» »

Cene stanovanj v LJ in drugod

Cene stanovanj v LJ in drugod

Temo vidijo: vsi
««
206 / 226
»»

TorrentXL ::

Članek iz Financ leta 2007:

Cene stanovanj bodo še rasle
cene stanovanj naraščajo po vsej Sloveniji; poznavalci evforično napovedujejo, da se bodo še višale; nepremičninski balon se povečuje; do kdaj, kje, kako in zakaj?

Zanimivo. Kdo vidi kake podobnosti? Bo tokrat res vse drugače, al se bo potrdila teorija o 18-letnem ciklu? Gradnje sicer danes ni toliko kot leta 2007, tako da to je eden od faktorjev, ki nakazuje da bi lahko bilo tokrat drugače. Pa še posojilna politika je strožja.

Še vir: https://www.finance.si/finance-vlagatel...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: TorrentXL ()

LeQuack ::

Jaz mislim da je na nepremicnine.net že več oglasov nad milijon evrov kot pa pod.
Quack !

Naj kr bojo. Teh stanovanj za milijon se proda skoraj nič. Že za 600k - 700k se jih proda samo par na četrtletje.

Zgodovina sprememb…

PROTEINSKI ::

LeQuack je izjavil:

Jaz mislim da je na nepremicnine.net že več oglasov nad milijon evrov kot pa pod.

Ko bo garsonjera milijon, me bo začelo skrbeti. Rastejo pa nepremičnine še vedno 15-20% na leto, kar ni tako malo.

LeQuack ::

Ja, plače v gospodarstvu mislim da celo stagnirajo glede na statistiko. Tako da očitno sam javni sektor viša cene.
Quack !

zavajon ::

johnnyyy je izjavil:

Imajo samo srečo, da je Slovenski narod glup in naiven in da bodo spet prišli v parlament.

Za nekoga, ki ne pozna osnov slovenske slovnice, bi tudi težko rekli, da je pameten.

PROTEINSKI je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Ko bo garsonjera milijon, me bo začelo skrbeti. Rastejo pa nepremičnine še vedno 15-20% na leto, kar ni tako malo.

Eh. :)

Rabljena stanovanja, Mestna občina Ljubljana - Četrtletje / prejšnje četrtletje
2025Q1 - 99,7
2025Q2 - 100,2
2025Q3 - 102,4

Stanovanjske nepremičnine - SKUPAJ - Četrtletje / prejšnje četrtletje
2025Q1 - 98,0
2025Q2 - 103,8
2025Q3 - 98,9

Podatka za Q4 še ni, ampak to je bolj stagnacija oz. minimalna rast. Vsaj kar se tiče uradnih podatkov.

Zgodovina sprememb…

Velki ::

Pomoje ima javni sektor relativno majhen vpliv na cene (vsaj izven LJ in tiste malo dražje nepremičnine), največji vpliv imajo lastniki podjetji (čisti dobički so vedno večji) in delničarji. Saj če bo šlo tako naprej bo moja mati v petih letih vlaganja (zneski po 500e) zaslužila več iz delnic kot iz penzije. Zdaj pa si predstavljaj da imaš v delnicah po par sto sto tisoč, zraven dobro plačo, kaj je takemu problem skeširat petsto jurčkov za hiško v parih letih?

Velki je izjavil:

Pomoje ima javni sektor relativno majhen vpliv na cene (vsaj izven LJ in tiste malo dražje nepremičnine), največji vpliv imajo lastniki podjetji (čisti dobički so vedno večji) in delničarji. Saj če bo šlo tako naprej bo moja mati v petih letih vlaganja (zneski po 500e) zaslužila več iz delnic kot iz penzije. Zdaj pa si predstavljaj da imaš v delnicah po par sto sto tisoč, zraven dobro plačo, kaj je takemu problem skeširat petsto jurčkov za hiško v parih letih?

Odvisno kdo v JS. Npr. zdravniki, sodniki, funkcionarji, sekretarji... imajo velik vpliv.

