. Povpraševanje po pleskarjih je ogromno. Dela boš imel na pretek. Le delati boš moral!

Ravno to se mi sprašujemo. Zakaj so nove generacije, ki so bolj sposobne, sedaj kaznovane, ker je nekdo prej prostor zasedel in ga seveda še dodatno omejil. Zraven pa za omejen prostor še tekmujejo proti takim, ki so imeli desetletja podlage in ne vejo ali nočejo kam drugam parkirat denar. Vem, to je preveč za razumet. Vprašaj AI naj ti razloži.

Nisem nič čuden, samo ti nimaš kapacitet, da bi razumel kaj sem napisal, kar ponovno dokazuješ. Moj odgovor se tiče samo prvega dela tvojega komentarja, vi pa kr nadaljujte z malarji.

Zgodovina sprememb…

tzpods ::

O cem sploh tece ta tema?

TorrentXL je izjavil:

Nisem nič čuden, samo ti nimaš kapacitet, da bi razumel kaj sem napisal, kar ponovno dokazuješ. Moj odgovor se tiče samo prvega dela tvojega komentarja.

Čudak si ja ker pišeš da sem jaz začel z malerjem. Ko dokažem da nisem spet ni ok in privlečeš noter, da sem s tabo o tem začel komunicirat in te druga ne zanima. Ko spet dokažem, da si ti začel mene citirati, ker predhodno nisem debatiral s teboj o malarju in sem posledično samo odgovoril ti spet ploščo obračaš. ;((

TorrentXL je izjavil:

Moj odgovor se tiče samo prvega dela tvojega komentarja, vi pa kr nadaljujte z malarji.

Nisem vedeževalec in posledično nimam vedeževalskih sposobnosti, da bi vedel na kaj ti vse odgovarjaš, ko me citiraš. Zatorej naslednjič citiraj samo tisti del, na katerega se nanaša tvoj odgovor, ne pa da vse pustiš (celoten citat in potem naj bomo eni vedeževalci, da bi preko kart videli, kaj si ti misli ko si vse citiral). Bo lažje debatirati, če boš to storil in ostalo pobrisal, česar ne misliš debatirati. Čudak!

tzpods je izjavil:

O cem sploh tece ta tema?

Da bi TorrentXL podaril levo ledvico, če bi sprejeli nepremičninski davek, ker zmotno misli da bodo zaradi tega davka padle cene nepremičnin in padle cene najemnin. Enostavno mu ne moreš dopovedati osnov ekonomije, da se vsak novi davek prišteje k najemu in tudi k končni prodaji nepremičnine. In da kljub temu, da v tujini imajo nepremičninski davek so nepremičnine postale še bolj nedostopne kot pred uvedbo tega in da so najemnine še bolj poletele v nebo. Se pa hkrati ima za najpametnejšega v tej temi.

Ne da se mi po telefonu urejat citiranja. Je pa potrebno samo prebrat moj komentar in ga probat razumet, pa bi normalnemu takoj bilo jasno, da nima veze z malarji. Zato ne rabiš bit vedeževalec, ampak kaka možganska celica več pa res ne bi škodila.

Seveda pa spet pišeš bedarije, kako bi davek na prazne nepremičnine dvignil cene najemov, kar itak nima nobenega ekonomskega smisla, medtem ko tvoj ostali tabor paničari, kako bi to znižalo cene. Dajte se najprej zmenit med sabo. Če se davek tako preprosto prenese na najemnika, zakaj potem taka panika oz. tako nasprotovanje? Kar se pa tujine tiče, pa so skoraj povsod kjer imajo višje davke, nepremičnine bolj dostopne kot pri nas.

Za najpametnejšega se nimam v tej temi, je pa res, da od vas ni težko biti pametnejši.

Zgodovina sprememb…

jernejl ::

Alcarinnn je izjavil:

Se strinjam, ampak REŠITEV JE DA SE JIM DVIGNE PLAČE... (in optimizira porabo drugje kjer se krade itd...

NE PA, da se uniči vrednost premoženja 75% države, zato da se bodo ti počutili malo bolje...
Resnica je kot običajno ravno nasprotna tvojim trditvam.
Danes je tako, da se uniči vrednost 75% plače, zato, da so lahko cene nepremičnin skrajno napihnjene in se njihovi lastniki počutijo malo bolje.

