» »

Hayabusa 2 prispela na cilj - asteroid

Hayabusa 2 prispela na cilj - asteroid

Slo-Tech - Če smo pred slabim letom pisali, da je japonska sonda Hayabusa 2 prispela do cilja, ko se je utirila v orbito okrog asteroida Ryugu, lahko sedaj dodamo, da je prispela na cilj. Hayabusa 2 je danes uspešno pristala na asteroidu, ki je od Zemlje oddaljen več ko 300 milijonov kilometrov. Po prvotnih načrtih bi bila morala Hayabusa 2 pristati že oktobra, a se je površina asteroida izkazala za zahtevnejšo od pričakovanj. Vseeno jim je danes okrog 0.30 po slovenskem času uspel "idealen pristanek v najboljših pogojih", je pojasnil vodja projekta Yuichi Tsuda.

Dodal je, da so uspešno izstrelili tudi prvi naboj (petgramski naboj iz tantala). S tem so dvignili prah s površja, ki ga bo sonda sedaj nabrala in kasneje pripeljala nazaj na Zemljo. Zbrati želijo okrog 10 gramov vzorca. Predvidevajo, da je na asteroidu veliko organskih snovi in vode. Nastal je pred 4,6 milijardami let, ko je Osončje ravno nastajalo. Hayabusa 2 pride nazaj na Zemljo prihodnje leto, in sicer bo pristala v Avstraliji. Do tedaj bodo površje vzorčili še dvakrat, in sicer zadnjikrat kar z eksplozivom, da bodo dobili še vzorce izpod površja.

Misija bo prinesla nekatere pomembne odgovore na vprašanja o nastanku Osončja. Pomagala bo ugotoviti, kakšni pogoji so vladali ob nastajanju in predvsem iz kakšnega materiala so se formirala tedanja telesa. To bo prineslo tudi košček v sestavljanko o izvoru vode, za katero na Zemlji še vedno ni jasno, ali je tu od samega nastanka Zemlje (ko je bilo še zelo vroče in bi bila morala odpareti) ali pa je morebiti prispela kasneje. S kometi gotovo ni, to je razkrila Rosetta, morda pa je z asteroidi. Izotopska sestava bo dala pomembne informacije o tem. Ryugu je namreč asteroid tipa C iz razreda NEA (near Earth asteroid). Misija bo iskala tudi odgovor na vprašanje, kako asteroidi iz svojega pasu zatavajo v bližino Zemlje. Morda so prav ti asteroidi na Zemljo prinesli organske spojine, iz katerih se je kasneje razvilo življenje.



0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Japonska roverja pristala na asteroidu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2814277 (11939) BigWhale
»

Hayabusa 2 prispela do cilja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
136775 (5545) D3m0r4l1z3d
»

Hayabusa 2 bo kmalu pristala na asteroidu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
124810 (2795) mamstrok
»

Milijarde v vesolju: Luksemburg bo začel rudariti po asteroidih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12224464 (19979) BigWhale

Več podobnih tem