Bellator ::

Nekdanji prvi mož Telekoma Skobe do uporabnega dovoljenja za milijonsko vilo v 15 dneh

Takšno učinkovitost potrebujemo tudi, ko gre za gradnjo navadnih hiš navadnih ljudi, ki niso vplivni.
Preveri koliko mtoseva si v resnici!

https://mojkviz.neocities.org/

Utk ::

No, sicer ne za gradbeno, za nek drug papir, sem videl ko je tip pred mano vrgel par zelenih na mizo ko so mu na UE rekli, da bo čakal 3, 4 mesce. Potem so takoj prestavili na naslednji teden.
Tako to gre.

feryz ::

A nisi imel telefona s sabo?
Bi naredil eno slikco in bil tudi ti na vrsti naslednji teden.
Brez zelenih.

johnnyyy ::

zavajon je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

Imajo samo srečo, da je Slovenski narod glup in naiven in da bodo spet prišli v parlament.

Za nekoga, ki ne pozna osnov slovenske slovnice, bi tudi težko rekli, da je pameten.

Na človeka moraš gledati kot celoto in znanje jezka(ov) je samo ena izmed vrlin. Večina ljudi ne pride do nepremičnine, ker obvlada slovnico in rodilnik ednine, ampak ker imajo nek nabor vrlin, ki jih lahko tržijo.

Utk je izjavil:

No, sicer ne za gradbeno, za nek drug papir, sem videl ko je tip pred mano vrgel par zelenih na mizo ko so mu na UE rekli, da bo čakal 3, 4 mesce. Potem so takoj prestavili na naslednji teden.
Tako to gre.

Ja, seveda si videl na lastne oči... :))

johnnyyy je izjavil:

zavajon je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

Na človeka moraš gledati kot celoto in znanje jezka(ov) je samo ena izmed vrlin. Večina ljudi ne pride do nepremičnine, ker obvlada slovnico in rodilnik ednine, ampak ker imajo nek nabor vrlin, ki jih lahko tržijo.

Saj nisem nikoli trdil, da je pot do lastništva nepremičnine povezana z inteligenco. Trdil sem le, da stopnja znanja osnovnošolske slovnice kaže na določeno stopnjo inteligence.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

zavajon je izjavil:

Trdil sem le, da stopnja znanja osnovnošolske slovnice kaže na določeno stopnjo inteligence.

Ah kje. Jeziki imajo ogromno pravil in izjem ki večinoma niso ravno logična. Koliko si dober v jeziku je bolj posledica koliko ga uporabljaš in na kakšnem nivoju, kot to da bi bil to nek splošni pokazatelj inteligence.

Vsekakor je uporaba velike začetnice v slovenski slovnici natančno določena in nima izjem.

Ste videli včeraj po tv, ko so mladi dobili subvencionirano stanovanje. Reče tip mrtvo hladan, dobro je to, ti ostane vsako leto za kako potovanje.

Zdaj grem pa prostovoljno plačat še kak davek več, za tako državo se res splača...

Smo. Bolj kot to, bode dejstvo, da imajo učitelji prednost iz nekega razloga. Ne vem zakaj se zdaj pritožuješ. To ste si želeli. Cene na trgu so nore in tako bo potrebnih samo še več socialnih stanovanj, ki jih bodo drugim plačevali tud tisti, ki na trgu plačujejo drago najemnino in si svojega ne morejo privoščit.

Zgodovina sprememb…

Edina zelena nit tukaj bi bila, če jih zgradijo toliko, da ti več ne bi imel komu oddajat oz. bi moral vsaj konkretno spustit ceno. Kar smo pa ugotovili, da na žalost verjetno ne bo šlo, saj jih ne morejo zgradit več kot 500 na leto.

Zmore pa to Kim. Obljubil 50k stanovanj in zgradil 60k stanovanj v Pyongyangu in to v 5 letih. :))

https://www.upi.com/Top_News/World-News...

Zgodovina sprememb…

Se kar tresem kako bom ostal brez posla zarad sposobnosti te in naslednje vlade.

Bolj me skrbi kdo bo to plačal. Ker stanovanja bomo plačali, samo dobili jih ne bomo.

Sicer imam pa jaz že zdaj nižjo ceno od državnih stanovanj. Tisto kar je bilo na tv za 300 evrov, ok, moje je sicer dražje, ampak je opremljeno, in všteti so neki stroški, ki tam najbrž niso. Zavarovanje, vzdrževanje in podobno. Da ne govorimo da so položnice pri meni pa res bistveno nižje. Mojim niti na pamet na pade da se bi prijavili za tam, pa se bi lahko. Država pač ni konkurenčna, tudi če ji šenkaš stanovanja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

OracleDev ::

Primer kakšno je stanje pri nakupu stanovanj. Včeraj se je v Mariboru začela prodaja teh stanovanj . Če odprete link vidite, da je na voljo zgolj še eno stanovanje v pritličju in trije overrated penthausi. Vse je šlo v enem dnevu oz. verjetno še prej. In to kljub temu da je tam znano, da je gradnja teh blokov katastrofa in je kup enih garancijskih težav.