S poštenim davkom od premoženja bi si človek s plačo lahko več privoščil, ker njena vrednost ne bi bila uničena, in cene nepremičnin ne bi bile več skrajno napihnjene, ampak zgolj napihnjene.

Ti in tebi podobni pa še naprej navijate za uničevanje vrednosti plače, in s tem za razvrednotenje dela. Zato pa se pri nas zmeraj manj splača delat.

Prav tako dvig plač ni nobena rešitev, ker zgolj povišuje vrednost nepremičnin. Plače na dolgi rok realno rastejo, ljudje pa si z njimi vedno težje privoščijo nakup nepremičnine. Tisti, ki pravite, da je to rešitev, zgleda živite globoko v jami in ne pogledate velikokrat ven v realni svet, da bi videli, kaj se dogaja s plačami in dostopnostjo nepremičnin, kajneda?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

enavlaka ::

Glede obojega se ne bo nič spremenilo, ker ljudi delajo zato, da pridejo do nepremičnine.
Če se naredi cegle cenejše bodo ljudje delali manj

Utk ::

Rešitev je samo da se več gradi. Rešitev za to je pa sproščanje predpisov in davkov na več nivojih, ne samo direktno pri gradnji. Zakaj je v Ameriki komt dobit financiranje za karkoli bo prineslo denar, pri nas je pa ogromno podjetij in večjih privatnikov, ki imajo nekaj 100 jurjev, ali pa celo milijone, v ameriških delnicah namesto da bi investirali to v slovenske projekte. Ne samo gradnjo, ampak tudi gradnjo.
Ker pri nas je "investitor" zloben kapitalist, razredni sovražnik, najhujša žaljivka, nekdo, ki ga treba spotikat na vsakem koraku in čim bolj obdavčit, velikokrat je pa tudi bedak, ker misli da mu bo uspelo vseeno kaj naredit.
Fajn, potem pa čakajte državo da "investira".

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

johnnyyy ::

Utk je izjavil:

Rešitev je samo da se več gradi. Rešitev za to je pa sproščanje predpisov in davkov na več nivojih, ne samo direktno pri gradnji. Zakaj je v Ameriki komt dobit financiranje za karkoli bo prineslo denar, pri nas je pa ogromno podjetij in večjih privatnikov, ki imajo nekaj 100 jurjev, ali pa celo milijone, v ameriških delnicah namesto da bi investirali to v slovenske projekte. Ne samo gradnjo, ampak tudi gradnjo.
Ker pri nas je "investitor" zloben kapitalist, razredni sovražnik, najhujša žaljivka, nekdo, ki ga treba spotikat na vsakem koraku in čim bolj obdavčit, velikokrat je pa tudi bedak, ker misli da mu bo uspelo vseeno kaj naredit.
Fajn, potem pa čakajte državo da "investira".

IMO manjšanje predpisov ni realno. Naša družba ima rada red in red se dosega s predpisi. Saj to se je že tukaj večkrat pokazalo, ko so teme zašle - najprej je problem nepremičnin, ko pa se ocenjuje gradnjo in lepote stavb, se pa vedno najde nekaj ljudi, ki bi nekaj prepovedali, ker jim to ni všeč.

Kot drugo pa smo kot narod precej mahnjeni na kvaliteto. Predlagaj, da se zgradi neko naselje z ladijskih kontejnerjev, pa boš videl rezultat, da to pač ni dovolj dobro. Še za montažno gradnjo precej ljudi nima pozitivnega mnenja. In na koncu stvar pač stane.

Utk ::

Seveda ni realno. Radi bi poceni stanovanja, delamo pa vse v nasprotno smer od tega.

Že pri referendumu o vodi se je videlo. Bi bila res taka tragedija zgradit nekaj 20 metrov od vode...

Vse kar se naj naredi in je smiselno je da

1. stanovanjski sklad kupi veliko parcelo
2. se dobi dovoljenja
3. vzame kredit in posojila
4. postavi nekaj 10 blokov
5. jih proda po baje realni ceni +10% (pogoj za nakup j da jih 20 let ne morš prodat in prodaš lahko samo mladi družini slo državljanstva stari pod 35 let

Ampak pogoj je da nič država in vsi mi ne sofinanciramo.

