» »

Zaradi premika magnetnega severnega pola izredna uskladitev zemljevidov

Zaradi premika magnetnega severnega pola izredna uskladitev zemljevidov

Slo-Tech - Kot smo napovedali že minuli mesec, je nenavadno hitra in velika sprememba lokacije Zemljinega severnega magnetnega pola prinesla predčasno izredno posodobitev zemljevidov. Običajno jih posodobijo vsakih pet let, naslednjikrat leta 2020, a so to pot morali pohiteti. Prehitela jih je namreč narava, zato je NOAA izdala nove zemljevide. Po prvotnih načrtih bi se bilo moralo to zgoditi že januarja, a so bile ameriške vladne službe zaradi nefinanciranja zaprte.

Po srečnem naključju dinamo v Zemljini notranjosti deluje tako, da sta magnetna pola približno poravnana z geografskima poloma. Čeprav magnetna pola nista drug drugemu antipodna, sta dovolj dober približek, da se lahko v tropih in zmernih geografskih širinah orientiramo s kompasom, pa ne bomo veliko zgrešili. Razlika med smerjo, ki jo za sever kaže kompas, in pravim geografskim severom je običajno manj od 10 stopinj (glej zemljevid).

Že stoletja pa vemo, da se magnetno polje spreminja, pola pa tudi. Severni pol je bil pred dvesto leti v Kanadi, sedaj pa skozi Arktični ocean potuje proti Sibiriji. In to čedalje hitreje. V zadnjih tridesetih letih se je premaknil trikrat toliko kot v poldrugem stoletju pred tem. Sedaj se premika s hitrostjo okrog 50-60 kilometrov na leto. Od 16. do 19. stoletja, starejši podatki so nezanesljivi, pa je večinoma kolebal okoli Kanade, morebiti 10 kilometrov eno ali drugo smer.

Razlogov ne poznamo, posledice pač. Pristajalne piste na letališčih imajo ime po smeri glede na iglo kompasa. Zaradi tega morajo letališča redno spreminjati imena in tudi narisane številke na asfaltu na pisti. Ker se oznake zaokrožujejo na desetice (v smeri 264 je pista 26), barvanje ni na sporedu vsako leto, a oznake iz 50. in 60. let minulega stoletja niso več pravilne.

Druga novost pa je posodobitev WMM (World Magnetic Model), ki ga pripravljata ameriška in britanska vojska, uporablja pa celi svet. Zadnjo posodobitev je doživel decembra 2015, sedaj pa dobiva novo. Strokovnjaki pojasnjujejo, da je sorazmerno velika sprememba položaja magnetnega pola relevantna samo za dogajanje nad 55° severno, kar predstavlja skrajni sever Škotske in večji del Skandinavije. Razlika v naših krajih je manjša od natančnosti večine instrumentov. WMM se uporablja povsod tam, kjer GPS ni mogoč ali praktičen. To so tudi navigacija pod morjem, pri padalih, letalska navigacija (rezerva) itd.

Trenutno glavna teorija o razlogi za premikanje so močni tokovi v notranjosti planeta. Jedro iz železa in niklja je izjemno vroče in v globini 3000 kilometrov tekoče. To ustvarja magnetno polje in ko se tokovi spremenijo, se spremeni tudi oblika polja. Zanimivo je, da se severni in južni pol ne premikata enako hitro - na jugu sprememb skorajda ni. Prav mogoče je, da se bosta v prihodnosti severni in južni magnetni pol spet zamenjala, kar se je v preteklosti že večkrat zgodilo. Na to namiguje zmanjševanje gostote magnetnega polja. Zadnji obrat se je zgodil pred 780.000 leti, torej ne gre za nagel dogodek, temveč več kot tisoč let trajajoč obrat.

6 komentarjev

Machete ::

Mogoče mini dodatek, da ne bo kdo zmeden. NOAA popravi zemljevid magnetnih silnic, ne dejanskih zemljevidov. Praktično vsi zemljevidi v civilni rabi imajo geografski sever. Je pa res, da obstajajo zemljevidi z magnetnim severom, očitno so ti prizadeti nad 55° vzporednikom.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Machete ()

FireSnake ::


Po prvotnih načrtih bi se bilo moralo to zgoditi že januarja, a so bile ameriške vladne službe zaradi nefinanciranja zaprte.


To pove vse - kje smo mi.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

MKrmec ::

te spremembe zihr nimajo vpliva na globalno vreme, krivi smo samo ljudje in CO2.

GizmoX ::

Kompasi nam lažejo že stoletja!
 Kje si sever?

Kje si sever?

udirač => uni. dipl. inž. rač.

SubjectX ::

Machete je izjavil:

Mogoče mini dodatek, da ne bo kdo zmeden. NOAA popravi zemljevid magnetnih silnic, ne dejanskih zemljevidov. Praktično vsi zemljevidi v civilni rabi imajo geografski sever. Je pa res, da obstajajo zemljevidi z magnetnim severom, očitno so ti prizadeti nad 55° vzporednikom.


Na navtičnih zemljevidih je zato vedno poleg rože še opomba, za koliko moramo korigirati smer. In ta podatek se bo zdaj moral spremeniti, tudi za zemljevide, ki kartirajo pod 55 stopinjami..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SubjectX ()

jernejl ::

Zaradi tega morajo letališča redno spreminjati imena in tudi narisane številke na asfaltu na pisti. Ker se oznake zaokrožujejo na desetice (v smeri 264 je pista 26), barvanje ni na sporedu vsako leto, a oznake iz 50. in 60. let minulega stoletja niso več pravilne.

V Ljubljani se je to zgodilo nekaj let nazaj.
 31 (2011)

31 (2011)


 30 (2012)

30 (2012)


vir1
vir2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Premik severnega magnetnega pola sili v predčasno prilagajanje navigacijskih modelov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
319357 (5816) Ales

Reptili so poraženi

Oddelek: Loža
74729 (4571) dzinks63
»

Odkrili magnetni 'monopol'

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2010130 (7835) Yggdrasil
»

Ali se Zemlji obračajo magnetni poli?

Oddelek: Znanost in tehnologija
238074 (5799) gzibret

Več podobnih tem