Utk je izjavil:

Se kar tresem kako bom ostal brez posla zarad sposobnosti te in naslednje vlade.

In kaj je narobe s selitvijo na Hrvaško? Tam je Meka, kot pravite vaši ;)

Utk je izjavil:

Bolj me skrbi kdo bo to plačal. Ker stanovanja bomo plačali, samo dobili jih ne bomo.

Sicer imam pa jaz že zdaj nižjo ceno od državnih stanovanj. Tisto kar je bilo na tv za 300 evrov, ok, moje je sicer dražje, ampak je opremljeno, in všteti so neki stroški, ki tam najbrž niso. Zavarovanje, vzdrževanje in podobno. Da ne govorimo da so položnice pri meni pa res bistveno nižje. Mojim niti na pamet na pade da se bi prijavili za tam, pa se bi lahko. Država pač ni konkurenčna, tudi če ji šenkaš stanovanja.

Kje pa je bil ta primer iz TV? Ne spomnim se.

OracleDev je izjavil:

Primer kakšno je stanje pri nakupu stanovanj. Včeraj se je v Mariboru začela prodaja teh stanovanj . Če odprete link vidite, da je na voljo zgolj še eno stanovanje v pritličju in trije overrated penthausi. Vse je šlo v enem dnevu oz. verjetno še prej. In to kljub temu da je tam znano, da je gradnja teh blokov katastrofa in je kup enih garancijskih težav.

Itak. Stanje je bolano tud v MB. Slovenija je raj za korupcijo. Še slabše bo pod novo vlado, če je to sploh možno.

Zgodovina sprememb…

Je pa to v MB itak že blo prej rezervirano, preden so objavili.

Malidelničar ::

Velki je izjavil:

Ja ampak rešitev za pocenitev nepremičnin ni, da se delnice obdavči ...
Tvoja mati je v bistvu pametna in vsa čast ji, da si je lepo oplemenitila starost. Nedvomno si ji dobro svetoval ;););)

Bodimo iskreni: V bistvu stanovanja v LJ ni podražil delniški balonček ampak kripto balonček.

Po mojem bodo cene padle, ko bo gospodarski zastoj in tudi firme kot tudi ljudje ne bodo več imeli ekstra denarja za metanje v cegle.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Utk je izjavil:

To ni problem samo države ampak nasploh velikih sistemov, saj ko scalaš biznis z njim scalaš tudi birokracijo in probleme. Pač ti si "one man band", ti boš dal oglas, vodil oglede, pripravil pogodbe, preverjal plačila, zraven pa še menjal pipe. In to boš delal v svojem "prostem času". Če to oddaja država, potem bo en zaposleni vodil oglede, drugi odgovarjal na klice, tretji bo sestavljal pogodbe, en bo šef tem trem, en direktor tem petim. Zato tudi pri nas oddajanje z opremo in da lastnik plačuje stroške nekako funkcinira, v tujini kjer so sistem večji so oprema in položnice problem najemnika.

Zakaj se potem vmešavat v trg, če ne moreš sledit?
Če bi država zgradila 2000 stanovanj letno, če jih že mora, in vsa prodala po tržni ceni, ampak pod pogojem da mora kupec v njem živet vsaj 10 let (zarad tega bi bila cena nižja, ampak še zmeraj "tržna", ker bi jo določil trg), bi naredila bistveno več koristi kot če daje subvencionirane najemnine, pa tudi denarja iz proračuna ne bi potrebovala.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Zakaj se potem vmešavat v trg, če ne moreš sledit?
Če bi država zgradila 2000 stanovanj letno, če jih že mora, in vsa prodala po tržni ceni, ampak pod pogojem da mora kupec v njem živet vsaj 10 let (zarad tega bi bila cena nižja, ampak še zmeraj "tržna", ker bi jo določil trg), bi naredila bistveno več koristi kot če daje subvencionirane najemnine, pa tudi denarja iz proračuna ne bi potrebovala.