Torrent tukaj pravi da je realna cena gradnje 2,5k torej če je to res in če to velaj skupaj z parcelo in papirji in urejeno okolico bodo potem taki fleti 2.750 EUR/m2

Alcarinnn je izjavil:

realna cena gradnje 2,5k

Kaj pomeni ta realna cena gradnje? Ker pri nas ni neke splošne veljavnosti kaj ta cena zajema. Recimo če greš v montažno gradnjo - cena pomeni samo montažno hišo, brez temeljev, kanalizacije, priklopov, urejanje okolice, zemlje itd. Pri zidani so po navadi temelji in osnovna infrastruktura všteti. Če kupuješ že zgrajeno stanovanje, pa je uradna cena glede na uporabno površino stanovanja.

johnnyyy je izjavil:

Alcarinnn je izjavil:

realna cena gradnje 2,5k

Kaj pomeni ta realna cena gradnje? Ker pri nas ni neke splošne veljavnosti kaj ta cena zajema. Recimo če greš v montažno gradnjo - cena pomeni samo montažno hišo, brez temeljev, kanalizacije, priklopov, urejanje okolice, zemlje itd. Pri zidani so po navadi temelji in osnovna infrastruktura všteti. Če kupuješ že zgrajeno stanovanje, pa je uradna cena glede na uporabno površino stanovanja.

Ne vem, vprašaj tiste ki trdijo da je gradnja poceni in da nabijajo 200% maržo na m2 za celoten projekt...

Alcarinnn je izjavil:

Ne vem, vprašaj tiste ki trdijo da je gradnja poceni in da nabijajo 200% maržo na m2 za celoten projekt...

Ker s temi cenami je kar velika zmešnjava "nategov" pa je še več. Začne se že z zemljišči, kjer se komunalno neurejena parcela prodaja za ceno komunalno urejene. Projektanti podajajo cene ki zajemajo ene stvari, izvajalci pa kar zajema druge stvari, razne urejanje okolice - to ni v domeni nikogar, da DDV ni zraven je itak logično :).

johnnyyy je izjavil:

Alcarinnn je izjavil:

Ker s temi cenami je kar velika zmešnjava "nategov" pa je še več. Začne se že z zemljišči, kjer se komunalno neurejena parcela prodaja za ceno komunalno urejene. Projektanti podajajo cene ki zajemajo ene stvari, izvajalci pa kar zajema druge stvari, razne urejanje okolice - to ni v domeni nikogar, da DDV ni zraven je itak logično :).

Vem ampak nekaj časa nazaj se je tukaj o tem debatiralo in eni so ponavljajoče trdili da je cena m2 gradnje (projekta) max ne vem koliko 2,Xk... in da torej cene 6k v prestolnici so 100% marža...

Če to drži potem naj brez davkoplačevalskega denarja projekt izpelje SSRS (stanovanjski sklad) in naj vzame transparenten kredit, kupi parcelo jo uredi zgradi bloke, porihta okolico in proda z klavzulo da se lahko naprej proda po XY letih samo drugim mladim družinam pod 35 let...

Pa da vidimo če držijo navedbe...

feryz ::

Zakaj pa bi država ali državna organizacija kupovala parcele? Enostavno razlasti lastnike parcel in začne zidati.

A nismo socialna država in za otroke gre? Isti drek je ali nažiga davke in tako krade ljudem, ali pa preprosto zapleni zadevo tistim, ki jo imajo in jo ne rabijo.

feryz je izjavil:

Zakaj pa bi država ali državna organizacija kupovala parcele? Enostavno razlasti lastnike parcel in začne zidati.

A nismo socialna država in za otroke gre? Isti drek je ali nažiga davke in tako krade ljudem, ali pa preprosto zapleni zadevo tistim, ki jo imajo in jo ne rabijo.

Zato ker se gremo realnega projekta ne projekta ki zjebe primerjavo potem ko krade

Država nima veze z realnostjo.
Realnost je v zasebnem sektorju.

feryz je izjavil:

Ah, realnost je na koncu za vse ista. Mi samo gledamo iz ene parcele na drugo in vsak na svoji strani pravi, da je druga trava bolj zelena. In potem padajo ideje, kako bo realni/javni sektor izboljšal stvari, a na koncu pridemo do tega da smo slovenci in da podobni ljudje delamo v enem in drugem sektorju in da na koncu nekih čudežev ni.

Realnost v smislu, recimo, da bo država nabila davek na nepremičnine in s tem zgradila cenovno ugodna in stroškovno nizka stanovanja za lene in nesposobne.
V resnici bo država pobrala davek, ga zagonila za nakup zraka, leni in nesposobni pa bodo dobili prst v rit. In nadaljne kričanje po medijih, da nimajo kje spati.

ZveeZ ::

Alcarinnn je izjavil:

Zato ker se gremo realnega projekta ne projekta ki zjebe primerjavo potem ko krade

Pol je treba gradnji pristet se 10% parcele, za dovoljenje nakupa parcele, pa 10% vrednosti projekta, zato da se lahko priobi vso potrebno dokumentacijo za GD.

ZveeZ je izjavil:

Alcarinnn je izjavil:

Pol je treba gradnji pristet se 10% parcele, za dovoljenje nakupa parcele, pa 10% vrednosti projekta, zato da se lahko priobi vso potrebno dokumentacijo za GD.

No saj pravim... Ker to da pol vsi davkoplačevalci damo keš in vlada prenakaže SSRSju oni pa gradijo pa rečejo kako poceni je blo, hkrati ne upoštevajo realne tržne cene parcele ipd zadev to je bv...

Alcarinnn je izjavil:

2. se dobi dovoljenja
5. jih proda po baje realni ceni +10% (pogoj za nakup j da jih 20 let ne morš prodat in prodaš lahko samo mladi družini slo državljanstva stari pod 35 let

Torrent tukaj pravi da je realna cena gradnje 2,5k torej če je to res in če to velaj skupaj z parcelo in papirji in urejeno okolico bodo potem taki fleti 2.750 EUR/m2

Lepo, da si zdaj začel ponavljat to kar sem jaz predlagal. To se seveda ne bo zgodilo, ker tisti, ki blokirajo reformo nepremičninskega davka, bojo blokirali tudi gradnjo države in prodajo po dostopnih/neprofitnih cenah. Pa je vseeno, če je gradnja 2k ali 3k na m2. Zato, ker če bi država hipotetično zgradila veliko, bi rezultat bil padec vrednosti nepremičnin. V tem primeru bi cene padle drastično bolj, kot pa če se visok davek na prazna stanovanja sprejme. Tud vi bi našli nove izgovore za jamranje, da se država vmešava v prosti trg na nepremičninskem področju, medtem pa bi seveda ignorirali vso vmešavanje države, ki potiska cene navzgor, tako kot sedaj počnete.

Zgodovina sprememb…

TorrentXL je izjavil:

Alcarinnn je izjavil:

2. se dobi dovoljenja

Lepo, da si zdaj začel ponavljat to kar sem jaz predlagal. To se seveda ne bo zgodilo, ker tisti, ki blokirajo reformo nepremičninskega davka, bojo blokirali tudi gradnjo države in prodajo po dostopnih/neprofitnih cenah. Pa je vseeno, če je gradnja 2k ali 3k na m2. Zato, ker če bi država hipotetično zgradila veliko, bi rezultat bil padec vrednosti nepremičnin. V tem primeru bi cene padle drastično bolj, kot pa če se visok davek na prazna stanovanja sprejme. Tud vi bi našli nove izgovore za jamranje, da se država vmešava v prosti trg na nepremičninskem področju, medtem pa bi seveda ignorirali vso vmešavanje države, ki potiska cene navzgor, tako kot sedaj počnete.

Iskreno jaz ne bi našel nobenega razloga... Edini razlog PROTI gradnji SSRSja ki je z moje strani je če ne plačajo 100% gradnje in projekta in vsega kupci teh stanovanj..

Torej to da bi mi SUBVENCIONIRALI gradnjo da bi potem kupci dobili te nepremičnine po subvencioniranih cenah, to sem proti.