Zakaj? Pritisk ljudi in politični glasovi. Ljudje hočejo poceni najem a trg jim tega ne more dati, zato se pritiska na državo. Vodstvo države pa potem nekaj mora narediti, saj drugače izgubijo glasove. Glede na to da so za najem in Ljubljano bolj privrženi levi volilci, leva stran z ignoriranjem stanovanjske politike največ izgubi.

Tudi če bi se država odločila da bi sama gradila stanovanja in jih potem prodajala je vprašanje kako učinkovita bi bila pri tem.

jan_g ::

Saj je imel stanovanjski sklad (država) varčevalno shemo za mlade že 20 let nazaj in s tem denarjem so gradili stanovanja. Če si varčeval a se potem nisi odločil za nakup skladovega stanovanja, ti je vseeno ostal denar. Mlade se je s tem spodbujalo varčevati, sklad pa je imel sredstva za gradnjo. A očitno to nekomu ni ustrezalo in so vse skupaj ukinili.

Bizkit45 ::

Verjetno je zmanjkalo idiotov da so drugim placevali gradnje, sami pa nikoli niso na vrsto prisli? :)
Loterija malo drugace?
Ceprav po pravici povedano, prvic slisim za taksno shemo..

Prvič slišiš? Celo zakon je bil, program varčevanja se je imenoval "Nacionalna stanovanjska varčevalna shema (NSVS)". Veliko mladih, tudi jaz, je vplačevalo v to shemo. In veliko nas je potem tudi kupilo skladovo stanovanje.

Ja to je bilo za tiste, bolj študente, ki so imeli že itak denar, ker so bile kar dobre obresti. Tisti bolj broke pa pač nismo. Ko si enkrat v službi pa nimaš časa 10 let šparat da boš enkrat nekaj kupil.

Pritisk ljudi in politični glasovi. Ljudje hočejo poceni najem a trg jim tega ne more dati, zato se pritiska na državo

Sej država tudi ne. Če ima nekdo pravico do poceni stanovanja, morajo to pravico imet VSI pod enakimi pogoji. Kot recimo štipendije, socialne pomoči in podobno. Ne pa da jih 10 izžrebaš praktično, ali še bolj nepošteno določiš, ostalih 90 pa plačuje svojo drago najemnino in še tistim 10 subvencionira. To je najbolj nepošten sistem možen.

Ampak volilci levice tega ne kapirajo. Oni vidijo samo free free free. Nič kolk to v resnici stane.

Zgodovina sprememb…

TorrentXL je izjavil:

Kje pa je bil ta primer iz TV? Ne spomnim se.

https://x.com/vzajemen/status/202418675...

Ni bogve kvaliteta, vidi pa se.

Sploh so pa zanimivi komentarji spodaj. Oba v državni službi, kandidat Levice, daleč od kakih "revežov".
Tipična kandidata za poceni stanovanje, brez da bi tudi pomislila, da bi kaj prišparala in kupila sama...

Zgodovina sprememb…

Ne povejo v katerem mestu živita, ampak Ljubljana verjetno ni, če sta na trgu imela najemnino 600€.

Trenutno stanje vzpodbuja veliko ljudi, da raje čakajo na državo in še več jih bo. To je efekt bolanih cen in pomanjkanja ponudbe. Še taki, ki so šparali, ne najdejo nič pametnega za normalen denar. V čem je potem poanta šparanja, če ves trud izpuhti v parih letih? Zdaj so nagrajeni taki, ki niso šparali in kaznovani tisti, ki so, ampak sej to mnogi zagovarjate.

jan_g je izjavil:

A očitno to nekomu ni ustrezalo in so vse skupaj ukinili.

To se je ukinilo ob krizi z ZUJF. Kritike so bile takrat da je premalo ciljno usmerjeno financiranje. Kako točno pa je zgledalo financiranje in koliko je bilo efekta pa se ne spomnim. Je pa že prej Pahor znižal prispevek države.

Utk je izjavil:

Sej država tudi ne. Če ima nekdo pravico do poceni stanovanja, morajo to pravico imet VSI pod enakimi pogoji. Kot recimo štipendije, socialne pomoči in podobno. Ne pa da jih 10 izžrebaš praktično, ali še bolj nepošteno določiš, ostalih 90 pa plačuje svojo drago najemnino in še tistim 10 subvencionira. To je najbolj nepošten sistem možen.

Ampak volilci levice tega ne kapirajo. Oni vidijo samo free free free. Nič kolk to v resnici stane.