ČE PA: Sklad vzame recimo kredit, kupci parcele, postavi gor 10 blokov, uredi garažne in parke, vrtce in infrastrukturo in potem VSO TO CENO projekta kot celote, porazdeli na m2 in to proda kupcem ki so mlade družine oz pod 35 z neko klavzulo da ima predkupno pravico Sklad recimo... ali pa da ne morejo prodat nikomur ki ni SLO državljan in pod 35 let in je morda v čakanju naraščaja ali družina... pol pa nimam niti najmanjšega problema s tem in podpiram to...

p1nky ::

Uni tapametni, mogoce bi naredili pa tako kot so v stoparskem vodniku, vse te ta nesposobne nabit v eno ladjo pa jih odposlat nekam? No tisti, ki poznajo vedo, da je bila to ena super resitev.
Stojimo na robu prepada, ampak mi bomo naredili korak naprej.
Jozef horvat, nsi, 2020

Alcarinnn je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Alcarinnn je izjavil:

2. se dobi dovoljenja

Iskreno jaz ne bi našel nobenega razloga... Edini razlog PROTI gradnji SSRSja ki je z moje strani je če ne plačajo 100% gradnje in projekta in vsega kupci teh stanovanj..

Torej to da bi mi SUBVENCIONIRALI gradnjo da bi potem kupci dobili te nepremičnine po subvencioniranih cenah, to sem proti.

ČE PA: Sklad vzame recimo kredit, kupci parcele, postavi gor 10 blokov, uredi garažne in parke, vrtce in infrastrukturo in potem VSO TO CENO projekta kot celote, porazdeli na m2 in to proda kupcem ki so mlade družine oz pod 35 z neko klavzulo da ima predkupno pravico Sklad recimo... ali pa da ne morejo prodat nikomur ki ni SLO državljan in pod 35 let in je morda v čakanju naraščaja ali družina... pol pa nimam niti najmanjšega problema s tem in podpiram to...

Opominjam, da je sklad počel točno to - po stroškovnih cenah je prodajal masovno zgrajena stanovanja (zato so bila cenejša od trga), pod pogojem da si dokazal, da še nimaš lastne nepremičnine. Če si jo pa že imel si jo lahko tudi kupil od SSRS, če si prišel na vrsto in plačal si jo po tržni ceni.

Preberite si knjigo prvega direktorja SSRS Edvarda Ovna Napetost med videzom in resnico (včasih še vedno kaj napiše v Delu). V zahvalo mu je nepr. lobi z eks-ministrom Kopačem in RTVjem na čelu zrihtal ugled lopova, sodstvo pa kazensko ovadbo zaradi katere je bil na koncu oproščen. 10 let je hodil na sodišče, sodnega izvedenca v njegovi zadevi je povozil avto. :-D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Opominjam, da je sklad počel točno to - po stroškovnih cenah je prodajal masovno zgrajena stanovanja (zato so bila cenejša od trga), pod pogojem da si dokazal, da še nimaš lastne nepremičnine. Če si jo pa že imel si jo lahko tudi kupil od SSRS, če si prišel na vrsto in plačal si jo po tržni ceni.

Preberite si knjigo prvega direktorja SSRS Edvarda Ovna Napetost med videzom in resnico (včasih še vedno kaj napiše v Delu). V zahvalo mu je nepr. lobi z eks-ministrom Kopačem in RTVjem na čelu zrihtal ugled lopova, sodstvo pa kazensko ovadbo zaradi katere je bil na koncu oproščen. 10 let je hodil na sodišče, sodnega izvedenca v njegovi zadevi je povozil avto. :-D

Seveda... AMPAK mene sao zanima ali so v to "stroškovno ceno" šteli tudi ljudi zaposlene na skladu ali je to subvencionirala država... pa kam so šteli ureditev ulic pa okolice bloka itd... tega ni pojasnjeno... jaz se zavzemam da bi se vsa ta celota štela v stroškovno ceno m2. Se pravi vse kar so morali naredit da ti bloki funkcionirajo...

Zgodovina sprememb…

"pa kam so šteli ureditev ulic pa okolice bloka itd... "

To je strošek občine, ki ga investitorju zaračuna (ali, če ga naredi investitor, pokomompenzira) pri komunalnem prispevku. Konkretno je tako bilo pri gradnji SSRSja.

"Seveda... AMPAK mene sao zanima ali so v to "stroškovno ceno" šteli tudi ljudi zaposlene na skladu ali je to subvencionirala država... "

Ne vem, ampak preberi knjigo, morda je pojasnjeno. V primerjavi z stroškom gradnje so to minimalni stroški in jih lahko zaračunaš kupcu, pa se ne bo veliko poznalo.

tony1 je izjavil:

"pa kam so šteli ureditev ulic pa okolice bloka itd... "

To je strošek občine, ki ga investitorju zaračuna (ali, če ga naredi investitor, pokomompenzira) pri komunalnem prispevku. Konkretno je tako bilo pri gradnji SSRSja.

"Seveda... AMPAK mene sao zanima ali so v to "stroškovno ceno" šteli tudi ljudi zaposlene na skladu ali je to subvencionirala država... "

Ne vem, ampak preberi knjigo, morda je pojasnjeno. V primerjavi z stroškom gradnje so to minimalni stroški in jih lahko zaračunaš kupcu, pa se ne bo veliko poznalo.

Nima veze kako minorni so, važno je da se v celoti delovne ure, in celoten projekt in vse kar pripada naloži kupcu... če to drži jaz nimam problema s tem...

Iskreno jaz ne bi našel nobenega razloga... Edini razlog PROTI gradnji SSRSja ki je z moje strani je če ne plačajo 100% gradnje in projekta in vsega kupci teh stanovanj.. Torej to da bi mi SUBVENCIONIRALI gradnjo da bi potem kupci dobili te nepremičnine po subvencioniranih cenah, to sem proti.

Iskreno "who cares" kaj bi ti našel. Itak spet nekaj kompliciraš za brezveze in postavljaš neke pogoje, kot da si 5 letni otrok.

Sklad vzame recimo kredit, kupci parcele, postavi gor 10 blokov, uredi garažne in parke, vrtce in infrastrukturo in potem VSO TO CENO projekta kot celote, porazdeli na m2 in to proda kupcem ki so mlade družine oz pod 35 z neko klavzulo da ima predkupno pravico Sklad recimo... ali pa da ne morejo prodat nikomur ki ni SLO državljan in pod 35 let in je morda v čakanju naraščaja ali družina... pol pa nimam niti najmanjšega problema s tem in podpiram to...

Kaj imajo zdaj vrtci in parki s tem? To že zdaj vsi plačujemo preko davkov in bomo še naprej. Tak kot pravim, nekaj kompliciraš za brezveze.

Zgodovina sprememb…

Seveda... AMPAK mene sao zanima ali so v to "stroškovno ceno" šteli tudi ljudi zaposlene na skladu ali je to subvencionirala država... pa kam so šteli ureditev ulic pa okolice bloka itd... tega ni pojasnjeno... jaz se zavzemam da bi se vsa ta celota štela v stroškovno ceno m2. Se pravi vse kar so morali naredit da ti bloki funkcionirajo..

Takih hinavcev je v Sloveniji kr dost, ki bi za vsak cent računali, da bi se uredil prostor za ljudi, ko pa vam zagusti pa jočete kot največji reveži in brezsramno cuzate državo. Pa ne govorim samo o tvoji socialni pomoči. Ko so bile poplave, so se takoj vsi priklopili na državno zizo, pa sem prepričan da med njimi mnogi taki hinavci kot ti.

Le poglej si izplačane zneske: https://imgur.com/a/JY5LLqd

Sedaj je enako po zadnjem neurju. Vsi jočejo država pomagaj. Streho nam je odneslo, zidi so se porušili... Pred tem pa so zagotovo mnogi govorili: "Nepremičnina je moja lastnina in odjebite z davki in raznimi omejitvami kot je omejitev kratkoročnega oddajanja itd., ker lahko s svojo nepremičnino delam kar želim in sem že plačal vse davke!!!". Po tvoji logiki ne samo, da jim ne bi smeli pomagat pri njihovih nepremičninah, ampak jim še poslat položnice za ureditev vsega kar je občinsko/državno.

Enako sem prepričan, da bi tud ti v prvi vrsti jokal, če bi se ti kaj takega zgodilo in to brez sramu. Sedaj boš pa mogoče celo mutil kako to ni prav, samo zato ker se ni zgodilo tebi.