Tako se potem pač muti. To je tako kot če bi na fešti bejbe spraševal za sex in boš na suhem, zato jim pač obljubiš resnost, stanovanje itd. čeprav veš da jim tega ne moreš nudit, a na kuncu vsaj na suhem nisi. :)

In ja, za vse morajo biti "enaki pogoji", potem pa kdo se v tem kaosu bolje znajde. Pred leti so nekateri celo plesen risali :), saj so imeli predost tisti, ki imajo slabše trenutne razmere. Poznam enega tukaj v LJ, ki je "plesnivo klet" oddajal za 800€ - njegova tržna niša je bila da so si lahko tam uredili "stalno prebivališče" in imeli izjemno dobro predispozicijo za napad na socialna stanovanja. :)

Ne povejo v katerem mestu živita, ampak Ljubljana verjetno ni, če sta na trgu imela najemnino 600€.

Mislim da Celje. In ja, če smo že pri tem, zakaj bi nekomu v Celju dajali cenejše državno stanovanje od 600 evrov, če pa je v Ljubljani realno "cenejše" državno stanovanje glih tako 600 evrov (če realno najemnini prištejemo še opremo)? Ni prav, da gre država v nekih krajih pod svojo subvencionirano ceno nekje drugje. Če bi že radi bli pošteni in čim več naredili za reveže.

In ja, za vse morajo biti "enaki pogoji", potem pa kdo se v tem kaosu bolje znajde. Pred leti so nekateri celo plesen risali :), saj so imeli predost tisti, ki imajo slabše trenutne razmere. Poznam enega tukaj v LJ, ki je "plesnivo klet" oddajal za 800€ - njegova tržna niša je bila da so si lahko tam uredili "stalno prebivališče" in imeli izjemno dobro predispozicijo za napad na socialna stanovanja.

Tako ja. Zato je najbolj pošteno nobenmu nič dat, pa čim več prihodka pustit, potem se pa naj znajde vsak po svoje.

Zgodovina sprememb…

johnnyyy je izjavil:

jan_g je izjavil:

A očitno to nekomu ni ustrezalo in so vse skupaj ukinili.

To se je ukinilo ob krizi z ZUJF. Kritike so bile takrat da je premalo ciljno usmerjeno financiranje. Kako točno pa je zgledalo financiranje in koliko je bilo efekta pa se ne spomnim. Je pa že prej Pahor znižal prispevek države.

Ma v javnosti so politiki imeli take in drugačne izjave. Najbolj se spomnim komentarja, da država ne bi smela graditi stanovanj za prodajo, češ da s tem pomagamo tistim, ki že imajo denar. Morali pa bi takim, ki si nakupa ne morejo privoščiti, torej naj država gradi za najem. Ne spomnim se sicer, kateri politik je to izjavil. Moje mnenje je, da ni treba, da so vsi javni programi samo za socialno šibke (v bistvu si taki niti najema ne morejo privoščiti, ampak pustimo zdaj to ...), tudi kdo drugi lahko kdaj pa kdaj dobi kaj od države. Pa dobra ideja se mi zdi, mladi varčujejo, sklad pa gradi in potem prodaja tem varčevalcem. Ja, država primakne zraven, ampak je sigurno ceneje kot komplet financiranje iz proračuna.

Ma v javnosti so politiki imeli take in drugačne izjave. Najbolj se spomnim komentarja, da država ne bi smela graditi stanovanj za prodajo, češ da s tem pomagamo tistim, ki že imajo denar.

To sem tud jaz že predlagal, da bi država morala gradit za neprofitno prodajo, pa obstoječim lastnikom nepremičnin to ni všeč. Le zakaj?

Zgodovina sprememb…

tony1 ::

Predvsem je pomembno:
-SSRS je stanovanja prodajal po stroškovni ceni (ni delal izgube in nič ni bilo subvencij drzave v ceni stanovanj) prodajal tistim, ki so lahko pokazali, da 1. rešujejo stan. problem; kdor tega ni mogel dokazati je lahko kupil ista stanovanja po trzni ceni
-dobre obrestne mere za varčevanje in najem kredita (le min. višja od varčevalne) po NSVS ni neposredno fin. drzava; bila je pa lastnik bank in so te morale ta strošek pojesti in ubogati befel lastnika.