Zgodovina sprememb…

zavajon ::

feryz je izjavil:

Čimprej nehaj uporabljati infrastrukturo, ki jo je vzpostavila država, ceste, elektrino omrežje,... Šolstva si se že uspešno izognil.

jernejl ::

Utk je izjavil:

Rešitev je samo da se več gradi.
Absolutno ne drži. Rešitev je tudi bolj racionalna raba obstoječih nepremičnin, veliko je namreč praznih. Rešitev za to je ustrezna obdavčitev tovrstnih nepremičnin.

Rešitev za to je pa sproščanje predpisov in davkov na več nivojih, ne samo direktno pri gradnji.
Tudi za več gradnje je - poleg sproščanja predpisov - rešitev ustrezna obdavčitev praznih nepremičnin (zemljišč, primernih za gradnjo).

johnnyyy je izjavil:

IMO manjšanje predpisov ni realno. Naša družba ima rada red in red se dosega s predpisi. Saj to se je že tukaj večkrat pokazalo, ko so teme zašle - najprej je problem nepremičnin, ko pa se ocenjuje gradnjo in lepote stavb, se pa vedno najde nekaj ljudi, ki bi nekaj prepovedali, ker jim to ni všeč.

Kot drugo pa smo kot narod precej mahnjeni na kvaliteto. Predlagaj, da se zgradi neko naselje z ladijskih kontejnerjev, pa boš videl rezultat, da to pač ni dovolj dobro. Še za montažno gradnjo precej ljudi nima pozitivnega mnenja. In na koncu stvar pač stane.
Saj ni problem, če nekdo ceni kvaliteto, naj si zgradi kvalitetno hišo. Ampak zakaj se ne bi vsak sam odločil, kako kvalitetno gradnjo želi? Zakaj bi mu morali vsiljevati gradnjo po najvišji možni kakovosti?
Bajte iz juge še kar stojijo, torej je že takrat gradnja bila dovolj dobra.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

TorrentXL je izjavil:

Seveda... AMPAK mene sao zanima ali so v to "stroškovno ceno" šteli tudi ljudi zaposlene na skladu ali je to subvencionirala država... pa kam so šteli ureditev ulic pa okolice bloka itd... tega ni pojasnjeno... jaz se zavzemam da bi se vsa ta celota štela v stroškovno ceno m2. Se pravi vse kar so morali naredit da ti bloki funkcionirajo..

Takih hinavcev je v Sloveniji kr dost, ki bi za vsak cent računali, da bi se uredil prostor za ljudi, ko pa vam zagusti pa jočete kot največji reveži in brezsramno cuzate državo. Pa ne govorim samo o tvoji socialni pomoči. Ko so bile poplave, so se takoj vsi priklopili na državno zizo, pa sem prepričan da med njimi mnogi taki hinavci kot ti.

Le poglej si izplačane zneske: https://imgur.com/a/JY5LLqd

Sedaj je enako po zadnjem neurju. Vsi jočejo država pomagaj. Streho nam je odneslo, zidi so se porušili... Pred tem pa so zagotovo mnogi govorili: "Nepremičnina je moja lastnina in odjebite z davki in raznimi omejitvami kot je omejitev kratkoročnega oddajanja itd., ker lahko s svojo nepremičnino delam kar želim in sem že plačal vse davke!!!". Po tvoji logiki ne samo, da jim ne bi smeli pomagat pri njihovih nepremičninah, ampak jim še poslat položnice za ureditev vsega kar je občinsko/državno.

Enako sem prepričan, da bi tud ti v prvi vrsti jokal, če bi se ti kaj takega zgodilo in to brez sramu. Sedaj boš pa mogoče celo mutil kako to ni prav, samo zato ker se ni zgodilo tebi.

QED.

tony1 je izjavil:

QED.

Ne skrbi. Ne bo kapiral. Bo raje počakal da kdo drug napiše kako neumnost a kakih malarjih, da lahko potem razloži smisel nujno potrebnega davka na telefone.

Zgodovina sprememb…

Saj ni problem, če nekdo ceni kvaliteto, naj si zgradi kvalitetno hišo. Ampak zakaj se ne bi vsak sam odločil, kako kvalitetno gradnjo želi? Zakaj bi mu morali vsiljevati gradnjo po najvišji možni kakovosti?
Bajte iz juge še kar stojijo, torej je že takrat gradnja bila dovolj dobra.

Saj ni predpisana najvišja možna kvaliteta...