Da so nekaj delali prav pokaze ze lazniva epizoda Tarče (edina iz tistega leta, ki je niso dali na splet) in kazenska ovadba takratnega direktorja SSRS. Po 10 letih fuka na sodišču je bil oproščen, sodnega izvedenca je vmes povozil avto.

Da ni prav, "da SSRS stanovanja gradi za prodajo na trgu" je izjavil kar današnji direktor SSRS. Pa mu nič ni pomagalo, tudi njega so počakale ovadbe.

Bizkit45 je izjavil:

Verjetno je zmanjkalo idiotov da so drugim placevali gradnje, sami pa nikoli niso na vrsto prisli? :)
Loterija malo drugace?
Ceprav po pravici povedano, prvic slisim za taksno shemo..

Ker te v času NSVS ni bilo na svetu, raje ne komentiraj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Tako ja. Zato je najbolj pošteno nobenmu nič dat, pa čim več prihodka pustit, potem se pa naj znajde vsak po svoje.

Razbremenitev plač je sicer super, ker to dvigne splošno kupno moč, ne bo pa to nič pomagalo pri stanovanjskem problemu. Če se nič ne naredi na nepremičninskem trgu, potem bo vse skupaj samo še slabše oz. v najboljšem primeru enako slabo kot trenutno.

Zgodovina sprememb…

Pa sej jaz se strinjam da država gradi za prodajo. Lahko bi nekaj tudi oddajala, ampak za omejen čas in/ali posebnim primerom. Invalidom, takim, ki jim hišo odnese voda, požar in podobno. Ne pa dvem zaposlenim z najmanj povprečno plačo.

Država bi lahko gradila za prodajo brez vsakoletnega vložka iz proračuna. Če lahko firme, zakaj ne država?

Utk je izjavil:

Pa sej jaz se strinjam da država gradi za prodajo. Lahko bi nekaj tudi oddajala, ampak za omejen čas in/ali posebnim primerom. Invalidom, takim, ki jim hišo odnese voda, požar in podobno. Ne pa dvem zaposlenim z najmanj povprečno plačo.

Država bi lahko gradila za prodajo brez vsakoletnega vložka iz proračuna. Če lahko firme, zakaj ne država?

Ne bo, ker bi to spustilo cene na trgu. Pa po moje sploh ne drastično, ampak bi investitorji imeli malo manj profita, kar je "no no, no go". Stanovanjska problematika bi se lahko preprosto rešila v zadnjih 4 letih, če ne bi bilo drugačnih zasebnih interesov v ozadju.

Kot sem že enkrat napisal. Predstavljaj si, da bi v teh štirih letih pipravili projekt za vsaj 2000 stanovanj za prodajo in bi še preden je zasajena prva lopata, podelili pravice nakupa. V parih mesecih umakneš 2000 kupcev iz trga, kljub temu, da se sploh še ne gradi.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

In zakaj bi morala graditi država, ko pa to že počno firme?

TorrentXL je izjavil:

Kot sem že enkrat napisal. Predstavljaj si, da bi v teh štirih letih pipravili projekt za vsaj 2000 stanovanj za prodajo in bi še preden je zasajena prva lopata, podelili pravice nakupa. V parih mesecih umakneš 2000 kupcev iz trga, kljub temu, da se sploh še ne gradi.

Teh 2000 kupcev umakneš s trga tudi, če pripraviš projekt za gradnjo najemniških stanovanj in jih oddaš, še preden je zasajena prva lopata.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

"Mora" ne, če pa že, potem naj to dela s čim manj denarja iz proračuna.

Teh 2000 kupcev umakneš s trga tudi, če pripraviš projekt za gradnjo najemniških stanovanj in jih oddaš, še preden je zasajena prva lopata.

Samo potem moraš to tudi uresničit. Če ne imamo stanje kot je zdaj, investitorji so se umaknili, ker bo država nabila davke in sama gradila, ampak tega v resnici ni naredila, zato ni zdaj niti starih praznih stanovanj na trgu niti državnih stanovanj niti privat se ne gradi dovolj, cene pa posledično rastejo še bolj kot prej.

Še en uspeh te vlade...

Če bi vlada naredila obratno, napovedala da ne bo gradila, ne bo davka, bo pa poenostavila gradnjo, bi imeli vsaj privat investitorje. Tudi če bi polovica novih stanovanj ostala praznih, bi pa polovica bila zasedenih. Zdaj ni pa nič.

Zgodovina sprememb…

In zakaj bi morala graditi država, ko pa to že počno firme?

Ker firme ne zadostijo povpraševanju in to za nekaj kar je osnovna človekova potreba? Nekaj zarad lastnih interesov, nekaj pa tud zarad zgrešene državne in občinske politike. V vsakem primeru je naloga države, da poskrbi za to, da imajo ljudje kje za živet po dostopnih cenah.

Velika večina od teh 2000 bodočih najemnikov ni kupcev, ampak so kvečjemu najemniki in še to ne vsi. Tako da umakneš najemnike iz trga, kar je tudi ok, ampak to ne bo pomagalo pri normaliziranju razmer tud za ostale, ki niso socialni problem ali pa slučajno učitelji po novem. No, malo bo že pomagalo, ampak bo dost dlje trajalo in dražje bo.

Samo potem moraš to tudi uresničit. Če ne imamo stanje kot je zdaj, investitorji so se umaknili, ker bo država nabila davke in sama gradila, ampak tega v resnici ni naredila, zato ni zdaj niti starih praznih stanovanj na trgu niti državnih stanovanj niti privat se ne gradi dovolj, cene pa posledično rastejo še bolj kot prej.

Še en uspeh te vlade...

Če bi vlada naredila obratno, napovedala da ne bo gradila, ne bo davka, bo pa poenostavila gradnjo, bi imeli vsaj privat investitorje. Tudi če bi polovica novih stanovanj ostala praznih, bi pa polovica bila zasedenih. Zdaj ni pa nič.

Investitorji se niso nič umaknili, še sploh pa ne zarad praznih obljub vlade. Če bi pa država poenostavila gradnjo, bi pa res imeli vsaj privat investitorje.

Zgodovina sprememb…

Seveda so se. Gradi se 7% manj stanovanj, pa že prej se jih je bistveno premalo.

Utk je izjavil:

Seveda so se. Gradi se 7% manj stanovanj, pa že prej se jih je bistveno premalo.

Ja, ampak to ni zarad praznih obljub vlade. Gradi se manj, ker nimajo več kje gradit, ker se vlečejo postopki, ker so negotove gospodarske razmere itd.

Zgodovina sprememb…

Ne vem, če je povpraševanje po nepremičninah res toliko višje od ponudbe. Če da, zakaj pa ne pridejo k nam gradbene firme iz tujine, če nimamo dovolj svojih, in tu gradijo stanovanja s precej višjimi dobički, kot jih dosegajo drugod?
Pa tudi nisem prepričan, kako bi država gradila stanovanja po dostopnih cenah. Naj mar ustanavlja lastne gradbene firme? Kajti obstoječe raje delajo za zasebne investitorje za 100% maržo (bojda).
Pri naših cenah nepremičnin ne bi smela biti težava potencialnega kupca preobraziti v potencialnega najemnika.

zavajon je izjavil:

Ne vem, če je povpraševanje po nepremičninah res toliko višje od ponudbe. Če da, zakaj pa ne pridejo k nam gradbene firme iz tujine, če nimamo dovolj svojih, in tu gradijo stanovanja s precej višjimi dobički, kot jih dosegajo drugod?
Pa tudi nisem prepričan, kako bi država gradila stanovanja po dostopnih cenah. Naj mar ustanavlja lastne gradbene firme? Kajti obstoječe raje delajo za zasebne investitorje za 100% maržo (bojda).
Pri naših cenah nepremičnin ne bi smela biti težava potencialnega kupca preobraziti v potencialnega najemnika.

Sej pridejo tud tuje firme, ampak ravno ne derejo k nam zarad birokracije, zapletene zakonodaje, občinske politike, korupcije in ker se aktivno izvaja protekcionizem slovenskih gradbenih podjetij na več nivojih.

Država bi gradila po normalnih cenah ali pa celo malo višjih, samo prodajala bi po dostopnih cenah. Torej odrezala recimo 30% dobička. Država tud lahko bolj vpliva na postopke te gradnje, seveda če obstaja interes. Tud več tujih podjetij bi se v tem primeru lahko prijavilo za gradnjo, ker je to vseeno stabilni vir financiranja in neko zagotovilo, da bojo postopki stekli tako kot morejo.

Zgodovina sprememb…

@zavajon, država zrihta zemljišča, projekt, papirje, potem pa plača privat sektorju za gradnjo. Nikakor ne bi ustanavljala lastnih grabenih firm ali kaj podobnega.
««
206 / 226
»»