Poglej če nimajo zavarovano se mi nič ne smilijo... jaz plačujem zavarovanje za neurja in vse pa sem v stanovanju... če ti papki na bajtah ne morejo skeširat tistih 400EUR zavarovanja na leto pol pač jebiga, bodo pa zdaj 120k... dejansko me briga za njih... Država bi škodo morala izplačat samo v primeru da nekaj za kar skrbi država poškoduje privat lastnino, pa še takrat bi to morala terjat po hitrem postopku od nekoga ki je zadolžen (recimo če se zabaše potok in poplavi, prav naj država plača AMPAK potem se naj terja to od osebe ki je zadolžena za urejanje vodotokov na tistem območju.

Zgodovina sprememb…

zodiak ::

Alcarinnn je izjavil:

Spregleduješ ključno stvar: generacijski zlom. Tvoja generacija je nepremičnine kupovala ali dedovala po starih cenah. Danes, ko so srednje cene stanovanj v Sloveniji prebile 3200 eur/m2, v Ljubljani pa že 5000 eur/m2, je matematika za mlade povsem drugačna.

Cene sploh niso težava... Ko sem jaz kupoval nepremičnino leta 2019, sem imel plačo 1.100 EUR... no danes imam 2.800 EUR... tudi če so nepremičnine šle od dec 2019 do danes gor več kot 100% sem jaz na enakem oz še vedno boljšem... in to je tisto kar ti govorim... ker bistveno je da pač ne moremo pričakovat da bo nekdo z 1.600 bruto kupil nepremičnino v LJ... ampak bo taka oseba TRPELA v lajfu in se bo morala SPOKAT izboljšat prihodek...

Praviš, da problem ne obstaja, ker si vi lastite po eno stanovanje. Kdo pa po tvoje kupuje vsa ta stanovanja danes? Kupujejo jih špekulanti z gotovino in tisti, ki že imajo premoženje, ne pa mladi pari, ki ustvarjajo družino.

Ja pizda... moj kolega prodaja stanovanje za 170k in je zdaj zaaral bajto za 280k... kot kaže je on ta špekulant...

Glede tistega tvojega "4 sobnega stanovanja za 195k", kje si to videl? Na realnem trgu v Ljubljani ali okolici za ta denar dobiš prenovljeno garsonjero ali kletno luknjo. Če bi 4 sobno stanovanje v osrednji Sloveniji dejansko stalo 195 tisoč evrov, bi bila to normalna in sprejemljiva cena, ki bi si jo par z dvema povprečnima plačama in kreditom lahko privoščil. Ampak realnost je takšna, da takšno stanovanje stane pol milijona evrov.

Sem ti dal link... ja jebiga pač v LJ je premium... drugje po SLO so pa cene dokaj normalne in le rahlo pretirane... če folku ni všeč tam živet pa nismo ostali dolžni plačevat davka da bodo cene padle...

Dejstvo je, da mladi zapuščajo starše vedno kasneje, brez njihove pomoči, do stanovanj sploh ne morejo,

Drži ampak dejstvo je tudi da nikoli v zgodovini niso mladi tako dolgo študirali in bluzili kot danes... Če bi večina mladih šla delat pri 18tih, bi se tudi osamosvojili lahko malce prej.

Povej ti meni kam bi naj šel delat recimo brezposeln učitelj leta 2012? Ko smo imeli 120k brezposelnih? Tudi, če danes dobi službo je na praktično minimalcu? Kako boš kupil stanovanje s takšno matematiko? Plačo? Ne gre po domače povedano....

"Poglej če nimajo zavarovano se mi nič ne smilijo... jaz plačujem zavarovanje za neurja in vse pa sem v stanovanju..."

Ko je res štala, kot je bila 2023, te bo zavarovalnica odpravila z nekaj jurji ali pa pustila z dolgim nosom, kot smo videli 2023. In takrat ni bilo junaka, ki bi rekel: "jebi se država, jaz imam zavarovano in se bom 10 let pravdal z miljardo vredno firmo i dobiču sve makar crko" ali pa "boli mene, iz žepa potegnem pol milje in sezidam novo bajto na vrhu hribčka, kjer ni vode".

Vsi so vzeli državno pomoč, in kvečjemu pojamrali da je je premalo.
««
257 / 260
»»